Om in de woonbehoefte van de inwoners van Zegveld te blijven voorzien zijn tot 2015 rond de 100 woningen nodig. Dat staat in het concept Nota Wonen waarover de gemeenteraad in november een besluit neemt. De ruimte voor nieuwbouw van woningen in Zegveld is beperkt. Vanwege de strakke rode contouren is er momenteel ruimte voor slechts 31 woningen. Aan de Milandweg worden acht of mogelijk zestien woningen gebouwd, specifiek voor starters. In de nota wordt als zoek-locatie het plan 'Goudriaan' genoemd voor het invullen van het tekort aan woningbouwlocaties. In het plan 'Goudriaan' moeten bedrijven aan de Hoofdweg verplaatst worden om ruimte te maken voor circa dertig woningen. Voor de resterende huizen is er geen inbreidingslocatie meer te vinden en zal een deel van de vraag elders moeten worden opgevangen. In overleg met de provincie wordt gekeken naar mogelijkheden voor het oprekken van de rode contouren.
Dinsdag konden de leden van het Dorpsplatform nog een laatste zegje doen over de Nota Wonen. Het merendeel van de leden is voorstander van het plan, omdat ook al eerder naar voren was gekomen dat woningbouw belangrijk is voor de leefbaarheid van het dorp. Enige kritiek kwam uit de hoek van de actiegroep 'Behoud polder Lagebroek'. Zij trokken het plan in twijfel en menen dat de helft van het aantal woningen in de behoefte voorziet. Voorop staat dat de honderd woningen gefaseerd worden gerealiseerd. Vinex wijken uit de grond stampen is uit den boze. Voor Zegveld betekent dat tien woningen per jaar. Zegveld wordt beschreven als gezinsdorp, waar bij het aantal kinderen en jongeren hoger is dan gemiddeld. Hoewel de gezinnen vaak al wat ouder zijn, boven de 45 jaar, is het aantal 65+ huishoudens relatief klein. Het gemiddelde inkomen van Zegveld ligt beneden het gemiddelde van de gemeente Woerden. Toch is de waarde van de woningen in Zegveld relatief hoog. De woningvoorraad in Zegveld is voor 80% in particulier eigendom. Van de 20% huurvoorraad is ongeveer driekwart een gezinswoning. Van de huurwoningen is een deels enigszins verouderd, maar wel in technisch goede staat. Bij een kleine kern als Zegveld is maatwerk voor verschillende doelgroepen belangrijk en fasering van de bouw belangrijk. Daarmee wordt het beste ingespeeld op de vraag vanuit Zegveld.
Handwerken van Margre van Amerongen zijn tot en met 2 november te zien in de Zegveldse bibliotheek, Middenweg 2.
Kerstartikelen, sieraden, luxe bonbons, jams, hobbymaterialen, cadeaus, kaarten, home decoration producten zijn onder andere te koop tijdens de Zegveldse wintermarkt op zaterdag 9 december in de Milandhof. De Culturele Stichting Zegveld die de wintermarkt voor het vierde achtereenvolgende jaar organiseert is bijna volgeboekt. De markt is uitgegroeid van 32 kramen in het eerste jaar tot 55 kramen dit jaar. De Milandhal wordt in winterse sfeer gebracht en op een gezellig terras kunnen weer winterse gerechten genuttigd worden. Voor de kinderen is er een workshop kerstballen en waxinelichtjes beschilderen.
De 61-jarige Frédérique van Daal uit Den Haag en de 59-jarige Gert Hulleman uit Zegveld mogen zich vanaf nu de meest verleidelijke personen boven de vijftig jaar noemen. Bezoekers van de 50PlusBeurs in Utrecht konden gisteren via internet en op de beurs hun stem uitbrengen op acht kandidaten. Van Daal kreeg 31 procent van de stemmen en Hulleman 42 procent. Het was de derde keer dat een 50-plus verkiezing werd gehouden. Het evenement is bedoeld om mensen op een andere manier naar schoonheid te laten kijken. „Dat dat niets te maken heeft met hoe slank je bent en zo, maar vooral met uitstraling", aldus beursorganisator Alexander van de Kerkhof. Hulleman is leraar economie aan het vmbo en houdt van tuinieren en toneel. Van Daal werkt als hostess bij een felicitatie-dienst. Haar hobby is vooral haar kleinkind. FOTO: ANP
Zegveld- Heel wat titels voor het boerderijenboek zijn binnen het team van De Berichtgever de revue gepasseerd. Uiteindelijk dekt “Boerengoed tussen Greft en Meije” de lading. Een mooi compleet boek met 200 pagina’s over de geschiedenis van 58 boerderijen met een naam en haar bewoners in Zegveld en de Meije.
De tafel in de woonkamer van auteur Gert Ton bewijst dat het een heel gepuzzel is geweest. Een laptop en heel veel papierwerk zijn vanaf maart niet meer van de tafel geweest. Gert Ton heeft de afgelopen vijftien jaar de geschiedenis van de boerderijen met naam vastgelegd in de Berichtgever. Een blad dat vanaf 1946 door Zegvelder Gijs van den Ham werd uitgegeven als reclameblaadje. Na de herindeling in 1989 wordt het blad in zijn nieuwe vorm groter en door vrijwilligers geschreven.
“Jammer dat mijn schoonvader niet meer mee kan maken dat dit boek voortgekomen is uit zijn initiatief. Hij zou erg trots zijn geweest” zegt Gerrit Gerritsen die voor de lay-out zorgt “de verhalen over de boerderijen die Gert geschreven heeft worden gebundeld ter gelegenheid van het zestig jarig bestaan van De Berichtgever”
Het bundelen klinkt simpeler dan het is, want Gert Ton streeft naar een zo compleet mogelijk boek. “Sinds de eerste artikelen van 15 jaar geleden is er natuurlijk al weer het een en ander veranderd. Een boerderij is afgebrand of er zijn nieuwe bewoners en dat moet allemaal weer aangepast. In het boek is voor elke boerderij een apart hoofdstuk met oude en nieuwe foto’s.
De fullcolour foto’s in het boek zijn gemaakt door Gerrit Gerritsen. Dat gebeurde afgelopen winter, omdat veel boerderijen in de zomer in het ‘groen’ staan.
“Het intrigeert mij om te weten waar de naam van een boerderij vandaan komt” vertelt Gert Ton “Namen als ‘Vaders Wens’ en ‘De Zonnige Hoek’ zeggen al wel wat. Maar zo is er “Wendpost’ die naam hoort bij een dubbelhoeve. Na lang spitten blijkt de naam voortgekomen uit de namen van de twee families Wendela en Postma die daar woonden. Soms wisten de bewoners de oorsprong van de naam. En vanaf 1832 is er een kadaster waar veel in terug te vinden is. Daarnaast haalde ik informatie uit aktes en archieven van waterschappen. Ook heb ik veel hulp gehad van Rob Alkemade die veel voor mij heeft opgezocht in het Streekarchief” aldus Gert Ton
In het boek is een losse fietskaart bijgevoegd. De route begint bij de Hoofdweg via Molenweg, Hazekade, Dwarsweg, Meije, Toegang, Broekerpad, Milandweg, Rondweg en eindigt bij de Milandhof, waar ooit een boerderij heeft gestaan, want ook boerderijen die niet meer bestaan zijn beschreven.
Het boek gaat half oktober naar de drukker en wordt op 10 november gepresenteerd in de Milandhof. Inmiddels zijn er 200 bestellingen binnen.
Dankzij sponsoring kost het boek tot 15 oktober 15 euro. Na die datum wordt de prijs met 5 euro verhoogd.
Inwoners van Zegveld en de Meije hebben een bestelkaart in de brievenbus gehad. Het boek is ook telefonisch te bestellen bij Gert Ton tel. 691892 en Gerrit Gerritsen tel. 691675
Zegveld/ Woerden- Een groep van elf jongeren uit Woerden, Kamerik en Zegveld gaan aanstaande zaterdag (16 september) tijdens het jaarlijkse wijkfeest in winkelcentrum Tournoysveld jongeren enthousiast maken voor projecten van World Servants. Zij hebben er zelf al een druk jaar opzitten. Twee uit deze groep Sanne Kastelein en Bram van Uffelen uit Zegveld vertellen over een jaar lang vergaderen en actie voeren om zoveel mogelijk geld in te zamelen en aan het eind zelf met dat geld aan de slag te gaan. Sanne Kastelein offerde 3 weken vakantie op om samen met haar groep in Ghana 4 huizen voor artsen en verplegers naast een ziekenhuis te bouwen. Bram van Uffelen leverde ook vakantie in en bouwde in Egypte 4 appartementen voor daklozen.
“World Servants heeft 22 projecten in 10 landen” vertelt Sanne “Vorig jaar september zijn we naar een informatieavond geweest en ons laten inschrijven”
Bram: “En dan begint het actie voeren om zoveel mogelijk geld in te zamelen; pepernoten, stroopwafels, oliebollen en kerstkaarten verkopen en tegen betaling maaltijden bereiden. Met onze groep hebben we 22 duizend euro opgehaald. Dat geld wordt onder de elf deelnemers uit onze groep verdeeld en vervolgens kiest iedereen een projectland.
“Van de 2 duizend euro per persoon wordt onze reis betaald” vertelt Sanne “ De rest is voor de bouwkosten. Met bouwvakkers uit Ghana zijn we aan de slag gegaan. Zij verdienden 3 euro per dag en dat vonden ze goed betaald. In het ziekenhuis waar wij de 4 huizen naast bouwden is moeilijk personeel te krijgen. Bijvoorbeeld bij een flinke regenbui zijn de wegen onbegaanbaar. Het is de bedoeling dat artsen en verplegers met hun gezinnen daar gaan wonen. Wij hebben ons project gehaald, dat betekent dat wij de benedenverdieping hebben gebouwd. Het dak moet er nog op. Het is nooit zeker dat de bouwvakkers doorgaan of dat de volgende groep van World Servants wordt ingezet om het werk af te maken”
Sanne vond het werk lichamelijk zwaar. De bouwstenen wogen zo’n 15 tot 20 kilo. “Maar aan het eind ging het steeds beter. Je wordt gewoon heel sterk. Het contact met de bevolking was heel bijzonder. In het Engels communiceren ging redelijk goed. En na afloop van het werk gingen we liedjes zingen met de Ghanese kinderen en of dat Engels was of gewoon in Nederlands zij en ook wij vonden het geweldig”
Ook Bram voelde zich bij de bevolking in een dorpje onder Cairo welkom.
In tegenstelling tot Sanne ging de communicatie niet zo heel gemakkelijk. “Het was een beetje handen en voeten werk” vindt Bram “ Het bouwen van een huis is in tegenstelling tot hier in Nederland wel even anders. De stenen zijn ongelijk en de muren zijn ook niet zo bijster waterpas geworden. Ook wij werkten met plaatselijke bouwvakkers. Aan zand voor het cement geen gebrek. Wel moest dat gezeefd worden. Heel indrukwekkend was daar de veiligheid voor buitenlandse groepen. Constant was er politiebewaking om aanslagen tegen buitenlanders te voorkomen. Dat was echt ongelofelijk als we een keer de stad in gingen werden we door bewapende politie begeleid. Echt bang ben ik niet geweest, maar het was wel heel indrukwekkend zoiets mee te maken.
Sanne en Bram zouden het zo weer doen. Maar eerst even een jaartje rustig aan. “Dat we het nog een keer meedoen is zeker daar was het te leuk voor”
aldus Sanne
De leden van Passage komen dinsdag 12 september voor het eerst in het nieuwe seizoen weer bijeen in de Zegveldse Milandhof. Spreekster is M. Mohmoud uit Lelystad. Zij vertelt over haar leven met de islam. Mohmoud heeft een Nederlandse moeder en een Egyptische vader. De bijeenkomst begint op 19.45 uur.