Kijkje nemen bij koor De Lofstem

Zegveld - Zangkoor 'De Lofstem' uit Zegveld houdt vandaag weer repetities. Wie kennis wil maken met het koor, kan van 19.30 tot 21.30 uur vrijblijvend een keertje komen kijken. Meer informatie is telefonisch te verkrijgen via 0348-691808. www.hervormdzegveld.nl

Bron: AD Woerden 31 augustus 2015

Gebakken spons is broodje aap of een actie van hondenhaters

door FEMKE RODENBURG
WOERDEN/ZEGVELD Op de sociale media duiken berichten op over gebakken sponsen die zijn gevonden op hondenuitlaatvelden in de gemeente Woerden. Eerder deze maand zou er spons met daarin een naald hebben gelegen op het grasveld in de Badkuip in Woerden en begin deze week was het raak in Zegveld. Hondenhaters zouden ze er hebben neergelegd. De Woerdense dierenartsen kennen de verhalen, maar geen zegt ooit een dier binnen te hebben gekregen met spons in de maag.

Toch weet Sandy van den Bosch uit Zegveld het zeker. Ze ging maandagavond met haar schoonzusje de honden uitlaten op het uitrenveld achter de Milandhof. Toen de twee bij het veld aankwamen, zagen ze de stukjes spons meteen liggen. „Een stuk of vijftien kleine brokjes van een centimeter of 3 a 4," vertelt Van den Bosch. „Ik weet niet of ze gebakken of gefrituurd waren, maar het lijkt me dat zoiets niet uit je zak valt."
De Zegveldse en haar schoonzus hebben de stukjes spons in de prullenbak gegooid. „Stom, want we hadden ze beter kunnen bewaren of er in ieder geval een foto van nemen." Wel waarschuwde Van den Bosch andere hondenbezitters in lokale facebookgroepen en met posters in de buurt van het veld en in de supermarkt."
Dierenarts Mathy Bergh heeft nog nooit een dier met spons binnen gekregen in haar praktijk aan de Singel. „Maar honden kunnen flink verstopt raken als ze spons eten," zegt ze. „Als er ook nog een naald in zit, kan er zelfs een maag-of darmperforatie ontstaan en dan wordt de hond doodziek."

Bron: AD Woerden 27 augustus 2015

Buitenplaats De Blauwe Meije bestaat vijfjaar

Op 5 september is het vijf jaar geleden dat Buitenplaats De Blauwe Meije open ging: een mooi voorbeeld van een lokaal en kleinschalig initiatief in het Groene Hart rond Woerden.

Door Roy Visscher
DE MEIJE - Wie via de Milandhof Zegveld uit rijdt, rijdt vanzelf tegen De Blauwe Meije aan. "Het is een combinatie van een 'mini' Toeristisch Informatie Punt (TIP), terras, beeldentuin, galerie en bed & breakfast", legt Juerd van der Burgt uit. Hij en zijn partner Rebecca de Boer zijn de drijvende krachten achter het initiatief. "En je kunt hier ook nog een zaal huren, trainingen en workshops volgen en een' sloep of kano huren." De Boer noemt zichzelf onderneemster pur sang, 'al sinds ik kon lopen'. Zij organiseert onder andere exposities voor kunstenaars en maakt verschillende ambachtelijke en authentieke streekproducten. Deze activiteiten hebben op De Blauwe Meije een prachtig nieuw plekje gekregen. "Veel bezoekers wandelen er graag door de beeldentuin met rustieke vergezichten, of proeven van onze lunchkaart op het knusse terrasje aan het water."

Hollandse meesters
"We werken en wonen hier echt prachtig. Wist je dat veel oude Hollandse meesters hier, tussen Woerden en Nieuwkoop, de inspiratie opdeden voor hun schilderijen met typisch Hollandse vergezichten? En sommige bezoekers nemen zelfs hun eigen hangmat mee".
Nek uitsteken
Volgens de eigenaren spelen zij in op de groeiende behoefte aan kleinschalige bedrijfjes in agrarische gebieden. "De boeren hebben het moeilijk genoeg om het hoofd boven water te houden, en hebben dan ook geen tijd voor extra activiteiten. De nieuwe ondernemers helpen het buitengebied leefbaar te houden. Ze werken veel samen en helpen elkaar spontaan." Maar het is niet gemakkelijk. "We werken zeven dagen per week maar door juridisch gesteggel en het bestemmingsplan kan ons terras nog steeds niet doordeweeks open. Daarvoor zou de gemeente wel wat meer haar nek mogen uitsteken."
En dat geldt ook, zo vindt het stel, voor de promotie van Woerden en omgeving. "De stad wordt goed als toeristisch centrum neergezet, maar de initiatieven in het buitengebied komen er bekaaid af. Die verdienen meer steun."

Bron: Woerdense Courant 26 augustus 2015

Zoet samenzijn bij Blauwe Meije

door Danielle Verweij
WAT: Vrienden van de Blauwe Meije Dag
WAAR: Buitenplaats De Blauwe Meije, Meije, Zegveld
WANNEER: Zaterdagmiddag
LEUK? Als vriendendienst tuinieren en timmeren op een wondermooie buitenplaats is al een voorrecht. De huisgemaakte zoete beloning als afsluiter is de kers op de taart.

Het is goed toeven in de tuin van Buitenplaats De Blauwe Meije. In de serene rust met adembenemende vergezichten is het heerlijk wegdromen. De horizon bestaat uit langgerekte weilanden, grenzend aan de Nieuwkoopse Plassen.
De groene oase wordt alleen onderbroken door twee kerktorens en door Pietje Potlood, zoals de markante watertoren in De Meije liefkozend wordt genoemd. „Een heerlijke locatie waar ik nu al 5 jaar heel graag kom," zegt Marjo Hoenderdos. „Ik was hier voor het eerst tijdens een expositie en nog steeds bezoek ik deze plek trouw."
Dé inwoonster van Zegveld is initiatiefneemster van de deze dag officieel opgerichte club 'Vrienden van de Blauwe Meije'. „Het idee is om met alle liefhebbers van deze buitenplaats regelmatig bijeen te komen om te helpen. De tuin is prachtig, maar telt veel vierkante meters. Daar is altijd werk te doen."

Met een twintigtal vrienden wordt de aftrap gegeven. Van luieren is geen sprake: er moet gewerkt worden. In de tuin worden veel blauwe bloemen, passend bij de locatienaam, geplant en gezaaid.
„Het ontwerp is van het Wellant College," zegt eigenaresse Rebecca de Boer. „Het moet een vlinderidylle worden." Onlangs zaaide zij met Edith de Groot al cranberries, kruiden en frambozen. Edith, van professie beroepskok op lokatie: Wie weet wat we allemaal weer gaan maken van het resultaat. Rebecca en ik staan graag in de keuken om te experimenteren. Wim Haze houdt het tijden de eerste vriendendag liever op 'mannenwerk'. Samen met Juerd van der Burgt van De Blauwe Meije timmert hij een nieuwe speelplaats voor de geiten. Puck, de moedergeit, blijkt al tijdens de eerste inspectie enthousiast over de klimtoren.
„Geiten moeten klimmen," zegt Haze nuchter. „Daarom zijn we met sloophout, oude pallets en wilgenstammetjes aan de slag gegaan. Tot voldoening van Puck en haar kroost."
De in De Meije geboren en getogen vriendinnen Cynthia van Lieshout en Joyce Leliveld (allebei 15 iaar) helpen vaker mee in de tuin én hebben de kunst van het appeltaart bakken geleerd. „De appeltaart is wereldberoemd hier in de buurt," weten de scholieren.
David de Vriend is samen met zijn eega Marrit van der Burgt, zus van eigenaar Juerd, ook veelvuldig in De Meije te vinden. „Vanaf het prille begin, toen Rebecca en Juerd hier net kwamen wonen. We zijn als familieleden gelukkig altijd welkom om even te genieten."
Tegen het eind van de middag wacht de vriendenclub nog een zoete beloning voor alle inspanningen. Tal van verse sappen en likeurtjes komen op tafel om te laten proeven. „De rabarbercello," verduidelijkt Rebecca de Boer. „Net als limoncello, maar dan met rabarber."
Jan Kooijman, voorzitter van stichting Groene Hart Kloppend Hart, behoort ook tot de schare fans van Buitenplaats De Blauwe Meije én plant dus graag een paar vlinderstruiken.
Kooijman: „Dit soort locaties hebben we nodig in ons mooie Groene Hart om het de recreant naar z'n zin te maken. Het ligt op de grens van de gemeenten Woerden en Nieuwkoop en ook op de grens van de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Van oudsher komt op grensgebieden alles bij elkaar. Zo ook hier. Het is een ontmoetingsplek waar het enorm fijn toeven is."

Bron: AD Groene Hart 18 augustus 2015

Bolton op plek van stichting

WOERDEN/ZEGVELD - Stichting Woerden Helpt Roemenië & Oekraïne heeft nog geen nieuw onderkomen gevonden. Hoewel de stichting de hal aan de Zegveldse Uitweg pas op 1 december hoeft op te leveren aan eigenaar Bolton, zijn er nu al zorgen over het vinden van een nieuwe locatie. „Dat we opslagruimte nodig hebben en door onze winkel onder detailhandel vallen, is een complicerende factor," vertelt secretaris Leen van der Weijde. „Op industrieterreinen wordt detailhandel vaak niet toegestaan, mag andere plekken zijn de huurprijzen een stuk hoger. De hal die we nu gebruiken, is 2400 vierkante meter groot. Dus dat zou al. minstens 120.000 euro per jaar kosten. Dat levert het niet op en is als stichting niet op te brengen." Volgens Van der Weijde had Bolton de hal nog langer aan hen willen verhuren, maar heeft het bouwbedrijf de plek zelf nodig. „Ze verruilen hun kantoor aan de Nijverheidsbuurt in Zegveld voor deze locatie, maar gaan eerst de grond saneren, asbest verwijderen en een deel afbreken.

Bron: AD Woerden 15 augustus 2015

Cool of Koel
Suppend door het Groene Hart

door: DANIELLE VERWEIJ
Met een soepel sprongetje huppen ze vanaf het polderterras van De Blauwe Meije zo op hun plank, die geduldig ligt te dobberen aan de slootkant. Eén moeiteloze beweging met hun peddel zorgt voor vaart en ze lijken over het water te glijden. Met een beetje bijsturen weten ze de plank weer de andere richting op te krijgen. En dat allemaal zonder een nat pak.

Albert Grossguth en Janneke Smits zijn pioniers en experts wanneer het gaat om 'suppen'. Sup staat voor stand up paddling, een watersport die bedacht werd door surfleraren op Hawaï om hun leerlingen bij te houden. Suppen wordt ook in het Groene Hart de laatste 3 jaar steeds populairder. Smits richtte zelfs een supschool op en geeft op tal van locaties les, zowel in de natuur als in de Goudse binnenstad. Haar supmaatje Grossguth is ook docent. „Het is een fantastische watersport," vindt de van oorsprong Amerikaanse watersportfanaat, die al een kwarteeuw in de haven van Tijsterman in Nieuwkoop werkt. „Je bent heel dichtbij de natuur, komt op plekken waar gewone boten niet komen én je traint alle spieren van je lichaam. Een perfecte work-out dus. En je staat hoger dus je kijkt veel verder en ziet meer in de omgeving. In een boot zitje vaak tegen het riet aan te turen." Bovendien is het goed voor de geestelijke ontspanning, vindt 'Albert Sup' zoals zijn bijnaam luidt. „Zodra je op je board staat, vergeet je de wereld om je heen. Ontspannen en peddelen." Smits ervaart dat de watersport niet alleen voor sportievelingen is weggelegd. „Wij hebben lesgegeven aan kinderen van 6, maar ook aan 70-plussers. Het is een heel toegankelijke sport. Als je eenmaal je balans vindt, gaat het snel. Natuurlijk zijn er bepaalde technieken die je eerst moet leren, maar dat hebben de meesten snel onder de knie. Je balans vinden en je slag krachtig krijgen, dat is het belangrijkste." Wie onzeker is, kan beginnen met het sup-gevoel kweken door op de knieën of billen de balans aan te voelen. „Maar dat duurt meestal maar tien minuten hoor, dan komen de meesten al omhoog om staand verder de peddelen," weet Grossguth. „En als het misgaat, word je nat. Dat overkomt je soms in het begin." Zelf supt hij het hele jaar door bijna dagelijks in het gebied van Nieuwkoop en De Meije. „Zelfs als er een klein laagje ijs ligt, ga ik nog het water op. Pas wanneer het flink gaat vriezen, stop ik." Door de bezoekjes van de sup-experts zijn ook de eigenaren van buitenplaats De Blauwe Meije, Rebecca de Boer en Juerd van der Burgt, enthousiast geworden over de sport. „Wij hebben nu ook boards in de verhuur," vertelt De Boer, zelf ook fervent supper. „En samen met Albert en Janneke organiseren we workshops voor groepen. Daarbij kunnen beginners hun eerste ervaring opdoen en direct de fijne kneepjes leren."
Mooie routes
De boards worden alleen verhuurd aan suppers die les hebben gehad. Van der Burgt: „Je moet wel de basis onder de knie hebben, stellen we als eis. Maar meestal kom je al een heel eind na één les." Wie een board huurt, krijgt een route mee door het gebied. „Met elkaar zijn we druk met het samenstellen van mooie routes door het Groene Hart." Smits en Grossguth mogen zich met hog zo'n zestig medesuppers tot de Nederlandse top rekenen. Ze doen mee aan wedstrijden en aan de sup-elfstedentocht SUP11. „Dat is uniek omdat het met 200 kilometer de langste route in de wereld is," zegt de winnares van 2014.
De groep suppers groeit in Nederland, zo merken ze ook tijdens wedstrijden. Grossguth: „Er komen meer deelnemers en die leveren ook betere prestaties." Maar tijdens de tochtjes in de omgeving van Nieuwkoop en De Meije, komen ze toch weinig medesuppers tegen. „Sowieso kom ik hier weinig waterverkeer tegen. In tegenstelling tot Loosdrecht en De Kaag is het hier nog rustig."

Bron: AD Woerden 14 augustus 2015

Helpen bij inrichting vlindertuin

ZEGVELD - Mensen met groene vingers kunnen zaterdag helpen bij het inrichten van de "vlindertuin bij de Blauwe Meije Buitenplaats aan de Meije 300. De tuin wordt naar ontwerp van het Wellantcollege ingericht. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bron: AD Woerden 10 augustus 2015

Eerste bonen dreven door de straten na wateroverlast

Zelf groenten en fruit verbouwen is helemaal hip. In het Groene Hart gebeurt dat op de meest uiteenlopende plekken.
Wie? John Muijt
Waar? Het Erf in Zegveld
Eigenlijk houdt niet van groente mijn eigen tuin John Muijt (39) . „Maar als die uit komt, vind ik het wel lekker," zegt hij. „Ik had altijd al interesse in tuinieren, maar op mijn twintigste vond ik het niet cool. Toen we negen jaar geleden
een huis kochten aan de rand van het dorp met mogelijkheid voor een moestuin achter, was ik om." De Zegvelder, die in het dagelijks leven chocolatier en brandweerman is, wist in het begin niks van tuinieren. „Ik ben gewoon begonnen, maar het eerste seizoen ging het meteen mis. Het dorp kreeg te maken met enorme wateroverlast en alles was overstroomd. Mijn bonen dreven door de straten en het heeft weken geduurd voor het weer droog was. Vervolgens bleek heel veel rot te zijn door de nattigheid." Muijt weet ook nog goed dat hij in het begin een keer een heel zakje sla had gezaaid wat resulteerde in vierhonderd kroppen sla. „Die heb ik toen maar uitgedeeld. Iedereen die op bezoek kwam, kreeg een paar kroppen mee."

Inmiddels heeft Muijt behoorlijk groene vingers gekregen. In zijn tuin van 20 bij 10 meter verbouwt hij allerlei soorten groenten en fruit: aardappelen, kool en bonen, broccoli, wortels, bieten, courgette, komkommer, knoflook en in het naseizoen pompoenen en kalebassen. Verder groeien er aardbeien, tomaten, bramen en zeven verschillend bessensoorten. „Van de zeventien zwartebessenstruiken heb ik net 40 kilo bessen geplukt. Daar kook ik sap van en daar doen we het hele jaar mee."
Hoewel Muijt veel tijd aan zijn tuin besteedt, is het voor hem pure ontspanning. „Even ontladen en mijn kop leegmaken." Het enige wat kopzorgen geeft, is de veenmollenplaag. „De beschermde insecten hebben klauwen waarmee ze gangen onder de grond graven. Ze vreten daar de wortels aan waardoor mijn courgetteplan ten al opgevreten zijn."

Bron: AD Woerden 7 augustus 2015

Harde storm splijt boom

ZEGVELD - De brandweer van Zegveld kreeg zondagmiddag een stormmelding in de Meije. Bij aankomst bleek het te gaan om een boom die gespleten was bij de storm van een week geleden. De boom dreigde nu om te vallen de weg op. De brandweer heeft de boom omgezaagd waarna iedereen weer veilig over de weg kon.

Bron: Woerdense Courant 5 augustus 2015
Pin It