'Het kan ineens over zijn'

Hoe ballonvaart uitliep op dramatisch dieptepunt vakantie

DE MEI JE -Wat het hoogtepunt van de Chinareis had moeten zijn, liep uit op een dramatisch dieptepunt. Nietsvermoedend was het reisgezelschap vertrokken, om enthousiast zwaaiend en fotograferend in drie luchtballonnen te stappen. Plotseling was het 'goed mis', merkte Zegvelder Wim Verwoerd direct aan een telefoongesprek dat hij voerde met de chauffeur van het volgbusje.

MARCO GERLING
Verwoerd springt op om duidelijk te maken hoe emotioneel de chauffeur reageerde tijdens het gesprek. Wat volgde was een wilde rit van een half uur, die richting de ballon bleek te gaan die vóór die van hen was opgestegen. „Ik heb sinds dat belletje de hele dag verdwaasd rondgelopen en gehuild met reisgenoten. Ook daarna nog ben ik twee weken lang met niets anders bezig geweest dan het ongeluk. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, ik kon het niet loslaten." Het heftige telefoontje volgde vlak na de landing van de ballon, waarin Verwoerd samen met zijn vriend, twee reisgenoten en twee reisleiders zat. Landen was die bewuste morgen, 14 oktober, nodig omdat het mistig was. De mist was op hoogte té dicht om veilig tussen de bergen door te kunnen vliegen.


Ans is neergekomen op zo'n drie meter van een Chinees graf, dat net was gedolven.
Ook de eerste luchtballon moest landen, niet ver bij hen vandaan. Maar wat er tijdens die landing precies is gebeurd zal wel altijd onduidelijk blijven. Niemand heeft het ongeluk zien gebeuren.
Feit is dat het gruwelijk misging met de ballon, waarmee vijf van de veertien reisgenoten als eerste de lucht ingingen. Bij het landen op een oneffen stuk grafheuvel is de ballon omgevallen, waardoor twee bemanningsleden en medereiziger Bob van 76 uit de mand werden gelanceerd. Door dit gewichtsverlies is de ballon vervolgens weer tientallen meters de lucht ingeschoten, terwijl er nog vier Nederlandse reisgenoten (twee echtparen) van achter in de vijftig in zaten.
Doordat Bob zijn bril kwijtraakte bij de val, heeft hij niets kunnen zien van het gruwelijke tafereel dat zich op zo'n 25 meter afstand van hem afspeelde. Hoogstens heeft hij zijn reisgenoten horen gillen. Duidelijk is dat de twee mannen (Jan en Henk) als eerste uit de razendsnel stijgende ballon naar beneden zijn gesprongen.
HONDERD METER
Ze hebben de val van waarschijnlijk zo'n zestig meter niet overleefd. Een van de vrouwen (Ans) wist op haar beurt pas uit de bak te geraken, toen de ballon waarschijnlijk al op meer dan honderd meter hoogte was. Ook zij overleed ter plaatse.
Verwoerd: „Toen we na de wilde rit in de volgbus aankwamen moesten we ons door de mensenmassa heenwringen. In eerste instantie mochten we nog doorlopen, maar een stuk verder op de berg werden we tegengehouden. Daar hoorden we dat onze reisgenoten dood waren. Dat was heel emotioneel. We zijn toch gewoon doorgelopen. Omdat we de nabestaanden zoveel mogelijk wilden kunnen vertellen over de gebeurtenissen en omdat we westerlingen zijn. Die nemen ze serieuzer dan Chinezen. Daardoor hebben we kunnen zien dat Ans neer is gekomen op zo'n drie meter van een Chinees graf, dat even daarvoor was gedolven."
VERBRAND
Het vierde Nederlandse slachtoffer dat omkwam, was de tweede vrouw (Dineke). Zij wist niet uit de mand onder de ballon te komen en is met ballon en al verbrand. Honderden meters verderop kwam ze neer. De gebeurtenissen dompelden het reisgezelschap in diepe rouw. Het vakantiegevoel was ondanks de paar resterende dagen direct voorbij. Wat restte was een transfer naar Hongkong en een geforceerde excursie, die in trance werd beleefd. Verwoerd: „We konden alleen nog maar aan het ongeluk denken. Inmiddels heb ik het een plekje kunnen geven, maar dit doet je weer beseffen hoe kwetsbaar het leven is. Dat je moet genieten van ieder moment. Het kan zomaar ineens over zijn."

Bron: AD Groene Hart 28 november 2009

Goede Doelen bedacht

ZEGVELD - Tijdens de jaarlijkse Goeden Doelen Dag is er met inzet van veel inwoners gehandeld en verkocht ten behoeve van diverse te bedenken instellingen en organisaties. Stapels kaas, bergen stroopwafels, liters afwaswater met autoshampoo en nog veel meer andere goederen en diensten werd aangeboden en afgenomen. De opbrengst was Vergelijkbaar met die van vorig jaar', zo liet een deelnemer na afloop weten.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 26 november 2009

Sinterklaas

Sinterklaas en zijn Pieten brengen op zaterdag 28 november weer een bezoek aan Zegveld. Muziekvereniging "Kunst Na Arbeid" vertrekt om 14.00 uur vanaf de Milandhof en gaat Sint tegemoet. Vervolgens maakt hij in zijn koets een rondgang door het dorp. Om 15.00 uur wordt het feest in de Milandhof voortgezet, waar locoburgemeester Titia Cnossen hem welkom heet.

Bron: Woerdense Courant 26 november 2009

Bukken hoeft niet meer
Bijzonder familiebezit van boven tot onder gerestaureerd

ZEGVELD • Lager en lager kwam zijn woning te staan. Uiteindelijk moest Piet Brak, eigenaar/bewoner van het karakteristieke Lagerhuis aan de Hoofdweg in Zegveld wel erg diep bukken als hij door de deur naar binnen wilde gaan.
HARRIE VAN OPSTAL

„Wat wooncomfort betreft was de laatste renovatie in 1965. Dus rees de vraag: 'ga ik weer 'es aan de slag, of moet het nu eens wat ingrijpender?" zo verwoordt Piet Brak zijn afweging. Uiteindelijk koos hij voor een grondige restauratie.
Met z'n één meter negentig kan Brak, staande naast de buitendeur, eenvoudig laten zien hoezeer zijn woonhuis is gezakt in de slappe veengrond. Maar ook in het huis zelf liep Brak letterlijk tegen de kozijnen aan. De vloer van de woning werd vroeger steeds opgehoogd. Het plafond kwam dus steeds dichterbij. „Het veen is voortdurend ingeklonken en het huis zakte gewoon mee. Toen het huis werd gebouwd was nog geen sprake van funderen op palen."
Toch heeft dat er mede voor gezorgd dat zijn woning een gemeentelijk monument werd. Het huis van Brak dateert uit omstreeks 1730. Destijds stonden er vier van dit soort huizen, zijn exemplaar is het enig overgeblevene. Samen met wat bebouwing tegenover de kerk en enkele boerderijen zijn het de oudste gebouwen van Zegveld.
Bijzondere waarde heeft het huisje bovendien omdat het een voorbeeld is van de vroegere 'plattelandsbouw.' Het bouwwerk oogt als een kleine boerderij, maar was een normaal huis. Het bood bovendien tot 1940 onderdak aan een rietdekkersbedrijf. En van 1870 tot 1970 was er nog een kruidenierswinkeltje in gehuisvest. De naam Lagerhuis slaat overigens niet op de bouwkundige staat, maar op het feit dat hier in de Tweede Wereldoorlog levendig werd gedebatteerd.
Brak is niet toevallig erg geïnteresseerd in het huis. „Mijn hele voorgeslacht heeft hier gewoond. In de archieven is hun aanwezigheid terug te voeren tot 1800, vermoedelijk zelfs tot 1750. Ik ben hier geboren en getogen en toen ik klein was stond het al scheef. En mijn vader wist uit zijn jeugd dat het toen ook al zo scheef stond."
Dat oude karakter wordt bij de onlangs begonnen restauratie gerespecteerd. Eerst worden funderingspalen aangebracht, waarop een grote betonnen plaat wordt gelegd die de muren ondersteunt. Bij het daaropvolgende vijzel werk wordt het huis een halve meter 'opgetild.'
„En daarbij proberen we het huis weer wat rechter te zetten." Helemaal loodrecht wordt het echter niet, voegt Brak toe. Dat zou niet passen bij het karakter en de ouderdom van het huis.
Na dat funderingsherstel ontfermt een tweede aannemer zich over andere delen, zoals deuren en kozijnen, en wordt het voegwerk hersteld. Een rietdekker neemt het dak onderhanden. „En dan staat het rond de zomer van 2010 weer zo vast als een huis," aldus Brak. En zo als het een lid van de monumenten stichting Hugo Kotestein betaamt gaat alles volgens de normen van monumentenzorg.
De restauratie is voor Brak niet alleen als historicus extra interessant Het feit dat hij letterlijk de sporen van zijn voorouders tegenkomt vindt hij bijzonder. Zo kwamen recent onder de tegelvloer in de woonkamer twee voorgaande vloeren uit achtereenvolgens 1800 en 1700 te voorschijn. „Vooral de vloer ui 1800 vond ik bijzonder. Zichtbaat was nog de contour van de haard. Ik stond op dezelfde tegels als waar mijn verre voorouders ooit stonden. Het kostte wel enige moeite om die tegels weg te halen."

Bron: AD Woerden 25 november 2009

Expositie Cora van Rijswijk

ZEGVELD - Tot 19 januari 2010 zijn in de bibliotheek van Zegveld schilderijen van wijlen Cora van Rijswijk te zien. Vlak voor haar overlijden had Cora de intentie om een overzicht tentoonstelling van haar werk te houden. De dochters van Cora, Rowena en Elisa, hebben ter nagedachtenis aan hun moeder deze selectie, die door Cora al was voorbereid, in ere gehouden. De expositie is te zien tijdens de reguliere openingstijden van de bibliotheek Zegveld, Middenweg 2c. Meer informatie vindt men op website www.regiobibliotheekhetgroenehart.nl.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 12 november 2009

Verkeersveiligheid

Het Dorpsplatform Zegveld organiseert op dinsdag 17 november een thema-avond over veiligheid. Vragen over hoe brand te voorkomen, het nut van een rookmelder en wat te doen bij een ramp komen aan de orde. Ook wordt over actuele criminaliteit cijfers in Zegveld gesproken. Verder is er uitleg over de hartdefibrillator en waar die zich in Zegveld bevinden. De thema-avond is bedoeld voor alle inwoners van Zegveld en de Meije en begint om 20.00 uur in de Milandhof

Goede Doelen Dag

De jaarlijkse Goede Doelen Dag wordt zaterdag 21 november gehouden in gebouw De Voorhof aan de Hoofdweg 48. 'Leuk' en 'Lekker' zijn de thema's. Voor kinderen is er een creatieve hoek, waar zij zelf aan de slag kunnen, er is voor iedereen een aantal creatieve producten te koop. Er is een snuffelhoek, een 'kniphoek', waar bezoekers een nieuwe coiffure kunnen krijgen en er is een uitgebreid aanbod aan koopwaar, van cadeautjes tot oliebollen en stoofperen. De Goede Doelendag duurt van 10.00 tot 14.30 uur.

Bron: Woerdense Courant 12 november 2009

Popmuziek bij concert Kunst Na Arbeid

Zegveld - Muziekvereniging Kunst Na Arbeid geeft zaterdag een najaarsconcert in De Milandhof. De fanfare, drumband en het mallet percussion corps laten verschillende nieuwe en oud popsongs horen. Op het programma staan nummers van The Beatles, Toto, Bon Jovi, Marco Borsato en Nick & Simon. Ook de majorettes leveren een bijdrage aan het concert. Aanvang: 19.30 uur.

Passage

De Zegveldse leden van Passage krijgen dinsdag 10 november bezoek van een groep vrijwilligers uit Kockengen. De vrijwilligersgroep 'Goed Werk' laat een video zien over Vietnam, één van de landen waarmee zaken gedaan wordt. De bijeenkomst begint om 19.45 uur in de Milandhof.

Speculaas te koop

Leden van de christelijke gemengde zangvereniging 'de Lofstem' gaat in de week van 9-14 november de deuren in Zegveld en de Meije langs om speculaaspoppen te verkopen. De opbrengst van deze verkoopactie is voor de verenigingskas.

Bron: Woerdense Courant 5 november 2009
Pin It