'Flinke stap' op weg naar kenniscentrum Zegveld

ZEGVELD -  Het is nog niet helemaal zeker of het kenniscentrum Westelijke Veenweiden in de voormalige proefboerderij in Zegveld wordt gevestigd. Daarover moeten de drie Groene Hartprovincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht, de waterschappen en de LTO nog met elkaar praten.
Dat zegt Harold IJskes van de Stuurgroep Groene Hart. Die heeft deze week in een belangrijk deel van de benodigde financiën toegezegd voor de opzet van een kennis- en innovatiecentrum Westelijke Veenweiden. „Er is een flinke stap gezet," aldus IJskes.
Of Zegveld de plek voor het kenniscentrum wordt, moet de zelfstandige stichting of ondernemingsvorm bepalen die het centrum gaat opzetten. Deze ondernemingsvorm gaat los van de drie provincies en vijf waterschappen die in het Groene Hart actief zijn, functioneren.
De LTO heeft zich flink ingespannen om de sluiting van de proefboerderij Zegveld te voorkomen. Bestuurder Klaas Barendregt van LTO Noord gaat ervan uit dat Zegveld de plek wordt waar het kenniscentrum voor het veenweidegebied komt. „Het is belangrijk dat dit hier, middenin het gebied, wordt gevestigd."
Er is de LTO veel aan gelegen Zegveld te behouden, zij het niet meer als proefboerderij, maar dan als kenniscentrum. De proefboerderij als zodanig houdt op te bestaan.
Het deel ervan dat de melkveehouderij betreft, wordt samen met andere melkveehouderijcentra gebundeld in Leeuwarden. Het gebouw wordt volgens Barendregt op de markt gebracht als zelfstandige melkveehouderij. „Voor iemand die op de boerderij koeien wil houden en affiniteit heeft met het kenniscentrum."

Bron: AD Groene Hart 27 december 2011

Drainagebuizen onder weilanden te gebruiken voor opslag regen

ZEGVELD - Boerenland dat voorzien is van onderwaterdrains, kan vooral in de tweede helft van de lente en de zomer worden gebruikt voor de tijdelijke berging van overtollig regenwater.
Voor mei en na augustus kan er beter geen extra water worden opgeslagen in de flexibele buizen onder het weiland, omdat het dan te nat is en het weiland voor zowel vee als de veehouders zelf ontoegankelijk wordt.
Dit is gisteren gebleken tijdens een 'innovatiedag' op de proefboerderij in Zegveld. Daar wordt al jarenlang onderzoek gedaan naar het effect van drainagebuizen in het weiland. Deze monden uit in de sloten, onder het wateroppervlak, en zorgen ervoor dat het land in natte tijden beter toegankelijk blijft en in droge periodes toch voldoende vochtig is om het gras te laten groeien. Het systeem beperkt de daling van het veen aanzienlijk.
Een extra toepassing is waterberging. Waterschappen zouden boeren daarvoor kunnen betalen, zodat het een nieuwe inkomstenbron kan worden, denkt bedrijfsleider van de proefboerderij Frank Lenssinck.
Er kan echter niet onbeperkt extra water worden opgeslagen, kregen de veehouders gisteren te horen. Als extra water langer dan vier dagen blijft staan, ontstaan er problemen.

Bron: AD Groene Hart 21 december 2011

Samenzang

ZEGVELD - Er wordt maandag 19 december samen gezongen in de Milandhof. Het koor De Lofstem en een speciaal voor deze avond samengesteld kinderkoor brengen onder leiding van dirigent Pia Schütz verschillende kerstliederen ten gehore. De muziekvereniging Kunst na Arbeid verzorgt samen pianist Sjaak van der Mel voor de ondersteuning. Aanvang 19.30 uur in het gebouw aan de Middenweg 2.

Bron: AD Woerden 15 december 2011

Over parkeerprobleem in Zegveld

"OH JA, WE MOETEN NOG PARKEERPLEKKEN TEKENEN." Het verhaal van een inwoner uit Zegveld, meneer Pak, die het absoluut niet eens is met de parkeergelegenheid in de Broeksloot. "Een overheid die haar burgers serieus neemt zoekt naar  oplossingen in plaats van dit 'gedoe'. Naar de toekomst toe is het noodzakelijk om niet de symptomen te bestrijden (bonnen geven tegen fout-parkeren) maar de wortel van het probleem (te weinig parkeerplaatsen) te bestrijden. Enige werkende oplossing is: meer parkeerplaatsen creëren. Dit klinkt plat en (te) simpel. Maar, biedt u maar eens een andere oplossing aan die in de praktijk werkt? Overheid, los het probleem op dat u zelf gecreëerd heeft en stop met het pesten van uw burgers!"
Bent u het ook eens met meneer Pak: www.ditkanbeter.nu en kijk naar de oplossing die eventueel mogelijk is. Of vermeldt uw eigen oplossing per email aan de redactie.

Bron: Woerdense Courant 14 december 2011

Expositie Adriaans

ZEGVELD - Kunstenaar Pieter Adriaans maakt schilderingen op zijn eigen lichaam, die hij dan fotografeert en bewerkt. De afdrukken zijn tot en met 14 maart te zien in galerie De Blauwe Meije. Daarnaast staan in de beeldentuinen werken van Xpozz-kunstenaars. Xpozz ondersteunt kunstenaars en bemiddelt in de verkoop van kunst. Meer info: www.deblauwemeije.nl.

Bron: AD Woerden 12 december 2011

Samen verschillen
Ido Vunderink, kunstenaar
'Hollandse pot ik nog lekkerst'

Bekende regiogenoten onthullen hun culinaire voorkeuren en ervaringen. Deze week de 76-jarige kunstenaar Ido Vunderink uit Zegveld.
Aan welk diner denkt u nog wel eens terug?
„Vroeger kon je bij Tante Mien in Amsterdamse hoerenbuurt heerlijke nasi goreng eten. Die was bruin, lekker en echt Indonesisch."
Wat is uw slechtste ervaring?
„Tegenwoordig vind ik het vaak tegenvallen als ik uit eten ga. Pasgeleden zat ik met vrienden bij De Gelaarsde Kat in Alphen. Het was ronduit verschrikkelijk. De entrecote smaakte als een schoenzool, de gepofte aardappel was niet gaar en de zure room was zoek. Als salade kregen we een paar stukjes komkommer ter grootte van een eierdopje. Ik snap daar niks van, er wordt met de pet naar gegooid. Tegenover mijn gasten schaamde ik me dood."
Uw favoriete restaurant?
„In de buurt eet ik graag bij het Mandarin in Nieuwkoop. Een vaste stek heb ik niet, ik wil graag een beetje ontdekken."
Voor welk gerecht mogen we u 's nachts wakker maken?
„Hollandse pot vind ik nog altijd het lekkerst. Daar ben ik mee opgegroeid. Een karbonaadje met aardappels en groenten, heerlijk."
Wat lust u absoluut niet?
„Ik ben niet zo gek op sushi. Van vis hou ik sowieso niet. Ik maak het binnen ook niet meer klaar."
Wat is uw lievelingssnack?
„Mijn hele leven moet ik al opletten wat ik eet, ik heb alle diëten geprobeerd maar de kilo's komen er uiteindelijk altijd weer bij. Tegenwoordig eet ik tussendoor niet meer zo veel. Ik pak liever een appel."
Kookt u zelf en wat is uw specialiteit?
„Ik ben de kok in huis. Ik kook met veel aandacht voor smaak. Vroeger hadden we wel eens vijf dagen per week eters over de vloer. Het komt nog steeds wel eens voor dat bezoek na afloop om mijn recepten vraagt. Het liefst maak ik Hollandse pot of een Indisch gerecht."
Wat staat er vanavond op het menu?
„Vanavond eten we andijvie, biefstuk en aardappelen." 
ELSE FRANKEN

Bron: AD Groene Hart 7 december 2011

Gouden Pepernoot voor Van der Vlugt

MEIJE - Bram van der Vlugt heeft gisteren de allereerste Gouden Pepernoot in ontvangst genomen. Van der Vlugt kreeg de prijs voor de waardige wijze waarop hij de afgelopen 25 jaar betrokken was bij de intocht van Sinterklaas in Nederland. Hij was zichtbaar ontroerd en gaf aan zich te blijven inzetten voor het sinterklaasfeest. De Gouden Pepernoot is een prijs voor mensen en organisaties die zich inzetten voor het instandhouden en op geloofwaardige wijze organiseren van het sinterklaasfeest. Tijdens het Gouden PepernotenGala in Raamsdonksveer worden vandaag verschillende prijzen uitgereikt, onder meer voor'Piet van het jaar' en 'Sinterklaasvriend van het jaar'.

Bron: AD Woerden 6 december 2011

Politiek eist snel duidelijkheid over de toekomst van De Blauwe Meije

ZEGVELD/MEIJE - Een deel van de Woerdense raad wil snel duidelijkheid voor de eigenaren van kunstencentrum De Blauwe Meije. Al ruim een jaar geleden dienden Rebecca de Boer en Juerd van der Burgt een bouwvergunning in bij de gemeente, maar nog steeds wachten ze op groen licht voor hun activiteiten.
De Boer deed tijdens de laatste vergadering van de commissie Ruimte een oproep aan de raad om zich hard te maken voor de toekomst van hun centrum waar workshops en exposities georganiseerd moeten worden. „Sinds eind november 2010 zijn we niets opgeschoten. Dit kan de gemeente Woerden toch niet zomaar toestaan? Ik vraag me echt af waarom dit zo lang moet duren en waarom er tegenstrijdige adviezen door de gemeente zijn gegeven." D66, Progressief Woerden en CDA reageerden verrast op de trage gang van zaken en stelden dat er snel duidelijkheid moest komen. Heikel punt was volgens de partijen onder meer het aantal parkeerplekken bij het toekomstige bezoekerscentrum. In eerste instantie vroeg De Boer voor De Blauwe Meije een vergunning voor vijftien parkplekken aan, maar op advies van anderen werden dit er zestig. „Dit was tegen het zere been van omwonenden, omdat het hierdoor lijkt alsof het niet kleinschalig meer is. Maar dat is niet het geval, we blijven kleinschalig," aldus De Boer.

Bron: AD Woerden 5 december 2011

Kerstoptreden in polder

ZEGVELD - Meijenaar Willem Bakker heeft een koor op de been gebracht. Dit Meijekoor verzorgt een kerstoptreden in de Hollandse Boerderij in de Meije op dinsdag 20 december om 15.30 uur. De entree is gratis. Na afloop is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een etentje. Dat kost 20 euro per persoon. Het adres van de boerderij is Meije 63, telefoonnummer 0172 685413.

Bron: AD Woerden 3 december 2011

Jamsessie Halve Maan

ZEGVELD/MEIJE - Eetcafé De Halve Maan in Zegveld staat eind januari in het teken van een jamsessie. Voor dit evenement is de organisatie op zoek naar deelnemers. Wie belangstelling heeft, kan mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch contact opnemen via 0172-685575.

Bron: AD Woerden 1 december 2011
Pin It