Lofstem komt langs deuren met speculaas

Zangkoor De Lofstem uit Zegveld gaat van maandag 5 tot zaterdag 10 november langs de deuren in de Meije en Zegveld. Dat doen zij voor de jaarlijkse speculaasverkoop.

Bron: AD Woerden 31 oktober 2012

KNA concert

Muziekvereniging  Kunst Na Arbeid uit Zegveld bestaat 50 jaar. Als laatste jubileumactiviteit organiseert de vereniging op zaterdag 3 november een gratis toegankelijke muziekavond. Na een kort optreden van KNA in de Sporthal treden twee gelegenheids-drumbands op, bestaand uit oud-leden. Onder leiding van oud-instructeur Ties Wagensveld zullen zij laten horen wat zij na al die jaren nog in huis hebben. Na dit optreden is er in De Milandhof een feestavond, toegankelijk voor iedereen, met een optreden van zangeres Meike van der Veer (bekend van The Voice Of Holland) en FortNight Swing Band. Aanvang van het concert is 19.30 in de Sporthal. Toegang is gratis.

Speculaas van De Lofstem

Zegveld/de Meije - In de week van 5-10 november gaan leden van zangkoor "de Lofstem" uit Zegveld weer van start met de jaarlijkse speculaas-verkoop. Zij gaan hiervoor de bewoners van woningen langs in de Meije en Zegveld. Wie de verkopers van het speculaas aan de deur heeft gemist kan eventueel ook contact opnemen met één van de bestuursleden. Contactadres van de Chr. Gem. Zangvereniging "de Lofstem" is Willem Alexanderstraat 36.

Bron: Woerdense Courant 31 oktober 2012

Oud-leden in band voor jubileum KNA

ZEGVELD - Muziekvereniging Kunst Na Arbeid (KNA) houdt zaterdag een Zegveldse muziekavond. De vereniging bestaat 50 jaar en houdt als laatste jubileumactiviteit deze gratis toegankelijke muziekavond. Na een kort optreden van de KNA zelf, treden twee gelegenheidsdrumbands op. Die bestaan uit oud-leden van de Zegveldse muziekvereniging. Onder leiding van oud-instructeur Ties Wagensveld laten zij horen wat zij na al die jaren nog in huis hebben. Na dit optreden is er in sporthal De Milandhof een feestavond met een optreden van zangeres Meike van der Veer, bekend van The Voice Of Holland, en de FortNight Swing Band. Het concert in de sporthal begint om 19.30 uur.

Bron: AD Woerden 30 oktober 2012

Lintje voor Ad Ton

Ad Ton werd vorige week Koninklijk onderscheiden als Lid in De Orde van Oranje-Nassau. Ton is de oprichter en voorzitter geweest van de Culturele Stichting Zegveld en van 1970-heden ondersteuner van SV Siveo '60 in Zegveld. Burgemeester Jan Waaijer speldde hem de versierselen op.

Herman Wijffels inspireert leden Rabobank Rijn en Veenstromen

Zegveld - Rabobank Rijn en Veenstromen heeft ondanks de economische tegenwind, in 2011 een goed en mooi jaar gedraaid. Er werd winst gemaakt en de bank heeft zijn maatschappelijke positie in de samenleving verder versterkt. Dat bleek op de Rabobank Ledenavond in Zegveld waar Herman Wijffels optrad als gastspreker. Ook Wijffels benadrukte dat samenwerken in coöperatieve verbanden de toekomst heeft. Ruud van der Vliet, directievoorzitter van Rabobank Rijn en Veenstromen, meldde met gepaste trots dat de marktpositie van de bank - in zakelijk opzicht maar ook op de huizenmarkt - stabiel is en zelfs enigszins groeit. Projecten die het afgelopen jaar de warme aandacht en betrokkenheid van Rabobank Rijn en Veenstromen hadden, zijn 'Kracht van het Groene Hart' en 'Mijn Groene Hart Energie'. Van der Vliet legde uit dat met gemeenten, bedrijven
en stichtingen succesvol wordt samengewerkt aan een leefbare en duurzame woon- en werkomgeving. De Rabobank Ledenavond werd opgesierd met een optreden van twee jonge ondernemers die afgelopen zomer participeerden in het initiatief 'Zomerondernemers'. Een project om jonge ondernemers te laten proeven aan het ondernemerschap. Vicky van der Zee (19) en Daniël Koek (17) stonden deze ledenavond symbool voor de energieke coöperatieve ondernemers. Met hun onbevangenheid hadden ze snel de lachers op hun hand. In zijn visie op een nieuwe duurzame wereld haakte voormalig Rabo-bank-topman Wijffels in op het enthousiasme van deze jonge ondernemers. Wijffels moedigde de aanwezige leden om zich actief te blijven bemoeien met het beleid van de bank.

Het Paard

De Meije - Het Paard van Boreft is het hele jaar op toernee geweest door alle dorpen en bijna alle buurtschappen van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Altijd vergezeld door vrolijke muzikanten en ander paardenvolk. Hij heeft scholen bezocht, mensen gesproken, verhalen gehoord, feesten meegemaakt, dingen gezien; het was een veelbewogen rondreis met bijzondere ontmoetingen en onverwachtte avonturen. Nu staat hij op stal in de Hollandse Boerderij in de Meije en werkt aan zijn memoires.
De laatste etappe zal naar Bodegraven zijn, terug naar het beginpunt: het gemeentehuis. Zaterdag 27 oktober reist hij af voor deze allerlaatste tocht.

Bron: Woerdense Courant 24 oktober 2012

VAN WIEG TOT GRAF

In deze rubriek vertellen we het verhaal achter een familiebericht. Is er in uw omgeving iemand overleden, die niet vergeten mag worden? Laat het ons weten: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De voetbalclub als uitlaatklep
Thomas Verhoog (192O-2O12)

Een leven lang hard werken. Thomas Verhoog (92) zette alles op alles om genoeg geld te verdienen voor zijn acht kinderen en vocht om zijn gezin bij elkaar te houden na zijn scheiding. In de Zegveldse voetbalvereniging Siveo '60 vond hij vijftig jaar lang een ware uitlaatklep. Biertjes tappend en kleedkamers schoonmakend voelde hij zich in zijn element. Thomas Verhoog werd op 16 mei 1920 geboren in Kamerik. Hij was de jongste van vijf en groeide op in een hervormd arbeidersgezin. Het geloof is altijd belangrijk voor hem gebleven en zijn kinderen gaf hij later steevast het stemadvies, stem op de Partij van de Arbeid. Over de oorlog heeft hij weinig gesproken, maar zijn dochter weet wel dat hij stiekem naar zijn
meisje ging en dat hij er dan op moest letten dat hij op tijd weer terug was in verband met de avondklok. Hij ontkwam aan zijn dienstplicht.
Waarschijnlijk heeft hij, zodra hij van de lagere school kwam, altijd moeten werken. Hij heeft bij bouwbedrijf Verwo in Woerden gewerkt, bij de dakpannenfabriek en heel veel als daggelder bij boeren. Zelfs op zondag hielp hij bij het melken. Dat vertelde een vrouw na zijn overlijden aan zijn dochter. Ze kon zich nog herinneren hoe Thomas bij hen na het melken een bakje koffie dronk.
Aan het einde van de oorlog is Thomas getrouwd. Eerst woonden ze in Oukoop en later in Zegveld. Samen kregen ze acht kinderen. De eerste werd in 1946 geboren, de laatste in 1959. Zijn oudste zoon, Jantje, is verdronken toen hij 3,5 jaar oud was. Toen Thomas thuiskwam van het melken, zag hij de klompjes drijven. Snel haalde hij zijn zoontje uit het water, maar het was te laat. Het beeld van die klompjes is altijd op zijn netvlies blijven staan. Hij wilde zijn andere kinderen niet lastig vallen met zijn verdriet, maar aan het einde van zijn leven merkten zij dat hij ook toen nog bezig was met de vraag of hij schuld had aan die vreselijke dood. Toen het jongste kind vijf jaar oud was, verliet zijn vrouw het gezin. Het mocht de kinderen aan niks ontbreken en daarom greep Thomas elke klus aan die hij kon krijgen. Zijn kinderen waren zijn alles en hij wilde ze graag bij elkaar houden. Hij heeft er heel hard voor geknokt, moest hard werken om de eindjes aan elkaar te knopen, maar het lukte hem.
Sinds zijn 42ste werden Siveo '60 en Thomas onafscheidelijk. Tenminste, op zaterdag. Zijn kinderen nam hij, toen ze nog klein waren, mee. En toen er later ook kleinkinderen bij de club kwamen, riep hij apetrots dat dat zijn kleinkinderen waren.
Thomas heeft vrijwel alles gedaan bij Siveo. Gevlagd, in het bestuur gezeten, bardiensten, schoonmaken. Ook zijn mening uiten deed hij er graag. Altijd in het belang van zijn cluppie natuurlijk. Zo is hij een keer van langs de lijn - zelf voetballen deed hij niet - op de middenstip gaan zitten toen hij het niet eens was met de scheidsrechter. Het toezicht op de ballen was bij Thomas ook in goede handen. Er moesten net zoveel ballen terugkomen als hij op een dag had uitgegeven. Zeker de jeugd hoefde het niét in zijn hoofd te halen minder ballen terug te brengen. Thomas was, toen hij op 92-jarige leeftijd overleed, het oudste lid van Siveo. Zijn clubgenoten weten nog hoe hij nooit te beroerd was om ook de vervelende klussen op zich te nemen. Siveo had vroeger een voetbalveld waar doordeweeks koeien op graasden. Op de wedstrijddag kwam al vroeg om de koeienvlaaien weg te scheppen. Uit dank voor zijn inzet heeft Siveo hem bij het twintigjarige bestaan van de club benoemd tot lid van verdienste. Ondanks de bagage die Thomas met zich meedroeg, leerden mensen hem kennen als een vrolijke man. De dominee van Zorgcentrum Weddesteyn, waar hij de laatste jaren woonde, zei dat ze niet om hem heen kon. In een gezelschap viel hij meteen op met zijn olijke gezicht. Thomas kon ook enorm van dingen genieten. Op zijn horloge - hij was een man van de klok - hield hij nauwgezet bij hoe lang het duurde voor hij weer een van zijn kinderen of kleinkinderen zou zien. Dan fleurde hij extra op. Maar hij hield ook niet van te laat komen. Zelf kwam hij liever te vroeg en als zijn kinderen vijf minuten te laat waren, belde hij wat er aan de hand was. Op het laatst waren er ook dingen die hij moeilijk vond. Zo werd er in het zorgcentrum voor hem bepaald hoe laat hij naar bed ging en opstond en dat hij twee boterhammen kreeg. Thomas zelf wilde er liever drie. Hij had het gevoel steeds minder over zijn eigen leven te kunnen beslissen. Zijn geloof bood hem veel troost. Vooral Openbaringen 21 las hij graag. 'God zal alle tranen van de ogen afwissen.' Het hielp hem bij het verdriet waar hij anderen nooit mee lastig heeft willen vallen. Zijn dominee liet hij weten niet bang te zijn voor de dood. Dan zou hij zijn ouders en zijn zoontje weerzien. Op 16 augustus is hij overleden. Onder begeleiding van zijn geliefde bijbelpassage is hij begraven.

Bron: AD Woerden 20 oktober 2012

Reünieconcert door KNA

Zegveld - Op zaterdag 3 november is er een reünieconcert van Kunst Na Arbeid om 19.30 uur in de Milandhof. Aansluitend is er voor leden, oud-leden en vrienden van KNA een gezellige feestavond/reünie. Het Najaarsconcert krijgt een speciaal tintje. Na het optreden van de vereniging is er een optreden van oud-leden vande drumband. Vervolgens blikt KNA terug aan de hand van oude foto's en films en zorgt de Bigband Fort Night Swing en zangeres Meike van de Veer voor de muzikale noot.

Stratenvolleybal toernooi 2012

Zegveld -  Animo organiseert stratenvolleybaltoernooi 2012 Op donderdag 18 oktober organiseert volleybalvereniging Animo'72 weer het jaarlijkse stratenvolleybaltoernooi, dat mede mogelijk wordt gemaakt door de Rabobank Rijn en Veenstromen. Deelnemers worden om 19.45 uur verwacht in de sporthal van de Milandhof. Het toernooi begint om 20.00 uur. Voor het winnende team is er een beker en een heerlijke taart.

Bron: Woerdense Courant 17 oktober 2012

't Smaakt naar méér

"Zegveld smaakt naar meer" was een groot succes. Zo'n 600 bezoekers waren van de partij. De 12 deelnemers hebben goede zaken gedaan. Dit evenement krijgt zeker een vervolg.

Doorrijder na ongeval heeft zich gemeld

Zegveld - Naar aanleiding van de ingezonden brief van de heer Van Erkel vorige voeek in de Woerdense Courant over de zoektocht naar de doorrijder na het veroorzaken van een dodelijk ongeval met een hond op de Hoofdweg is er positief nieuws te melden. De heer Van Erkel belde donderdag de redactie met de mededeling dat naar aanleiding van het artikel de pleger van het vluchtmisdrijf zich uiteindelijk zelf had gemeld bij de politie. Over de aanleiding van diens gedrag is verder niets bekend. De heer Van Erkel was blij dat de actie tot dit resultaat heeft geleid. Het is niet bekend wat verder de concequen-ties zijn voor de gevluchte automobilist.

Herfsttocht

De Meije - Op 13 oktober krijgt u de kans om op een speciale manier het eeuwenoude landschap van de Meije verkennen en te ontdekken. Groene Hart Gidsen van Staatsbosbeheer maken met u in deze prachtige herfst periode een reis door de tijd. Elke ontdekkingstocht begint met een goede voorbereiding. Zo ook deze. De gidsen ontvangen u vanaf 9.45 uur in eetcafé de Halve Maan met koffie of thee en na een korte inleiding vertrekt u per auto (carpoolen) naar de Milandhof. Daar start de wandeling in de omgeving van Zegveld. Via het Branderpad en dwars door de weilanden merkt u hoe de bewoners het land hebben gevormd en vertelt de gids hoe dat zo gekomen is. Na deze wandeling gaat u per auto naar de schraal-landen van de Meije. Wat is eigenlijk schraal en waarom noemt men ze zo? De gidsen onthullen het geheim. Bovendien merkt u ook waarom de schilders van de Haagse School deze omgeving zo boeiend vonden. Ook het huidige beheer komt aan bod. Om 13.00 uur bent u weer terug bij de startplaats de Halve Maan. U kunt zich aanmelden voor deze verken-en ontdektocht via www.groenehartcentrum. nl De kosten voor volwassenen zijn 8 euro en voor kinderen tot 12 jaar 3 euro. Dit is inclusief koffie/thee. De wandeling gaat gedeeltelijk over geplaveide paden en deels over graspaden. Deze zijn minder geschikt voor rolstoelen. Honden niet toegestaan.

Bron: Woerdense Courant 10 oktober 2012

Koeien per schuit terug naar huis

Nieuwkoop/De Meije - De zomervakantie in het Nieuwkoopse plassengebied is voorbij voor zo'n dertig zwartbonte dames. Enkele boswachters hebben ze gisteren met een boot opgehaald van diverse eilandjes. „Het is tijd om naar huis te gaan," vertelt boswachter Gerard Haak. „Terug naar de boerderij waar ze later de stal weer in gaan voor de winter."

Een schuit vol koeien is niet dagelijks te zien.
„De boot is er speciaal voor ontworpen, voor vee en voor machines," aldus Haak. „Maar het blijft toch altijd een grappig gezicht."
De koeien gingen als jongvee naar de eilandjes waar de dieren stukken land openhielden door ze af te grazen. „En dat is weer prettig voor de vogels," legt Haak uit. „Uiteraard controleren we de dieren wel regelmatig, want ze kunnen natuurlijk altijd ziek worden." Vanwege de natte zomer moesten de koeien af en toe worden verplaatst.

Bron: AD Woerden 9 oktober 2012

Primeur smaakt naar meer

Eerste editie van eetfestijn in Zegveld slaat aan

ZEGVELD -  Springende kinderen, etende en kletsende ouders en tevreden organisatoren. De eerste keer 'Zegveld Smaakt naar Meer', was zaterdag, met honderden bezoekers, een succes. Zegveld is in het vervolg een evenement rijker.
Breed lachend overziet Arjan Ton zaterdagavond rond half acht het plein tegenover Milandhof. „Dit is goud," zegt de voorzitter van de Culturele Stichting Zegveld. „Op voorhand wisten we echt niet wat we moesten verwachten. Maar als je dan ziet hoeveel mensen hier staan," zegt hij wijzend naar de tent vol etende bezoekers en de groep mensen die buiten gemoedelijk met elkaar staat te keuvelen. „Met dit evenement spreken we een grote doelgroep aan en kunnen we als stichting ook een buffertje opbouwen. Dat hebben we nodig voor de organisatie van de Zegvelderie."

VANZELF
Eigenlijk is het evenement vanzelf gaan lopen, legt Ton uit. Vanaf het moment dat rond half vijf de eerste kinderen op het kussen bij de entree sprongen is het steeds drukker geworden. „Zegvelders zijn net schapen," zegt bezoeker Marvin Wisseloo. „Als er één komt, volgt de rest vanzelf." Voor bezoeker Mike Smulders is het succes snel verklaard: „Wie houdt nou niet van eten en gezelligheid."
„95 procent van de mensen die ik om me heen zie, komt uit Zegveld zelf," weet Mees Weststrate, die in de tent staat te eten met een plaatsge-noot. En dat onder elkaar zijn, is precies wat de culturele stichting voor ogen heeft: een evenement van en voor de Zegvelders. „Maar toch zou het mooi zijn, als hier ook mensen van buiten op af gaan komen," vindt Weststrate.
De keuze om het jaarlijkse Toffeest te laten vervallen ten faveure van dit nieuwe evenement, is echter een bewuste van de organisatie. Dat Toffeest kostte veel voorbereidingstijd en trok wel erg veel mensen van buitenaf en met vooral jeugd een eenzijdige doelgroep. „Dat ik hen hier zie, is precies wat we wilden," zegt Ton wijzend op Zegvelders die zeker 50-plus zijn. „Hier komen alle doelgroepen op af," zegt ook bezoeker Mike Smulders, die wijst op jongeren. „Dit is laagdrempelig en lijkt op een evenement als de Smaak van Woerden. Waarom zou je iets nieuws verzinnen als blijkt dat zoiets werkt?"
Lokale ondernemers in de tent presenteren zich niet alleen met eten maar ook geven ze bezoekers informatie over wat ze te bieden hebben.
Voor bijvoorbeeld eetcafé De Halve Maan en voor De Blauwe Meije een prachtige gelegenheid om zich te tonen. Of alles dan direct een voltreffer is bij deze eerste keer? „Een volgende keer mag best wat meer aanbod aan eten komen," vindt Weststrate. En wellicht iets eerder in het seizoen plannen. Dat zorgt voor nog meer aanloop.
„Voor een eerste editie is dit zeker geslaagd," zegt Smulders. Weststrate beaamt dat. En ook Wisseloo en organisator Arjan Ton zijn het eens.

Herfstwandeling Meije

Op 13 oktober kan het eeuwenoude landschap van de Meije worden verkend. Gidsen van Staatsbosbeheer starten met de wandeling in Zegveld. Via het Branderpad dwars door de weilanden wordt verteld hoe bewoners dit land vroeger hebben gevormd. Daarna kunnen bezoekers naar de schraallanden van de Meije rijden. De gidsen vervolgen hier hun verhaal over de historie van het gebied. www.groenehartcentrum.nl

Bron: AD Woerden 8 oktober 2012

Aanrijder Sep vraagt schadevergoeding

ZEGVELD - Excuses van de man die vorige week de hond Sep aanreed kwamen er niet, wel vroeg hij woensdag telefonisch om een schadevergoeding voor zijn auto. De man uit Zegveld belde de familie Van Erkel, nadat hij het bericht over de Berner sennenhond in de krant had gelezen.
„Deze man heeft geen hart," zegt Goof van Erkel, eigenaar van de viervoeter. Hij heeft de hond moeten laten inslapen na de aanrijding. „De man zegt dat hij gestopt is nadat hij Sep raakte, maar dat hij de hond niet meer kon vinden. Dat lijkt me onwerkelijk, want het arme beest kon amper meer lopen en heeft een bloedspoor achtergelaten."
De automobilist eist een schadevergoeding van de familie van Erkel, omdat zijn koplamp stuk is en zijn auto een deuk heeft. „Ik moet waarschijnlijk gewoon betalen omdat een hond daar niet hoort te lopen, maar dat vind ik niet erg. Ik hoop wel dat de man 'doorrijden na aanrijding' opgelegd krijgt, maar ik weet dat het met dieren net iets anders is dan met personen of voorwerpen." De familie Van Erkel hoopt dat het nu duidelijk is dat er veel te hard wordt gereden op de Hoofdweg in Zegveld.

Grote stal kan ook anders
Creatieve ontwerpen maken zeker kans

Iman Vroman
Een moderne melkveestal hoeft geen rechthoekige blokkendoos te zijn met een puntdak erop. Ontwerpen voor veehouders in Zegveld, Abcoude en Benschop tonen aan dat het veel creatiever kan.
ZEGVELD/ABCOUDE - Het kan nog wel even duren, maar de kans is groot dat de 'stallen van de toekomst' ook echt worden gebouwd. Twee veehouders, Henk den Hartog uit Abcoude en Bert-Jan Verboom uit Zegveld zijn enthousiast over de ontwerpen die architecten voor hen maakten.
Ze werden benaderd voor het project Innovatieve Veestallen, een initiatief van het Bureau LaMi, dat zich bezighoudt met agrarische vernieuwingen in de provincie Utrecht, en het Centrum Beeldende Kunst Utrecht. Aanleidingen zijn de schaalvergroting in de melkveehouderij en nieuwe milieu- en dieren-welzijnseisen die de boeren krijgen opgelegd. Daar komt bij dat veel stallen 30 of 40 jaar geleden werden gebouwd en nu vervangen moeten worden.
Bert-Jan Verboom uit de Oude Meije bij Zegveld is een van de veehouders die zijn bedrijf wil uitbreiden. Bovendien heeft hij plannen voor een bed & breakfast. Mei Architecten en Stedenbouwers ontwierp voor de Zegvelder een vrijloopstal voor 350 dieren. De nieuwbouw ziet eruit alsof deze in etappes wordt gerealiseerd. Op de voorgevel zijn reliefprints van koeien gedacht, een eerbetoon aan de dieren die binnen wonen. Met deze versiering haakt de architect in op de soms rijk versierde voorgevels van historische boerenhoeves. Achter deze voorkant bevinden zich verder drie bed & breakfastkamers; in de stal is plek voor een skybox. Verboom wil na 2015 nieuw bouwen. Tot dan probeert hij samen met architect Ro-bert Winkel de plannen tot een kant- en klaar ontwerp te maken.
Bioboer Henk den Hartog werd gekoppeld aan Studio Makkink Bey. Het resultaat is een vrijloopstal met een bijzondere kap. Die bestaat uit verschillende modules. Daarin is ruimte om te wonen, voor educatie en recreatie. Dat past bij het bedrijf van Den Hartog, want de veehouder is actief met agrarisch natuurbeheer en lessen voor schoolkinderen.
DOZEN
De inwoner van Abcoude laat weten content te zijn met het ontwerp, maar zegt dat er wel praktische problemen opdoemen. Hij doelt op gemeentelijke en provinciale regels, onder meer over de grootte van het gebouw.
Een datum voor het slaan van de eerste paal durft hij daarom niet te noemen. Ontwerper Bruno Vermeersch vindt dat zijn ontwerp prima in het landschap aan de boorden van de riviertje de Gein past. „Grotere stallen komen er sowieso, als er geen nieuwe typen worden ontwikkeld, zullen het alleen maar grote dozen zijn."
De benaderde architecten zijn nieuw in de agrarische bouw. Dat geldt ook voor het Vlaamse bureau Back McMaster dat een vrijloopstal met een houten skelet en een dak van textiel in Benschop ontwierp. Hier was de veehouder minder enthousiast, maar stallenbouwers uit Frankrijk zijn wel geïnteresseerd.

Bron: AD Woerden 6 oktober 2012

Boeven herkennen en woninginbraken voorkomen

WOERDEN/ZEGVELD - Woninginbraken tegengaan en criminelen in de wijk leren herkennen. Dat is het doel van zes wijkbijeenkomsten, waarbij veiligheid centraal staat.
Vrijdagavond is voor bewoners van het Schilderskwartier en Zegveld de eerste bijeenkomst op het Kalsbeek College. Respectievelijk twee en drie weken later zijn inwoners van Molenvliet en Snel en Polanen aan de beurt. Andere wijken en dorpen volgen in januari.
Bedoeling is dat inbraakspecialist en oud-inbreker Evert Jansen tijdens een ronde door de wijk, voorafgaand aan de bijeenkomsten, zwakke plekken bloot legt. Hij maakt foto's van bijvoorbeeld donkere hoeken, slecht geplaatst groen, slechte sloten, openstaande ramen en andere zaken die het inbrekers eenvoudiger maken.
Het bezoek van Jansen moet niet alleen inwoners de ogen openen maar ook de politie van de nodige informatie voorzien. Verder zijn de bijeenkomsten bedoeld om mogelijke veiligheidsoplossingen te bespreken en inwoners betrokken te krijgen bij de veiligheid in hun eigen wijk.

Bron: AD Woerden 3 oktober 2012

Doorrijder na dodelijk ongeval met hond met uw hulp gezocht

Op donderdag 20 september is onze Berner Sennen hond Sep tussen 17.00 en 17.30 uur op de Hoofdweg in Zegveld ter hoogte van autoschadebedrijf Andeweg door de bestuurder van een auto aangereden. Zonder te stoppen en zich om het dier te bekommeren is de bestuurder gewoon doorgereden.
Ingezonden brief
Zegveld - Getuigen hebben verteld dat het zou gaan om een witte/lichtgekleurde Citroen Berlingo, waarvan de bestuurder met een vermoedelijk te hoge snelheid over de Hoofdweg reed, komende uit de richting Woerden.
Na de aanrijding reed hij met dezelfde snelheid verder in de richting van Zegveld/de Meije? Ter plaatse werden delen van de koplamp van deze auto gevonden en veiliggesteld. Wij hebben inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Helaas is onze hond die avond aan de opgelopen verwondingen overleden.
Nog te hard
Ondanks de genomen maatregelen om de snelheid eruit te halen, wordt er door zowel (bewoners als passanten nog altijd te hard gereden. Er is de afgelopen tijd door de politie wel een keer een lasercontrole gehouden. Ze staan dan net na de wegversmalling in het bushokje.
Ten eerste staat er bijna nooit iemand bij de bushalte, dus is het wel heel opvallend daar (politie) mensen aan te treffen. Ten tweede ligt de bushalte net na de wegversmalling, waardoor de snelheid er meestal al uit is.
Koplamp
Er moeten toch mensen zijn die weten dat de eigenaar/bestuurder van dit voertuig linksvoor (bestuurderskant) onderdelen van zijn koplamp mist. Er zal toch wel een garagehouder zijn die deze schade mogelijk heeft gerepareerd. Misschien willen zij de politie in Woerden helpen bij de oplossing van dit voorval door via nummer 0900-8844 contact op te nemen.
Misdaad Anoniem
Maar mochten er mensen zijn die weten wie deze bestuurder is, maar durven ze niet naar de politie bijvoorbeeld omdat de dader hen ook kent, dan kunnen ze altijd bellen met Meld Misdaad Anoniem op het nummer 0800-7000.
Wie durft?
Het kan toch niet zo zijn dat je een prachtige grote hond, mede dankzij je hoge snelheid, niet ziet oversteken en zodanig letsel toebrengt dat hij daardoor komt te overlijden. Dat je, zonder je daar ook maar een moment om te bekommeren, gewoon niet stopt en je weg vervolgt. Kom op, wie durft zijn mond open te doen....?
Reageer naar:
Goof van Erkel, Hoofdweg 30, Zegveld, Tel. 0348-691835.
Het doorrijden na een aanrijding is altijd strafbaar
Bij persoonlijk of ander letsel moet de politie ingeschakeld worden. Hiervoor kan het alarmnummer 112 gebeld worden. Ook moet dit gebeuren als een overheidseigendom, zoals een lantaarnpaal, beschadigd wordt. In overige gevallen mogen de betrokkenen de afhandeling van de schade onderling regelen. Voor een goede afhandeling is het belangrijk dat er getuigen zijn en dat de plaats van het ongeval zo goed mogelijk geschetst of gefotografeerd wordt en de toedracht duidelijk beschreven wordt. Doorrijden na een aanrijding is altijd strafbaar.

Blauwe Meije

"Amsterdam meets De Blauwe Meije" is een expositie die loopt tot en met 31 december. "Amsterdam meets De Blauwe Meije" is geopend voor deze herfst. Ieder seizoen andere kunstenaars uit een stad in of om het Groene hart. De maanden oktober /november en december worden opgefleurd met vrolijke schilderijen en papierobjecten van 6 kunstenaars. Nieuw is het "Thomashuis eiland" van het Thomashuis in Zegveld dat een permanente verkoop expositie heeft op het "Thomashuis eiland" in de beeldentuin van De Blauwe Meije. De Galerie en tuin zijn vanaf 15 oktober iedere vrijdag/zaterdag en zondag open vanaf 11.00 uur, Entree gratis. Adres: Meije 300.

Bron: Woerdense Courant 3 oktober 2012

Passie voor de volkstuin
Beeldhouwster begrijpt gebrek aan animo niet

door PETER VAN EiJK
ZEGVELD - Son Tienhooven heeft twee passies: beeldhouwen en haar volkstuin. Oe volkstuin aan de Molenweg is de inspiratie voor haar beeldhouwwerk. Ze begrijpt niet dat er zomaar zes tuinen braak liggen en er geen nieuwe huurders voor te vinden zijn.
Son Tienhooven was 35 jaar geleden één van de eerste vrouwen die een volkstuintje huurden. „Daar werd wel van opgekeken, maar tegenwoordig zie je veel meer vrouwen op de volkstuin." Ze is er iedere dag, ook bij storm en regen. „Niet alleen om in de tuin te werken, hoor. Ik geniet vooral, als ik op één van mijn bankjes zit en uitkijk over de polder." Ze doet er inspiratie op. „De natuur is altijd het uitgangspunt bij het beeldhouwen. Ik teken niet, ik raap iets op en daar laat ik me door inspireren."
Haar kinderen hebben de passie voor een deel overgenomen. „Mijn dochter en schoonzoon hebben hier ook een tuin en mijn vijf kleinkinderen komen graag bij oma op de tuin." De aanwezigheid van een leuke speeltuin bij de ingang van het complex draagt daar aan bij.
De tuin van Son oogt wat rommelig, maar dat is een bewuste keuze, zegt ze. „Ik hoef niet zo nodig iedere dag te schoffelen en alles omspitten is ook niet zo mijn ding. Ik laat de natuur zijn gang gaan. Daardoor hadden wij vorige week bijvoorbeeld nog vlinders in de tuin. En gisteren zag ik nog een salamander." In de basis is de tuin van 200 vierkante meter een groentetuin, maar het zijn vooral de bloemen die opvallen. „Ik eet iedere dag van mijn tuin. Bietjes, andijvie, koolraap, maïs, courgettes, pompoenen en uien. De bloemen zijn goede buren voor de gewassen. Zij trekken de insecten aan. Daardoor gedijen de planten beter en zijn de frambozen lekkerder."
Het verbaast Son dat niet meer mensen van die natuur willen genieten. Van de pakweg dertig tuinen aan de Molenweg liggen er zeker zes braak. En dat terwijl het volkstuinieren populairder is dan ooit. Volkstuinverenigingen in de hele regio hebben wachtlijsten. Tienhooven: „Ik begrijp ook niet dat die tuinen hier niet verhuurd worden. Ja, in Woerden heeft iedereen een mooi huisje op de tuin en er is een clubhuis waar de leden bij elkaar kunnen komen. Dat hebben wij hier niet, hooguit een enkel kasje. Maar het gaat toch om de natuur, niet om een mooi grasveldje? Ik zit hier 's zomers aan de kant van de sloot met mijn voeten in het water te genieten van de mooie polder."
Duur zijn de tuinen in Zegveld ook niet. „Je betaalt 45 euro per jaar voor een tuin van 200 vierkante meter. Daar hoefje het niet voor te laten."
'Kom bij mij maar oefenen'
Hoe verhuur je 1800 meter braakliggende volkstuin? Son Tienhooven hééft al van alles geprobeerd. Zo stuurden ze stukje naar het dorpsblad en neemt ze mensen mee naar haar tuin om de natuur zelf te ervaren. Maar dan is de reactie steeds van: het is zoveel werk. Ik kom er niet aan toe. Maar zoveel werk is het niet. Mensen mogen het zelf uitproberen. Ik zou zeggen: kom bij mij oefenen" Wie dat wil kan haar bellen: 0348-691428. Meer informatie bij voorzitter M. Weststrate: 0348-691832.

Bron: AD Woerden - oktober 2012
Pin It