Denken, drinken en lachen

RIK SNEIJDER
Het is verbazingwekkend rustig in de gymzaal van Milandhof in Zegveld. Voor de 31-ste keer is hier het Verenigingenspel gehouden. Peinzen, lachen en een slokje gaan hand in hand.
De gymzaal zit vol. 72 Teams buigen zich gedurende 2,5 uur over 36 vragen. Een pauze is er niet bij. De vragen worden namelijk na een minuut of tien bedenktijd naar het volgend team doorgespeeld. Tijdens een pauze zouden de deelnemende teams dus met elkaar kunnen overleggen en de goede antwoorden kunnen opschrijven. Dat is niet de bedoeling, dat is valsspelen. Maar via een moderne telefoon zijn de antwoorden op de vragen toch ook stiekem op te zoeken? Organisatrice van de Culturele Stichting Zegveld, Ciska Klooster, moet lachen. „Dan hebben wij het geluk dat hier in Zegveld het bereik van veel mobieltjes heel slecht is. Dus het heeft niet veel zin om het op te zoeken. Ik denk ook niet dat het gedaan wordt, dan is de lol er gauw af. Maar inderdaad, als je wilt valsspelen dan zijn er altijd mogelijkheden."

Dit jaar zijn er meer teams dan vorig jaar. „Dit aantal van 72 is wel het maximum. We hebben al een paar teams moeten teleurstellen." Dat het grootschalige verenigingsvermaak in trek is, blijkt wel uit de belangstelling uit Kockengen en Kamerik. 'Spionnen' uit het verenigingsleven van die nabij Zegveld gelegen plaatsen kijken de kunst af. „Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ook daar verenigingsspelen ontstaan," zegt Klooster. „Het is een compliment."
Gino Versluis is een diehard deelnemer. Zijn team, de Haagse Lichtbond, een naturistenvereniging in de polder Groot Mijdrecht, doet al dertig jaar lang mee. Net niet vanaf het begin dus. Dan zullen jullie het wel een gezellig spel vinden? „Enorm gezellig. We hebben nog nooit gewonnen, maar we komen hier steeds terug omdat het gewoon gezellig is." Zijn zoon Marien met zijn vriendin Sylvia gaan daarentegen voor de winst. „We gaan winnen, echt, ik voel het," zegt Sylvia. Haar vijf teamgenoten moeten hard
lachen. Er zitten namelijk een paar pittige vragen tussen. „Vooral de politieke vragen zijn lastig. Kijk, het raden van de hoofdsteden is een makkie. Maar er zijn meer lastige vragen dan makkelijke," zegt Gino Versluis.
Een tafel verderop vraagt een deelnemer uit pure wanhoop aan een toevallige voorbijganger het antwoord op de 'theevraag'. In tien bakjes liggen tien verschillende soorten thee. Welke tien soorten thee zijn dat? Een moeilijke opdracht. Voor menigeen zijn er maar twee soorten; vieze thee en lekkere. Deze deelnemers twijfelen zo lang over de antwoorden dat de tijd hen parten gaat spelen. De bel voor de volgende vragenronde verstoort ruw het kibbelende denkproces van het team. Snel worden de antwoorden door helpers opgehaald en naar de rij juryleden op het podium gebracht. In een mum van tijd worden de antwoorden nagekeken. En ja, er gaat soms wel eens iets fout. Een vraag kan op meerdere manieren uitgelegd worden, of de vraag is verkeerd gesteld. „Ja dat komt voor. Dan zijn de teams ook wel zo fanatiek dat er meteen op wordt gereageerd. Terecht natuurlijk," zegt Klooster. Ondanks de gemoedelijke sfeer is de competitie groot. „Vooral onder verenigingen die met meerdere teams meedoen."
De winnaar van het 31ste verenigingenspel in Zegveld is overigens Schietvereniging De Witte Roos geworden. Ook in 2001 won deze vereniging.

Bron: AD Woerden 31 januari 2011

Bas van der Vlies boeit alle SGP'ers zegveld

ZEGVELD - Met de naam van spreker Bas van der Vlies op het affiche trok de lokale afdeling van de SGP in het dorp Zegveld ook een aantal mensen van andere pluimage aan, maar toch waren het vooral SGP'ers, die naar het icoon van de Staatkundig Gereformeerde Partij
kwamen luisteren. Bastiaan Johannis van der Vlies (geboren Sliedrechtenaar in de Tweede-Wereldoorlog op 29 juni 1942) is inmiddels politicus-af. Hij was van 10 juni 1981 tot en met 17 juni 2010 lid van de Tweede Kamerfractie en waarvan sinds 1986 als fractievoorzitter. Daarmee was hij een van de langst-zittende Tweede Kamerleden (10599 dagen), die zich bezigde met verschillende beleidsterreinen. Bovenal echter werd hij gezien als het geweten van het parlement. En dat hij dit terecht was werd duidelijk uit zijn speech voor zijn SGP-familie.

Kinderkleding beurs Zegveld

ZEGVELD - Op 19 maart van 09.30 -12.00 uur vindt in De Voorhof, Hoofdweg 48, de Kinderkleding- en speelgoedbeurs plaats.Vooraf moet men een nummer aanvragen bij Carola Hageman, telefoon 0348-560305, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Sabina van den Arend, telefoon 0348-691933, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Inname donderdag 17 maart 14.00 -15.00 uur / 19.00 - 20.00 uur.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 28 januari 2011

Toekomst proefboerderij in Zegveld nog niet duidelijk

Sarie Katsman
ZEGVELD - Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met de proefboerderij Zegveld. Standsorganisatie LTO en eigenaar Universiteit van Wageningen (Wur) zijn er nog niet uit hoe het voortbestaan van de Zegveldse boerderij als onderzoekscentrum financieel kan worden gewaarborgd.
Het was de bedoeling dat die duidelijkheid eind 2010 zou worden gegeven, zegt bestuurslid Klaas Barendregt van LTO-noord. „Maar er blijkt meer tijd nodig te zijn om uit te puzzelen hoe we de jaarlijks benodigde vier ton de komende tien jaar kunnen vastleggen." De Wur is eigenaar van de boerderij, maar de LTO heeft ook meebetaald aan de opstallen. „Als de LTO een gebaar maakt, wil de Wur dat wellicht ook," aldus Barendregt. De vier proefboerderijen van de Wur, waaronder Zegveld, worden op korte termijn gesloten. In Leeuwarden wordt een centrum voor de melkveehouderij gevestigd. Zegveld zou een doorstart kunnen maken als specifiek kenniscentrum voor boeren in het veenweidegebied en voor agrariërs die werken onder de druk van de grote steden. Barendregt: „En het kabinet wil investeren in voedselproductie dicht bij de steden. Kennis vergaren daarover biedt een kans voor Zegveld."

AD Groene Hart 26 januari 2011

Volle bak bij 31e editie van het Verenigingenspel

Ivo Knubben
Zegveld - Bij welke vogel hoort welk ei? Of: hoe noemen we dit ondergoed? Deze vragen zullen de deelnemers aan het Verenigingenspel komende zaterdag niet krijgen. Welke wel? "Er zijn nog steeds teams die mij vooraf daarover opbellen, haha."
Het is de 31e editie dit jaar. En Ciska Klooster is er namens de Culturele Stichting Zegveld al de helft van de keren bij betrokken. De avond vol doe- en denkvragen geniet een flinke populariteit. "Net als vorig jaar doet het maximale aantal teams mee. Dat zijn er 72. We hebben er zelfs een aantal moeten teleurstellen. De teams bestaan uit vier tot zes deelnemers en zijn van verschillende clubs. Sport politiek, personeelsverenigingen. Er zijn ook een paar teams uit Woerden, vaak wel met mensen die een link met Zegveld hebben."
Maar liefst 360 vragen - 36 opgaven met ieder 10 vragen - krijgt de zaal voor zijn kiezen. "En nog twintig vragen, die als een rode draad door de avond lopen. Heel wat dus. En daar zit vanalles tussen. 'Noem tien soorten koeien-rassen' bijvoorbeeld. Maar ook vragen over nieuwsitems uit het afgelopen jaar. En er moet altijd wat geproefd worden. Vorig jaar was dat kaas. En daarvoor een keer aardappels. Daar bakte ook niemand een bal van, haha." Sommige vragen hebben als vanzelf een prettige invloed op de lachspieren. "We hebben eens een skelet rond laten gaan. Moesten de teams raden hoe de verschillende botten heetten. En vorig jaar waren dat verschillende soorten ondergoed. Dat zorgde wel voor de nodige hilariteit, vooral bij de jongere deelnemers."
Zoveel vragen kost enige voorbereiding. "Je bent er eigenlijk het hele jaar mee bezig. Je komt eens wat tegen en dat gooi je dan op de grote hoop. Aan het einde zoeken we met elkaar uit wat er voor de quiz geschikt is." En voor wie als winnaar uit de bus komt wacht een geldprijs voor de vereniging en een wisselbeker. De winnaars van vorig jaar zijn er ook bij. Eens kijken of ze hun beker kunnen verdedigen.

Bron: Woerdense Courant 26 januari 2011

Korting bij jarige Nienke

Nienke van der Kooi heeft wat te vieren. Haar schoonheidssalon Salon Nienke bestaat namelijk dertig jaar. "Ik ben begonnen in een verbouwde slaapkamer, dat kan ik me nog goed herinneren, ja. Om naamsbekendheid te krijgen ging ik niet folderen, maar liep ik gewoon bij verschillende ondernemers binnen. Aan het meisje achter de kassa van de kruidenier vroeg ik: mag ik je wenkbrauwen eens doen?"
In, die drie decennia is de salon flink gegroeid. "Een aantal klanten uit de begintijd zijn er nog steeds. Een aantal komt ook van
best ver weg. Soms krijgen ze dan zelfs een lunch van me, haha." De verjaardag gaat ook aan de klanten niet voorbij. "Een
behandeling Hydradermie kost in de maanden februari en maart 50 in plaats van 75 euro. De klassiek behandeling, met onder meer epileren, reinigen en well-béing massage is voor 40 in plaats van 60 euro te ondergaan, ook in deze twee maanden." En alvast voor in de agenda: "En voor een vriendinnenbehandeling of zusjesbehandeling geldt in de eerste twee weken van september twee voor de prijs van één."
Salon Nienke
Milandweg 40, Zegveld
0348-691636,
06-20635397
www.salonnienke.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron: Woerdense Courant 26 januari 2011 en Woerdens Nieuwsblad 28 januari 2011

Ondernemersvereniging moet ook in Zegveld mogelijk zijn

Sarie Katsman
Elk dorp verdient zijn eigen ondernemersvereniging, vindt een aantal ondernemers in Zegveld. Vanavond richten zij er daarom eentje op.
„Wat ze ergens anders kunnen, moet toch ook in Zegveld lukken?" Theo Nieuwendijk, die samen met zijn vrouw het Thomashuis aan de Hoofdweg in Zegveld runt, is ervan overtuigd dat een ondernemersvereniging Zegveld-De Meije een kans van slagen heeft. „Overal om ons heen zijn ondernemers verenigd, in Kockengen, in Woerden, alleen bij ons is geen vereniging. We hebben eens rondgekeken en ontdekt dat er in dit gebied 300 Kamer van Koophandelgenoteerden zitten. Dat was veel meer dan we dachten. Die ondernemers hebben geen idee van elkaar wat iedereen doet. Daar willen we graag verandering in brengen.' Nieuwendijk meldt dat de vereniging in oprichting dat denkt te gaan doen door middel van bedrijfsbezoeken. „Ik hoor nu ook altijd al veel mensen die wel eens bij ons in het Thomashuis zouden willen binnenkijken omdat ze niet precies weten waar we hier mee bezig zijn. Dus het eerste bedrijfsbezoek staat al gepland: op 14 april komen de leden van de ondernemersvereniging bij ons op bezoek."
Of er in het verleden een ondernemersverehipng is geweest, weet Nieuwendijk niet precies. „Dat is in elk geval al lang geleden" Een on-dernemersvereniging moet een vriendenclub kunnen worden, door minimaal vier keer per jaar bijeen te komen, en door de bedrijfsbezoeken. „Dan krijg je begrip voor elkaar en je kunt elkaar helpen bij problemen waar je allemaal tegenaan loopt" De vereniging in oprichting heeft alle 300 ondernemers aangeschreven* „Ik heb niet de illusie dat ze alle 300 maandagavond komen maar een vereniging beginnen met 50 leden moet tot de mogelijkheden behoren" denkt Nieuwendijk

Bron AD Groene Hart 24 januari 2011

Bas van der Vlies komt

ZEGVELD - Oud Tweede Kamerlid en SGP fractievoorzitter Ir. B.J. van der Vlies zal op woensdag 26 januari spreken op de jaarvergadering van de Zegveldse SGP kiesvereniging, Deze oud-politicus (met 10599 dagen hetlangstzittend Tweede Kamerlid) zal ingaan op de komende statenverkiezingen van 2 maart. Als titel staat boven zijn verhaal genoteerd: Statenverkiezingen: van groot belang!" (Voor provincie, maar niet minder voor 1e en 2e kamer.) De avond is in 'de Raadzaal' van de Milandhof om 20.00 uur. Vanaf 19.45 uur staat de koffie klaar. Entree is gratis, aan de uitgang zal een collecte worden gehouden ter bestrijding van de onkosten.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 21 januari 2011

Van der Vlies in Milandhof

Zegveld - Oud-Tweede Kamerlid Bas van der Vlies spreekt op woensdag 26 januari op de jaarvergadering van de Zegveldse SGP kiesvereniging
Van der Vlies zal ingaan op de komende statenverkiezingen van 2 maart. Locatie: de Milandhof. Aanvang: 20.00 uur. Entree is gratis. Aan de uitgang wordt een collecte gehouden.

Nieuwe club ondernemers

Zegveld - In de Milandhof vindt 24 januari de oprichtingsvergadering plaats van de Ondernemers Vereniging Zegveld. Het is een unicum in de geschiedenis van Zegveld dat een ondernemersvereniging wordt gestart die de belangen behartigt vanuit het perspectiefvan de ondernemers. Aanvang: 20.00 uur.

Bron: Woerdense Courant 19 januari 2011

Onbegrip over lang voorarrest van Zegveldse verdachte

ZEGVELD - „Bizar en onnodig." Zo noemt advocaat Ronald Denz de duur van het voorarrest van zijn 17-jarige Zegveldse cliënt. Die zit sinds 27 oktober vast voor een poging tot verkrachting van een 40-jarige vrouw aan de Hoofdweg in hun woonplaats.
„Ik heb klanten gehad die voor zwaardere vergrijpen korter vast zaten," zegt Denz. „Het lijkt nu alsof hij al veroordeeld is voordat hij voor de rechter is verschenen."
Het OM geeft traag verlopende getuigenverhoren op als reden voor het lange voorarrest. „Dat het zo lang duurt vinden wij ook niet fijn, het begint te knellen," zegt een woordvoerster van het OM. Die wijst op een getuigenverzoek door de verdediging.
Getuigen opvoeren als reden voor het trage proces, ziet advocaat Denz als onzin. „Alle getuigen zijn gehoord. Alleen het slachtoffer moet mogelijk nog een verklaring afleggen."
Het verhaal dat het slachtoffer heeft over de gebeurtenissen in de 'Nacht van Woerden' wijkt sterk af van het verhaal van verdachte R., weet Denz. „Hij heeft een totaal andere lezing van het gebeuren dan de aangeefster zelf." Bovendien sluit de lezing van R. volgens Denz 'naadloos' aan op die van een gehoorde getuige. Daarnaast verwerpt Denz ook de melding over een tweede zaak die tegen R. is binnengekomen bij de politie. „Acht getuigen weerleggen dat verhaal. Daarom had ik gehoopt en verwacht dat hij geschorst zou worden, in afwachting van deze zaak. Ik heb goede hoop dat die schorsing nu tijdens de volgende zitting van donderdag alsnog volgt." Die vrijlating is volgens Denz nodig ook. „Want mijn cliënt is er heel beroerd aan toe, ook al ondervindt hij veel steun van zijn familie en van zijn vriendin. Maar zijn schoolcarrière heeft hierdoor een breuk opgelopen."
(Marco Gerling]

Bron: Ad Woerden 15 januari 2011

Jaco is ambassadeur nieuwe polsstokclub

Door Egbert Egberts
Dé ambassadeur van de polsstokverspringsport in de regio Jaco de Groot uit Kamerik gaat al weken de boer op. Op vrijdag 15 oktober van het vorig jaar is een nieuwe polsstokclub opgericht in het dorp Zegveld. De vereniging zal het polsstokverspringen aan gaan bieden in- en om Zegveld.
ZEGVELD/KAMERIK- "Leden zijn er genoeg", zo liet de meervoudig kampioen en recordhouder al diverse malen weten. Ruim 200 inwoners uit Zegveld waren enthousiast tijdens een op de oprichtingsdatum gehouden demonstratie. De groep vrijwilligers die dit evenement organiseerde heeft besloten dit initiatief vanwege de grote belangstelling een vervolg te geven. De komende jaren zal men het polsstokverspringen gestructureerd in Zegveld aan gaan bieden. "Maar één ding ontbreekt nog. Een eigen accommodatie. Niet geheel onbelangrijk, nietwaar?", zo geeft Jaco de Groot aan. Men heeft wel een terrein op het oog, maar zonder medewerking van de gemeente en de eigenaar komt er nog niets van de grond. "Daarom ben ik een beetje links en een beetje rechts aan het lobbyen. Bij de wethouder, bij raadsleden en ook bij wat invloedrijke persoonlijkheden en bedrijven. "De ambassadeur van zijn sport werd afgelopen vrijdagavond nog door burgemeester Hans Schmidt in het zonnetje gezet tijdens de Woerdense nieuwjaarsreceptie. Daar maakte hij ook gelijk maar gelegenheid van het moment om voor zijn zaak te gaan staan. "De reacties zijn altijd wel positief, maar nu nog even daad bij het woord. Er staan namelijk honderden mensen klaar om te springen." Tijdens het laatste Rabobank Sportgala werd De Groot tot sportman van het jaar verkozen. De uitreiker van deze opperde dat de gemeente best wel bereid was om een in de weg staand woonhuis te slopen voor dit goede doel. "Dat hoeft echt niet, hoor. Het kan veel simpeler. Men weet me te vinden om uitleg te krijgen hoe dit in een mum van tijd kan!"

Bron: woerdens Nieuwsblad 14 januari 2011

Zegveld Verenigingenspel

De Culturele Stichting Zegveld organiseert op zaterdag 29 januari voor de 31e keer het Verenigingenspel in de Milandhof. Vorig jaar namen 72 teams deel en dat betekende dat ruim 400 deelnemers van diverse verenigingen uit Zegveld en Woerden 380 denk- en doevragen moesten oplossen. Opgeven kan tot en met 14 januari via tel. 0348-691122.

Bron: Woerdense Courant 12 januari 2011
Pin It