ZEGVELD - In Zegveld loopt momenteel een proef met gemalen steen en olivijn als vervanger van kunstmest. De proef duurt tot juni volgend jaar. De provincie Utrecht en de onderzoekbureaus Nova Saxum en Altera verwachten dat de proef bijdraagt aan een duurzame landbouw. Getest wordt onder meer of de toepassing van de mineralen (ook wel silicaten genoemd) leidt tot minder CO2 uitstoot en of planten de voedingsstoffen beter opnemen.
De proef wordt uitgevoerd op een strook land van veehouder Voorend aan de Meije. Daar liggen 21 stroken die op zeven verschillende manieren worden bemest. Drie stroken met verschillende doses van het mineraal olivijn, een met steenmeel, een blanco strook en twee met kunstmest. „De proef is belangrijk omdat de fosfatenvoorraad dreigt uit te putten. Daarnaast is voor de productie van kunstmest veel energie nodig," zegt Bram Hoogesteger van Nova Saxum.
Sjaak Voorend stelde zijn land beschikbaar. „Je ziet weinig verschil. Het is ook moeilijk te vergelijken. De weilanden eromheen worden anders gebruikt."
ZEGVELD/KAMERIK - Agrariërs met een bedrijf waarop Q-koorts is geconstateerd verkeren nog altijd in onzekerheid of ze weer kunnen fokken met jonge dieren. „Deze week willen we duidelijkheid geven," zegt een woordvoerder van het minsterie van LNV. Dit departement schuift de beslissing vooralsnog al weken voor zich uit.
Volgens de woordvoerder is het, voor de veehouders in Zegveld en Kamerik wachten op een rapportage van een onafhankelijke specialist, voordat besloten wordt of fokken weer mogelijk is op eerder als besmet bestempelde bedrijven. Eerder liet LNV doorschemeren dat pas een besluit volgt als zeker is dat geen nieuwe ruimingen meer plaats hoeven te vinden vanwege uitbraak van de besmettelijke ziekte.
ZEGVELD/WOERDEN -Tijdens de grootschalige werkzaamheden aan de Zegveldse Hoofdweg vinden alleen 's nachts totale afsluitingen voor verkeer plaats. De doorgaande route ondergaat komende maanden een complete metamorfose.
MARGO GERLING
Die verandering bestaat uit brommers op de rijbaan, strepen alleen aan de zijkanten van de weg met daarnaast een opstaande rand en snelheidsvermindering tot maximaal 60 in plaats van 80 kilometer per uur.
Ook komen in de nieuwe weg plateaus te liggen om veiliger over te kunnen steken en de snelheid van het verkeer af te remmen. De verhogingen komen ter hoogte van het pontje over de Grecht bij de jachthaven en de Nijverheidsbuurt.
In eerste instantie waren tenminste twee plateaus meer voorzien op het aangepakte weggedeelte van zo'n twee kilometer. Bij het Tho-mashuis komt echter vooralsnog geen verhoging te liggen, voor bewoners die over willen steken. Eigenaresse Jeanne Nieuwendijk is daar niet al te rouwig om. „Want vrachtverkeer, aanhangers en tractoren zorgen bij zo'n plateau voor flink wat herrie binnen."
Ze verwacht door de lagere maximumsnelheid binnen een paar maanden een veiliger situatie voor de deur aan te treffen. „Iedereen is overtuigd van het belang van een lagere snelheid. Want vooral 's avonds en 's nachts is het hier vaak net een snelweg."
Diezelfde verwachting heeft ook Piet Bremmer. Het dorpsplatform-lid en eigenaar van de lokale supermarkt stelt: „Als het maximum 60 is, gaat de snelheid naar beneden. Bestuurders zijn dan minder snel geneigd 100 te gaan rijden. Dat doen ze bij 80 als maximumsnelheid veel eerder."
Daar voegt Bremmer aan toe dat het hoog tijd is voor de renovatie. „De weg is heel erg slecht." Bovendien juicht hij ook de duidelijker afscheiding toe: een rand in plaats van een berm. „Veelvuldig vinden aanrijdingen met brommers en fietsers plaats. Het is een tijdje lastig maar daar krijgen we wel een betere weg voor terug. Net zoals bij de A2 en A12."
De weg wordt vanaf de pont bij de Zegveldse Uitweg tot aan de dorpskern aangepakt. Het wegdeel van de kern tot de Milandweg is al eerder opgeknapt. Ook het fietspad naast de route krijgt een opknapbeurt. Het uiterlijk van de drukke route wordt vergelijkbaar met dat van de opgeknapte N458 tussen Nieuwerbrug en Bodegraven.
De werkzaamheden zijn vorige week begonnen en duren tot in oktober. Verkeerslichten zorgen voor een goede afwikkeling van verkeer tijdens het werk.
Van totale afsluiting van de weg is in die periode alleen 's nachts soms sprake, aldus een woordvoerder van de gemeente. Zo'n afsluiting is nodig voor het aanbrengen van een nieuwe asfaltlaag op het weggedeelte. Volgens de woordvoerder kan het werk eerder klaar zijn dan de geplande datum van 29 oktober.
DOOR JOLANDA VAN TOL
Zegveld/Woerden - De schrik bij de organisatie van het Meije Tentfeest dat afgelopen zaterdag in een weiland aan de Middenweg zou plaatsvinden zit er nog goed in. Ook is er opluchting, want als de windhoos een paar uur later was gekomen, op het moment dat honderden bezoekers aanwezig zouden zijn was de ramp niet te overzien geweest.
Een van de organisatoren vertelt dat om kwart voor negen alle voorbereidingen voor het tentfeest waren getroffen en het feest kon beginnen. "Wij waren met ons clubje van 35 personen klaar voor de start, tot we vanuit de polder vanaf Bodegraven een windhoos aan zagen komen. Een molentje in het weiland begon heel snel te draaien en binnen een tel ging de grote tent de lucht in. Maar ook landhekken en allerlei andere voorwerpen! Het was net of we in een film over orkanen zoals je die in Amerika ziet terecht waren gekomen. Een van ons moest met een hoofdwond naar de Eerste Hulp, maar dat viel achteraf gelukkig mee. We zijn echt heel blij dat het zo goed is afgelopen"
De Woerdense brandweer assisteerde bij het opruimen. De organisatie van het Meije Tentfeest weet nog niet of er nog dit jaar een vervolg komt. "Eerst moeten we alle kosten die gemaakt zijn op rij zetten en alle schrik en emoties verwerken en daarna zien we wel weer verder."
Overige schade
Door het plotselinge noodweer ontstond ook elders in Zegveld (en daarbuiten, zie kader) schade. In de speeltuin aan de Molenweg waaide een grote boom om en vernielde een aantal speeltoestellen. Naast de harde windstoten, was er ook veel regen en die zorgde er weer voor dat straten blank stonden.
Schade beperkt
Woerden/Regio - Volgens Ton Klever van de Woerdense brandweer heeft de windhoos die een spoor trok van Bodegraven richting Zegveld, Nieuwkoop en Zevenhoven weinig overlast gegeven in de rest van de gemeente. "Aan de Cattenbroekerdijk in Woerden sloeg de bliksem in een schoorsteen, maar bleef de schade beperkt tot wateroverlast, ook in Harmelen."
ZEGVELD - De windhoos van afgelopen weekeinde heeft weliswaar een vernietigend spoor achtergelaten, de Zegveldse jeugd weet er ook van te profiteren. In de speeltuin aan de Molenweg viel deze boom om, die onmiddellijk in gebruik werd genomen als speelboom. Ook gisteren is in de getroffen strook tussen Waarder, Nieuwerbrug, Zegveld en Zevenhoven nog volop opgeruimd na de korte maar hevige storm.
ZEGVELD - Zegvelders zitten niet te springen om nieuwe woonwijken a la de Broeksloot. Ruimte willen ze, in de vorm van betaalbare huizen met flink wat slaapkamers en net even wat meer luxe en comfort dan ze nu hebben. Maar dus géén standaard rijtjeswoningen.
De uitkomst van het woonwensen-onderzoek in Zegveld, uitgevoerd door makelaar Jacques de Koning uit Waarder, liegt er niet om. Jacques de Koning: „80 procent van alle Zegvelders die het formulier hebben ingevuld, wil in het dorp blijven wonen." Opvallend is ook dat 75 procent van de starters in Zegveld wil wonen. „Dat bewijst dus dat jongeren niet in hun studentenstad blijven hangen, ze kiezen bewust voor dit dorp," aldus De Koning.
De starters nemen geen genoegen met een piepklein appartementje. Ze willen een betaalbaar huis, tot 2,5 ton, met een tuin, een berging en een paar slaapkamers. De Zegvelders die al een huis bezitten en iets anders willen, verlangen naar nét even wat groters. Ze willen bijvoorbeeld van een rijtjeshuis naar een twee-onder-een-kapwoning of naar een hoekwoning of een vrijstaand huis. Als het maar ruim is, want de gemiddelde gezinsgrootte is in Zegveld net even wat groter dan gemiddeld. Mensen willen veel kamers, een garage en een eigen parkeerplaats. Maar bovenal willen ze wonen met een dorps karakter.
Dus: „We moeten af van het idee dat we in dit dorp veel rijtjeshuizen en appartementen moeten neerzetten," stelt De Koning.
Mooi voorbeeld van wat Zegveld wil, zijn de acht starterswoningen aan de Milandweg, die samen de Haak gaan heten. De belangstelling voor deze aardig vormgegeven woningen was enorm. Het lange wachten op deze woningen lijkt bijna voorbij: In september gaat de eerste paal de grond in.
Maar na deze acht starterswoningen moet Zegveld nog een flinke dosis geduld betrachten, want het duurt nog wel een jaar of vier, vijf eer de eerstvolgende nieuwbouw zijn beslag krijgt. Misschien wel aan de Hoofdweg, waar nu nog kaashandel Kruyt is gevestigd. Het plan voor de al zo lang gewenste verhuizing van dit bedrijf naar de Nijverheidsbuurt ligt er, maar om huizen te mogen bouwen is het wel nodig dat de provincie Utrecht akkoord gaat met het oprekken van de bouwgrens. En dat vergt veel tijd. Op de nieuwe bouwlocatie zullen dan niet opeens tientallen woningen tegelijk komen. De Koning „Gefaseerd bouwen, zo'n 15 woningen per twee jaar, in kleine rijtje zodat je veel hoekwoningen hebt. Een paar duurdere, een paar voor starters en wat voor ouderen. Zo breng je de doorstroming op gang.
ZEGVELD- Wat mag je niet missen in het Groene Hart? Het AD gaat deze zomer op pad met een lokale gids, die de geheimen van het gebied prijs geeft. Vandaag Lia Thorborgh op stap met bakkersvrouw Annalies de Leeuw.
Lekker ontspannen op het Broekerpad
Ze is goede maatjes met alle klanten, maar aan de Hoofdweg 140 in Zegveld komt bakkersvrouw Annalies de Leeuw extra graag. Elke ochtend bezorgt ze er brood bij de bewoners van het Thomashuis: „Een heerlijk oord." Als ze tijd heeft, loopt ze Atelier De Schuur binnen. Ook nu worden we vriendelijk ontvangen. Creatief begeleider Maarten Vlaming toont de ruimte waar de kunstenaars met een verstandelijke beperking in diverse technieken werken. Overal staan de kleurige resultaten van hun kunstzinnigheid. Er zijn regelmatig exposities en bezoekers zijn altijd welkom. Mensen kornen langs om schilderijen te halen via kunstuitleen of om cadeautjes te kopen. Vooral serviesgoed, keramische vijverobjecten en windgongen zijn populair. Annalies kent het werk, de mensen, de geiten en de pony. Ze houdt van de rust in de beeldentuin.
Zegveld blinkt uit in netheid: overal aangeharkt grind en onkruidvrije borders. „Als de gemeente de bermen iets te laat maait, hebben de bewoners het zelf al gedaan," zegt de geboren Bodegraafse. Haar man Jan heeft een van de oudste bakkerijen van het land. In het pand aan de Hoofdweg wordt sinds de vroege 17de eeuw brood gebakken. Het winkeltje met een monumentale toonbank en de vitrinekasten met geslepen glas geurt naar vers brood en lokt ook toeristen. Dit is het oudste deel van Zegveld, waar sinds 1312 een kerk staat. Het stilste plekje is de begraafplaats, die Annalies vanuit haar slaapkamerraam kan zien. Daarachter strekken zich weilanden uit tot het verre kerktorentje van Kanis. „Ik begrijp nooit waarom mensen angst hebben voor een kerkhof. Hier zittend op een bankje maak je je geest leeg."
Een andere favoriete ontspanning is wandelen. De fiets blijft op de brug staan bij boerderij Vlijt en Zegen aan de Broekerweg en wij lopen het Broekerpad. Het is een laarzenpad door de Lagebroek, de vroegere toegangsweg van de boerderij Arbeid Adelt die we in de verte zien liggen. De eigenaar geeft wandelaars (zonder hond!) de gelegenheid om langs de brede sloot door de weide te wandelen. Na de smalle loopplank over het water struinen we door het gras, nagestaard door nieuwsgierige koeien.
Na een stief kwartiertje arriveren we op de Rondweg 15 bij kaasboerderij De Lagebroek. Ook hier de geur van het eigen product. Marleen de Groot is de laatste zelfka-zende boerin van Zegveld. Achter de winkel geeft ze rondleidingen in de kaasmakerij, waar goudglanzende kazen van zestig kilo in de pekel baden. Tien soorten kruiden-kazen maakt ze. In de keuken van de boerderij vertelt haar man hoe boeren werken aan de natuurkwaliteit in de polder. Zodat de krabbenscheer in de sloten kon terugkeren. En overal kattenstaarten en moerasspirea staan te bloeien. Van die passie voor de natuur getuigt ook de volgende stop: de veestapel van de familie Spruit aan de Dwarsweg. Het veenweidevlees dat hier - ook op vrijdag en zaterdag aan particulieren - wordt verkocht is afkomstig van 'de meest verwende koeien van de polder' Vertederd lopen we langs de hokken met jonge stiertjes, terwijl aan de overzijde van de boerderij het volwassen vee van de weide wordt gehaald om gemolken te worden. „Je wou weten hoe Zegveld is," zegt Annalies. „Nou, dit is het. Groots, wijds en groen, een gemeenschap die elkaar kent en voor elkaar zorgt. Dit is het echte Groene Hart." De boerin knikt. Op de terugweg komen we via de nieuwbouwwijken het dorp weer binnen. „Voor de import ligt hier de kern," zegt de bakkersvrouw. Duidelijk is dat zij dat anders voelt.
Wat moetje in dit dorp echt zien
1. OOIEVAARSTATION MOLENWEG
Veel nesten van de kolonie zijn (nog) bezet.
2. BEGRAAFPLAATS NH KERK
Het kerkhof is te vinden an de Hoofdweg.
3. WANDELROUTES DWARS DOOR DE WEILANDEN Broekerpad, Branderpad, Hazekade. Voor meer informatie: www.vvv.woerden.nl.
KAMERIK/ZEGVELD - Onzekerheid, frustratie en hoop vechten om voorrang bij de families Van der Burg en Verduijn. Vandaag horen zij mogelijk of hun bedrijven, waar de Q-koorts is aangetroffen, nog een toekomst hebben.
MARGO GERLING
Aan maanden vol twijfels kan vandaag een einde komen voor de familie Van der Burg in Zegveld en voor de familie Verduijn in Kamerik. Het ministerie van LNV maakt mogelijk bekend of er weer gefokt mag worden met de jonge dieren op hun geitenhouderijen. Een motie daartoe is aangenomen door een meerderheid in de Tweede Kamer. Beslist het ministerie echter negatief en wordt de motie géén beleid, dan betekent dat een streep door de toekomst van deze geitenhouderijen in West-Utrecht, waar respectievelijk eind februari en half april de Q-koortsbacterie werd aangetroffen. De beslissing wordt samen met het ministerie van VWS genomen vanwege de mogelijke invloed op de volksgezondheid, zo legt LNV-woordvoerder Koen Gelinck uit.
POSITIEF
Valt de beslissing positief uit, dan geloven de geitenhouders William van der Burg en Izaak Verduijn naar eigen zeggen weer in de toekomst van hun bedrijf. „Met zo'n besluit zijn we heel blij," zegt William van der Burg. Verduijn: „Als dit besluit negatief uitvalt dan is na het ruimen van twintig dieren op mijn bedrijf een reddingsboei toegeworpen, maar dan kunnen we die niet gebruiken. Dan kunnen we namelijk niet verder met de jonge dieren."
Beide agrariërs zijn blij dat ze in ieder geval hoop kunnen houden, doordat ze veel jongvee hebben. „Maar we dreigen een prachtig mooi bedrijf kwijt te raken," zegt moeder Ria van der Burg. Zoon William: „Meer boeren dan mensen zijn ziek van de Q-koorts. De bacterie die geiten ziek maakt is helemaal niet identiek aan de bacterie die dat bij mensen zou doen. Mensen met alleen antistoffen zijn afgelopen jaren als ziek aangemerkt. Wat hebben we aan een vergoeding voor de geiten? De intentie van boeren is je beste dieren doorfokken." Kameriker Verduijn kan bij goed nieuws vandaag door gaan fokken met de 250 jonge geiten op zijn bedrijf aan de Mijzijde. Van der Burg kan hetzelfde doen met 300 jonge dieren aan de Dwarsweg. Maar in Zegveld heeft Van der Burg samen met zijn ouders ook nog eens 670 oudere geiten rondlopen en Verduijn op zijn beurt heeft 250 volwassen geiten. Voor deze dieren blijft een fokverbod bestaan.
Verduijn houdt daarom rekening met een schadepost, want hij heef weinig hoop dat fokken met deze dieren ooit nog mag. De familie Van der Burg blijft strijdbaar. Want naast de vergoeding voor 250 dood gemaakte drachtige geiten en door fokken met jongvee, is ook het geld voor volwassen dieren hard nodig. Alleen afmelken levert slechts de slachtprijs op.
Zegveld - Het onlangs opgeknapte terreintje naast de supermarkt in Zegveld valt in de smaak bij passanten. Met al deze zomderse dagen zit het hier regelmatig vol fietsers die er even hun broodje komen eten, zegt initiatiefnemer Piet Bremmer tevreden. Nu krijg ik zelfs vragen of ze hier ergens ook van een toilet gebruikt kunnen maken. Ook zijn eigen personeel zoekt het terreintje graag op om er tijdens de pauze even neer te strijken, net als allerlei Zegvelders die er graag even buurten. Bremmer heeft in overleg met de gemeente Woerden via een sponsorconstructie het verwaarlooosde terreintje opgeknapt. Het advies om de bankjes voornamelijk tegen de muur te plaatsen. zodat de mensen goed zicht hebben, is prima geweest, aldus Bremmer.
DOOR JOLANDA VAN TOL
Zegveld - Het lijkt maar niet te lukken met de acht starterswoningen die aan de Milandweg gebouwd gaan worden.
De afgelopen jaren volgde uitstel op uitstel. De laatste ontwikkeling is dat het bouwterreintje niet met vier meter zand, maar met tempex wordt opgehoogd. De leden van het algemeen bestuur van het Dorpsplatform Zegveld reageerden in de vergadering van afgelopen dinsdag vol ongeloof. "Dure deskundigen worden ingeschakeld, maar hebben kennelijk geen verstand van veengrond.
In een van de voorgaande vergaderingen werd al genoemd dat de laag van vier meter zand op veengrond niet gaat lukken. Maanden later zijn ze de deskundigen daar ook achter", " luidt een reactie van het Dorpsplatform.
De naam van de nieuwe straat 'De Haak' is al lang bekend en intussen heeft woningbouwvereniging SWW de Timpaan verandawoningen verkocht. Dat gebeurde volgens het puntensysteem. Elf starters uit Zegveld moesten worden teleurgesteld. Niemand gelooft het nog, maar eind september of begin oktober wordt de eerste paal geslagen. Gekscherend werd naar het jaartal gevraagd.
Zegveld - Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat de aanleg van een nieuwe hoofd-watergang in Zegveld afdwingen. De wetering is nodig om het "Watergebiedsplan Zegveld" te kunnen voltooien.
Aan dit plan wordt al enige jaren gewerkt. Doel is om een betere afwatering van het Zegveldse polderland te krijgen, terwijl ook een scheiding wordt aangebracht tussen de
waterstand in de bebouwde kom en het agrarische gebied. Aan de westkant van Zegveld (tussen Hoofdweg en Riet-veldse kade) is een en ander al gerealiseerd.
Aan de kant van de Grecht nog niet, omdat met name één van de grondeigenaren niet wil meewerken. Op basis van de waterschapswet kan echter een "gedoogplicht" voor een nieuwe wetering worden opgelegd. Het algemeen bestuur van De Stichtse Rijnlanden moet hierover nu een besluit nemen.