Bram van der Vlugt brengt zijn familie op het toneel

door MATTHIJS ALBERS
Voordat Bram van der Vlugt (78) volgend jaar ter ere van zijn 80ste verjaardag in het stuk On Golden Pond staat, heeft de acteur eerst nog een ander, bijzonder toneelproject te volbrengen. Een productie die alles te maken heeft met een bijzonder verhaal rond zijn moeder, een verloren geacht schilderij en populaire chocoladerepen.
„Mijn grootvader was directeur van de Kwattafabriek waar de bekende chocoladerepen werden gemaakt. Eerst was het een merknaam, daarna werd het een soortnaam toen ook andere partijen Kwattarepen gingen maken. Vergelijkbaar met wat er met aspirine is gebeurd, eigenlijk. Mijn grootvader schakelde in 1910 voor een reclamecampagne zijn dochter Ellen -mijn moeder dus - in toen zij pas 4 jaar oud was. Zij werd het gezicht van de later beroemd geworden campagne 'Alle Oogen zijn gericht op Kwatta'."
Het verhaal rond de Kwattarepen was de inspiratie voor een schilderij met de titel Met andere oogen, dat jarenlang in het bezit was van Brams familie. „Om eerlijk te zijn had ik niet zoveel met dat schilderij, ik vond het niet zo mooi. In 1991 heb ik het op een veiling gebracht. Naarmate de tijd vorderde, raakte ik toch steeds meer geïntrigeerd door het verhaal rond het kunstwerk. Toen ik meer over de achtergrond van het schilderij te weten kwam, ging ik het zogezegd met andere ogen bekijken. Ik dacht echter dat het naar Amerika was gegaan en ik het nooit meer terug zou zien. Tot ik het ineens weer voorbij zag komen. Het blijkt gewoon in Volendam te hangen!"
Het verhaal rond het schilderij -naast enkele andere thema's - inspireerde Bram van der Vlugt tot het maken van een theaterstuk met de logische titel Met andere Oogen. Vorige week deed hij een eerste voorzichtige try-out van het stuk. „Het leuke is dat mijn zoon Floris me begeleidt op de saxofoon in deze voorstelling. Weer een mooi familielijntje dus. Nee, ik kan je nu nog niet precies zeggen wanneer en waar we precies in première gaan. Volendam zou natuurlijk wel een prachtige plek zijn vanwege het schilderij, maar geen idee of dat daar mogelijk is."

Bron:AD 28 februari 2013

Staatsbosbeheer organiseert wandeling met de Groene Hart Gidsen
Meije Schraallanden

Lezersbijdrage
DE MEIJE - Een oud Hollands landschap in de 21e eeuw: Schraallanden langs de Meije als uniek overblijfsel van eeuwenoud landgebruik.
Op zaterdag 9 maart organiseert Staatsbosbeheer samen met de Groene Hart Gidsen een natuurwandeling door de Schraallanden van de Meije. De excursie start om 12.45 uur in Eetcafé de halve Maan en duurt ruim twee uur. Langs het riviertje de Meije, bij Zegveld, ligt een van de weinige grote stukken schraalgrasland van West-Nederland en een relict van eeuwenoud agrarisch gebruik. Dit gebied is nog voor een groot deel in de oorspronkelijke staat zoals de landerijen er circa 100 a 150 jaar geleden uitgezien hebben. Vandaag heeft u de kans om op een speciale manier het eeuwenoude landschap van de Meije te verkennen en te ontdekken. Groene Hart Gidsen van Staatsbosbeheer maken met u een reis door de tijd. Elke ontdekkingstocht begint met een goede voorbereiding. Zo ook deze. De gidsen ontvangen u vanaf 12.45 uur in eetcafé de Halve Maan met koffie of thee en na een korte inleiding vertrekt u per auto (carpoolen) naar het Schraalgrasland (nabij parkeerplaats de Koekoek). Wat is eigenlijk schraal en waarom noemt men ze zo? De gidsen onthullen u het geheim. Bovendien merkt u ook waarom de schilders van de Haagse School deze omgeving zo boeiend vonden. Ook het huidige beheer komt aan bod. Circa 15.00 uur bent u weer terug bij de startplaats de Halve Maan. Het gebied is drassig, zorg voor waterdichte schoenen of laarzen! U kunt parkeren bij de school aan de Hazekade. Startpunt van de excursie is eetcafé de Halve Maan aan de Hazekade 20 in de Meije in Bodegraven. Na koffie en een korte inleiding vertrekt u naar het gebied. De wandeling voert door een (afhankelijk van de regenval) min of meer drassig gebied. Goede waterdichte wandelschoenen of laarzen zijn aan te bevelen. De kosten, inclusief een kopje koffie of thee, bedragen voor volwassenen 8 en voor kinderen tot 12 jaar 3 euro. Aanmelden: www. groenehartcentrum.nl of bel 06-23774925 (tijdens kantooruren).

Bron: Woerdense Courant 27 februari 2013

Cel geëist voor afpersing

ZEGVELD - De officier van justitie in Utrecht heeft gisteren celstraffen geëist tegen twee Rotterdammers wegens het op internet afpersen van een man uit Zegveld. Het slachtoffer betaalde geld aan het duo voor vernederende filmpjes over hem die zij online dreigden te zetten.
De man uit Zegveld was online in contact gekomen met de Rotterdamse, op internet bekend als 'Prinses Chantal'. Dat gebeurde via haar website. De Zegvelder stelde met haar een contract op, waarin stond dat zij hem online mocht vernederen. Hij stuurde bijvoorbeeld compromitterende filmpjes van zichzelf op naar de vrouw. Zij dreigde dan deze filmpjes op You Tube te zetten. De Zegvelder moest vervolgens geld betalen in een brievenbus die bij het spel hoorde om te voorkomen dat de filmpjes het net op gingen. De Zegvelder had een contract voor drie jaar getekend.
De vrouw die het contract ondertekende was Anneke de B. (24) uit Rotterdam. Tegen haar en de 25-jarige man Samet S. eiste de officier van justitie gisteren twintig maanden gevangenisstraf waarvan acht maanden voorwaardelijk. „Niets ontziend misbruik van een kwetsbare man," aldus de officier, die stelde dat het duo probeerde de Zegvelder af te persen.
„Online vernedering is een gat in de markt," vertelde Anneke de B. aan de rechter. Ze heeft zelfs een interview aan een krant gegeven en ziet zichzelf als een normale ondernemer. En er kwamen forse bedragen binnen op haar rekening. De Zegvelder vroeg haar bijvoorbeeld om een filmpje te maken waarin de dames van K3 voorkwamen. Na een halfjaar wilde de Zegvelder van zijn contract af. Volgens de twee ondernemers kon dat helemaal niet. Ze eisten dat hij 6000 euro zou betalen om het contract af te kopen. Zo niet, dan zouden de Rotterdammers in Zegveld gaan rondbazuinen dat de man een pedofiel was. De Zegvelder werd zo vreselijk bang van die mailtjes en sms'jes dat hij naar de politie stapte. „Onbegrijpelijk," aldus Anneke de B. De politie hield de man en de vrouw aan terwijl ze - zoals aangekondigd - met een tiewraps, boeien en een klauw-hamer onderweg waren naar het huis van hun slachtoffer in Zegveld.
STAPEL
Het stel zit al vier maanden in de cel. Vooral omdat de vrouw ontkent, terwijl er een stapel bewijs tegen haar ligt. Volgens het Openbaar Ministerie liggen de zaken heel eenvoudig. Het contract is ongeldig want dit is in strijd met de goede zeden. „Deze filmpjes zouden me in de nesten werken," stelde het slachtoffer. „Ik was seksverslaafd en ik heb hulp gezocht."
Anneke de B. probeerde 'tijdens de zitting zo veel mogelijk de schuld te geven aan een andere vrouw, die zou zich hebben uitgegeven voor Chantal. De officier geloofde daar niets van. De twee advocaten noemden de eisen absurd hoog.

Bron: AD Woerden 23 februari 2013

Wandelen en fietsen door de Meije

Zegveld - De wandelgroep van Meijenaar Willem Bakker gaat zaterdag weer op pad. Het gezelschap beent vanaf 08.00 uur door het achterste deel van de Meije. Gelopen wordt via de Rondweg, Milandweg, Oude Meije en een stukje Woerdense Meije naar de Blauwe Meije. De tweede tocht is naar De Haeck. Voor de fietstocht wordt er om 740 uur verzameld bij de parkeergarage naast het Raadhuisplein in Bodegraven. Via Nieuwkoop gaat men per fiets over het Meijepad. Info: 0172-617888.

Bron: AD Woerden 19 februari 2013

Zegveld op zoek naar nieuwe Betrouwbare 'regenmeter'

Door HARRIE VAN OPSTAL
ZEGVELD - Elke dag op hetzelfde tijdstip (in de zomer 's morgens om 09.50 uur en in de winter om 08.50 uur) een blik werpen op de neerslagmeter en vervolgens de stand doorgeven aan nationaal weerinstituut KNMI. Het is een bescheiden taak, waarvoor in Zegveld iemand wordt gezocht.

Het dorp tussen Nieuwkoop en Woerden is een van de 325 plekken in Nederland waar het KNMI officiële meetpunten heeft voor de dagelijkse hoeveelheid regen, sneeuw of hagel. Sinds kort houdt in Zegveld niemand meer de regenmeter in de gaten. Reden voor het KNMI om de hulp in te roepen van het Zegveldse dorpsplatform.
Het verzoek is simpel, weet platformvoorzitter Piet Brak. Elke dag nauwkeurig de stand opnemen en doorgeven, that's all. Hij hoopt vurig op reacties. „Want we willen ons mooie dorp graag op de kaart houden," zegt hij met een glimlach. Tot een jaar of twee geleden verrichtte de proefboerderij Zegveld, nu het Veenweiden Innovatiecentrum, de neerslagmetingen.
METINGEN
Dat gebeurde sinds jaar en dag, weet medewerker Gerrit van der Wel. „Ikzelf heb de metingen 25 jaar bijgehouden. Toen ik aan de slag ging, stond die meter er al. Maar op een gegeven vond ik dat ik het lang genoeg had gedaan. We hadden ook zóveel dingen die 'er even tussendoor' moesten, dat we aan ons eigenlijke werk niet toe kwamen."
Zo'n twee jaar heeft buurman Arjan van de Vlierd de honneurs waargenomen. Totdat ook hij er genoeg van had, juist omdat het aflezen op vaste tijdstippen moet gebeuren. „Het was ook best wat werk voor bijna niets. Ik beurde 50 cent per keer. En als het niet helemaal goed was, kreeg ik op m'n kop."

Bron: AD Woerden 16 februari 2013

Les in sociale media schuift dag op

ZEGVELD - Oker Advies geeft niet maandag 18 februari, maar dinsdag 19 februari een presentatie voor zelfstandigen over sociale media. Esther van Aalst presenteert praktische tips en trucs om meer zaken en promotie uit sociale media te halen. De bijeenkomst in De Blauwe Meije begint om 20.00 uur. www.oker-advies.nl

Provincie zegt nee

Problemen dreigen bij de woningbouw op het vrijkomende terrein van kaasveredelingsbedrijf Kruyt Na verhuizing van Kruyt zou hier een woonwijkje moeten komen maar de provincie is (nog) niet akkoord met het bouwplan.

Woningbouw in gevaar
Betrokkenen leggen zich niet neer bij 'nee' provincie

ZEGVELD - Een groot woningbouwplan in Zegveld struikelt waarschijnlijk op een veto van de provincie Utrecht. Een plan voor huizenbouw op een andere plek in het dorp lijkt wel kansrijk. Betrokkenen zeggen dat Zegveld behoefte heeft aan nieuwe woningen.
door HARRIE VAN OPSTAL
Kaasveredelingsbedrijf Kruyt bouwt een nieuw, modern onderkomen in de Nijverheidsbuurt aan de rand van Zegveld. Voor de vrijkomende plek aan de Hoofdweg, midden in het dorp, is een nieuwbouwplan met een krappe honderd huizen getekend. Een deel van nieuwbouw komt echter buiten de bebouwde-komlijn, de rode contour, te liggen. De provincie Utrecht heeft onlangs in haar ruimtelijke visie bepaald dat deze uitbreiding te massaal is. Utrecht wil hooguit 'een tiental' huizen buiten de bebouwingslijn toestaan, terwijl er nu zestig a zeventig zijn getekend, zegt wethouder Martin Schreurs. „Het zal een heel zware toer worden om dit er alsnog door te krijgen." En als dat alsnog lukt, is de vraag of het voor de projectontwikkelaar rendabel genoeg is, taxeert Schreurs. Zo'n groot plan zal niet in één keer worden gebouwd, omdat dan de lokale woningmarkt wordt overvoerd. „En dan is de vraag of het voor een marktpartij nog interessant is."
TELEURSTELLING
Jacques de Koning, die namens de ontwikkelaar optreedt, geeft het niet zomaar op. Een teleurstelling was de provinciale afwijzing wel. „Maar ik blijf optimistisch." De Koning wil het gesprek met Utrecht aanknopen en uitleggen waarom toch grotere aantallen woningen nodig zijn. Zo is de uitplaatsing van Kruyt kostbaar en kunnen de te bouwen huizen niet te duur geprijsd zijn. Verder zijn een toegangsweg en parkeerruimte nodig, die ook uit de nieuwbouw moeten worden betaald. „We moeten bekijken waar het omslagpunt ligt."
Enerzijds kan Paul Vonk van het dorpsplatform Zegveld wel begrijpen dat de provincie het ontwerp nu als 'te massaal' heeft beoordeeld. „De ontwikkelaar zal water bij de wijn moeten doen. Laten we proberen toch weer aan tafel te komen met de provincie. Maar ik ben ook niet zó somber dat de deur nu dicht zou zijn en nooit meer open gaat."
Zegveld kan voorlopig vooruit met een ander woningbouwplan, in de hoek van de Hoofdweg met de Milandweg. Ontwikkelaar Bolton heeft hier woningen gepland vanaf de huidige tennisbaan tot aan het terrein van de kaasbedrijf Van der Sterre. Dit gebied valt wél binnen de bebouwde-komgrens.
Arjan Ton vertelt dat een groene wandelstrook is getekend in het verlengde van het 'zwarte pad' dat naar de Joraischool leidt. De eerste fase met 35 a 40 woningen hoopt Bolton eind dit jaar aan te bieden, aldus Ton. Geïnteresseerden kunnen met een speciaal internetprogramma hun eigen huis samenstellen. „De markt bepaalt dus wat we gaan bouwen. Maar ik verwacht dat het een gemengd plan wordt met vrijstaand twee-onder-een-kap, rijwoningen er huurhuizen."

Bron: AD Woerden 13 februari 2013

Sociale media voor zelfstandigen

Zegveld - Oker Advies geeft maandag 18 februari een presentatie voor zelfstandigen over sociale media, Esther van Aalst presenteert praktische tips en trucs om meer zaken en promotie uit sociale media te halen De presentatie is gratis toegankelijk en wordt gehouden in buitenplaats De Blauwe Meije aan de Meije 300. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en aanmelden kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 06-50123199. www.oker-odvies.nl

Gemeente sloopt bult uit Hoofdweg

Zegveld - Zegveld laat de flinke bult in de Hoofdweg, ter hoogte van huisnummer 175, verwijderen. Na onderzoek is hiertoe besloten. Het verkeersonveilige punt ontstond direct na vernieuwing van de drukbereden route, in 2011. Het CDA is bang voor ongelukken en stelde de bult aan de kaak bij b en w van Woerden. Voorbereidende werkzaamheden voor de verwijdering zijn bezig. In april moet de hobbel definitief uit het wegdek zijn. Tot de hobbel weg is mag verkeer ter plekke nog maar 30 kilometer per uur rijden, in plaats van 60.

Bron: AD Woerden 12 februari 2013

BESTUURDERS ZIEN BOLLEN OVER 'T HOOFD

Zegveld - Ondanks hun felgele kleur blijken de betonnen bollen in stoepen en op straathoeken nogal eens over het hoofd te worden gezien. Eigenaar Piet Bremmer van de Zegveldse Coop-supermarkt schat dat het soms wel eens per week raak is. Parkerende bezoekers zien blijkbaar de bollen over het hoofd en schampen ze, zo ervaart Bremmer vanuit de winkel. In de meeste gevallen lukt het de bestuurder om met wat gemanoeuvreer en gasgeven weer op vier wielen terecht te komen. „Een enkele keer moeten we een handje helpen. Maar dat gebeurt zelden hoor," aldus een medewerkster van de Coop. De bollen tegen foutparkeren en kapotrijden van stoepranden en straathoeken kwamen aan bod bij de deze week gehouden vergadering van het dorpsplatform Zegveld. Uit reacties van de aanwezigen wordt duidelijk dat veel automobilisten de dingen toch nog over het hoofd zien. Bij de gemeente Woerden is bekend dat bestuurders de dingen nogal eens over het hoofd zien. „Dat blijkt alleen al uit de zwarte schuursporen die bovenop de bollen zijn te zien," constateert een gemeentewoordvoerder. Maar ze zijn niet voor niets juist op die plekken in het trottoir ingegraven, laat hij erop volgen. „We plaatsen deze obstakels niet zomaar. We kijken heel goed naar de exacte situering, zodat automobilisten er niet tegenaan kunnen rijden. Ook letten we erop dat voetgangers er niet zomaar over kunnen struikelen." Bij de gemeente is één keer een klacht binnengekomen over opgelopen schade.
Na uitleg van het hoe en wat van de bollen is het daarbij vervolgens gebleven.
„De klager heeft zich erbij neergelegd."

Bron: AD Woerden 7 februari 2013
Pin It