CURSUS ROEIEN

Roeivereniging De Meije begint zaterdag 7 april met een introductiecursus roeien. De eerste kennismakingsles is gratis en begint om 11.00 uur. Daarna volgen nog tien lessen van één uur.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer info: rvdemeije.nl

Bron: AD Woerden 29 maart 2018

Proosten met water

ZEGVELD - De Zegveldse vrienden Jeroen Frasa, Vincent Blok, Lukas Timmerman en Robert Verheul kwamen op het idee van de watertap tijdens het voetballen op het Pannaveld in de zomer van 2017. Vervolgens konden zij hun idee realiseren dankzij het VSB fonds, het Rabodichtbij fonds, het Jongeren Initiatieven Budget van de Gemeente Woerden en Vitens. Op Wereldwaterdag (donderdag 22 maart 2018) is het watertappunt door de 4 Zegveldsejongeren en de Burgemeester van Woerden geopend. Voor alle aanwezige kinderen was er een waterbeker waarmee zij ook zelf water konden tappen. Daarna daagden deZegveldse vrienden de aanwezige kinderen uit om penalty te schieten waarmee zij een appel konden verdienen.

 

Bron: Woerdense Courant 28 maart 2018

Zangavond bij de hervormde kerk

ZEGVELD - Hervormde Kerk Zegveld houdt morgen een zangavond. Herman Singers en Elize Verlaan geven beiden een klein concert achter elkaar. Voormalig stadsdichter
Nienke Gorter draagt daarna een zelfgeschreven gedicht voor. De meditatie wordt verzorgd door Thejon Bos. De zangavond begint om 20.00 uur. De deur is open
vanaf 19.30 uur. Toegang is gratis. Bij de uitgang wordt gecollecteerd ten behoeve van de restauratie van het kerkgebouw.

Bron: AD Woerden 26 maart 2018

Kans op glasvezel

Snel internet voor buitengebied

Twee marktpartijen starten binnenkort een glasvezelcampagne in het buitengebied wan de gemeente Woerden. Sinds januari 2017 werkt de gemeente Woerden samen met omliggende gemeenten en het programmabureau Utrecht-West om sneller internet in het buitengebied te realiseren.

REGIO - Na een succesvolle interessepeiling onder de bewoners van het buitengebied en vele gesprekken met internetaanbieders tonen twee partijen zich bereid om onder voorwaarden glasvezel in het
buitengebied van Woerden aan te leggen. Zij richten zich hierbij op ongeveer 1.300 adressen.

Gemeente Woerden en de betrokken marktpartijen ondertekenden een convenant, waarin afspraken voor de aanleg van een glasvezelnetwerk staan. Naast deze afspraken stellen de marktpartijen als eis, dat meer dan 50 procent van de 1.300 adressen ingaat op het aanbod. De aanleg van snel internet in het buitengebied hangt dus in grote mate af van de bereidheid tot deelname van de inwoners.
Wethouder Haring hoopt dat er snel een glasvezelnetwerk komt. "Een goede internetverbinding is inmiddels een basisbehoefte. De samenleving digitaliseert snel. Inwoners en bedrijven gebruiken dagelijks
digitale overheidsloketten, elektronische leeromgevingen en toepassingen zoals internetbankieren."

Bron: Woerdense Courant 21 maart 2018

Snel internet in buiten gebied stap dichterbij

Het feit dat twee marktpartijen binnen de kaders van de gemeente aan de slag willen is positief, maar zorgt ook voor onzekerheid. Beide marktpartijen hanteren een marktaandeel van 50% als voorwaarde
voor aanleg van een netwerk. Als beide marktpartijen elkaar beconcurreren bestaat de kans dat geen van beiden het gewenste marktaandeel behaalt. Wat er dan gebeurt is nu nog onzeker. De gemeente volgt het proces nauwgezet.

Bron: Woerdense Courant 21 maart 2018

De Blauwe Meije

De Woerdensche Column door Mirte Damen

Vorige week vernam ik in de krant dat de Blauwe Meije eindelijk de rechtszaak gewonnen heeft en dat is nu onherroepelijk. Het is een complex verhaal. Maar het bestemmingsplan is onherroepelijk  geworden na uitspraak van de Raad van State. Het duurde maar 8 jaar lang. Ze zijn nu ruim 60 procedures (in de volksmond rechtszaken) verder.

In de Blauwe Meije hebben ze btw nog nooit één boete gehad. Ze mogen zelfs geen openingsbord voor de deur of een vlag etc. En de openingstijden die zijn voor hen anders als die van anderen. Wat best raar is want hoe heerlijk op zondag morgen koffie in de tuin aan het water. 0 nee dat mag ook al niet. Wat mag dan wel en hoe zit het nou? Dus moet ik u mee nemen met mijn vraagtekens?

Herkent u de uitspraak: beter een goede buur dan een verre vriend!? Zouden de eigenaren van De Blauwe Meije dat ooit 8 jaar geleden ook gedacht hebben? Klopt het dat het perceel van de Blauwe Meije grenst met twee gemeenten, twee provincies en een waterschap? Klopt het dat de Blauwe Meije één van de mooiste plekjes is in Woerden (voortuin) uhm ik bedoel Nieuwkoop (achtertuin)?

Zou het hier kunnen gaan om een burenruzie? En komt dit van 1 persoon af? Is het een man of is het een vrouw? (Dat vragen de mensen zich bij mij nu ook af...;-) Kan één iemand die juridisch onderlegd is 2 gemeentes, 2 provincies en 1 waterschap stil krijgen? Kan 1 iemand uit de samenleving van de Meije er voor zorgen dat er 60 rechtszaken (procedures) gevoerd worden?

Kan 1 iemand er voor zorgen dat de totale kosten van de gemeente Woerden al over de 1 miljoen is gegaan? Kan iemand mij vertellen wat dit Nieuwkoop gekost heeft? Kan het zijn dat de totale kosten nu al op ruim 2 miljoen zitten? Is dit echt zo? En vindt u dat dan ook niet bizar? Kan het zo zijn dat dit een hoofdpijn dossier is voor de gemeente Woerden, Nieuwkoop en de provincies Utrecht en Zuid Holland en 1 waterschap?

Weet er iemand hoe vaak handhaving op de Blauwe Meije is geweest? Is het waar dat diverse kinderen uit Zegveld een heks hebben zien vliegen? Of is dit een fabel? En was het wellicht toch een ooievaar? Heeft de gemeente Woerden wel is aan de GGD gedacht? Wonen er raadsleden uit de ronde venen in De Meije?

Kan je laster en smaad aan je broek krijgen als je vragen stelt in een column? Heeft een andere columnist wel ééns een smaad en laster klacht gehad naar aanleiding van een column over de Blauwe Meije?
Hoe lang zal dit nog verder duren? En hoeveel gaat het ons allemaal nog meer kosten? En wanneer mogen ze wel in de morgen voor iedereen open? Welke politieke partij gaat de Blauwe Meije nu echt verder helpen?

Hoe hadden Meijense voorouders dit vroeger opgelost? Want een echte Meijenaren losten dit toch altijd al lang onderling op? En waarom worden stoute mensen niet zo als vroeger niet meer meegenomen naar Spanje? Tja, vroeger vroeger was alles beter en mooier het gras was groener en geloofde ik nog in Sinterklaas.

Bron: Woerdense Courant 14 maart 2018

Watertap Zegveld geopend

ZEGVELD - Op donderdag 22 maart wordt het Watertappunt in Zegveld door de burgemeester van Woerden en vier jongeren uit Zegveld geopend. Het begon allemaal met een idee in de zomer van 2017 toen de Zegveldse vrienden Jeroen Frasa, Vincent Blok, Lukas Timmerman en Robert Verheul aan het voetballen waren op het Pannaveld aan de Molenweg. Zij dachten dat het wel een goed idee was om een watertappunt te maken bij het Pannaveld zodat zij tijdens het voetballen hun dorst kunnen lessen. Daarnaast kunnen niet alleen gebruikers van het Pannaveld, maar ook kinderen uit de Speeltuin en voorbijgaande fietsers en wandelaars gebruik maken van de watertap. De Zegveldse vrienden hebben hun idee ingebracht bij het Dorpsplatform Zegveld en het platform vond het een goed idee. Het moest echter betaald worden en dus moesten de vrienden op zoek naar geld. De jongens dienden hun plan in bij het 25-jarige VSB Fonds en wonnen daar 1.000 euro voor hun plan. Dit was nog niet genoeg en dus gingen de jongens op zoek naar meer sponsors. Ook het Rabodichtbij fonds, het Jongeren Initiatieven Budget van de Gemeente Woerden en Vitens stelde geld en/of materieel beschikbaar. Eind 2017 kregen de jongens groen licht en wisten zij dat de watertap er kon komen.

Inmiddels is het watertappunt aangelegd. Donderdag, op Wereldwaterdag, om 15.30 uur vindt de officiële opening plaats.

Bron: Woerdense Courant 21 maart 2018

In de Zegveldse leegte was ruimte om zelf iets nieuws te verzinnen

door Gijs Kooi

Zegveld - Reclameman Mark Woerde stond oog in oog met de leiders van de wereldreligies en filmde hun oproep tot verzoening. Dit project leverde Woerde, geboren en getogen in Zegveld, gisteren de prestigieuze VN Vredesmedaille op.

Tweeënhalf jaar duurde het voordat Woerde 22 religieuze leiders zover kreeg om de oproep 'Make friends across religions' te ondersteunen. Een kleine selectie: paus Franciscus, opperrabbijn Jonathan
Sacks, de ayatollah Sayyid Fadhel al Milani, de Dalai Lama en het hoofd van de oosters-orthodoxe kerk: Bartholomeus I.

Bent u blij met prijs?

„Ik ben hartstikke blij met de prijs. Het is niet heel eenvoudig om een boodschap te vinden waar alle geestelijke leiders zich achter kunnen scharen. Ook ben ik heel blij met de prijs, omdat het de reclame-
industrie op een andere manier laat zien. Reclamemensen staan ergens onderaan de ladder als het gaat om de vraag of mensen vertrouwen in je hebben. Reclamemensen hebben jarenlang het publiek  spullen aangesmeerd waar niemand op zit te wachten. Zeker in het begin van mijn carrière heb ik dat ook gedaan. Toch kwam ik erachter dat ik meer energie kreeg van campagnes die de maatschappelijke betrokkenheid vergroten. Wereldwijd besteden we 500 miljard euro per jaar aan reclame. Stel je voor dat we dat geld wat zinniger besteden en al die honderdduizenden mensen die er werkzaam zijn juist vanwege hun creativiteit gebruiken om de wereld wat mooier te maken. Dat is eigenlijk het echte doel en daar helpt zo'n prijs wel bij."
Hoewel Woerde op zijn zestiende naar Amsterdam verhuisde, is de liefde voor Zegveld nooit verdwenen bij de inmiddels 44-jarige reclameman. Hij heeft nog altijd veel met het kleine dorp, en dat niet alleen omdat zijn moeder en zus er nog wonen.
„Ik heb een warme band met de kleine, hechte en veilige gemeenschap. Omdat er tijdens mijn jeugd niet veel was moest ik alles wel bedenken of zelf maken. Er was gewoonweg geen internet en nauwelijks televisie, omdat er geen kabel was. Je zou kunnen zeggen: alles is leeg en saai, dus gaan we het zelf invullen. We regelden via de wethouder en de burgemeester een nieuwe cross-baan. We hoefden alleen een tekening aan de burgemeester te presenteren."

U wilt dus de wereld verbeteren. Denkt u dat mensen u als reclamemaker geloven?

„Er zullen vast mensen zijn die het schijnheilig vinden. Acht jaar geleden schreef ik het boek 'How advertisement will heal the ! world and your business' over hoe reclamebedrijven de wereld wat mooier kunnen maken. Dat onderzoek in het boek werd destijds wat wantrouwend verwelkomd maar inmiddels verandert de hele industrie. De problemen over de hele wereld zijn dusdanig dat iedereen er last van heeft of er iets mee wil doen."

U schreef dat boek over het verbeteren van de wereld in 2010. De reclamewereld had toen wat goed te maken na de financiële crisis?

„De grote power van reclamebureaus mag inderdaad best losgelaten worden om problemen op te lossen. Mijn persoonlijke doorbrak kwam met Sweetie. Dit virtuele meisje hebben we ontwikkeld om pedofielen op te sporen. Het religieuze project loopt nog en er komt meer. Uiteindelijk geloof ik dat het goede overwint. Het komt altijd goed."

Bent u zelf gelovig?

Ik geloof in het goede van de mens."

Heeft u alle leiders van het fimpje zelf ook ontmoet?

Ja, het merendeel van de leiders wel, ook paus Franciscus. Het is een heel aardig man die ons uitvoerig bedankte voor Sweetie. Zelf had hij daar destijds op de radio ook aandacht aan besteed. Dat alle
gelovigen bij elkaar komen in de videoboodschap is heel progressief, heel bijzonder. Soennieten, sjiieten, hindoes, alle soorten van geloof zijn verenigd en opgeroepen om vriend te worden met andersgelovigen. Dat is het doel. Ik ben erachter gekomen dat veel soliale spanning voortkomt uit het feit dat iemand die een ander mens niet mag sneller geneigd is om te gaan slaan. Het enige medicijn is dan persoonlijk contact. Want als je iemand ontmoet en je eet wat samen of je voetbalt, dan verdwijnen vooroordelen als sneeuw voor de zon."

Komt de boodschap al aan?

„De boodschap is er een voor 85 procent van de religieuze wereldbevolking, van Pakistan tot Amerika. We krijgen steeds meer verhalen doorgestuurd van geloofsgemeenschappen over de hele wereld die de film gebruiken in hun gemeenschap of in het onderwijs. We krijgen opmerkingen van leraren en leraressen dat ze het gebruiken om over tolerantie te spreken. Vanuit Duitsland tot Curacao aan toe komen de reacties naar ons toe. We hoeven er niet om te vragen, het gebeurt nu. En dat is het allermooiste van dit project."

Bron: AD Groene Hart 9 maart 2018

Vlag uit bij Blauwe Meije na winnen rechtszaak

DE MEIJE - De recreatieontwikkeling bij De Blauwe Meije kan doorgaan. De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor het gebied onherroepelijk goedgekeurd. „De vlag hangt uit en we eten al de
hele dag taart", zegt een dolblije eigenaresse Rebecca de Boer.
Het minibestemmingsplan voor het gebied is nodig voor de verdere ontwikkeling van buitenplaats De Blauwe Meije. „We kunnen nu eindelijk aan de slag met de ontvangst van zakelijke groepen, workshops, onze theetuin, de lunchroom, B&B en met kanoverhuur. Eigenlijk alles wat we bijna acht jaar geleden al in ons bedrijfsplan hebben opgenomen." Het lange wachten komt vooral door tal van juridische procedures. Een buurtbewoner procedeert al jaren tegen alle plannen van de eigenaren van De Blauwe Mije. Na elk besluit volgde een gang naar de rechter. De gemeente Woerden moest haast op eieren lopen, want één verkeerde komma in een besluit leverde direct een nieuw bezwaarschrift op.
Helemaal klaar is De Boer niet.
Een deel van het terras van de buitenplaats ligt op het grondgebied van buurgemeente Nieuwkoop. Een besluit over openingstijden moet daar nog worden genomen.

Bron: AD Woerden 1 maart 2018
Pin It