Honderd jaar in Zegveld

Zegveld - De Zegveldse J. de Jong-Nagel vierde vrijdag haar honderdste verjaardag. Ter gelegenheid daarvan kreeg de eeuweling bezoek van burgemeester Schmidt, die haar namens het gemeentebestuur een presentje kwam overhandigen.

Henkido-leden doen het goed

Zegveld - Leden van de Zegveldse sportschool Henkido hebben goed gepresteerd tijdens de elfde editie van het Henkido/de Bosrand Judo- en Sambotoernooi, dat afgelopen weekeinde werd gehouden in Zegveld. In totaal  verschenen 420 deelnemers, van wie er behoorlijk wat op hoog niveau sporten. Ook een aantal sporters dat dit jaar meedeed aan een Nederlands of Europees jeugdkampioenschap meldde zich voor het toernooi. Uit het buitenland waren er ook judoka's uit Frankrijk en Monaco. Daarnaast deed een aantal leden van de Nederlandse jeugdkernploeg mee.  In het eindklassement judo bezette Henkido riant de eerste plaats met 21 eerste, 25 tweede en 18 derde plaatsen. De beste buitenlandse sportschool  was Altkirch uit Frankrijk. Ook bij Sambo ging de eerste plaats naar de organiserende vereniging. Regionale kampioenen,
uitkomend voor Henkido, waren bij Sambo: Esmee Koeckhovn (Kamerik) en Pim Graafland en Roin van de Hoeven (Zegveld) Bij judo: Lisa, Pim en Tom Graafland, Robert Verheul (Zegveld) Jan Willem en Danielle Buurman en Berend Mostert (Woerden), Esmee Koeckhoven en Jeroen Stoof (Kamerik).

Wintermarkt

De Culturele Stichting Zegveld organiseert zaterdag 12 december voor de zevende keer een wintermarkt in de Milandhof. Van 10.00 tot 16.00 uur staan er ruim vijftig kramen opgesteld met winter- en kerstartikelen. Er is ook een kerstman en een terras met winterse lekkernijen. Meer info: Edith Benetreu, tel. 0348-691720 of Jolanda vanTol, tel.0348-691650.

Stratenvolleybal

De Zegveldse badmintonvereniging 'Don Quishuttle' organiseert aanstaande maandag een badmintonstratentoernooi in de Milandhhof. Er wordt in tweetallen gespeeld en ook de jeugd is welkom. De zaal is vanaf 19.30 uur open. Meer info en opgeven; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron: Woerdense Courant 29 oktober 2009

Nieuw werk te zien van Ido Vunderink

Zegveld - Schilder Ido Vunderink exposeert vanaf komende zondag in zijn eigen galerie Vermeije, Meije 205. Vunderink laat daar een nieuwe collectie schilderijen zien, zoals hij dat vrijwel elk najaar doet. De schilder heeft de afgelopen jaren een brede groep liefhebbers van zijn werk gecreëerd. Hij maakte naam met zijn sterk geabstraheerde landschappen, vooral in het Groene Hart gesitueerd en met zijn portretkunst. De galerie is zaterdag en zondag open van 11.OO tot 18.00 uur en de tentoonstelling duurt tot en met 1 november.

Passage

"Naar een toekomst zonder gif' is het onderwerp waarover de Zegveldse leden van Passage, dinsdag 13 oktober, alles te weten komen. Doke Keijzer vertelt over chemische toevoegingen aan cosmetica, voedsel en schoonmaakmiddelen. Er zijn heel veel stoffen die nooit getest zijn en waarvan bekend is of vermoeden dat ze gevaarlijk zijn voor de gezondheid en milieu. Zij vertelt over een aantal van de meest gevaarlijke stoffen en legt uit waarom ze gevaarlijk zijn en hoe je deze schade kunt voorkomen. Aanvang: 19.45 uur in Gasterij Milandhof.

Bestuurster (63) te water

Zegveld - Een 63-jarige vrouw uit Vinkeveen is maandagmiddag met haar auto langs de Milandweg in de sloot beland. Zij haalde een voor haar rijdende trekker in, maar verloor daarbij de macht over het stuur. Passanten snelden haar meteen te hulp en brachten haar op het droge. De vrouw werd naar het Hofpoort ziekenhuis gebracht.

Bron: Woerdense Courant 8 oktober 2009

Lezing over verdwenen dorp Mi

Zegveld - De Culturele Stichting Zegveld en de Stichts-Hollandse Historische Vereniging houden op maandag 19 oktober een lezing over het dorpje Mi in de Milandhof.
De lezing gaat over verdwenen dorpen in Nederland waaronder ook het dorpje Mi. De CSZ heeft in 2007 een radarscan laten uitvoeren van het gebied rond de Oude Meije, ter bestudering van het dorpje Mi dat omstreeks het jaar 1200 gevestigd zou moeten zijn. Chris Verheul van de CSZ geeft uitleg over de resultaten van deze grondradarscan. Al sinds eeuwen zijn de mensen uit de regio bezig met de geschiedenis van het dorpje Mi. Dit dorpje werd al vermeld in een akte van 1131 en schijnt de eerste bewoonde locatie te zijn geweest in het gebied rond Zegveld. Rond 1200 is het dorpje verlaten (of verwoest) en zijn de bewoners naar Zegveld en Nieuwkoop getrokken. Het kerkje van Mi -dé St. Maartenskerk- is daarbij of daarna verloren gegaan. In de eeuwen erna is dé locatie echter op kaarten steevast aangemerkt als St. Maartens kerkhof. Uiteindelijk is van het dorpje alleen de waarschijnlijke locatie van het kerkje middels de vermeldingen op kaarten overgebleven.
In vrijwel alle literatuur over de historie van deze regio nemen het mysterie van het dorpje Mi en de St. Maartenskerk een prominente plaats in. In deze verhandelingen blijven echter veel aspecten onbeantwoord. Zo is er geen eenduidigheid over de bouwwijze van de kerk. Een aantal schrijvers spreekt van een houten kerk, anderen gaan op basis van de vorm van een meertje ter plekke van de kerk uit van een gemetselde kerk met Romaanse kenmerken. Rond 1970 was Ir. C.J. Schothorst, (Universiteit Wageningen) na onderzoek van scherven op een kavel van de proefboerderij ervan overtuigd dat de werkelijke locatie van de kerk afweek van de locatie zoals op kaarten aangegeven. Voordat hij zijn werk kon afronden is Schothorst echter onverwachts overleden. Om het mysterie compleet te maken is er rond 1920 naar verluidt bij baggerwerkzaamheden een gouden kelk gevonden in de Oude Meije. Met deze kelk, die sindsdien spoorloos verdwenen is, zouden een aantal vragen rond de geschiedenis van het dorpje Mi beantwoord kunnen worden. De bijeenkomst begint om 20.00 uur.

Vijf gouden echtparen

DOOR JOLANDA VAN TOL
Zegveld/Woerden- Afgelopen dinsdag vierden Leen en Jansje van Doorn uit Zegveld hun vijftigjarig huwelijksfeest in de Milandhof. "Dat komt natuurlijk wel vaker voor" vertelt de jongste zus van Leen, de Woerdense Lijntje Beukers "maar Leen en Jansje zijn het vijfde paar uit ons gezin dat het gouden huwelijksfeest viert.
Afgelopen dinsdag zijn we dus met het overgebleven vijftal allemaal vijftig jaar getrouwd. Wij komen uit een gezin met zeven kinderen , de oudste zus Ma is nooit getrouwd en al overleden en broer Bas leeft ook niet meer. Hij trouwde in 1953 met len, Een jaar later Thijs en Marry van Doorn. In 1956 Zeeg en Cor van Doorn. In 1957 Gijsbert en Lijntje Beukers- Van Doorn. In 1958 Pietje en Arie van der Vlist- Van Doorn. En in 1959 Leen en Jans van Doorn. De afgelopen jaren hebben we bijna ieder jaar wel feest gehad. Maar als ik nu terugdenk aan mijn moeder die toen wij trouwden al weduwe was, vloog het nest wel in een rap tempo uit. Ons gezin woonde op boerderij 'Streven is leven"aan de Hoofdweg, dat heette toen nog 'Dorp 65'. Het was niet allemaal weelde en we moesten allemaal hard werken en daarvoor kregen we een gulden per week. Desondanks hebben we met elkaar veel schik gehad. Spelletjes doen aan de grote tafel in de keuken. Zelfs hebben we allemaal zwemmen geleerd in Zegveld. Een aannemer bouwde een zwembad bij ons achter in het land. Met gewoon slootwater en een duikplank. Het eerste jaar mochten we gratis en leerden zwemmen dat niet gewoon was in die tijd" vertelt Lijntje.

Starters in Zegveld: even geduld aub

Zegveld - Dat de nieuwe weg waaraan acht starterswoningen moeten komen 'De Haak" gaat heten, is al bekend. Echter met de realisatie van de woningen wil het niet echt vlotten. Wederom is er vertraging opgetreden, omdat de geluidsnorm door het naastgelegen tennisveld te hoog is om er te kunnen wonen.
"Het is niet te geloven en uitermate teleurstellend dat na bijna vier jaar vanwege het 'ping-pong' geluid van de tennisbaan de woningen er nog niet zijn" vindt voorzitter Henk van Dam van het Dorpsplatform Zegveld, dat dinsdagavond in een vergadering de kwestie aan de orde stelde. Eigenaar Stichting Wonen Weidegebied moet een ruimtelijke onderbouwing geven op geluid en milieu. De eerdere onderbouwing is op advies van de Milieudienst door de gemeente afgewezen. Ondanks de toezegging van de gemeente initiatieven te bekijken die op ander niveau een opening biedt aan SWW wil Paul Vonk van het platform opheldering van het Woerdense college over de procedure die is gevolgd." "Ook de tennisvereniging zit met de kwestie in haar maag. Om aan de geluidsnorm te voldoen zou er een geluidsscherm tussen de kantine en het veld moeten komen, om het beste resultaat te bereiken. De tennisvereniging wil een dergelijk scherm niet op die plaats, maar is ook 'Zegvelder' genoeg om te weten dat die woningen belangrijk zijn voor onze jongeren" aldus Henk van Dam Van Dam hoopt op een flexibeler beleid van de gemeente en dat begin volgend jaar de bouw echt kan starten. SWW maakte bekend dat de toewijzingsregel niet volgens loting gebeurt, maar het puntensysteem van woningzoekende te volgen.
Méér woningbouw
Overigens is er ook nog goed nieuws over woningbouw in Zegveld: Bouwonderneming Bolton die het voormalige Rabobank gebouw aan de Middenweg heeft gekocht, wil op de begane grond de kantoorfunctie behouden en op de eerste verdieping appartementen voor starters realiseren. Ook heeft het Zegveldse bouwbedrijf de woning en omliggende grond van Den Hollander gekocht en heeft daar een aantal woningen gepland.

Bron: Woerdense Courant 1 oktober 2009
Pin It