Verdwenen huizen te boek

ZEGVELD - Zegvelders Gert Ton en Gerrit Gerritsen presenteren op 12 november hun boek Terug in de tijd naar...
Gert Ton bundelt hierin zijn verhalen in het lokale maandblad de Berichtgever over inmiddels verdwenen huizen in het oude dorp Zegveld. Op basis van oud historisch materiaal en verhalen van bewoners heeft Gert Ton de geschiedenis van 35 huizen aan voornamelijk de Hoofdweg in Zegveld beschreven.

Bron: AD Woerden 29 oktober 2016

De Zegveldse huisjes van Ab en Snorijs

door Rik Sneijder

Zegveld - Zelfs voor ras-Zegvelder Gert Ton zijn veel oude dorpsverhalen onbekend. Samen met Gerrit Gerritsen heeft Ton 35 geschiedenissen beschreven van evenveel inmiddels verdwenen huizen in het dorp. „Je kent weliswaar veel dorpsgenoten maar lang niet al hun verhalen."
Kijk, daar aan de Hoofdweg is de plek waar het huis van Ab van Dam heeft gestaan, zegt schrijver Gert Ton. Hij steekt meteen van wal. De Zegvelder barst van de verhalen: „Ab had zijn zinnen gezet op het huisje aan de Hoofdweg. Maar dat was voor hem veel te duur. Het kostte toen duizend gulden. Dorpsgenoot Verweij was zo vriendelijk het voor Ab te kopen. In ruil daarvoor leverde Ab aan Verweij de rest van z'n leven eieren. Hij betaalde dus de huur van zijn huis niet in geld, maar in kakelverse eieren."
Het verhaal van Ab is een van de 35 dorpshuizen in Zegveld met een verhaal. Ton en Gerritsen bundelen ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het lokale maandblad de Berichtgever de verhalen in een boek over die huizen, waarvan de meeste aan de Hoofdweg staan. Niet een van deze huizen staat er nog.
Ton was sinds 2008 met grote regelmaat te vinden in het Streekarchief en bij het Kadaster. Ook heeft hij in al die jaren veel bewoners en oud-bewoners gesproken over de geschiedenis van de huizen.
Ook Tons eigen geboortehuis heeft de Zegvelder beschreven. Iedere maand werd in de Berichtgever een verdwenen huis beschreven. Een mooi verhaal vinden Ton en Gerritsen dat van het huisje van Snorijs, oftewel Niek van Dam die in 1979 in Woerden overleed.
Het linker deel van Snorijs' huis aan de Hoofdweg 4 werd door Dirk Uittenbogaard als café gebruikt. Niek van Dam was de laatste eigenaar die dit hele kleine café, niet groter dan een huiskamer, runde. Bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog waren er in Zegveld veel Nederlandse soldaten ingekwartierd, 1.500 naar men zegt. Een gedeelte van hen belandde regelmatig in en om het café. Van Dam deed dan ook goede zaken. Het meest is Niek echter bekend geworden van het maken van consumptie-ijs. „Hij zou al gauw bekend staan als Snorijs, ook natuurlijk vanwege zijn enorme snor."
De bedoeling is dat het rijk geïllustreerde boek op 12 november in een oplage van 500 exemplaren uitkomt. Het gaat bij voorinschrijving 20 euro kosten.

Bron: AD Woerden 29 oktober 2016

Annemarievan Gaal over geld

ZEGVELD - Annemarie van Gaal, bekend van het RTL-programma Een dubbeltje op zijn kant, geeft 1 november een lezing over financiële zelfredzaamheid tijdens de ledenavond van Rabobank Rijn en Veenstromen. Leden kunnen die avond vragen stellen aan Van Gaal, maar ook aan leden van de directie van de bank. De bijeenkomst wordt gehouden in De Milandhof in Zegveld.

Bron: AD Groene Hart 26 oktober 2016

EERSTE PAAL

Bouwer en ontwikkelaar Bolton verlegt thuishaven naar Woerden

Wat: Start bouw Bolton

Waar: Zegveldse Uitweg, Woerden

Leuk? Feestelijke start in een prettige sfeer
 
Over ruim een jaar genieten de medewerkers van Bolton van het uitzicht over de Grecht en Blokhuisbrug aan de rand van Woerden. Burgemeester Victor Molkenboer gaf het startschot voor de bouw van een nieuwe thuishaven van Bolton Bouw en Bolton Ontwikkeling. Met de nieuwbouw aan de Zegveldse Uitweg komt een einde aan het tijdperk waarin Bolton aan de Nijverheidsbuurt in Zegveld was gevestigd. De werkplaats en het kantoor worden te krap. In de geheel gerenoveerde loods, die al op het terrein stond, wordt het startschot gegeven voor de nieuwbouw. Onder toeziend oog van medewerkers, relaties en familieleden onthult de burgemeester een grote artist's impression van het nieuwe pand. „We hebben u uitgenodigd voor de eerste paal", zegt Arjan Ton, die samen met Peter Bol de directie vormt. „Maar die zit allang in de grond. Een eerste paal is voor een bouwer ook niet echt een bijzonderheid meer", grapt hij. Terwijl de burgemeester de bovenloopkraan in werking stelt voor de onthulling, staan de kinderen van de directie klaar met confettikanonnen. Marije, Vera en Mare Bol en Manou, Juup en Siep Ton schieten de kleurrijke versierselen de lucht in. Daarna is het tijd voor champagne, hapjes, demonstraties 3D-tekenen en rondkijken in de werkplaats. Duurzame technieken en materialen worden ingezet bij de bouw zoals driedubbel glas, zonnepanelen en een luchtwarmtepomp. In het nieuwe pand staan ook workshops, kopers-avonden, presentaties en lezingen van branchegerelateerde bedrijven gepland. Bolton in 1970 door de vaders van de huidige directie, Cor Bol en Ad Ton, opgericht - is met de feestelijke start klaar voor de toekomst.

Bron: AD Groene Hart 25 oktober 2016

Onenigheid over camperplaatsen

DE MEIJE - Een vergunning voor de realisatie van een Bed&Breakfast en camperplaatsen zorgt voor opschudding in De Meije. Het buurtschap nabij Zegveld zou zich zorgen maken over de plannen, maar de gemeente ontving tot op heden één zienswijze. Ondertussen beklagen twee buren, de indieners van het plan en de overburen, elkaar.
De contacten tussen de beide buren verlopen al jaren niet lekker. Rebecca de Boer, uitbaatster van De Blauwe Meije, treft met regelmaat Yvonne van den Heerik op haar pad. Zij is niet echt de buurvrouw, maar treedt als advocaat op van haar in De Meije wonende partner. Van den Heerik, ook raadslid in de gemeente De Ronde Venen, houdt als advocaat kantoor op zijn erf. De burenstrijd gaat verleende vergunningen die door Van den Heerik aan de rechter werden voorgelegd. "Ze wil van alles dat hier niet past", stelt Van den Heerik. "Ze traineert de boel", kaatst De Boer. Laatstgenoemde runt een B&B, biedt ruimte aan cursussen en kleinschalige horeca. De Boer: "De gemeente faalt, die kan niets beginnen tegen iemand die een overload aan juridische procedures begint."

Bron: Woerdense Courant 19 oktober 2016

'Camperpark past hier niet' 

Door Richard Avontuur

MEIJE - Van den Heerik: "De gemeente heeft mlij gevraagd te stoppen, omdat ik de gemeenschap te veel geld kost. leder ander die niet de kennis of de middelen heeft, zou zich dit niet kunnen veroorloven. Dan zou de gemeente zo zijn gang kunnen gaan." De gemeente stelt dat een verzoek om te stoppen nooit is verstuurd: "ledereen mag zijn rechtswegen gaan. Er is geprobeerd mediation tot stand te brengen, maar dat is het niet geworden." Nu zijn de rollen omgedraaid. Van den Heerik en haar partner hebben een vergunning aangevraagd voor een Bed&Breakfast en camperplaatsen. Daar komt Rebecca de Boer van De Blauwe Meije tegen in opstand: "Een camperpark, dat past hier niet. Horizonvervuiling en bovendien zijn die grote wagens een gevaar op dit smalle weggetje dat in het hoogseizoen toch al zo druk is. De Meije krijgt er in de zomer een woonwijk bij." Van den Heerik stelt dat De Boer overdrijft. "Een camperpark is een veel te groot woord. Wij willen twaalf camperplaatsen, ingebed door gebiedseigen groen. Het gaat niet om stacaravans, maar het is voor mensen die met de camper rondtrekken. Die gaan na drie, vier dagen weer weg. Ik kan mij voorstellen dat iemand geen zin heeft in de komst van campers, maar dat kan ik mij niet voorstellen van iemand die zelf ook plannen in de recreatie heeft." Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat tegen de plannen voor een B&B en camperplaatsen momenteel één zienswijze is ingediend. De deadline is 27 oktober. De Boer: "Er is meer onderweg, dat weet ik van mijn buren." Van den Heerik: "De mensen die tegen onze plannen zijn, moeten zich maar melden."

Bron: Woerdense Courant 19 oktober 2016

Jubileumboek 'Terug in de tijd naar...'

ZEGVELD - De afgelopen tien jaar heeft Gert Ton de geschiedenis vastgelegd van zo'n 35 oude woningen die hebben gestaan in Zegveld. Deze woningen zijn in de loop der tijd afgebroken en vaak is er een nieuwe woning op dezelfde plaats terug gekomen. Deze artikelen zijn vanaf 2008 gepubliceerd in De Berichtgever. Ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum van De Berichtgever worden al deze verhalen gebundeld en verschijnt er op 12 november een boek in fullcolour met heel veel foto's van deze woningen en haar bewoners. Het boek krijgt als titel: 'Terug in de tijd naar...' met als subtitel: 'Een wandeling door oud Zegveld'. Voor elke woning is een apart hoofdstuk met een beschrijving van de geschiedenis van de betreffende woning, de eigenaren en haar bewoners. Bij voorinschrijving kost het boek 20 euro, na 15 oktober is de prijs 25 euro. Een bestelling doen kan via Gert Ton, Broeksloot 43, 3474 HS Zegveld, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bron: Woerdense Courant 12 oktober 2016

In Zegveld wordt menig feestje gevierd

Enkele malen per jaar bewijst Zegveld dat het dorp wel een feestje kan organiseren.

MINIFESTIVAL
Broodjes beenham, hangop en suikerspinnen in hartje Zegveld

Wat: Zegveld smaakt naar Meer

Waar: Zegveld

Wanneer: Zaterdag

Leuk? Lekker proeven en praten
 Dat Zegveld wel een feestje kan bouwen, bewijst Culturele Stichting Zegveld (CSZ) enkele keren per jaar. Zo werd vijf jaar geleden Zegveld smaakt naar Meer op de kalender gezet, mét succes. Ook nu is de parkeerplaats in hartje dorp door de vrijwilligers omgetoverd tot een minifestival. Tentjes met lekkernijen van vooral plaatselijke ondernemers, een bar, een dj en kinder-activiteiten zijn de belangrijkste ingrediënten. „Vaste prik voor ons", zegt slager
Pim de Kooter die met schoonzoon Mike Smulders de smakelijke broodjes beenham bereidt. „Het is altijd gezellig en er komen steeds meer bezoekers." De beenham is één van de specialiteiten van De Kooter. „Honderd procent puur en uiteraard zelf bereid. Het Zegveldse smulsausje maakt 'm compleet." Buurvrouw in de tent is bakkers-dochter Mijntje de Leeuw. Haar assortiment valt in de smaak bij zoetekauwen. „Aardbeienschaaltjes, churros, stroopwafels en speculaas", somt ze op. Even verderop staat broer Jonathan met ander lekkers: hangop. „Verser kan niet", stelt hij vanuit de yoghurttruck van de Zuivelmakers waarin de zuivellekkernij met de smaken appeltaart en aardbei-framboos, wordt gemaakt. „Hangop is zo enorm lekker en fris, dat moet iedereen proeven." Ook De Milandhof, Plein 7, IJsboerderij Vernooij, Fruityline, De Halve Maan en de Koffie TukTuk doen goede zaken. Voor de kinderen zijn er suikerspinnen en broodjes knakworst. Voorzitter Arjan Ton van CSZ is blij met de komst van de honderden bezoekers. „Eind van de middag zijn het vooral gezinnen die even komen kijken en proeven. Daar spelen we op in met springkussens en andere kinderactiviteiten. De ouders drinken en eten, terwijl het grut zich spelend vermaakt."

Bron: Woerdense Courant 4 oktober 2016

Zegveld smaakt naar meer

Een boeren stoofpotje, ambachtelijk schepijs, lekkere sapjes, pindasoep en heel veel meer: Zegveld Smaakt naar Meer, dat afgelopen zaterdag werd gehouden, was een succes. De Culturele Stichting Zegveld (CSZ) kijkt terug op een geslaagd evenement. "Op een flinke bui na, was het een prachtige avond. DJ Lars hield de sfeer er goed in met leuke muziek." Zaterdag vond de vijfde editie plaats van Zegveld Smaakt naar Meer.
Bezoekers konden lekker eten en drinken onder het genot van muziek. Allerlei lokale horecagelegenheden verrasten bezoekers met heerlijke kleine gerechtjes. Speeltuinvereniging De Robbedoes zorgde voor suikerspinnen en kinderen konden een snoepketting rijgen of een pannenkoek versieren. De CSZ zorgde voor de bekende broodjes knakworst. Op de website van de Culturele Stichting Zegveld is een uitgebreid foto-verslag te vinden van dit evenement: www.csz-zegveld.nl.

Bron: Woerdense Courant 5 oktober 2016

Ideeën delen over natte teelt die bodemdaling tegengaat

'Geen stolp over veenland'

door Stijn Tielemans

Zegveld - Een duik in de wereld van de natte teelt.
Vanuit heel Nederland kwamen gisteren waterschapsbestuurders, natuurbeheerders en wetenschappers in Zegveld samen voor een blik op een ander gebruik van veenland.

De teelt van lisdodde, azolla (zoet-watervaren), veenmos en cranberry kan helpen om de bodemdaling in het veenweidegebied terug te brengen. Op het Veenweide Innovatie-centrum in Zegveld wordt met deze gewassen geëxperimenteerd, en ontmoeten diverse 'bloedgroepen' elkaar op een veldcongres over natte teelten.
De lage veengebieden in Nederland hebben te maken met een snelle bodemdaling door drooglegging van het veen. Met name in Friesland daalt de bodem hard: gemiddeld een centimeter per jaar. „Het gemiddelde waterpeil ligt er tussen de 90 centimeter en de 1,20 meter onder het maaiveld, in dit gebied is dat 40 centimeter", verklaart bestuurder Jan van Weperen van Wetterskip Fryslan zijn komst.

„De hoogteverschillen nemen toe en dat maakt het beheer lastig. Er zijn negen plekken in Friesland waar we extra ons best doen om het veen te conserveren. Voor de overgangsgebieden heb ik hier veel interessante ideeën opgedaan."
Waterberging
Het aanplanten van lisdodde is bijvoorbeeld economisch interessant als ruwvoer of stalstrooisel, biomassa en isolatiemateriaal. Het perceel dient ook als waterberging: 3.000 tot 9.000 kubieke meter gedurende enkele weken jaarrond.
Ook Staatsbosbeheer kijkt met veel interesse naar de teelt van dat gewas, vooral als nieuwe bestemming voor de buffers rondom de natte percelen. „Maar we moeten nog wel veel uitzoeken over de economische component", vertelt projectontwikkelaar Frank van Hedel. „Vanuit natuurbeheer is er geen geld voor. Binnen vijf jaar willen we met proeflocaties starten in de Peel of zuidoost-Drenthe. Daarvoor is het belangrijk om kennis op te doen en te netwerken op bijeenkomsten als deze."
Nadeel is dat met lisdodde en olifantengras het landschap een uiterlijk krijgt dat het het nog nooit heeft gehad, vindt specialist landschapsgeschiedenis Michel Lascaris van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. „Maar er kan ook geen kaasstolp over het land. Zo veel mogelijk laten zoals het is, kan al eeuwen niet. Het is een afweging: cultuurhistorische waarde van het gebied zit ook in de boerderijen. De houten fundering heeft juist profijt van een hoge waterstand."

Bron: AD Woerden 1 oktober 2016
Pin It