Leerlingen luiden schaatsend het jaar uit

De Meije - De leerlingen van de Milandschool in de Meije hebben in de laatste week voor de kerstvakantie tijdens alle buitenspeellessen, gymlessen, tijdens de overblijf en na schooltijd kunnen schaatsen op het plein. Er werden, in het kader van bewegend leren, zelfs rekenlessen op de schaatsbaan gegeven. Er kwamen veel vragen voorbij, zoals wat is de oppervlakte van de baan, welke maat schaatsen heb jij, hoeveel platen liggen er en welke som kan je daar bij maken? Door de Ouderraad was een Winterfeest voor de hele buurt georganiseerd en voor de leerlingen en de ouders was rondom de schaatsbaan een kerstmarkt met muziek, eten en drinken, kerststukjes maken en verkoop van zelfgemaakte kerstversieringen.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 27 december 2019

Mysterie opgelost: dit is het oudste bedrijf dat in Woerden is opgericht en nog altijd actief is

Door Jurgen Rupschus 

In Woerden hebben we bedrijven die al heel lang bestaan. Dit jaar alleen al vierden onder andere Groen & Aldenkamp Installatietechniek in Woerden en Wooncentrum De Osim in Kamerik het 100-jarig bestaan. Maar er zijn bedrijven die nóg veel en veel ouder zijn. We pakken er een speciale editie van Elsevier bij. Het weekblad deed al eerder onderzoek naar de oudste bedrijven in Nederland die nog steeds actief zijn. Voor dit onderzoek zijn de boerenbedrijven niet meegerekend maar we komen al snel twee bedrijven uit de gemeente Woerden tegen die heel oud zijn. En ze bestaan dus nog steeds.
De op één na oudste
Het eerste bedrijf dat we noemen bestaat over vijf jaar maar liefst 200 jaar! Dat gaat ongetwijfeld groots gevierd worden. We hebben het hier over de ERU Kaasfabriek. in 1824 begon het bedrijf in Woerden als Firma Ruijs. In de Rijnstraat (nummer 44) kunnen we nog altijd genieten van het kaaspakhuis dat ze destijds gebruikten. Het bedrijf is nog steeds te vinden in Woerden aan de Middellandse Zee.
De oudste
Het oudste bedrijf dat in de gemeente Woerden is opgericht en nog steeds actief is, vinden we in Zegveld. Volgens de gegevens van Elsevier is er in 1619 (400 jaar geleden!) een bakkerij opgericht die nog altijd een bakkerij is. Je kent de zaak nu als Bakkerij de Leeuw. Eerder dit jaar gingen wij al eens langs bij bakker Jan de Leeuw en zijn vrouw Annalies. “In Elsevier staat dat de bakkerij in 1619 is opgericht, maar volgens eigen archief was dat al rond 1600. En onder de grond is ooit een molensteen gevonden die dateert uit de vijftiende eeuw. Dus misschien bestaat de bakkerij nog wel veel langer!”, vertelt Jan.
De bakkerij werd in de zeventiende en achttiende eeuw ook voor andere zaken gebruikt. In de archieven is te lezen dat er ooit een bierkelder is geweest die waarschijnlijk te maken had met de taveerne die naast het pand zat (later het Verhoeff-café). “In de lijst van Elsevier zijn geen boerenbedrijven meegerekend, maar tot één van de oudste nog actieve bedrijven horen we zeker.” In de gemeente Woerden is Bakkerij de Leeuw het oudste bedrijf volgens de lijst van Elsevier. En wat mogen we daar ontzettend trots op zijn.

Bron: Indebuurt 14 december 2019

Start bouw

Vrijdag 29 november is de start van de bouw van het nieuwe tenniscomplex langs de Milandweg in Zegveld gevierd.
ZEGVELD - De voorzitter van Tennisvereniging Miland Wim Smeijers heeft "de eerste paal" in de grond geslagen in aanwezigheid van wethouder De Weger van de gemeente Woerden. Door de aanwezigen is een feestelijke toost uitgebracht op een voorspoedig bouwproces. TV Miland krijgt drie nieuwe banen met een fraai clubhuis. Zowel qua gebruik als op het gebied van energiezuinigheid en duurzaamheid voldoet dit complex aan de eisen van deze tijd. De oplevering van het tenniscomplex is te verwachten medio 2020.

Bron: Woerdense Courant 4 december 2019
Pin It