Kunst na Arbeid

Zegveld - Muziekvereniging Kunst na Arbeid geeft op zaterdag 1 november haar najaarsconcert om 19.30 uur in de Milandhof. Deze keer staan de drumband en mpc in de spotlights. Er is een gastoptreden van Melody en Percussion Band Concordia uit Krimpen a/d IJssel. Deze groep zal een aantal eigen stukken spelen en zal gezamenlijk met de drumband en mpc van KNA optreden. De toegang is gratis.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 30 oktober 2008

Najaarsconcert

Muziekvereniging Kunst na Arbeid geeft zaterdag 1 november haar najaarsconcert. Zowel de drumband, fanfare, majorettes als mpc treden op. Ook  is er een gastoptreden van Melody en Percussion Band Concordia uit Krimpen a/d IJssel. Deze groep zal een aantal eigen stukken spelen en samen met de drumband en mpc van KNA optreden. Het concert begint om 19.30 uur in de Sporthal van de Milandhof. Toegang is gratis.

Kunst moet klinken

De Meije/Zegveld - De Judaskus, Paasmorgen, De Eeuwigheid, De Emmausgangers, De Wonderbaarlijke Visvangst en de Engel die Maria vertelt dat ze een baby krijgt. Dat zijn een aantal titels van de tien religieuze schilderijen van Ido Vunderink die nog zaterdag en zondag in galerie Vermeije te bezichtigen zijn. Naast de tien religieuze schilderijen zijn nog 32 nieuwe werken voornamelijk landschappen te bewonderen. Met de expositie wordt tevens de twintigste verjaardag van Galerie Vermeije gevierd.
Op de witte muren van de begane grond prijken de religieuze schilderijen in voornamelijk blauwe en groene kleurencombinatie. Ik ben gelovig opgevoed, valt de Meijenaar met de deur in huis. 'De schepping is zo mooi. Ik kan vol liefde kijken naar hoe de Schepper alles heeft gemaakt. Dat is voor mij geloven. Het is een overweldigend gevoel. Vanuit die passie heb ik op een eigentijdse wijze deze schilderijen gemaakt. Naturalistisch geschilderd in nieuwe vormen. Dus geen sik en pijpenkrullen zoals de bijbelfiguren vaak worden neergezet. Door vlakken te schilderen heb ik figuren gemaakt en dus niet figuren in vlakken. Het is niet abstract, maar ik heb het wel versimpeld. En met de juiste kleuren probeer ik harmonie te creëren. Het is net als met muziek. Het moet klinken', vindt Vunderink. De grote interesse in mens en natuur is niet alleen duidelijk te zien in zijn werk. Vunderink beschikt over nog een gave. Zijn gepassioneerde uitleg, maakt een gevoel los waardoor je een schilderij anders gaat beleven.
De doorbraak
De afgelopen twintig jaar maakte Vunderink ongeveer 600 schilderijen. Behalve landschappen waarbij hij zich vooral liet inspireren door zijn woonomgeving; het Hollandse landschap langs het riviertje De Meije maakte hij ook portretten en stillevens van rozen, hortensia's en zonnebloemen. 'Al vanaf mijn vierde jaar ben ik met vormen bezig. Maar twintig jaar geleden was de doorbraak en ben ik alleen maar gaan schilderen. Dat was op het moment dat ik nog honden fokte en de dierenarts tegen mij zei: 'je verpest je tijd met die honden'. Zelfs nu ik 73 jaar ben, ben ik nog heel kritisch. Ik probeer wat ik kan, maar dit kun je niet leren, dat talent heb ik gekregen', aldus de bekende schilder uit de Meije.  De nieuwe collectie is zaterdag en zondag te bezichtigen van 11.00 tot 18.00 uur. Het adres van Galerie Vermeije is Meije 205 in Zegveld.

Bron: Woerdense Courant 30 oktober 2008

Brandstichters gepakt

Zegveld - Drie jongeren uit Zegveld van 16 en 17 jaar hebben bekend voer branden te hebben gesticht. Ook gaven zij toe een krat bier te hebben gestolen. Daarmee heeft de politie in een keer vijf openstaande zaken opgelost. Vanaf 9 september werd er brand gesticht bij verschillende voordeuren en schuttingen en aan de Middenweg en de Elzenlaan. De jongeren moeten de schade die ze hebben aangericht zelf vergoeden.

Bron: Woerdense Courant 23 oktober 2008

Water voor water

Door Winny van Rij

Zegveld - Vanwege het 'Year of Sanitation' van de Verenigde Naties is Stichting Faso een eigen aktie begonnen met het verkopen van flesjes water. De opbrengst gaat naar een waterput bij een schooltje in een dorpje nabij Midebdo, in het uiterste zuiden van Burkina Faso. 'Zo kunnen de kinderen altijd schoon water drinken, want de behoefte hieraan is groot,' zegt Cees Boekelo uit Zegveld, oprichter van de Stichting Faso.

Burkina Faso ligt boven Ghana en Ivoorkust. De noordkant is Sahel-achtig, de zuidkant wat groener. Boekelo ging af op de verhalen van zijn zoon Marten die in Duitsland een Burkinabé als studievriend had: Kontine Kambiré. Marten ging met deze jongen mee, en was de eerste westerling in het dorpje Midebdo, ongeveer zo groot als Zegveld. De indrukken die hij mee naar huis nam  waren voor Boekelo voldoende om de mensen daar te willen steunen. De stichting was er in 2001, de echte steun kwam pas in2004 op gang met de renovatie van klaslokalen, en in een ander dorp de bouw van drie lokalen. "Je wilt eerst zorgen dat je alles goed geregeld hebt. Zo heb je echt een plaatselijke partnerorganisatie nodig die je kunt vertrouwen, die weer of een aannemer niet teveel vraagt voor de bouw van klaslokalen, of het geld op de juiste plek terecht komt, of de inspectie akkoord gaat en wat de burgemeester ervan vindt.
Voor het eerst zelf kijken
Wat dat betreft is Boekelo heel tevreden. De plaatselijke bevolking faciliteert en bekijkt of het werk naar behoren wordt uitgevoerd. 'Wij hadden, naast Hennie Groenendijk, een Burkinabé bestuurslid die met een Zegveldse getrouwd is: Mahamadi Kaboré. Hij ging voor zijn werk geregeld naar Burkina Faso en kon veel zaken voor ons regelen. Intussen doet Boekelo het werk samen met vier andere bestuursleden, en ging in maart van dit jaar samen met zijn vrouw Elisabeth voor het eerst naar Burkina Faso. Hij ontving daar een krukje met symbolische waarde. 'Dat betekent dat ik ben toegelaten tot de dorpsraad, en ik heb dat met veel respect aanvaard.' Het krukje heeft ook praktische betekenis. De leden van de dorpsraad nemen hun krukje mee naar de vergaderplaats vroeger meestal  onder een grote boom. Boekelo vindt het belangrijk dat de plaatselijke bevolking zich vanaf het begin verantwoordelijk voelt voor hetgeen wordt opgebouwd. 'Als je een waterpomp plaatst en er vervolgens een mooi naamplaatje van de hulporganisatie op zet, schept dat afstand. De mensen vinden het niet hun waterpomp. Als het kapot gaat denken ze dat er wel een nieuwe komt, maar dat gebeurt niet.' Boekelo zorgt er dan ook altijd voor dat er mensen in het dorp zijn die weten hoe de pomp werkt en deze kunnen repareren als dat nodig is.
Krachten bundelen
Boekelo is zelf docent aan het voorgezet onderwijs en heeft nog meer plannen voor Midebdo, wil  ook zorgen voor beroepsonderwijs zodat de mensen een vak kunnen leren. In een ander dorp in het noorden is, door een andere Nederlands Particulier Initiatief, een mbo-gebouw neergezet waar mensen uit omliggende dorpjes leren een fiets repareren, met landbouw omgaan, een waterpomp maken en meer. Dat wordt op dit moment samen met een plaatselijke organisatie opgezet. 'Er zijn plannen om dat ook in de zuidelijke stad Bobo op te richten en daar wil ik me bij aansluiten. Je bereikt meer als je particulier initiatief bundelt.' Daarom is ook een landelijk platform opgericht: www.burkinafasoplatform.nl Stichting Faso kan zelf nog wat bestuurskracht gebruiken. 'Bij voorkeur ook iemand die alles weet van bouwen en iemand die financieel onderlegd is. (Nadere informatie bij Cees Boekelo op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  op op www.faso.nl

Bron: Woerdense Courant 16 oktober 2008

Zegvelders willen af van ondergelopen straten
Dorpsplatform bepleit extra geld voor uitvoering 'Deltaplan'

Zegveld - Het Dorpsplatform Zegveld wil dat het extra geld dat gemeenten volgend van de rijksoverheid krijgen gereserveerd wordt voor een versnelde uitvoering van het ophogen van wegen. Dat bleek tijdens een door het platform georganiseerde bijeenkomst rond het thema "water', in de Milandhof
De geemente Woerden hield een presentatie over het rioolstelsel en het waterschap Stichtse Rijnlanden over het watergebiedsplan. Het bleek echter dat de overlast van het water de inwoners meer bezig houdt, want ongeveer zeventig Zegvelders grepen de gelegenheid aan om de waterproblemen in het dorp aan de orde te stellen. Na een regenbui staan verzakte straten dagenlang onder water.
Het dorpsplatform heeft onlangs nog bij een raadsvergadering geijverd om echt werk te gaan maken met het ophogen van de wegen. Een aantal straten is reeds opgehoogd, maar vanwege geldgebrek is de verdere uitvoering ernstig vertraagd. Het dorpsplatform wil de gemeenteraad officieel vragen het extra geld in het Deltaplan te stoppen.
Als de raad daarin toestemt, komt het geld intussen niet alleen aan Zegveld ten goede. De situatie in buurdorp Kamerik is vergelijkbaar en al jaren wordt in beide plaatsen gewerkt aan het drastisch ophogen van straten. Het project is een kwestie van lange adem gebleken en kan jaarlijks meer geld gebruiken dan er in de begroting beschikbaar is.

Vakantie Bijbelclub

Van maandag 13 tot en met zondag 19 oktober is het in Zegveld weer Vakantie Bijbel Week. Kinderen van groep 3 t/m 8 zijn maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagochtend vanaf 10.00 uur welkom in de Voorhof aan de Hoofdweg. Nieuwsgierige ouders, broers en zussen kunnen zaterdagavond vanaf 19.00 uur een kijkje komen nemen. Zondag het project afgesloten tijdens een kerkdienst in de Hervormde kerk, welke om 9.30 uur begint. Het thema is dit jaar 'ff anders'. Er wordt gezongen, gelachen, geluisterd naar (bijbel)verhalen, geknutseld en nog veel meer. Voor nadere informatie zie www.vbwzegveld.nl

Expositie Ido Vunderink

Zegveld - De nieuwste schilderijen van Ido Vunderink zijn vanaf komende zondag, 12 oktober, te zien in galerie Vermeije aan de Meije 205. De officiële opening van de expositie vindt plaats om 14.30 uur door Woerdenaar Frans Lander, die de kunstenaar al jaren kritisch volgt. De tentoonstelling markeert ook de twintigste verjaardag van de galerie, waarin Vunderink vooral eigen werk exposeert.
De galerie is tot en met 2 november elke zaterdag en zondag open van 11.00 tot 18.00 uur.

Erfrecht

Notaris Biemans-van Donkelaar uit Oudewater komt dinsdag 14 oktober tijdens een bijeenkomst van de Zegveldse Passage vertellen over "Familierecht en Erfgoed" De bijeenkomst begint om 19.45 uur in Gasterij Milandhof.

Dodelijk ongeval Milandweg

Zegveld - Een 21-jarige man uit Aarlanderveen is vrijdag om het leven gekomen op de Milandweg. Hij reed rond kwart voor vijf 's morgens, door een nog onbekende oorzaak met zijn auto tegen een boom en overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De politie werd door passanten gealarmeerd en schakelde ook de brandweer in. De weg werd afgezet en het verkeer tussen Zegveld en Woerdense Verlaat was geruime tijd gestremd. Naar de toedracht van het ongeval loopt een nader onderzoek.

Bron: Woerdense Courant 9 oktober 2008

Kopstukken

Opvallende mensen binnen het gehele verschijningsgebied van het Woerdens Nieuwsblad zullen de revue passeren. Regelmatig van woonplaats wisselend, om de verscheidenheid van 'Kopstukken' in de wijde regio weer te geven.
Tekst: Margon van den Berg

ZEGVELD - Als iets op haar pad komt, is dat nooit zomaar, is haar stellige overtuiging. Jeanne Nieuwendijk heeft een administratieve achtergrond en wilde nadat de kinderen geboren waren weer aan de slag. Zonder enig idee wat de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking inhield, solliciteerde ze bij een dagcentrum met uiteenlopende activiteiten en cliënten. Toen, vijftien jaar geleden, kon ze niet vermoeden dat ze haar hart zo compleet verpanden zou aan deze doelgroep. Nu is ze samen met haar man Theo zorgondernemer van het Thomashuis in Zegveld.
Wat doet Jeanne Nieuwendijk in Zegveld?
„Zo'n jaar of vijf geleden trok het logo van een kleine advertentie mijn aandacht. Het was mijn eerste kennismaking met het fenomeen Thomashuis. Vanaf dat moment, gelukkig liep ook mijn man warm voor het idee, heeft het ons niet meer losgelaten. Maar dan volgen er nog heel wat stappen voordat je echt de knoop doorhakt." „We konden ons eigen Thomashuis in deze karakteristieke woonboerderij realiseren. Medio 2007 werd ons gezin uitgebreid met acht bewoners. Janneke, Katelijne, Kim, Bart, Gerard, Jolanda, Sanne en Jeroen hebben bij ons hun thuis gevonden. Vier van hen hebben hun dagbesteding buitenshuis en de andere vier vinden dat in het atelier op ons erf. Ze hebben elk hun eigen talent, dat varieert van schilderen op doek of porselein tot beeldhouwen en keramisch werk. Hun werk hangt onder meer in bibliotheken en kan eveneens aangekocht worden. Of worden geleend bij onze eigen kunst-uitleen Atelier De Schuur, die van maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 16.00 uur geopend is."
„Om een idee te krijgen van het werk van onze bewoners kun je ook kijken op onze website www.thomashuis.nl/zegveld.
Het is kunst van uit het hart en met een grote K." „Ons leven heeft een totaal andere invulling gekregen, maar wel op een manier die voor honderd procent bij ons past."
Heb je wensen of dromen die je wilt verwezenlijken?
„Er zijn al heel veel dromen en wensen uitgekomen. Wat elke keer weer een enorme indruk op me maakt is de verandering van de bewoners na verloop van tijd. Hun thuis bij ons kun je in geen enkel opzicht vergelijken met de reguliere zorginstellingen.
Het is hier zoveel kleinschaleriger en dus veiliger. En vanuit die veiligheid worden talenten wakker. Ik vind het mooi dat we onze bewoners die mogelijkheid kunnen bieden en om dat mee te maken. Ik ben trots op onze mensen die met elkaar een hechte groep vormen en goed voor elkaar zorgen. Ook ben ik trots op onze eigen kinderen die ook een plek in onze droom moesten vinden. Dat was niet altijd eenvoudig. Maar nu vormen we met elkaar een echte, hechte familie."
Waar erger je je aan?
„Je heeft niet half hoeveel kastjes en muren wij gezien hebben voordat we ons Thomashuis konden opstarten. De bureaucratie in Nederland is groter dan we ooit gedacht hadden. Het is een blijvende ergernis."
Je krijgt een toverstaf je en een staf je waarmee je een volgend Kopstuk mag aanwijzen.
„Ik weet precies waar ik dat toverstafje voor gebruiken ga. Ik zorg dan voor een lieve heks op een bezemsteel die onze bewoners op tijd brengt waar ze zijn moeten. We zijn afhankelijk van streektaxivervoer, maar elke dag gaat er wel iets fout." „Mijn opvolger wordt Fred de Bruin uit Kockengen. Hij is vrijwilliger pur sang en heeft veel te vertellen over een project dat hij, uiteraard samen met anderen, heeft opgestart in Polen."

Vakantiebijbelweek Zegveld

ZEGVELD - Van maandag 13 tot en met zondag 19 oktober vindt de Vakantie Bijbel Week plaats. Kinderen van groep 3 tot en met 8 zijn maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagochtend vanaf 10.00 uur welkom in de Voorhof. Ouders; broers en zussen kunnen zaterdagavond een kijkje komen nemen. Zondag wordt de VBW afgesloten in een kerkdienst in de Hervormde kerk van Zegveld, aanvang 9.30 uur. Het thema is dit jaar 'ff Anders'. Er wordt gezongen, gelachen, geluisterd naar (bijbel)verhalen, geknutseld en nog veel meer. Voor nadere informatie zie www.vbwzegveld.nl.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 9 oktober 2008

Werk langs Zegveldse Uitweg

Woerden/Zegveld - Fietsers kunnen straks ook aan de kant van de Grecht op een fietspad rijden. Aan de aanleg hiervan wordt momenteel gewerkt.

Brand in portiek appartementen aan Boschsloot

Zegveld - De brandweer is dinsdagnacht uitgerukt om een brand in Zegveld te blussen. Het bleek te gaan om een kleine brand in het trappenhuis van een appartementencomplex aan de Boschsloot. Uit voorzorg heeft de brandweer een viertal woningen ontruimd. De bewoners mochten kort. nadat de brand geblust was hun huis weer in. Volgens Ton Klever, woordvoerder van de brandweer, ging het om vuilnis dat in brand stond. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De politie doet daar onderzoek naar.

Waterballet

Zegveld - De Nijverheidsbuurt in Zegveld na een fikse regenbui. Omwonenden zijn het beu dat de straat zo verzakt is, dat deze om de haverklap blank staat. Een van de aanliggende bedrijven heeft al aangeboden zelf te gaan ophogen, maar nu wordt in overleg met de gemeente naar een oplossing gezocht.

Afscheid met weemoed
Zegveldse onderwijzeres zwaait na 44 jaar af


DOOR JOLANDA VAN TOL
Zegveld - Juf Sary van der Kooij heeft afscheid genomen van de Zegveldse basisschool Jorai. De Zegveldse juf werd verrast met mooie woorden en cadeautjes. Zelfs muziekvereniging "Kunst Na Arbeid" bracht een afscheidserenade. "Het was mijn wens dat het een leuke feestdag voor de kinderen moest worden. En daar zijn mijn collega's volledig in geslaagd"
Met weemoed kijkt 'juf Sary', die gebruik maakt van een vervroegde pensioen regeling, terug op een bijzonder afscheid en zal zij de kinderen en collega's gaan missen. Precies 44 jaar geleden begon Sary als kleuterleidster in Delft. Vanaf 1985 was zij 23 jaar lang in Zegveld op alle fronten actief. Zij was vakleerkracht handvaardigheid, leerkracht van de onder- en bovenbouw en intern begeleider voor kinderen met leerproblemen.
De leerlingen zullen haar blijven herinneren als de "juf van de mooie tekeningen op het schoolbord"
"Toen ik in Delft als kleuterleidster begon vroeg ik mij wel eens af of ik de kleuters over twintig jaar nog leuk zou vinden, maar zelfs veertig jaar later vind ik ze nog steeds ontzettend leuk" vertelt Sary "Als de zomervakantie naderde dacht ik: 'Zo'n leuke klas met kinderen krijg ik nooit meer', maar dat zei ik ieder jaar weer. Het boeiende van mijn werk is dat het nooit saai wordt. Het ene jaar de kleuters, vervolgens de groepen 4,5 en 6. Elke jaargroep heeft een eigen lesmethode. Maar ook de leerlingen die van onderbouw naar bovenbouw gaan zie je veranderen. De laatste jaren kreeg ik ook regelmatig te horen; 'mijn mama heeft ook bij jou in de klas gezeten' en zag ik oma's die eerst hun kinderen en nu hun kleinkinderen naar school brachten"
Heerlijk vak
"Er is veel veranderd. Toen ik in 1964 begon stond nog in de acte van benoeming dat in geval van een huwelijk je werd ontslagen. Als je trouwde dan stopte je en zo gebeurde het ook. In 1975 werd het voor het eerst mogelijk dat een directeur tijdens de lesuren ruimte kreeg andere zaken te regelen.
Daardoor waren er invalkrachten nodig. Na Delft, Schipluiden en Vlissingen werd ik in Zegveld vakleerkracht handvaardigheid. Een heerlijk vak om te geven. De leerlingen knutselen graag en zijn dus meestal in een opperste beste stemming. Ik besef dat we als school heel rijk zijn.
In Delft zaten wel veertig leerlingen in een klas en als we dan iets gingen knutselen zonder kopieer of stencelapparaat betekende dat heel veel voorbereiding. Of als er een briefje voor veertig kinderen mee naar huis moest, dan schreven we twintig keer het briefje met carbonpapier ertussen. En als het papier op was gold 'op is op' en gebruikten we onbedrukt krantenpapier. Ook knutselden we nog met lege vimbussen en closetrollen. Tegenwoordig halen we allerlei ideeën van Internet en zijn er zoveel materialen beschikbaar. Het was toen ook goed en iedere tijd heeft zijn leuke dingen.
Wat hetzelfde is gebleven zijn de kinderen, die zijn even leuk als vroeger" vindt de scheidende juf.

Bron: Woerdense Courant 2 oktober 2008
Pin It