Oost west
Mooi appeltje voor de dorst

Op zoek naar het verhaal achter de huizennaam. Bewoners vertellen.
Wie: Ruth Machiel Loenen
Woning: Homo Proponit sed Deus disponit
Plaats: Zegveld
Mijn vader kocht de boerderij in 1922. Niet om te boeren; hij was veehandelaar en een goede ook!"

Ruth Machiel Loenen, de huidige eigenaar van boerderij Homo Proponit sed Deus disponit (De mens wikt, maar God beschikt) leeft al zijn hele leven in het huis aan de Hoofdweg. „Ik heb hier een geweldige jeugd gehad. De saamhorigheid met buren en bekenden was groot, dat is nu wel anders helaas. Vroeger ging je naar Zaal Verhoef, voor een tonleelstuk. Dat was altijd erg leuk."
 „In 1964 heb ik de boerderij overgenomen. Op mijn 15de ging ik al met mijn vader mee naar jaarmarkten. Dat ben ik toen voor mezelf gaan doen, met een compagnon. Ik kwam overal, van Noord-Groningen tot Zeeuws Vlaanderen. Dat ik een rijk leven heb gehad, met hoogte- en dieptepunten, mag ik wel zeggen."
„Wat mij en mijn lieve vrouw er altijd door heen sleepte was ons geloof. Ik ben gereformeerd en ga in Woerden naar de kerk. Dat is altijd zo geweest. Niets ten nadele van de kerk in Zegveld, hoor. Maar dat is niet mijn geloofsrichting. Over de kerk hier gesproken: ik had liever gezien dat de uitbreiding van het dorp niet de polder in was gegaan, maar deze kant op, in de richting van Woerden. In elk dorp is de kerk het middelpunt, het centrum. Die planning had ik hier graag anders gezien."
Onderduikers
„Dit huis heeft een hoop mensen langs zien komen", vervolgt Ruth Machiel Loenen. „Zo woonden we in de oorlog met elf familieleden, en negen onderduikers. Joden, mensen van de spoorwegen, van alles kwam er voorbij. Tegenwoordig is het wat rustiger. Nadat ik stopte met de veehandel heb ik een opslag laten bouwen voor caravans. Ik heb nu 1500 vierkante meter aan oppervlakte en daar leef ik van. Als ondernemer bouw je natuurlijk geen pensioen op, dus dit is een mooi appeltje voor de dorst."

Bron: AD Woerden 10 augustus 2016
Pin It