Laatste onderhoudsdag IVN in deze winter

Het landschapsonderhoud van de IVN wordt volgend weekend afgesloten. Langer doorgaan is niet verstandig, want dieren zouden gestoord kunnen worden en de sapstroom van bomen en struiken komt op gang. De afsluiting vindt plaats bij familie Kop aan de Hoofdweg 106. Een aantal wilgen moeten hier geknot worden. Van 10 tot 15 uur wordt er gewerkt en voor koffie en thee wordt gezorgd.

AD Woerden 28 februari 2011

Geboortegolf na Q-koorts

MARCO GERLING
ZEGVELD - De familie Van der Burg durft weer positief vooruit te kijken. Precies een jaar nadat volgens metingen Q-koorts werd geconstateerd op hun bedrijf, is het nu wachten op een geboortegolf aan de Dwarsweg.
Slijten gaat het gevoel wel maar 'oud zeer' zal altijd blijven bestaan. Door het levenslange fokverbod voor de oudere dieren, verdwijnen komende jaren langzaam maar zeker de beste geiten waarop de familie Van der Burg het bedrijf wilde gaan bouwen. Ze zijn door alle ellende rond de Q-koorts vijf jaar teruggeworpen in de tijd.
Daar wil zoon William van der Burg (27 jaar) het eigenlijk niet teveel over hebben. Al kan hij zich er nog steeds flink kwaad om maken. Hoe meer hij terugdenkt aan vorig jaar rond deze tijd, hoe meer onbegrip weer in hem opborrelt. „Ermee leven dat het zo gegaan is, kan ik inmiddels wel. Maar accepteren doe ik het nooit. Omdat om puur politieke redenen mijn gezonde drachtige dieren zijn doodgespoten."
Nu wil William samen met zijn ouders, met wie hij het bedrijf deelt, vooral vooruit kijken. „We zijn weer positief en gaan met plezier in ons werk weer opbouwen. We kunnen weer plannen maken."
Dat gaat de familie doen mét hulp van de jonge dieren. Bij elkaar 180 geiten zijn drachtig, waardoor naar verwachting in mei 130 geitjes en evenveel bokjes ter wereld gaan komen. Die dieren vormen de basis van de hoop die weer leeft op de boerderij. Die hoop is na een uiterst onzeker jaar eind november gekomen en kreeg 6 december definitief beslag. Na een herfst vol stress en onzekerheid, kwam toen het verlos-
sende woord: de bok mocht weer bij de jonge geiten. Die mannelijke dieren hadden het dan ook druk in de tweede week van december.
Bijna negentig procent van de te dekken geiten is inmiddels volop drachtig. Veel meer dan waarop was gerekend en gehoopt. „We krijgen het druk in de lente, maar dat is niet erg," zegt moeder Ria met de weer op haar gezicht teruggekeerde lach. „Dit alles heeft ons maandenlang energie gekost. Ieder dag waren we bezig met die Q-koorts."
ELLENDE
Nog steeds wordt de familie herinnerd aan de gebeurtenissen vorig jaar. Want de zeshonderd oudere geiten die al op de boerderij rondliepen voor de ellende, verdwijnen langzaam maar zeker van het erf. Tot groot verdriet van vader Wim. Die daarom verwacht dat de ergste pijn voor hem misschien nog wel moet komen: het afscheid van zijn beste geiten omdat ze ook voor de melkproductie niet meer aan te houden zijn. Want die houdt op.
Positief is dat deze geiten veel beter melk geven dan verwacht. Volgens Van der Burg komt dat door de verzorging en aandacht die ze krijgen van de familie. Hierdoor kunnen ze komende jaren nog de economische basis van het bedrijf blijven vormen. Ook al is tot groot ongenoegen van de familie fokken voorgoed verboden. Het voornaamste is dat de familie na de rigoureuze ommezwaai van koeien naar geiten, enkele jaren geleden, weer goede hoop hebben op een mooie toekomst.
Moeder Ria: „En dat is maar goed ook, want we hebben die nieuwe stal hier niet voor niets op het erf neergezet."

Bron: AD Woerden 25 februari 2011

Nog geen bestemming voor verlaten school

ZEGVELD - Wat er precies gaat gebeuren op de oude plek van de gesloten openbare basisschool De Pionier in Zegveld is nog niet besloten. De school aan de Clausstraat, midden in het dorp, staat sinds dit schooljaar leeg omdat zich te weinig nieuwe leerlingen aanmeldden voor onderwijs. Het wachten is op een advies vanuit de gemeente. Woningbouw op de plek is een serieuze optie.

Motie voor leefbaarheid van kernen aangenomen

WOERDEN/ZEGVELD - Het college van Woerden heeft van de raad definitief opdracht gekregen vaart te maken met het Zegveldse project Goudriaan. Dit bouwplan aan de Hoofdweg op de plek van kaashandel Kruijt, voorziet in de bouw van zestig woningen. Hiervoor is het overschreiden van provinciaal vastgestelde bouwgrenzen nodig. Of Woerden het plan uit kan laten voeren, is voor een groot deel afhankelijk van het provinciebestuur.

Bron: AD 21 februari 2011

Nieuwe masten, beter licht

WOERDEN/ZEGVELD - Een nieuw type mast moet ervoor zorgen dat de Zegveldse Uitweg straks beter is verlicht tot aan de gemeentegrens van het dorp. De weg wordt door velen nu ervaren als een 'donker gat'. Ook het aanpalende fietspad wordt door de nieuwe masten straks beter verlicht. Het bedrijf CityTec is bezig met het plaatsen van de lantaarnpalen, die voor het eerst worden uitgeprobeerd. Mede afhankelijk van de ervaringen met de gebogen palen, die om de dertig meter langs de route komen te staan, worden later mogelijk meer plekken met de masten verlicht.

Nieuwe meter op Hoofdweg snel vernield

Marco Gerling
Zegveld - De nieuwe snelheidsmeter aan de Zegveldse Hoofdweg, bedoeld om het rijgedrag van automobilisten te registreren, is niet meer. Onbekenden hebben het apparaat vernield. De schade aan het snelheidsdisplay, dat ter hoogte van Hoofdweg 132 hing, bedraagt 1000 euro. De kast is ter reparatie naar Duitsland gestuurd.
De snelheidsmeter had voor de vandalen toesloegen al twee weken het passerende verkeer gemeten, zonder de snelheid weer te geven. Twee tot vier keer registreert het apparaat de voertuigen, vanaf een afstand van zo'n honderd meter.
„Op deze manier kunnen we aantonen hoe hard hier echt wordt gereden," legt verantwoordelijk ambtenaar Korse uit. Daar voegt hij aan toe dat met de uitkomst van de metingen de politie gericht opdracht kan worden gegeven vaker te controleren langs de doorgaande route. Die wordt nogal eens misbruikt om (te) hard te rijden.
Na de nieuwe inrichting is de maximaal togestane snelheid al wel naar beneden bijgesteld, van 80 naar 60 kilometer per uur. Daar houden automobilisten zich beter aan dan voorheen. Dat heeft te maken met het weghalen van de middenbelijning. Hierdoor remmen automobilisten vanzelf al meer af als een tegenligger nadert.

Bron: AD woerden 10 februari 2011

Alles netjes, met dank aan groep 8

ZEGVELD - Zegveld is vermoedelijk nog nooit zo netjes opgeruimd geweest. Twintig leerlingen van groep 8 van basisschool Jorai zijn gisteren aan de slag gegaan met prikstokken en bezems om het dorp te ontdoen van zwerfvuil.
De actie is onderdeel van een project van de school waarbij elke klas zijn best moet doen om geld in te zamelen voor goede doelen.
Esmee Verheul, Ghyslaine Burggraaf en Nikki Kuijer kwamen met het schoonmaakidee. Ze schreven een brief aan de gemeente, die vervolgens zorgde voor prikstokken en containers. Dorpsplatform Zegveld zorgt voor het geld, door de schoonmaakactie te sponsoren. Het geld gaat naar kindertehuizen, naar een adoptieschool en naar basisschool Jorai zelf.

Kijken naar kunst met een wijntje erbij

Meije - De Blauwe Meije houdt op zondagmiddag 20 februari een Michelangelo-wijnproeverij. Deelnemers maken kennis met de kunst en het leven van Michelangelo onder het genot van wijnen uit zijn streek, Umbrië en Toscane. Josje Oostrom, Italiëspecialist, Italiaans sommelier en eigenaresse van een Italiaans reisbureau, werkt mee aan de proeverij. Deze is van 17.00 tot 19.00 uur en de kosten voor deelname zijn 12,50 euro. Zie ook: www.freeheart.nl

Woerden aan zet in discussie rond nieuwbouw in Zegveld

Marco Gerling
WOERDEN/ZEGVELD - Woerden moet aan de provincie Utrecht uitleggen waarom in Zegveld bouwgrenzen moeten worden overschreden.
De provincie heeft Woerden verzocht 'een gemotiveerd verzoek' in te dienen voor de bouw van zestig woningen aan de Hoofdweg. Woordvoerster Pauline Bredt van de provincie stelt dat pas als dit verzoek is ingediend de 'haalbaarheid' van deze nieuwbouw kan worden beoordeeld. Daarbij stelt de woordvoerster uitdrukkelijk, dat door de gedeputeerde aan niemand is toegezegd dat wordt meegewerkt aan dit verzoek. Volgens haar heeft Woerden ook nog geen verzoek voor bouwplan Goudriaan ingediend.
Voormalig wethouder en huidig CDA-gemeenteraadslid Wim Groeneweg liet vorige week weten dat hem medewerking is toegezegd door zijn partijgenoot, gedeputeerde Krol.
De partij van Groeneweg kreeg vorige week van alle raadsfracties steun toegezegd bij het overschrijden van provinciale bouwgrenzen voor het bouwplan. Die werkwijze kan volgens Groeneweg ook in de andere twee dorpen van de gemeente Woerden (Harmelen en Kamerik) helpen bij het vergroten van de leefbaarheid.
Maar wethouder Schreurs heeft er naar aanleiding van gesprekken met een hoge ambtenaar én met de gedeputeerde vooralsnog een hard hoofd in dat de provincie zal meewerken aan de uitvoering van het plan.
De overschrijding van de bouwgrenzen is volgens de gemeente noodzakelijk omdat er anders te weinig woningen kunnen worden gebouwd. De bouw van een flink aantal huizen is nodig om de verplaatsing van kaashandel Kruijt te bekostigen. Die moet van de beoogde woningbouwplek aan de Hoofdweg verhuizen naar de Nijverheidsbuurt.

Bron: AD Woerden 9 februari 2011

Jorai veegt Zegveld schoon

Zegveld - Leerlingen van groep 8 van basisschool Jorai hebben gisteren (dinsdag) de actie 'Zegveld Schoon' gehouden. De leerlingen 'verdienden' daarmee geld voor een goed doel. Het geld dat is ingezameld gaat onder meer naar de adoptieschool in Roznava (Slowakije) en Shelter Ministries (kindertehuizen in arme landen).

Wijnproeverij

Zondagmiddag 20 februari kunnen liefhebbers bij de Blauwe Meije kennis maken met de kunst en leven van Michelangelo plus de wijnen uit zijn streek Umbrië en Toscane. Locatie: Meije 300. Tijd: van 17.00 tot 19.00 uur. Kosten: 12,50 euro. Inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vechtjassen vast na feestje

Zegveld - De politie heeft in de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 februari drie personen aangehouden op de Middenweg. Na een feest wilde een groepje feestgangers een taxibus instappen. Toen de taxichauffeur dat verhinderde, werd de sfeer grimmig en zocht de groep ruzie. De politie moest eraan te pas komen om de gemoederen te sussen. Helaas bleef een aantal personen ruzie zoeken en zich verzetten. Drie personen zijn aangehouden: twee inwoners van Alphen aan den Rijn van 17 en 52 jaar en een 22-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats. Om de rest van de groep op afstand te houden moest de politie gepast geweld gebruiken.

Bron: Woerdense Courant 9 februari 2011

Hoop voor kleine kernen

MARCO GERLING
WOERDEN - Om de dorpen Harmelen, Kamerik en Zegveld goed bewoonbaar te houden, mogen provinciale bouwgrenzen geen belemmering vormen. Een oproep om 'flexibel' om te gaan met die grenzen in Zegveld wordt door de hele gemeenteraad van Woerden ondersteund.
Vooral om woningbouw op de weinige beschikbare plaatsen in de kleine kernen mogelijk te maken, mogen de provinciaal vastgestelde bouwgrenzen niet heilig zijn. „Daar moet je soepel mee om durven gaan," zegt CDA-raadslid Wim Groeneweg. „We moeten bewoners van kleine kernen de ruimte gunnen," vult Leon de Wit (CU/SGP) hem aan. De oproep van de CDA-fractie aan het college om in Zegveld woningen te bouwen die deels de vastgestelde grenzen overschrijden, vindt gehoor bij alle fracties.
Dus ook bij de VVD, die onderschrijft dat de bouw van duurdere (vanaf 350.000 euro) woningen op de locatie aan de Hoofdweg past bij
hun filosofie dat die nieuwe bewoners in het dorp woonruimte achter laten voor doelgroepen zoals starters. Groeneweg legt uit dat de oproep niet op zichzelf staat, maar ook van toepassing is op Harmelen en Kamerik. Daar komt bij dat het Zegveldse 'voorbeeldproject' volgens hem goed inpasbaar is en niet zorgt voor aantasting van het Groene Hart, waarvoor de bouwgrenzen met name zijn bepaald. „Het gaat ons om de leefbaarheid in kernen. Zegveld blijft ernstig achter op het gebied van woningbouw."
Na zestien jaar praten is de bestuurlijke slagvaardigheid hier ook in het geding.
Niet alleen woningbouw moet die 'leefbaarheid' ten goede komen. De flexibele omgang met bouwgrenzen moet bijvoorbeeld ook gelden voor het verplaatsen van milieu-onvriendelijke bedrijven en voor minder verkeersoverlast. In Zegveld gaat het om verplaatsing van kaashandel Kruijt naar de Nijverheidsbuurt, om ruimte te maken voor zestig woningen.
Ook wethouder Schreurs kan zich vinden in de oproep en neemt die over. „We ontkennen de geschetste problematiek niet." Hij plaatst daarbij echter wel kanttekeningen. Zo wijst Schreurs op de impact van het voorstel: „Ontwikkelaars in de twee andere kernen naast Zegveld gaan met gepaste ogen kijken naar wat hier gaat gebeuren." Verder is Schreurs nog niet zo zeker dat de provincie mee wil werken. Groeneweg: „Ik heb goed contact met de gedeputeerde, partijgenoot Krol. Die heeft zwart-op-wit zijn medewerking toegezegd. Na zestien jaar praten is de bestuurlijke slagvaardigheid hier ook in het geding. Deze oproep is een opdracht aan het college om voort te maken. Bovendien zijn wij heel blij met de steun van alle fracties. De grensoverschrijding gaat in tegen wat in het coalitie-akkoord staat. Dat geeft aan dat door overleg goed oppositie is te voeren."

De Halve Maan herrijst

SARIE KATSMAN
MEIJE - Café de Halve Maan wordt afgebroken. De plannen voor nieuwbouw liggen al klaar: de nieuwe eigenaar hoopt dat het café volgend voorjaar eindelijk weer open kan.
Het is al geruime tijd stil rondom Café de Halve Maan in de Meije. Geen fietser die er terechtkan voor een 'bakkie' en ook wandelaars vinden dé deur altijd gesloten.
Geruchten over de toekomst van het bekende café in de Meije circuleerden al geruime tijd. Sinds kort ligt er een concreet plan: de Halve Maan wordt afgebroken. Maar de nieuwe eigenaar, Alphenaar René Kroes, van Kroes Verhuur en Bouwservice aan het Goudse Rijpad, wil het karakteristieke café weer opbouwen met een of twee appartementen erbij. Kroes heeft al een nieuwe uitbater op het oog die De Halve Maan gaat runnen. „Iemand die daar weer een bloeiend bedrijf van gaat maken. Zoals het vroeger was. Ik weet zeker dat dat mogelijk is, het is een wereldplek," zegt Kroes.
De Alphenaar had al langer een oogje op de Halve Maan voordat hij het verwaarloosde pand in september 2010 kocht op een vastgoedveiling. De toenmalige eigenaar moest het pand van de hand doen om aan zijn belastingverplichtingen te kunnen voldoen. „De Halve Maan zou al eens eerder worden geveild, maar toen kon de eigenaar het nog afwenden en ging het café aan mijn neus voorbij," aldus Kroes. „Maar ik bleef een oogje in het zeil houden en vorig jaar lukte het dus alsnog."
In opdracht van Kroes heeft architect Rob de Groot bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een bouwtekening ingediend. Een woordvoerster van de gemeente laat weten: „De exacte bestemming van deze bovenwoningen is nog niet akkoord en dus is dit getekende plan nog niet definitief. Het verzoek wordt op dit moment door ons beoordeeld. De aanvrager ontvangt over ongeveer drie weken een reactie van ons."
Kroes hoopt snel groen licht te krijgen. „Ik hoop dat de Halve Maan voorjaar 2012 weer open kan." De Halve Maan is voor hem niet zomaar een kroeg: „Ik heb er de beste herinneringen aan dat het café diende als stempelpost bij het schaatsen."
De Halve Maan is een begrip in de Meije en de regio. De ouderwetse kroeg, meer dan een eeuw oud, staat op een plek die vroeger ook al dienst deed als pleisterplaats met stoeterij. Het café naast de kerk diende jarenlang als favoriete stop voor wandelaars, motorrijders en fietsers, en in ijskoude winters als stempelpost bij het schaatsen van de Meijetochten. De LAURA, het jaarlijkse vierdaagse evenement van Alphen, nam de Halve Maan standaard op als rustplaats.
In de oorlogsjaren had het café een centrale rol in de gemeenschap: de toenmalige uitbater van de Halve Maan kreeg bij dreigende razzia's een telefoontje en zorgde dat de vele onderduikers in en rond de Meije snel een veilige schuilplaats konden vinden in de boerderijen en de graslanden. Karakteristiek voor de Halve Maan is het bekende bord aan de gevel: Een dorstig hart, vermoeid van het gaan rust wat uit, bij de Halve Maan.
De afgelopen jaren ging het snel bergafwaarts met het café. Het bleek lastig het café elke dag open te houden. Het idee van uitbater Nico van Veen om, naar Amerikaans model, een koffieautomaat (koffie voor l euro) het werk te laten doen, werd noch door de buurt noch door de klanten goed ontvangen. De afgelopen jaren was het café meer dicht dan open. De nieuwe uitbater gaat het anders aanpakken, zegt eigenaar Kroes „Die heeft verstand van horeca.".

Buurtcomité wil verbod op lange slierten ronkende motoren door Meije

Peter van den Belt
Motorrijders negeren steeds vaker het verzoek om niet in grote groepen door de Meije te rijden. Het Buurtcomité Stichtse Meije wil dat de gemeente handhavend optreedt, dan wel de groepen aanspreekt op hun gedrag. Werkt dat niet, dan moet de plek tot verboden gebied worden verklaard voor motoren. Het schilderachtige plaatsje de Meije is erg gewild bij wandelaars, fietsers en motorrijders.
Dat leidt bij een beetje mooi weer tot grote drukte op de smalle wegen. „Je kunt al bijna niet wandelen op de weg. Er komt geregeld een groep fietsers langs, maar grote groepen op de motor zijn heel hinderlijk. Wij willen af en toe wel eens wat rust," zegt voorzitter Rob Mostaard. Het probleem speelt al jaren, maar borden bij het begin van het dorp en afspraken met de motorclubs sorteerden aanvankelijk wel effect.
Mostaard: „De laatste jaren is het rijden in grotere groepen weer gewoon geworden. Dat willen we niet. We hebben er last van. Veel motoren achter elkaar produceren extra geluid. We willen er geen dertig of veertig, maar twee of drie tegelijk. Via een brief hebben we de gemeente nu gevraagd om passende maatregelen, controles bijvoorbeeld, of motoren maar een keer per maand toelaten." Een gehele afsluiting voor motoren is op bepaalde plekken in het land al ingevoerd, zegt Mostaard.
De voorzitter hoopt dat de gemeente in elk geval bereid is brieven naar motorclubs te sturen. „En als er dan nog niet geluisterd wordt, moeten we naar de volgende fase. Maar als we het probleem voorleggen, krijgen we meestal wel gelijk van de motorrijders. Het is ook niet zo moeilijk. Laat bij een toertocht de motoren een kwartier na elkaar vertrekken."

Bron: AD Woerden 5 februari 2011

Werk aan Molenweg aangepast

Marco Gerling
Zegveld - Vorst, onvoldoende geleverde palen en discussie over de beschoeiing hebben het werk aan de Molenweg flink vertraagd. Nu is het twee maanden na het oorspronkelijke aanvangstijdstip toch begonnen.
„Maar we blijven teleurgesteld over de gekozen kunststofbeschoeiing," zegt Leen Wisseloo namens omwonenden. „Daarmee raken we planten kwijt. Bovendien hadden jonge vogels bij een houten constructie wél met hun nagels naar boven kunnen klimmen."
Tegen de gekozen beschoeiing, zijn bewoners en natuurorganisaties direct in opstand gekomen. Omdat die 30 centimeter boven het water uitstak. Nu is na aandringen gekozen voor het verder in het water slaan van de beschoeiing, waardoor deze nog maar 5 centimeter boven het water uitsteekt. Hierdoor kunnen jonge meerkoeten, waterhoentjes en eendjes nog het water uit, als ze bijvoorbeeld opgejaagd worden door een snoek. Na het aanbrengen van de beschoeiing volgt een nieuwe asfaltlaag voor de verzakte route.

Bron: AD Woerden 3 februari 2011

Liever een warme snack

Jolanda van Tol
Zegveld - De 31ste editie van het Verenigingenspel is gewonnen door de Zegveldse schietvereniging 'De Witte Roos'. De winnaar van vorig jaar AKA Triatlonteam uit Woerden eindigde met een halve punt verschil op de tweede plaats. De winnaar van 2009, het Kalsbeek College, behaalde de derde plaats.
De ruim vierhonderd afgevaardigden van 72 verenigingen uit Woerden en Zegveld kregen afgelopen zaterdag in de Milandhof, 380 vragen voorgeschoteld. Zoals: het herkennen van koekjes, bladeren van bomen, geuren van thee, bekende koks, koolsoorten, logo's van supermarkten, schaal- en schelpdieren en de Rode Draad, waarbij de deelnemers vragen uit de Woerdense Courant moesten opzoeken. Volgens organisator Ciska Klooster van de Culturele Stichting Zegveld gaat het bij de meeste deelnemers om het spel en niet om de knikkers. "De lol kun je afleiden uit de antwoorden die worden gegeven. Zo werd bijvoorbeeld bij het herkennen van de koekjes gevraagd of dat volgend jaar warme snacks
kunnen zijn."
"De visvraag dreigde in het water te vallen, omdat de bestelling van de vishandel niet compleet geleverd kon worden. Op zaterdagmiddag nog zijn de oesters en scheermesjes uit Breskens gehaald."
De volledige uitslag is online te vinden. www.csz.zegveld.net

Bron: Woerdense Courant 2 februari 2011

Veel animo voor nieuwe vereniging

Zegveld - De nieuwe ondernemersvereniging Zegveld De Meije telt meteen vanaf de oprichtingsvergadering afgelopen maandag al 35 leden. „Er waren zeker 60 tot 70 belangstellenden; meer aanmeldingen volgen," aldus Theo Nieuwendijk namens de vereniging.
Voorzitter van de ondernemersvereniging is voorlopig Rebecca de Boer. De eerste vergadering is op 14 april, met aansluitend een bedrijfsbezoek aan het Thomashuis in Zegveld dat Nieuwendijk runt.

Bron: AD Woerden
Pin It