ZEGVELD - Tuinspecialist Geral Overbeek verzorgt zaterdag het Tuinspreekuur bij Buitenplaats De Blauwe Meije. Binnen het thema 'tuinkruiden' geeft hij informatie over tuininrichting, eetbare planten en meer. Dat doet hij samen met Rebecca de Boer van Buitenplaats De Blauwe Meije. Na een introductie over het gebruik van tuinkruiden gaan de deelnemers aan de slag met het aanleggen van een kruidenspiraal. Het gratis Tuinspreekuur aan de Meije 300 in Zegveld begint om 12.00 uur.
ZEGVELD - Agrarische bedrijven in Zegveld zetten zaterdag 9 april van 10.00 tot 15.30 uur hun deuren wijd open voor publiek. Belangstellenden kunnen dan een kijkje nemen bij moderne melkveehouderijbedrijven, zoals een kalver-mesterij, een kaasmakerij, een verzamelaar van oude tractoren en het ooievaars-buitenstation.
door RUUD F. WITTE
ZEGVELD - Welke boer wil dat nou niet: zelf de grondwaterstand in het weiland onder controle hebben en niet afhankelijk zijn van het slootpeil. Bijkomende voordelen: minder broeikaseffect, minder bodemdaling en in het voorjaar eerder goed gras. De oplossing: 'drukdrains'
Wie denkt dat bodemdaling alleen iets is waar gemeenten in het Groene Hart mee te kampen hebben, heeft het mis. Ook een weiland kan zakken. „De gevolgen zijn net zo vervelend," zegt Leo Joosten van het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC).
„Je verwacht het misschien niet in het veenweidegebied, maar zelfs als het water in de sloot hoog staat, dan nog kan er 's zomers een tekort aan water in de bodem van het weiland optreden en dat leidt tot CO2-uitstoot. De bodem bestaat immers uit organisch materiaal. Zuurstof die door een te lage waterstand of droogte bij het veen kan komen, zorgt voor oxidatie en daarmee tot uitstoot van kooldioxide. En als gevolg van het dat proces daalt de bodem," legt Joosten uit.
Bij de proefboerderij aan de Oude Meije in Zegveld, tegenwoordig Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) geheten, wordt al gewerkt met drainage. Buigzame buizen op enkele meters van elkaar onzichtbaar in de weilanden. Het (sloot)water kan daardoor veel verder een perceel in, waardoor oxidatie van veen wordt voorkomen.
Het omgekeerde geldt ook: bij hevige regenval wordt het water sneller afgevoerd naar de sloot. De boer is daar blij mee. Deze onderwaterdrainage, waarbij buizen onder het wateroppervlak zijn aangesloten op de sloot, is een grote stap vooruit. Joosten: „Met deze proef met 'drukdrains' gaan we nog een stukje verder." De drainage wordt aangesloten op een pompput. Daarin kan het water worden opgevangen. „Bij onderwaterdrainage ben je nog steeds afhankelijk van het waterpeil in de sloten. Met de put kan via de drainage de grondwaterstand van de percelen onafhankelijk van het slootwaterpeil actief worden 'gestuurd'. Als in de zomer het peil daalt, blijft het grondwaterpeil via deze drukdrains gehandhaafd. In natte perioden kan het nog beter worden afgevoerd.
Een min of meer constant grondwaterpeil zorgt dat veen veel minder oxideert en er minder bodemdaling is. „Door de optimale grondwaterstand groeit ook het gras beter. En door minder oxidatie van veen komen er minder voedingsstoffen in de bodem. Daardoor zal het gras van hogere kwaliteit zijn. Daar heeft de boer belang bij."
Minstens zo belangrijk is de 'draagkracht' van een perceel als er koeien lopen, of als de boer er met zijn machines rijdt „Een perceel blijft na een hevige regenbui minder drassig."
Kijkje nemen
Dat het systeem bodemdaling beperkt, maakt de proef ook interessant is voor gemeenten met bodemdaling. Een zakkende bodem kost handenvol geld aan onderhoud. De gebiedscommissie Utrecht-West, ZuivelNL, de provincie Zuid-Holland en drie waterschappen steunen het project ook, omdat de problemen van de veenweiden vragen om innovaties in het waterbeheer.
De proefopstelling bij de vier percelen in Zegveld moet leren of de effecten net zo groot zijn als wordt gedacht. Zowel innovatieve als sceptische boeren worden aangespoord een kijkje te komen nemen. Melkveehouders staan volgens Joosten niet onwelwillend tegenover ontwikkelingen als de drukdrain. Afgelopen maandag kwamen ruim 60 melkveehouders naar de boerderij aan de Oude Meije om zich uitvoerig te laten informeren.
STICHTSE RIJNLANDEN
Ook proef in polder Spengen
In de polder Spengen, niet ver van Zegveld, komt mogelijk ook een proef met drukdrains: onderwaterdrains die zijn aangesloten op de pompput. Astrid Russchen, woordvoerster van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden: „We staan aan het begin. We zijn aan het verkennen of een vergelijkbare proef op een aantal agrarische bedrijven in een polder haalbaar is. Onze intentie is om minimaal met twee agrariërs te starten, met minimaal 10 hectare grond per bedrijf." Wanneer de proef begint, is nog niet bekend. „We hopen dit jaar. Maar dat hangt natuurlijk af van de bereidheid van de agrariërs om mee te doen."
door DENNIS L'AMI
ZEGVELD - De provincie Utrecht aan regenwoud, zoveel hectares wil Zegvelder Matthijs Bol uiteindelijk redden in Costa Rica. Maar voor het zover is bouwt hij, samen met zijn vader en broer, een nieuw onderzoekscentrum, midden in
de jungle.
Het gebouw is hard nodig om voortgang te blijven boeken. Met de dertig hectare Costa Ricaans regenwoud die in het afgelopen jaar is aangekocht, word je nog niet overal serieus genomen, merkt Bol: „Ik ben bioloog, maar ben de meeste tijd kwijt met het vragen van aandacht voor ons werk."
Soms krijgt zijn stichting Work with Nature een zetje in de rug. „Onlangs mochten we, voorafgaand aan astronaut André Kuipers, tien minuten onze zaak bepleiten voor een gezelschap van duurzame ondernemers tijdens een congres. Dan hoopje dat daar uiteindelijk iets uitkomt, natuurlijk. Sponsoring of samenwerking."
Een jaar geleden stond Bol nog schildpadden te filmen met de bekende bioloog Freek Vonk, voor diens tv-serie Freek in het Wild. Nu staat Bol opnieuw een groot avontuur te wachten. Donderdag vertrekt hij naar Costa Rica en binnen twee weken moet daar een geheel nieuw onderkomen worden gebouwd. Op het terrein van zijn stichting, aan de Caraïbische kant van het land, moet daardoor vanaf 2018 onderzoek mogelijk worden. Bol is al druk bezig met de organisatie en met het veiligstellen van materiaal. Lachend: „En dat tijdens Pasen, als alle winkels daar een paar dagen dicht zijn."
Als het gebouw af is, zal een lokale boswachter er zijn intrek nemen. „Daar ben ik nog wel het meest trots op: dat we nu eindelijk iemand uit de omgeving een full-time baan kunnen geven. Uiteindelijk zou ik wel tien mensen uit het dorp waar we zitten op die manier willen betrekken bij ons project. Dan heb je het namelijk over tien gezinnen die niet meer hoeven te stropen, maar kostbaar regenwoud beschermen" Zelf hoopt hij in 2018 voorgoed naar het dorp San Miguel te verhuizen. Dat ligt tegen het aangekocht stuk regenwoud aan. „Maar dat heeft nogal wat voeten in de aarde want mijn vriendin is zwanger en we willen dat onze baby minstens een jaar oud is voordat we vertrekken." De planning is dat Bol, samen met mede-oprichter Maarten van Peek, het onderzoekscentrum vanaf 2018 gaat bemannen om het onderzoek in goede banen te leiden. ,Als we in de komende jaren steeds meer bos kunnen bijkopen, kunnen we hopelijk de ecologische verbinding tussen Nicaragua en Panama herstellen.
Jaguar
De buurlanden ten noorden en zuiden vormen samen met Costa Rica een zone die van groot belang is voor de migratie van dieren om de populatie gezond te houden. Als een jaguar niet genoeg ruimte heeft, zo'n 2000 hectare, kan hij zich niet voortplanten. Dan wordt het leefgebied te klein en raakt de populatie geïsoleerd."
Bol mikt op een gebied van die grootte, tussen een al beschermd natuurgebied en het stuk van zijn stichting in. ,Als we dat kunnen kopen, is de keten hersteld en kunnen we elders opnieuw beginnen. In Afrika, bijvoorbeeld." Zijn enthousiasme is aanstekelijk. Waar komt die drive vandaan? „Ik wil gewoon iets goeds doen voor de wereld. Anders voel ik me nutteloos."
ZEGVELD - Bodemdaling voorkomen, minder uitstoot van broeikasgassen én een betere waterkwaliteit. Dat is de insteek van een proef met 'drukdrains' die deze week is begonnen rond de proefboerderij in Zegveld. Met de drains kunnen agrariërs de grondwaterstand rond hun land los van het slootwaterpeil veel meer beïnvloeden dan tot dusver kon. Voor de proef met innovatief waterbeheer is grote belangstelling vanuit het noorden van het land. Over twee jaar moet het effect in de praktijk bekend zijn.
Schade, diepe plassen en een modderbende. De Middenweg in Zegveld is allesbehalve een toonbeeld van de ideale polderweg, vindt het lokale dorpsplatform. Hun streven: in de komende maanden moet de weg op de agenda van de politiek verschijnen, zodat geld beschikbaar komt voor een grondige opknapbeurt. De oorzaak van de zorgwekkende situatie is het alsmaar groter wordende lanbouwverkeer en het gebrek aan uitwijkplaatsen op de route, stelt dorps-platformvoorzitter Piet Brak. Aan de weg zitten geen uitritten van boerderijen om naar uit te wijken, waardoor de bermen de dupe zijn.
„De Kousweg tussen Noorden en Zevenhoven wordt veel genoemd," noemt Piet Brak als voorbeeld van een weg waar wél ruimte is. Hier zijn zogenoemde wisselplaatsen gecreëerd, waar verkeer uit kan wijken. Bovendien zou volgens Brak ook versteviging en verharding van de bennen de Middenweg ten goede komen.
Totale verbreding van de weg is volgens het dorpsplatform niet wenselijk, omdat dit hardrijden zou stimuleren. Nu al houdt lang niet iedereen zich aan de snelheid.
Daar komt bij dat ook de verkeersveiligheid met name ter hoogte van de wegversmalling ter discussie staat. Hier is markering nodig, of een lantaar.
„Voor het dorp heeft deze weg prioriteit," zegt het Zegveldse raadslid Henk van Dam (CU/SGP), die in 2014 met toenmalig wethouder Van Tuijl de route al nader bekeek. „Voorzieningen om uit te wijken zijn nodig. Het college van b en w wil met het platform praten en dit jaar moet actie volgen. Dat juich ik toe."
ZEGVELD - Het Veteranen Comité houdt zaterdag 2 april vanaf 11.00 uur een Veteraneninstuif in de Polderzaal van partycentrum Milandhof. Bezoekers toosten met elkaar en worden getrakteerd op een toespraak van burgemeester Victor Molkenboer en livemuziek. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0348-416620. Het Milandhof ligt aan de Middenweg 2.
Zegveld - Elf kunstenaars exposeren tot dinsdag 17 mei op Buitenplaats De Blauwe Meije aan de Meije 300. De tentoongestelde werken zijn ook te koop. Bezoekers krijgen glaswerk, keramiek, sieraden en schilderwerk te zien. Behalve het voorwerp krijgen kopers van de kunstenaars het verhaal achter de creatie te horen. Belangstellenden kunnen elke zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur de buitenplaats bezoeken. Meer informatie via 0172-685438.
ZEGVELD - Matthijs Bol vertrekt eind maart samen met zijn vader en broer, voor twee weken naar het regenwoud. Bol zit in het bestuur van stichting Work with Nature, een stichting die zich inzet voor het behoud van regenwoud in Costa Rica. De stichting heeft inmiddels 34 hectare beschermd. Samen met twee andere bestuursleden gaat het drietal nu naar het projectgebied voor de bouw van een verblijf voor onder andere een boswachter.
De vrijwilligers gaan aan de slag met hulp van een aantal Costa Ricanen. Van het timmeren van het huisje tot het aanleggen van de watervoorziening voor het sanitair, ze doen alles zelf. Dit moet uiteraard op een duurzame manier. Zij gebruiken hiervoor het water van een rivier in het projectgebied, die zij via meters lange slangen tot aan de douche laten lopen. Elektriciteit is er nog niet. Volgend jaar gaat de stichting zelf stroom opwekken met behulp van de stroming van de rivier, maar tot die tijd zal gebruik gemaakt worden van kaarsen.
Doel
Een van de doelen van de stichting is om de lokale bevolking te betrekken en hen onder andere te voorzien van betaalde banen, zoals de boswachter. De eerste tijdelijke medewerker is met deze bouwreis al een feit. Work with Nature plaatst, voor zover de internetverbinding dit toelaat, een dagelijks verslag op hun Facebookpagina Work-With-Nature.
Meer info: www.work-with-nature.com
ZEGVELD - In het Milandhof (Nieuwe Markt 112) wordt zaterdag 2 april van 11.00 tot 14.30 uur een veteranen instuif gehouden. Een inloop voor actief en oud-militairen met de status veteraan. De burgemeester houdt dan een toespraak en er is live muziek. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 0348-416620.
ZEGVELD - De Ladies day is een gezellige dag vol ultieme sportieve combinaties. Naast tennis kunnen dames sjoelen, klaverjassen en bridgen. Al deze activiteiten worden gebundeld op de Ladies Day, het jaarlijkse evenement van tennisvereniging Miland aan de Milandweg 3 in Zegveld. Naast deze verrassende combinatie' aan activiteiten kan er ook gebruik gemaakt worden van een lunch of buffet. Aanmelden en meer informatie via Barbara Fontijn via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
ZEGVELD - Leerlingen van de Jorai-school verwelkomden vrijdag de lente. Ze bezochten ruim 200 adressen van 68-plussers in Zegveld en de Meije. Een zelfgemaakt boeket, een lenteliedje en een vrolijk gezicht nemen ze mee voor dit Lentefeest.
ZEGVELD - De succesvolle Drone Meeting van vorig jaar krijgt een vervolg op zaterdag 2 juli met een uitloop naar 9 juli. "Tijdens deze meeting gaan we een racetrack bouwen", vertelt Sjef Ravenstein die Raddy Beer tijdens de vorige meeting leerde kennen en dit nu samen met hem organiseert. "We gaan dan bijvoorbeeld door hoepels heen vliegen, op tijd vliegen, of een afvalrace met vier tegelijk", somt hij de activiteiten op. "Het mooie is dat we dat doen met brillen op waardoor je zicht hebt vanuit je drone", gaat Beer verder. Het leuke is dat iedereen die nu een workshop volgt, kan meedoen aan de Drone Meeting. "Zowel de jongeren van de Sleutelclub als de volwassenen van de korte workshops zijn welkom op de meeting." Van tevoren opgeven voor de Drone Meeting is verplicht en meer informatie is te vinden op drone-academy.nl
ZEGVELD - Tennisvereniging Miland houdt zaterdag 26 maart de traditionele Ladies Day. Een combinatie van sportief bezig zijn, gezelligheid en verwend worden. Er wordt gespeeld in dubbels op drie French Court banen. Het programma, naast het tennissen, ziet er als volgt uit: 10.00 uur ontvangst met koffie, thee en cake, tussendoor tijd voor een broodje en een hapje en om 18.00 uur een warme maaltijd en prijsuitreiking. De kosten bedragen 14,00 euro. Aanmelden voor de Ladies Day kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
'Ondanks alle sores is het vooral heel gezellig'
Kleding inzamelen voor vluchtelingen, de opvang en socialisatie van kittens, vrijwilligerswerk bij de Voedselbank in Gouda in combinatie met een eigen bedrijf. Wilma Bos (48) uit Zegveld draait er haar hand niet voor om.
Wilma Bos is pas een jaar actief voor de Voedselbank in Gouda, maar het werk als vrijwilliger is geen onbekend terrein voor de Zegveldse. „Ik ben een tijd actief geweest bij de Dierenbescherming, ik zamelde kleding in voor vluchtelingen, organiseer acties rondom Sinterklaas en ik vang thuis kittens op," vertelt ze enthousiast.
Sinds een jaar is daar dus een wekelijkse taak bij de Goudse Voedselbank aan toegevoegd. „Elke week pak ik de spullen in die worden aangeleverd. Het vullen van de kratten is mijn hoofdtaak," legt ze uit. Bos vindt het belangrijk om zich in te zetten voor mensen die veel minder hebben 'dan jij en ik', zoals ze het zelf omschrijft. „Het geeft voldoening om iets goeds te doen voor deze mensen. Ondanks alle sores is het ook heel gezellig bij de Voedselbank," benadrukt ze.
Pepernoten
De vrijwilliger moet altijd erg lachen om de donaties rondom de feestdagen. „Na 10 december kunnen wij nog drie weken kratjes met pepernoten vullen. De cliënten gaan dus nog even door met feesten," grapt ze. De meest lastige donatie? „Dat zijn eieren. Heel lekker, maar we kunnen ze niet los meegeven. Dat wordt een rotzooitje," aldus de Zegveldse. Hoewel ze, naar eigen zeggen, veel voldoening haalt uit het werk voor de Voedselbank, beleeft de Zegveldse toch het meeste plezier aan de opvang, de socialisatie en de plaatsing van kittens. Soms zijn dat er wel twintig tegelijk. „Die zitten niet allemaal in mijn huiskamer hoor," grapt ze.
Onderkomen
Bos heeft goed contact met de boeren in haar omgeving. Daar haalt ze de kittens op als er weer een nestje is. „Ik ontvlooi de katjes, geef ze ontworming en socialiseer ze zover mogelijk, daarna ga ik op zoek naar een fijn onderkomen," vertelt ze.
De katten verblijven zolang in een schuur bij haar huis. Drie van de door haar opgevangen kittens zijn bij Bos blijven wonen. „Bram is de kater en Isa en Puck zijn zusjes. Die zijn nu een half jaar oud," vertelt ze. Voorlopig blijft het daarbij. „Ik kan niet de hele wereld redden," aldus Bos.
(Dyonne van Haastert)
Stichting Kunst Laren exposeert vanaf zaterdag in Buitenplaats de Blauwe Meije. Exposanten met allerlei variaties voor binnen en buiten worden getoond in de galerie en de tuin. De kunst is elke weekend te bezichtigen vanaf 12.00 tot 17.00 uur. Buitenplaats De Blauwe Meije zit aan de Meije 300. Meer informatie via de website. www.deblauwemeije.nl
ZEGVELD - Kimberly Uittenbogaard van de School met de bijbel Jorai uit Zegveld mag zich Voorleeskampioen van het Groene Hart noemen. De jury was positief over haar melodieuze manier van voorlezen. In Bibliotheek Het Groene Hart waren de regioronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Tijdens de twee voorrondes lazen alle schoolkampioenen voor. In de finale ging het tussen Femke van Dongen en Kimberly. Aan het eind van de tweede voorleesavond gingen zij nog een keer de strijd met elkaar aan. Het werd een spannend duel waarbij Kimberly volgens de jury met 'een neuslengte voorsprong' won. Als regiowinnaar gaat Kimberly door naar de provinciale voorronde in theater De Kom in Nieuwegein. Hier neemt zij het op tegen de andere winnaars van de regionale voorrondes uit de provincie Utrecht.
ZEGVELD - In De Voorhof (Hoofdweg 48) wordt zaterdag 12 maart een kinderkledingbeurs gehouden. Te koop is dan voorjaar- en zomer kinderkleding, babyuitzet van bedjes, badjes tot en met kinderwagens en speelgoed. Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
In een publicatie van de Woerdense courant (2 maart), lees ik dat De Blauwe Meije op 11 maart vrijwilligers uitnodigt de handen uit de mouwen te steken voor het aanleggen van 'een haag voor mens en dier'. De oproep luidt: "Kom dus ook en help de ondernemers van de Blauwe Meije met hart voor de maatschappij en omgeving met de aanleg van deze plukplek". Niets weerhoudt een bedrijf om de hulp van vrijwilligers in te roepen, maar om dat te doen op een dag die nationaal is uitgeroepen om vrijwilligers te vragen in te springen voor hulp bij maatschappelijke organisaties gaat mijns inziens een paar stappen te ver. Het gaat hier om een commercieel opererend bedrijf en zodra de 'plukplek' volgroeid is, zal die plek commercieel worden uitgebaat. Het gaat hier letterlijk op: de ondernemers plukken de vruchten. Maar, de vrijwilligers krijgen er wel een stukje huisgemaakt gebak voor terug en veel voldoening, want de ondernemers zijn blij. Wordt hier niet misbruik gemaakt van de actie van NLdoet en worden vrijwilligers hierdoor niet op het verkeerde been gezet?
B. Uijterlinde, Zegveld
ZEGVELD - Landschap Erfgoed Utrecht houdt vrijdag een werkdag bij Buitenplaats De Blauwe Meije. Daar wordt een haag gemaakt met diverse planten zoals hondsroos, sleedoorn en wilde appel. De bloesem en bessen zien er straks mooi uit en zorgen voor voedsel en voor een schuilplaats voor dieren. Naast het klussen valt er ook te genieten van het landschap én van zelfgebakken appeltaart.
DE MEIJE - Staatsbosbeheer houdt samen met de Groene Hartgidsen zaterdag een natuurwandeling door de schraallanden van De Meije. Langs het riviertje de Meije ligt een van de weinige stukken schraalgrasland die het westen van Nederland nog heeft. Het gebied ziet er nog net zo uit als ongeveer 100 a 150 jaar geleden. Stukken land die ver weg lagen van de boerderijen en die nooit werden bemest, alleen gehooid. Hier ontstond een bijzondere vegetatie waarover de gidsen vertellen. De wandelaars verzamelen om 09.45 uur bij eetcafé Halve Maan aan de Hazekade 20 in Zegveld. Deelname kost 8 euro; 3 euro voor kinderen. Aanmelden via 06-23774925.
ZEGVELD - Kimberley Uittenbogaard van de School met de Bijbel Jorai uit Zegveld mag zich voorlees-kampioen 2016 van Het Groene Hart noemen. Ze moest zich meten met 18 andere kandidaten uit de regio. Kimberley werd door de jury geprezen, omdat ze het publiek wist te boeien met tempowisselingen, ze een melodieuze manier van voorlezen had en bij dit alles de rust wist te bewaren.
ZEGVELD - Tuinkenner Geral Overbeek start vanaf deze maand met het tuinspreekuur. Vanaf 12 maart kunnen tuinliefhebbers op landgoed De Blauwe Meije terecht met tuinvragen.
Buitenleven
Overbeek is al ruim 25 jaar actief in tuinen en help mensen met plezier op weg zodat het tuinieren leuk blijft en ze nog meer van het buitenleven kunnen genieten. Samen met Rebecca de Boer van Buitenplaats de Blauwe Meije houdt Overbeek het maandelijkse tuinspreekuur. Iedere maand behandelt hij een ander thema en is er vooral veel gelegenheid om tuinvragen te stellen. Het voorjaar komt er immers aan en wat moet er dan bijvoorbeeld worden gesnoeid. En: welke planten trekken vlinders aan? Op dit soort vragen en andere, kan Overbeek antwoord geven.
Vanaf 12 maart kan men met vragen terecht en die dag wordt er in de tuin een voedselhaag geplant die het begin is van misschien wel een compleet voedselbos. De rustige locatie De Blauwe Meije ligt midden in het groene hart tussen Woerden en Nieuwkoop. Mensen kunnen er even een tussenstop maken voor koffie en huisgemaakt gebak en het is een mooi startpunt om het water op te gaan richting de plassen.
Gratis deelname
Wie mee wil doen met het Tuinspreekuur kan kosteloos een plaats reserveren via www.gardenspecials4u.nl/tuinspreekuur
De handen uit de mouwen steken tijdens de vrijwilligersactie NLdoet? Dat kan vrijdag 11 maart. Dan organiseert Landschap Erfgoed Utrecht in Zegveld een werkdag op buitenplaats De Blauwe Meije. Vrijwilligers gaan daar aan de slag om een haag aan te leggen voor mens en dier.
ZEGVELD - In de haag worden allerlei verschillende soorten, zoals hondsroos, sleedoorn, Gelderse roos, vlier en wilde appel gepland. Niet alleen zien de bloemen en bessen er mooi uit, de heg biedt straks voedsel en schuilgelegenheid voor allerlei dieren, waaronder vogels. Maar ook voor de mens wordt het een plek om van te genieten.
De de eigenaresse van De Blauwe Meije laat de deelnemers tijdens NLdoet ook vast proeven van dat heerlijks dat het landschap te bieden heeft. Vrijwilligers worden ontvangen met zelfgebakken appeltaart. Een goede bodem om daarna hard aan de slag te gaan onder deskundige en enthousiaste begeleiding van twee vrijwilligers met jarenlange ervaring in het beheer van het landschap.
Kom dus ook en help de ondernemers van De Blauwe Meije met hart voor de maatschappij en omgeving met de aanleg van deze pluk-plek. Kijk voor meer informatie over deze klus en andere klussen die Landschap Erfgoed Utrecht organiseert tijdens NLdoet op www.landschaperfgoedutrecht.nl. Of kijk voor overige klussen op www.nldoet.nl.
ZEGVELD - Wie meewandelt tijdens de speciale wandeling van Staatsbosbeheer op 12 maart maakt een reis door de tijd. Die dag wordt er gewandeld door het eeuwenoude landschap van Zegveld en de Meije.'
De deelnemers worden ontvangen in eetcafé de Halve Maan. De wandeling gaat, na een korte inleiding, via een eeuwenoude houtkade naar de rondweg en door de weilanden weer terug. De gids vertelt hoe de bewoners het land hebben gevormd en laat de deelnemers speciale elementen zien.
De deelnemers gaan naar de schraallanden van de Meije, één van de weinige grote stukken sqhraalgrasland van West-Nederland en een overblijfsel van eeuwenoud agrarisch gebruik. Dit gebied is nog voor een groot deel in de oorspronkelijke staat zoals de landerijen er ca. 100 a 150 jaar geleden uitgezien hebben. Wat is eigenlijk schraal en waarom noemt men ze zo? De gids onthult het geheim. De schilders van de Haagse School vonden deze kleurrijke weidse polders met prachtige luchten niet voor niets zo boeiend. Verzamelen bij de Halve Maan is vanaf 9.45 uur ( Hazekade 20), terugkomst daar is om 13.00 uur. Kosten zijn 8 euro p.p. (3 euro voor deelnemers tot 12 jaar) aanmelden via groenehart-centrum.nl of 06-23774925.
door HANS-PAUL ANDRIESSEN
ZEGVELD - Ooit is er een snoek gevonden die een kleine meerkoet had verorberd. Maar een volwassen fuut? Nooit. Bioloog Martien van Oijen, sinds 1980 conservator Vissen bij Naturalis in Leiden, heeft de literatuur erop nageslagen. „Dit is uitzonderlijk. Ik heb met stijgende verbazing naar het filmpje gekeken."
Inmiddels is de 'Snoek grijpt Fuut in Zegveld' op YouTube door ruim 25.000 mensen bekeken. Hier is te zien hoe een snoek een fuut in zijn bek heeft en de vogel probeert te verorberen. De fuut vecht voor zijn leven en pikt de vis waar die maar kan. Tot tweemaal aan toe sleurt de snoek zijn prooi onder water."
Stok
De beelden zijn gemaakt door Zegvelder Chris Verheul (53). „Ik was met mijn vrouw aan het wandelen toen we een hele hoop herrie in het water hoorden. Ik heb mijn mobiel gepakt en ben gaan filmen." 'Sjeesus, ze vermoorden elkaar. Gooi iets!" roept zijn vrouw in paniek.
Daarop gooit Verheul een stok. De snoek verdwijnt met de fuut onder water en aan het eind van het filmpje is - weliswaar met enige moeite - te zien dat de fuut aan de andere kant van de sloot opduikt. „Sommige zijn blij dat ik de fuut heb gered. Anderen vinden dat ik de natuur haar gang had moeten laten gaan," zegt Verheul.
Naturalis heeft verschillende opgezette snoeken in de collectie. De roofvis kan 1 meter 20 lang worden. „Normaal eet een snoek vissen van een kwart van zijn eigen lengte", zegt bioloog Van Oijen. „Als de nood aan de man is, grijpt-ie ook soortgenoten. Wij hebben er een die gestikt is in een andere snoek."
In de herfst en winter eet de snoek kleinere prooien. „Deze zal veel honger hebben gehad. Maar een fuut past niet door het keelgat," zegt Van Oijen. „Door de stand van de tanden kan de prooi een snoek eigenlijk nooit ontglippen. Maar op het gladde verenkleed hebben zijn tanden waarschijnlijk minder grip gehad en lukte het de fuut om te ontsnappen."
DE MEIJE - Een automobiliste die in De Meije bij Bodegraven moest uitwijken voor een overstekend eendje, deed dat zodanig dat ze met haar voertuig klem kwam te zitten onder een brug. De vrouw is bij de onfortuinlijke manoeuvre ongedeerd gebleven en wist op eigen kracht uit de auto te komen. Twee bergers moesten eraan te pas komen om de wagen weer aan de kant te krijgen, meldt nieuwswebsite 112HM.nl. Een van de bergers hees de brug met behulp van een takelauto zo'n 50 centimeter omhoog, waarna de auto op de kant kon worden getrokken. Of de eend het er dankzij de uitwijkmanoeuvre van de automobiliste levend vanaf heeft gebracht, is niet bekend.