Team Kalsbeek College na twee zegejaren onderuit ( door Raffi Trapman)

Het Zegveldse verenigingenspel is dit jaar gewonnen door een team van de Lions Club. Het lerarenteam van het Kalsbeek College uit Woerden eindigde afgelopen zaterdag op een teleurstellende negende plaats.
Kassel ligt in Duitsland, maar waar ligt Kessel dan? E Duinkerken, ligt dat in België of in Frankrijk? Op het papier prijken tien plaatsnamen. Per stad moet worden aangegeven in welk land deze ligt.
De vier minuten zijn ruim voldoende voor het lerarenteam van het Kalsbeek College uit Woerden om antwoorden te bedenken. Bij het horen van de bel wordt de vraag doorgegeven aan een ander team en krijgen de docenten een nieuw exemplaar op tafel. De afgelopen twee jaar wisten de leraren het Zegveldse verenigingenspel te winnen.
„Nummer vijf is Madonna en zes is Shakira," zegt Kathelijne van der Pasch, docent Engels. De nieuwe vraag gaat over cd-hoesjes: welke artiest hoort bij het plaatje? Frans Bauer is gemakkelijk te herkennen; Bon Jovi wordt even voor Bono van U2 aangezien. Maar de leraren herstellen hun fout op tijd.
Bij een derde zege op rij mogen de docenten de wisselbeker mee naar Woerden nemen. Zover willen veel Zegveldse teams het niet laten komen en dus spannen de 66 teams zich tot het uiterste in. „Vast niet twijfelachtig', dat staat voor zeker," zegt Rob Sperling. De decaan mag zich vanavond bezighouden met de 'rode draad', een puzzel waarmee extra punten zijn te verdienen.
Het is een trucje dat de docenten jaarlijks toepassen. Vijf mensen concentreren zich op de vragen, terwijl een persoon de 'rode draad' oplost.
Op die manier komt het team aan het einde van de avond niet in tijdnood. Sperling: „En gaat een vraag over een van mijn specialismen, dan geef ik de puzzel even door aan een ander."
Het mag niet baten: de wisselbeker blijft in Zegveld.

Bron: Algemeen Dagblad - 30 januari 2006

DiddlDeurs Zegveld is voor alle leeftijden (Door Jolanda van Tol)

Zegveld - Leeftijd speelt geen rol bij Diddl verzamelaars. Wat eigenlijk een kinderhobby had moeten zijn is ook doorgeslagen naar de ouders. Er zijn zelfs al Diddl oma's. In Zegveld zijn ook 4 moeders in de ban van de Duitse muis en zijn vriendjes. Zo fanatiek zelfs dat zij op zaterdag 28 januari een ruil/koop beurs in de Milandhof hebben georganiseerd.
'Vorig jaar zomer hebben wij op een speelplaatsje aan de Elzenlaan via de scholen bekend gemaakt dat daar plaatjes geruild konden worden. Er kwamen maar liefst 60 kinderen op af' vertelt Mariska Slotboom" Een dergelijke ruilbeurs hebben we nog een keer in september geregeld. Maar aangezien we in de winter het niet zo prettig vinden buiten met de boeken op schoot te ruilen heb ik met Marianne van der Vlierd, Bianca Koster en Carina Vernooij bedacht om een beurs in de Milandhof te organiseren. We bezochten een beurs in Bodegraven om zo wat informatie op te doen. Als het lukte dertig handelaren binnen te halen om de kosten van de huur van de zaal te dekken zouden we de plannen doorzetten. Via marktplaats hadden we binnen een week 38 gegadigden. Dus de beurs kon doorgaan. Verder is er wel een Rad van Avontuur om de extra kosten te dekken. Ondernemers en winkeliers uit Zegveld hebben ons daar een flink handje mee geholpen" aldus Mariska Slotboom.
Verzameling
Zelf verzamelt zij al vijf jaar de plaatjes. "Ik maak zelf kaarten en kocht zo een blokje postpapier met Diddl. De plaatjes gebruikte ik voor de kaarten en enveloppen. Maar als je een paar kaarten met dezelfde plaatjes hebt gemaakt wil je wel weer iets anders. Zo had ik ondertussen een verzameling met oude blokjes. En juist die zijn in trek bij de verzamelaar omdat ze niet meer in de winkel te krij-
gen zijn en daardoor hebben ze best wel veel waarde" Op de beurs in de Milandhal gaat het niet alleen om de handelaren. Verzamelaars kunnen van 10.00 uur tot 15.00 uur de plaatjes ruilen.
Verder kunnen kinderen zich laten schminken als Diddl en Pimboli. Op de beurs is ook een echte Diddl auto aanwezig.

De muis Diddl en bijbehorende figuren zijn een uitvinding van de Duitse tekenaar Thomas Goletz.
Diddl werd in augustus 1990 geboren. Aanvankelijk kwam de muis alleen op ansichtkaarten voor, maar de afgelopen jaren is Diddl steeds populairder geworden.
Er zijn allerlei Diddl-figuren bijgekomen en de familie is niet alleen op papier maar ook als pop of in andere vormen verkrijgbaar.
En rondom Diddl is een hele cultus ontstaan. Er zijn in veel landen eigen Diddl-clubs en Diddl heeft ook internet veroverd.

Singles Night op 4 februari

In de Milandhof in Zegveld wordt op zaterdag 4 februari een "Singles Night" gehouden. In samenwerking met de Milandhof heeft Cor van Klooster de organisatie in handen, Cor van Klooster vertelt desgevraagd hoe hij op het idee kwam. "Een familielid is sinds kort alleenstaand en samen met een vriendin wilde zij naar een singlefeest in Hoofddorp, maar alle kaarten bleken in korte tijd uitverkocht" zegt Van Klooster die als DJ regelmatig in de Milandhof optreedt. "De Milandhof is daarvoor uitermate geschikt, Het heeft niet de uitstraling van een discotheek en daardoor is voor deze doelgroep de drempel lager" De ontmoetingsavond met verschillende soorten muziek waaronder ook een live-optreden van Dave Miller is bedoeld voor alleenstaanden vanaf 21 jaar, De singles-avond in de Milandhof aan de Middenweg 2 begint om 21.00 uur, Meer informatie: www.singles-night.nl

Bron: Woerdense Courant 26 januari 2006

Vliegtuiglawaai in regio erkend
Rapport commissie heeft gevolgen voor Groene Hart

Regio - Woerden blijft erbuiten. Kamerik en Zegveld niet, of slechts gedeeltelijk. Het lawaai dat inwoners van beide dorpen ten noorden van Woerden ondervinden van vliegtuigen, wordt erkend.
Tenminste als het aan de Commissie Eversdijk ligt. De commissie heeft deze week rapport uitgebracht. In opdracht van de rijksoverheid heeft de commissie bestudeerd op welke manier de overheid in de toekomst moet omgaan met het vliegtuiggeluid rondom Schiphol. Nieuw is, dat bij de geluidsoverlast niet alleen naar de directe omgeving van de luchthaven wordt gekeken, maar ook naar een groter gebied. Dat laatste betekent dat ook de bewoners van de dorpen ten noorden van Woerden binnen het toekomstig handhavingsgebied vallen.
Nieuwe meetpunten
Voorlopig verandert er niets, maar als de aanbevelingen van de commissie worden overgenomen, kan de Zegvelder die straks een vliegtuig over zijn achtertuin richting Schiphol ziet gaan, rekenen op wettelijke bescherming. De commissie pleit ervoor het aantal punten waar geluidsoverlast wordt gemeten te vergroten van 35 naar 130. Momenteel wordt alleen genieten in de directe omgeving van Schiphol. Straks zijn er ook meetpunten aan de Meije, bij Bodegraven en tussen Kamerik en Kockengen. Immers: ook de bewoners van een veel wijdere regio rondom Schiphol horen de vliegtuigen luid en duidelijk. Binnen de grenzen van die meetpunten moet Schiphol aan strenge normen voldoen. Teveel lawaai betekent dat burgers en overheden de luchthaven kunnen aanpakken. Omgekeerd kan Schiphol groeien en zelfs meer vluchten over de regio dirigeren, mits het lawaai maar binnen de vastgestelde grenzen blijft. Die grenzen zullen waarschijnlijk niet lager liggen dan het huidige geluidsniveau. De hoeveelheid vliegbewegingen boven de regio Woerden is na de Bijlmerramp van 1992 toegenomen. Meer toestellen vliegen sinds dat moment over het minder dichtbevolkte deel van het Groene Hart, met méér geluidsoverlast als consequentie.

Bron: Woerdense Courant 19 januari 2006

Opruiming en expositie bij de Omslag

Bibliotheek de Omslag in Zegveld houdt opruiming. Omdat de bieb ruimte wil maken voor nieuwe titels wordt vanaf zaterdag 28 januari een deel van de collectie te koop aangeboden. Er worden boeken verkocht uit alle categorieën: romans, informatieve boeken, kinder- en prentenboeken. In februari exposeren twee lokale kunstenaars in de Omslag. In de Zegveldse bibliotheek zijn volgende maand schilderijen te zien van Connie Kemp uit Woerden en beelden van Wim Oudijk uit Zegveld. Kemp werkt met verschillende technieken en laat op haar expositie een overzicht zien van wat er allemaal mogelijk is met verf en een penseel. Oudijk heeft al vaker geëxposeerd in de Omslag. Zijn beelden zijn te vinden in de erkers van de leeszaal.

Auto te water in Zegveld

Een 59-jarige vrouw is dinsdag in haar woonplaats Zegveld in kritieke toestand naar het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein vervoerd nadat zij met haar auto te water was geraakt. Op de Milandweg is de Zegveldse vermoedelijk in een slip geraakt en heeft zij de macht over het stuur verloren. De politie kreeg omstreeks 18.05 uur de melding dat aan de Milandweg een auto op de kop in het naastgelegen water lag. Toen de politie ter plaatse kwam, zat de vrouw nog in de auto en waren omstanders druk bezig met een tractor de auto te stabiliseren. Ook verleenden omstanders eerste hulp nadat het gelukt was de vrouw uit de auto te bevrijden. Het duikteam van de brandweer werd ingezet omdat het een tijd onduidelijk was of er meer slachtoffers in het auto waren achtergebleven. Uiteindelijk bleek dit niet het geval.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 19 januari 2006

Nieuwe bestemming voor grootste deel bedrijfshal

De bedrijfshal aan de Hoofdweg heeft voor 65 procent een bestemming gekregen. Het gebouw dat al 4,5 jaar leeg staat deed in het verleden dienst als autobedrijf. Nadien werd het gebruikt door een beddenspecialist. In juli vorig jaar kocht architect Piet Onderwater uit Rijnsburg het pand met de bedoeling het zodanig te verbouwen dat er drie showrooms en negen units komen. Volgens Herman Heemskerk van Heemskerk Makelaardij, die de verkoop of huur van het pand in handen heeft zijn de plannen iets veranderd. "Het stratenmakerbedrijf van Frank de Bruijn uit Zegveld heeft eenderde van het pand gekocht en ook de achterkant waar ooit de containers stonden opgeslagen gaat het Zegveldse bedrijf in gebruik nemen. Dus het pand verbouwen in negen units gaat al niet meer op. Ook zijn er onderhandelingen gaande met een autobedrijf, die de showroom wil kopen. En daar geldt dat het bij een ruimte blijft" aldus Herman Heemskerk. "Dus je zou kunnen zeggen dat de plannen zijn gelukt, maar nog niet helemaal. Verder wordt een unit in gebruik genomen door een bedrijf in timmerwerken en een unit is verkocht aan een particulier. "

Klaverjassen

Klaverjasvereniging Ons Genoegen houdt op 3 maart een groot toernooi voor verenigingen en clubs. Die avond wordt er gespeeld volgens het Rotterdamse systeem. Deelnemers kunnen zich alleen per viertal inschrijven. Inschrijven kan tot en met 28 februari bij Jaap Jut, telefoon: (0348-) 691262.

Bron: Woerdense Courant 12 januari 2006

Buurtbus bevalt beter

De buurtbus blijkt een goede zet te zijn voor Zegveld en Nieuwerbrug. Dat blijkt na een kleine maand dienstverlening op de route tussen Woerden en Zegveld en Woerden en Nieuwerbrug. Secretaris B. van Middelkoop van de Buurtbus de Meije verwacht dit jaar een toename van het aantal vervoerde passagiers. Vorige maand nam de buurtbus een deel van de dienst op Zegveld van het reguliere streekvervoer over. „Het loopt behoorlijk," stelt Van Middelkoop. „Het is een beetje geven en nemen. Wij zijn door de verandering overgegaan van vijf naar vier ritten per dag. Dat betekent met name voor de mensen in de Meije dat we wat minder rijden. Daar staat tegenover dat we uit Zegveld en Nieuwerbrug regelmatig klanten hebben naar Woerden en omgekeerd. En daar was het om begonnen.'' Ook de chauffeurs, vrijwilligers, zijn tevreden, constateert Van Middelkoop: „We maken nu rondritten. De ene keer vanuit Woerden via Zegveld en de Meije naar Bodegraven en dan weer vanaf Bodegraven via Nieuwerbrug naar Woerden. Dat is voor de chauffeurs wat aantrekkelijker dan vroeger: heen en weer naar Zegveld. En we kunnen er altijd chauffeurs bij gebruiken"
Nog drukker
De buurtbus vervoerde in 2005 zo'n 3.500 passagiers en Van Middelkoop hoopt dit jaar op zo'n vierduizend uit te komen. Echt vol heeft de bus overigens nog niet gezeten: „Het gaat niet om hele groepen tegelijk. We kunnen acht personen tegelijk vervoeren en dat hebben we nog niet gehad. Maar als het nou een keer hard gaat vriezen en de poldertocht weer wordt gehouden, dan zou het kunnen. Of in de zomer een gezelschap dat naar de Meijetuin gaat." De periode rond de jaarwisseling is, net als de zomermaandan een vrij rustige. Maar in de voorjaarsmaanden trekt het meestal weer aan.

Goede noodoplossing

Zeventien jaar al rijdt de buurtbus door de Meije. Het was een initiatief van de buurtbewoners in de Meije, toen het openbaar vervoer de buurtschap in het vervolg links liet liggen. Nederland kent buurtbussen sinds de jaren zeventig. Wat aanvankelijk als noodoplossing werd geboren, blijkt een succes, zoals nu ook in Zegveld en Nieuwerbrug blijkt, waar de buurtbus de taak van het gewone openbaar vervoer deels overneemt. Het materieel wordt beschikbaar gesteld door een reguliere vervoersmaatschappij, in dit geval Connexxion. De busonderneming zorgt ook voor het onderhoud. Het Comité Buurtbus de Meije zorgt voor de vrijwilligers die de bus rijden, in principe rijden die chauffeurs één keer per week.

Passage

"Lindafonds" en 'Wilde Ganzen" zijn de twee onderwerpen die aan de orde komen bij de eerste bijeenkomst van Passage in het nieuwe jaar. Spreekster W. Roekei behandelt deze onderwerpen op dinsdag 10 januari in de Milandhof. Na het overlijden van haar gehandicapte dochter Linda heeft zij zich ingezet voor de zorg aan sociaal zwakkeren in Oost-Europa en met name in Tsjechië en de Oekraïne. De avond begint om 19.45 uur

Kattenshow

De Nederlandse Perzen Vereniging organiseert op zaterdag 14 januari haar 59e internationale kattenshow in de Milandhof. Belangstellenden kunnen de Perzen komen bekijken van'10.00 tot 18.00 uur Zie ook: www.npv.org

Bron: Woerdense Courant 5 januari 2006
Pin It