Topkoe uit Zegveld in race voor titel

Zegveld - In naam van hun koe Beatrix 39 doen Theo en Truus Spruit uit Zegveld een gooi naar de titel 'beste ge-bruikskoe van Nederland'. Deze competitie wordt morgen tijdens het jaarlijkse Boerenlandfeest in Hoornaar beslist.
Beatrix is al bijna 17 jaar oud en kwam ter wereld op de boerderij van Spruit aan de Dwarsweg. Omgerekend naar mensenleeftijd is de koe nu bijna 100. Toch is Beatrix opnieuw zwanger; begin volgend jaar moet ze kalven. In haar lange leven produceerde ze tot nu toe 118.000 liter melk, met een opmerkelijk hoog eiwitgehalte.
De 'wonderkoe' neemt het morgen op tegen elf andere dieren. De winnaar verdient behalve de titel een geldprijs van 1000 euro. Beatrix 39 viel al eerder in de prijzen. Twee jaar geleden kreeg ze de publieksprijs bij de verkiezing van de duurzaamste koe van het land. De jury zette haar op de tweede plek. Dat ging gepaard met een feestje op de boerderij van Spruit, in aanwezigheid van toenmalig landbouwminister Gerda Verburg.

Beatrix gaat voor de hoofdprijs
Knuffelkoe van Theo en Truus Spruit breekt records

ZEGVELD - Haar kop begint grijs te kleuren. Geen wonder, want Beatrix 39 is al bijna 17, omgerekend naar mensenleeftijd op een haar na 100. En ze is gewoon weer zwanger. Zaterdag dingt Beatrix naar de eretitel 'beste ge-bruikskoe van Nederland.
Pffff. Theo Spruit heeft het er warm van gekregen. De koeien zijn achter uit het land gehaald en gaan zo de stal in. Even tijd voor een verfrissende duik in de sloot naast de boerderij. Er was een tijd dat hij dat tot november, als er soms al een ijs-laagje op het water lag, volhield. Maar ja, hij is ook al 60, dus dat hoeft niet meer zo nodig.
Afdrogen, schoon hemd aan en Spruit heeft alle tijd om te vertellen over zijn Wonderkoe'. Die staat even verderop, in het strijklicht van een prachtige nazomerdag die op z'n einde loopt. „Moetje haar daar zien. Kan weinig wind onderdoor. Geen miss Holland, maar een korte, strakke, ouderwetse koe."
„Beatrix is er een van een tweeling. Haar moeder werd gedekt door een zelfgefokte stier, Rogeer 123. Gewoon, op een natuurlijke manier. Niks geen kunstmatige inseminatie uit een rietje. De moeder van Rogeer, Roza 79 haalde bijna 100.000 liter met een hoog eiwitgehalte. Dat komt niet uit de lucht vallen. Ook haar moeder was heel productief."
Beatrix zelf komt tot nog indrukwekkender scores: 118.000 liter, met een gemiddeld eiwitgehalte van 4,27 en een vetpercentage van 5,40. Dertien kalveren zette ze in haar lange leven op de wereld. „Ik daag iedereen uit om met betere resultaten te komen, waar ook ter wereld. Heel knap als ze er eentje vinden". Dat Beatrix zo'n topper werd, is niet alleen de verdienste van Theo Spruit en zijn gevoel voor fokken. „Er komt ook een dosis geluk bij kijken. Ze was de kleinste van een tweeling, zus Beatrix 40 was veel groter en gaf ook meer. Maar ze verongelukte in 1998, kwam onder een box terecht." Hoe anders verging het Bea 39. „Ze gaf ieder jaar meer melk. Nooit mager geweest, altijd gezond."
In het land aan de Dwarsweg lopen drie dochters. Hardop durft Spruit het niet te zeggen, daarom dempt hij z'n stem. „Eigenlijk zijn die nóg beter".
En dan is er nog zoon Aron, die aanvankelijk door het leven ging als Alexander. „Woont tegenwoordig in Duitsland bij boer Harry Reuver en is de koning van de omtrek. Dekt alle koeien daar. De tweede zoon heette Friso en heeft een tweelingzus. Friso werd een enorme stier, zo groot en zwaar dat geen koe hem meer kon houden. We hebben hem laten slachten. Eigenlijk kan het helemaal niet dat een stier en een koe-kalf allebei vruchtbaar zijn. Toch leuk dat het hier wel zo was. Ach, je moet wel eens mazzel hebben."
In werkelijkheid laat Theo Spruit weinig aan het toeval over. Cruciaal is dat alles 'moet kloppen' in de stal en op het land. De kanten van de sloot, de kwaliteit van het water, de stromest, waarvan de Zegvelder een groot liefhebber is. Het bedrijf is niet biologisch, maar gaat volgens boerin Truus heel bewust om met natuur, landschap, water en dierenwelzijn. Sinds 2000 wordt geen kunstmest meer gebruikt. Wel drijfmest, bovengronds uitgereden. Wageningen Universiteit doet er onderzoek naar. Eiwitarm voedsel, vezels die rijk aan structuur zijn, daar vaart de veestapel van Spruit wel bij. „Zo gaan de penzen werken, dat dunne spul vliegt erdoor."
BEETJE BIJKNIPPEN
Zaterdag is de keuring in Hoornaar. Spruit wil er niet te veel werk van maken, want Beatrix is zoals ze is. Wassen, de uiers scheren en de kop een beetje bijknippen. Dat is het wel. Spruit doet het graag, want het gaat om zijn persoonlijke troetelkoe. Hij weet het zeker: „Ze gaat zaterdag veel stemmen krijgen." Is er dan helemaal niks op Beatrix aan te merken? „De meeste beesten hebben wel wat, maar dat kun je bij haar niet zeggen. Nou ja, dit dan: als ze tochtig is, is er geen land met haar te bezeilen.
„Nog iets: ze eist bijna je liefde en aandacht op. Ze wil altijd knuffelen. Niets op tegen, hoor. Koeien hebben liefde nodig. Je moet er voor ze zijn, ze vertrouwen op je. Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat ze je na jaren nog herkennen, zelfs op 100 meter afstand".
Ook een superkoe als Beatrix 39 heeft niet het eeuwige leven. Hoe je het wendt of keert: het einde nadert. Dat beseffen Theo en Truus natuurlijk ook. „Ik denk er wel eens aan, maar niet te veel. Beatrix mag van haar oude dag genieten, zolang het gaat. Dat doe je uit liefde. Als het echt niet meer gaat, laten we haar inslapen."

Paspoort
Wie: Beatrix 39.
Geboren: 5 november 1994.
Plaats: Zegveld.
Vader: Rogeer123.
Moeder: Beatrix 19.
Kinderen: 13, waaronder één tweeling, nu zwanger van de 14de.
Ras: Fries-Hollands.
Productie: 118.000 liter melk, met een gemiddeld eiwitgehalte van 4,27 en een vetpercentage van 5,40.
Bedrijf: Veehouderij Theo (60) en Truus (59) Spruit met 80 melkkoeien. Verkoop vlees van eigen boerderij op streekmarkt Woerden.
Titels: Publieksprijs duurzaamste koe van Nederland; tweede plaats juryprijs (20O9).
Nominatie: Beste gebruikskoe van Nederland (zaterdag 1 oktober 2011, Hoornaar).

Bron: AD Woerden 30 september 2011

Inwoners praten mee over bomen aan Europabaan

WOERDEN/ZEGVELD - Het lot van enkele rijen witte abelen aan de Europabaan bij de zuidelijke entree tot Woerden, wordt volgend jaar besproken. Dat gebeurt niet alleen met direct betrokkenen, zeggen wethouder Cnossen en gemeentelijk groenmederwerker Reintjes. Alle Woerdenaren krijgen de kans mee te praten, omdat het een belangrijke laan betreft. Komt het tot kappen, dan gebeurt dat in het najaar van 2012.
Bewoners trokken aan de bel omdat de bomen hun huizen in de schaduw zetten. Het gaat om de woningen aan de Ponddreef, die met hun achterzijde aan de geluidswal van de Europabaan staan. Een van de mogelijkheden is de bomen in de middenberm te laten staan, maar die in aan de kant van de Ponddreef en de Jaap Bijzerweg te kappen. Aan de Steinhagenseweg kunnen nieuwe bomen worden geplaatst.
Op een gisteren gepubliceerde lijst van te kappen bomen is geen plaats ingeruimd voor het dorpshart van Kamerik, Aan weerszijden van de wetering staan tientallen aangetaste lindebomen.
In Harmelen wil de gemeente grote aantallen bomen bij Reijerscop, Gerverscop en de Blindeweg vervangen. In Zegveld springt de voorgenomen kap van tientallen bomen in de berm tussen de Milandweg en het fietspad in het oog. Het voorstel is ze te compenseren met knotwilgen aan de slootkant, tot aan de Rondweg.

Bron: AD Woerden 29 september 2011

Dansen in Milandhof

ZEGVELD - In de Milandhal wordt zaterdag l oktober het Toffeest gehouden. De muziek komt van de Tof Party Band en breakdanceformatie Come Correct. Zij deden mee aan Hollands Got Talent en werden zevende in de finale van de show. Het feest begint om 20.00 uur en is om 1.30 uur afgelopen. Kaarten zijn te koop via csz-zegveld.nl.

Bron: AD Woerden 28 september 2011

Bijdrage voor extra opvang in Milandschool

Meije - De Milandschool in de Meije kan een gemeentelijke subsidie tegemoet zien van een kleine 4.000 euro. Met dat geld kan de school de opvang aan peuters op kleine schaal voortzetten.
Met deze maatregel hoopt de school de toeloop van voldoende leerlingen ook in de toekomst veilig te stellen. Als op l april 2012 zes peuters aan deze onderwijskundige vernieuwing hebben deelgenomen, verdient het experiment het predikaat geslaagd. Dat meldt de gemeente Bodegraven. In dat geval overweegt zij een structurele bijdrage aan de school toe te kennen.
Het concept is vorig jaar uit nood geboren. Toen trokken enkele bezorgde ouders aan de bel. Lange tijd telde deze locatie van de Willibrord-Milandschool rond de vijftig leerlingen. Door tegenvallende leerlingenaantallen zou de school na de zomervakantie van 2010 met slechts twee groepen haar bestaansrecht verliezen. Schoolbestuur, directie, gemeente en ouders staken de koppen bij elkaar. En met succes. In een tijdsbestek van anderhalve week lag er een oplossing op tafel: een peuter-kleutergroep. Dit met het doel om het aantal groepen op drie te handhaven.

Aan dit experiment droeg de gemeente Bodegraven vorig jaar eenmalig 20.000 euro bij. Stichting De Groeiling - het overkoepelende schoolbestuur - paste eenzelfde bedrag bij. Dit jaar is de subsidie dus lager.

Bron: AD Woerden 21 september 2011

Pleidooi voor bescherming hooilandjes

KAMERIK/ZEGVELD - De Kamerikse Nessen aan de Grecht worden bedreigd door een nieuwe maatregel van staatssecretaris Bleker (CDA, Economische Zaken, Landbouw en Innovatie). Dit menen de Stichting Groene Hart en Natuurmonumenten, de eigenaar van de antieke hooilandjes.
De nessen behoren tot de meer dan zestig natuurgebieden die, als het aan Bleker ligt, geen nationale bescherming meer krijgen. Nederland telt bijna 190 beschermde natuurgebieden; de meeste daarvan vallen onder de Europese bescherming van Natura2000. Meer dan 60, waaronder de nessen, niet.
Natuurmonumenten vindt het plan 'onverantwoord'. De Stichting Groene Hart is 'woedend' op de bewindsman. „Hij pleegt aan de lopende band aanslagen op de waardevolle natuur en landschappen van het Groene Hart".
De organisatie herhaalt de oproep het Groene Hart te promoveren tot een 'Europees landschap', waardoor het gebied wel voldoende bescherming zou krijgen.
Volgens de stichting verliezen de nessen nu hun bescherming tegen verstoringen van stilte en duisternis. Ook projecten om de waterkwalitiet te verbeteren kunnen op de tocht komen te staan. De Kamerikse Nessen hebben hetzelfde waterniveau als de Grecht, en niet, zoals de polder rondom, ingeklonken. Ze zijn beroemd om de zeldzame planten die er groeien.

Bron: AD Woerden 20 september 2011

Glaasje op, man mist bocht

ZEGVELD - Een 23-jarige automobilist uit Alphen heeft na een aanrijding met een verkeersbord zijn rijbewijs kunnen inleveren. De man bleek onder invloed van alcohol. Op de Hoofdweg bij Zegveld miste de man 's nachts om half zes een bocht, waardoor hij op de Middenweg terechtkwam. Daar botste hij tegen een betonnen paaltje om uiteindelijk via een verkeersbord tegen een volgend betonnen paaltje tot stilstand te komen. De Alphenaar raakte niet gewond, maar bleek wel 590 ug/1 te scoren bij een blaastest, ruim tweemaal de toegestane hoeveelheid.

Bron: AD Woerden 19 september 2011

Verkoop Florijn van start

Zegveld - Bolton Bouw en Ontwikkeling start vanavond (woensdag) met de verkoop van appartementengebouw De Florijn dat op de plek van voormalige Rabobank wordt gebouwd. Naast enkele commerciële en maatschappelijke ruimtes op de begane grond worden 15 koopappartementen gerealiseerd. Op de eerste verdieping komen de vier grootste woningen en op de bovenste verdieping worden vijf startersappartementen gerealiseerd. De inloopavond begint om 19.30 tot 21.00 uur in de Milandhof.

Win kaarten voor Toffeest!

Zegveld - Vorig jaar organiseerde een vernieuwd CSZ-bestuur het Toffeest om de Zegvelderie - een combinatie van een kramenmarkt en spektakel voor jong en oud - nieuw leven in te blazen. In de Milandhal vindt zaterdag l oktober de tweede editie plaats. De muziek- en dansavond wordt voor een groot deel ingevuld door de Tof Party Band. De band telt zes leden en heeft een breed repertoire, variërend van top 40, feest en danceclassics tot en met de beste Nederlandstalige toppers. Verder is er een wervelend optreden van de breakdance formatie 'Come Correct'.

De Apeldoornse mannen eindigden afgelopen vrijdag op de zevende plaats in de finale van Holland's Got Talent. Voor het Toffeest, dat duurt van 20.00 tot 1.30 uur, mag de redactie 10x2 vrijkaarten weggeven. Kans maken? Ga vóór zondag naar de website en geef je op. Winnaars krijgen per mail bericht.
www.wooerdensecourant.nl

Bron: Woerdense Courant 21 september 2011

Download van kinderporno dook op in Rusland

ZEGVELD - Een 52-jarige man uit Zegveld is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 240 uur werkstraf en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank achtte bewezen dat de Zegvelder jarenlang kinderporno heeft gedownload.
De rechtbank nam het de man bijzonder kwalijk dat hij heeft betaald voor de foto's. Zijn creditcardgegevens doken op in een Russisch onderzoek. De rechtbank benadrukte dat het belangrijk is dat ook de verzamelaars van kinderporno worden bestraft omdat bij de productie van kinderporno altijd kinderen worden misbruikt. De officier van justitie had 15 maanden cel geëist waarvan zes voorwaardelijk.
De rechtbank woog mee dat in vergelijkbare zaken ook werkstraffen zijn opgelegd.

Bron: AD Woerden 16 september 2011

Fotoexpositie

Zegveld - De fotoexpositie bij Gallery 8x10, Hoofdweg 151, is nog de gehele maand september te bezichtigen. Verschillende stijlen in de fotografie zijn daar te bewonderen. Landschappen, bloemen, dromerig of juist heel helder worden, worden door de fotografen Reen Stevens en Didi Mooiman op een professionele manier getoond. Bezichtigen kan op vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Auto's rijden op nieuwe Hoofdweg iets minder hard

ZEGVELD - Sinds de renovatie van de Zegveldse Hoofdweg is het aantal hardrijders nog steeds schrikbarend hoog, wijzen de cijfers uit. Bij het pontje, waar veel schoolkinderen de weg moeten oversteken, zijn in de maanden mei en juni 58.000 automobilisten gemeten die de snelheid overtraden.
Aantallen om stil van te worden, vindt het Dorpsplatform Zegveld, maar er zijn ook andere geluiden. „Vroeger reed men 90 op een 80-kilometerweg," zegt wijkagent Cor Doets. „Nu 70 op een 60-kilometerweg. Op zich zijn we er dus op vooruitgegaan. De weg is geen racebaan geworden, zoals in het begin werd gevreesd. Toen er 80 gereden mocht worden, gebeurde dat op een slechte weg en men rijdt nu gemiddeld 70 op een prima weg."
De politie, zo is duidelijk geworden na een aantal metingen van snelheidsovertredingen, kan niet dag en nacht op overtreders gaan letten. „Dat heeft alles te maken met de richtlijnen van het Openbaar Ministerie, als gevolg van de inrichting van de weg," aldus de wijkagent. Het Dorpsplatform weet dat het niet alleen passanten zijn die te hard rijden: „Ook veel Zegvelders zelf maken zich hieraan schuldig." Uit waarnemingen is gebleken dat er vooral op stille uren te hard gereden wordt in de bebouwde kom. „Voor de kerk rijdt men het hardst," aldus Piet Brak van de werkgroep Hoofdweg.

Bron: AD Woerden 14 september 2011

Feestje en opening

ZEGVELD - Organisatiebureau Free Heart viert zaterdag 17 september dat het één jaar is gevestigd in gebouw De Blauwe Meije aan de Meije 300. Dan wordt ook de nieuwe herfst-expositie geopend met werken van Ido Vunderink, Judith Koppelman en José van Helden. De opening is om 15.00 uur. De expositie is elke zaterdag en zondag te zien van 12.00 tot 17.00 uur.

Bron: AD Woerden 13 september 2011

Gedenken: Wim Kastelein

Afgelopen zondag is volkomen onverwachts Wim Kastelein op 57-jarige leeftijd overleden. Wim was erelid van Siveo'60 en drager van de KNVB Zilveren Waarderingsspeld. Vanavond is er om 19.30 uur condoleance in de kantine van de Zegveldse club. In het weekend wordt er door Siveo'60 uit respect NIET gevoetbald.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 9 september 2011

Wanhoop bij vereniging
Geschikte plek polsstokspringen lastig te vinden

ZEGVELD - De polsstokvereniging in Zegveld is zwaar teleurgesteld in de gemeente Woerden. Na maanden van overleg is de vereniging terug bij af. Een stuk land met een brede sloot lijkt onmogelijk te vinden. Het Dorpsplatform gaat bemiddelen.

Een polsstokvereniging heeft niet veel nodig: subsidie uit de Europese kleine kernenpot, een stuk land en een sloot die ze van een boer mogen gebruiken. De subsidie is toegezegd en weiland en sloten zat rond Zegveld, zou je denken.
Maar zo blijkt het niet te werken. Het beoogde terrein aan de Molenweg stuit ondanks alle goede dorpsbedoelingen van de vereniging op bezwaren bij omwonenden en ook de gemeente ziet er geen heil in. Voor de kleedkamers zou een bouwvergunning nodig zijn en die wil de provincie niet geven omdat op die plek niet gebouwd mag worden.
De polsstokvereniging zegt dat een 'gebouw' helemaal niet nodig is: een mobiele kleedkamer en douchewagen, die na het zomerseizoen weer wordt opgeruimd, is voldoende. Deze uitleg lijkt tot nu toe niet aangekomen bij de gemeente.
Een alternatief plan waarbij een deel van de in te krimpen volkstuinen zou worden gebruikt, leek een paar maanden lang hoopvol. Maar: „Na allerlei overleggen hierover, kregen we onlangs opeens te horen dat er toch woningbouw achter de Nieuwstraat moet komen, en dat in het huurcontract met de volkstuinders staat dat er niet minder huurders mogen komen," zegt Anton Kastelein van de polsstokvereniging in oprichting. Kastelein is de vader van de kersverse Nederlands Kampioen polsstokverspringen bij de jongens. „Hoe kan het dat we dit nu pas horen? We hebben al zo veel gepraat en nu zijn we nóg nergens. We willen niet langer bezigheidstherapie van de gemeente."
Wethouder Schreurs is gepikeerd. „Wij gaan ervan uit dat jullie zélf je problemen oplossen," beet hij de vereniging toe in een vergadering van het Dorpsplatform Zegveld. „U beschikt over het vermogen om plekken aan te dragen overal waar het net niet kan. En nu zet u de gemeente in een kwaad daglicht."
Dat laat de vereniging niet op zich zitten. Kastelein: „Wij kregen te horen: de gemeente heeft geen geld om land te kopen, dat snappen wij best. Zoek maar een boer op, zei de gemeente. Maar als we dat doen, is het nooit goed."
Volgens Schreurs is er alleen maar mogelijk wanneer de boer het goed vindt dat zijn sloot wordt verbreed. En een mobiele kleedkamer Die moet dan 'vergunningstechnisch' worden beoordeeld.
Het Dorpsplatform Zegveld, voorstander van de polsstokplannen omdat die goed zijn voor het dorp belooft snel met beide partijen om de tafel te gaan om de onderlinge strubbelingen uit de wereld te helpen."

Avond over jeugdzorg

ZEGVELD - Bij de thema-avond Jeugdzorg op 20 september wordt uitgelegd hoe het Jeugdloket werkt en de rol van het Centrum voor Jeugd en gezin (CJG) wordt toegelicht. Ook kunnen aanwezigen meedenken met de verbetering van de zorg van 11-plussers in Zegveld. Behalve de gemeente en de jongerenwerker, werkt ook Bureau Halt aan deze avond mee. Inwoners worden hierbij geïnformeerd hoe je ongewenste situaties kunt melden. De avond begint om 19.45 uur in de Milandhof. Voor meer informatie: Henk van Dam 06-15017689.

Bron: AD Woerden 8 september 2011

Wim deed bij SIVEO'60 alles, behalve voetballen

JAN BELT
ZEGVELD - Voetbalclub SIVEO'60 heeft een zware klap moeten incasseren: oud-voorzitter en erelid Wim Kastelein (57) is plotseling overleden (hersenbloeding).
„Dit komt als een donderslag bij heldere hemel," reageert Rikkert Versluis, opvolger van Kastelein als preses op De Beemd. „Ik was zaterdag net terug van vakantie en bij de wedstrijd van het eerste elftal geweest (de vierdeklasser verloor in Woerdense Verlaat van Sportief, JB). Wim was daar ook, al hebben we elkaar niet gesproken. Ik ben verbijsterd en als club voelen we ons echt verslagen. Dit is heel bizar."
In het overlijdensbericht op de website van de Zegveldse voetbalclub wordt Kastelein 'onze duizendpoot' genoemd. „Wim deed ook alles bij SIVEO'60, behalve voetballen," vertelt penningmeester Bram Angenent, die al vele jaren meeloopt in
het bestuur. „We hebben even doorgenomen welke taken van Wim moeten worden overgenomen en kwamen tot een vol A4-tje. Hij was een geweldige gozer. Kreeg je ruzie met hem, dan lag dat niet aan Wim. Voor mijzelf, de club en vooral zijn familie is het een ontzettend gemis."
Vrijwel altijd had Kastelein (ook scheidsrechter bij de club en verantwoordelijk voor de kantinevoorraden en de ballen) zijn zaakjes op orde. Versluis noemt de door de KNVB onderscheiden oud-voorzitter een kordate bestuurder. Dat Kastelein in zijn functie voor publiek moest toespreken, nam hij op de koop toe. Ook op bezoek bij andere clubs trad hij liever niet op de voorgrond. Versluis: „Hij stelde zich voor met zijn naam, noemde zijn functie niet meteen. Hij voelde zich vooral lid van SIVEO'60."
Kastelein was docent op het Veenlanden College. Daar was hij volgens de schoolleiding 'geliefd en gerespecteerd'. Leerlingen kunnen zaterdag de uitvaart in de Kruiskerk (Woerden) bijwonen. Vrijdag (19.30 uur) is het condoleren bij SIVEO'60, omdat Kastelein dat zo wilde. Alle SIVEO-teams spelen zaterdag niet, de kantine is deze week dicht.

'Bewaren van de stilte geen taak gemeente'

MEIJE - Het terugdringen van de geluidsoverlast in de Meije is een zaak van de provincie. Dat stellen b en w van Bodegraven-Reeuwijk in een reactie op een enquête onder inwoners van de Meije.
Die hebben aangegeven dat ze de geluidsoverlast van motoren in hun dorp meer dan zat zijn. Meijenaren ergeren zich al jaren aan motoren door hun buurt. Zeker als het op zondag mooi weer is, neemt het aantal decibellen snel toe. Vooral groepen Harleyrijders die het gas opentrekken, zijn de bewoners een doorn in het oog. Zij verstoren de rust langs het kronkelige riviertje, vinden ze. Het liefst zouden ze hun woonomgeving tot 'no go zone' laten verklaren voor groepen motoren.
De gemeente ziet voor zichzelf geen taak weggelegd met betrekking tot het handhaven van de rust in de Meije, laten b en w weten. Het lintdorp is door de provincie tot stiltegebied verklaard. Dat betekent dat de provincie ook handhavend moet optreden, zo meent het gemeentebestuur. Eenvoudig is dat niet, waarschuwt het college. „Voor motortoertochten is geen vergunning nodig. Dan is de gemeente of provincie dus ook niet vroegtijdig op de hoogte
van een activiteit." Sommige Meijenaren stellen het ook niet altijd op prijs dat er pelotons met hardfietsers door hun buurtje jagen. Een deel van de bewoners wil bovendien vrachtwagens en bevoorradend verkeer weren.

Bron: AD Woerden 7 september 2011

Over jeugdzorg

Zegveld - Het Dorpsplatform Zegveld houdt op 20 september een thema-avond Jeugdzorg in de Milandhof, bedoeld voor alle inwoners. Er is gelegenheid om te discussiëren over hoe de zorg voor jongeren vanaf 11 jaar verbeterd kan worden. Naast de gemeente en de jongerenwerker, werken politie en bureau Halt mee. Aanvang: 19.45 uur.

Vliegen naar de armsten

Zegveld - 'Mission Aviation Follow-ship' is het thema van de bijeenkomst van de Zegveldse Passage op dinsdag 13 september. Een medewerker van MAF vertelt over de organisatie die met 130 vliegtuigen in 29 van de armste landen hulp biedt in slecht bereikbare gebieden. De avond begint om 19.45 uur in de Milandhof.

Tweede Toffeest

Zegveld - De Culturele Stichting Zegveld organiseert op zaterdag l oktober voor het tweede achtereenvolgende jaar het Toffeest in de Milandhof in Zegveld. Het eerste Toffeest was bedoeld om een startbedrag te verzamelen voor de organisatie van de Zegvelderie die in 2004 na 27 edities wegens een tekort aan sponsoren ophield te bestaan. Een vernieuwd en enthousiast CSZ-bestuur zette in juni de 28ste Zegvelderie weer op de kaart. De dans- en muziekavond, met een optreden van de Tof Party Band, telde ruim vijfhonderd bezoekers. De Milandhof stelde de sporthal voor het goede doel beschikbaar en dankzij de inzet van vrijwilligers werd het een groot succes. Aanvankelijk was het de bedoeling het Toffeest eenmalig te organiseren, maar de Zegvelders willen een vervolg. Ook dit jaar is de Tof Party Band weer van de partij. Aanvang: 20.00 uur. Meer info online. www.csz-zegveld.nl

Bron: Woerdense Courant 7 september 2011

Een sprong naar de top
Zegvelder beste jeugdpolsstokverspringer

SARIE KATSMAN
ZEGVELD - Gerwin Kastelein (11) is de allerbeste polsstokverspringer van alle 11- en 12-jarige Nederlandse jongens. Afgelopen weekend sprong hij op het NK in Mist, voor Friezen en Hollanders, met 10 meter 22 naar een eerste plaats.
Als echte boerenzoon gaat de nieuwe Nederlands Kampioen polsstokverspringen, of fierljeppen, zoals de Friezen zeggen, niet naast zijn schoenen lopen. Al mag Gerwin Kastelein uit Zegveld van zichzelf best wel een beetje trots zijn.
De lauwerkrans staat binnen handbereik, net als de kampioenstrofee: een springende fierljepper. „Een beker vind ik eigenlijk mooier," bekent het 11-jarige verspringtalent.
Tientallen felicitaties op zijn hyves stromen binnen; de meester op school heeft in de klas de beelden van de wedstrijd laten zien die het Jeugdjournaal had gemaakt. „Maar op tv noemden ze me 'Erwin' in plaats van Gerwin."
De kampioen kan er wel om lachen. Als sporter is hij gewend te incasseren en goede en slechte prestaties te relativeren. Al is hij best ook wel eens chagrijnig als zijn sprongen niet gaan zoals hij wil: „Dan baal ik van mezelf."
OPDRUKKEN
Nog maar twee jaar geleden begon Gerwin met de polsstok en vorig jaar al werd hij op het allereerste NK tweede. Samen met zijn vriend Wijnan van Ingen uit Zegveld traint Gerwin hard in Linschoten. „Beetje opdrukken, optrekken met je armen."
De prijzenkast is al aardig gevuld met bekers. Zijn geheim? „Het gaat er vooral om dat je je stok goed 'zet' en dat je snel klimt. Je moet niet bang zijn: het lijkt al gauw heel hoog in dat toppie van zo'n stok, maar dat valt best mee. Je moet zorgen datje niet misgrijpt. Meestal gebruik ik nu al de 10-meterstokken; eigenlijk ben ik de jeugdschans al ontgroeid."
Zo zenuwachtig als bij zijn eerste NK vorig jaar was hij nu bij lange na niet. „Toen kon ik niet in slaap komen de avond ervoor. Nu wist ik al hoe het er daar allemaal uitzag."
Vijf van de vijftien jongens uit zijn categorie bereikten de finale en die werd bloedstollend spannend. „Het ging echt om centimeters."
Eerst ging Davy de Wit uit Linschoten aan de leiding, maar toen maakte Gerwin de beslissende sprong: met 10 meter 22 kwam hij 10 centimeter verder. Vriend Wijnan eindigde als nummer drie. Gerwin ziet zich nog wel jaren doorgaan met zijn solosport.
UITDAGING
„Dat is zeker niet saai, zolang je steeds een uitdaging voor jezelf hebt. Ook al win je niet, als je dan maar je persoonlijk record verbetert is het al goed. Het blijft leuk als je jezelf kunt blijven verbeteren. En je kunt doorgaan tot je wat ouder en slapper wordt."
Voorlopig geniet Gerwin een jaar lang van zijn kampioenstitel. „Er misschien wel twee als ik volgend jaar weer win!"

Bron: AD Woerden 6 september 2011

Afsluiting zorgt nauwelijks voor verrassingen

ZEGVELD/W'VERLAAT - De afsluiting van de Milandweg, de doorgaande route tussen Zegveld en Woerdense Verlaat, levert nauwelijks problemen op. De gemeente is zelfs verrast door hoe vlotjes de omleiding functioneert: „Dit is een voorbeeld van hoe het kan," aldus een woordvoerder. De Milandweg is twee weken (tot en met 9 september) dicht wegens herstel van het wegdek en het boren van een middenspanningskabel.
Tot aan Kockengen en de A12-afrit van Woerden aan toe staan grote waarschuwings- en omleidingsborden. „Je hebt er altijd toch gauw over het fietspad willen schieten, maar er hoeven hier nauwelijks auto's rechtsomkeert maken," zegt uitvoerder Henk Stigter namens de twee bedrijven die aan de weg werken: Stigter en Van der Steen. De gemeente denkt dat veel is te danken aan de bewegwijzering. „We hebben geen boze mensen aan de lijn gehad. Iedereen blijkt goed op de hoogte."

Bron: AD Woerden 5 september 2011
Pin It