Marco Gerling
Zegveld - Kennis Transfer Centrum Zegveld krijgt veel meer ruimte om onderzoek te verrichten op eigen terrein. De proef boerderij neemt alle landbouwgrond over van een naburige agrariër en ziet hierdoor het eigen terrein groeien tot bijna 100 hectare.
Een unieke kans waardoor het kenniscentrum straks volledig omringd is door eigen grond. Zo typeert voorzitter Teunis Sterk de aankoop van ruim 50 hectare grond rond de proefboerderij. Hiermee is de hoeveelheid ruim verdubbeld.
De grondaankoop is een miljoeneninvestering. Het exacte bedrag uit de gesloten koopovereenkomst wil KTC niet noemen. „Er is een marktconforme prijs betaald."
Door de forse investering kunnen veel meer proeven worden uitgevoerd, die moeten leiden tot toekomstbestendige landbouw. „De veengrond waarop onze boerderij staat is een heel specifieke ondergrond. Mede rond broeikasemissies kunnen we nu meer onderzoeksvragen gaan beantwoorden en onafhankelijke betrouwbare data leveren. Zo kunnen we beter antwoord geven op beleidsvragen."
De ledenvergadering van de Zegveldse coöperatie is al akkoord met de grote grondaankoop. Nu is het zaak om komende maand volop certificaten te verkopen aan 'participanten'. Mensen kunnen aansluiten bij de coöperatie en zo mede-eigenaar worden voor 16.000 euro per 'aandeel'. „We krijgen dagelijks aanmeldingen", weet hij.
Teunis Sterk verklaart: „Mensen willen graag concreet ergens aan bijdragen. Dit is veel concreter dan een fonds dat je niet ziet. En het levert ook nog eens 2 procent rente per jaar op, meer dan spaarrente. Dit geeft een gevoel van geluk en je kunt er nog langs fietsen ook."
Sterk weet dat vooral melkveehouders en mensen met affiniteit met de sector participeren in het KTC. „Maar iedereen mag zich melden. Juist de diversiteit en het familiegevoel maken dit leuk. De parti-cipaties zijn het eigen vermogen van de coöperatie. Dat geeft een betere positie bij de bank. Vergelijk het met je eigen vermogen bij de hypotheek van je huis."
Tonnen
De inschrijving is vorige week begonnen. KTC Zegveld hoopt voor september voor tonnen op te halen, bovenop de zeventig participanten die de proefboerderij sinds 2014 al had. Sterk: „Na september ontstaat zo 'KTC 2.0'."
'Het bankje is een bindend project geworden'
Sander Verrips
Thea Ton (57) is een geboren en getogen Zegveldse die ruim een jaar geleden op een idee kwam. Het VSB Fonds Woerden zocht naar culturele initiatieven en stelde geldbedragen beschikbaar voor de leukste inzendingen. Net als in omliggende plekken als Oudewater en Woerden wilde Ton een kunstzinnig mozaïek-bankje laten plaatsen in Zegveld. En met succes, het kunstwerk wordt bijna geplaatst.
Hoe kwam u op het idee?
„Wij fietsen veel en dan zie je dat zulke bankjes meer voorkomen in onze regio. Ik stuurde het idee in en won het geldbedrag. Aan vriendinnen en mensen uit de straat heb ik gevraagd ontwerpen in te sturen. Uiteindelijk kwam er een ontwerp met koeien, een ondergaande zon, het gemeentewapen, een ooievaar, knotwilgen en vier mensen erop. Na de levering van het bankje hebben tien vrouwen workshops gevolgd. Je gebruikt natuurlijk niet alleen vierkantje steentjes voor de nek van een ooievaar. De kennis hebben we doorgegeven en uiteindelijk hebben er dertig mensen geholpen. Dan zaten we
middagen met zes tegelijk gezellig te plakken. Het is een bindend project hier in Zegveld."
Wat vindt u de mooiste plek in Zegveld?
„Een rondje maken over het Branderpad is het mooist. Het is hier heel wijds met een mooi uitzicht over de koeien, schapen, ooievaars en reigers. Ik loop hier vaak met onze hond. Verder fiets ik graag richting Nieuwkoop en Noorden."
Wat zou een mooie locatie zijn voor het bankje?
„Aan de Clausstraat moeten huizen gebouwd worden voor senioren en dat had een mooie locatie geweest. Alleen is de bouw nog niet begonnen, dus dat is te laat. Hij komt nu waarschijnlijk bij de Milandhof."
Wat is uw favoriete horeca-gelegenheid?
„De Milandhof heeft zo'n beetje alles onder één dak. Het restaurant Spies en Spijs is goed en er zit ook een sporthal."
Als u de baas van Zegveld was, dan...
„Zou ik zorgen dat er meer woningen komen. Er moet sneller toestemming komen voor projecten. Vaak wordt er jaren over gesproken en gebeurt er weinig. Hierdoor trekken veel mensen weg. Verder ben ik trots op mijn dorp. Het is saamhorig en iedereen kent elkaar. Zo was er laatst Zegveld Zomert en dan stroomt het dorp vol met jongeren en ouderen."
Niet meer geiten in Utrecht en Zuid-Holland
door Rik Sneijder
Stolwijk/Zegveld - Sterk overdreven, zo reageren geitenboeren in Zuid-Holland en Utrecht. Beide provincies leggen uitbreiding en nieuwe vestigingen vanwege gezondheidsrisico's aan banden. „Het is wel heel erg voorbarig", zegt de land- en tuinbouworganisatie LTO.
Geitenboer William van der Burg uit Zegveld heeft grote twijfels over het provinciale verbod op uitbreiding en nieuwe vestiging: „Ik vraag mij af hoe die onderzoeken van het RIVM zijn gedaan. In een straal van twee kilometer om een geitenboerderij zou er meer kans zijn op gezondheidsklachten. Het is moeilijk vast te stellen wat precies de oorzaak is van die klachten. Twee kilometer is best een ruime omtrek."
Van der Burg heeft zo'n 200 stuks jongvee. In de melkgeitenstal staan nog duizend volwassen geiten. Hij kan in ieder geval niet uitbreiden. Het grootste probleem vindt hij de imagoschade van de geitenboerderijen in het land. Nu zou de geitenhouderij ook nog longontstekingen veroorzaken.
Deze week
De maatregel in Utrecht is deze week ingegaan. In Zuid-Holland bestaat de beperking al. Zolang er onduidelijkheid bestaat over de oorzaken van het gezondheidsrisico, mag het aantal gehouden geiten in de provincie niet verder toenemen.
Gerben Verhoef heeft sinds 2002 een grote geitenboerderij in Stolwijk. „Ik heb als kind longontsteking gehad. Maar toen hielden wij hier nog geen geiten. Nadien ben ik nooit meer ziek geweest. Niemand niet, ook niet in de omgeving van onze dieren." Verhoef wijst er verder op dat hij heeft geïnvesteerd in goede ventilatie in de stallen waar geiten geen longproblemen hebben. „Alle ziekteverwekkers zijn weg omdat die door ionisatie uit de lucht worden gefilterd." Verhoef zet bovendien vraagtekens bij het RIVM-onderzoek. Hoe degelijk is dat onderzoek uitgevoerd? Het RIVM deed eerder onderzoek waaruit bleek dat omwonenden van geitenhouderijen in een straal van twee kilometer meer kans hebben op longontsteking. „Er zijn sterke aanwijzingen dat fïjnstof mensen gevoeliger maakt voor luchtweginfecties. Specifieke ziekteverwekkers afkomstig van dieren kunnen echter niet worden uitgesloten", aldus het RIVM dat nader onderzoek aankondigt.
Voorzitter Jos Tolboom van de vakgroep geitenhouderij van Land- en Tuinbouworganisatie LTO is verbaasd over het besluit van de provincies.
„Veel geitenhouders willen hun oude stallen met asbest afbreken. Of ze willen uitbreiden om bokjes op eigen bedrijf af te mesten, zodat ze niet meer weggebracht hoeven te worden naar grote bedrijven. Ik stond zelf op het punt om een plan in te dienen voor een nieuwe stal met meer persoonlijke verzorging, maar dat kan nu niet."
Populair
Producten zoals geitenmelk zijn de afgelopen jaren populair geworden. Daardoor is het aantal geiten flink gegroeid. In de provincie Utrecht waren volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vorig jaar ruim 27.000 geiten. In 2000 waren dat er bijna 7400. In 2017 zijn in Utrecht negen nieuwe aanvragen gedaan voor vestiging of voor uitbreiding van geitenhouderijen. Het ging in alle gevallen steeds om nieuwe geitenstallen op bestaande agrarische bouwpercelen van Utrechtse veehouders.
Zegveld - Het jaarlijks terugkerende evenement Zegveld Zomert wordt zaterdag gehouden. Voor jong en oud is er van alles te beleven aan de Clausstraat en er zijn veel sportieve activiteiten. Zo houdt Animo'72 een beachvolleybaltoernooi, staan er Formule 1-simulatoren en kan er bumpervoetbal worden gespeeld. Verder kunnen kinderen zich uitleven op springkussens, de stormbaan of in de zweefmolen. Spies en Spijs zorgt voor barbecuegerechten en er wordt muziek gedraaid door de dj's van SchitterendBlik. Zegveld Zomert wordt gehouden door de Culturele Stichting en duurt van 13.30 tot 21.30 uur.