ZEGVELD - Aan het kerkgebouw van de hervormde kerk in Zegveld is niet meteen te zien dat een drastische opknapbeurt noodzakelijk is. Het moet echter wel gebeuren. De kosten hiervoor moet de kerkgemeenschap zelf ophoesten en die zijn niet gering. Zo'n 625.000 euro is nodig voor de restauratie van de ruim 150 jaar oude kerk aan de Hoofdstraat van Zegveld.
„Zodra de eerste fondsen binnen zijn, kunnen we beginnen. We hopen de klus in twee jaar tijd af te kunnen ronden", zegt Map Uittenbogaard van het kerkbestuur.
Er moet veel gebeuren: onder meer de gebrandschilderde ramen moeten opgeknapt, het voegwerk vervangen, het kerkorgel aangepakt en de geluidsinstallatie en de verlichting moeten worden vervangen. Ook komt er een duurzaam vloerverwarmingingssysteem.
„Wij hopen natuurlijk op donaties. Het is ingrijpend", zegt Uittenbogaard. „We komen er niet met alleen de collectebus."
Alleen al voor herstel van één gebrandschilderd raam kost 16 mille. Een probleem vormt ook de vochtigheid in de kerk. De voegen aan de buitenkant van de kerk worden drie centimeter weggebikt en vervangen door vocht-regulerend mortel. De muren bevatten zouten die door het water naar de oppervlakte komen. Daar verdampt het water en tast het achtergebleven zout de muren aan. Een andere klus is het schilderwerk aan de binnenkant. Het schilderwerk is in 1983 voor het laatst gedaan. Er mag wel weer een kwastje overheen. Het kost de kerk 175.000 euro. Het betekent ook dat de kerkdiensten tijdens de verfklus elders worden gehouden. Afgelopen week is begonnen met een publiekscampagne: Wij staan achter onze kerk.
ZEGVELD - Het beeld van de maand oktober bevindt zich in Zegveld, een van de plaatsen die bij de gemeente Woerden hoort en waar ook een aantal beelden in de buitenruimte staan. In het centrum van Zegveld lijken enkele levensechte koeien te zijn neergestreken op een prachtig grasveld tussen de bomen waar zij genieten van het mooie najaarsweer.
Het kunstwerk bestaat uit drie koeien die op een betonnen sokkel liggen. Door de Noord-Zuid richting, de overeenkomstige afstand tussen de beesten en de opstelling van twee voor en een achter, vormt de beeldengroep een piramidale compositie. Deze composities hebben een horizontale as en twee gelijkbenige schuine assen die uit komen in een concentratiepunt. Bij liggende koeien vormt de achterste koe het concentratiepunt. Opvallend is het verschil in bewerking tussen de kop en het lijf. De koppen zijn in vlakken opgebouwd, waarbij neus, bek en oren uitermate realistisch zijn weergegeven. Hoewel de ogen zijn weggelaten is het eenvoudig te veronderstellen waar deze zitten. Het lijf, de poten en de staart zijn met grote plakkaten gemodelleerd en volgen de natuurlijke vorm van de koe, waarbij de ruggengraad het hoogste punt vormt.
Rust en harmonie
De grove structuur komt ook overeen met het gekleurde vlekkenpatroon. De hoeven bij de achterpoten zijn gedetailleerd uitgewerkt net als de staarten. Al deze overeenkomsten zorgen voor rust en harmonie in de compositie. De koeien tonen onderling wel verschillen wat ze eigen identiteit geeft.
Eigen identiteit
De linker koe is het grootst. Ze kijkt recht voor zich uit met haar bek een beetje schuin, misschien omdat ze aan het herkauwen is. De voorpoten zijn onder het lijf gevouwen. De rechterachterpoot is niet te zien, maar de linkerpoot en de uiers wel, die steken onder het lijf uit. De rechter koe houdt haar kop iets dichter bij de grond dan de linker koe. Haar bek is dicht, haar linker achterpoot steekt triomfantelijk vooruit. De achterste koe is de kleinste. Haar kop is rechts gedraaid en rust op de grond. Haar staart krult als een gedraaide spiraal omhoog. Opvallend is dat de grootste koe koe horens heeft. Bij de huidige koeien in het landschap zijn die nagenoeg afwezig omdat de horens al bij de kalveren worden weggehaald.
Zonder hoorn
Men is hier in de jaren zeventig van de vorige eeuw mee begonnen en rond de jaren tachtig was deze methode al algemeen gebruik. Het argument voor deze ingreep is dat koeien elkaar met hun horens verwonden als ze op stal staan. Momenteel is er een wet in de maak die het onthoornen wil gaan verbieden. Tot die tijd zullen wij het met exemplaren als deze Zegveldse koe moeten doen om te weten hoe de koe er van nature uitziet.
De koeien zien heel vredig uit, net of ze zojuist zijn gaan liggen nadat ze gewassen en gepoetst zijn. Toch is het kunstwerk al vanaf begin jaren tachtig op deze plek aanwezig.
STADSMUSEUM WOERDEN
Het KIOR-team van het Stadsmuseum Woerden beheert circa vijftig kunstwerken in de openbare ruimte van Woerden, Harmelen, Zegveld en Kamerik. Iedere maand wordt een van de werken onder de aandacht gebracht.
LOGISCHE KEUZE
Het is niet moeilijk te bedenken waarom men destijds voor koeien heeft gekozen, want als je Zegveld zegt dan zeg je tegelijk natuur, weides met koeien en melkveehouderijen. De melk ging naar de melkfabriek in Woerden, onder andere voor het maken van kaas en vormde voor het grootste deel het bestaansrecht van de inwoners van Zegveld.
In deze rubriek vertelt een bekende inwoner uit het Groene Hart aan Wessel van Houdt wat hij of zij het liefste doet in het weekend.
PASPOORT
Kent u als voorzitter van de Culturele Stichting Zegveld en als mede-directeur-eigenaar van de Bolton Groep in Woerden.
Geboren op 24 augustus 1971 in Woerden.
Woont sinds zijn vierde levensjaar in Zegveld. Inmiddels met zijn vrouw, dochter en twee zoons.
Studeerde bouwkunde en projectontwikkeling.
Het mooiste aan Zegveld vindt hij de rust van het wonen. „Het ligt lekker landelijk, met alle faciliteiten om de hoek in Woerden. De eerste-lijnsfaciliteiten hebben we wel in het dorp. En is er een fijn saamhorigheidsgevoel. Met de evenementen proberen we dat gevoel te houden."
Vrijdag 18.30 uur
Familieavond
„Wij hebben lekker dynamische weken met het gezin. Mijn vrouw en ik doen van alles en onze kinderen zitten met school en sporten. Op vrijdag zijn we klaar met de week. Als ik thuiskom, heeft mijn vrouw de frituurpan al aanstaan. Daarna ploffen we op de bank en kijken we met elkaar iets. Wat er op tv is, weet ik niet. Ik pas me altijd aan de rest aan. Meestal zoeken we samen een film uit. Misschien dat ik nog een belletje krijg over Zegveld Smaakt. Voor de zekerheid heb ik vrijdagmiddag wat ruimte in mijn agenda gelaten, al verwacht ik niet dat dat nodig is." De familie kijkt dan graag naar animatiefilms als Ice Age.
Zaterdag 7.30 uur
Voetbal en opbouw
„De wekker gaat op zaterdag vrijwel altijd vroeger dan doordeweeks. De drie kinderen zitten op voetbal en zeker bij uitwedstrijden moet je er dan vroeg uit. Deze ochtend zal vooral in het teken van de opbouw van de tenten staan, vanaf 06.00 uur zijn ze daarmee bezig. Ik mag iets later komen; daarvoor hebben ze me niet nodig."
Het eerste van s.v. Siveo '60 speelt vandaag bij Kamerik.
'Werken én genieten bij Zegveld Smaakt'
Zaterdag 16.00 uur
Zegveld Smaakt
„Vanaf 14.30 uur komen de culinaire deelnemers om alles in te richten. Aan Zegveld Smaakt werken allemaal lokale culinaire ondernemers mee. ledereen van het bestuur heeft een taak tijdens het evenement. De een staat achter de kassa, de ander achter de bar. Ook lopen we allemaal regelmatig rond om een praatje te maken. Zo horen we of het bevalt of dat er de volgende keer iets anders kan of moet. Natuurlijk eten wij ook wel wat tussendoor. Ik vind het zeker niet erg om ondertussen aan de slag te moeten. Ik geniet al van het feit datje iedereen ziet genieten. Tot 21.00 uur duurt het eten. Daarna komt er een band."
Zegveld Smaakt begint om 16.00 uur.
Zaterdag 23.30 uur
Opruimen en borrelen
„Om 23.30 uur is het afgelopen, ledereen blijft wel een beetje napraten, maar wij gaan ondertussen vol aan de afbraak. Rond 01.00 a 01.30 uur zijn we ongeveer klaar. Dan ploffen we ergens neer om met elkaar een biertje te drinken. Als de beheerder van de Milandhof er nog is, dan gaan we daarheen om na te praten en genieten.
De Milandhof zit aan de Middenweg 2.
Zondag 11.00 uur
Uitslapen en relaxen
„Zondag is bij ons een echte uitslaapdag. Dat is ook heilig. De jongste wordt meestal het vroegst wakker en kruipt dan bij ons in bed. Later komen onze andere twee kinderen erbij liggen. Op zondag plant niemand bij ons iets voor zichzelf. Wel zijn er vaak verjaardagen waar we heengaan. Als er niks is, gaan we met elkaar op pad naar het bos, het strand of af en toe naar een voetbalwedstrijd. We willen 's middags na het uitstapje wel eens ergens een lekker hapje eten. Een favoriet restaurant hebben we niet. Er zijn zoveel goede tenten in Woerden. We vinden het gewoon leuk om in de stad te eten."
In Woerden zitten diverse restaurants. Kijk voor een overzicht op beleefwoerden.nl.
Zegveld Smaakt naar Meer begint vandaag om 16.30 uur. Op dit festival kunnen bezoekers genieten van muziek, kleine gerechten en een drankje. De gezelligheid in het dorp duurt tot 23.00 uur.
door Marco Gerling
Zegveld - Na vele jaren wachten kunnen inwoners van Zegveld weer uitkijken naar nieuwbouw in het dorp. Bijna veertig woningen komen op en rond het complex van tennisvereniging Miland. De bouw gaat door dankzij een unieke aanpak van de verzakkende veenondergrond.
Voordat de bouw van nieuwe woningen in het dorp begint, wordt de veenondergrond van het bouwgebied grotendeels afgegraven. Op de plek van het weggegraven veen komt een zand- en grondlaag te liggen, die niet verzakt.
Bovendien drukt deze nieuwe laag het resterende veen verder in elkaar, zodat ook toekomstige verzakking grotendeels wordt voorkomen. Hierdoor is de alsmaar wegzakkende ondergrond in het veenweidegebied niet langer een belemmering voor woningbouw.
„Deze aanpak is uniek voor dit gebied", weet Edwin de Kruijf van Bolton Ontwikkeling. Dit bedrijf gaat bouwplan 'Weidz' in Zegveld uitvoeren.
Naast ten minste vier senioren-woningen, zeven sociale koopwoningen en vijftien rijtjeshuizen, komen in de polder ook acht twee-onder-een-kapwoningen en vier vrijstaande huizen. Alle nieuwbouw komt achter de kaasopslag van Vandersterre te liggen.
Bedoeling is dat binnen een maand de afspraken met de gemeente Woerden op papier staan. Vervolgens moeten gebruikelijke procedures worden doorlopen en is ook een nieuw bestemmingsplan nodig. Dit gebeurt tot in volgend jaar, wanneer ook de nieuwe woningen al in de verkoop gaan.
Ballen
De realisatie van de plaatsmakende tennisvereniging krijgt naar verwachting vanaf volgend najaar ook vorm, zodat begin 2019 de eerste ballen geslagen kunnen worden op het nieuwe tenniscomplex, naast voetbalclub Siveo.
Na de verplaatsing van de tennisvelden kan de veenondergrond in het voorjaar van 2019 worden afgegraven, waarna woningbouw datzelfde jaar nog kan beginnen. Komende tijd gaat het Bolton Ontwikkeling aan de slag met woning-ontwerpen.
ZEGVELD - De Zegveldse vrienden Robert Verheul, Vincent Blok, Jeroen Frasa en Lukas Timmerman willen een watertappunt in Zegveld.
Ze kwamen op het idee tijdens het voetballen op het pannaveld aan de Molenweg. „Er was een gat in de grond en Vitens was er aan het werk. Toen zeiden we tegen elkaar: 'Wat zou het leuk zijn als we hier een waterkraan kregen'", zegt Jeroen (14).
De tieners willen de waterkraan aan de Molenweg niet alleen voor de voetballertjes, maar ook voor de kinderen die van de speeltuin gebruik maken en voor fietsers en wandelaars die daar voorbij komen. Als alles lukt, kan daar in april voor het eerst de dorst worden gelest.