Droomdekentjes van Stichting De Regenboogboomfeb droomdekentjes

Stichting De Regenboogboom is er voor kinderen en hun ouders, die om wat voor reden dan ook plotseling de controle over hun leven verliezen en zich daardoor uiterst kwetsbaar voelen.
Het is de droom van Stichting Regenboogboom en haar medewerkers alle kinderen van de wereld te laten schitteren en te laten ervaren dat ze van binnen de kracht en de moed hebben om alle uitdagingen aan te kunnen.


Ineke Nollet, vrijwilligster van de Stichting Regenboogboom en coördinator van Droomdekentjes, vertelt: “Sinds drie jaar ben ik als vrijwilligster betrokken bij de Stichting De Regenboogboom. Ik ben zelf een fanatiek quiltster en droomdekenmaakster en heb al een paar jaar een eigen quiltbee (groep met dames die samen quilten en droomdekentjes maken). Daarnaast coördineer ik ook landelijk de processen voor het maken van de droomdekentjes”. Droomdekentjes zijn unieke met liefde gemaakte dekentjes, waar een kind lekker onder kan wegdromen naar een veilige plek. De vrijwilligsters van Stichting De Regenboogboom haken, breien of quilten deze dekentjes met veel persoonlijke aandacht en creativiteit speciaal voor alle kinderen die wel zo’n veilige plek kunnen gebruiken. De materialen en patronen worden door de maaksters naar eigen idee ingebracht, maar zij kunnen ook naar de ‘stofopslagpunten’ en kiezen uit de voorraad gedoneerde stoffen. Ook bijvoorbeeld clubs, verenigingen, schoolklassen of medewerkers van bedrijven kunnen gezamenlijk een ‘top’ van een droomdekentje (of een deel daarvan) naaien of van tekeningen met textielstiften voorzien. Deze top wordt dan door droomdekentjesmaaksters voorzien van een vulling en onderlaag waarna de deken wordt doorgestikt. “De aanvragen voor een droomdekentje kunnen via de website worden ingediend, voorzien van de naam en leeftijd van het kind, de naam van de aanvrager, reden voor aanvraag en een keuze uit de voorraad droomdekentjes. De maakster van het verzonden droomdekentje ontvangt overigens altijd een geanonimiseerd bericht dat de deken is bezorgd”, zegt Ineke. Op dit moment zijn er 738 droomdekentjes in voorraad. Per maand worden ongeveer 135 droomdekentjes in een mooie doos met strik en voorzien van een persoonlijke brief, de naam van de aanvrager, de reden van verzending én een cd met de liedjes uit het Regenboogbos verzonden.
Ineke vertelt verder: “Speciaal getrainde vrijwilligers van Stichting Regenboogboom brengen ook kinderen thuis, in ziekenhuizen, instellingen of scholen bezoekjes met De Regenboogboom”. Zij vertellen en zingen met het kind over de droomwereld van het Regenboogbos. Het Regenboogbos is een metafoor voor een veilige droompek. Een plek zonder ziekte, angst of pijn. In deze droomwereld is werkelijk alles mogelijk en droomt het kind even weg van die soms nare werkelijkheid. Tijdens deze ‘droom’ krijgt het kind een Regenboogboomkristal als kompas om ook zelf af en toe de weg te vinden naar het Regenboogbos”.
Wilt u een droomdekentje of een bezoekje voor een kind aanvragen, droomdekenma(a)k(st)er of bezoekvrijwilligster worden, materialen doneren, de Stichting Regenboogboom financieel ondersteunen of een vraag stellen dan verwijzen wij u graag naar www.regenboogboom.nl en www.droomdekentjes.nl of u stuurt een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Sinds kort staat er op de statiegeldmachine van COOP Bremmer een doos waarin statiegeldbonnetjes gedeponeerd kunnen worden. De opbrengst hiervan is bestemd voor Stichting Regenboogboom en Droomdekentjes.

De uitdagingen van de Rabobank richting de toekomst

Het landschap waarin banken opereren verandert snel, heel snel. Inspelend hierop heeft de Rabobank een nieuwe koers aangekondigd. Maar wat zijn de mogelijkheden en betekenissen  hiervan voor ‘de klant’ en nog specifieker ‘de klant in Zegveld’?

Online bankieren
feb RaboRuud Kwakkenbos, Kantoordirecteur Rabobank Rijn & Veenstromen (Kamerik, Zegveld en Kockengen) vertelt: “Binnen de koers ligt de focus op de behoefte van de klant. Goed en snel geholpen worden is belangrijk voor zowel de ondernemer als de particuliere klant. De Rabobank speelt daarop in met bijvoorbeeld de mogelijkheid tot het aanmaken van een online hypotheekdossier, een hypotheekgesprek binnen 24 uur en snelle afhandeling van bankzaken. Daarnaast kan de klant ook kiezen voor het financieel regisseurschap; een passende mix aan financiële oplossingen.”
“De Rabobank is bereikbaar, persoonlijk en digitaal op de manier die past binnen het huidige tijdsbeeld. Ook in het kader van innovatie wordt de dienstverlening continu gemonitord en verbeteringen toegepast. Voorbeelden daarvan zijn de Rabo Bankieren App voor het regelen van bankzaken, met eventueel een chatfunctie voor persoonlijk contact met de Rabobank, alsmede het Financieringsportaal voor ondernemers. Overigens is de Rabobank zich bewust van de behoefte van de oudere klanten, die kunnen zich dan ook altijd wenden tot het Mobiel Servicepunt, in de volksmond beter bekend als de ‘Rabobank bus’ die op bepaalde tijden in de kleine kernen en nabij verzorgingshuizen aanwezig is” vertelt Ruud.
Relevante kennis beschikbaar stellen
Kennis en netwerk beschikbaar stellen met de klant is onlosmakelijk verbonden met de bank. Om deze reden organiseert de Rabobank  regelmatig kennisbijeenkomsten met een thema dat aansluit bij de behoefte van de klant of legt zij direct een persoonlijke verbinding tussen de klant, een relatie of specialist. Daarnaast zet de lokale Rabobank zich bestuurlijk actief in binnen lokale netwerken zoals de winkeliersvereniging of ondernemersvereniging, maar is de bank ook betrokken bij lokale initiatieven als jaarmarkten, kerstmarkten, verenigingenspelen enz.. Ruud: “Een belangrijk thema van de Rabobank is ‘de Zorg’. Binnen dit thema wordt aangehaakt bij lokale initiatieven zoals de onlangs opgerichte Zorgcorporatie ‘Zegveld Zorgt’. Doel van deze corporatie is de zelfredzaamheid van ouderen te bevorderen zodat zij langer thuis in hun eigen dorp kunnen blijven wonen”.

Maatschappelijke rol van de bank
Vanuit haar coöperatieve grondslag versterkt de Rabobank het verdienvermogen van Nederland van de toekomst, de levensloop van huishoudens en de leefomgeving van lokale gemeenschappen. Voorbeelden van financiële ondersteuning van de leefomgeving van lokale gemeenschappen zijn het Rabo Dichtbijfonds en sponsoring van verenigingen. “Via het Rabo Dichtbijfonds van de Rabobank Rijn en Veenstromen kunnen financiële bijdragen aangevraagd worden boven de € 750 voor initiatieven die het economische, sociale en culturele leven verbeteren. Onlangs voor Zegveld toegekende aanvragen zijn o.a. van KNA, Oranjevereniging, Zangvereniging De Lofstem en de Brandweer. Ik roep de verenigingen en inwoners van Zegveld graag op om op onze website, www.rv.rabobank.nl, na te gaan of hun initiatief past in de fondsvoorwaarden. Het aantal aanvragen vanuit Zegveld is nog wat bescheiden”, zegt Ruud. Voor aanvragen van verenigingen, stichtingen of scholen onder de € 750 adviseert Ruud Kwakkenbos deel te nemen aan de jaarlijkse Rabo Fietstocht (11 juni 2016) van de Rabobank Rijn en Veenstromen. Voor iedereen die de tocht heeft uitgereden, schenkt de bank een vastgesteld bedrag aan een lokale vereniging, stichting of school naar keuze.

Naast de lokale en landelijke focus ziet Rabobank  ook een rol t.b.v. het wereldwijde voedselvraagstuk met Banking for Food, duurzaamheid en circulaire economie, waarbij kennis, netwerken en financieringen wereldwijd worden ingezet . Dit als antwoord op de toenemende schaarste van grondstoffen, motor voor innovatie en verbetering van woon-, werk-, en leefomgeving. Ruud vertelt: In Nederland is de Rabobank samen met landelijke en lokale partners gestart om via projecten de afvalstromen in kaart te brengen en het hergebruik van afvalstoffen te stimuleren. Later dit jaar gaan mensen uit Zegveld en omgeving hier ongetwijfeld meer van terugzien. Kortom deze nieuwe koers helpt ons om internationaal, nationaal maar juist lokaal aandacht te kunnen besteden aan onze klanten”.

De Wit Wonen, een bijzondere woonwinkel

De Wit Wonen is al jaren een begrip in Woerden, maar zeker ook in Zegveld. Vanaf 1984 runden Zegvelders Bertus en Jopie de Wit deze zaak aan de Torenwal in Woerden. Na het overlijden van Bertus in 1994 hebben Ron en Ans Jansen de zaak overgenomen. Jopie is nog tot haar pensioen, vier jaar geleden, werkzaam geweest in de zaak. Inmiddels is de winkel alweer 11 jaar gevestigd aan de Hoge Rijndijk in Woerden. Daar is in de loop der jaren het nodige verbouwd en zo is er een prachtige zaak van 1000 m2 ontstaan.
Voor de Berichtgever reden om een bezoek te brengen aan deze adverteerder.
Sinds 3 jaar is De Wit Wonen aangesloten bij twee branche organisaties; OTAK voor de meubel- en accessoire collectie en Colors@Home voor vloer- en raambekleding.

feb deWitWonenEr wordt gewerkt met een klein, all-round team van drie personen, Ron en Ans Jansen en Michel Jansen. Ans is sinds 1994 actief binnen het bedrijf, zij begon met een paar uurtjes in de week, maar dit is inmiddels uitgegroeid naar een volledige werkweek. Zij houdt zich bezig met klantenadvies en de administratie. “Er is altijd wat te doen!” zegt Ans. Omdat er met een klein team gewerkt wordt zijn de lijnen kort en kan er snel geschakeld worden, dat heeft zeker in de afgelopen jaren zijn vruchten afgeworpen. Nu de markt weer aantrekt heeft De Wit het erg druk en worden er regelmatig externe mensen ingehuurd.

De Wit Wonen biedt een compleet plaatje voor jong en oud! “Je kunt bij ons terecht voor een leuk accessoire maar ook voor een complete woonkamer inrichting, wij kunnen het allemaal!” aldus Ans. “Bovendien werken wij samen met een styliste die advies kan geven als mensen niet weten hoe zij een ruimte kunnen inrichten. Wij willen de klanten ontzorgen. Klanten zien vaak op tegen al het werk en wij kunnen het werk zo inplannen dat zij maar één dag hun huis moeten verlaten. Bij terugkomst is dan de vloer gelegd, zijn de gordijnen opgehangen en de meubels geplaatst. Wij merken dat klanten het prettig vinden als wij met hen meedenken. Wij zijn pas tevreden, als onze klanten dat ook zijn!” vertelt Ans.

Nieuwsgierig geworden? Loop een keer binnen aan de Hoge Rijndijk of kijk op facebook of de website www.dewitwonen.com

GEZOCHT: boodschappen om dozen mee te vullen!!!!!

Net zoals de meeste Zegvelders wonen John en Maicel in Zegveld met veel plezier.
Maar, schrijven ze op hun facebook pagina: ‘Helaas zijn er ook in ons dorp mensen die minder kunnen genieten, door welke reden dan ook.
Toen wij hier mee rond liepen hebben wij gemerkt dat er ontzettend veel mensen zijn die andere mensen helpen of willen helpen in welke vorm dan ook. Omdat wij dit ook een goed initiatief vinden hebben wij samen besloten om boodschappenpakketten te maken om zo een aantal mensen een extraatje te kunnen geven.
Dit willen wij niet eenmalig doen, maar vaker. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat er binnen komt.
Wat wij dus willen vragen aan iedereen die ons daarbij zou willen helpen: Wil je eens in de kast kijken of je iets kan missen van eten of drinken, of wil je misschien eens wat extra's kopen in de supermarkt? Het hoeft niet heel veel te zijn, want alle beetjes bij elkaar is ook een hoop. Ook hebben wij inmiddels wat geld ontvangen wat we gebruiken om verse producten te kopen op het moment dat we een pakket weg brengen, zoals brood, groente, fruit, zuivel enz.feb boodschappen
Ieder product en iedere euro wordt gebruikt voor deze pakketten.
Zijn er vragen, of weet je nog iemand die ook een extraatje kan gebruiken, stuur dan een persoonlijk bericht of kom eens langs. In verband met de privacy worden namen nooit bekend gemaakt.
Alvast heel erg bedankt en het delen van dit bericht stellen wij zeer op prijs.
John Muijt en Maicel Angenent. Afleveradres: Het Erf 29.’
Na deze oproep hebben John en Maicel veel positieve reacties ontvangen en hebben zij inmiddels al enkele pakketten bij dankbare mensen kunnen bezorgen. De Berichtgever steunt dit initiatief van harte en hoopt dat u ook iets extra’s over heeft voor mensen die dit kunnen gebruiken om hen zo een hart onder de riem te steken. O ja, geen alcoholische dranken! En ook geen gebruikte artikelen of artikelen die over de datum zijn. Uiteraard zijn toiletartikelen wel zeer welkom. Doet u mee? Bij voorbaat dank!
En wat John en Maicel betreft: Geweldig wat jullie doen. Toi, toi, toi!!!

Nieuw in Zegveld:
Een slijterij bij Coop Bremmerfeb Bremmer

Sinds enige tijd kunt u voor uw gedistilleerd terecht bij Coop Bremmer. Door het vertrek van de informatiebalies van de Rabobank en de Woningbouwvereniging werd het mogelijk om deze vrijgekomen ruimtes om te bouwen tot een mooie slijterij. Ook ontstond zo een ruimere winkel waardoor het mogelijk werd om de groente afdeling uit te breiden en de winkelwagentjes binnen te zetten. De Berichtgever wenst Coop Bremmer veel succes met deze mooie uitbreiding.

Jubilarissen bij Passage (een ingekomen bericht)

Op 9 februari vierde Passage Christelijke-Maatschappelijke vrouwenbeweging haar jaarvergadering in de Milandhof. De afdeling Zegveld bestaat nu 66 jaar. Heel bijzonder dit te mogen vieren met twee jubilerende leden, nl. mw. J. Blok-de Leeuw en mw. M. van der Wind-Kemp, beiden zijn ze al 50 jaar lid!  Zij werden gehuldigd met een bos bloemen en een presentje.

feb PassageVoor deze avond was uitgenodigd autorijschool ‘Alblas’ uit Woerdense Verlaat. Zowel de oude als de nieuwe verkeersregels voor alle weggebruikers werden weer eens doorgenomen.
Na de pauze werd er met examenvragen over de regels de kennis van de dames nog eens getest. De uitslag daarvan bleek, heel verrassend, toch goed te zijn. De avond werd besloten met de jaarlijkse verloting. Al met al een geslaagde avond. Passage biedt haar leden gezellige, maar ook informatieve en leerzame avonden.
Ontmoeting en ontwikkeling zijn de kernbegrippen voor Passage, een vereniging van en voor vrouwen ongeacht leeftijd of geloofsovertuiging.

Voor de volgende vergadering op 8 maart a.s. is zang en muziekgroep ‘Gideon’ uitgenodigd. Een groep enthousiaste zangers en muzikanten uit wel 40 verschillende plaatsen. Ze zingen over ‘Het geestelijk lied’ onder leiding van Cor Barten. Ieder die belangstelling heeft, en onze avonden eens wil bijwonen, is van harte uitgenodigd. Wij heten u graag welkom.

Inspiratiereis Rome en Vaticaan (Een ingekomen bericht)

Van 14 tot 19 november 2016 organiseert De geloofsgemeenschap Pax Christi (waaronder Geloofsgemeenschap Meije/Zegveld) samen met de VNB een Inspiratiereis naar Rome en het Vaticaan.
Tijdens het bezoek zullen de 4 hoofdbasilieken en een aantal bijzondere plaatsen worden bezocht. Verder zal deelgenomen worden aan de pauselijke audiëntie. Er zal ook genoeg tijd zijn om op eigen gelegenheid Rome te bezoeken en te genieten op een terrasje. Meer informatie over de reis kunt u vernemen op woensdag 6 april a.s. om 20.00 uur in de Parochiezaal bij de Bonaventura kerk, aan de Rijnstraat te Woerden. Een uitgebreide reisbrief kan u via de mail worden toestuurd. Meer informatie over de reis: Ko Kromwijk, Hoofdweg 189, Zegveld tel: 0348691751. Mailadres; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zomer/voorjaar kledingbeurs

Op zaterdag 12 maart wordt er in “De Voorhof” aan de Hoofdweg 48 van 9.00 tot 12.00 uur weer een voorjaar en zomer kledingbeurs gehouden.
Tijdens deze beurs worden baby-, kinder- & positiekleding verkocht evenals babyuitzet en gebruiksartikelen, speelgoed, kinderfietsen en dergelijke.
Voor informatie en klantnummer kunt u contact opnemen met Sabina van der Arend, tel. (0348) 691933 of Carola Hageman, tel. (0348) 560305 of mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We hebben er een geitje bijfeb Voorlezen peuterpret

Ja, dat was dit jaar de titel van het voorleesboek voor Peuterpret: We hebben er een geitje bij. Het boek gaat over het jongetje Mik die op de boerderij woont. Hij vertelt het grote nieuws van de geboorte van het geitje aan alle dieren op de boerderij. In optocht gaan ze naar het hok van moeder geit. Iedere keer komt er een dier bij: eerst het paard, daarna de koe, het konijn, de kip met kuikens, het varken en het schaap. Daar aangekomen zien ze het kleine geitje. Ei, ei, ei, wat zijn ze blij, want: We hebben er een geitje bij. Ook dit jaar mocht Gert Ton twee morgens komen voorlezen op Peuterpret. De kinderen mochten ook dit keer in pyjama komen en werd er eerst met z’n allen ontbeten. En eh…. niet verder vertellen, maar stiekem werd tussen de kleine broodbolletjes wel erg dik hagelslag gedaan. Hm, lekker! De kinderen hebben genoten en dat was ook de bedoeling.

Drank en drugs (een ingekomen bericht)

Jongerenopbouwwerk en jongerencoaching

Inger van Dijk van Jeugd-Punt is jongerenopbouwwerker, in dienst van de gemeente Woerden. Waar nodig kan zij ondersteuning bieden aan jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 23 jaar, jongereninitiatieven, preventie en voorlichting. Denk hierbij aan vragen of actuele problematiek op het gebied van alcohol en (hard)drugs. Een gesprek met de jongeren zelf heeft de voorkeur, maar zij gaat eventueel ook het gesprek aan met ouders die zorgen hebben. Het is bekend dat mensen in uw dorp het liefst alles zelf oplossen, maar soms kan het eens fijn zijn om over deze dingen te praten met iemand van buitenaf. Samen wordt dan bekeken of het nodig is om andere hulp in te roepen (bijvoorbeeld verslavingszorg of jeugdhulpverlening), soms kan een jongere via jongerencoaching door Jeugd-Punt (Inger van Dijk of Arnoud van Rijnsoever) al een heel eind op weg worden geholpen. In het kader van sociale controle in Zegveld is het mogelijk om elders af te spreken om zo zeker te zijn van je privacy.

Als er vragen zijn dan kunt u deze stellen of melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
Voor meer informatie over Jeugd-Punt kunt u kijken op www.jeugd-punt.nl
Facebook: www.facebook.com/jeugdpunt.woerden
Je mag ook appen via 06 24192250

Ladies Day Tennisvereniging Miland

De jaarlijkse Ladies Day van Tennisvereniging Miland wordt gehouden op zaterdag 26 maart 2016. Naast ‘beppen, petsen en kletsen’ zijn er tussendoor nog enkele verrassende activiteiten zoals sjoelen, klaverjassen en bridgen. feb tennis
U kunt zich (alleen of met partner) aanmelden bij: Barbara Fontijn, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06 - 54 30 24 11

Rommelmarkt 23 april 2016: Zegveld Helpt! Helpt u mee?

Ook dit jaar gaat Zegveld weer mensen die het minder hebben helpen. Dit jaar is het doel gekoppeld aan de reis van ruim 30 jongeren van de jeugdvereniging uit Zegveld naar Israël in de meivakantie. Deze jongeren gaan o.l.v. Ds. Overeem en Gert Ton een rondreis maken door Israël. Daarbij gaan we de uitgekozen doelen bezoeken en de gehele opbrengst van Zegveld Helpt symbolisch overhandigen. Dit jaar is gekozen voor 2 doelen. In dit stukje iets over het eerste doel. In de volgende berichtgever zullen we het tweede doel omschrijven.
Het eerste doel is het jongerencentrum van Seeds of Hope. Directeur Tass Saada, die eens Joden haatte en ook Joden doodde, is in de Verenigde Staten tot geloof gekomen en christen geworden. Hij zag het als een ereschuld tegenover het Joodse volk om als christen te gaan werken aan verzoening tussen Joden en Palestijnen. Sinds enige jaren heeft hij met een team van medewerkers een tehuis voor kinderen van zowel Joodse als Arabische ouders en houdt ook bijeenkomsten voor de ouders. Het project wordt steeds verder uitgebreid met opvang van jongeren van diverse leeftijden. Volgens Tass moet verzoening tussen beide volken van onderop komen en met name door de opvoeding van kinderen. Ze moeten niet worden volgepropt met haat, maar met liefde voor elkaar. Het pand waar het project gesitueerd is moet gerenoveerd worden om het project door te zetten. Het geld gaat o.a. naar sanitair en airco.
Het jeugdwerk van de Hervormde gemeente is het gehele winterseizoen al bezig om geld op te halen voor deze doelen. Zo werd er door de Jeugdvereniging het Zegveld-Helpt seizoen afgetrapt met een veiling die al ruim 2600 euro op mocht brengen. Een mooi begin. Alle jeugdclubs zullen weer acties verzinnen om zoveel mogelijk geld op te halen om de doelen in Israël te steunen. Dit alles om het seizoen op 23 april af te sluiten met een gezellige markt. Deze wordt gehouden van 9.30 uur tot 14.00 uur.
Wat kunt u doen voor Zegveld Helpt? Allereerst gezellig langskomen op de markt waar iedereen zich weer prima kan vermaken. Een springkussen voor de kinderen. Een hapje en drankje bij de koffietent en natuurlijk de mooie spullen die we weer tentoonstellen op de markt. Overigens halen we 16 april deze spullen weer op. Hebt u ook weer mooie spulletjes klaar staan voor de markt? Zegveld Helpt! U helpt natuurlijk mee!

Verenigingenspel 2016

Met 77 teams was er wederom een recordopkomst voor het verenigingenspel. De teams moesten 26 vragen en een Rode Draad beantwoorden. De vragen waren best pittig en er werd flink gegokt met de vraag welke tangen er gepresenteerd werden. De teams kregen dit jaar jam te proeven, voor de organisatie een plakkerige vraag, maar de deelnemers wisten over het algemeen de jam goed te herkennen. De vraag over vergeten groeten werd aanmerkelijk minder goed gemaakt. Blijkbaar zijn deze groenten echt vergeten. De CSZ spreekt haar dank uit aan Coop Bremmer, Anne’s Bloem, Jumbo Stef Bijlsma en Adrie de Lange – IJzerwaren voor het beschikbaar stellen van de diverse producten. De Musical Vereniging Ster Allures heeft het spel dit keer gewonnen. De Rank 6 was traditiegetrouw de hekkensluiter en ontving De Rode Lantaarn. feb Verenigingsspel
De Zegvelderie is gepland op 18 juni 2016, noteer deze datum alvast in uw agenda!
Uitslag Verenigingenspel

PLAATS CODE VERENIGING SCORE
1 EF MUSICAL STER ALLURES 210,5
2 EH THIATHLONTEAM CLYTONEUS 208
3 CD CDA 204,5
4 EU VROLIJKE BORRELNOOTJES 204
5 AD KNA 1 202
6 EE ROLLEND SUCCES 2 201,5
7 CN MINKEMA 200,5
8 EG ST OOIEVAARS ZEGVELD 197,5
9 AP DE RANK 3 196,5
10 AK VTC - HEREN 7 196
11 AS KALSBEEK 195,5
12 AY MILANDSCHOOL 2 195,5
13 CM TENNISVER. MILAND 1 195,5
14 CO ANIMO 1 194,5
15 EB SPEEL-O-THEEK 194,5
16 CP LIONSCLUB 193
17 EP DE KEUKENTAFEL 192,5
18 EC CHRISTENUNIE / SGP 192
19 CV KRING HZ 190
20 AX XALSPITTE 189
21 EN PROGRESSIEF WOERDEN 188
22 EY CLYTONEUS - TRIMMERS 187,5
23 EA AUTOCROSS RANG PANG 187
24 AT A VAN DIJK TIMMERWERKEN 186,5
25 EJ ZEB'S PIANOLES ZEGVELD 185,5
26 EX EXCELSIOR 1 185,5
27 CK MILANDSCHOOL 1 184,5
28 EK LIONSCLUB 2 184,5
29 EQ HADLOMAFARM (DE ZEGGE) 184
30 AW D66 183
31 CL SIVEO 3 183
32 AN CLYTONEUS - BESTUUR 182,5
33 AF SIVEO 2 181,5
34 AG MIDDENWEG 181,5
35 EZ TUINCENTRUM DE BOSRAND 180,5
36 AJ WOERDEN SHIZZLE 180
37 AZ TENNISVER. MILAND 2 179,5
38 AM SIVEO 1 179
39 AR ROLLEND SUCCES 1 178
40 CJ WATERLANDCLUB 177,5
41 EO SIVEO 4 177,5
42 CX GROENWEST WOERDEN 177
43 EI GOEDE GOEDE 177
44 AB EHBO 176
45 EV VTC - DAMES 1 175
46 CE WIELRENCLUB ZEGVELD 173,5
47 EL DE RANK 5 172
48 CF LEKKERKERKER & KEIZER 171,5
49 AO GYMNASTIEK ZEGVELD 171
50 CB RANK 4 171
51 CU BRANDWEER ZEGVELD 170
52 AH PHYSICAL FITNESS 169,5
53 AL ORANJE VERENIGING 168,5
54 AQ STIVECA 168
55 CW PEUTERPRET 168
56 AU ROBBEDOES 167,5
57 ER SIVEO 6 167,5
58 ED SIVEO 7 167
59 AA POLSSTOK VER. ZEGVELD 166,5
60 CR VOLKSTUINDERS ZEGVELD 166,5
61 CG DAMVER. KIJK UIT 166
62 CQ BIBLIOTHEEK 166
63 EM EXPERTISECENTRUM MEUBEL 164,5
64 AI ACTIVITEITENCENTRUM ZEGV 164
65 CA BEURSPLEIN 10 163
66 CH EXCELSIOR 2 163
67 CS VTC HEREN 1 160
68 CC SIVEO 5 159,5
69 EW DE BLAUWE MEIJE 158
70 CY ANIMO 2 155,5
71 ES ROJ 153,5
72 AE EXCELSIOR 3 148,5
73 AV KNA 2 147
74 CI VOORNRUITERS 143
75 AC DE RANK 1 142
76 CT DE RANK 2 140,5
77 ET DE RANK 6 135

Terug in de tijd naar    Hoofdweg 165

Aart Gijsbert (Aart) Ton (geboren 9 juli 1914 te Zevenhoven, overleden 28 november 2002 te Woerden) was in de oorlog op 5 november 1942 te Barwoutswaarder getrouwd met Johanna Pieternella (Jo) Rietveld (geboren 13 december 1918 te Barwoutswaarder, overleden 27 juni 2012 te Oudewater), dochter van Aart Nicolaas Rietveld, wagenmaker en rijtuighandelaar te Barwoutswaarder, en de uit Zegveld afkomstige Mensje de Lange. Aart werd bedrijfsleider van de bakkerij van de weduwe Verheuvel te Kedichem. Haar man was in de oorlogsdagen van mei 1940 omgekomen. Zij gaan inwonen bij de familie Van der Meijden in Kedichem. En na de oorlog wordt dus de bakkerij van Aart Boer overgenomen.
Mevrouw Ton vertelde altijd het verhaal dat haar vader, mijn opa Rietveld, op een dag bij hen kwam met de mededeling; 'Ik heb een bakkerij voor jullie gekocht', waarop Jo Ton vroeg: 'Waar?' 'In Zegveld, had hij gezegd waarop zij antwoordde: 'Nou, je wordt bedankt'. Maar dan op een toon waaruit kon worden opgemaakt dat ze helemaal geen zin had om naar Zegveld te gaan. Eenmaal in Zegveld zou ze er nooit meer weg willen.
Het bakkersvak was een zwaar vak. Altijd vroeg op en 's avonds nog weer de administratie bijhouden. Daarnaast waren er in de bakkerij nog niet zo veel machines beschikbaar als in de tegenwoordige tijd. Verder waren er in Zegveld vroeger vier bakkers. Dat waren bakker De Leeuw op Dorp, bakker Benschop op Volkslust (toen de Hogenbroek, nu Julianalaan), bakker Van Dommelen uit Woerden (bij Blokhuisbrug) en dus bakker Ton, mijn vader. Zo waren er klanten waar mijn vader één keer in de vier weken kwam. En de andere bakkers natuurlijk ook. Dat betekende o.a. ook dat je wel een goed product moest leveren.
In de Woerdense Courant van 3 februari 1950 lezen we het volgende. 'Door steekvlam getroffen. Toen de vrouw van bakker Ton nog even iets uit de oven wilde halen, werd zij getroffen door een steekvlam welke uit de oven in haar gezicht schoot. Door haar tegenwoordigheid van geest zag zij nog kans het vuur met een zak te doven. Haar gezicht was echter erg verbrand en geneeskundige hulp moest worden ingeroepen'. Gelukkig heeft zij hier geen littekens aan over gehouden.
Zoals bij alle bakkers is de decembermaand een hele drukke maand met Sinterklaas en de Kerstdagen. In De Berichtgever van eind jaren veertig wordt volop geadverteerd met boterletters, speculaaspoppen, marsepein en suikerwerk. En natuurlijk werden de weid en zijd bekende overheerlijke moppen aangeprezen. Er was een speciale hutkoffer, de moppenkist, die in die dagen vol met moppen zat, maar ook in een mum van tijd weer leeg was. Van heinde en verre kwam men moppen kopen bij bakker Ton.
Rond Sinterklaas werden er ook enkele zaterdagavonden in de bakkerij georganiseerd waarop men kon komen schieten of sjoelen om een boterletter of speculaaspop. De bakkerij werd omgetoverd tot een soort speelhal en het was een drukte van jewelste. Half Zegveld kwam zijn geluk beproeven. En het was binnen het dorp natuurlijk ook een sociaal gebeuren. In de jaren vijftig was er nog nauwelijks televisie en bestond er in het dorp misschien alleen een damvereniging.
feb BakkersverdrietDe kinderen moesten er voor zorgen dat er altijd voldoende hout was om de oven te stoken. Het hout kwam bij houthandel Winterswijk uit Rietveld vandaan en Klaas Rietveld, een broer van Jo Ton-Rietveld, leverde oude spoorbielzen. Dan was het een middag met de jeugd uit de buurt houtzagen geblazen. Het hout werd met de bijl kort gehakt zodat de voorraad in de schuur weer voor een week op peil was.
Het brood bezorgen bij de klanten was een dagelijks terugkerend gebeuren. Bakker Ton ging er op uit met een grote mand voor op de transportfiets en later ook met de kerry bakfiets. Het was lastig fietsen met de kerry bakfiets. Moeilijk bestuurbaar, zeker als de inhoud van de grote bak niet evenredig was geladen. Het is dan ook een enkele keer gebeurd dat de bakfiets niet meer 'te houden' was en de sloot in reed. Dat betekende dat hij opnieuw brood moest gaan bakken. Ook Jo Ton moest soms helpen met het brood bezorgen. Met een mand achterop de bagagedrager en tassen vol met beschuit, koekjes e.d. ging ze naar de Lagenbroek. De Rondweg was er nog niet en dat betekende dat ze vanaf het Branderpad de lange lanen af moest fietsen naar de boerderijen die in het land gelegen waren. Ook 's winters als er soms een dik pak sneeuw lag. De nostalgie van het bakkersvak was op dat moment ver te zoeken.
Gezondheidsredenen nopen Aart Ton in mei 1962 te stoppen als bakker. Er was geen opvolging. Enkele kinderen volgden studies op een geheel ander vlak en anderen waren te jong om een keuze voor het bakkersvak te kunnen maken. De woning/bakkerij wordt per 15 juni 1962 verkocht aan Pieter Brak. Veertien dagen eerder vindt op 30 mei 1962 een woningruil plaats. Bakker Ton gaat wonen in de huurwoning waar Pieter Brak woonde aan de Molenweg 22 en Pieter Brak komt naar de Hoofdweg 165.
Pieter Brak (geboren 8 mei 1927 te Zegveld, overleden 2 december 1979 te Woerden) was op 2 augustus 1955 te Grijpskerk getrouwd met Wipke Fritsma (geboren 21 juni 1928 te Kommerzijl, overleden 17 december 1984 te Woerden). Met zijn vermaarde goederenhandel was Piet Brak een begrip in heel Nederland. In drie vrachtwagens werd de handel verkocht. Heel veel gereedschappen en dumpgoederen. De dumpgoederen voor het leger moesten eerst wel getest worden. Zo lagen er rubberboten in de wetering te dobberen om te kijken of ze niet lek waren. De wagens waren eigenlijk rijdende winkels waaruit verkocht werd. Door het hele land werd in kleine en grotere dorpen de handel vanuit de wagens verkocht. Zo'n vier maal per jaar werd dat dorp aangedaan. Van tevoren werd een vergunning bij de gemeente aangevraagd en vervolgens via folders bekend gemaakt wanneer de wagen van Braks Goederenhandel in het dorp kwam. De mannen die het land ingingen waren o.a. Minikus Methorst, Dick van Amerongen en de broers Anne en Jan Harm Fritsma. De goederen en gereedschappen lagen opgeslagen in een hal bij Jan  van den Hoeven aan de Hoofdweg 41. Wel was de vroegere bakkerij omgebouwd tot winkel van waaruit verkocht kon worden. Ondertussen woonden van 9 oktober 1964 tot 11 juli 1967 Arie en Dina van Amerongen achter in de tuin. Ze woonden in een grote verbouwde stadsbus. Water en elektriciteit werden betrokken via Piet Brak.
Ook kwam de moeder van Pieter Brak per 8 september 1964 inwonen. Jenneke Brak-Busser (geboren 11 juli 1888 te Ede, overleden 18 maart 1968 te Zegveld) woonde in wat voorheen de winkel was en de opslagruimte boven de kelder werd verlaagd en werd haar slaapkamer.
Het bedrijf Braks Goederenhandel groeide en het zou beter zijn als de goederen dichter bij huis kwamen te liggen. Daarom werd in 1968 door Aannemersbedrijf Beukers een hal achter de woning gebouwd en werd de winkel naar deze hal verplaatst. In 1977 vond een verdubbeling van de hal plaats. Daar was voldoende ruimte voor De uitbreiding werd gerealiseerd door Bouwonderneming Bolton B.V. Echter met de opkomst van de bouwmarkten werd het in de jaren zeventig steeds moeilijker om de wagens rijdende te houden. Daarnaast werd het overnachten van de werknemers in hotels steeds duurder. In 1979 werd besloten te stoppen met het rijden van de wagens door Nederland en met de winkel. Eén en ander hield ook verband met de gezondheid van Pieter Brak. De uitverkoop van de wagens en de winkel heeft Brak niet meer mee mogen maken. Hij overleed op 3 december 1979.
Per 1 augustus 1981 vindt er opnieuw een woningruil plaats. Oud werknemer en zwager van Piet Brak, Jan Harm Fritsma, komt wonen aan de Hoofdweg 165 en Wipke Brak-Fritsma gaat in de woning aan de Dorpsstraat 17 wonen. Jan Harm (geboren 3 mei 1941 te Kommerzijl) is op 22 oktober 1964 te Zegveld getrouwd met Willempje Agatha Anthonia (Wil) de Boggende (geboren 24 februari 1945 te Woerden). Hij had nadat Braks Goederenhandel was opgeheven het bedrijf min of meer voortgezet aan de Hoofdweg 55. Naast gereedschappen en bedrijfskleding was de verkoop van grasmaaimachines een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Tevens was er een werkplaats om de grasmaaiers te onderhouden c.q. te repareren. Dit gebeurde door zoon Mark en was meestal een klus voor in de wintermaanden. Jan Harm en Wil vertellen dat het een soort Winkel van Sinkel was. Met de verhuizing naar de Hoofdweg 165 verhuisde mede het bedrijf dat zij hadden aan de Hoofdweg 55. Het voorste gedeelte van de hal werd ingericht als winkel en het achterste gedeelte werd de werkplaats. In december 1983 kon Jan Harm het pand kopen van zijn zus Wipke Brak-Fritsma.
De zonen Mark en Marcel hadden er een heerlijke tijd. Achter in de tuin/boomgaard hadden ze zelfs een crossbaan aangelegd. Hoewel het heerlijk wonen was in de toch wel statige woning, had het ook nadelen. De woning was oud en slecht en op een keer waren er zoveel muizen dat Wil er bijna weer over één struikelde. 'Dat kan toch niet', dacht ze, 'ik heb tien muizenvallen gezet'. Bij controle bleken de tien vallen allemaal vol te zitten. Er moest op een gegeven moment een keuze worden gemaakt: of renoveren of nieuw bouwen. In 1989 werd besloten tot het laatste. De renovatiekosten waren niet op te brengen. Gekozen werd om de nieuwe woning, mede vanwege het uitzicht over de polder, helemaal achter in de tuin te bouwen. Hierdoor konden bij de winkel ook voldoende parkeerplaatsen worden aangelegd. In november 1989 is de woning gesloopt. De kelder van de woning ligt nu onder de parkeerplaats.
Per 30 september 2000 hebben zij het bedrijf gesloten. Leeftijd en het ontbreken van opvolging heeft hen daartoe doen besluiten. Het trok geen van de kinderen om het altijd drukke bestaan van vaders zaak over te nemen. In 1999 hadden ze de beslissing om te stoppen al gemaakt. 'En zo'n beslissing nemen is niet gemakkelijk maar we zijn er naar toe gegroeid en hebben er nu echt geen moeite meer mee', zo vertelden zij in De Berichtgever van oktober 2000. Het winkelgedeelte van de hal werd verkocht aan overbuurman Bas de Bruijn. Het achterste gedeelte heeft Jan Harm gehouden. Zijn zoon Mark heeft daar diverse oude auto's in opgeknapt.
Inmiddels zijn Jan Harm en Wil verhuisd naar Woerden en is de woning per 22 juli 2015 verkocht aan Bert Donselaar en zijn zoon Marcel Alexander (Marcel) Donselaar (geboren 24 september 1976).
Gijsbertus (Bert) Donselaar (geboren 30 maart 1952) is op 22 mei 1970 getrouwd met Gijsbertha (Bertha) van Veen (geboren 29 juni 1950). Op dit moment wordt de woning, de schuur en het terrein opgeknapt voordat tot bewoning wordt overgegaan.

Vergeet geen kaartje te sturen!!feb geboortekaarten

De Berichtgever probeert de burgerlijke stand zo volledig mogelijk bij te houden, zodat u ook weer op de hoogte bent van blijde, maar ook droevige gebeurtenissen in ons dorp. Echter, er zijn mensen die denken dat wij alles weten. Dat wij weten wie er geboren zijn, wanneer u 25, 40 of 50 jaar getrouwd bent, enz. Helaas is dat niet zo. Als u wilt dat een geboorte, jubileum, overlijden etc. in de Berichtgever vermeld wordt onder de burgerlijke stand, dan verzoeken wij u dit ons te melden. Vergeet u dus niet om de Berichtgever een kaartje te sturen! Uw kaartje/bericht kunt u het beste sturen naar Gert Ton, Broeksloot 43. 3474 HS Zegveld. Bij voorbaat dank!!!

Welzijn Zegveld

In december werd bij Welzijn gevraagd of er ook gebiljart kon worden. De commissie is gaan zoeken naar mogelijkheden. Vandaag ten tijde van dit schrijven op dinsdag 9 februari is een biljartclub van maar liefst 8 heren gestart. Er wordt door twee enthousiaste en kundige biljarters uit Woerden lesgegeven. Erg leuk!

Er zijn nog een paar aanmeldingen nodig om de aangekondigde yogalessen door te laten gaan.
Diana Horsman is een erkend yoga docent uit Woerden en wil graag lesgeven op de woensdagmiddag van 16.00 tot 16.45 uur in de Zegge. Cursustarief is € 19,00 per maand.
Bij voldoende deelname kan er in maart vrijblijvend een “Open les” worden georganiseerd.
Opgeven kan bij Ada Beiboer tel: 691894 en Herman Lekkerkerker tel: 692424.

Op 16 maart komt een onbekende bekende Zegveldse familie met verhalen en foto’s van henzelf en hun voorouders naar de Milandhof. De middag begint om 14.00 uur.
Jos Didden zorgt er zoals altijd enthousiast voor, dat de foto’s perfect geprojecteerd worden. Kom gezellig, u ziet iets van Zegveld en misschien ook van uzelf of uw familie.

Beste 68+ ers van Zegveld en de Meije (een ingekomen bericht)

Vrijdag 18 maart hopen de leerlingen van groep 1,2 en 3 van School met de Bijbel Jorai weer bij u langs te komen voor de jaarlijkse lentegroet!
Wij proberen tussen 9.30 uur en 11.00 uur de bloemen bij u te bezorgen.
Tot vrijdag 18 maart!

De kinderen van groep 1,2 en 3
School met de Bijbel Jorai.

ANWB Automaatje (Een ingekomen bericht)

Ook in Zegveld is het mogelijk gebruik te maken van de service van ANWB Automaatje. Mensen die minder mobiel zijn en voor wie het openbaar vervoer of taxi een probleem is, kunnen bij deze organisatie terecht. Het tarief is voordelig omdat vrijwilligers in hun eigen auto het vervoer regelen. Wel moet een rit minimaal twee werkdagen van te voren worden aangevraagd.
Wilt u informatie of meedoen? Bel: 0631936612 op werkdagen tussen 0.900 en 13.00 uur. Of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.thuishuiswoerden.nl

Douwe Egberts Kerst actie voor de Voedselbank 2015 wederom een succes. (een ingekomen bericht)

Mede dankzij Uw medewerking is de opbrengst ook dit jaar weer boven verwachting. We hebben in totaal maar liefst 557.000 punten ingezameld! Inclusief de aanvulling door Douwe Egberts zelf is dit goed voor 1090 pakken koffie voor de voedselbank in de Gemeente Woerden.  
Onze hartelijke dank voor uw bijdrage aan dit prachtige resultaat!

Namens L.C.Woerden Castellum Laurum, Patsy Heida

Pin It