ZEGVELD - Woningbouwvereniging Groen West mag een huurster uit een woning aan de Boschloot in Zegveld gaan zetten. Dat heeft de voorzieningenrechter gisteren al duidelijk gemaakt. De corporatie wil dat de vrouw over een week weg is. Volgens de advocaat van Groen-West heeft de vrouw last van verzamelwoede. Ze sleept haar hele huis vol met spullen en dat is onveilig, vindt de verhuurder. Bovendien vervuilt ze de woning, zoals eerder ook al in Vinkeveen. Buren hebben last van stank. GroenWest wilde dat ze vorige maand zou vertrekken, maar ze bleef. Ook een ultieme poging om op de rechtbank tot een regeling te komen mislukte. Uitspraak: over twee weken.
ZEGVELD - De drie voetbalbroers Erik (27), Martijn (25) en Gerwin (22) Verlaan, uitkomend voor vierdeklasser Siveo'60, werden onlangs herenigd. Niet op vertrouwde bodem, maar aan de andere kant van de wereld. Martijn verblijft al ruim een jaar in Nieuw-Zeeland. „Ik mis Siveo'60 ontzettend", vertelt hij.
Af en toe, tussen het werk door, kijkt Martijn Verlaan op zijn smartphone op Twitter. Wordt er nog iets gemeld over zijn 'cluppie' uit Zegveld? Anders houden zijn broers hem wel op de hoogte. Op ruim 18.000 kilometer van huis heeft Martijn al ruim een jaar geen bal aangeraakt („Ik was van plan om me aan te melden in Welling-ton, waar ik woonde. Helaas lag de competitie stil."). Ondanks dat hij het voetbal mist, is hij nog lang niet uitgekeken tijdens zijn reis.
„Ik liep al een tijdje met het idee om te gaan reizen en meer van de wereld te zien. Echter was ik op dat moment nog bezig met mijn HBO-opleiding Sportmanagement. Eind oktober 2016 heb ik mijn bachelor afgerond en heb ik besloten dat het tijd was het vliegtuig te pakken naar de andere kant van de wereld", vertelt Martijn vanuit zijn camper.
„Ik heb ervoor gekozen naar Nieuw-Zeeland te gaan omdat de natuur hier prachtig is. Ook is het een land waar het mogelijk is te werken (hij werkte onder meer in de bouw, als hovenier en in een rugbystadion, red.), wat voor mij een meerwaarde was omdat je op deze manier de cultuur en de manier van leven meer kunt ervaren. Ten slotte was het belangrijk voor mij dat het een Engelssprekend land is. Mijn Engels was niet erg goed en dat heb ik erg weten te verbeteren."
Gezin
De hele familie Verlaan is overgekomen om samen de feestdagen te vieren. Vier weken lang geniet het gezin van alles wat Nieuw-Zeeland te bieden heeft. Maar als broers Erik en Gerwin begin 2018 weer koers zetten richting Nederland, laten ze Martijn achter. „Ik weet nog niet wanneer ik weer terug in Nederland zal zijn. In elk geval niet voor eind 2018, verwacht ik", is de wereldreiziger eerlijk. „Ik denk dat ik Nieuw-Zeeland ergens in februari verlaat. Waarschijnlijk ga ik dan naar Australië, maar ook een aantal landen in Azië staat nog hoog op mijn lijstje. Het was mijn eerste reis alleen en wanneer het niet zou bevallen zou ik dus met een paar maanden terug kunnen zijn. Echter kon het ook zo zijn dat ik twee jaar weg zou zijn. Dat laatste is dus het geval."
Bij de hereniging hadden Erik en Gerwin een verrassing voor hun broer in petto. „Aangezien Martijn al meer dan een jaar niet naar de kapper is geweest, hebben we een tondeuse meegenomen", bekent Gerwin, die de kerstdagen in Queenstown doorbrengt.
Siveo'60 staat momenteel zesde in 4C (zaterdag) en bij de club wordt de broers vaak gevraagd wanneer Martijn, linkshalf, van plan is terug te keren. „Martijn speelde altijd in de basis, dus dat is wel een gemis", aldus Erik Verlaan. „Ik had niet verwacht dat hij zolang zou wegblijven, maar als ik hem nu hoor kan hij zo nog een jaar wegblijven. Jammer voor Siveo'60, familie en vrienden, maar begrijpelijk is het wel. Hij heeft de tijd van zijn leven, maar mist het voetballen volgens mij het meeste. Wie weet is hij snel weer terug."
Tim Colijn
door Gijs Kool
Zegveld/Haarlem - De Haarlemse reclamemaker Mark Woerde, geboren en getogen in Zegveld, krijgt in maart van de VN een vredesprijs.
Woerde (44) kreeg 22 religieuze leiders zover om de oproep 'Make friends across religions' in een videoboodschap te ondersteunen. Daarin spraken onder anderen paus Franciscus, grootmoefti van Egypte Shawki Allam, opperrabbijn Jonathan Sacks, de ayatollah Sayyid Fadhel al-Milani, de Dalai Lama en het hoofd van de oosters-orthodoxe kerk, Bartholomeus I.
Het merendeel van deze geestelijke leiders heeft Woerde zelf ontmoet tijdens de ruim tweeënhalfjaar die het duurde om alle wereldleiders met dezelfde boodschap van vriendschap voor de camera te krijgen.
Woerde is erg blij met de prijs. De in Zegveld geboren en getogen inwoner van Haarlem ziet de prijs als aanmoediging voor reclamebureaus om zich meer in te zetten voor maatschappelijke doeleinden. „Reclamemakers hebben een slechte naam samen met bankiers of verzekeringsagenten. Het is mijn doel om de creatieve industrie zinniger in te zetten en reclamegeld te gebruiken voor goede doelen." De prijs, de Global Business and Interfaith Peace Medail, krijgt Woerde in maart uit handen van onder anderen Ban Ki-moon, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties.
Woerde en zijn Amsterdamse team presenteerden in 2014 de virtuele animatie 'Sweetie', een nep Filipijns meisje dat is gebruikt in de zoektocht om mannen op zoek naar kinderseks te ontmaskeren. Ook het fenomeen 'Burendag' is mede van de hand van Woerde.
Zangvereniging De Lofstem geeft vandaag een kerstconcert in de O.L.V. Geboortekerk aan de Meije 137. Onder leiding van Pia Schütz staan samenzangliederen op het programma. Pastor Janneke Stam verzorgt de schriftlezing. De kerstzangavond begint om 19.30 uur. Na afloop is er een collecte.
door Ruud F. Witte
Zegveld - Een bewoner van de Broeksloot in Zegveld die twee gemaskerde mannen betrapte in zijn schuur is door een van de mannen neergestoken. Het slachtoffer, dat aanspreekbaar was, is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.
De buurt reageert geschokt op de gebeurtenis van gisterochtend bij de hoekwoning aan de rand van het dorp. „Hier gebeurt nooit wat", reageert buurtbewoonster Wilma Vis. „Je hoeft hier je poortdeur niet af te sluiten en je kunt je sleutel nog in het deurslot laten." Dat zal nu wel anders zijn, vreest ze. „Het is wel heftig. Ik sta nog te trillen."
Vis dacht eerst dat er iets bij de supermarkt in de buurt aan de hand was. „Daar denk je als eerste aan. Hier verwacht je zoiets niet." Een vrouw uit Nieuwerkerk die hier op haar kleinkinderen past, dacht bij het zien van politieagenten op straat eerst aan een activiteit rond Sinterklaas.
Bivakmutsen
Het is rond 09.15 uur als bewoner Jan vanuit zijn huis naar de schuur loopt. Als hij de deur opent, ziet hij twee mannen met bivakmutsen. Door nog onbekende reden, aldus de politie, liep het uit de hand en werd de bewoner neergestoken. De criminelen gingen er daarna gelijk vandoor.
Direct wordt groot alarm geslagen. Maar als de politie arriveert, zijn de twee daders al verdwenen. Een speurtocht, waarbij een politiehond en een helikopter worden ingezet, levert niets op. Agenten controleren onder andere bij de kruising Middenweg/Milandweg al het verkeer dat het dorp uitgaat, maar ook dat heeft geen resultaat.
Het slachtoffer is dan al per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het met hem is, is niet bekend. De politie meldt alleen dat hij aan zijn verwondingen wordt geholpen.
Nog voor de komst van de ambulance is de buurt al in rep en roer. „Er zijn hier verschillende bewoners met een hond. Die sloegen allemaal aan. Nou, dan weet je wel dat er iets aan de hand is", zegt Vis.
Ook de politiehelikopter die boven het dorp cirkelt, trekt de aandacht. Op de WhatsApp-buurtgroep 'Buurtborrel' gaan de steekpartij en de speurtocht van de politie ook al snel rond. „CSI-achtige toestanden", meldt een van de buurtbewoners al vrij snel, met een verwijzing naar de Amerikaanse tv-serie.
De politie hoopt dat er nog getuigen zijn die de twee daders voorafgaan aan het incident of tijdens hun vlucht hebben gezien.
door Bert van den Hoogen
Waterwoning. Nietsvermoedend naar een oude woonark gaan kijken en ter plekke spontaan besluiten die te kopen. Het overkwam Ad Greeven in 2000 toen hij met een bevriende makelaar een woonark in De Meije ging beoordelen.
Een waterwoning, zo noemt Ad Greeven zijn huis. „Er zijn mensen die het een woonboot noemen, maar ik vind het geen boot. Hij ligt wel in het water, maar binnen heb ik niet het gevoel op een boot te zitten. Wél in het water. Dat heeft iets speciaals."
Greeven: „In De Meije wonen veel mensen aan het water, maar zit er nog een stuk tuin tussen het huis en het water. In een waterwoning heb je heel direct contact met het water."
Als Ad Greeven, uitkijkend over water en polder, vertelt hoe hij hier terecht is gekomen en hoe hij de hele plek zelf heeft ontwikkeld, benadrukt hij telkens hoe gelukkig hij en zijn vrouw Thea Kuin er zijn. „We hebben hier iedere dag het gevoel op vakantie te zijn. Deze woning en deze plek voegen echt iets toe aan ons geluk."
Opknappen
Daar heeft Greeven zelf veel aan gedaan sinds hij de oude woonark van Wijnekus en het bijbehorende perceel kocht. „Ik woonde op een woonboot aan de Vecht. Een bevriende makelaar vroeg mij met hem mee te gaan om in De Meije de waarde van een woonboot te beoordelen, omdat hij zelf weinig verstand had van woonarken. Toen ik hier kwam, over-viel me een geweldig gevoel. Terwijl ik advies moest geven, zei ik: 'Ik denk dat ik hem koop, want hier wil ik wonen!' Ik had hem gekocht zonder dat ik dat van plan was."
Greeven kocht een woonark uit 1960 die aan renovatie toe was. Zo ook een kleine, in nog slechtere staat verkerende woonboot ernaast en een stuk overwoekerd en vervuild bos. Greeven besloot om de nieuwe op-bouw van de ark zelf uit te tekenen. „Een waterwoning is makkelijk te veranderen. Je hebt de betonnen bak als fundering met daarop houtskeletbouw. Die betonnen bak blijft altijd wel goed. De houten opbouw kun je maken zoals je wilt. Ik heb alles van binnen eruit gesloopt en alleen de buitenwanden laten staan. Ik heb al het 'domme' werk zelf gedaan en heb de hele indeling, inclusief de installaties, uitgetekend en vervolgens laten bouwen."
Voormalig haventje
Met tussenpozen heeft de bouw van de waterwoning zes jaar geduurd. In die tijd is de betonnen bak enkele tientallen meters verplaatst naar een voormalig haventje waar ooit turfschepen werden gelost: „Op deze plek heb ik de hele breedte van De Meije voor mij." Ook liet Greeven er nog een betonnen bak aan bouwen, zodat de hele woning 20 meter lang en bijna 7 meter breed werd.
In de tuin stonden vier kleine houten opstallen. Greeven sloopte ze en bouwde er op de wal een bijhuis aan de waterwoning voor terug. „Ik was van plan er een bed & breakfast of iets dergelijks in te beginnen, maar toen leerde ik mijn vrouw Thea Kuin kennen. In de aanbouw kon ze haar praktijk voor psycho- en relatietherapie onderbrengen."
Dat Greeven zo lang over de bouw deed, vindt hij logisch. „Soms was ik het gewoon even zat. Maar ik had regelmatig ook een paar maanden nodig om aan de volgende fase te beginnen. Daar moet je eerst een gevoel bij hebben. Eigenlijk is het geheel organisch ontstaan, waardoor het allemaal klopt."
Om gezondheidsreden is Greeven gedwongen weg te gaan. „We hebben een kleiner huis in Zeist gekocht, waar Thea oorspronkelijk vandaan komt. Hoewel we nergens mooier zullen wonen, is het verstandig om te verhuizen nu het nog kan, en niet op het moment dat het moet."
NATUUR
Met eigen bos, inclusief monumentale es
Langs de oever staat een honderd meter lang bos. Dit lag vol met gedumpt afval en veel begroeiing was dood of ziek. Het werd een project op zich om er weer een bos met inheemse beplanting van te maken. Ad Greeven: „Gelukkig heeft de gemeente Woerden daaraan meegewerkt. We konden nog een paar oude knotwilgen behouden en er staat nog een es die zeker monumentaal is. Met de nieuwe beplanting is het nu in evenwicht. Bij de inrichting hebben we bewust erop gelet dat er niet veel onderhoud nodig is. De knotwilgen moeten om de paar jaar geknot worden. Het hout versnipperen we weer voor de paden."
INFO
Adres: Meije 286, Zegveld.
Type woning: Waterwoning.
Vraagprijs: € 825.000 k.k.
Woonoppervlakte: 190 vierkante meter.
Aantal kamers: 6.
Bouwjaar: 2000.
Informatie: De Koning Makelaars (ERA); www.dekoningwonen.nl.
Bijzonderheden: Waterwoning met 180 graden vrij uitzicht over Natura 2000 gebied.