‘De Meijerie’ was weer een feest! (een ingekomen bericht)september meijerie

Op zaterdag 3 september 2016 was de tweede editie van De Meijerie. Het was een prachtige dag met veel bezoekers uit De Meije en Zegveld. De zon scheen, het terras was vol, de kramen werden goed bezocht en er werd flink gekocht. Voor jong en oud was er voor elk wat wils. Een groot succes was ook het kinderarrangement, waar zo’n vijfenzeventig kinderen aan mee hebben gedaan. Na de loterij werd er flink gesmikkeld van de barbecue en kon iedereen genieten van de zang en entertainment verzorgd door Peter-Skip Raadsen.

De zusjes Kate en Fay de Jong uit Zegveld waren de winnaars van het kruiwagenhangen bij de jeugd (Kate in de categorie 4-8 jaar en Fay in de categorie 9-12 jaar) Joke Bos uit de Meije en Miguel van Dam uit Zegveld waren de beste dame en heer.
Als organisatie kunnen wij niet anders zeggen dan dat het een enorm geslaagde dag is geweest. Wij zien dan ook uit naar de volgende editie van ‘De Meijerie’. Deze zal op zaterdag 2 september 2017 plaats vinden.  ‘Like' ons op facebook en blijft op de hoogte van alle ontwikkelingen. Tot volgend jaar!

Kruispunt Middenweg/Hoofdweg/Milandweg  Zegveld tijdelijk afgesloten voor zwaar verkeer (Persbericht Gemeente Woerden)

Uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat de betonnen duiker op het kruispunt Middenweg/ Hoofdweg/Milandweg in Zegveld ernstige gebreken vertoont. Het dek van de duiker kan het zware verkeer op de Middenweg daardoor niet meer dragen. Onderhoud is nodig om de schade te herstellen, de voorbereidingen daarvoor zijn inmiddels gestart. Om de veiligheid op korte termijn te waarborgen stelt de gemeente een aslastbeperking in vanaf 8 september a.s. Het kruispunt Middenweg/Hoofdweg/Milandweg is dan tijdelijk afgesloten voor zwaar verkeer en er geldt een omleiding. Om zeker te zijn dat andere duikers of bruggen in Zegveld nog voldoen, vinden op korte termijn ook hier inspecties plaats.

Afsluiting voor zwaar verkeer
Wethouder beheer openbare ruimte, Tymon de Weger licht toe welke consequenties dit heeft: “Het dek van de duiker blijkt op dit moment niet in staat om het zware verkeer dat over de Middenweg rijdt te dragen. Het risico bestaat dat de brug instort als er zwaar verkeer overheen rijdt. Dit kan  leiden tot onveilige situaties voor alle weggebruikers. Om meer schade en problemen met het functioneren van de duiker te voorkomen, is reparatie of vervanging noodzakelijk. Tot die tijd is dit kruispunt afgesloten voor zwaar verkeer, om zodoende het zekere voor het onzekere te nemen. Dit geeft natuurlijk enige overlast, maar gezien de ernst van de situatie rekenen wij op begrip.“

Naar verwachting vinden de herstelwerkzaamheden of de eventuele vervanging op z’n vroegst in het voorjaar van 2017 plaats. Meer informatie volgt zodra er meer zekerheid is over de aard van de werkzaamheden en de planning. Voor doorgaand zwaar verkeer tussen het kruispunt Hoofdweg/ Milandweg en Middenweg/Rondweg geldt tot herstel heeft plaatsgevonden een omleidingsroute.

Inspecties alle duikers en bruggen Zegveld
Naar aanleiding van de schade aan de duiker op het kruispunt Middenweg/Hoofdweg/Milandweg is een inventarisatie gedaan naar alle duikers en bruggen in en rondom Zegveld. Omdat vele daarvan in dezelfde periode zijn gebouwd als bovenstaand kunstwerk, jaren ’60 en  ’70 van de vorige eeuw, moet worden bekeken of hier dezelfde problemen kunnen optreden. Alle kunstwerken – duikers en bruggen -  uit deze periode gaat de gemeente technisch inspecteren. Op basis van deze inspecties wordt bepaald of deze kunstwerken nog geschikt zijn om hun functie te vervullen. Als dit niet het geval is, zal de gemeente ook hier maatregelen nemen.

september City swim hildaKapsalon Zegveld helpt Hilda Brak bij inzameling voor ALS

Bij de meeste mensen wel bekend, de City-Swim in Amsterdam. Dit evenement ging op 11 september 2016 voor de 5e keer van start: twee kilometer zwemmen in de Amsterdamse grachten en sponsorgeld inzamelen voor onderzoeken tegen de vreselijke ziekte ALS. Bij het zien van de filmpjes en reacties op de site vond ik dat ik hier mijn steentje zeker aan bij moest dragen. Maar geld inzamelen is lastig, omdat veel mensen inzamelen voor diverse goede doelen. Daarom was ik heel blij met de actie van Mariska van Kapsalon Zegveld.

Deze zomer stond mijn ‘spaarpotje’ op de balie in de kapsalon. De klanten konden een donatie doen en dat heeft een mooie bijdrage opgeleverd voor ALS.  Ondertussen trainde ik regelmatig in het zwembad en in open water zoals de Singel of de Cattenbroekerplas in Woerden met een wetsuit om op temperatuur te blijven. Goed voorbereid sprong ik op 11 september jl. in de Amsterdamse grachten en heb die twee kilometer gezwommen. Veel supporters langs de route, maar hoe herken je je zwemmer…….  Je moet wel een beetje crea zijn…

In totaal is er een bedrag van € 1.887.091,44 opgehaald.
Voor een impressie, zie de site https://www.amsterdamcityswim.nl

Mariska van Kapsalon Zegveld en alle klanten heel hartelijk bedankt!

Van Nienke Gorter, Stadsdichter Woerden, ontvingen wij het volgende:
EEN AANSPREKEND GEDICHT OVER ZEGVELD
‘Zegveld’
‘Veld’

Highlights Polsstokclub Zegveld zomer 2016 (een ingekomen bericht)september Polsstokvereniging

2016 was een seizoen waar we als Polsstokclub Zegveld met trots op terugkijken. We hadden mooie wedstrijden op onze accommodatie, waarin records zijn gesprongen. Dit begon al vrij in het begin van het seizoen, op 11 juni, met Dymphie van Rooijen. Zij sprong de fantastische afstand van 17.50m en verbrak daarmee ruim het Nederlandse record bij de dames.
Ook de Zegveldse springers hebben goed gepresteerd het afgelopen seizoen: door 18 van de in totaal 21 actieve springers werd dit jaar een nieuw persoonlijk record gesprongen! Bij het Nederlandse Kampioenschap werd succes behaald door Paul van Meijeren die een mooie derde plaats bij de junioren veroverde.
Een echt hoogtepunt dit seizoen was dat het Hollands Kampioenschap (HK) voor de Jeugd op 12 augustus jl. plaatsvond op de accommodatie bij de Nijverheidsbuurt. Nog nooit was er een HK georganiseerd voor de jongere springers en wij als Polsstokclub Zegveld kregen de primeur hiervoor. Het werd een spektakel waar veel publiek op af kwam en er veel persoonlijke records werden gesprongen. Voor de Zegveldse springers Eline Kastelein en Nick Onderwater was het een succesvolle avond, waar zij respectievelijk de tweede en derde plaats bemachtigden in hun categorie.
Waar we vorig jaar al aan het groeien waren in het aantal jeugdleden, is dat dit jaar nog verder uitgebreid. Op donderdagavond bij de training zijn er regelmatig wel 25 jeugdspringers aanwezig! Ook dit jaar zijn er weer jeugdspringers toegevoegd aan de groep wedstrijd-springers bij de jeugdschans, veel daarvan hebben al een aantal keren in het seizoen hun persoonlijk record verbroken!
Een prachtige prestatie van Jaco de Groot zaterdag 3 september jl.; in zijn laatste sprong van de wedstrijd verbeterde hij met 21.57m zijn persoonlijk record, wat tevens een nieuw Hollands record betekende. Slechts 7 centimeter is dit verwijderd van de verste afstand ooit: de 21.64m van de Fries Bart Helmholt.
Ondertussen is het polsstokseizoen 2016 ten einde. In 2017 hopen we met nog meer Zegveldse springers mee te doen met de diverse wedstrijden in de regio en in de onderlinge krachtmetingen met de Friese springers. Interesse in deze mooie sport? Kijk dan eens op www.polsstokclubzegveld.nl / www.pbholland.nl of onze facebookpagina Polsstokclub Zegveld.

 

  Uitslagen Meijeloop 29 augustus 2016  
      naam tijd
15 km heren 1 Byron Anderson 55.51
    2 Zefanja de Feijter 59.15
    3 Sander Rutte 59.27
  Beste Meije heer Daniël Voorend 1:16.41
15 km dames 1 Janneke Verhorst 1:04.31
    2 Sabine Hoeke 1:06.51
    3 Hilda Brak 1:14.17
  Beste Meije dame Nicky Maassen 1:24.27
6,6 km heren 1 Brent Pieterse 22.20
    2 Sander Eijs 23.57
    3 Matthijs Horlings 24.06
  Beste Meije heer Melvin de Jong 26.27
6,6 km dames 1 Anne Vergeer 26.27
    2 Everdien van der Leek 32.20
    3 Elise Vergeer 36.20
  Beste Meije dame Anne Vergeer 26.27
2 km jongens 1 Robin de Haan 7.02
    2 Stijn Stolwijk 7.32
  Beste Meijejongen Stijn Stolwijk 7.32
  meisjes 1 Jonna 7.57
    2 Serana 8.05
  Beste Meijemeisje Lieke Stolwijk 8.12

september Meijeloop

Zegveld Zorgt over alcohol en drugs

Op  donderdagavond 17 november 2016 organiseert ZegveldZorgt van 20 tot 22 uur een thema avond over het onderwerp Alcohol en Drugs in de Milandhof aan de Middenweg 2 te Zegveld.
Ook in Zegveld is er sprake van alcohol- en drugsverslaving. (In Zegveld is er sprake van een toename van alcohol- en drugsverslaving). Niet altijd wordt een dergelijke verslaving herkent (moet herkend zijn) door familieleden of andere personen in de omgeving. Hoe groot is het probleem werkelijk? Hoe herken je tekenen van een verslaving? Wat kan je doen om hulp te bieden? Wie kan daarbij inschakelen? En, kan ik mijn opgroeiend kind beschermen? Kan ik  dronkenschap en verslaving voorkomen?

Wij willen hier, samen met u, op deze avond aandacht aan schenken door middel van een lezing over dit onderwerp door een spreker van Victas (Centrum voor Verslavingszorg) en/of de GGD, door een ex-verslaafde die zijn ervaringen zal delen en door een discussie met u als aanwezigen over stellingen betreffende dit onderwerp.

Wij nodigen u hierbij van harte uit om te komen luisteren en mee te praten.

Sleuteloverdracht Thomashuisseptember Thomashuis

Thomashuis: Op 1 augustus 2016 was de officiële sleuteloverdracht van de huidige ondernemers Theo en Jeanne Nieuwendijk naar de nieuwe ondernemers Rick Voorend en Joanna Dussel onder toezicht van alle bewoners. Op de foto van links naar rechts: Sanne, Jeanne, Jeroen, Denise, Rick, Wendy, Joanna, Kim, Jolanda, Janneke, Jeroen en Theo.

5e editie van Zegveld Smaakt naar Meer

Op 1 oktober a.s. is het alweer zover, de vijfde editie van Zegveld Smaakt naar Meer, lekker eten en drinken onder het genot van een gezellig muziekje. Vanaf 16.30 uur staan lokale horeca-gelegenheden met heerlijke kleine gerechtjes klaar om u te verrassen. Dit jaar zijn de deelnemers: Ad Brak Catering, Fruityline, Gasterij De Milandhof, Bakkerij De Leeuw, Koffie TukTuk, De Kooter – Marktslager, Grand Café Plein 7, IJsboerderij Vernooij en Yoghurtruck van De Leeuw. Speciaal voor de kinderen staat Speeltuinvereniging De Robbedoes met suikerspinnen en kunnen de creatieve kleintjes een snoepketting rijgen of een pannenkoek versieren. De CSZ zorgt voor de bekende broodjes knakworst. Tot 21.00 uur kan er genoten worden van alle lekkernijen. Later op de avond wordt een muzikaal optreden verzorgd door DJ Lars.
U wordt van harte uitgenodigd om te proeven en te genieten tijdens Zegveld Smaakt naar Meer.

Status snel internet Zegveld – augustus 2016

Via Ziggo (duurste pakket) zijn snelheden tot 200 Mb down en 20 Mb up mogelijk. KPN gaat de binnenringkasten in Zegveld voorzien van glasvezel. Dit betekent dat de kern van Zegveld, de Molenweg, de Hoofdweg en de Nijverheidsbuurt sneller VDSL krijgen. De VDSL-snelheid gaat omhoog naar > 100 Mb down en 10 Mb up. De werkzaamheden staan gepland in kwartaal 4 van 2016.

Glasvezel voor Slotenbuurt en nieuwbouwwijk Weidz

Bij de ophoging van de Slotenbuurt en bij de aanleg van de nieuwbouwwijk Weidz, wil KPN/Reggefiber beide wijken van glasvezel gaan voorzien (voorwaarde is dat deze projecten gelijk lopen en het technisch haalbaar is). In dit project zullen ook de Haak, Boschsloot en Milandhof glasvezel krijgen.

Verplaatsing binnenringkast
Als de Slotenbuurt glasvezel krijgt, wil KPN de binnenringkast die momenteel de Slotenbuurt van VDSL voorziet, verplaatsen naar de Milandweg (net buiten de bebouwde kom). Hiermee kan dan ook het Branderpad, Broekerweg, stukje Milandweg en de Rondweg worden voorzien van VDSL.

Zakelijk glasvezel
De kosten voor zakelijk glasvezel in de kern van Zegveld zijn erg hoog, zowel aanlegkosten als maandelijkse kosten. Na het gesprek met KPN zullen zowel de aanlegkosten als maandprijzen worden verlaagd. Hierover volgt binnenkort meer informatie.

Buitengebied
Het buitengebied in Zegveld beschikt momenteel nog over traag internet (ADSL).
Op dit moment zijn er 3 mogelijkheden om in dun bevolkte gebieden snel internet te krijgen:
-    Straalverbinding
-    4G
-    Glasvezel
In Zegveld is momenteel de straalverbinding de enige serieuze mogelijkheid.
Straalverbinding voor buitengebied
Voor het buitengebied is het nu al mogelijk om via een straalverbinding te beschikken over snel internet. Deze straalverbinding wordt geleverd door masten aan de Dwarsweg (Tele2) en bij KTC Zegveld (proefboerderij) (KPN). De installatiekosten bedragen eenmalig € 363 (incl. BTW). Hierbij zijn snelheden van 50 Mb down en 15 Mb up mogelijk (deze snelheden kunnen ook verder worden opgehoogd). Deze straalverbinding wordt geleverd door het Zegveldse bedrijf Stiveca van Peter Ebbelink (zie www.stiveca.nl).
Er zijn momenteel diverse bedrijven en consumenten in het buitengebied aangesloten op deze straalverbinding die hierover zeer tevreden zijn.

4G
Naar aanleiding van de 4G-metingen is gebleken dat de 4G-snelheden in het buitengebied van Zegveld te laag zijn.
In januari 2016 is een nieuwe mast geplaatst bij de Nieuwkoopse plassen waardoor op een aantal plaatsen de snelheid is verhoogd. De mast in Zegveld is te traag. Deze zal worden geüpgraded door KPN maar een planning is nog niet beschikbaar.

Glasvezel voor buitengebied
De hoge aanlegkosten zijn een drempel voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Daarnaast kan dit alleen slagen als (bijna) alle adressen worden aangesloten op internet.
Er zijn 2 opties:
1.    Hogere maandelijkse tarieven (extra kosten voor vastrecht) en daarna lange tijd aangesloten zijn bij 1 provider
2.    Hoge aanlegkosten + daarna normale maandelijkse tarieven en vrij zijn in de keuze van de provider
Optie 1 wordt momenteel geïnventariseerd in de Stichtse Meije door DICO (zie https://nieuwkoop.snelinternetbuitengebied.nl/).
Optie 2 zou geleverd kunnen worden door KPN/Reggefiber. Zij hebben hiervoor recent een offerte neergelegd. De minimale aanlegkosten zijn € 2.807 per aansluiting (prijs als alle aansluitingen meedoen).
De realisatie van glasvezel in het buitengebied (als het er komt) zal zeker nog enige jaren gaan duren.

Projectgroep Glasvezel Zegveld en de Stichtse Meije – augustus 2016

Jan de Leeuw veertig jaar bakker

september JandeLeeuw“In veertig jaar is er veel veranderd, er zijn dingen veranderd die ik nooit voor mogelijk had gehouden”, aldus Jan de Leeuw. De bakkerij is de oudste van Nederland, iets waar de hele familie De Leeuw erg trots op is. Na de Tweede Wereldoorlog is de bakkerij overgenomen van de familie Van Ommeren. De vader van Jan ging in het begin zelf bij de klanten langs om te venten, dit gebeurde met een bakfiets, transportfiets en pas later, in 1952, een auto.
De vader van Jan heeft destijds het recept van stroopwafels gekocht en dat blijkt tot op de dag van vandaag een groot succes. Hij was er zeer enthousiast over en dacht dat het leuk zou zijn om recepten uit te wisselen met een bakker uit Friesland, die bakker was bekend om zijn Oranjekoeken, en Zegveld om haar stroopwafels, dus wisselden de bakkers elkaars recepten uit. Helaas bleek dit geen succes, oranjekoeken vonden de Zegvelders maar niks en stroopwafels vielen niet in de smaak bij de Friezen….
Zegveldse moppen bestaan ook al heel lang, in de Sinterklaas tijd worden deze taaimoppen weer volop gemaakt door Jan. Ooit is dit recept met een Nieuwerbrugse bakker gedeeld en na verloop van tijd waren de Zegveldse moppen beduidend anders van smaak dan de Nieuwerbrugse. “Zo zie je dat elke bakker toch zijn eigen draai aan een recept geeft. Dat maakt dit vak ook zo leuk!”, aldus Jan.
Bijzonder is ook het één meterlange krentenbrood, dit wordt vaak voor jubilea of geboorte besteld, maar ook op de streekmarkt is het erg populair, daar wordt het per plak verkocht.
Een nadeel van dit beroep is dat het lastig te combineren is met een sociaal privé-leven. Werkdagen zijn lang en werktijden zijn niet alledaags. De dagen zijn opgedeeld in twee delen. In de ochtend tussen 03.00 en 08.00 uur wordt er over het algemeen brood gebakken, als dat klaar is gaat Jan een paar uur slapen, om vanaf 14.00 uur weer aan de slag te gaan, dit keer voor het maken van koek en gebak. Toch vindt Jan na al die jaren het werk leuker worden: “Je ervaring maakt het leuk en daardoor kun je dingen op het gevoel doen.”
Alles wordt hier ambachtelijk gemaakt, alleen voor het deeg kneden maakt Jan gebruik van een machine, de rest gebeurt allemaal handmatig. Het maken van een brood kost zo’n vier uur tijd over het algemeen. Het deeg wordt in drie stappen gemaakt en dit proces kan niet worden onderbroken, dus is het van belang dat je constant aan het vooruit rekenen bent, zodat je zo efficiënt mogelijk kan werken.
De klantenkring van Bakkerij De Leeuw is zeer trouw en komt niet alleen uit Zegveld, maar ook uit Noorden, Woerdense Verlaat, Bodegraven. Bovendien staat Annelies elke zaterdag op de Woerdense Streekmarkt, dochter Mijntje staat dan in de winkel in Zegveld. De winkel is  de loop der jaren steeds beter gaan draaien in tegenstelling tot vele kleine detailzaken. Jan noemt hierbij dat het wellicht komt doordat een hoop collega’s in bijvoorbeeld Kamerik, Nieuwerbrug, Waarder en Driebruggen gestopt zijn.
Speculaasplanken
Jan verzamelt ook speculaasplanken, hij heeft er intussen zo’n vijfentwintig stuks. “Ieder plank heeft zijn eigen verhaal, dat is zo leuk van de planken. Vroeger waren er rangen en standen voor het weggeven van cadeaus, zo kochten de boeren voor hun familie en vrienden een speculaas koe, maar een arbeider kocht een speculaas varken voor zijn vrienden en familie. Het was niet de bedoeling dat je van deze gebruiken afweek.”september JandeLeeuw1
Een andere traditie die rond 1900 gebruikelijk was, was de vrijer, eveneens van speculaas. Als een jongen een meisje leuk vond, ging hij naar de bakker en kocht hij een speculaas vrijer. Hij vroeg de bakker hem anoniem op het adres van het meisje te bezorgen. De bakker mocht absoluut niet prijsgeven van wie de vrijer afkomstig was natuurlijk. Als de jongen dan op de koffie kwam bij de ouders van het meisje en hij kreeg de kop van de vrijer, wist hij dat het goed zat, kreeg hij nu de onderkant, dan kon hij beter vertrekken en kreeg hij een middenstuk, was de keuze aan het meisje zelf.
En niet te vergeten, er is nog één vermeldingswaardige speculaasplank, die van Bakkerij de Leeuw zelf. Geschat wordt dat deze plank rond het jaar 1800 vervaardigd is. De leeuw die erop staat, staat voor moed.
De Berichtgever wenst Jan nog veel succesvolle jaren toe!

Informatieavond vluchtelingen

Zoals onder meer in ‘De Berichtgever’ van juni 2016 te lezen was, zullen er in de komende tijd in de gemeente Woerden 400 statushouders opgevangen worden. Niet alleen in Woerden zelf, maar naar rato ook in de kernen, waaronder Zegveld.
Als Hervormde Gemeente willen we graag iets betekenen voor deze mensen die om allerlei redenen hun land zijn ontvlucht. De Bijbel roept ons immers op om naar vreemdelingen om te zien. Maar hoe kunnen we ze helpen? Tegelijk zijn veel christenen bang voor de grote stromen vluchtelingen die naar ons land komen. Wat zijn het voor mensen?
Met het oog op een stuk bezinning, meningsvorming en informatie hoopt de diaconie van de Hervormde Gemeente - in samenwerking met stichting Gave, die kerken en christenen toerust voor de ontmoeting met asielzoekers - een informatieavond beleggen.
Ook wethouder T.H. de Weger, die vluchtelingenopvang in zijn portefeuille heeft, hoopt op deze avond aanwezig te zijn.
De bijeenkomst, die bedoeld is voor het hele dorp, zal gehouden worden in de Milandhof op D.V. woensdag 28 september, aanvang 20.00 uur. Laat u en jou goed informeren en kom naar deze avond!

Zegvelders liepen de 100-ste Nijmeegse Vierdaagse

Zegveld was goed vertegenwoordigd tijdens de 100ste Nijmeegse Vierdaagse. Ze hebben allerlei weertypen meegemaakt, van hagel tot 38 graden Celsius. Dit jaar was het warm met op vrijdagmorgen (de dag van de intocht) vreselijk veel regen. Het kwam met bakken uit de hemel. Chapeau voor alle deelnemers en bijgaand hun foto’s.

september 4daagse01 september 4daagse02

Foto 1:
De buurtjes van de Lijsterbeslaan staan ook ieder jaar als buurtjes op de vierdaagse camping.
Mees van Elk, Lijsterbeslaan 12, liep dit jaar 55 kilometer en dat al voor de 18e keer.
Dick Fierens. Lijsterbeslaan 4, liep samen met zijn dochter Karlijn de 40 kilometer. Dick liep de Vierdaagse voor de 39ste  keer en Karlijn voor de 9e keer.

Foto 2.
Corrie en Ko Kromwijk, Hoofdweg 189, liepen de Vierdaagse beiden voor de 13e keer. Dit keer de 30 kilometer. Op de foto staan zij bij het rek staan waar de vlaggen van alle nationaliteiten geplaatst zijn die meededen aan de vierdaagse.

september 4daagse03 septeber 4daagse04

Foto 3.
Peter Gijzen, W. Alexanderstraat 42, liep de Vierdaagse inmiddels al weer voor de 14e keer. Ook hij hield het dit keer bij 30 kilometer.

Foto 4.
Ook de dochter van Peter Gijzen liep de vierdaagse. Nadine liep samen met haar loopmaatje Rosalie 40 km. Zij liep de Vierdaagse voor de 7e keer. Het was voor hen een bijzondere week. Zij liepen met een wandelgroep voor een goed doel, nl. Blaren voor Afrika. Nadine had totaal € 300,= voor dit doel bijeen gelopen. Van de opbrengst wordt dit jaar voor jongeren in Afrika o.a. naaimachines gekocht, zodat zij een eigen inkomen kunnen genereren. Nadine staat links op de foto.

september 4daagse05 september 4daagse06

Foto 5.
Magda Langerak, Hoofdweg 114, had 8 jaar geleden nooit gedacht dat zij bij dit festijn aanwezig zou zijn, daar zij totaal geen intentie had de Vierdaagse te gaan lopen. Men heeft haar om moeten praten. Maar door de vele wandeltochten is bij haar toch het mooie van het wandelen naar boven gekomen. Alhoewel het voor haar de zwaarste Vierdaagse tot nu toe was, gaf het presteren van de dagelijkse 40 kilometer een geweldig gevoel. Voor de 7e keer mocht zij het Vierdaagse kruisje in ontvangst nemen.

Foto 6.
De vijf kinderen Brak, Hoofdweg 61/Korensloot 52 liepen gezamenlijk over de Via Gladiola tijdens de intocht in Nijmegen. De gezusters Brak liepen 40 kilometer. Jantina voor de 7e keer, Linda voor de 6e keer en Floor voor de 1e keer. De broers Huibert en Wouter liepen de Vierdaagse voor de eerste keer en gelijk 50 kilometer.

september 4daagse07 september 4daagse08

Foto 7.
Jan Brak, Hoofdweg 61, liep de vierdaagse voor de 31ste keer. Omdat hij 55 kilometer liep was hij te laat om met zijn kinderen op de foto te gaan. Daarom een foto van Jan (rechts met André Voorend) toen hij de Vierdaagse voor de eerste keer liep in 1983.

Foto 8.
Gerrie Schuiveling, Hoofdweg 76, sluit de rij van Vierdaagse lopers. Zij liep voor de 4e keer de 40 kilometer. Zij schreef ons:
Ik heb het gehaald!!! Bijzonder omdat ik door tijdgebrek niet veel heb kunnen trainen!
Bijzonder omdat ik de 3e Vierdaagse door verkeerde behandeling, mijn hele voeten kapot had gelopen en ik de 4e dag niet meer kon lopen en uitgevallen ben!
Bijzonder omdat ik voor de 1e keer alleen liep!
Bijzonder omdat ik de hele Nijmeegse Vierdaagse als een feest ervaren heb!
Bijzonder omdat ik bij mijn zoon en schoondochter in Nijmegen logeerde, en zij mij zo ontzettend verwend hebben!

september 4daagse09

Foto 9.
Liny van Mourik, Nijverheidsbuurt 1, volbracht de Vierdaagse voor de 8e keer. Zij liep daarbij de 40 kilometer. Dit jaar stonden, nog meer dan andere jaren, heel veel mensen langs de weg met water en drinken vanwege de hitte. Daar is ze heel dankbaar voor. Want het was wel een Vierdaagse van drinken, drinken en nog eens drinken.

Terug in de tijd naar .... Hoofdweg 51 (slot)

Op 20 maart 1961 verhuist Piet van den Ham naar Woerden. Het pand dat als adressering had Hoofdweg 53 wordt overgenomen door varkenshandelaar Johannes Willem Loenen die op Hoofdweg 51 woonde. Johannes Willem (Jo) Loenen (geboren 4 november 1919 te Zegveld, overleden 13 juni 1983 te Zegveld) was op 23 april 1942 te Zegveld getrouwd met Elisabeth (Bep) Blok (geboren 4 november 1919 te Zegveld, overleden 12 september 2001 te Kamerik).

Jo Loenen, die in 1959 al eigenaar was geworden van de woning waar hij zelf in woonde en van de oude huisjes achter de smederij, kon nu zijn plan ten uitvoer brengen. Het eerste wat Jo Loenen deed nadat het gezin van Piet van den Ham vertrokken was, was de smederij laten slopen en de helft van zijn eigen huis op nummer 51. Zijn gezin kon in de andere helft van het huis blijven wonen. De woning die werd gebouwd, en nog steeds staat aan de Hoofdweg 51, was in november 1961 klaar. Na de verhuizing naar deze nieuwe woning kon ook de tweede helft van de oude woning worden gesloopt. Hiermee verviel de huisnummering Hoofdweg 53.

Na het vertrek van Piet van den Ham werd het elektriciteitsgedeelte van het bedrijf overgenomen door Stigter & Van den Wijngaard. Jan van der Vlist was voor ons dorp het aanspreekpunt binnen dit bedrijf. Hij werkte immers bij Van den Ham. De smederij werd overgenomen door Henk van Luinen, die ook bij Van den Ham werkte. De smederij werd voortgezet in één van de oude huisjes achter de oude smederij. In 1965 verhuisde Henk van Luinen met zijn bedrijf naar de Hoofdweg 27.

Een verhaal over varkenshandelaar Loenen stamt uit de begin jaren vijftig. Er heerste varkenspest in ons dorp en politie Joor ging er van uit dat dit ook bij Jo Loenen het geval was. Dus kwam hij met een groot gebaar een plakaat op de schuur plakken dat er varkenspest heerste, wat absoluut niet het geval was. Mevrouw Loenen was zo kwaad dat zij direct het plakaat van de schuur afscheurde en het daarbij flink aan de stok kreeg met politie Joor. Uiteindelijk is het goed afgelopen en hebben zij niets meer gehoord na dit voorval.

In 1969 zijn de oude huisjes, die als huisnummering hadden Hoofdweg 55 en 57, gesloopt. Hiermee vervielen ook deze twee huisnummers.
Er werd een grote houten gebouw neergezet. Jan van der Vlist, eigenlijk Stigter & Van den Wijngaard, bleef er zitten tot 1979. Hij had daar ook een winkel met o.a. lampen. Daarna zet Jan Harm Fritsma het bedrijf op deze plek voort van zijn zwager Piet Brak. Brak was om gezondheidsredenen in 1979 gestopt met zijn bedrijf aan de Hoofdweg 165. Naast gereedschappen en bedrijfskleding was de verkoop van grasmaaimachines een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Tevens was er een werkplaats om de grasmaaiers te onderhouden c.q. te repareren. Dit gebeurde door zoon Mark en was meestal een klus voor in de wintermaanden. Het was een soort Winkel van Sinkel. Begin 1981 verhuist het bedrijf van Fritsma naar Hoofdweg 165. Hij kon daar de hal huren van zijn zus Wipke Brak-Fritsma. De hal waar voorheen het bedrijf van zijn zwager Piet Brak in zat.
Opnieuw krijgt de houten loods een nieuw bestemming. Per april 1981 komt er een bloemenzaak, gerund door Joke van der Bij-Loenen, dochter van Jo en Bep Loenen. Na een jaar stopt Joke met de bloemenwinkel en komt in april 1982 er een kapperszaak in. Kapper Walter van Leeuwen uit Alphen aan den Rijn zet min of meer de kapperszaak van kapper Den Bleeker voort. Nadat kapper Van Leeuwen naar Woerden verhuist, komt als laatste nog kapsalon Astrid in het pand.

Om gezondheidsredenen is Loenen in 1975 gestopt met de varkenshandel. Daarnaast werd in die periode de handel ook minder. Zijn neef Niek Loenen heeft de handel van hem overgenomen.

Na het overlijden van haar man Jo Loenen in 1983, verhuist mevrouw Loenen in 1986 naar een woning aan de Eikenlaan.
De woning en de loods worden verkocht aan Robert Hans (Rob) van Hoogdalem (geboren 24 juli 1954 te Zegveld). Toen Rob na de koop onkruid aan het wieden was achter de woning, hoorde hij plots een enorm kabaal komen vanuit de varkensschuur. Het bleek dat twee varkens (beren) ruzie hadden met elkaar. Rob dacht deze twee varken met een bezem uit elkaar te kunnen drijven. Rob moet er nog om lachen als hij het verhaal vertelt, want Rob had niet de varkens te pakken, maar de varkens wel Rob z’n bezem. Het was één knauw en de bezem lag helemaal aan gort.
Rob gaat er niet zelf wonen, maar verhuurt de woning aan Leendert (Leen) Meijer (geboren 5 mei 1958 te Zaandam). Leen is op 14 oktober 1981 te Capelle aan den IJssel getrouwd met Maria Nelly (Mieke) van der Wilt (geboren 12 september 1958 te Rotterdam). Na het vertrek van Leen en Mieke naar hun nieuwe woning aan de Esdoornlaan verkoopt Rob de woning per 1 juli 1988 aan Pieter Bastiaan (Peter) Brak (geboren 10 december 1959 te Zegveld). Peter is op 30 november 1984 te Loenen aan de Vecht getrouwd met Wijnanda Jannetje (Wijni) Randeraad (geboren 20 januari 1959 te Loenen aan de Vecht).
Nadat in november 1990 kapsalon Astrid was verhuisd naar een in de Milandhof gemaakte kapsalon, wordt in 1991 de oude kapperszaak en de varkensschuur gesloopt. Op de vrij gekomen ruimte wordt een nieuwe loods gebouwd.
Inmiddels wonen Peter en Wijni al weer 28 jaar met heel veel plezier in hun woning aan de Hoofdweg 51, de plek waar eens een oude smederij heeft gestaan.

De Vakantie Bijbel Week (een ingekomen bericht)

In de herfstvakantie, van 18 t/m 21 oktober, organiseren wij weer de Vakantie Bijbel Week. Alle basisschoolkinderen van groep 1 t/m 8 zijn van harte welkom in basisschool ‘Jorai’.
Het belooft een smakelijke week te worden, want het thema van dit jaar is ‘Aan tafel’. Als je aan tafel zit leer je elkaar goed kennen. Samen eten zorgt voor een band!
De VBW wordt gehouden op dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur, op donderdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur en vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Op vrijdagavond van 19.00 tot 21.00 uur mogen ook alle ouders, verzorgers en belangstellenden komen om te kijken wat de kinderen tijdens de VBW hebben gedaan. Zondag 23 oktober wordt de VBW afgesloten met een dienst in de Hervormde Kerk in Zegveld. De dienst, die helemaal gericht is op de kinderen en op de VBW, begint om 9.30 uur.
Voor meer nieuws, neem een kijkje op www.vbwzegveld.nl.
Elke dag rijden er twee bakfietsen door het dorp waar de kinderen achteraan kunnen fietsen naar de ‘Jorai’. Fiets gezellig mee en kom bij ons ‘aan tafel’!
Groetjes, het VBW team.

Week van de Opvoeding!september Opvoeding1

september OpvoedingDe week van de Opvoeding staat in het teken van contact tussen opvoeder en kind, over de verandering in contact tijdens het opgroeien en hoe je kunt meegroeien en blijven leren als opvoeder. Onderwerpen als gedrag, veiligheid en grenzen stellen, mediaopvoeding en (passend) onderwijs zouden hierbij aan bod kunnen komen.
Op dinsdagavond 4 oktober a.s. organiseren we een avond, om met elkaar vrijblijvend ervaringen uit te wisselen over het opvoeden. Diverse deskundigen op het gebied van opvoeden en begeleiden van kinderen zullen aan deze avond deel nemen, zoals een kinderpsychologe, cursusleidster van Rots & Water, fysiotherapeut, logopedist, psychomotorische kindertherapeut en sociaal team Bodegraven, e.a. Tijdens de avond, wordt met elkaar de inhoud van interactieve sessies bepaald. Ook is er gelegenheid professionals persoonlijk aan te spreken.
Iedereen die vragen en/of ervaringen over het opvoeden wil delen, is van 20:00-22:00 uur van harte welkom! Vanaf 19:30 uur kunt u onder het genot van koffie/thee kennismaken met alle deelnemers. De avond zal dit jaar georganiseerd worden op basisschool Willibrord-Miland, Hazekade 10 in de Meije.

Grote Club Actie door en voor K.N.A. (een ingekomen bericht)

In de weken 39 en 40 vindt de jaarlijkse Grote Club Actie weer plaats. K.N.A. zal hiervoor bij u langskomen om loten te verkopen. Wij rekenen weer op uw steun om deze actie tot een succes te maken voor onze vereniging. Wij streven ernaar om dit jaar meer winnende loten te verkopen dan de acht prijswinnende van vorig jaar, waar we natuurlijk ook al erg trots op waren.
Na de trekking zullen de winnende lotnummers in De Berichtgever worden geplaatst.
Wilt u meer weten over deze actie? Ga naar www.clubactie.nl
Namens muziekvereniging Kunst Na Arbeid hartelijk bedankt.

Welzijn Zegveld

Welzijn Zegveld is voornemens op een nog nader te bepalen dag en tijdstip in november een opfriscursus verkeerskennis te organiseren.
In de berichtgever van oktober zullen meer gegevens over deze cursus bekend gemaakt worden.

Elke donderdag ochtend is er volksdansen/werelddansen is de grote zaal van de Milandhof.
Het dansen begint om 9.30 uur en na afloop is er in de Zegge gezellig koffie drinken met elkaar. Kom, en doe geheel vrijblijvend een dansje mee!

En dan is er ook nog fietsen elke 2e en 4e donderdag van de maand. Herman Lekkerkerker vindt nog steeds weer een verrassende route met halverwege een gezellige plek voor een kop koffie of thee. Verzamelen om 13.00 uur bij de Milandhof

KerstKinderKoor

Op 10 oktober gaat Pia Schütz starten met het KerstKinderKoor. Als je tussen de 7-13 jaar oud bent en je wilt mee doen, kom dan vanaf die datum elke maandagavond naar de Milandhof om te oefenen. Het repetities zijn van 18.30 tot 19.15 uur. De kerstavond is op 12 december. Hou je van zingen en gezelligheid, doe dan mee!

Pin It