Jan Pijnacker - Over fluiten en Six-to-Six

Ere wie ere toekomt. Jan Pijnacker is al jaren KNVB scheidsrechter en vrijwilliger bij een voetbalclub. De kersverse Zegvelder reist daarvoor enerzijds stad en platteland af, en begeleidt daarnaast bij zijn voetbalclub SC Woerden als fluitist (onder andere) de jeugd. Ook merkte redacteur Egbert Egberts op, dat Jan Pijnacker al tien jaar druk doende is met het Pieter Pijnacker Toernooi. Jan verhaalt over zijn hobby en het in de regio 'wereldberoemde' Six-to-Six voetbaltoernooi.
Wie is Jan Pijnacker?
Ik ben 56 jaar, geboren in Rietveld en woon nu ruim een half jaar in het mooie Zegveld. Mijn hobby's zijn voetbal, wandelen, fietsen, tuinieren en ik speel zelf muziek vanaf mijn tiende jaar zoals gitaar, banjo, mandoline en keyboard.
Hoe lang fluit Jan Pijnacker al voor de KNVB en waarom houdt hij het al zo lang vol?
Ik fluit nu zo'n 30 jaar in totaal waarvan zo'n 10 jaar voor de KNVB. Ik vind het fluiten van wedstrijden leuk en sowieso de omgang met de jeugd: dat houdt je ook jong. En als scheidsrechter van de bond kom je overal.


Wat is er vandaag zoveel anders voor een arbiter als bijvoorbeeld 10 of 20 jaar geleden?
Eigenlijk is er niet zoveel veranderd als scheidsrechter. Vroeger werd er behoorlijk gebikkeld, maar nu ook. Als dat sportief gaat vind ik het prima, maar er zijn grenzen en die bepaal ik als leidsman.
Jan Pijnacker fluit ook voor SC Woerden. Is er een verschil tussen een KNVB bonds-scheidsrechter en een club-scheidsrechter?
Een clubscheidsrechter fluit alleen voor zijn club en een scheidsrechter van de KNVB fluit elke week voor een andere club. Dan komt er een paar keer in het seizoen als je dat tenminste wilt iemand van de KNVB jou beoordelen en krijg je hiervoor een cijfer. Dit alles voor eventuele promotie.
Wat is volgens Jan Pijnacker dé absolute topwedstrijd geweest in zijn carrière als arbiter?
ledere wedstrijd op wat voor niveau dan ook is leuk om te fluiten maar mijn mooiste in mijn carrière was Sparta bl-Excelcior bl in de divisie
Jan Pijnacker is ook betrokken bij de organisatie van het Six-to-Six toernooi bij SC Woerden. Wat voor soort toernooi is dat precies en wanneer wordt dit verspeeld?
31 mei vindt het tiende Pieter Pijnacker Six-to-Six toernooi plaats op het sportcomplex van SC Woerden. Het toernooi is ontstaan uit het gegeven feit nadat mijn jongste broer Pieter was overleden aan acute leukemie. Pieter speelde voor zijn overlijden in het eerste team van SC Woerden. Na overleg met het bestuur werd het Pieter Pijnacker Six-to-Six toernooi geboren. Het is zeer geliefd en ieder jaar weer druk bezet. Elk jaar voetballen de deelnemers voor een goed doel en dit jaar is dat voor de Dennis Wiegeraad stichting. De inschrijfgelden van elk team worden verdubbeld door de familie van Pieter. Wij hebben een orginaliteitsprijs een sportiviteitsprijs en natuurlijk ontvangt de winnaar van het toernooi de felbegeerde 'golden cup' van l meter hoog. Na afloop is het gezellig barbequën met life muziek van de Woerdense band The Hips.
Kan Jan Pijnacker, enerzijds dus onpartijdig scheidsrechter en anderzijds een clubvrijwilliger, wel zonder één van beide vrije tijdsbestedingen?
Natuurlijk kan ik dat omdat ik zoals geschreven nog velerlij andere hobby's heb, die ook leuk zijn om te doen.
Waarom moet een voetballer volgens Jan Pijnacker ook eens de fluit in de hand nemen en zonodig aan de lippen zetten?
Heel veel voetballers, zelfs profs, weten nog steeds niet het verschil tussen een directe en een indirecte vrije trap, maar je hebt altijd betweters en de beste stuurlui staan aan wal. Er wordt veel commentaar gegeven en gezeurd over en tegen de scheidsrechter. Je moet rotsvast in je schoenen staan, dus als een speler zelf eens een wedstrijd mag fluiten kan hij zelf ondervinden wat een scheidsrechter te horen krijgt.
Een tip voor beginnende arbiters?
Blijf ten aller tijde jezelf, blijf consequent en absoluut onpartijdig en laat ook blijken als spelleider dat jij het ook een hartstikke leuk spelletje vindt. Dan zal je zien dat het wel degelijk effect heeft. Succes met je wellicht nieuwe hobby.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 29 mei 2008

Viswedstrijd

De Zegveldse Hengelsportvereniging organiseert op zaterdag 31 mei weer een viswedstrijd voor de jeugd van Zegveld en De Meije tot en met vijftien jaar. De wedstrijd begint om 14.30 uur met de nodige instructies in de Milandhof. Deelname is gratis en voor aas en voer wordt gezorgd. Wel, moeten de deelnemers hengel, emmer of leefnet meenemen.

Bron: Woedense Courant 29 mei 2008

Zegveldse Verenigingenmarkt

ZEGVELD - Op de verenigingenmarkt op zaterdag 31 mei is een zeer gevarieerd aanbod van artikelen te koop zoals rommel en antieke snuisterijen, kleding en accessoires, allerlei soorten kaarten, boerenkaas en eieren, jam en honing, wijn en advocaat, koek en snoep, gebak en fruit, pannekoeken en ijs, speelgoed, cadeau-artikelen en sieraden.
Voor de kinderen is er een kinderrommelmarkt en een springkussen. Tussendoor kunnen zij een ritje maken met een ponykar of knuffelen met kleine huisdieren. Voor ouderen is er een Rijdend Boeren Melk Museum, met allerlei spulletjes uit het verleden. Oude tractoren maken het plaatje compleet. Van 9.00 tot 15.00 uur kan men kijken en winkelen. Voor de inwendige mens wordt gezorgd: er is een terras met koffie, thee, frisdrank en ijs. Contacten zijn A. Uittenbogaard-Kastelein, telefoon 0348-691808 of D. Timmerman-Hoogendoorn, 0348-691224.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 22 mei 2008

Zegveldse ballenjongen bij Nederland-Oekraïne

Zegveld - De 16-jarige Pascal Schwegler is zaterdag ballenjongen bij de EK oefenwedstrijd van Nederland tegen Oekraïne. Pascal behoort tot de zeventig ballenjongens en meisjes die zijn geselecteerd tijdens de NUON Ballenjongens Selectiedag op 12 april in Zeist. Tijdens de selectiedag waren er nog 240 jongens en meisjes over van de 21.000 aanmeldingen die via de website www.nuonballenjongens.nl  waren gedaan. De zeventig jongens en meisjes worden ingezet tijdens de oefenwedstrijden in aanloop naar het EK en na de zomer in minimaal één kwalificatiewedstrijd voor het WK 2010.

Bron: Woerdense Courant 22 mei 2008

Nel probeert vluchtelingen goed 'binnen te loodsen'

Sinds januari is Nel van der Vaart uit Zegveld vrijwilliger voor stichting Vluchtelingenwerk Woerden. Er komt de eerste maanden veel op haar af, maar ze vindt het allemaal even boeiend.
BERT VAN DEN HOOGEN

 

Birmezen, Afghanen, Somaliërs of vluchtelingen uit welke uithoek dan ook kunnen rekenen op Nel van der Vaart als maatschappelijke begeleider. Daarbij komt in haar begintijd zoveel op haar af, dat ze voorlopig met een andere vrijwilliger meeloopt. Vooral de eerste dag dat een vluchteling vanuit een asielzoekerscentrum (AZC) komt, is het hectisch. Nel: „We spreken rond tien uur af op het station. Daar vandaan gaan we direct hun nieuwe huis bezichtigen en vaak ook het huurcontract direct tekenen. Alweer om half twaalf zijn we bij de gemeente. Daar komen we in zo'n hokje te zitten om heel veel formulieren in te vullen." Om die eerste dag niets te vergeten, heeft Nel een actielijst van twee pagina's. Maar daarna is de drukte nog niet voorbij. Binnen drie weken moet het huis ingericht worden en moeten heel veel zaken geregeld zijn. Er moet een school gevonden worden voor de kinderen. De gemeente doet het inburgeringstraject voor de volwassenen. Toeslagen voor huur, zorg en kinderopvang moeten aangevraagd worden, maar ook een abonnement voor kabeltelevisie. Het komt erop neer dat ze een nieuw maatschappelijk leven moeten inrichten en dan naar Nederlandse maatstaven. Daarbij moeten nogal eens cultuurverschillen worden overbrugd. Sommigen mensen hebben jarenlang in een vluchtelingenkamp onder een paar lappen geleefd. Die begrijpen niet dat je hier overal voor moet betalen.
Nel: „Dat vind ik juist zo boeiend aan dit werk. Ik zou graag de hele wereld willen rondreizen om verschillende culturen te leren kennen. Nu kom ik ook in contact met mensen die soms heel andere gewoonten hebben."
Tegelijk moet Nel ook om kunnen gaan met de traumatische ervaringen van de vluchtelingen. Daar komt haar ervaring als wijkverpleegkundige goed bij van pas. „In dat werk heb ik ook veel moeilijke situaties meegemaakt. Ik trek het me wel aan, maar ik moet er niet wakker van liggen. Als het nodig is, zorgen we ervoor dat mensen psychische hulp krijgen. Maar het is ook weer interessant te zien hoe culturen verschillend omgaan met rouwverwerking." Voor het werk van twee dagdelen in de week heeft Nel een basiscursus van twee dagen gehad. Daarin zat ook een training om weerwoord te geven tegen alle vooroordelen. Nel noemt er een paar op. „Mensen denken dat vluchtelingen voorgaan bij het toewijzen van een huis, maar ze moeten net zo goed wachten. Ze zitten soms zeven of acht jaar in een asielzoekerscentrum, als ze dus al een verblijfsvergunning hebben. Ze spreken vaak al redelijk Nederlands. Er wordt ook gedacht dat wij die mensen hierheen halen. Natuurlijk niet. Als mensen uit een AZC komen, hebben ze al een permanente verblijfsvergunning. Wij doen ook niet alles voor ze. We wijzen ze de weg naar de instanties, maar ze moeten zelf de formulieren invullen en hun zaken regelen. We helpen ook niet met klussen in hun nieuwe huis. Ze moeten zelfstandig worden. De eerste twee maanden is erg intensief. Daarna houden we in de gaten of het goed blijft gaan." In Woerden worden jaarlijks 66 vluchtelingen opgevangen. Vluchtelingenwerk Woerden heeft voor de maatschappelijke begeleiding vijf vrijwilligers. Versterking is zeker welkom, Meer informatie: 0348-424986 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vorige keer
Zijn vrijwilligerswerk is 'op afstand', maar Gouwenaar Jaap Flipse heeft heel wat reacties gekregen op zijn interview over zijn wekelijkse 'werk' in de Rotterdamse diergaarde Blijdorp. „Dat begon al met een email van een collega van Stichting Groene Hart die me complimenteerde met het stuk. Verder vroegen twee buurkinderen of Bokito mijn vriend is. Lachen. Nog meer reacties van mensen uit mijn woonstraat en van andere kennissen die ik onderweg tegenkwam. „Iemand zei: 'wat een ander soort activiteiten dan het werk bij het ministerie'. Ook in de stad in winkels en cafés werd ik er op aangesproken. En de link met het artikel op de AD-website werd me nog toegezonden door de voorzitter van de Goudse Heemtuin met een reactie natuurlijk. Al met al een prima artikel met respons."

Bron: AD 21 mei 2008

Bomenmotie haalt het niet

Zegveld/Woerden - Een motie om alsnog het gros van de in Zegveld gekapte bomen te vervangen door herplant heeft het dinsdagavond niet gehaald in de Woerdense gemeenteraad. Alleen de fracties van Inwonersbelangen en D66 stemden voor. Daarmee lijkt, na een jaar of twee, de storm rond het rooien van de bomen in het Zegveldse buitengebied geluwd. Die storm stak op, toen in het kader van het gemeentelijke Bomenbeleidsplan het voornemen bekend werd om een groot deel van de populieren langs de Zegveldse wegen te kappen. Achtergrondgedachte was dat de bomen voor schade aan wegdek en voetpaden zorgden en bovendien uitgegroeid waren, waardoor zij, in geval van een echte storm om konden waaien.
Het feit dat de populieren niet in het open veenweidelandschap zouden passen, leidde tot het voorstel slechts een beperkt aantal bomen door nieuwe exemplaren te vervangen. Veel protest onder de Zegvelders leidde tot uitstel van het kappen, maar na een storm vorig jaar werd inderdaad een groot aantal bomen omgehakt. Hoewel wethouder Groeneweg het idee van de motie onderschreef: waar mogelijk herplanten, ontraadde hij aannemen van de uitspraak. De raadsmeerderheid volgde dat advies.

Fotoclub Iris exposeert in 'de Omslag'

Zegveld - In de Zegveldse regiobibliotheek 'de Omslag' is tot en met 24 juni een tentoonstelling te zien met werk van leden van Fotoclub Iris. De leden van Iris laten hier foto's zien die tijdens groepsexcursies werden gemaakt. Zo zijn er foto's van het provinciehuis in Den Haag, van de Scheveningse haven, van de City-Pier-Cityloop en van Zollverein Essen in het Duitse Ruhrgebied.
De foto's zijn tijdens de gewone openingsuren van de bibliotheek te bekijken. De bibliotheek is gevestigd in de Milandhof aan de Middenweg 2.

Collecte

De collecte voor de Nederlandse Hartstichting heeft in Zegveld een bedrag van € 1.324,11 opgebracht. De inzameling werd in de Hartweek van 13 tot en met 19 april gehouden.

Dag Leo

Woerden - Postbode Leo Pouw nam dinsdag afscheid van 'zijn' Vogelbuurt in Woerden. De Zegvelder gaat met pensioen en werd bij die gelegenheid door de buurt uitgezwaaid met cadeautjes, tekeningen, brieven en andere warme bedankjes.

Buurt zegt Leo gedag
DOOR JAN VAN ES
Woerden - Je zou denken dat Leo Pouw vijftig jaar de post in de Woerdense Vogelbuurt heeft gelopen. De Zegvelder deed het echter 'maar' 7,5 jaar en wordt uitgezwaaid als een oude bekende. Het is dat hij twee collega's bij zich heeft, die in hun fietstassen alle presentjes mee kunnen nemen, anders had hij geen ruimte meer gehad om iets in te laden.
De scheidende postbode is er helemaal beduusd van. Zijn collega's zetten hem in de Kievitstraat op de foto voor een pand dat helemaal versierd is. Bedankt Leo, staat er te lezen. Andere buurtbewoners hebben de vlag uitgestoken, slingers opgehangen en op veel brievenbussen hangt een ballon en is een kaart of een briefje geplakt. "Ik heb ze nog niet kunnen lezen," zegt Pouw. Hij kan er niet helemaal bij, maar geniet van de aandacht. En terwijl hij in de Leeuwerikstraat even voor fotograaf Ulco Wesselink poseert bij een rij huizen waar de vlag is uitgestoken, loopt een deel van de buurt alweer uit. Bewoner Daan Markusse komt de vertrekkende postbesteller bedanken voor alle goede zorgen. Aan de overkant van de straat gaat een duur open en buurtbewoner Kasius komt naar buiten met een plak chocola. "Omdat je de post altijd zo goed bezorgd hebt."Kinderen hebben tekeningen voor Leo Pouw gemaakt. De Zegvelder heeft het er maar druk mee. Voor iedereen een vriendelijk woord en misschien is dat het recept waarmee hij zich in die voorbije jaren zo geliefd heeft gemaakt in de buurt. Veel tijd heeft hij op deze laatste werkdag niet voor alle fans. Er wachten er immers nog meer. "Ik heb hier een paar adresjes, daar kreeg ik altijd koffie. Nou, die kan ik vandaag niet laten zitten, toch?" Hij moet toch nog een paar handen schudden en een tekening in ontvangst nemen. "En nou morgen eerst een paar dagen met vakantie. Lekker even rustig aan," zegt hij bij het wegfietsen.

Bron: Woerdense Courant 8 mei 2008

Voor geld kun je alles kopen, maar de lol is juist afvalmaterialen te gebruiken
Wout bouwt wrak op tot patrouilleboot

PETER VAN EIJK
Als u deze zomer op de Nieuwkoopse Plassen ineens een grijze patrouilleboot, compleet met radar en zoeklicht, tegenkomt dan is de kans groot dat Wout Verweij voorbijvaart.
Als de boot dan tenminste af is, want de 60-jarige Zegvelder heeft er nog wel even werk aan, in de tuin achter zijn huis. „Als je geen geld voor een nieuwe boot hebt, bouw je gewoon een wrak op," zegt hij monter. „Waarom ik er een patrouilleboot van maak? Nou, gewoon, ik vind een patrouilleboot mooi. Een sleper was nog mooier geweest, maar die is niet te betalen." De hele achterzijde van de opbouw heeft hij er al afgezaagd. De vierkante ramen zijn aan één kant vervangen door patrijspoorten die Wout heeft gezaagd uit oude remschijven. Wie een klein budget heeft, moet creatief zijn.
Verweij maakt er trouwens een sport van om met oude materialen iets nieuws te maken. Zo wordt zijn woonkamer gedomineerd door een enorme open haard in de vorm van de stoomlocomotief, die zó het huis in lijkt te rijden. Mooi? In ieder geval imposant. „Ik wil er eigenlijk wel van af, want hij is een beetje te groot. Ga ik weer een kleinere bouwen."
Want Wout Verweij moet wel wat om handen hebben. Knutselen doet hij al sinds hij op zijn elfde van zijn vader een oude brommer kreeg. Sindsdien bouwde hij van alles: van een ijszeiler tot een disco in de achterzijde van een Amerikaanse auto, van een gemotoriseerd step ('haalt 70 kilometer per uur') tot een gevechtsvliegtuig, waarin opvallend veel onderdelen van een wasmachine waren verwerkt. „Dat vliegtuig bouwde ik speciaal voor de bevrijdingsoptochten. Het kon natuurlijk niet vliegen, maar wel rijden. En de vleugels konden hydraulisch omhoog, anders zouden ze in de optocht de lantaarnpalen hebben geraakt. Ik heb het jaren geleden al verkocht aan het Aviodrome," zegt Wout Verweij. Van de opbrengst kocht hij weer andere onderdelen.
Nu is hij dus bezig met zijn pièce de resistance: de patrouilleboot. Hij heeft er nu genoeg tijd voor, want in september nam hij afscheid bij de autobedrijven van Van der Valk in Alphen. Hij is met vut.
De ruimte achter zijn huis en een loods staan vol spullen die hij ergens heeft opgedoken en die ooit nog eens tot iets moois worden verwerkt. „Voor geld kun je alles kopen, maar het is juist de lol om afvalmaterialen te gebruiken. Als je het geluk hebt dat je goed met je handen kunt werken is zo'n boot, bijvoorbeeld, helemaal niet duur."
Hoe hij aan al die spullen komt? „Ruilen. Ik duikel ook regelmatig wat op. Ik ben lid van een vereniging in oude motoren en trekkers en ik wissel wel eens wat uit."
In zijn schuur staat een meer dan vijftig jaar oude trekker van het merk David Brown. „Had jaren in een oude schuur gestaan. Beetje rommelen en hij loopt weer," zegt Wout. Nee, restaureren zal hij de tractor niet. „Als 'ie perfect in de lak staat zie je toch niet meer dat hij oud is? Nee, ik wil hem in de staat laten zoals ie werd gevonden. Maar het moet wel allemaal als nieuw lopen."
Ook heeft de Zegvelder een twaalf-cylinder vliegtuigmotor uit de Tweede Wereldoorlog staan. „Oorspronkelijk een Duitse Argus-motor. Maar deze is in licentie gebouwd door Renault na de oorlog." Wat hij ermee moet? „Laten lopen. Het lijkt me geweldig om die motor volgend jaar op de Oldtimerdag in Alphen te starten. Dat zal me een kabaal geven." Inderdaad, twaalf cylinders en geen uitlaat, dat wordt feest. „Ik heb hem maar vast op de laadbak van een vrachtwagentje geschroefd.
Maar dit jaar gaat dat starten niet meer lukken, want ik mis nog een paar onderdelen. Gelukkig heb ik in Friesland een handelaar gevonden die nog wat heeft liggen. Hij had ooit vijf van die motoren gekocht om ze voor trekkertrekwedstrijden te gebruiken, maar dat is er niet van gekomen."
Maar voorlopig heeft hij de handen vol aan zijn boot. Er komt een zescylindermotor in die hij uit een oude terreinauto heeft gesloopt. Op de zijkant van de boot heeft hij met potlood geschetst hoe het eindresultaat moet worden. „Bouwtekeningen? Nee, die maak ik niet, alleen een schetsje. Gaat altijd goed."
Bijna alles wat Wout bouwt doet hij later weer van de hand - 'Zo voorkom ik ruzie met mijn vrouw* -en dan komt er een nieuw project. Dat gaat nog wel even door. „Want ik ben dolblij dat ik een hobby heb, nu ik in de vut zit. Als ik de hele dag puzzeltjes had moeten maken was ik knettergek geworden."
Opstijgen 'mislukte' door rookmachine
Wout Verweij mag graag vertellen over die keer dat hij - zogenaamd -zou opstijgen met zijn van afval-materialen vervaardigde vliegtuigje. Hij bouwde het oorspronkelijk voor de bevrijdingsoptochten - 'Prachtig vind ik die, jammer dat ze niet meer worden gehouden' - maar hij werd ook gevraagd door de Oranjevereniging in Leerdam. „Men had de Leerdammers wijsgemaakt dat ik op een veldje zou proberen op te stijgen. Dat trok veel publiek' zegt hij. De poging 'mislukte' doordat het vliegtuig ineens begon te roken toen het ging rijden. Een door Wout gebouwde rookmachine. „Ik maakte ervan dat een olieleiding was stukgegaan en dat ik mijn poging dus moest opgeven." Doorzichtig? Toch niet helemaal. „Later hoorde ik dat er voor de zekerheid toch iemand van de Rijksluchtvaartdienst was wezen kijken."

Bron: AD Groene Hart 6 mei 2008

'Zuinig zijn op bomenbestand'

ZEGVELD - Woerden moet extra zijn best doen om het dorp Zegveld weer afdoende 'in het groen' te steken.
Zegveldse Manon Verheul vindt het prima dat de raadsfractie van Inwonersbelangen (IB) de kwestie opnieuw in de politiek heeft aangekaart.
Verheul was initiatiefneemster van een handtekeningenactie tegen grootschalige kap van populieren in Zegveld. Later nam zij zitting in de, inmiddels gestopte, werkgroep bomen.
De fractie van IB heeft er in vragen aan burgemeester en wethouders op gewezen dat veel minder bomen zijn geplant dan was beloofd. In de afgelopen paar jaar zijn 368 bomen platgegaan. Woerden heeft tot en met begin deze maand 192 stuks geplant. Overigens was gisteren in deze krant een foutief aantal (290) vermeld.
Verheul: „Met de herplant zit de gemeente nu net aan de helft van het oorspronkelijke aantal. Dus we missen nog heel wat bomen." Enerzijds begrijpt zij wel dat de gemeente wegens kabels en leidingen in bermen niet overal de benodigde aantallen kan neerzetten. „Maar elders in Zegveld zijn volop mogelijkheden. Ik vind dat we wel zuinig moeten zijn op het bomenbestand in het dorp."
In de afgelopen periode is nogal wat heen en weer gepraat over de exacte aantallen gesneuvelde en te herplanten bomen. Zelfs binnen het
gemeentehuis heerst verwarring, heeft Verheul gemerkt. Voor een deel is de verwarring te verklaren uit het moment van tellen. Verantwoordelijk wethouder Wim Groeneweg neemt december 2007 als 'teldatum'. Maar daarvoor zijn ook al bomen neergehaald. Zo moest een aantal om na de januaristorm van 2007. En daarvoor is al een aantal populieren aan de Hoofdweg weggehaald omdat die bomen gevaar voor het wegverkeer opleverden.

Bron: AD 3 mei 2008

Passage

leden van Passage sluiten op dinsdag 6 mei het seizoen met een avond over zelfgemaakte wandkleden. Mevrouw van Jaarsveld uit Soest heeft ooit eens meegedaan aan een wedstrijd "Wandkleden maken" terwijl ze altijd dacht dat ze niet kon handwerken. Ze heeft dus niet gewonnen, maar er wel een leuke hobby aan over gehouden waarover ze komt vertellen. De avond begint om 19.45 uur in de Milandhof

Natureluur

Met het nodige feestelijk vertoon is vrijdagavond de Natureluur gepresenteerd. Het gaat om een mobiel melksysteem, dat op de proefboerderij aan de Oude Meije ten doop werd gehouden. Het systeem wordt sinds deze week ook in de praktijk gebruikt.

Vrijheid in beeld gebracht

Zegveld - Tot en met 26 juni is in de Zegveldse bibliotheek een expositie te zien rond het thema Vrijheid. Het gaat om werken van Nico van Oosten (*1957).
Van Oosten woont en werkt in De Hoef en is sinds 1991 lid van Atelier de Kromme Mijdrecht. Hij maakt werken in diverse technieken op het snijvlak van abstract en figuratief. Vanuit onderzoek van een gekozen thema gaan onderwerp en techniek in zijn werk een verbinding aan. Projecten die op die manier tot stand kwamen zijn "Emotionele momenten", "Gezichten", "Koeien". Ook de serie "Vrijheid", waarvan een deel in Zegveld hangt, is op die manier ontstaan.

Handjes en voetjes vereeuwigd

Zegveld - Twee jaar geleden is Sylvia Bloemendaal vanuit Weesp naar Zegveld verhuisd en meteen aan de slag gegaan met het organiseren van creatieve workshops en kinderfeestjes in haar knutselkas'. Sinds begin April heeft ze daar een nieuwe dimensie aan toegevoegd: het maken van driedimensionale baby hand- en voetafdrukken.
Ik had het idee van een afdruk van een handje en voetje gezien en dacht: "Dat moet ik hebben als ons tweede kind geboren is!" Met degene bij wie ik destijds een afdruk heb laten maken ben ik vervolgens gaan samenwerken. Zo heb ik de fijne kneepjes geleerd. En nu maak ik de levensechte afdrukken van handjes en voetjes voor iedereen die de unieke herinnering aan zijn of haar (klein)kind wil bewaren.
Hoewel het kinderlijk eenvoudig lijkt om een afdruk te maken van een handje of voetje vergt het de nodige precisie en geduld . Bloemendaal: "Om de afdruk te kunnen maken heb ik het kindje natuurlijk fysiek nodig. In principe kan een afdruk al gemaakt worden vanaf de eerste dag dat een baby geboren is. De ideale leeftijd van de baby voor het maken een afdruk is zes weken of ouder. Dan zijn de handjes en voetjes mooi gevormd en gevuld. Het handje of voetje wordt in een bakje met warme algenpoeder, dat ook in de tandheelkunde gebruikt wordt, gestopt. Na ongeveer één minuut is de poeder al hard, maar flexibel genoeg om het handje of voetje er uit te halen. Dit is de mal en die laat ik enkele uren drogen alvorens ik deze vul met porselein gips. Na enkele dagen breek ik de mal open en komt een prachtig handje of voetje tevoorschijn waarop de nageltjes en plooitjes tot in de kleinste finesses zichtbaar zijn."
Moederdagcadeau
"En met die afdruk kun je vervolgens van alles doen. Je kunt het op een sokkel bevestigen of samen met een foto van je kindje in een lijst verwerken. En dit laatste idee heb ik samen met de eigenaar van Expo Michel Silvis 'handen en voeten' gegeven. Sinds begin april hangt een voorbeeld van zo'n lijst, die in vier kleuren leverbaar is, in de etalage van de Expo in Woerden. Speciaal voor moederdag en vaderdag bieden we dit product met een flink korting aan." Op www.handjesenvoetjes.nl  is alles te vinden over deze actie en de prijzen.

Voor 16 inwoners een Koninklijke Onderscheiding

Vrijdag 25 april kregen zestien inwoners van de gemeente Woerden een Koninklijke Onderscheiding opgespeld door burgemeester Hans Schmidt; Zij ontvangen deze onderscheiding vanwege hun bijdrage aan de samenleving. Kent u ook iemand die een onderscheiding verdient? Iedereen kan iedereen aandragen voor een Koninklijke onderscheiding. Kijk voor de aanmeldingsprocedure op www.lintjes.nl
De volgende mensen hebben een onderscheiding gekregen: mevrouw N.J. Biemond-van der Vlugt, de heer l. Bol, de heer J.H. Burggraaf, de heer A. de Bruijn, mevrouw H. de Bruijn-Lensink, mevrouw M.G.H.Th. Epping-van Laarhoven, mevrouw J.H.M.-Goes-Vianen, de heer M.H. Kooijman, de heer C.J. Plomp, de heer A. Stigter, de heer A.J.M. Stikvoort, de heer N.C. van der Steeg, mevrouw S.J. van Geelen-Breunesse, de heer C. van Woudenberg, de heer J.G.M. Veenboer, mevrouw T.M. Verhoef-Telkamp.

Jaarlijkse lintjesregen pakt royaal uit in Woerden

Woerden/Regio - Met zestien gedecoreerden kwam de gemeente Woerden er niet karig af tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Landelijk was er sprake van een geringe teruggang, Woerdens burgemeester Schmidt mocht één ridder en veertien leden in de Orde van Oranje-Nassau hun decoraties opspelden. Minister Verburg deed dat op haar ministerie in Den Haag bij de zestiende uit de gemeente.
De ridder was I. Bol uit Zegveld. IJsbrand Bol werd door minister Verburg onderscheiden voor een leven ten dienste van de agrarische wereld, de politiek en de Zegveldse dorpsgemeenschap. Zo is Bol in 1964 begonnen als voorzitter van de plaatselijkse CPJ-afdeling. Daarnaast meldt zijnl ange staat van dienst bestuurslidmaatschappen en voorzitterschappen van onder meer de Rabobank Meije en Zegveld, de ruilverkavelingscommissie Bodegraven-Noord, de agrarische natuurvereniging Parmey, de Milandhof, de ARP-afdeling Zegveld, de CDA-afdeling Zegveld en van diverse commissies van de gereformeerde kerk Woerden-Zegveld.
N.J. Biemond-van der Vlugt uit Zegveld werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau (LON) voor haar vrijwilligerswerk op het gebied van sport, welzijn, kerkelijk leven en zorg. Jaren was zij actief bij Siveo'60, al meer dan twintig jaar bestuurslid en vrijwilliger bij de plaatselijke EHBO en penningmeester van de Zegveldse gymnastiekvereniging. Ook organiseert zij sinds 1989 de collecte voor de Hartstichting in het dorp.
Zegvelder J.H. Burggraaf (LON) was naar het Woerdense stadhuis gelokt, omdat hij trompet zou spelen tijdens een bruiloft. Dat doet hij al sinds 1970. Hij moest, voorafgaand aan zijn decoratie, dus even enige muziek ten gehore brengen. Burggraaf is verder onder meer medeoprichter en nog altijd penningmeester van de Culturele Stichting Zegveld en penningmeester van schietvereniging De Witte Roos sinds 1976.
Het echtpaar A. de Bruijn (LON) en H. de Bruijn-Lensink(LON) is in Zegveld synoniem met damvereniging Kijk Uit. Arie de Bruijn is sinds 1992 bestuurslid, jeugdleider en organiseert in die hoedanigheid tal van activiteiten voor de vereniging. Ook is hij ouderling van de N.H.-gemeente in het dorp. Zijn echtgenote is al sinds 1983 vrijwilligster bij Kijk Uit en verricht daarnaast veel werk voor de hervormde gemeente, ondermeer het maken van de Kerkbode en de liturgieën voor bijzondere kerkdiensten. Verder is zij actief als mantelzorgster.

Bron: Woerdense Courant 2 mei 2008
Pin It