Eerste kievitsei gevonden in Zegveld

ZEGVELD - Het eerste kievitsei van Woerden en omstreken is gevonden op dinsdag 17 maart om 11.01 uur. Vrijwilligers Hans Boer en Gerda de Jong waren de gelukkige vinders van het nestje met drie eitjes op het land van Verboom aan de Hoofdweg in Zegveld. Zij vonden even later nog een tweede nest met eitjes. Het eerste landelijke kievitsei is dit jaar al gevonden op 2 maart in Bruchem, Gelderland. Kieviten hebben de gewoonte om per dag een eitje te leggen, tot het nest vol is met vier eitjes. Dan pas gaan ze broeden. Na 26 à 28 dagen komen de kuikens uit het ei. De jongen zijn nestvlieders, en zijn na 30-42 dagen vliegvlug. De vrijwilligers waren deze dinsdagochtend voor het eerst weer in het land om nesten te zoeken. Zij doen dat om de nesten te beschermen bij landbouw-werkzaamheden. Nu de boer weet waar de nesten liggen kan hij er om heen werken met zijn machines: bemesten en maaien. Beide vrijwilligers zijn aangesloten bij de vrijwillige weidevogelwerkgroep Woerden van de KNNV. Met het vinden van het eerste kievitsei is het weidevogelseizoen begonnen. Dertig vrijwilligers van weidevogelwerkgroep Woerden trekken vanaf nu tot eind juni het land in om samen met agrariërs nesten van weidevogels te zoeken en te beschermen.

Bron: Woerdense Courant 25 maart 2020

Majorette instructrice

ZEGVELD  - Muziekvereniging Kunst Na Arbeid uit Zegveld zoekt per 1 september een nieuwe instructeur/instructrice voor de groep majorettes. Kunst Na Arbeid is een kleine vereniging met een drumband, MPC, fanfare en majorette groep. Drie keer per jaar wordt een concert gegeven. Ook lopen de leden mee met de avondvierdaagse, lampionnenoptocht en de activiteiten rond Koningsdag. De majorette oefent op donderdagavond  in de gymzaal van de Milandhof in Zegveld. De beginners oefenen van 18.15 tot 19.00 uur en de gevorderden van 19.00 tot 1945 uur. De leeftijd varieert tussen de 6 en 15 jaar. Vind jij het leuk om de majorettes les te geven of ken je iemand die interesse heeft, stuur een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bron: Woerdense Courant 18 maart 2020

Kunstclub De Meije verzorgt lezingen

ZEGVELD - Corina van Arnhem heeft samen met Vicki Kurapka een nieuw initiatiefin het leven geroepen: Kunstclub De Meije. Het idee is om 4 a 5 keer per jaar een lezing over kunst te verzorgen met interessante kunsthistorici. "We proberen een grote diversiteit aan onderwerpen aan te bieden, denk aan een lezing over een bepaalde schilder, genre, stroming, periode, materiaal of techniek. Ook een avond over architectuur, symboliek in de kunst of informatie voorafgaand aan een belangrijke tentoonstelling valt onder de mogelijkheden."
Er heeft inmiddels al één lezing plaatsgevonden. De tweede lezing is op 8 april met een lezing door Ria Ophof-van Dijk. De lezing gaat over de Sixtijnse kapel in Rome. Velen zullen deze al eens bezocht hebben maar er is zoveel te zien dat er ook zeer veel gemist wordt. Ria Ophof zal deze pareltjes laten zien.

Drs. Ria Ophof-van Dijk studeerde kunstgeschiedenis in Leiden met als doctoraal scriptie "Verlichtingsfilosofie en Huisgezin in de Nederlandse Beeldende Kunst in de 2e helft 18e/begin 19e eeuw". In 1987 startte zij haar eigen bedrijf 'Spieghel der Consten' en gaf veel cursussen over de geschiedenis van de kunst en over kunsthistorische onderwerpen. De laatste 20 jaar heeft zij talrijke kunstreizen georganiseerd en begeleid. De daaropvolgende lezingen vinden plaats op woensdag 14 oktober en woensdag 25 november, verzorgd door kunsthistorica Hanneke Lenders. De lezingen vinden plaats op 8 april, 14 oktober, 25 november (van 19.00 tot 21.15 uur) plaats in de Meijetuin, Mije 211 in Zegveld. De kosten bedragen 10 euro per avond. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bron: Woerdense Courant 18 maart 2020

Deze week kap zes bomen aan Clausstraat

ZEGVELD - Nog deze week worden aan de Clausstraat in Zegveld zes bomen gerooid ter voorbereiding op de bouw van 23 woningen in opdracht van woningcorporatie GroenWest.
Een aantal omwonenden is tegen de bouw en is naar de Raad van State gestapt. Het gebouw op de plek van basisschool Pionier wordt volgens hen te hoog en men vreest verlies van zonlicht in de tuin.
Het verloop van die procedure bepaalt wanneer de eerste schop de grond in kan, maar staat voorbereidingen niet in de weg, aldus de gemeente. Een van die voorbereidingen is het rooien van de bomen.

Bron: AD Woerden 11 maart 2020

'De Pionier'

ZEGVELD - Binnenkort gaan er enkele voorbereidende werkzaamheden van start op het bouwterrein van locatie 'De Pionier' aan de Clausstraat in Zegveld. Vrijdag wordt gestart met het rooien van zes bomen en het klaarmaken van de grond voor de bouw. Zodra het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning onherroepelijk zijn, kan de woningbouw van start. GroenWest heeft in nauwe samenwerking met Zegveld Zorgt en het Dorpsplatfbrm een plan ontwikkeld voor 23 zorggeschikte appartementen (sociale en middeldure huur) met een gemeenschappelijke ruimte. Op 18 december 2019 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan vastgesteld dat nodig is om de bouw van de woningen mogelijk te maken. Een aantal omwonenden is hiertegen in beroep gegaan. De Raad van State gaat het plan de komende periode bekijken. Het verloop van de beroepsprocedure bepaalt wanneer de eerste schop in de grond kan gaan.

Bron: Woerdense Courant 11 maart 2020
Pin It