De nieuwbakken voorzitter Eric van den Hoeven zorgde op de nieuwjaarsbijeenkomst van Siveo voor enkele verrassingen. In zijn speech legde hij nadrukkelijk het accent op het keur aan vrijwilligers dat het geel-blauwe cluppie zo knap draaiende houdt. Een 2-tal illustere leden sprongen er dit keer echt uit. In de sfeervolle kantine op de Beemd werd alleskunner en allesdoener Jan van Amerongen benoemd tot Lid van Verdienste. Hij is al tientallen jaren bezig met van alles op en rond het veld, met de laatste jaren het accent voor het reilen en zeilen in de kantine. Daarnaast werd de onlangs afgetreden voorzitter Rikkert Versluis onder luid applaus benoemd tot Erelid. Rikkert heeft na een periode als secretaris gedurende 9 pittige jaren op voortreffelijke wijze - onder soms moeilijke omstandigheden - de scepter gezwaaid over Siveo. Voor een verrassing zorgde ook nog de Zegveldse supermarkt Coop Compact. Bart Bremmer overhandigde een mooie cheque voor de Zegveldse jeugd.
Hoofdtrainer Herman Verrips en Siveo gaan ook volgend seizoen met elkaar door. Beide partijen ervaren een fijn samenwerkingsklimaat. De oudprof van FC Utrecht is in Zegveld aan zijn derde seizoen bezig. In beide voorgaande seizoenen bereikte Siveo de nacompetitie en ook nu staat het weer op een 2e plek. Bij de Zegveldse club is er vooral waardering voor de wijze waarop Herman Verrips de jongens laat spelen, een enthousiaste en frisse uitstraling met aanvallend voetbal. Dat blijkt aan te slaan binnen de spelersgroep en ook de trainer zelf voelt daarbij een positieve klik. Siveo is verder ook zeer ingenomen met het feit dat de rest van de begeleidingsstaf (zie foto) volledig intact blijft.
Voor trainer Herman Verrips zitten vlnr: Miquel van Dam (invaller grensrechter), Lianne van Mourik (fysio), Jan Groenendijk (keeperstrainer) en Koos Jansen (verzorger). Op de achtergrond de vaste grensrechter André Voorend.
Enige tijd geleden stond Gert Ton bij mij voor de deur met de vraag of ik het leuk zou vinden om het team van De Berichtgever te komen versterken…. Ik was verbaasd, maar vond het tegelijkertijd ook wel erg leuk. Er rezen direct wel een heleboel vragen; ik heb nog nooit eerder in een redactie gezeten en hoe moet ik aan ‘nieuws’ komen? Kan ik wel een goed stukje tekst schrijven, wat ook nog leuk is om te lezen?
Al mijn bezwaren werden van tafel geveegd door de bestaande redactieleden en ik heb toen besloten om het gewoon te gaan doen. Ik ben door mijn ‘proeftijd’ heen gekomen en nu is het moment aangebroken om mij officieel aan u voor te stellen:
Ik ben Ciska Klooster en ben 46 jaar oud en woon al bijna 25 jaar in Zegveld samen met Cor Burggraaf. Ik ben in Woerden geboren en getogen. Ik heb veel bewondering voor De Berichtgever die al 70 jaar het plaatselijke nieuws verspreidt, daarom vind ik het leuk om op deze manier hier een kleine bijdrage aan te mogen leveren. Plaatselijk nieuws houdt mij sowieso bezig, want sinds 1999 houd ik de website www.zegveld.net zoveel mogelijk bij met de actualiteiten uit de plaatselijke kranten en De Berichtgever. We mogen trots zijn op de vele bezoekers die elke dag weer op zegveld.net kijken. Het schrijven voor De Berichtgever is voor mij een hele leuke, nieuwe uitdaging. Nu kan ik actief bijdragen aan het plaatselijke nieuws. Ik ga de uitdaging aan en heb er veel zin in.
Vanaf 1 december 2015 tot 28 februari 2017 versterkt Jitschak Joseph (AIOS) de huisartsenpraktijk van Dr. Quaak. Jitschak is de zesde AIOS in de Zegveldse praktijk. Een AIOS (arts in opleiding tot specialist) is een gediplomeerd basisarts die een specialisatie studie volgt. Een AIOS is dus niet hetzelfde als een co-assistent, want dat is namelijk een student geneeskunde in de praktische fase van de opleiding. Tijdens de driejarige specialisatiestudie tot huisarts werkt de AIOS twee jaar in een huisartsenpraktijk (het eerste en het derde jaar) en volgt de AIOS in het tweede studiejaar diverse stages. Jitschak heeft in het tweede jaar stage gelopen in de kindergeneeskunde, psychiatrie en op de spoedeisende hulp.
Hij is derdejaars AIOS en werkt vier dagen (ma, di, woe en vrij) als huisarts in de Zegveldse praktijk. Jitschak is 32 jaar, geboren in Apeldoorn, getrouwd en heeft twee dochters (Batya 3 jaar), Elisheva (2 jaar), een zoon Shmuel (10 maanden) en woont met zijn gezin in Amsterdam. Zijn hobby’s zijn het maken van bergwandelingen met zijn Zwitserse vrouw, uitjes met het gezin ondernemen en zich verdiepen in de verspreiding en populariteit van voor- en achternamen in Nederland. Daarnaast is hij zeer actief in de Joodse gemeente in Amsterdam en zijn vrouw geeft les op de Joodse school.
Jitschak vertelt: “Na mijn studie geneeskunde heb ik ruim 2,5 jaar als arts-assistent neurologie in het Rivierenland Ziekenhuis in Tiel en een jaar als arts-assistent in een aantal verpleeghuizen gewerkt. In die periode kwam het besef dat ik behoefte had aan een breder vakgebied, een langduriger contact met patiënten en een beroep dat beter te combineren is met mijn gezinsleven. Als huisarts kan ik deze drie aandachtspunten goed invullen”.
Tijdens zijn eerste jaar als huisarts heeft Jitschak in een groot gezondheidscentrum gewerkt, maar heeft er de voorkeur aan gegeven zijn huidige (derde en dus laatste) opleidingsjaar in een kleine plattelandspraktijk te werken. Jitschak: “Mijn eerste kennismaking met het mooie Zegveld en haar inwoners is mij heel goed bevallen. Het verschil tussen een stads- en plattelandspraktijk is wel groot. Laatst bracht ik een visite aan een patiënt, maar daar aangekomen bleek dat de patiënt juist was weggereden voor een rondje met de trekker in het achterland. Dat excuus heb ik in de Amsterdamse praktijk nimmer gehoord…..”.
Jitschak functioneert als zelfstandig huisarts, maar wordt vanzelfsprekend zorgvuldig en intensief begeleid door Dr. Quaak. Ten behoeve van deze begeleiding worden de gesprekken tussen Jitschak en de patiënten af en toe op video opgenomen of bijgewoond door Dr. Quaak. Tijdens bespreking van deze gesprekken wordt met name gelet op de afhandeling van de hulpvraag en de communicatie tussen huisarts en patiënt. Mocht u bezwaar hebben tegen een opname van het gesprek dan kunt u dit aangeven. In dat geval worden er geen opnames gemaakt.
Esther Leushuis (AIOS) vertrekt op 30 januari 2016. Zij heeft vanaf 1 december 2014 als huisarts in de praktijk gewerkt.
Anja Bijkerk heeft haar werkzaamheden als huisarts weer volledig hervat. Zij werkt op de maandag- en woensdagochtend alsmede de hele donderdag. Anja gaat ook meer meehelpen in het ‘management’ en in 2016 de controles voor mensen met longproblemen verbeteren.
Tevens wordt ‘verbetering op controle van verhoogde bloeddruk’ als project in de praktijk opgepakt. Wanneer mensen medicijnen tegen verhoogde bloeddruk gebruiken of ouder zijn dan 50 jaar en wel eens een controle op risicofactoren op hart- en vaatziekten willen, kunnen zij een afspraak maken bij de assistentes Mellie Langhout of Harma de Jong. Zij zullen dan de risico’s (en mogelijke verbeteringen) in kaart brengen, er wordt bloeddruk gemeten en nagezocht of eventueel bloedonderzoek niet te lang geleden gebeurd is. Het streven is drie à vier keer per jaar bloeddruk te meten en eens per anderhalf jaar een bloedcontrole uit te voeren. Daarmee worden de standaarden van de Nederlandse huisartsen gevolgd. Patiënten zullen een briefje of telefoontje kunnen krijgen hierover (vrijblijvend en kosteloos). Wilt u hier niet op wachten; dan kunt u zelf contact opnemen met bovengenoemde assistentes in de praktijk.
Aangezien de praktijk steeds drukker wordt zal Lianne Verhaar, de waarnemer voor Anja Bijkerk in de afgelopen twee jaar, op de dinsdag in de praktijk blijven werken.
EHBO vereniging De Meije-Zegveld organiseert voor alle inwoners uit de Meije en Zegveld een cursusavond reanimeren met AED-gebruik. AED staat voor Automatische Externe Defibrillator en is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt voor het reanimeren van een persoon met een hartstilstand.
Maar……. hoe moet ik reanimeren en wat moet ik doen met een AED-apparaat?
De cursusavond wordt gehouden op dinsdag 9 februari 2016
Locatie: Milandschool, Hazekade 10
Tijd: 19:30 uur tot 22:30 uur
Donateurs kunnen gratis gebruik maken van deze lesavond. Niet-donateurs betalen € 10,00 (U kunt natuurlijk ook donateur worden. Wilt u dit bij aanmelding dan doorgeven?).
Graag zo spoedig mogelijk, in ieder geval voor 10 februari 2015, opgeven via e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Voor vragen kunt u Sandra van Vliet bellen, tel. 06-55748541.
Ria Vermeij uit de Nieuwstraat is de winnaar van de kerstpuzzel 2015 geworden. Zij leverde de puzzel foutloos in. Intussen heeft ze de bloemenbon uitgereikt gekregen.
Op 16 februari as. wordt de oprichtingsvergadering gehouden van de nieuwe zorgcoöperatie Zegveld Zorgt. De vergadering is in Milandhof en begint om 20.00 uur. Op alle huisadressen in Zegveld en de Meije wordt een uitnodiging bezorgd. In de envelop zit een aanmeldingskaart waarmee inwoners zich kunnen opgeven als lid van Zegveld Zorgt.
De werkgroep Zorg van het Dorpsplatform roept alle inwoners op naar Milandhof te komen om gezamenlijk te besluiten de coöperatieve vereniging Zegveld Zorgt op te richten.
Het (interim) bestuur van Zegveld Zorgt gaat in nauwe samenwerking met de gemeente Woerden een dorpsconsulent aanstellen. De werving van de geschikte kandidaat voor deze functie is gestart. De advertentie met functie-inhoud en functie-eisen staat op de website van Zegveld Zorgt, zie www.zegveldzorgt.nl. De advertentie treft u ook aan in de envelop van Zegveld Zorgt die huis aan huis wordt bezorgd. De voorkeur gaat uit naar een kandidaat uit Zegveld.
De werkgroep Zorg van het Dorpsplatform hoopt dat de juiste man of vrouw voor de functie van dorpsconsulent wordt gevonden.
Oud en Nieuwjaarsviering in Zegveld
Traditiegetrouw opende Gasterij De Milandhof op 1 januari jl. om 01.00 uur weer de deuren voor iedereen die nieuwjaar wilde komen vieren. Personeel van de Milandhof en vrijwilligers van Siveo hebben zich ingezet tot 05.00 uur om iedereen een gezellige nieuwjaarsnacht te bezorgen. Een DJ zorgde voor de muzikale omlijsting. Het was een gezellige drukte en iedereen kan terugkijken op een leuke start van het nieuwe jaar.
‘Together we make a Famely’. Dat is de spreuk die op de muur geschilderd is in de grote woonkeuken bij Gerard en Woudina Verdouw aan het Branderpad 46. En het is een grote familie. Want naast hun 4 eigen kinderen bieden Gerard en Woudina onderdak aan 4 pleegkinderen, waarvan zelfs 3 pleegkinderen uit één gezin. Ook het zusje van deze 3 kinderen komt regelmatig de weekenden bij hen doorbrengen. De afgelopen jaren zijn zo’n 20 kinderen een kortere of langere tijd bij de familie Verdouw geweest’, vertelt Woudina.
In 2007 hebben Gerard en Woudina een cursus gedaan om aan pleegzorg te kunnen doen. Ze wilden iets voor anderen kunnen betekenen. ‘Er zijn hier in Nederland zoveel kinderen die geen veilige plek hebben’, vertelt Woudina. ‘Je doet dit wel als gezin. Je probeert kinderen te helpen die het minder getroffen hebben’. In 2008 zijn we in eerste instantie begonnen met crisis opvang via Stichting De Rading. Het uitgangspunt hierbij is de kinderen weer terug gaan naar hun ouders. Helaas is dit niet altijd haalbaar. ‘Je weet dat pleegkinderen op een gegeven moment weer terug gaan naar hun ouders, wat voor ons als gezin moeilijk is. Maar loslaten is ook houden van’. De kinderen die zij in de crisisopvang gehad hebben hadden allerlei nationaliteiten zoals Filipijns, Antilliaans, Roemeens, Duits, Afghaans, Congolees en Oekraïens. ‘Wij staan open voor kinderen uit andere culturen, maar daarnaast willen wij onze eigen gezinsidentiteit behouden’. Deze identiteit staat ook prachtig verwoord op een tegel in de kamer, waarop staat:
Gisteren is een herinnering
Vandaag is een geschenk
Morgen is in Gods hand.
Woudina en Gerard ervaren duidelijk dat ze kracht van Boven ontvangen om dit werk te kunnen doen. ‘De kinderen zijn op een bijzondere wijze aan onze zorg toevertrouwd’.
In de pleegzorg verandert ook veel. Men wil steeds meer dat kinderen langer in een pleeggezin kunnen blijven. Het is fijn als een kind in een gezin kan blijven als het niet terug naar huis kan, dit om verdere beschadiging te voorkomen.
Afgelopen zomer heeft de woning waarin ze wonen een fikse verbouwing ondergaan. Hierdoor hebben zij een half jaar in de schuur moeten bivakkeren. ‘Je leert dan wel improviseren’. Maar het is goed dat de woning uitgebouwd is. ‘Pleegkinderen moeten eigenlijk hun eigen plekje hebben om even een time-out te kunnen nemen en tot rust kunnen komen. Kinderen komen uit verschillende situatie en hebben verschillende begeleiding/zorg nodig. Dat wij aan pleegzorg doen werkt voor ons ook heel verrijkend. Je leert dat in onze ogen gewone dingen toch heel bijzonder zijn’. Gerard vertelt dat kinderen vaak alleen met een rugzak komen die vol met beren zit in plaats van kleren. Knuffels waarbij deze kinderen zich veilig voelen.
Woudina hoopt dat er in ons dorp na het lezen van dit verhaal misschien nog meer mensen zijn die ruimte in hun hart en huis hebben om over pleegzorg te gaan nadenken.
De Berichtgever heeft erg veel bewondering voor de manier waarop Gerard en Woudina in de pleegzorg staan en vond dat dit eigenlijk wel eens beloond mocht worden met het bloemetje van de maand. Chapeau!
De gezellige middag met de onbekende “bekende” familie is gepland op 16 maart om 14.00 in de Milandhof.
Als er genoeg animo is gaan we biljarten. Er wordt dan ook lesgegeven. Er kan in februari al gestart worden, plaats en tijd worden nader bepaald. Kom en vat een keu!
Bij voldoende belangstelling wordt er Yogales gegeven op woensdagmiddag vanaf 16.00 tot 16.45 uur. Een yogadocent organiseert in samenwerking met Welzijn Zegveld yoga op en om stoelen.
De (milde) oefeningen zijn gericht op het versoepelen en versterken van het gehele bewegingsapparaat.
Ook adem- en evenwichtsoefeningen komen aan bod evenals aandachtstraining. Kortom, deze vorm van yoga is gericht op het vitaliseren van zowel lichaam als geest.
Voor bovenstaande activiteiten kunt u zich opgeven bij Ada Beiboer, tel. 691894 en Herman Lekkerkerker, tel. 692424.
De Parochie Pax Christi organiseert dit jaar voor de vierde keer in het kader van de Vastenaktie een Pelgrimstocht. De veertigdagentijd is een tijd van bezinning en vasten. In de Veertigdagentijd mogen we aansluiten bij het thema van de Vastenaktie: “Mijn vasten is……”. Pastor Huub heeft dit thema ingevuld met: “Mijn vasten is een half uur per dag op pelgrimstocht. Hij nodigt iedereen uit met hem mee te wandelen vanaf een andere parochiekerk in Woerden, Meije, Kamerik en Oudewater.
Elke dag (behalve op zondag) wordt er vanuit één van de vier parochiecentra in de parochie Pax Christi gepelgrimeerd. Aanvang van de wandeltocht is om 9.00 uur ’s morgens met het aansteken van een kaars, het lezen van het Evangelie van de dag en een korte overdenkingstekst. Dan klinkt: “Gaat u met mij mee???” Na de pelgrimage staat de koffie of thee klaar. Een vrijwillige bijdrage voor de koffie kunt u deponeren in het koffiepotje op de viertafel. Dit jaar ondersteunen we het goede doel van de Vastenaktie in Oeganda. Om 10.00 uur gaat ieder weer zijn eigen weg…
De pelgrimstocht wordt in de Meije gelopen op:
- donderdag 11 februari,
- woensdag 17 februari,
- maandag 22 februari,
- vrijdag 26 februari,
- zaterdag 5 maart,
- vrijdag 11 maart,
- woensdag 16 maart,
- woensdag 23 maart
Iedereen is welkom, loopt u met ons mee?
In het najaar van 2015 zijn diverse activiteiten georganiseerd teneinde financiën te genereren voor de restauratie van het kerkorgel van de Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk in de Meije, waaronder het concert van het Alphens Kozakkenkoor en de kerstmarkt in Eetcafé De Halve Maan. De totale opbrengst van deze activiteiten is € 1.482.60.
Foto 1. Op 23 januari was het feest bij de familie Voorend. Trudy uit de Nieuwstraat 43 en haar tweelingbroer Ton zagen die dag respectievelijk Sara en Abraham. Hoewel Ton aan Spengen 32A te Kockengen woont, vierden zij samen dit heuglijke feit uitgebreid in Gasterij De Milandhof.
Foto 2. Dick van Dam uit de Nieuwstraat 30 mag na 50 jaar ploegen en zweten in het vervolg de wekker vergeten. Op 27 februari ging deze bouwvakker met pre pensioen. Hij zal inmiddels wel uitgeslapen zijn.
Foto 3. Dat hij grijs haar heeft is van ver af te zien. Of hij ook al rimpels heeft hebben we niet gecontroleerd. Maar rimpelloos of met rimpels, op 11 maart mocht Bert de Groot van de Rondweg 15 de leeftijd van 50 jaar bereiken.
Foto 4. Op 25 maart zagen we deze foto van Jill staan in een regionaal dagblad. Jill, dochter van Bianca en John Balvert van de Hoofdweg 129 is geboren op 15 maart en is het zusje van Nancy. Uiteraard namens de Berichtgever alsnog heel veel geluk toegewenst met deze kleine meid.
Foto 5. Deze strooien pop kondigde in april op ludieke wijze de festiviteiten van de Oranjevereniging aan. De pop die stond voor de woning aan de Hoofdweg 2 trok veel bekijks en was niet te missen. Overigens, de festiviteiten van de Oranjevereniging waren ook dit jaar weer zeer geslaagd.
Foto 6. ‘Mam, je bent een topper en uniek’. Ik hoop dat deze leus voor alle moeders geldt. In ieder geval wel voor Monique Groenendijk aan de Broeksloot 45 zoals het spandoek vermeldt. Op 2 mei werd deze grijzende moeder 50 jaar. Proficiat!
Foto 7. Op 22 mei troffen we dit spandoek aan bij de Hoofdweg 28. Marcel (Jansen) wilde blijkbaar niets anders en Annewill (van der Horst) wilde ook wel. En wat doe je dan, dan ga je trouwen. In Montfoort vond het huwelijk plaats. Dat ze nog heel lang samen deze dag mogen vieren.
Foto 8. Op veel spandoeken is te lezen dat grijs haar en 50 jaar samen gaan. Ook bij Tim Hoppe uit de W. Alexanderstraat 33 is dit blijkbaar het geval. Op 24 mei mocht deze kaasboer Abraham zien. Het is een sprekende gelijkenis geworden.
Foto 9. Deze Abraham was op 2 juni niet te missen bij Stoof Tweewielers aan de Hoofdweg 3. Eigenaar Gert Jan vierde die dag het heuglijke feit dat hij 50 jaar werd. En dat wilde de familie heel Zegveld laten weten. Gert Jan liet het maar gelaten over zich heen komen. Zoveel aandacht hoefde van hem niet. Maar wij vonden het de moeite voor plaatsing meer dan waard. Nog heel veel jaren in goede gezondheid toegewenst.
Foto 10. Vijftig jaar is absoluut geen leeftijd om al je maatschappelijke taken neer te leggen. Gelukkig vindt Gerdi van Elk uit de Lijsterbeslaan 12 dit ook. Op 2 juni werd dit nogmaals bevestigd door een spandoek ter ere van haar 50-ste verjaardag. Gerdi, dat je nog maar heel lang voor anderen klaar mag staan. En dat in een goede gezondheid.
Foto 11. Begin juli kon de vlag en het spandoek worden uitgehangen. Henk Oskam uit de Korensloot 50 behaalde na 4 zware jaren zijn HBO-diploma Sociaal Maatschappelijk Werk. Van harte!! Maar voor zijn sociale omgang met mensen had hij dit diploma niet nodig. Wij zijn benieuwd of hij volgend jaar weer in deze rubriek staat, want dit jaar wordt Henk ook nog eens 50 jaar.
Foto 12. Alhoewel het tegenwoordig wel wat langer duurt voor je van ‘Drees’ gaat trekken, is het bereiken van de 65-jarige leeftijd toch een mijlpaal. Thea Wijman uit de Boschsloot 14 kan er hartelijk om lachen. Op 5 juli zong men dan ook: Olé, olé, olé, olé, she is the champion!
Foto 13. Ook wij zijn het niet vergeten om het spandoek te plaatsen. Ter gelegenheid van de 50-ste verjaardag van Henriëtte Habben Jansen op 15 juli troffen we dit spandoek aan voor de woning aan de Hoofdweg 117. Hoewel Sarah er niet zo veel van wilde weten, poseerde zij toch gewillig voor onze camera.
Foto 14. Slingers voor deze sportieve man met de groene vingers. Dat klopt allemaal. Arie de Groot uit de Broeksloot 33 moest er op 18 juli aan geloven. Heel de straat zou het weten dat hij inmiddels een halve eeuw oud was geworden. En dat hij beslist geen stijve hark is straalt hij aan alle kanten uit. Op de foto wilde hij echter niet, maar misschien dat u hem herkent aan zijn zij/achterkant.
Foto 15. Je vraagt je wel eens af, waar haalt deze Sarah de energie vandaan. Maar oefening baart kunst, zij laat zich niet kennen. Dus blijft Hilda Brak van de Korensloot 46 skiën, zwemmen, fietsen en rennen. Tot in lengte van jaren.
Foto 16. Tijdens de warme zomerdagen hield Cor Sluijs uit de Meije 161 het hoofd koel. Zowel letterlijk als figuurlijk. Want als je geen hoed hebt, dan moet je creatief zijn. Toen schoot hem het liedje Eén twee drie vier, hoedje van, hoedje van. Eén twee drie vier, hoedje van papier. En hoe dat hoedje gevouwen moest worden, wist hij vast nog vanuit zijn kindertijd. Hij had er zelf de grootste lol om. En waarom ook niet.
Foto 17. Het is blijkbaar helemaal niet erg om 5 x 10 te worden, getuige het spandoek op 20 augustus. Het is zelfs een pretje, mits dit gepaard kan gaan met een cola en sigaretje. Dit is het motto van Janneke van Amerongen aan de Broeksloot 30. Met deze twee ingrediënten hoopt ze het nog heel lang vol te houden.
Foto 18. Het kon niet missen dat bij de 50-ste verjaardag van Jacoline van Schajik een oude tractor van stal werd gehaald. Op 28 augustus, de dag dat zij Sarah zag, stond haar evenbeeld de hele dag deze tractor te bewaken. Voor de foto nam zij zelf even plaats achter het stuur. Het spandoek was uiteindelijk iets te klein, waardoor het woordje alleen maar met één l geschreven kon worden.
Foto 19. Wij hadden dit spandoek op 6 september gemist. Maar gelukkig stuurde de familie ons de foto per email, zodat we alsnog de 50-ste verjaardag van Wim van der Wind aan de Milandweg 38 in dit jaaroverzicht konden meenemen.
Foto 20. De kinderen hadden een prachtig spandoek gemaakt ter gelegenheid van het 25-jarig huwelijk van hun ouders Arjen en Trea Hoogeveen uit de Broeksloot 21. Treffend wisten ze te vermelden waarom Trea al 25 jaar de hartendief is van Arjan. Zij is nl. ROOD, GRONINGS EN CREATIEF. Drie pijlers waar het huwelijk op staat. Nog heel veel mooie jaren toegewenst.
Foto 21. Ook Carola Hageman van de Molenweg 42 zag afgelopen jaar Sara. Op 19 oktober poseerde ze bij een uit haar kluiten gewassen evenbeeld. Volgens het spandoek is het niet te zien dat zij is 5 x 10. Wij speken daar geen oordeel over uit.
Foto 22. Het was op 22 oktober een getoeter van jewelste bij de Milandweg 64. Maarten Kruijt werd die dag 50 jaar en het verzoek was dan ook….toeteren maar. Maarten ging maar wat graag op de foto bij zijn Abraham en zijn geiten.
Foto 23. Het was even een gok voor welke ouwe sok we binnen moesten zijn. Het bleek om Kees de Voogel aan de Kastanjelaan 1 te gaan. Op 4 november hingen er 49 ouwe sokken aan de lijn en werd hijzelf gepromoveerd tot 50-ste ouwe sok. Van je familie moet je het maar hebben.
Foto 24. De afgelopen maanden kan het niemand zijn ontgaan dat er gewerkt is aan een nieuwe drinkwatertransportleiding onder de Milandweg. Veel overlast had dit met name voor de fietsers tot gevolg. Deze buis met een lengte van 1,8 kilometer en een diameter van 40 cm is onder de weg doorgeboord, soms wel tot een diepte van 20 meter. De oude waterleiding in de Rondweg komt daarmee te vervallen. Begin 2016 wordt deze opgeruimd.
De drinkwatertransportleidingen bij Zegveld is om meerdere redenen vernieuwd. Zo waren de bestaande leidingen verouderd en de koppelingen door grondzetting verschoven. Daardoor was de kans op lekkages groter.
Foto 25. Dochter Anja was met het maken van dit spandoek erg druk geweest. Maar ze vond dat iedereen het mocht weten dat de opa van haar kinderen op 25 november 65 jaar was geworden. Het ging hier om Johan Uittenbogaard van de Middenweg 21. Maar bejaard voelen doet Johan zich absoluut nog niet.
Traditiegetrouw opende Gasterij De Milandhof op 1 januari jl. om 01.00 uur weer de deuren voor iedereen die nieuwjaar wilde komen vieren. Personeel van de Milandhof en vrijwilligers van Siveo hebben zich ingezet tot 05.00 uur om iedereen een gezellige nieuwjaarsnacht te bezorgen. Een DJ zorgde voor de muzikale omlijsting. Het was een gezellige drukte en iedereen kan terugkijken op een leuke start van het nieuwe jaar.
Kavels ruilen in Zegveld
In Zegveld is vorige maand een kavelruil afgerond. Vijftien grondeigenaren ruilden, waaronder de provincie Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, 89 hectare grond. Met als resultaat grotere huiskavels voor agrariërs, minder verkeer door het dorp en een bufferzone langs natuurgebied De Haeck.
Meer buurt-apps voor preventie
Na Molenvliet en Schilderskwartier duiken ook whatappgroepen op in andere delen van de gemeente Woerden. Zo zijn er groepen in de Bomenbuurt en Snel & Polanen. Gebruikers in zo'n groep kunnen elkaar via whatsapp waarschuwen als er wat loos is in de buurt.
De eerste groep bestaat uit bewoners van de Hazelaarstraat, Iepenlaan, Prunuslaan en het wooncomplex aan de Iepenhof. In de Bergenbuurt zijn drie groepen in oprichting.
Ook in De Meije komt een buurtapp. Aanmelden daar kan via 06-23303630 en 06-14445511.
Het dorpsplatform vergadert dit jaar op:
Dinsdag 22 maart
Maandag 6 juni
Maandag 19 september
Maandag 21 november
U bent van harte welkom op deze vergaderingen die in Gasterij De Milandhof worden gehouden en om 20.00 uur beginnen.
Op 13 januari werd de nieuwjaarsreceptie van de Ondernemersvereniging Zegveld / De Meije gehouden in de Tapperij van Gasterij De Milandhof. Het was gezellig druk en er werd genoten van een heerlijk koud- en warm buffet. Peter Brak hield een korte toespraak als kersverse voorzitter van de Ondernemersvereniging. Hij heeft het voorzitterschap overgenomen van Rebecca de Boer. Er werd ook afscheid genomen van Gert Jan Stoof en Frank de Bruin. Elbert Stoof is nieuw in het bestuur en gaat de functie van penningmeester bekleden.
De op zaterdag 09 januari jl. gehouden Sponsoring Spinning Marathon ten bate van de stichting Impilo Entsha heeft het mooie bedrag van € 3.219,- opgeleverd.
Vrijwel alle spinning fietsen waren bezet door zo’n 140 enthousiaste sporters. De Polderzaal van Gasterij De Milandhof leverde een perfecte ambiance op voor een ontspannen atmosfeer.
Onder begeleiding van spinning instructeurs Mirjam Groen in ’t Wout en Erwin Klein werden heel wat zweetdruppeltjes geproduceerd. Dankzij de belangeloze medewerking van een aantal plaatselijke ondernemers en Indoor Cycle club Beaktief kon de gehele opbrengst worden overgemaakt naar de stichting van Jurgen en Thirsa Lieftink. Ook zijn er diverse giften binnen gekomen.
De familie Lieftink was het laatste spinning uur aanwezig om het einde van de actie mee te maken. Zij waren bijzonder verheugd over het resultaat van de actie en zijn zeker van plan het geld goed te besteden.
Namens Thirsa en Jurgen bedankt de familie van Elk de deelnemers, sponsoren en verder iedereen die deze actie tot een groot succes heeft gemaakt.
Voor de volledigheid nog even het website adres van de stichting: www.impilo-entsha.com
Op donderdag 3 december nam Gerdi van Elk afscheid als overblijfmoeder op de “Jorai”.
Zij is maar liefst bijna 17 jaar overblijfmoeder geweest!! Gerdi startte haar werk toen haar oudste dochter in groep zes zat. Overblijven deed je indertijd op vrijwillige basis.
In de beginjaren at Gerdi op donderdag op school samen met overblijfmoeder Jannie Belo. Beide dames probeerden het overblijfmoment gezellig te maken door kleinigheden te verloten en boterhammen met kaas en ham extra smakelijk te maken door ze te roosteren in het tosti-ijzer.
Na het overlijden van Jannie Belo was Gerdi enige tijd alleen belast met het overblijven, later nam zus Dicky Oskam de plaats in naast haar. Gerdi heeft jarenlang het overblijven op maandag- en donderdagmiddag verzorgd. Later bleef alleen de donderdagmiddag over, zelfs nadat haar eigen kinderen al lang van school waren. Ook is ze een tijd lang overblijfcoördinator geweest.
In de loop van de jaren is er heel wat veranderd rondom het overblijven. Tegenwoordig krijg je als overblijfmoeder een kleine geldelijke vergoeding en wordt er van je verwacht dat je de nodige cursussen volgt om de kinderen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Ook is het aantal kinderen -en daarmee het aantal overblijfouders- aanzienlijk toegenomen dat gebruik maakt van de mogelijkheid, tussen de middag op school te eten.
Gerdi heeft het werk altijd met veel plezier gedaan.
Ze heeft een band met de kinderen gekregen en in het dorp wordt ze regelmatig aangesproken als “overblijfmoeder”.
Ze zal het werk daarom wel gaan missen, maar heeft andere verplichtingen die haar aandacht vragen. Zo past Gerdi enkele middagen per week op haar kleindochter en is ze coördinator bij de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) in ons dorp.
We willen Gerdi graag heel hartelijk danken voor alle werk dat ze heeft gedaan voor de kinderen van de “Jorai” en wensen haar voor de toekomst met man en kinderen alle goeds toe!
Al jarenlang wordt de Vakantie Bijbel Week in Zegveld gehouden in de herfstvakantie, maar dit jaar wordt er iets nieuws gedaan: een extra VBW-Middag in de voorjaarsvakantie! Op zaterdagmiddag 27 februari wordt ‘de Jorai’ opnieuw omgebouwd tot een ‘bouwplaats’; het thema van de afgelopen VBW. Het VBW-team zorgt voor een leuk programma en uiteraard is er drinken met wat lekkers. Het wordt een gezellige middag die om 14.00 uur begint en om ongeveer 16.00 uur is afgelopen. De middag wordt georganiseerd voor alle kinderen van groep 1 tot en met groep 8 van de basisschool. Zet de datum maar alvast in je agenda!
Allereerst wil de muziekvereniging Kunst Na Arbeid u hartelijk danken voor het afnemen van de loten van de Grote Club Actie in september 2015. Zoals al aangekondigd in de Berichtgever van september 2015 en tijdens het verkopen van de loten is de win kans vergroot in 2015. Dit jaar zijn er 8 prijzen gevallen op de door K.N.A. verkochte loten. De volgende nummers hebben een prijs: 0098375;0098475;0098575;0098675;0098682;0098775;0098875;0098975.
Staat uw lotnummer erbij? Ga naar www.clubactie.nl
Namens muziekvereniging Kunst Na Arbeid hartelijk dank.
Natuurlijk mocht deze woning niet ontbreken in deze serie. De oude bakkerij aan de Hoofdweg 165. De woning waar ik (Gert Ton) geboren ben en waar ik zo’n fantastische jeugd heb gehad. Met al mijn herinneringen zou ik al een boek kunnen vullen, maar laten we eerst maar beginnen bij het begin.
In 1832 was de plek nog bouwland. Eigenaar was de weduwe van Johannes (Jan) Biesenaar (gedoopt 24 december 1741 te Gouda, overleden 27 november 1827 te Gouda). Deze weduwe was Catharina (Trijntje) Coolmees (Koolmees) (gedoopt 4 december 1744 te Gouda, overleden 3 april 1828 te Schiedam). Bij haar naam staat rentenierster. Hoewel al overleden, staat zij in 1832 te boek als eigenaresse.
Al snel daarna wordt dit stukje bouwland verkocht aan Gerardus Zuurhout uit Oudewater. Van hem is alleen bekend dat hij looier en schoenmaker was. In 1851 (of mogelijk 2 jaar eerder, omdat veelal enkele jaren later een verkoop of stichting pas wordt geregistreerd) verkoopt Gerardus Zuurhout het weer.
De nieuwe eigenaar wordt Dirk Boer (geboren 1 december 1815 te Bodegraven, overleden 12 mei 1886 te Zegveld). Koopman Dirk Boer is op 13 september 1844 te Zegveld getrouwd met Aaltje den Boggende (geboren 17 mei 1820 te Zegveld, overleden 29 december 1890 te Zegveld). Dirk Boer was per 25 november 1841 vanuit Bodegraven in Zegveld komen wonen. Nadat hij de grond heeft gekocht, laat Dirk Boer er een woning op bouwen en gaat er als eerste bewoner met zijn gezin wonen. Voor de koop van de grond en mogelijk ook voor de bouw van de woning leent Dirk Boer op 5 mei 1851 een bedrag van 1000 gulden van Jan van der Mel, bouwman te Zegveld. Alhoewel Dirk Boer er blijft wonen, verkoopt hij het geheel in 1857 aan zijn zwager Aart Brak, een bouwman te Zegveld.
Aart Brak (geboren 28 maart 1823, datum overlijden onbekend) is op 1 februari 1850 getrouwd met een zus van Aaltje den Boggende, nl. Cornelia den Boggende (geboren 14 februari 1829, overleden 30 maart 1901 te Leighton, Iowa, Ver. Staten). In 1864 verkoopt Aart Brak de woning. Waarschijnlijk woonde hij toen al in Bodegraven, want daar is zijn vierde kind geboren. Weer later gaat hij met zijn gezin emigreren naar de staat Iowa in de Verenigde Staten. Ook zijn broer Matthijs Brak (geboren 19 december 1821) was op 24 maart 1873 geëmigreerd naar de Noord Amerika.
Opnieuw dus een nieuwe eigenaar. Ditmaal is dat Dirk Kemp (geboren 3 juni 1837 te Zegveld, overleden 20 november 1865 te Zegveld). Dirk is op 28 augustus 1863 te Zegveld getrouwd met Aafje van Doorn (geboren 5 juli 1842 te Zegveld, overleden 10 februari 1888 te Zegveld). Na het overlijden van Dirk Kemp op 20 november 1865 vindt er een boedelscheiding plaats en wordt zijn weduwe Aafje van Doorn eigenaar. Aafje hertrouwt op 3 januari 1868 te Zegveld met Arie Burggraaf (geboren 28 oktober 1840 te Wilnis, overleden 24 september 1919 te Zegveld). In 1885 wordt de woning verkocht aan Aart Boer.
Zo kwam de woning weer terug bij de familie Boer. Aart Boer (geboren 27 december 1850 te Zegveld, overleden 10 januari 1941 te Woerden) was een zoon van Dirk Boer en niet getrouwd. Inmiddels woonde Aart Boer niet meer thuis bij zijn ouders maar op het adres Hoofdweg 63. Of Dirk Boer ook al een bakkerij was begonnen in dit pand, is niet duidelijk. Wel is bekend dat zijn zoon Hendrik Boer broodbakker was en dit vak ook op dit adres uitvoerde. Hendrik Boer (geboren 21 januari 1856 te Zegveld, overleden 22 januari 1933 te Zegveld) is op 11 december 1884 te Zegveld getrouwd met Aaltje van Veen (geboren 5 januari 1858 te Mijdrecht, overleden 12 mei 1939 te Zegveld). Hendrik wordt nu hoofdbewoner van deze woning en de ouders van Hendrik, Dirk en Aaltje, blijven bij hen inwonen.
Rond 1915 vindt er een stichting plaats. Er wordt een woning naast de bakkerij gebouwd, de vroegere woning aan de Hoofdweg 163 waar thans de nieuwe woning Riekrijk staat. Ook vindt er in 1918 verkoop van grond plaats en deze grond behoort dan ook bij de woning Hoofdweg 163. Aart Boer verkoopt deze woning later.
In oktober 1923 verkoopt Aart Boer de bakkerij aan zijn neef Aart Boer, zoon van Hendrik Boer. De woning is oud en in 1926 laat deze Aart Boer de woning slopen en een nieuwe woning/bakkerij bouwen. De woning is mede gebouwd door de Zegveldse aannemer Klaas Valk. Achteraf bleek dat de voordeur scheef in de woning zat. Gezegd werd dat dit kwam omdat Klaas Valk altijd dronken was.
Aart Boer (geboren 13 oktober 1900 te Zegveld) zet de bakkerij van zijn vader Hendrik voort. Ook zijn zus Jannetje Boer (geboren 14 maart 1891, overleden 13 mei 1970 te Zegveld) was al behulpzaam in de bakkerij. Per 22 november 1917 komt de ongetrouwde Jannetje terug bij haar ouders. Zij had een poosje gediend als dienstbode in de pastorie van de hervormde gemeente en daarna gewoond (en gewerkt) bij haar zus Adriana Boer (geboren 13 oktober 1888 te Zegveld, overleden 4 augustus 1959 te Muiden). Adriana was op 15 mei 1913 te Zegveld getrouwd met Dirk Verburg (geboren 13 maart 1883 te Zegveld, overleden 17 oktober 1956 te Gouda). Adriana en Dirk woonden aan de Molenweg 39.
In 1940 is er weer een stichting. Waarschijnlijk wordt er een nieuwe schuur bij de woning gebouwd.
Aart Boer was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Dit zou hem uiteindelijk noodlottig worden. Op 6 december 1944 komt hij om in het concentratiekamp Hamburg-Neuengamme in Duitsland.
Een jaar later, op 18 december 1945, wordt de bakkerij overgenomen door meester bakker Aart Gijsbert Ton.
Namens Aart Ton handelt zijn schoonvader Aart Nicolaas Rietveld de overname van de bakkerijgoederen af. Namens de nabestaanden van Aart Boer, zijn broers en zussen, treedt Dirk Boer op. In de akte staat dat Aart Gijsbert Ton van genoemde heer Dirk Boer (manufacturier) en diens lastgevers heeft gekocht en in overdracht aanneemt: ‘De brood- en banketbakkersaffaire gedreven door wylen den heer Aart Boer Hendrikszoon, te Zegveld, met tot voormelde affaire behoorende gereedschappen, machinerien, bakkery- en winkelinventaris, alsmede de voorraden, benevens het recht den naam “voorheen A. Boer Hzn’ als firmanaam te blyven voeren’. De koop en verkoop is geschied voor de som van ƒ 7.000,00.
Op 14 mei 1946 vindt ook de verkoop plaats van het woon- en winkelhuis met bakkerij, erf, tuin, rietland, weg en water, gelegen in de Buurt 30 in de gemeente Zegveld. Met deze koop en verkoop is een bedrag gemoeid van ƒ 13.000,00.
U leest het goed, Buurt 30. Voor 1955 was er in Zegveld geen wijkindeling of officiële straatnaamgeving. Elk huis werd doorlopend genummerd, te beginnen bij de sluis aan de Grecht. Officieus waren er wel straatnamen. Die vermoedelijk ook ambtelijk wel gebruikt werden: in oude adresboeken blijkt Zegveld vóór 1955 vijf ‘buurten’ te hebben: de Buurt (vanaf de sluis tot het dorp), het Dorp (rondom de kerk tot de valbrug aan het begin van de huidige Milandweg), de Lagenbroek, de Hogenbroek en de Meije. De ruilverkaveling, die vooral tussen 1955 en 1965 het uiterlijk en de infrastructuur van de gemeente volkomen veranderde, bracht ook verandering in de straatnaamgeving van Zegveld. Zo dateert het eerste officiële straatnamenbesluit van Zegveld van 25 januari 1955. Toen veranderde Buurt 30 in Hoofdweg 165.
Studiereis Engels naar New Castle
Een studiereis met een trage start en een Happy End
Het wankelen op de boot, dat was echt een Dingetje
Zeebenen voor de meisjes van Engels
Een stormachtige Ervaring
Meiden hou je vast aan de Reling en de Mast
De ervaring blijft Onbetaalbaar
Zeven Vrouwen, zeven Bruggen en een spelletje Thirty seconds
Dit zijn de trefzinnen van zeven meisjes die eind november/begin december een studiereis naar New Castle hebben gemaakt. Vanwege averij en een stormachtige zee koos de King Seaways vijf uur te laat het ruime sop vanuit IJmuiden naar Noord Engeland. Als compensatie voor de vertraging werd een uitgebreid buffet aangeboden, wat de dames zich goed lieten smaken. De lange gangen waren voorzien van relingen aan de wand, wat geen overbodige luxe was, want wandelen werd echt wankelen met zeebenen. Na nog een drankje en zwijmelend luisteren naar een troubadour die John Denver vertolkte werden de goed ingerichte hutten opgezocht en een primatourtje ingenomen. Op één na, die was eigenwijs. De volgende morgen verschenen niet alle meisjes (6 boven de 50 en een jeugdige lerares) uitgeslapen aan het ontbijt. De zee was nog erg in de weer die nacht en de hutten lagen aan de voorkant van de luxe cruise boot, dus schommelde het van voor naar achter en van links naar rechts en dan wordt je zonder pilletje een beetje zeeziek.
Aangekomen in de Noord Engelse stad werd de bagage snel in het Holliday Inn gebracht en kon het verkennen van New Castle beginnen. Lopend door de kerstfeestelijk versierde straten van het centrum raakten de meisje al snel geboeid door de historische bouwstijlen en de pittoreske gevels. Een stad vol contrasten van oude gebouwen, moderne winkelcentra en hippe koffietentjes. In de Grainger Market werd geluncht, hoedjes gepast en kaasjes en wijn voor op de hotelkamer gekocht. Gedineerd werd er in “Blackfriars”, het oudste restaurant van Engeland. Terug in het hotel werd bij een glaasje wijn en een stukje kaas het spel thirty seconds gespeeld. Het spelletje met opgeheven vingers, heftige gebaren en trefwoorden haalde de ware aard van de dames naar boven en er werd vooral veel gelachen. De volgende dag de St. Nicolas kathedraal en Castle keep bezocht en langs en over de Tyne gelopen. Een rivier die twee stadsdelen scheidt en die verbonden worden door zeven bezienswaardige bruggen in bijzondere vormen. En natuurlijk fish and chips gegeten.
Aan het eind van de dag weer ingescheept voor de terugreis, waar na een rustige vaart enkele echtgenoten de dames op stonden te wachten. Het was een buitengewoon gezellige “studie”reis. Maandagmorgen Engels, ook Welzijn!
De Berichtgever probeert de burgerlijke stand zo volledig mogelijk bij te houden, zodat u ook weer op de hoogte bent van blijde, maar ook droevige gebeurtenissen in ons dorp. Echter, er zijn mensen die denken dat wij alles weten. Dat wij weten wie er geboren zijn, wanneer u 25, 40 of 50 jaar getrouwd bent, enz. Helaas is dat niet zo. Als u wilt dat een geboorte, jubileum, overlijden etc. in de Berichtgever vermeld wordt onder de burgerlijke stand, dan verzoeken wij u dit ons te melden. Vergeet u dus niet om de Berichtgever een kaartje te sturen! Uw kaartje/bericht kunt u het beste sturen naar Gert Ton, Broeksloot 43. 3474 HS Zegveld. Bij voorbaat dank!!!