Brandweerteams doen mee aan wedstrijd

ZEGVELD - De jaarlijkse slotwedstrijden van de streekbrandweer Utrecht Zuid-West worden morgen in Zegveld gehouden. Dit gebeurt in samenwerking met brandweer Zegveld. Van 8.15 tot 15.45 uur strijden de posten van Zegveld, Kockengen, Linschoten, Woerden, Benschop, Oudewater, Montfoort, Lopik, Kamerik en Haastrecht tegen elkaar. Belangstellenden kunnen de wedstrijden bijwonen bij de brandweerkazerne aan de Hoofdweg 101. Rond 17.00 uur is daar ook de prijsuitreiking.

Bron: AD Woerden 28 juni 2013

Bouwen op koeienhuiden, mythe die steeds maar weer opduikt

HANS-PAUL ANDRIESSEN
GROENE HART - Oude boerderijen, kerken en torens in het Groene Hart zouden scheef staan omdat ze zijn gebouwd op koeienhuiden. Het is niet waar, maar de mythe blijkt hardnekkig. Als ergens in het natte veengebied bouwwerken verzakken of als er discussie is over het grondwaterpeil, dan duikt steevast weer het verhaal op over funderingen die zijn gemaakt van koeienhuiden, óf een variant daarop: van houten of stenen fundamenten die op koeienhuiden staan.
Begin deze week was het opnieuw raak, toen huizen verzakten en zelfs weggleden van de Lekdijk bij Ammerstol. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is bij deze plaats een traject van elf kilometer dijk aan het verstevigen. Nadat muren begonnen te scheuren en huizen begonnen te wandelen, is het werk echter acuut stilgelegd. Bewoners en hoogheemraadschap wezen al snel de schuldige aan: koeienhuiden, zowel onder de woning als in dijk.

Het regent procedures tegen De Blauwe Meije

ZEGVELD - „Wat is er aan de hand aan in de Zegveldse Meije?" De Utrechtse bestuursrechter stelde die vraag woensdag aan de partijen die voor haar zaten. De rechter wees erop dat er inmiddels zeven procedures bij de rechtbank lopen over de ontwikkelingen bij De Blauwe Meije.
In 2010 kreeg de buitenplaats nieuwe eigenaren. Zij gingen er wonen en begonnen er met workshops en trainingen in'een bijgebouw. Bovendien begonnen ze een horecagelegenheid voor gasten en passanten.
De omwonenden waren bepaald niet blij met die nieuwe ontwikkelingen. Volgens hen is het gedaan met de rust. Ze worden naar eigen zeggen nu al geconfronteerd met 'wild-west-taferelen' een 'feesttent' en een 'kakofonie aan vlaggen en borden'. Volgens de eigenares zijn de problemen vooral te wijten aan 'achterdocht en negativiteit' van haar buren.
De omwonenden gingen woensdag bij de rechtbank in beroep tegen de ontheffingen die de gemeente had verleend. De rechtbank leek het woensdag met hen eens dat er vraagtekens te zetten zijn bij de juridische kant van de zaak.
Rechtbankvoorzitter Willems drong erop aan dat de partijen met elkaar in gesprek zouden gaan. „Anders staat u de komende tien jaar ieder halfjaar bij de rechtbank."
Uitspraak over zes weken.

Bron: AD Woerden 27 juni 2013

Zegvelderie knus dorpsfeest ondanks het wat matige weer

ZEGVELD - Een feestelijke Zegvelderie, zoals dat te doen gebruikelijk is. Dat gold afgelopen zaterdag voor de 30e editie van het lokale dorpsfeest om en nabij het dorpsmidden. Misschien wat informeler dan andere jaren, omdat de grote drukte door het matige weer en enkele buien die overal in de regio, en dus ook in Zegveld vielen uitbleef. Volgens inwoner P. Hoogendoorn kon je duidelijk merken dat de pendelbus tussen Woerden en Zegveld niet meer reed. "De horden Woerdenaren bleven daardoor wellicht weg van de Zegvelderie. Het maakte de braderie er overigens niet minder gezellig en juist knusser door." Naast de attracties en spellen voor de kinderen en de bijzondere invulling van het plein achter de Miland-hof was met name de komst van een speciaal evenement 'Micropulling' reden voor veel bezoekers om te leunen over de daartoe geplaatste dranghekken. Micropulling is een afgeleide van de grote Tractor Pulling, want de micropulling werkt met schaalmodellen van schaal l op 10. De tractors zijn zelfgebouwde modellen die werken met verbrandingsmotoren. Bij deze sport gaat het erom een sleepwagen zo ver mogelijk te verplaatsen op een baan met speciale grond. Deze vlakke baan is 2,5 meter breed en 22 meter lang. Het leverde een boel herrie op, en ook enige sensatie. "Tjonge, d'r zit me wat kracht in die kleine voertuigjes", zo liet de 12-jarige Hendrik zich ontvallen. "En een hoop lawaai geven die dingen af!" Wie wat meer rust verkoos wandelde langs de braderie, of nestelde zich bij de eetgelegenheden.

Bron: Woerdense Courant 26 juni 2013

Zomerse Schatkamers in De Blauwe Meije

Zegveld - In de Galerie van De Blauwe Meije is een nieuwe expositie te zien. Onder de titel Zomerse Schatkamer zijn er collages, litho's, aparte sieraden en tassen te zien, allemaal in zomerse sferen. De 'kunstschatten' zijn gemaakt door TresureLab-kunstenaars uit Den Haag en de Treffend Textielgroep uit Alphen. Wie de expositie bezoekt, kan ook meteen een kijkje nemen in de beeldentuin. Daar staan werken van Nel Overkamp, Hannah Visser en Bert Verboom. De expositie is tot 20 september te bewonderen in de galerie aan de Meije 300 in Zegveld.

'We vinden het echt heel erg stinken op een boerderij'

ZEGVELD - HANS-PAUL ANDRiESSEN De koe doet de staart omhoog en dan begint het toch te kletteren op de stalvloer. Sensatie! Een groepje durfals rent er op af met de neus diep weggeduwd onder de jas of trui. En als een ander beest het klaterende voorbeeld volgt, duiken ze achter elkaar weg. Heel vies!
Als groep 8 van de Constantijn-school uit Woerden iets geleerd heeft van de excursie naar de proef-boerderij in Zegveld, dan is het wel waar de uitlaat van een koe zit.
„Op zich wel leuk", zegt Sanne Van Tilburg (12). „Maar we houden niet zo van een boerderij." Haar vriendin Noah Zuidam (11) met haar sjaal voor de mond: „We vinden het echt heel erg stinken."
Eens in de twee jaar nodigt de afdeling Woerden van de boerenbond LTO de groepen 7 en 8 van alle basisscholen uit de gemeente Woerden (dus ook uit de kleine kernen) uit voor een kennismaking met de melkveehouderij. De Rabobank betaalt het busvervoer van de 1000 kinderen, de bank is groot geworden op het platteland en wil graag wat terugdoen. Op de boerderij gaan de kinderen in groepjes van 15 langs een kraampje. Een dierenarts laat bij het model van een koe zien
hoe de spijsvertering verloopt, verderop toont een film de geboorte van een kalf. De uitleg over kunstmatige inseminatie kan het meest boeien. Hoe vaak wordt een koe ongesteld? Hoe lang kan sperma leven? Waarom kan je het invriezen? Op hoeveel graden is dat?
„Voor velen gaat een wereld open", vertelt onderwijzer Hans Linschoten (59). „Eng, vies, het stinkt. Ze moeten erg wennen aan de geur. Dat kennen ze niet. Een paar jaar geleden was dat nog niet zo. Vroeger had je er nog wel eens een boerenzoon in de klas, dan gingen we kijken op zijn boerderij. Of kinderen gingen er spelen. Maar dat gebeurt niet meer. Druk met sociale media, alleen 's avonds zie ik ze wel op speelterreintjes. Kaas, boter en melk kennen ze natuurlijk Maar waar dat vandaan komt? Dit is echt een verrijking. Trouwens, eentje wil er boer worden. Hij fokt zijn eigen kalf op, hij is wel de grote uitzondering."

Bron: AD Woerden 25 juni 2013

HÉT ZEGVELD VAN... Arjan Ton

'Ouderen moeten hier ook t écht oud kunnen worden'
Door Wessel van Houdt
Wat vinden inwoners van Zegveld van hun dorp? Vandaag doet Arjan Ton zijn zegje. Hij is voorzitter van de Culturele Stichting Zegveld. Vandaag zetten zij het dorp op zijn kop tijdens de 30ste editie van de Zegvelderie.
Wat is uw favoriete plek in Zegveld?
„Dat is bij de voetbalvereniging. Daar gebeurt van alles op het sociale vlak. Ik zit daar vaak, ook omdat mijn jongens daar nu voetballen."
Favoriete Zegvelder?
„Die heb ik niet. Als ik iemand zou noemen doe ik veel mensen tekort. Zegvelders zijn allemaal van de handen uit de mouwen. We zijn een eenvoudig dorpje, maar we maken er met z'n allen wat van.
Favoriete horecagelegenheid?
„Ook hier doe ik anderen tekort. Maar De Milandhof is de grootste en daar wordt veel gedaan. Als er iets is zijn zij altijd bereid om mee te denken."
Irritant in Zegveld?
„Er is niet echt iets irritants. Wel is er behoefte aan uitbreiding van woonruimte, maar daar wordt momenteel al iets aan gedaan. Ik irriteer me eigenlijk niet zo snel aan dingen"
Als ik de baas zou zijn van Zegveld, dan... „Het zou goed zijn als ouderen hier ook echt oud kunnen worden. Nu moeten ze naar andere dorpen als ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Daarnaast wil ik meer recreatieve trekkers om mensen naar Zegveld te halen. Er moet meer gezelligheid komen, zodat mensen meer buiten komen."
Waarvoor komen Zegvelders morgen naar buiten?
„De microtractorpulling schijnt geweldig te zijn. Dat zijn allemaal zelfgebouwde kleine opgedirkte trekkers met veel power. Maar ook aan de Knock Out Show doet het hele dorp mee."
Waarom moet iedereen naar Zegveld vandaag?
„Het wordt een dag vol gezelligheid en spektakel voor jong en oud. Er is een Action Free Fall waarbij je van een plateau op achttien meter kunt springen op een speciaal kussen. Ook is er trekker-trekken, waarbij je in een parachutetuig een trekker vooruit moet zien te krijgen. En natuurlijk zijn er veel kramen."

Bron: AD Woerden 22 juni 2013

30e Zegvelderie Zaterdag 22 juni

"De 30e editie van de Zegvelderie! Allang niet meer weg te denken in de agenda van de Zegvelder. Het resultaat van een staaltje vrijwilligerswerk, grote betrokkenheid van de burger, sterke samenwerking met de lokale ondernemers en zelfs van buiten!", aldus voorzitter Arjan Ton van de CSZ.
ZEGVELD - Op het Speed- en Powerplein bij de 30e Zegvelderie beginnen om 10.00 uur verschillende attracties. Het programma achter de Milandhof duurt tot het einde van de Zegvelderie. De attracties zijn: Wedstrijd Nederlandse Micro Pulling Organisatie, Modelbouw van Titanic van Ruud Kats, Handboogschieten en speer werpen, Pret met Shet, Oude tractoren, Schiettent, Wafelbakker, Speciale fietsen en Wedstrijd Trekker Trekken.
Micropulling
Hoogtepunt is de komst van de Nederlandse Micro Pulling Organisatie. Micropulling is een afgeleide van de grote Tractor Pulling, want de micropulling werkt met schaalmodellen van schaal 1 op 10. De tractors zijn zelfgebouwde modellen die werken met verbrandingsmotoren. Bij deze sport gaat het erom een sleepwagen zo ver mogelijk te verplaatsen op een baan met speciale grond. Deze vlakke baan is 2,5 meter breed en 22 meter lang. De sleepwagen is echter zo gebouwd dat hij tijdens de trekpoging steeds moeilijker verplaatsbaar wordt. De tractoren worden door de rijders zelf ontworpen en gebouwd. Ze kunnen worden aangedreven door een of meerdere verbrandingsmotoren, afhankelijk van de klasse waarin gereden wordt. Sommige modellen beschikken over een totaal vermogen van meer dan tien PK en laten de achterwielen met ruim 120 km per uur spinnen. De organisatie bestaat uit 45 deelnemers in verschillende klassen en organiseren demonstraties en wedstrijden in het hele land. En op zaterdag 22 juni is Zegveld aan de beurt.

Trekker Trekken
De wedstrijd 'Trekker Trekken' voor mannen en vrouwen vanaf 16 jaar kan een spektakel worden. De gehele dag door kan er over een baan van 15 meter een tractor getrokken worden. Aan het eind van de dag, om 15.00 uur, wordt een finale georganiseerd en komt de beste vrouw en man uit de bus.
Kinderrommelmarkt
Voor de kinderen begint de Zegvelderie met een kinderrommelmarkt van 10.00 tot 12.00 uur. Ook de kramenmarkt is een vast onderdeel van de Zegvelderie.
Podium en typetjes
Op het podium omgeven door een gezellig terras doorlopende (muzikale) attracties zoals DJ, Clown Hookie Pookie en Foeke en Sjoeke.
Bezoekers van de Zegvelderie kunnen de gehele dag verschillende typetjes tegenkomen. Daarnaast gaan Foeke en Sjoeke ook nog zangacts opvoeren. Het zou kunnen zijn dat het werklustig schoonmaakduo van Schoonmaakbedrijf De Vetklep wat liedjes ten gehore brengt.
Robin Hood
Bezoekers kunnen een poging wagen om de Robin Hood van Zegveld te worden. Een speciaal handboogschiet- en speer-werpteam geeft instructies.
Modelbouw Titanic
Ook een bezienswaardigheid is de modelbouw van de Titanic. Ruud Kats uit Hilversum heeft zijn hobby tot een ware kunst verheven.
Hij maakte geheel van papier en karton een model van schaal 1 op 200 van de legendarische Titanic in alle glorie en zoals het scheepswrak in 1985 op de bodem van de Atlantische Oceaan gevonden is door onderzoekers.
Attracties en show
Freefall, maak een vrije val van 10 meter op een zachte airbag en Aquabubbles, loop in een grote luchtbal over het water! Verder is er een treintje, springkussen, ballenbad, zweefmolen, draaimolen, schminken, clown Hookie Pookie en heeft de Zegveldse brandweer wederom leuke waterspelletjes bedacht.
De Knock Outshow begint om 17.00 uur. Dé afsluiter van de Zegvelderie is een spel waarbij door voortduring van de vragen uiteindelijk slechts een winnaar overblijft. Al vele malen zegevierde in deze show een jeugdige deelnemer.
Fit &Fun Bus
Via de instrumenten in de Fit & Funbus kun je op een speelse, sportieve en leuke manier ontdekken hoe het met je gezondheid is. Je kunt bijvoorbeeld je BMI (Body Mass Index) laten berekenen, een index voor je gewicht in verhouding tot je lichaamslengte. Aan de hand daarvan en aan de hand van een bloeddruk-en hartslagmeting kunnen gezondheidsrisico's worden vastgesteld. Mocht daar aanleiding toe zijn, word je geadviseerd de huisarts te raadplegen. In het 'Fun'gedeelte van de bus kun je door een fietsparcours af te leggen en manoeuvres uit te voeren inzicht krijgen in je conditie. Heb je het er goed van afgebracht, zul je extra genieten van al het lekkers dat tijdens de Zegvelderie te verkrijgen is.

Bron: Woerdense Courant 19 juni 2013

Kraam huren voor plek op Zegvelderie

De Culturele Stichting Zegveld verzorgt zaterdag 22 juni de Zegvelderie. Het is de dertigste editie van het jaarlijkse dorpsfeest. De braderie in het dorp bestaat uit kramen, een rommelmarkt en vermaak voor jong en oud. Wie interesse heeft om een kraam te huren, kan contact opnemen met de stichting via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer informatie staat op de website. www.csz-zegveld.nl

Bron: AD Woerden 14 juni 2013

Vipbehandeling bij Down Doe Dag

Zegveld - In Zegveld wordt op zaterdag 29 juni de Down Doe Dag gehouden. De speciale bijeenkomst, georganiseerd door MEE, ASVZ en Kern Groene Hart van Stichting Down Syndroom, is bedoeld voor kinderen met het syndroom van Down en hun families. Zij worden deze dag als echte vip's behandeld. De Down Doe Dag staat in het teken van 'Jaag je dromen na en probeer te denken in wat jouw mogelijkheden zijn'. Wethouder Koster komt en vertelt over haar ervaringen met het najagen van dromen. Verder verzorgen acteurs van Downistie een workshop samen met een dramacoach naar aanleiding van hun ervaringen in de soap. De Down Doe Dag is van 10.00 tot 15.00 uur in de Milandhof.

Ruzie om Blauwe Meije

Zegveld - Omwonenden en de gemeente Woerden ruzieden gisteren in de rechtszaal over galerie De Blauwe Meije en de bijbehorende bed and breakfast aan de Meije in Zegveld. En bij deze ene rechtszaak dreigt het niet te blijven. „Dit dossier is in potentie een bron van conflicten," waarschuwde bestuursrechter Veenstra. Nu was het de beurt aan buurvrouw Y. van den Heerik en haar partner, die eisten dat de gemeente optreedt tegen het vermeende overtreden van de vergunningsvoorwaarden. De volgende zitting is eind deze maand. Dan vechten omwonenden de verleende vergunningen aan.

Buurvrouw en partner eisen maatregelen tegen galerie De Blauwe Meije

ZEGVELD - Woerden moet optreden tegen galerie en bed and breakfast De Blauwe Meije bij Zegveld. Dat eisten buurvrouw Y. van den Heerik en haar partner deze week bij de Utrechtse rechtbank. De galerie zou op zondag illegaal open zijn en gasten zouden langer dan toegestaan verblijven in de bijbehorende bed and breakfast. Volgens Van den Heerik weigert de gemeente te controleren en permitteert de galeriehoudster zich daardoor steeds meer, met overlast tot gevolg.
„Er wordt een vinger gegeven en daarna wordt de hele hand genomen," aldus de vrouw. Ze zei het gevoel te hebben dat de gemeente met de galerie samenspant en haar klachten niet serieus neemt.
Een woordvoerder van de gemeente erkende dat er beter met de vrouw en haar partner gecommuniceerd had moeten worden, maar hij betwistte dat de gemeente partijdig is en weigert handhavend op te treden. Uit het nachtregister van de bed and breakfast zou niet zijn gebleken dat gasten er langer dan toegestaan verblijven.
Ook een vertegenwoordigster van de galeriehoudster ontkende in de rechtszaal dat de galerie haar boekje te buiten gaat. De galerie zou zich 'netjes' aan alle vergunningsvoorwaarden houden.
De bestuursrechter doet binnen zes weken uitspraak. Om te voorkomen dat er in de toekomst geprocedeerd blijft worden, adviseerde Veenstra alle partijen wel om rond de tafel te gaan zitten om onderling een oplossing te zoeken.

Bron: AD Woerden 13 juni 2013

Gasterij de Milandhof

ZEGVELD - De Tapperij van Gasterij de Milandhof heeft een complete metamorfose ondergaan. De Tapperij is omgevormd tot een accommodatie met een moderne en meer toegankelijke uitstraling, geschikt voor iedere gelegenheid. Op de vraag of De Tapperij alleen bestemd wordt voor feesten en partijen antwoordt bedrijfsleider Lauw Uittenbogaard: "We zijn van plan om 'walkingdinners', proeverijen en seizoensgebonden culinaire lekkernijen te presenteren maar eigenlijk is alles mogelijk. De Tapperij beschikt over een muziekcomputer die desgewenst clips (ook 'gouwe ouwe') op een groot scherm laat zien. Wij spelen in op de behoeften en wensen van onze klanten en het moet goed gek gaan, als wij daaraan niet kunnen voldoen." Er zijn geen starre concepten en maatwerk wordt niet als lastig maar als uitdaging beschouwd. De Tapperij is van oorsprong een sportcafé blijft dit ook waarmee de diversiteit van De Tapperij een feit is.

Straatvoetbal in Zegveld

Zaterdag 8 juni vond bij SIVEO'60 de 40e editie plaats van het Zegveldse stratenvoetbal. Met jongens en meisjes in de ochtend en de wat oudere jongedames en jongeheren in de middag. Het leverde beweeglijke momenten op, met daarbij de bij voetbal horende sportieve strijd.

Bron: Woerdense Courant 12 juni 2013

Luikjes wilde ik als kind al

MEIJE • Langs De Meije staan tientallen romantische huisjes, waar iedereen vanuit een nieuwbouwwijk in een dagdroom naartoe wil vluchten. De oude smederij net buiten het dorp heeft ook die sfeer, maar wel nadat Petra en Mark Baartman er vele jaren werk aan hebben besteed.
Baartman woonde in 1995 ook in zo'n gewone nieuwbouwwoning, waar het op zich niets mis mee is. Maar aan hun woning in Oudshoorn misten Petra en Mark iets. Petra: „Een huis met luikjes voor de ramen. Dat was het beeld van mijn ideale woning dat ik van kind af aan al had. We wilden ook een woning in het buitengebied."
In hun zoektocht reden ze op het kronkelweggetje De Meije bijna letterlijk tegen de voormalige smederij aan. Mark: „Na bezoek aan vrienden in Nieuwkoop, ging ik even kijken bij de makelaar. Daar zag ik een plaatje van dit huis. Ik reed er langs en trof precies aan wat we zochten."
Nog niet helemaal, want Mark zag als timmerman ook direct dat er nog heel veel moest gebeuren om dat ideaalplaatje van Petra compleet te krijgen. Ze kregen zelfs opmerking 'wat moet je met zo'n oude schuur'.
Mark: „Tot 1975 heeft de smid er nog in gewerkt. Daarna heeft de volgende eigenaar het een beetje verbouwd, zodat het als vakantiehuisje gebruikt kon worden. Voordat wij het kochten, heeft er nog een gezin in gewoond. Het heeft een paar jaar leeg gestaan. Het stond lang te koop, waarschijnlijk omdat er maar twee slaapkamers in zitten. Maar ook omdat het in slechte staat was."
Mark en Petra pakten eerst de buitenkant aan, waarbij vrijwel al het houtwerk is vervangen, het pannendak en de dakkapellen zijn hersteld en aan de achterzijde een afdak is aangebouwd. Petra: „We vonden het belangrijk dat de buitenkant goed was en er netjes uitzag. Dus ook de tuin." Mark: „Daarna hebben we binnen vertrek voor vertrek gedaan. Het heeft tien jaar geduurd, maar we hebben niet al die tijd in een bouwput gezeten."
Petra: „Er zaten soms maanden tussen voordat we weer iets deden. Daardoor hebben we altijd goed kunnen wonen." Zo zijn de raampartijen pas twee jaar geleden onder handen genomen. Mark: „De brandpitten van het smeedvuur zaten nog in het glas. Dat glas hebben we laten vernieuwen."    :
Het cederhout van de aanbouw waar de moderne keuken in zit, is ook nog maar twee jaar oud. Ze verontschuldigen zich dat het binnen niet meer eruit ziet als een smederij. De vorige eigenaar heeft het middelste deel van de tussenvloer eruit gehaald, waardoor er een vide is ontstaan en de houten dakconstructie zichtbaar is geworden. Die ingrijpende verbouwing heeft maar weinig van de sfeer weggenomen, omdat Baartman veel elementen van de smederij gewoon heeft laten zitten. Natuurlijk, de enorme schouw midden in de ruimte. De haard eronder is na het vertrek van de smid wel aangepast. Een ijzeren haak, een ketting en schuine balk hebben zo hun functie gehad. Twee haken in een draagbalk zijn volgens Mark de ophanging van de blaasbalg geweest. Verder zou hij niet weten wat het allemaal is geweest. „We laten het wel zitten. Zo trof ik het aan toen ik voor het eerst binnen kwam: het is een smederij geweest waar geschiedenis in zit." Die geschiedenis als werkplaats speelt het comfort in huis wel parten. Zonder goede isolatie is het in de winter niet behaaglijk warm te krijgen. Mark: „We krijgen het makkelijk warm, maar er is altijd een koude trek, waardoor je nooit warme voeten hebt. Wij zijn daar aan gewend, maar bezoek heeft soms de neiging om een jas aan te trekken."
De woonkamer heeft de meest authentieke sfeer, maar het liefst zitten Mark en Petra in de keuken. In de zomer leven ze vooral buiten. Hun twee kinderen zien ze bijna nooit binnen spelen. Petra: „Daarvoor zijn we juist hier komen wonen. We voelen ons hier thuis en hebben veel contact met andere buurtbewoners. Daar zitten ook boeren bij. Wat is er mooier dan dat je koeien als buren hebt?"
Hoefsmid buiten en binnen
Sinds Mark en Petra in de voormalige smederij wonen, hebben ze veel van de geschiedenis 'in leven' proberen te houden. Ze hebben nog contact met de kinderen van de smid en proberen waar mogelijk archiefstukken te bemachtigen. In en rond de werkplaats is er voldoende bewaard om een eigen verhaal over de smidse te kunnen bedenken. Petra: „Buiten staat nog het stalen frame waar de paarden tussen werden gezet, zodat de smid aan de hoeven kon werken."
Mark: „Er zaten schuifdeuren aan de voorkant, want sommige paarden mochten naar binnen. Waarschijnlijk moesten de wat drukkere paarden buiten blijven en mochten de makke paarden naar binnen. Beren kwamen ook met hun koeien, om de hoeven schoon te laten maken. Die moesten waarschijnlijk ook buiten blijven".

Bron: AD Groene Hart 7 juni 2013

40e editie van Straten voetbal

ZEGVELD - Zaterdag 8 juni vindt bij SIVEO'60 de 40e editie plaats van het Zegveldse stratenvoetbal. Dit bijzondere evenement trekt altijd veel belangstelling, omdat ook velen deelnemen die anders vrijwel nooit voetballen. Het is daarom ook vaste regel dat niet op voetbalschoenen maar uitsluitend op sportschoenen kan worden deelgenomen. In de ochtenduren komt de jeugd in actie en zij strijden tevens om een penaltybokaal. Vanaf 12.30 uur komen de dames en heren aan bod, waarbij de Alexanderstraat de titel van vorig jaar verdedigt. Wie niet me kan doen mag uiteraard wel komen kijken.

Bron: Woerdense Courant 5 juni 2013

150ste verjaardag kerk

Het kerkgebouw van de Hervormde Gemeente Zegveld bestaat 150 jaar. Zaterdag wordt dit in en rondom het kerkelijk centrum De Voorhof gevierd. Er is een kramenmarkt, diverse activiteiten en een expositie van oude foto's en schilderijen van de kerk en de dominees. Vanaf 19.00 uur is er een jubileumbijeenkomst in de kerk met onder andere twee koren. Tijdens deze bijeenkomst wordt het eerste exemplaar van het jubileumboek uitgerijkt. 

Bron: AD Woerden 3 juni 2013
Pin It