ZEGVELD - Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, heeft zich tijdens een bezoek aan Bolton in Zegveld laten voorlichten over het bouwconcept 'Bolton a la Carte'. Het informele bezoek duurde ruim twee uur en de oud-minister bleek aangenaam verrast over het door Bolton ontwikkelde systeem. De methode biedt huizenkopers de mogelijkheid om zelf hun rijwoning te ontwerpen. Dit jaar nog gaat de bouw van start van project Woerden Centraal, geheel volgens deze ontwerpmethode ontwikkeld. "De koper bepaalt", verklaart directeur Arjan Ton tijdens zijn uitleg. "De keuzevrijheid is enorm. De rijwoning wordt volgens wens en budget door de toekomstige bewoner samengesteld. Van volume tot dak-opbouw en van aanbouw tot raampartijen." Aan de hand van de woningconfigurator kon de Bouwend Nederland-voorzitter ter plaatse aanschouwen hoe de koper, op de laptop; zijn eigen huis ontwikkelt. "Heel overzichtelijk en ook direct inzichtelijk wat de kosten zijn," aldus Verhagen. Hij verwonderde zich ook over het succes bij de voorbereidingen voor de nieuwbouwwijk aan de Johan de Wittlaan, waar van de 43 woningen er 39 zijn gekocht in vijf maanden tijd. Tot slot kwam ook het startersproject 'Startblok Woerden' aan bod tijdens het bezoek.
ZEGVELD - De koop van de Proefboerderij in Zegveld door de speciaal daarvoor opgerichte Coöperatie KTC (kennistransfercentrum) proefboerderij Zegveld is onlangs definitief geworden. Daarmee blijft de proefboerderij dé centrale plek voor kennisontwikkeling en kennisuitwisseling in de Veenweiden.
Nu de koop definitief is kunnen de plannen in werkelijkheid worden omgezet. Het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) dat is gevestigd op de Proefboerderij, zal in opdracht van de Coöperatie KTC, een kennisloket inrichten waar onderzoeksgegevens over waterkwaliteit, grondwaterpeilen en bedrijfsopbrengsten worden verzameld. Dit kennisloket wordt ook de regionale vraagbaak voor veenweidenkennis.
Momenteel wordt een plan van aanpak opgesteld voor de activiteiten die op het terrein van de proefboerderij gaan plaatsvinden. Een initiatief van onderwijsorganisatie Aeres om het agrarisch hoger beroepsonderwijs in de regio een impuls te geven wordt hierin opgenomen. Mogelijk wordt er op het terrein van de proefboerderij een nieuwe onderwijsfaciliteit gevestigd. De koop is mogelijk gemaakt door de 40 participanten in de Coöperatie (30 veehouders met 10 organisaties op het gebied van advies, onderwijs en dienstverlening in de agrarische sector), met aanvullende financiering van Rabobank en Groenfonds. De Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart en Woerden hebben een bemiddelende rol gespeeld om de financiering rond te krijgen.
De proefboerderij, waar educatie een belangrijke rol speelt, blijft definitief in Zegveld.
In de Milandhof in Zegveld is op woensdag 26 februari weer een dorpsgesprek. Dit keer gaat dat over ondernemerschap. Enkele Zegveldse ondernemers vertellen over hun bedrijf, hoe zij ondernemer zijn geworden en welke uitdagingen en knelpunten zij daarbij ervaren. Het gesprek staat onder leiding van kandidaat-raadslid Job van Meijeren. ledere spreker krijgt ongeveer tien minuten de tijd, daarna mogen mensen in de zaal het woord voeren. Het dorpsgesprek begint om 20.00 uur in de Milandhof. Koffie is vanaf 19.45 uur te verkrijgen.
Zegveld - De agrarische belangenorganisatie LTO houdt dinsdag een verkiezingsdebat. Van de meeste politieke partijen die op 19 maart aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen, zijn de lijsttrekkers aanwezig. Ze gaan in discussie aan de hand van stellingen. Het gaat onder meer over de mogelijkheden die jonge agrarische ondernemers krijgen om hun bedrijf uit te bouwen. Deelnemers zijn Arjan Noorthoek (CDA), Henk van Dam (ChristenUnie), Bob Duindam (D66), Jaap van der Does (Lijst-vanderDoes), Hendrie van Assem (Inwonersbelangen), Marieke van Noort (Progressief Woerden), Simon Brouwer (SGP), Elias Bom (Sterk Woerden) en Ingrid Berkhof (WD). Het debat is in de proefboerderij aan de Oude Meije in Zegveld.
Zegveld - De Pioniersschool midden in Zegveld is een ideale plek voor ouderenwoningen. Dat vinden CDA'er Job van Meijeren en het dorpsplatform. Volgens de partijen is de woonvoorziening de oplossing voor het beperkte aantal seniorenwoningen in het dorp. „We kennen het spreekwoord 'oude bomen moet je niet verplanten'. Dat geldt ook hier in Zegveld," aldus Van Meijeren, die zich hard maakt voor de komst van ouderenwoningen. Volgens de CDA'er toont een aannemer interesse in het project. De voormalige openbare school staat op de verkooplijst van de gemeente, maar wordt tijdelijk bewoond.
ZEGVELD - De overname van proef boerderij Zegveld is rond. Eind volgende maand gaat de boerderij definitief over van de Universiteit Wageningen naar de al eerder opgerichte coöperatie KTC Proefboerderij Zegveld. De opstallen en het resterende land werden half januari al onder voorbehoud van financiering gekocht, laat Barend Meerkerk weten. Hij is, samen met Bert de Groot en Sjaak Hoogendoorn, tijdelijk bestuurder van de coöperatie. Nu is ook de financiering geregeld, bevestigt Hoogendoorn.
'Zegveld' dreigde te verdwijnen toen eind vorig jaar de veestapel en een deel van de grond werden verkocht. Dankzij de coöperatie houdt het Groene Hart nu toch een 'regionale ontmoetingsplek en een locatie voor onderzoek en innovatie', laat Meerkerk aan relaties weten.
De boerderij gaat nauw samenwerken met het Veenweiden Innovatiecentrum, dat op dezelfde plek is gevestigd. „In onze visie moet een bezoek aan de proefboerderij inspiratie opleveren," schrijft Meerkerk. Het onderzoek op de boerderij aan de Oude Meije richt zich op 'een perspectiefvolle melkveehouderij in west- en midden Nederland'.
Deelname aan de coöperatie kost minimaal 10.000 euro. Dat is de prijs per eigendomscertificaat. Leden/eigenaars krijgen een rentevergoeding van 2 procent.
Bedrijfsvoering
De proefboerderij gaat zich onder meer bezighouden met de zoektocht naar de beste bedrijfsvoering voor melkveehouderijen in de veenwei-degebieden in het Groene Hart. De waterproblematiek speel daarbij een belangrijke rol.
Toen het onderzoeksbedrijf nog onderdeel was van Wageningen Universiteit werd al langdurig onderzoek gedaan naar de mogelijkheden weilanden te draineren met buizen die in poldersloten uitkomen. Deze 'onderwaterdramage' zou het inklinken van het veenland met ongeveer de helft kunnen beperken.
Andere onderzoeksterreinen zijn het verbeteren van de waterkwaliteit en het beperken van de uitstoot van ammoniak. Het gaat daarbij om de onderwerpen die in de dagelijke praktijk van het boerenbedrijf nog een brug te ver zijn.
ZEGVELD - Staatsbosbeheer heeft samen met Groene Hart Gidsen een natuurwandeling georganiseerd die zal plaatsvinden op l maart. De wandeling gaat door de schraallanden van de Meije. De excursie start om 9.45 uur in Eetcafé de halve Maan en duurt plusminus drie uur. Langs het riviertje de Meije, bij Zegveld, ligt een van de weinige grote stukken schraalgrasland van West-Nederland en een relict van eeuwenoud agrarisch gebruik. Dit gebied is nog voor een groot deel in de oorspronkelijke staat zoals de landerijen er ongeveer 100 tot 150 jaar geleden uitgezien hebben. Wat is eigenlijk schraal en waarom noemt men ze zo? De gidsen onthullen het geheim. Bovendien zullen deelnemers merken waarom de schilders van de Haagse School deze omgeving zo boeiend vonden. Het gebied is drassig, zorg voor waterdichte schoenen of laarzen. Hazekade 20 in de Meije. Aanmelden via www.groenehartcentrum.nl of 06-22 92 16 34.
ZEGVELD - In de Kruiskerk is op zondag 23 februari het uur van lofprijzing om 18.30 uur. Op het programma staan opwekkingsliederen maar ook liederen uit het nieuwe liedboek van de kerken. Amanda Muis uit Zegveld zal het gesproken woord voor haar rekening nemen. Als thema is gekozen voor Liefde, een vrucht van de Geest. Het jongerencombo Faith is aanwezig voor de muzikale begeleiding terwijl het orgel wordt bespeeld door Jan Westhoff.
In de keuken van een woning in Zegveld heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag brand gewoed. De oorzaak is nog onbekend. De bewoners konden op tijd de woning verlaten en zijn opgevangen bij buren. Dit weekeinde is hard gewerkt om de begane vloer weer bewoonbaar te maken.
Zegveld - Fractievoorzitter Henk van Dam, Christen-Unie/SGP, inspecteert met wethouder Cor van Tuijl de Middenweg in Zegveld. De berm op de smalle weg is aan beide kanten kapot gereden. De smalle weg kent weinig uitwijkplaatsen en dit levert gevaarlijke situaties op voor automobilisten en fiestsers. Volgens Van Dam wordt het hoog tijd dat er wat aan gebeurt. De wethouder heeft toegezegd de weg te laten inspecteren.
ZEGVELD - In de Voorhof wordt op 15 maart een kinderkledingbeurs gehouden. Het gaat om verkoop van baby- en kinderkleding, babyuitzet en gebruiksartikelen, speelgoed en kinderfietsen. De beurs is van 9.30 tot 12.00 uur, Hoofdweg 48 in Zegveld.
ZEGVELD - Een 17-jarige jongen uit Woerden is vorige week maandag rond 20.00 uur betrokken geraakt bij een auto-ongeluk op de Hoofdweg in Zegveld. Hij werd met hoofdletsel overgebracht naar een ziekenhuis. Het slachtoffer reed in de richting van Zegveld waar hij werd geschept door een personenauto die plotseling afsloeg. Het slachtoffer werd aangetroffen op de motorkap van de personenauto met hoofdletsel. Hij werd door de ambulance meegenomen voor behandeling naar het ziekenhuis. De bestuurder bleef ongedeerd. De verkeersongevallenanalyse doet onderzoek.
MEIJE/WOERDEN - De buurtbussen 722 en 724 gaan met ingang van 8 maart bij wijze van proef drie maanden lang ook op zaterdag rijden. De dienstregeling is dezelfde als op werkdagen, van 7.47 tot 18.15 uur. Aan de hand van de ervaringen bekijkt vereniging 'Buurtbus de Meije' of de zaterdag permanent in dienstregeling een plekje krijgt. Vereniging 'Buurtbus de Meije' bestaat al sinds 1988. In samenwerking met vervoerder Arriva verzorgt de vereniging het openbaar vervoer in buurtschap De Meije. Zij beheert twee buurtbussen. Nummer 722 brengt Meijenaren naar het NS-stations in Bodegraven en Alphen en vice versa. Datzelfde geldt voor lijn 724 die passagiers via het Bodegraafse NS-station naar station Woerden vervoert.
Zegveld - De geplande bijeenkomst van de commissie WELZijn Zegveld vanmiddag met de 'Zegveldse Koppen' in de Milandhof gaat door omstandigheden niet door. De organisatie hoopt de bijeenkomst op een ander tijdstip alsnog te kunnen verzorgen.
Een oudere man uit Zegveld is gisteravond rond 20.15 uur zwaargewond geraakt bij een aanrijding. De man fietste op de Hoofdweg ter hoogte van de Nyverheidsweg toen hij werd aangereden door een auto. De fietser belandde op de motorkap van de auto en bleef zwaargewond liggen. De artsen van de opgeroepen traumaheli hebben uiteindelijk geen hulp hoeven te verlenen. Het slachtoffer is met de gewone ambulance naar het UMC vervoerd. De politie kon gisteravond nog niets zeggen over de exacte toedracht van het ongeval.
Zegvelder Herman Groen maakte de mooiste foto over afval genaamd 'andere kiek op afval' voor de fotowedstrijd en daarmee won hij een prijs, die hij uit handen van wethouder Van Tuijl kreeg.
Winny van Rij
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart, stellen we de fractievoorzitters, hun partij en speerpunten uit hun programma voor. Deze week: CU.
'Woerden zijn we samen' is het uitgangspunt van het verkiezingsprogramma van de Christen Unie. "Dat moet ook het thema zijn," zegt lijsttrekker Henk van Dam. "Er komt immers veel op ons af met alle transities en daarbij gaat het altijd om mensen in de knel."
Daarom moet er een vangnet blijven voor de meest kwetsbaren, iets wat de kern van de ChristenUnie raakt. Zich verantwoordelijk voelen voor de samenleving, en de toenemende eenzaamheid. "Onze bron is ,de bijbel en van daaruit kijken we naar de samenleving." Het meest duidelijke is dan handhaving van de zondagsrust. "Een cadeau van onze Schepper. Een dag om elkaar aan te kijken, even rustig te zitten, familie te bezoeken.
Eenzaamheid neemt toe omdat we allemaal maar doorhollen." En met beide benen op de grond: "Veel kleine ondernemers redden extra openstelling niet." Het motto sterke samenleving, slanke overheid gaat wat hem betreft dan ook niet helemaal op. "Sterke samenleving ja, maar de overheid moet wel naast de mensen staan." Af en toe een schouderklopje uitdelen, bijvoorbeeld aan vrijwilligers. "Het is hartverwarmend hoeveel mensen vrijwilliger zijn in Woerden, ondanks alle hectiek."
De overheid moet het oliespuitje zijn en faciliteren, aansluiten op wat er al is, ook durven loslaten." Van Dam noemt dat overheids-participatie. "De overheid moet een kanteling maken in denken, wennen aan die nieuwe rol." Dat geldt ook richting wijkplatforms. "Geef platforms de ruimte en ga er als overheid naast staan. Stroomlijn bewonersinitiatieven en laat merken dat je er blij mee bent. Dat kan ook financieel," meent de man die jarenlang voorzitter was van het dorpsplatform in Zegveld. Ook was Van Dam vele jaren actief voor Hervormde kerk, schoolbestuur en brandweer. "Ik heb de ruimte om wat te doen omdat het met mijn vrouw, vijf zoons, schoondochters en kleinkinderen goed gaat." De houding van hem en van de hele ChristenUnie is verbinden en mee verantwoordelijkheid dragen. "Als er geen geld is, moeten we er voor Woerden toch het beste van maken. We hebben jarenlang op grote voet geleefd en moeten ons niet rijk rekenen. Zorgen voor goed bestuur. Juist in deze tijd van economische bezuinigingen waar in de betaalbaarheid van de transities bovendien een belangrijke uitdaging schuilt. Ook hiervoor geldt: Woerden zijn we samen."
Belangrijk
Henk van Dam had enige tijd nodig om zijn politieke weg te vinden, maar is helemaal gesetteld. "Politiek werk is belangrijk. Hier worden wel besluiten genomen, waar kiezers sturing aan kunnen geven." De CU fractievoorzitter is blij met zijn fractie. "We hebben er nieuwe jonge mensen bij met fantastische kwaliteiten."