Zegvelds Koninklijk Trio

mei Anneke Graman

Traditiegetrouw is de dag voor Koningsdag de dag waarop Koninklijke Onderscheidingen worden uitgereikt aan mensen die veel voor de samenleving doen en hebben betekend. Drie Zegvelders werden, voor hen volkomen onverwacht, in het zonnetje gezet.

Allereerst was dit de heer Klaas Blok uit de Nieuwstraat 10. Naar de Petruskerk in Woerden gelokt omdat Rinus van der Does, lid van de mannenvereniging in ons dorp, een lintje zou krijgen. Hij zou samen met Theo van Meijeren de mannenvereniging vertegenwoordigen. Groot was de verrassing toen het om hem zelf bleek te gaan.


De heer Blok is jaren betrokken geweest in de agrarische sector. In de jaren 70 begon hij als bestuurslid van de Proefboerderij. In 1975 werd hij lid van de begeleidingscommissie voor de melkveehouderij van Wageningen-UR (University & Research centre) en was vervolgens van 1990 tot 2000 voorzitter van de Christelijke Boeren- en Tuindersbond en voorzitter van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). Hij was daarbij het boegbeeld van de agrarische sector in de regio Woerden.mei Klaas Blok
Van 1995 tot 2004 was de heer Blok lid van het algemeen bestuur van het waterschap De Stichtse Rijnlanden.
Vanaf 2002 tot heden is de heer Blok vrijwilliger bij de hervormde gemeente in ons dorp. Zo beheert hij het landelijk registratiesysteem en is redacteur van de kerkbode.
Tot slot 1s hij vanaf 2002 tot heden penningmeester van de Stichting Verpleegkundigen voor Israël.
Alles bij elkaar heeft het de koning behaagd om de heer Blok te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Molkenboer mocht hem de bijbehorende versierselen opspelden.  

De tweede decorandus die een Koninklijke Onderscheiding kreeg was mevrouw Anneke Graman-Quint uit de Pr. Beatrixstraat 34. Het lokkertje was dat haar man Jaap naar een vergadering moest waar gesproken zou worden over een nieuw te bouwen tenniscomplex. De avond er voor was er zgn. een telefoontje geweest dat er ook iemand kwam om over de eventuele nieuwe keuken te praten, dus Anneke moest mee. Nietsvermoedend ging Anneke mee, maar kreeg toch argwaan toen ze Paul vonk zag lopen.
Anneke draait al vanaf 1985 als vrijwilliger mee bij de geloofsgemeenschap Onze Lieve Vrouwe Geboorte kerk in de Meije. Daarbij is zij al 20 jaar lid van de financiële commissie en is leidster van de bezoekgroep. Zij wordt omschreven als geduldig, hulpvaardig, liefdevol, zorgzaam en biedt een luisterend oor aan diegene die het nodig hebben. Tevens is Anneke lid van de pastorale werkgroep en daarmee verantwoordelijk voor de liturgie.
Vanaf de oprichting van vereniging ‘Buurtbus De Meije’ is zij actief betrokken als vrijwilliger en vanaf begin jaren 90 als voorzitter. Anneke is de spin in het web, kan de zaken goed overzien en weet met de juiste oplossingen te komen.
Tot slot is Anneke bij tennisvereniging Miland een gewaardeerd persoon. Zij steekt graag de handen uit de mouwen en tijdens het jaarlijks georganiseerd Open Toernooi is zij buitengewoon actief in de keuken.
mei Margriet VermeijDe burgemeester zei in zijn speech: ‘U staat altijd voor iedereen klaar. U heeft een warm en groot hart! U zet de mens centraal, wat zij nodig hebben, dat is waar het u om gaat. Het is hartverwarmend dat u zich zo inzet voor uw naasten’.
Dit is niet onopvallend gebleven en daarom heeft het Zijne Majesteit, onze Koning, behaagd Anneke te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ook zij kreeg de bijbehorende versierselen opgespeld door burgemeester Molkenboer.

De derde decorandus was mevrouw Margriet Vermeij-van Amerongen uit de Broeksloot 63. Margriet was verteld dat Jan van Amerongen een lintje zou krijgen. Heel aannemelijk, want hij doet erg veel bij Siveo. Samen met Paul Vonk zou zij de uitreiking bijwonen. Maar voordat zij er heen ging, kocht ze een prachtige bos bloemen bij Anne’s bloem voor Jan van Amerongen. Wat ze toen nog niet wist dat ze de bloemen uiteindelijk voor zichzelf kocht.
Margriet is vanaf 1994 tot heden actief bij voetbalvereniging Siveo ’60 en mag zich gerust een echte voetbalvrouw noemen. Zo was zij de afgelopen 20 jaar jeugdleider, bestuurslid, voorzitter van de jeugdcommissie en coördinator en planner van de barbezetting. Kortom, een zeer gewaardeerd en stuwende kracht bij Siveo.
Daarnaast is Margriet jaren actief geweest als vrijwilliger bij bibliotheek de Zegge, de Vakantie Bijbel Week in ons dorp en was zij lid van de ouderraad van de Jorai-school.
Sinds 1982 speelt Margriet mee bij toneelvereniging ‘De Milanders’. Ook is zij vanaf 1994 tot heden bestuurslid en penningmeester van de Christelijke Oranjevereniging Zegveld.
Tot slot is zij lid van de cliëntenraad van het verpleeghuis Nassau Odijckhof te Driebergen, waar haar ouders wonen.
De burgemeester vatte het geheel samen met: ‘Mevrouw Vermeij, de vele inspanningen die u heeft verricht en die nog steeds door u worden verricht, worden door velen opgemerkt, waarbij met name uw enthousiasme en toewijding opvallen. Ik ben blij te kunnen vertellen dat het Zijne Majesteit, onze Koning, heeft behaagd u te onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau’. Burgemeester Molkenboer had de eer haar de versierselen te mogen opspelden.

De Berichtgever zegt het met bloemenmei Wallenburg

We gaan terug naar het jaar 1961. Ons land wordt geregeerd door het kabinet De Quay (KVP) en de staat Koeweit wordt dat jaar volledig onafhankelijk. Het is ook het jaar waarin Anton Wallenburg en Wil Muller elkaar het ja-woord geven. Ondanks het feit dat het op 26 april 1961 een zwaar bewolkte dag was, houdt hun huwelijk al 55 jaar stand. Wil zegt hierover: ‘We zijn jong getrouwd, maar hebben er nooit spijt van gehad’. Een 55 jarig huwelijk wordt ook wel smaragd, orchidee of witgoud genoemd. Hoe het ook zei, Anton en Wil vermaken zich prima. Dit jubileum hebben ze lekker samen gevierd door een midweek naar de Bonte Wever te gaan. ‘De kinderen komen allemaal een keer apart en dan eten we wat lekkers’. Anton en Wil kregen 6 kinderen, hebben inmiddels 16 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen. Daar genieten ze ontzettend van. Ze hebben elkaar destijds in Hilversum leren kennen. Anton woonde daar en Wil werkte daar in het ziekenhuis. Anton vertelt: ‘Als kind liep ik daar op de hei en nu loop ik hier in de polder’. Als hobby had/heeft Anton parkieten, alhoewel hij wel aan het afbouwen is. Nu zijn er nog 10 parkieten om te verzorgen. Kleindochter Vennety komt haar oma Wil regelmatig helpen als er wat zwaardere klussen in huis gedaan moeten worden. ‘Daar ben ik erg blij mee’, vertelt Wil.
Verder worden tijdens ons bezoek heel veel ‘oude koeien uit de sloot gehaald’, prachtige verhalen van vroeger uit ons dorp.
De Berichtgever heeft dit bruidspaar van smaragd van harte gefeliciteerd met hun jubileum en hen daarbij het bloemetje van de maand overhandigd. Wij wensen hen nog heel veel mooie en gezonde jaren toen met allen die hen lief en dierbaar zijn.

Zaterdag 11 juni Rabo Fietstocht  (Een ingekomen bericht)

Iedereen is van harte welkom om mee te fietsen tijdens de Rabo Fietstocht. Dit jaar alweer voor de derde keer! Er zijn diverse mooie routes uitgestippeld van 30 en 100 km door het Groene Hart. En dit jaar ook een speciale (gezins)route van 12 km.

Per uitgereden route schenkt de Rabobank een vast bedrag. 12 kilometer levert een bedrag op van € 5, 30 kilometer € 10 en 100 kilometer zelfs € 25. Wilt u 60 kilometer fietsen? Dan kan dit ook dit jaar door twee maal de route van 30 kilometer te fietsen. U ontvangt dan ook twee maal het bedrag van € 10!
In samenwerking met de fietsclubs WTC Woerden en TTC De Merel worden de routes uitgezet en uitgepijld. De Verkeersregelaars Woerden zorgen ervoor dat iedereen veilig kan oversteken en de lokale EHBO-verenigingen zijn aanwezig voor eventuele calamiteiten.
Alle routes lopen door de regio van Rabobank Rijn en Veenstromen. Er zijn diverse startpunten in Mijdrecht, Woerden, Zegveld, Bodegraven en Kockengen. U kunt zich individueel melden bij een startpunt, waar u een stempelkaart ontvangt. Op de stempelkaart schrijft u het deelnemersnummer van de lokale vereniging, stichting of school waarvoor u fietst. Aan het eind van de rit levert u uw stempelkaart, met de benodigde stempels, in. Het bedrag dat maximaal wordt uitgekeerd aan een vereniging, stichting of school naar keuze bedraagt € 750. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren. Vrienden, familie, buren, kennissen, iedereen is welkom!
Er kan gestart worden vanaf de drie kantoren in Woerden, Bodegraven en Mijdrecht. Maar ook op het Kerkplein in Kockengen en bij Gasterij De Milandhof in Zegveld. Onderweg hebben de deelnemers de gelegenheid om een kop koffie te drinken en allerlei lekkers te nuttigen bij lokale ondernemers die hun bedrijf of horecagelegenheid openstellen.
Aanmelden als fietser is niet nodig. U kunt deze dag gewoon komen fietsen. Alleen verenigingen, stichtingen en scholen uit de regio die hun kas willen spekken, moeten zich aanmelden, zodat ze op de deelnemerslijst komen te staan waarvoor gefietst kan worden.
Fiets dan gezellig met ons mee! Een heerlijk dagje fietsen, een kopje koffie bij de start en tegelijk geld verdienen voor uw vereniging, stichting of school: Dat is de Rabo Fietstocht. U doet toch ook mee? Schrijf uw vereniging, stichting of school nu in en start met promotie!

Rabostratentennistoernooi zaterdag 2 juli (een ingekomen bericht)

Terug van weggeweest. Straten die tegen elkaar tennissen. Voor zowel jeugd als volwassenen.
Om 9.00 uur start de jeugd tot 16 jaar. Om 12.00 uur wordt het jeugdtoernooi afgesloten. De volwassenen starten in twee groepen, om 13.00 en 15.30 uur. Uit deze twee groepen komen de finalisten die om 18.15 uur gaan beslissen welke straat in 2016 bij de volwassenen de sterkste is. Om voldoende speeltijd te creëren is het aantal teams  voor volwassenen beperkt tot 24. Per team  twee of drie spelers. Meer info over het Rabostratentennistoernooi staat in de flyer die medio juni wordt rondgestuurd en via www.tvmiland.nl  
Meer info: Petra Haring, jeugd Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  en Cees de Vink,
volwassenen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stichting Work with Nature beschermt het regenwoud

mei huisje3Samen met zijn broer Sander en vader Arie reisde mede-oprichter van de Stichting Work with Nature Matthijs Bol onlangs naar het regenwoud van Costa Rica om het boswachterhuis in het projectgebied van de Stichting te bouwen. Een bijzondere stap vooruit, voor een bijzondere Stichting. De Berichtgever is in gesprek met de broers Matthijs en Sander Bol in hun ouderlijk huis in Zegveld.

Matthijs heeft bos- en natuurbeheer gestudeerd en is een natuurmens in hart en nieren. De basis voor de liefde voor de natuur werd gelegd tijdens zijn jeugd in Zegveld. “Samen met mijn jeugdvrienden Robert van der Wind en Maarten van der Beek bouwde ik hutten en waren we altijd in de weilanden en bij de sloten in de omgeving te vinden,” vertelt Matthijs. Maar tijdens zijn vrijwilligerswerk in Jamaica en Ghana werd de destijds 17-jarige Matthijs verliefd op de tropen. Na een periode van backpacken in Costa Rica besluiten Maarten en Matthijs respectievelijk biologie en bosbouw te gaan studeren. Tevens werd het idee geboren een Stichting op te richten en middels projecten en met behulp van lokale bevolking en vrijwilligers de bijzondere regenwouden die Costa Rica nog heeft te beschermen. Matthijs: “Costa Rica is een stabiel land met de hoogste biodiversiteit van de wereld. Tussen één van de Nationale Parken en het Indianen reservaat ligt 2000 hectare regenwoud die wij als doel hebben gesteld te beschermen zodat de verbroken ecologische hoofdstructuur daar wordt beschermd en hersteld zodat bijvoorbeeld de jaguar - die zich aan de top van de voedselketen bevindt - weer voldoende territorium heeft en zich goed kan voortplanten”. Het reeds door de in 2011 opgerichte Stichting beschermde gebied heeft al voldoende omvang om de toekan en bijzondere kikkers te laten leven, maar ook de luiaard en de aap staan op het lijstje van de Stichting als bewoners van het beschermde regenwoud van Work with Nature. Broer Sander zet zich in als vrijwilliger voor de Stichting en vertelt: “De toekan zat tijdens de bouw van het boswachtershuis boven in een boom en bekeek met grote interesse onze bouwactiviteiten. Dat was natuurlijk prachtig om te zien”.  mei huisje2

De Stichting heeft inmiddels 33,5 hectare regenwoud in bescherming en het boswachtershuis in het projectgebied is gereed voor bewoning. Matthijs: “Een lokale boswachter zal aldaar zijn intrek nemen en fulltime werkzaam zijn voor de Stichting. Wij zullen nog meer lokale mensen bij de Stichting proberen te betrekken zodat het stropen in de bossen wordt teruggedrongen en lokale gezinnen middels een goed en stabiel inkomen een mooie toekomst met betere leefomstandigheden zullen hebben”. Sander: “Het bijzondere werk van mijn broer werd wel heel tastbaar tijdens onze bouwreis naar Costa Rica. Vijf jaar geleden was ik nog enigszins sceptisch over het inzamelen van geld voor het behoud van regenwoud, maar ik heb nu met eigen ogen gezien welke vorderingen worden gemaakt. Bijzonder is te zien dat ook de lokale bevolking steeds meer interesse krijgt en graag voor de Stichting wil werken”. “Iedere dag ontvangt de Stichting whats-appjes en e-mailberichtjes van lokale mensen die graag voor de Stichting willen werken”, zegt Matthijs.

De Stichting start binnenkort in het beschermde regenwoud een doorlopend onderzoeksproject in samenwerking met nationale en internationale universiteiten en ter ondersteuning van de werkzaamheden wordt ook een doorlopend vrijwilligersproject voor internationale vrijwilligers gestart. Medio 2018 zal de bouw van een zelfvoorzienend onderzoekscentrum, met een laboratorium, keuken, vogeluitkijktoren, vlindertuin en de bijbehorende lodges voor ecotoerisme gereed zijn. “Het traject van geldinzameling voor het onderzoekscentrum loopt, maar de lat ligt hoog. Door middel van publiciteit proberen we als Stichting bekendheid te krijgen en financiering voor het project te genereren”, zegt Matthijs.

mei huisje1Naast bescherming, herbebossing en onderzoek richt de Stichting zich ook op bewustwording en educatie van de lokale bevolking, maar ook volwassenen en kinderen in Nederland. Vrijwilligers van de Stichting Work with Nature geven bijvoorbeeld gratis workshops over het regenwoud op basisscholen in Nederland. Na de workshop gaan de leerlingen op zoek naar donaties voor bescherming van een deel van het regenwoud. De Stichting levert ook kant-en-klare inzamelingspakketten voor verschillende sponsoractiviteiten. Matthijs: “Het is belangrijk kinderen op jonge leeftijd bewust te maken van de natuur en ze te leren over de dieren die daar leven, maar ook over de dieren die met uitsterven bedreigd worden. De kinderen kunnen vervolgens met acties daadwerkelijk iets doen. Voor € 2,50 kunnen zij al 1m2 regenwoud beschermen”.

De Stichting heeft vier bestuursleden die zich onbezoldigd samen met de vele vrijwilligers voor de gestelde doelen inzetten. De twee oprichters Maarten en Matthijs zullen zich zelfs gaan vestigen in Costa Rica om het project en de activiteiten ter plaatse te begeleiden. Matthijs: “Maarten vertrekt met zijn gezin in 2017 om alvast de voorbereidingen te treffen voor de bouw van het onderzoekscentrum en vrijwilligers te ontvangen. Mijn vriendin en ik verwachten binnenkort ons eerste kind en begin 2018 zullen ook wij naar Costa Rica vertrekken”. Op de vraag wanneer de missie van Matthijs geslaagd is zegt hij: “Mijn missie is eigenlijk al geslaagd, want ik wil het regenwoud beschermen en dat doe ik, maar het kan altijd beter”.

Wilt u weten hoe u vrijwilliger of donateur van de Stichting Work with Nature kunt worden? Of wellicht wilt u een stukje regenwoud adopteren, cadeau geven of een gratis workshop voor de school aanvragen? Kijkt u dan even op de websites: www.work-with-nature.com of www.adopteerregenwoud.nl

Zomerconcert KNA 30 juni 2016

Op donderdag 30 juni 2016 verzorgt KNA aansluitend aan de rondgang door het dorp - die om  19.30 uur begint - een zomerconcert van ongeveer een uur nabij Gasterij de Milandhof. KNA zal een optreden met medewerking van alle onderdelen van KNA ten gehore brengen. Tevens zullen de Blazersbende, het Jorai Schoolorkest en de leerlingen van groep 6 van de Jorai de resultaten van de eerder gegeven workshop laten horen. Er zal door hen ook gezamenlijk met de fanfare worden gespeeld, wat voor beide onderdelen altijd weer heel speciaal is. Voor de leerlingen van de Jorai de mogelijkheid om met ervaren leden van KNA te kunnen spelen en voor de KNA zicht op mogelijke toekomstige uitbreiding van de vereniging.
Meer informatie over KNA is te vinden op www.kna.zegveld.net

Zegveldse Nienke Gorter, Stadsdichter van Woerden

mei Nienke Gorter2In de Berichtgever van april 2016 werd melding gemaakt van de nominatie van Nienke Gorter als Stadsdichter van Woerden. Tijdens het Dichtersbal op 22 april 2016 in Het Klooster in Woerden heeft de jury unaniem Nienke als nieuwe Stadsdichter van Woerden benoemd vanwege haar maatschappelijke betrokkenheid, actualiteit en taalgebruik. Nienke ervaart het als een schone taak en een grote eer om als Zegveldse de stadsdichter van Woerden te mogen zijn en ziet er naar uit met regelmaat in de krant een gedicht te plaatsen of op evenementen iets voor te dragen. “Ik hoop verrijking te kunnen bieden en met mijn gedichten mensen trots of -waar mogelijk- nog trotser te maken op hun stad of dorp, hier en daar een kritische noot te plaatsen, mensen aan het denken te zetten en vooral met regelmaat lezers een glimlach te bezorgen”, vertelt een trotse Nienke. De Berichtgever feliciteert Nienke met de titel Stadsdichter van Woerden.

mei Nienke Gorter

Ron Muis met zijn ijzervlechtbedrijf verhuisd

Op 22 april was het zover. De officiële opening van het nieuwe ijzervlechtbedrijf van Ron Muis in Woerdense Verlaat aan de Amstelkade. De huur van de oude hal aan de Nijverheidsbuurt liep af en het was de keuze: nog één keer mei fam Muisvernieuwen of ….. Met andere woorden: nu of nooit. Het werd nu! En Ron en zijn vrouw Miranda zijn er bere trots op. De nieuwe hal is nu 600 m2, dat is anderhalf keer zo groot als de oude hal. Natuurlijk is de hal van de nieuwste technieken voorzien, modern ingericht. ‘Want’, vertelt Miranda, ‘je wilt ook met je tijd meegaan’. In de hal staan twee lasbanken die veel ruimte vragen en ook de ijzerstaven van 12 meter lang in allerlei diktes vragen veel ruimte. Ruimte die nu beschikbaar is. Verder staan binnen twee knipmachines en zijn aan het plafond twee hijskranen aangebracht, zodat het ijzer gebracht kan worden waar nodig. Ook buiten is een kraan die het hele terrein kan bedienen. Verder zijn binnen het bedrijf een kantoor en kantine ingericht. Op 15 augustus a.s. bestaat het bedrijf al weer 11 jaar. Naast Ron en zijn zoon Raymond zijn er 10 - 12 vaste mensen in het bedrijf werkzaam, allemaal ZZP-ers. Daarnaast zijn veelal nog eens 6 ZZP-ers bij hen werkzaam. Ook Miranda gaat steeds meer meedraaien in het bedrijf en doet zij niet alleen het schoonmaken van het kantoor en de kantine. Steeds meer gaat zij ook administratieve taken overnemen. Zoon Raymond vindt het nieuwe bedrijf helemaal geweldig, maar of hij later de zaak gaat overnemen is nog de vraag. ‘Laat hem eerst maar eens rustig ervaring opdoen binnen het bedrijf’, zegt Miranda.
De Berichtgever heeft haar trouwe adverteerder van harte gelukgewenst met het nieuwe bedrijf en wenst Ron, Miranda en Raymond mooie en voorspoedige toekomst met het ijzervlechtbedrijf.

Kampioenen bij SIVEO (een ingezonden bericht)

SIVEO heeft de afgelopen weken 2 nieuwe kampioenen mogen begroeten. Daarnaast strijden nog 2 SIVEO teams de komende weken om de ereprijzen.
Op zaterdag 30 april heeft SIVEO A1 het kampioenschap veilig gesteld door de kampioenswedstrijd tegen ESTO A2 met maar liefst 5-1 te winnen. Het kampioenschap werd een week later in stijl gevierd door eerst met 7-1 van Haastrecht A2 te winnen om vervolgens af te sluiten met een rondgang door Zegveld.

mei SIVEO A1
7 Mei was de dag van de waarheid voor SIVEO C2. In een rechtstreekse confrontatie tegen de enig overgebleven concurrent Kamerik C2 moest het gebeuren. Onder enorme belangstelling kon SIVEO C2 het hoofd koel houden. Op een zonnige Beemd werd overtuigend met 4-1 gewonnen, waarna het feest kon losbarsten.

mei SIVEO C2
Op vrijdagavond 27 mei spelen de veteranen van SIVEO een beslissingsduel voor het kampioenschap tegen de veteranen van Woubrugge. Aanvang 19.30 uur.
SIVEO 1 speelt een tweeluik tegen Hazerswoudse Boys voor promotie naar de 3e klasse. Zaterdag 21 mei speelt SIVEO eerst uit, waarna de tweeluik op zaterdag 28 mei om 14.30 uur op De Beemd wordt afgesloten. De winnaar van de tweeluik promoveert. Kom allen naar De Beemd om beide Zegveldse teams aan te moedigen!

mei koningsdag1 mei koningsdag2

Uitslagen spelletjes koningsdag

Brancard race:
Wijnan, Eimert en Arie
Thomashuis: Janneke

Zaklopen en luchtkussen:
Joris van der Horst en Jeroen Frasa

Van  het Thomashuis: alle bewoners hadden een snelle tijd.

mei koningsdag3 mei koningsdag5

Zakslaan:
Heren: Jacco van der Knaap
Dames: Diana Sangers
Thomashuis: Janneke en Hendrik

Alternatieve prutrace:
Dames: Rosalie van der Knaapmei koningsdag4
Heren: Arie van der Knaap

Touwtrekken:
tot 15 jaar: FC Kast
vanaf 15 jaar: de Knaapjes

Uitslag puzzelrit:

< groep 7: Laura Mulder
> groep 7 t/m 15 jaar: Elsina  van der Knaap (dmv loting)
> 15 jaar:  Hilda Brak (dmv loting)

65+ puzzel:
C. Timmerman

Jongerenreis naar Israël (een ingekomen bericht)

Op 28 april verzamelden zich 33 jongeren en 2 volwassenen bij de Voorhof om af te reizen naar Israël. Na een tussenstop in Istanbul kwamen we veilig aan in Israël. De eerste drie dagen waren we gestationeerd in het luxe hotel Jerusalem Tower midden in Jeruzalem. Vandaar uit trokken we naar diverse hotspots in en om Jeruzalem. We hebben heel veel meegemaakt en gezien maar we willen jullie even meenemen door de meest bijzondere dingen.

Het inluiden van de Sjabbat bij de Klaagmuur was een mooi moment om mee te maken. Dit wordt op een ingetogen manier gevierd en aansluitend wordt er een Sjabbatsmaaltijd thuis genuttigd. We kregen daar wat van de Joodse tradities mee en leerde ook wat anders dan de Zegvelde streekproducten te eten. De volgende dag beginnen de Joden met een dienst in de Synagoge die wij ook voor een deel hebben bijgewoond. Vervolgens hebben we de olijfberg bezocht waar wel honderdduizend graven gelegen zijn en je een prachtig uitzicht hebt over de stad. We hebben diverse plekken uit de tijd van de Bijbel bezocht, denk hierbij aan de: Via Dolorosa, Bethesda, hof van Gethsémané, Graftuin en Golgotha. Veel christenen van over de hele wereld vinden het belangrijk om hier geweest te zijn. De zondag hebben we twee diensten bijgewoond en hadden we wat vrije tijd. In tegenstelling tot vrijdagavond werd op maandag uitbundig feest gevierd bij de Klaagmuur i.v.m. een Bar Mitswa viering. Hierbij worden Joodse jongens die de leeftijd van dertien jaar bereiken verantwoordelijk onder de joodse wet. We hebben het terrein van Yad Vashem bezocht, dat is een herdenkingsplaats voor de holocaust. Dit was zeer indrukwekkend. Vervolgens zijn we naar de Judea woestijn gereden, hebben hier kameel gereden en gezamenlijk in een bedoeïenentent overnacht. Yoyakim Figueras kwam bij ons op bezoek. Hij is een van de doelen waar we met de rommelmarkt geld voor hebben opgehaald. We hebben het geld symbolisch overhandigd. We zijn naar de Massada geweest, dit is een ruïne van een vesting aan de Dode Zee. Ook hebben we een ‘duik’ in de Dode Zee genomen.

mei IsraelreisHet andere deel van het opgehaalde geld moest ook nog overhandigd worden. Dit deden we in Jericho bij Seeds of Hope. In het bijzijn van de vrijwilligers en een groep dolblije Palestijnse kinderen, werd de cheque overhandigd. Vanaf woensdag hebben we overnacht in het Astoria hotel in Tiberias. We hebben de kibboets Malkia bezocht, een kleine gemeenschap die zelfvoorzienend leeft. Het initiatief van ‘Zegveld Zorgt’ is daar nog niks bij. Van daar uit zijn we naar de grens tussen Israël en Libanon gegaan. Daar hebben we met Israëlische soldaten een ontmoeting gehad. Zij beschermen Israël tegen de constante dreiging vanuit Libanon door Hezbollah. Daarna hebben we geraft op de Jordaan waarbij we onze energie kwijt konden. En uiteraard was iedereen bij het eindpunt drijfnat. De Golan Hoogvlakten hebben we ook bezocht. Daar zijn VN soldaten gepositioneerd die waarnemingen doen in het grensgebied met Syrië. Op de een na laatste dag hebben we een boottocht op het meer van Galilea gedaan. Het was die dag Hemelvaartsdag en hebben dat ook gevierd. Die dag hebben we ook bezocht: de berg van zaligsprekingen, Tabgha (de plaats van vermenigvuldiging van de broden en de vissen), de ruïnes van Kapernaüm en de Banyas (de bronnen van de Jordaan).
Na een veilige terugvlucht kunnen we concluderen dat we een zeer leerzame en indrukwekkende reis hebben gehad met dank aan onze goeie Israëlische gids Michael Khan, onze dominee Jacco Overeem en Gert Ton. Het was een hele ervaring om zo’n reis met een grote groep jongeren te maken. Zie voor meer informatie Courank.nl of spreek eens één van de jongeren aan.

Prachtige opbrengst rommelmarkt

De op 23 april gehouden rommelmarkt door de jeugd van de hervormde gemeente heeft het prachtige bedrag opgebracht van € 13.500,00.
De acties rondom deze markt waren ook zeer succesvol. Zo bracht een veiling tijden het weekend van de Jeugdvereniging € 2.700,00 op. De meisjesclub Mirjam haalden met hun kaarsenverkoop tijdens de Goede Doelen Markt € 72,00 op. De jongens van jongensclub Obadja brachten met het rennen van rondjes Nieuwstraat/zwarte pad € 1.034,00 in het laadje. Zeer succesvol was ook de rozenactie van Tienerclub het Visnet. Maar liefst € 609,00 hield men aan deze actie over. Ook het statiegeld van lege flessen bracht € 137,00 op. Tot slot vermelden wij de sponsoractie van enkele leden van de jeugdvereniging. Zij fietsten ongeveer 130 km op een ‘conference bike’ van Heumen (ligt onder Nijmegen) naar Zegveld. Deze fietstocht was goed voor € 2.500,00. mei fietsen rank
Tijdens de jongerenreis naar Israël is het geld d.m.v. een cheque overhandigd aan de bestemde doelen. Het eerste doel is Seeds of Hope. Aan directeur Tass Saada kon € 9.000,00 overhandigd worden. Hij heeft een tehuis opgezet waar zowel Palestijnse als Israëlische jongeren welkom zijn. Het tehuis moet nodig opgeknapt worden. Het tweede doel is het werk van Yoyakim Figueras. Deze man doet werk onder de arme bedoeïenen bij Arad. Hij wil met name het onderwijs onder bedoeïenenkinderen verbeteren. Hij kreeg een cheque ter waarde van € 4.500,00.

Terug in de tijd naar … Hoofdweg 51

In het kadaster vinden we dat de plek waar nu de woning Hoofdweg 51 staat, in 1832 onderdeel uitmaakte van meerdere woningen, die behoorden bij de smederij ter plekke. Al deze huisjes hadden het adres Hoofdweg 49 t/m 57. De smederij die we in dit verhaal uitzoeken, had vroeger het adres huisnummer 109, daarna Hoofdweg 53. In 1826 had Zegerom Fokker de smederij verkregen uit de nalatenschap van zijn ouders Jacob Fokker (gedoopt 13 mei 1742 te Zegveld, overleden 9 december 1818 te Zegveld) en Ariaantje van den Hoek (geboren 1753, overleden 31 augustus 1824 te Zegveld). Zij waren rond 1771 met elkaar getrouwd. Jacob Fokker was net als zijn vader Dirk Fokker naast smid ook schepen. Een schepen was een openbaar bestuurder op plaatselijk niveau.
Zegerom (Zeger) Fokker (gedoopt 20 april 1777 te Zegveld, overleden 12 juli 1839 te Zegveld) was 14 november 1802 te Zegveld getrouwd met Elizabeth de Haan (geboren 3 mei 1778 te Kamerik, overleden 13 juni 1856 te Zegveld).

Na het overlijden van Elizabeth Fokker-de Haan in 1856 gaat het geheel over op naam van haar zoon Arie Fokker (geboren 27 januari 1815 te Zegveld, overleden 13 mei 1880 te Zegveld). Arie was op 19 november 1841 te Zegveld getrouwd met Aagje de Vink (geboren 7 augustus 1820 te Zegveld, overleden 7 december 1848 te Zegveld). Arie zet de smederij van zijn vader Zeger voort.
Nadat de eerste vrouw van Arie Fokker, Aagje de Vink, op de zeer jonge leeftijd van 28 jaar overlijdt, hertrouwt Arie op 29 mei 1857 te Kamerik-Mijzijde met Maria Vergeer (geboren 31 mei 1820 te Kamerik-Houtdijken, overleden 26 november 1902 te Kamerik).

In het kadaster vinden we dat op 15 augustus 1864 Arie Fokker de smederij aan zijn zwager Leendert Kastelein verkoopt. Leendert Kastelein (geboren 1 augustus 1818 te Kamerik-Houtdijken, overleden 5 mei 1894 te Zegveld) is op 8 februari 1845 te Zegveld getrouwd met de dochter van Zegerom Fokker en Elizabeth de Haan, nl. Jannigje (Jansje) Fokker (geboren 2 maart 1817 te Zegveld, overleden 2 december 1884 te Zegveld).
Arie Fokker blijft er wel wonen en de smederij voortzetten.
Na het overlijden van Arie Fokker op 13 mei 1880 vertrekt zijn vrouw Maria Vergeer op 6 september 1880 naar Kamerik.

De smederij krijgt een nieuwe smid. Op 4 september 1880 komt Marinus van Varik uit Koudekerk. Marinus van Varik (geboren 26 mei 1855 te Oudshoorn, overleden 28 januari 1929 te Utrecht) is getrouwd (datum onbekend) met Johanna Kastelijn (of Kastelein) (geboren 15 april 1855 te Hazerswoude, overleden 25 juni 1885 te Zegveld). Na het overlijden van Johanna Kastelijn op 26 juni 1885 te Zegveld hertrouwt Marinus van Varik op 12 februari 1886 te Kockengen met Annigje Zaal (geboren 16 september 1856 te Kamerik, overleden 15 april 1888 te Zegveld). Ook Annigje Zaal overlijdt op jonge leeftijd. Marinus vertrekt kort na het overlijden van Annigje per 1 juni 1888 weer naar Koudekerk. Daar staat hij geregistreerd als koopman. Marinus zou nog voor een derde keer trouwen. Op 2 mei 1895 trouwt hij te Purmerend met Johanna Wilhelmina Bekker/Bakker (geboren 1862 te Ilpendam, datum overlijden niet bekend).

Opnieuw komen er nieuwe bewoners in de smederij. Willem Blok (geboren 29 mei 1858 te Zegveld, overleden 6 november 1932 te Wilnis) komt terug uit Oldebroek, waarheen hij op 28 april 1886 was vertrokken. Willem Blok is op 16 juli 1880 te Kockengen getrouwd met Jannetje Roest (geboren 20 februari 1861 te Nieuwer Amstel, overleden 2 januari 1932 te Wilnis).

Nog steeds is Leendert Kastelein eigenaar van de smederij. Er is veel gebeurd in de achterliggende jaren. Er is gebouwd, bijgebouwd, gesplitst, verkocht, etc. En allemaal bij of rondom de smederij. Want het hele terrein, waar ook nog enkele huisjes stonden, hoorden bij elkaar. In 1896 verkoopt Leendert Kastelein de smederij aan Willem Starrenburg.

Willem Starrenburg (geboren 16 januari 1864 te Haarlemmermeer, overleden 14 juni 1942 te Zegveld) is op 15 december 1892 te Zegveld getrouwd met Adriaantje Burggraaf (geboren 9 april 1866 te Zegveld, overleden 24 februari 1911 te Zegveld). Willem hertrouwt op 5 september 1912 te Zegveld met Mijntje van Vliet (geboren 10 juli 1887 te Vlist en Bonrepas, datum overlijden onbekend ). Na het overlijden van Adriaantje Starrenburg-Burggraaf, de eerste vrouw van Willem Starrenburg, wordt het onroerend goed gesplitst. Willem krijgt de helft en zijn zonen Arie Starrenburg (geboren 9 juni 1895 te Zegveld, overleden 13 februari 1964 te Utrecht) en Cornelis Starrenburg (geboren 2 februari 1905 te Zegveld, overleden 25 februari 1938 te Soest) krijgen allebei een vierde deel. In 1914 vindt er een aanbouw en verbouw plaats.

Jubileumboek

Ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum van De Berichtgever zullen al de verhalen die Gert Ton heeft geschreven over de oude huisjes, worden gebundeld en in een prachtig full colour boek worden uitgegeven. Meer informatie kunt u lezen in De Berichtgever van de maand juni.

DANKBETUIGING

De overweldigende belangstelling en deelneming welke u mij heeft betoond na het overlijden van mijn lieve schat

Jan Brinkhaus

hebben mij diep getroffen.

Ik ben u zeer dankbaar voor de steun en troost welke mij dit geeft.
Daar het mij onmogelijk is u allen persoonlijk te schrijven, betuig ik u op deze wijze mijn welgemeende dank.

Speciale dank gaat uit naar dokter Quaak en zijn medisch team.
Uw professionele ondersteuning en grote betrokkenheid is voor ons van grote waarde geweest.

Trudy Voorend
Zegveld, mei 2016

Opbrengst collecte Hartstichting

De collecte voor de Hartstichting in de week van 17 t/m 23 april heeft in Zegveld en de Meije € 1244,05 opgebracht. Hierbij dank aan de collectanten  en gevers.
Met de opbrengst steunt u de Hartstichting voor belangrijk onderzoek naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten. Het onderzoek moet levens redden en voorkomen dat mensen onherstelbare schade oplopen. Zo kunnen we deze ziekten behandelen voordat ze echt toeslaan. Sinds 2015 ligt  de focus dan ook op onderzoek naar hoe we hart- en vaatziekten eerder kunnen opsporen.

Welzijn Zegveld

Uitnodiging voor het Zegvelds Diner
Welzijn Zegveld nodigt u allen uit voor een gezellig diner op woensdag 8 juni 2016 in de Milandhof. U wordt om ca 17.00 uur verwacht. We beginnen met een welkomstdrankje.
Daarna krijgt u een uitgebreid diner buffet met tussen de verschillende gangen een muzikaal optreden.
De eigen bijdrage is € 20,00 pp (alles inbegrepen)
Opgave en gepast betalen bij:
Hanneke Kastelein   Tel: 691891    Middenweg 57
Adrie de Jong          Tel: 691416    Milandweg 62
Ada Beiboer            Tel: 691894    W. Alexanderstraat 19
Als u een dieet gebruikt, wilt u dat dan even melden.
Dit diner wordt mogelijk gemaakt door Gasterij De Milandhof.
Graag zien we elkaar op 8 juni.

Als ik het maar kwijt ben...mei troep

Daar lijkt het op als je langs de Hazekade wandelt en om je heen kijkt. Het lijkt wel een dumpplaats voor mensen die de milieustraat in Woerden te ver weg vinden. TV’s, stoelen, verpakkingsmateriaal en zelfs verlopen olie wordt daar achtergelaten. Na een telefoontje naar het gemeentehuis wordt het wel weggehaald maar toch... Hier zou misschien de WhatsAppgroepen goed kunnen samenwerken om dumpers te kunnen betrappen. Dus ziet u vuil dumpen in de polder, noteer het kenteken en meldt het de politie. Wellicht kan onze wijkagent dan direct actie ondernemen.  ?

Programma “Zegveld Zomert”

11.00 uur                 Start Zegveld Zomert
11.00 – 13.00 uur     Kinder rommelmarkt (bij mooi weer buiten)    
11.00 – 17.00 uur     Bungee trampolines, Aquabubbles en een 42-meter lange stormbaan eindigend in zwembad
11.00 – 17.00 uur     Brandweer met demonstraties
11.00 – 18.00 uur     Beach volleybal toernooi
11.00 – 21.00 uur     Springkussen, Surfboard en een klimelement voor de allerkleinsten
12.00 – 16.00 uur     Schminken
12.00 – 17.00 uur     Smeerteam
12.00 – 21.00 uur     Diverse Foodtrucks
13.00 – 17.00 uur     Jeu de Boules competitie
17.00 uur                Finale Jeu de Boules competitie
17.30 uur                Finale Beach volleybal toernooi
17.30 – 21.15 uur     Kruiwagen hangen
18.00 – 18.45 uur     Optreden Band Orange Grove  
19.15 – 20.00 uur     Optreden Band Orange Grove
20.30 – 21.15 uur     Optreden Band Orange Grove
21.30 uur                 Einde Zegveld Zomert
Tot ziens op 18 juni!

Pin It