ZEGVELD - Geen gehannes met spiesjes van twee decimeter. Nee, Zegveld pakt het grootser aan. Op de Zegvelderie van 18 juni gaart een sjasliek van zes meter.
Rob van Hoogdalem, in het dorp beter bekend als 'de Sinaasappelman,' liep al langer met het buitenissige idee rond. Het pas aangetreden nieuwe bestuur van de Zegvelderie zag er de lol wel van in.
Maar de recordbarbecue is desondanks uiterst serieus. In samenspraak met metaalbedrijf Schouten uit Woerden heeft Van Hoogdalem een zes meter lange bak laten maken en een spies van dezelfde lengte. „Daar gaan de gebruikelijke ingrediënten op; rundvlees, paprika, tomaat, ui. Alleen zijn de brokjes in dit geval van het formaat hamburger," vertelt de Zegvelder.
Het vlees wordt de dag tevoren in een pascalisatiemachine behandeld. Onder extreem hoge druk worden bacteriën gedood. „Zo wordt het vlees beter houdbaar gemaakt. Na conservering gaat alles in de koeling, en zaterdag worden de pennen gekoppeld. Zodra het vuur op de goede temperatuur is, komt de sjasliek erboven te hangen. Een paar minuten draaien en bereiden, en dan kunnen de mensen aanschuiven," schetst Van Hoogdalem de gang van zaken.
Zodra het gerecht klaar is, moet wel even tempo worden gezet. Vrijwilligers moeten de sjasliek namelijk op broodjes leggen. En met zes meter is het zaak dat iedereen echt een broodje warm vlees krijgt. Het is voor Van Hoogdalem en z'n collega-bereiders een eerste test voor volgend jaar. Dan mikt hij namelijk op een sjasliek van liefst honderd meter voor het Guinness Book of Records. „Uitgaande van twintig stukjes vlees per strekkende meter is die spies goed voor tweeduizend broodjes in één keer. Daar hebben we wel wat logistieke hulp bij nodig. Ik ben al in gesprek met een technische- en een kokschool."
(Harrie van Opstal)
Door: ANNE KOMPAGNIE
ZEGVELD - Sommigen werken in de bediening van een lunchcafé, anderen draaien hun hand niet om voor een dwarsfluitsolo. „Tijdens de Down Doe Dag kunnen ze laten zien waar ze écht goed in zijn."
Waarom ze zo graag dwarsfluit speelt? De Goudse Eveline Kamperman (22) denkt even na. „Omdat het instrument zo mooi bij me staat," zegt ze, gierend van het lachen. „En natuurlijk ook wel een beetje omdat het prachtig klinkt, vooral als er iemand bij zingt."
Samen met de band Inspirit en een aantal muzikanten met een verstandelijke beperking oefent ze zaterdag tijdens de Down Doe Dag voor een optreden later op de dag. Op het repetoire staat het bekende Old MacDonald's had a farm. Een makkie, vindt Eveline. „Want ik speel al 12 jaar dwarsfluit."
Dat gevoel van trots en waardigheid, dat is de essentie van de Down Doe Dag, dit jaar voor de tweede keer in De Milandhof in Zegveld. Petula Peters van ASVZ (een organisatie voor zorg- en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking) beaamt dat. „Er wordt vandaag opgetreden, gekookt, geserveerd. Allemaal zaken waaraan deze jongeren een bijdrage kunnen leveren."
Terwijl de Downies - zoals ze door enkele begeleiders worden genoemd - oefenen, knutselen en broodjes smeren, luisteren familieleden in de zaal naar een lezing over beeldvorming en krijgen een workshop gebarentaal. Onder hen moeder Maroeska Hendrix. „Als je een kind met Down krijgt, denk je in eerste instantie alleen maar aan de zorg, aan de beperking. Het is heel leuk om te zien dat er een andere kant is. Mijn zoontje is nog jong, maar wat zal ik trots zijn als hij over zoveel jaar óók in staat is om een sport te beoefenen of een muziekinstrument te bespelen."
De lunch wordt ondertussen klaargemaakt door Roos van den Broek (17) en Milan Baars ('ongeveer even oud als Roos, maar precies weet ik het niet meer'). Roos en Milan staan vaker bij elkaar in de keuken, want werken beiden bij lunchcafé Juuls aan de Goudse Markt. „Ik loop er nu stage, maar als ik klaar ben met school ga ik er elke dag werken," zegt Roos. Milan weet precies te vertellen wat belangrijk is tijdens het bereiden van een lunch. „Je hebt kaas en ham, dat stop je tussen het broodje. Dan moet er ook nog drinken bij én je moet altijd een schort dragen. Anders komt er een haar in je eten, en dat vindt niemand lekker."
RUSTIGER
Muzikanten Janneke van Ieperen en Jeroen Alessie wonen in het Thomashuis in Zegveld, beheerd door Theo en Jeanette Nieuwendijk. „Bij ons wonen acht mensen met een verstandelijke beperking, plus nog een logé," legt Jeanette uit. „Het is voor de bewoners veel rustiger dan in een instelling: wij zijn er altijd, het is immers ons huis. Dat voelt kleinschaliger, persoonlijker."
De Down Doe Dag is wat haar betreft een prima initiatief, hoewel ze er ook wel iets in mist. „Op dit type dagen komen vooral veel ouders aan het woord die volkomen vrede hebben met de situatie, het vanaf dag één al een plekje hebben kunnen geven."
Dat geldt niet voor iedereen, weet ze uit haar jarenlange ervaring met de doelgroep én hun ouders. „Het gevaar daarbij is dat er wellicht mensen in de zaal zitten, die denken: ben ik dan de enige die het wél heel moeilijk vond? Die het niet direct kon accepteren? Er moet dus geen taboe komen op dat soort gevoelens - die komen nu eenmaal óók voor."
door Marco Gerling
ZEGVELD - Zegvelds nieuwste attractie vordert gestaag. Het bezoekerscentrum bij het ooievaarsdorp begint al aardig vorm te krijgen. Deze week rondt ook de stucadoor aan de Willem Alexanderstraat in het dorp zijn werk af.
Beheerder Gerard Baars zegt tevreden te zijn over de vorderingen: „Hierna gaan we schilderen en inrichten en als de ooievaarsjongen uitvliegen rond eind augustus, vervangen we het asbestdak voor een geïsoleerd exemplaar. Daarna komt de veranda, waar passerende fietsers even kunnen gaan zitten."
Volgend seizoen verwacht Baars het compleet vernieuwde onderkomen officieel te kunnen openen.
Ondertussen kijken de, met name eind vorige maand geboren, jonge dieren toe, hoe hun geboortegrond veranderingen ondergaat. Bij elkaar heeft Baars op de speciale palen en op schuren zo'n dertig jonge ooievaars (uivers) geteld. „Bij onweer, stevige regen en wind sterven veel jonge dieren. Maar met deze weersomstandigheden gaat het heel erg goed," licht hij de fysieke toestand van de jongelingen toe. Waarom dit centrum besloten heeft om niet te sluiten? Baars: „Omdat wij een bezoekerscentrum bij het station krijgen en we dit prachtig vinden in ons dorpje."
MEIJE - Natuurgids Bas Oudshoorn van IVN Nieuwkoop geeft een excursie door het boerengrasland in Meije op zondagmiddag 22 mei.
De wandeling begint om 13.30 uur bij Meije 207. De excursie is ook geschikt voor kinderen. Na afloop (om 16.00 uur) kunnen bezoekers rondkijken op de boerderij van Bas Oudshoorn en is er koffie en thee of een biologisch toetje van de melkfabriek. Meer informatie over de natuurwandeling is te krijgen bij Bas Oudshoorn via 0172-408484.
Door: Jolanda van Tol
Zegveld - "Het gaat goed met de beeldvorming van de Downies. En dat is ook ons doel. Vroeger werd gedacht dat kinderen met het Downsyndroom niets kunnen. Maar die tijd is ver voorbij. De afgelopen tien jaar is er veel verbeterd. Deze kinderen mogen niet op zij gezet worden en verdienen een plek in de maatschappij."
Strijdlustige woorden van Sandra Korenwinder, contactouder van de Stichting Downsyndroom van de regio het Groene Hart. "Vorig jaar hebben we de Down Doe Dag groter aangepakt en het bleek een daverend succes. De dag werd bezocht door 45 gezinnen, waaronder 130 kinderen. Dit jaar verwachten we een hogere opkomst. Ook sponsoren willen hun naam verbinden aan deze dag."
Er is dit jaar gekozen voor het thema 'muziek'. Als 's morgens de ouders luisteren naar lezingen over beeldvorming en logopedie gaan de kinderen tot zes jaar muziekinstrumenten maken. Kinderen vanaf 7 jaar studeren een muziekstuk en streetdanceshow in. 's Middags volgt met het optreden 'Downs got talent' de grote finale. "Het moet een gezellige dag worden", benadrukt Sandra.
"Naast beeldvorming is de dag ook bedoeld om netwerken op te bouwen. Je kunt natuurlijk wel streven naar integratie, maar er komt ook een tijd dat het kind afgewezen wordt door leeftijdgenoten en dan is het zo fijn als je een clubje hebt. Terwijl de kinderen spelen kun je met elkaar informatie delen."
Eva
Het was schrikken voor Sandra en Tjeerd, de ouders van Eva, toen hun dochtertje ruim vier jaar geleden met het Downsyndroom werd geboren. Sandra werkt als kraamverpleegkundige in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis en kreeg na drie weken, toen Eva met het verkoudheidsvirus werd opgenomen, haar vermoeden bevestigd. Een spannende tijd, zeker toen ook nog eens bleek dat Eva een afwijking aan haar hartklep had. Na een geslaagde operatie heeft Sandra haar schouders eronder gezet. "In zo'n eerste fase staat je wereld op zijn kop. Je kind gaat door de medische molen, want meestal mankeren ze lichamelijk ook van alles. Je moet het allemaal verwerken en als de acceptatie er is en het besef dat de toekomst er anders uit zal zien, ga je ervoor. Bij Downies gaat niets vanzelf, maar met goede begeleiding kunnen kinderen naar gelang hun niveau zich heel goed ontplooien."
Down Doe Dag
De Down Doe Dag is zaterdag 28 mei van 10.00 tot 15.00 uur in de Milandhof. Meer info: Sandra Korenwinder, tel. 0348-690448 (na 19.00 uur).
Iedereen welkom
De Stichting Down Syndroom organiseert samen met ASVZ en MEE - twee organisaties die zich inzetten voor mensen met een beperking - voor de vijfde keer een Down Doe Dag. Belangrijkste doel: mensen met Downsyndroom integreren in de maatschappij. En dat betekent dat iedereen welkom is!
Zegveld - Naast het ophogen van de Kastanje- en Berkenlaan wordt dit jaar ook de Clausstraat opgehoogd. Een medewerker van de gemeente meldde vorige week dinsdag in de vergadering van het Dorpsplatform, dat er geld voor vrijgemaakt is en de uitvoering begin oktober kan beginnen. In de planvorming wordt de mogelijke nieuwe bestemming van de voormalige basisschool meegenomen. Kinderopvang Triangel zou belangstelling hebben voor het gebouw. Ook wordt gekeken of er meer parkeerplaatsen gecreëerd kunnen worden. Op dinsdag 14 juni wordt voor de bewoners en belanghebbenden een informatieavond gehouden.
Zegveld - De nieuwe polsstokclub Zegveld hield donderdag de eerste training. Een van de sloten nabij de Milandhog 64 werd daarbij aangedaan. Zondag was ook de opening van het polsstokverspringseizoen in Linschoten. Kameriker Jaco de Groot won met 18,25 meter. Carina den Hartogh uit Woerden eindigde bij de dames als derde (13,62m).
(Sarie Katsman)
ZEGVELD - Het Dorpsplatform Zegveld wil twee bankjes en wat informatieborden over het dorp en het landschap langs de gerenoveerde Hoofdweg, maar de gemeente Woerden heeft daar bij nader inzien een stokje voor gestoken. De berm tussen fietsweg en rijweg zou te smal zijn en dat zou verkeersonveilige situaties in de hand werken.
Liever wil de gemeente op het terreintje in de bocht waar de Zegveldse Uitweg overgaat in de Hoofdweg een picknickplek inrichten. Dit stuit weer op grote weerstand bij het dorpsplatform. „Alles was in kannen en kruiken," zegt Piet Brak, voorzitter van de werkgroep Hoofdweg. „We wilden gewoon een paar rustpunten tussen de dorpskern en de Blokhuisbrug, waar mensen even konden zitten en iets lezen over het landschap en het dorp. Wat Woerden nu wil, zal juist tot gevaarlijke situaties leiden. De mensen moeten de weg oversteken om daar te komen. Dat is een slecht idee."
Overleg om de gemeente op andere gedachten te brengen, heeft tot nu toe niet geholpen. Dorpswethouder Martin Schreurs: „De bankjes komen gewoon te dicht tegen het fietspad aan en dat is gevaarlijk. Mensen laten hun fietsen op het fietspad staan. Een picknickplek is veel veiliger en daar kunnen we ook informatieborden zetten."
Platformvoorzitter Henk van Dam denkt dat het geschil kan worden opgelost. „Misschien door een meter grond van een agrariër te kopen. We geven dit plan niet zomaar op."
Het is over het algemeen rustiger geworden op de Hoofdweg, na de opknapbeurt. Dat is tenminste de ervaring van de werkgroep die zich heeft beziggehouden met de renovatie van de weg, waar 60 kilometer als maximum snelheid geldt. Het elektronische bord dat de snelheid aangeeft, is nadat het kort na plaatsing was vernield, gerepareerd en herplaatst, bij het pontje, waar meer toezicht is. „We hebben nog geen verzamelde gegevens over de gereden snelheden gezien," zegt Piet Brak van het Dorpsplatform Zegveld. „Maar zeker op de drukkere tijden wordt er rustiger gereden. Op de stillere uren blijf je racers houden."
Zegvelder Charles Lekx ervaart de vernieuwde Hoofdweg als een super-racebaan. „Ik heb zelf ook moeite me aan de 60 kilometer te houden. Je wordt aan alle kanten ingehaald, het lijkt wel een Formule l weg. En het zijn, zo kan iedereen constateren die een tijdlang goed kijkt, de Zegvelders zélf die veel te hard rijden." (Sarie Katsman)
WOERDEN/ZEGVELD - De 18-jarige Woerdenaar die op 27 oktober vorig jaar heeft geprobeerd een Zegveldse vrouw te verkrachten, is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. De kinderrechter acht bewezen dat de jongen in de nacht voor de Woerdense Koeiemart heeft geprobeerd de Zegveldse in haar eigen huis te verkrachten. De Woerdenaar heeft twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.
De nu 18-jarige M.R. was direct na de uitspraak van de rechtbank helemaal in tranen. Huilend werd hij door de parketpolitie naar de gevangenis gebracht. De jonge Woerdenaar had er niet op gerekend dat hij na de uitspraak opnieuw de cel in zou moeten. De jongen, die werd vervolgd volgens het jeugdstrafrecht omdat hij in oktober vorig jaar nog minderjarig was, was met zijn ouders naar de rechtbank gekomen om de uitspraak aan te horen. Hij heeft al geruime tijd in voorarrest gezeten, maar in totaal nog geen vijf maanden.
ZEGVELD/NIEUWERBRUG - Verzekeren is een noodzakelijk kwaad. De financiële gevolgen van bijvoorbeeld een brand zijn niet te overzien en voor de meesten van ons niet te dragen. Maar verzekerd zijn stopt niet bij de betaling van de premie: je wil je ook verzekerd voelen. Aandacht en vertrouwen spelen daarbij een belangrijke rol. De Onderlinge Rijn en Aar en de Onderlinge Zegveld doen het anders dan de grote, landelijk werkende maatschappijen.
De directeuren Adrie de Groot en Klaas van Elk leggen graag het verschil uit tussen een onderlinge en een reguliere verzekeringsmaatschappij: „Zolang er geen schade is, zul je er als klant weinig van merken. Hooguit zulten de lage premies in het oog springen. Maar dan komt het moment dat er een beroep op de polis wordt gedaan. Dan is het verschil duidelijk merkbaar."
Elke schade brengt emotie met zich mee. En dan zitje niet op een 0800-nummer te wachten met zeventien wachtenden voor je. Of een keuzemenu waarin je verstrikt raakt om vervolgens te horen dat je de claim op schrift moet zetten. Bij de Onderlinge gaat dat anders. Er is aandacht en begrip voor je verhaal en in de meeste gevallen komt een medewerker van de Onderlinge persoonlijk langs om de schade te bespreken. „De ellende is vaak al groot genoeg. Het is dan ronduit prettig om er met iemand over te kunnen praten en gehoord te worden. Maar minstens zo belangrijk is het te weten dat de schade bij de Onderlinge snel afgehandeld wordt. Ook dat vinden wij passen bij de menselijke benadering van de Onderlinge."
Het werkgebied van de Onderlinge is plaatselijk/regionaal, waardoor er een goed inzicht is in de risico's. Tevens voert de Onderlinge het product opstal-inboedelverzekering in eigen beheer, wat zorgt voor korte lijnen en scherpe premies. De Onderlinge is dus zelf verzekeraar, maar dan wel zonder winstoogmerk. Voor alle overige verzekeringen treedt de Onderlinge op als tussenpersoon. „U kunt hierbij denken aan autoverzekeringen, een verzekering voor aansprakelijkheid of rechtsbijstand en reisverzekeringen. Ook adviseren wij graag op het gebied van levensverzekeringen." Voor de zakelijke markt biedt de Onderlinge maatwerk.
Voor meer informatie www.ovmzegveld.nl of www.ovmrijnenaar.nl. 0f bel één van onze kantoren.
Zegveld - Na een onderbreking van een aantal jaren organiseert de Culturele Stichting Zegveld op zaterdag 18 juni de 28ste editie van de Zegvelderie. Vanwege een tekort aan financiële middelen stopte de CSZ in 2004 met het jaarlijkse evenement. In oktober vorig jaar werd het Toffeest met zeshonderd bezoekers gehouden in de sporthal van de Milandhof, met als doel een reservebedrag te creëren voor deze 28ste editie. Met het beginkapitaal is de CSZ aan de slag gegaan en wordt het in elk geval weer een dag vol spel, amusement, demonstraties en sensatie. Alvast een greep: er is een kramenmarkt, kinderrommelmarkt, tractorshow met antieke exemplaren, Scream Machine, springkussen, zweefmolen, aquabubbles, aquaroller én je kunt loopings maken op een fiets! Bovendien zijn er optredens van het zeemansorkest Bravour en zanger Dirk Jan. Binnenkort meer in deze krant over de exacte programmering.
Zegveld - De t-shirts van de twee jonge dames zijn op deze foto nog oranje. Slechts een seconde later was er van die kleur zaterdag weinig over. Want met een eerste sprong in een van de vele sloten werd alles bruin en zeiknat. Maar: leuk was het wel! De prutrace op Koninginnedag trok ook dit jaar weer veel deelnemers én publiek.
Zegveld - Stichting 'Voorkom' houdt donderdag 12 mei een interactieve bijeenkomst over risico's van drank- en drugsverslaving. Plaats van handeling: de Milandhof. Een 'ervaringsdeskundige' vertelt hoe hij jarenlang aan drank en drugs verslingerd was. Maar óók hoe hij er weer bovenop kwam. De avond heeft een informeel karakter en wordt geleid door een preventiemedewerker van Stichting 'Voorkom'. Er is volop gelegenheid voor discussie. De zaal is open vanaf 19.45 uur. Start om 20.00 uur en afsluiting rond 22.00 uur. Toegang is vrij. Er is wel een collecte ter bestrijding van de onkosten.