MEIJE - Op zaterdag 26 september organiseert Staatsbosbeheer een speciale wandeling door het eeuwenoude landschap van Zegveld en de Meije. De deelnemers maken tijdens de excursie een reis door de tijd. De Groene Hart gids ontvangt de deelnemers vanaf 09.45 uur in eetcafé de Halve Maan met koffie/thee. Na een korte inleiding gaan de deelnemers gezamenlijk naar Zegveld waar de wandeling begint. De wandeling gaat via een eeuwenoude houtkade, over de weg en dwars door de weilanden. De gids vertelt hoe de bewoners het land hebben gevormd. Na deze wandeling gaan de deelnemers per auto naar de schraallanden van de Meije. Wat is eigenlijk schraal en waarom noemt men ze zo? De gids onthult het geheim.
De kosten, inclusief een kopje koffie of thee, bedragen 8 euro en 3 euro voor deelnemers tot 12 jaar. De wandeling gaat over geplaveide paden en door het gras. Goede wandelschoenen en verrekijker vergroten het plezier. Honden zijn niet toegestaan. Parkeren kan bij eetcafé de Halve Maan aan de Hazekade 20 in de Meije (Bodegraven). U dient zich aan te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van naam en telefoonnummer, of via tel. 06-23646290 (tijdens kantooruren).
Vergaderboeren daar heeft hij niets mee. Totdat de Zegveldse melkveehouder Bert-Jan Verboom (39) door toeval aan tafel belandt bij Mark Rutte in het Catshuis. De premier geeft hem een opdracht mee en sindsdien heeft Verboom het drukker dan ooit.
"Het is bedtijd", zegt Marijke Verboom tegen de twee oudste dochters, die wat langer mochten opblijven. In de ruime keuken van de boerderij schenkt Bert-Jan Verboom de koffie in. Het gezin telt vijf kinderen, ze zitten in groep 1,2,3 en 5. En nummer vijf is een binkje van 2 maanden, die in een wippertje ligt te kijken wat er allemaal gebeurt.
Verboom laat foto's op zijn mobieltje zien van de grote boerendemonstratie op het Malieveld in oktober vorig jaar. Met drie andere melkveehouders uit Zegveld was hij met de tractor over de snelweg naar Den Haag gereden. „De stoet op de A12 werd steeds groter. Deze foto heeft de krant nog gehaald. Ik rij voorop met het bord. Ons land draait doordat de boer zaait."
Als premier Rutte 'de boeren' op 13 november vorig jaar uitnodigt voor een lunch op het Catshuis, kan Verboom eigenlijk niet weg bij zijn tweehonderd koeien. „Ik heb het heel druk. Maar op het laatste moment spring ik samen met Gerben Koot (melkveehouder in Bodegraven, red) in de wagen en naar het Catshuis gereden. Daar vlakbij heb ik de auto neergezet en er staan zo'n tweehonderd boeren voor de poort. Ik zie meerdere melkveehouders die ik van gezicht ken, onder wie Harold Liebeton uit Nieuwkoop", begint Verboom te vertellen.
„Iedereen moet aan de kant van de ME. Ik roep tegen die agenten: 'we komen voor de lunch met Rutte en Schouten. Dat snap je toch zelf ook wel? Iedereen was welkom!' Natuurlijk begreep ik ook wel dat niet al die boeren naar binnen kunnen. Ik kom met die agent in gesprek. Als Rutte en Schouten hun rug recht willen houden, dan komen ze even hierheen om met ons in discussie te gaan. Dan gaan we weer. Ik ga mijn hele dag niet verknoeien. Het is zo met demonstrerende boeren; als ze er eenmaal staan met hun trekkers, dan willen ze het liefst weer naar huis. Want het werk blijft liggen."
Oplossing
„Nou, met die agent schiet het niet op. Dat is een Jantje die er voor zijn salaris stond. Ik roep tegen die ME'ers: Wie is de voorman hier? Nou, even later komt die. Ik zal zijn gezicht niet zo snel meer vergeten. Ik zeg: wij zijn uitgenodigd door Rutte voor de lunch. Die voorman loopt naar het Catshuis. En even later stappen Rutte en Schouten naar buiten. Ze lopen recht naar ons toe, tussen alle boeren door. Geen sprake van dat ook maar iemand maar een vinger naar ze uitsteekt. We zijn nijdig en boos, maar blijven van mensen af. We demonstreren om te mogen werken. Om voedsel te produceren."
„Gerben, Harold en ik vertellen ons verhaal en welke oplossing wij zien voor het stikstofprobleem. Na tien minuten zegt Rutte: 'er is nog voor vier man plek aan tafel. Wie willen er mee naar binnen?' Nou, wij drieën willen wel. Ik zeg tegen een boer die naast me staat: ga ook mee. Nee, niet mee te krijgen. Met geen stok."
„Het Catshuis is een klein paleisje. Ik maak een praatje met enkele mensen en daarna worden we uitgenodigd om aan een grote tafel te gaan zitten voor broodjes en soep. Het gesprek begint met een voorstelrondje. Er zitten zo'n twintig boeren aan tafel. Allerlei slag, ook nertsenhouders. Rutte en Schouten luisteren heel geïnteresseerd. Maar als het Rutte niet zint, dan draait hij zijn hoofd naar de andere kant van de tafel. De sfeer is ontspannen en wij komen veel aan het woord. Tenslotte zegt Rutte zegt tegen ons: 'maak maar een plan en kom dan terug.' En hij adviseert om in overleg te gaan met de provincie, die er over gaat. Kijk, het antwoord dat je wilt, dat krijg je toch niet. Als ik naar huis rij, weet ik niet precies wat ik ervan moet denken. Ach ja, we zien wel weer."
Doorpakken
Bij thuiskomst hoeft Bert-Jan Verboom zijn vrouw en kinderen niet meer te vertellen dat hij bij Rutte is geweest. Via sociale media was dat allang bekend. „Vanaf die dag zie ik hem nog minder", zegt Marijke Verboom. „Hij was al druk, want hij runt met zijn broer ook een loonbedrijf. En nu is hij bijna elke avond op pad."
Het bezoek aan het Catshuis brengt bij Verboom iets in beweging. „Eerst denk je: een plan voor het stikstof? Moeilijk, moeilijk. Je moet de namen en de poppetjes weten. Wat doet een gedeputeerde? Aan welke jas te moet trekken. Op een avond ga ik naar een vergadering van de LTO over het veenweidegebied. Ik ben daar geen lid van, maar ik denk ik ga toch eens kijken. Je kan zeggen: ik hou overal mijn oren en ogen dicht, maar dan maken ze een plan voor jou, zonder jou."
„Op die avond vraagt de LTO boeren om een werkgroep op te richten over het stikstofprobleem. Zij gaan die groep ondersteunen. Ik steek mijn hand op en in totaal zijn en we met een groep van tien boeren die rondom de Nieuwkoopse Plassen zitten. Eigenlijk ben ik niet van het vergaderen, die eeuwenlange discussies. Ik wil doorpakken. Van de andere kant, op het Catshuis is iets begonnen, ik ben ondernemer, ik ga niet halverwege uitstappen. Zeker niet als de trein net lekker begint te rijden. En de afspraak is dat we terugkomen met een plan."
Land op slot
De uitstoot van stikstof (een meststof) is in heel Nederland een probleem, omdat dit ten koste gaat van de natuur. Door een uitspraak van de Raad van State ging vorig jaar het 'land op slot': bouwprojecten werden stilgelegd. De landbouw is verantwoordelijk voor zo'n 40 procent van de uitstoot, naast de industrie, verkeer en consumenten.
Rondom de Nieuwkoopse Plassen is dit extra urgent, omdat dit een Natura 2000-gebied is: een Europees beschermd natuurgebied met zeldzame planten en dieren. Door de neerslag van stikstof verdwijnen planten, zoals het bijzondere trilveen. Het gebied wordt omringd door zo'n honderd melkveebedrijven.
„Wij willen helpen het probleem op te lossen en steken daarvoor onze nek uit. Het meeste schadelijke is de uitstoot van ammoniak. Dat krijg je als de mest en de urine van een koe bij elkaar komen. Als de koe buiten loopt, speelt het probleem nauwelijks. In de stal wel. Een stal aanpassen kost ongeveer 350.000 euro per honderd koeien, een nieuwe stal kost 850.000 tot 1 miljoen euro per honderd koeien", weet Verboom.
Columbus
Zo'n sloot euro's hebben de meeste boeren niet en de bank wil het ze niet lenen. „Ons plan komt erop neer dat anderen die verbouwing of die nieuwe stal voor een deel financieren. Als wij boeren de helft minder uitstoten per jaar, kunnen we die helft dat jaar verleasen aan de industrie, de Rotterdamse haven of aan Schiphol. Die zitten te springen om deze rechten. Dat is het ei van Columbus, zowel voor deze regio als voor de rest van Nederland."
Zo simpel als het klinkt, zo ingewikkeld is het in de praktijk. Als er ergens een woud van regeltjes, wetten en bepalingen groeit is het wel in de agrarische sector. Als het even anders was gelopen, had-den de veehouders vanaf deze maand precies moeten vastleggen hoeveel eiwit er in hun voer zat. De groep van tien boeren komt elke maandagavond bij elkaar. Soms wordt het half elf, maar de verga-dering loopt soms ook uit tot half twee 's nachts.
„Hoe laat het ook is, als ik thuiskom, maak ik altijd eerst een rondje langs de koeien. Ligt er een te kalven? Is alles rustig? Net als een moeder die voor ze gaat slapen in de kinderkamers gaat kijken of ie-dereen lekker ligt te slapen. Je bent niet anders gewend."
Kaasje
Begin deze maand is het plan, twintig pagina's dik, vrijwel klaar en wordt een afspraak gemaakt met minister Schouten op 9 september op het ministeie. Het tiental heeft intussen bij de notaris een co-öperatie opgericht. Die dagen nemen Verboom, Gerben Koot en Haold Liebeton in de auto op weg naar Den Haag og even het draaiboek door: wie wat gaat vertelen. Verboom, die als enige een colbertje draagt, heeft een kaasje voor de minister meegenomen, hoewel de binnenplaats van het ministerie volstaat met donkerblauwe BMW's en Audi's, is het binnen een uitgestorven boel. De meeste ambtenaren werken thuis vanwege corona. Aan het begin van de statige lange gang hangt een bord met foto's van alle voorgangers van Carola Schouten als minister van Landbouw.
Als Verboom bij binnenkomst in de vergaderzaal het kaasje aan de minister wil geven, roept een ambtenaar nog even de 1,5 meterregel in herinnering. Een uur later zit het gezelschap uit het Groene Hart met een biertje in de hand op een Haags terras. Ze proosten op het verloop van het gesprek. „Of het uiteindelijk lukt, is nog de vraag. Maar we kunnen verder. De minister wil dat we het plan samen met haar ambtenaren nog verder uitwerken. Er komt een vervolgafspraak. Wat ons treft nog voor de kerst."
De komende weken zit de agenda van Verboom weer vol. En niet alleen op maandagavond. En dat voor een melkveehouder die helemaal niet van vergaderen houdt.
ZEGVELD - Bij Ko Kromwijk aan de Hoofdweg in Zegveld staat zo'n vier jaar een blikvanger in de vorm van een ooievaar, hét symbool van Zegveld. Kromwijk hoopte dat middelbare scholieren daar hun afval in zouden gooien op de weg van school naar huis en andersom. Gebeurt dat ook echt?
„Ja, het werkt ontzettend goed. Er wordt heel veel ingegooid", vertelt Kromwijk. „Jongeren maken er een sport van om al fietsend hun lege blikjes, flesjes en soms ook brood van thuis erin te gooien. 'Jij kan niet gooien', hoor ik als er eentje mist."
Water
Het afval dat ernaast ligt, ruimt Kromwijk iedere dag op en hij vist de restanten uit het water. Die gooit hij vervolgens ook in de blikvanger die Ferm Werk iedere twee of drie weken leegt.
„Een paar jaar geleden merkte ik dat Kalsbeek-scholieren vaak iets bij Tournoysveld kochten en zodra ze bij mij waren was het op. De restanten trof ik dan aan in de berm. Ik zat in het bestuur van het dorpsplatform en kwam daarom op het idee voor een blikvanger. Deze ooievaar is op de Kalsbeek gemaakt door leerlingen en in het atelier van het Thomashuis geverfd. Sinds een jaar of vier staat ie bij mij en ben ik er verantwoordelijk voor." Kromwijk vermoedt dat het uiterlijk van de blikvanger hem aantrekkelijker maakt om te gebruiken. „Fietsers stoppen vaak om een foto te maken. Het is een aanrader. Het hoeft niet per se een ooievaar te zijn, het kan ook iets uit het gemeentewapen zijn of in Woerden of Gouda bijvoorbeeld een kaas-model. We moeten met z'n allen wat doen aan zwerfafval."
Melkveehouder Bert-Jan Verboom uit Zegveld biedt minister Carola Schouten een kaasje uit het Groene Hart aan. Samen met melkveehouders Harold Liebeton (Noorden) en Gerben Koot (Bodegraven) presenteerden ze hun stikstof plan - zij willen nieuwe stallen bouwen die de ammoniakuitstoot fors terugbrengen - gisteren aan de minister van Landbouw in Den Haag. Zij zegde toe de melkveehouders rondom de Nieuwkoopse Plassen een handje te helpen bij het uitwerken van hun plan om de stikstof uitstoot te verminderen. „We gaan kijken of het haalbaar is", zei ze na het overleg met de 'Nieuw-koopse' delegatie op het ministerie in Den Haag. „We hebben beet", riep Liebeton na afloop enthousiast.
ZEGVELD - De heer Angenent heeft maandag 7 september een Gemeentelijke onderscheiding ontvangen uit handen van wethouder George Becht. Tijdens de jaarvergadering van de EHBO vereniging De Meije-Zegveld kreeg hij een zilveren steekspeld. In 1997 trad de heer Angenent toe tot het bestuur van de EHBO, eerst alleen van De Meije en vanaf 2007 van de gezamenlijke vereniging De Meije-Zegveld. Hij werd gekozen tot penningmeester. In 2011 heeft hij zijn penning¬meesterschap overgedragen, maar hij is nog steeds actief als bestuurslid. Hij houdt zich onder andere bezig met het ophalen van donateursgeld en heeft voor het 50-jarig jubileum in 2012 sponsors gezocht. En nog steeds zorgt hij dat er geld binnenkomt door het ophalen van het donateursgeld. Ook heeft hij geholpen met de aanschaf en verbouwing van een bouwkeet tot een mooie Mobiele EHBO Post, waarmee de vereniging goed zichtbaar is bij evenementen. De heer Angenent heeft het binnenwerk met behulp van Nico Mouris opgeknapt en voorzien van een frisse verflaag. De passie van de heer Angenent is groot, hij heeft er vorig jaar ook voor gezorgd dat er een aantal AED's 24/7 in Zegveld beschikbaar is. In 2013 werd hij gehuldigd door EHBO Nederland i.v.m. het 50 jaar in het bezit zijn van het EHBO diploma.
Zo'n zestig boeren rond de Nieuwkoopse Plassen hebben mogelijk de oplossing voor het stikstof probleem. Zij willen nieuwe stallen bouwen, die de anmoniakuitstoot fors terugbrengen. Die operatie willen ze voor een deel betalen uit het verhuren, het 'verleasen', van de milieuwinst aan bouwbedrijven, de industrie, de Rotterdamse haven en Schiphol.
Door Hans-Paul Andriessen
Nieuwkoop - Het plan slaat drie vliegen in één klap: de natuur gaat erop vooruit, de economie kan zich verder ontwikkelen en de boeren innoveren. Melkveehouder Gert-Jan Verboom uit De Meije is een van tien initiatiefnemers. „Wij willen aanpakken. We hebben eigenlijk niets met vergaderboeren. We zitten ook niet bij de LTO. Wij hebben simpel gekeken hoe we een probleem kunnen oplossen. Er moet perspectief zijn voor de landbouw hier, daar at het om."
De boeren willen een plaatselijke cooperatie oprichten, 'Boeren met perspectief, die het verleasen van stikstofruimte moet regelen. Dit systeem lijkt op de handel in CO2-rechten, de koolstof- of carbonhandel, nodig om de klimaatdoelstellingen te behalen. Onlangs is in Friesland voor het eerst gehandeld in zulke officiële certificaten, die uitgegeven zijn door een bank. De boeren presenteerden hun plan gistermiddag in restaurant de Watergeus aan de Nieuwkoopse plassen aan gemeenten, provincies, het ministerie van Landbouw en Natuur en natuurbeschermingsorganisaties. Volgende week gaan een paar Nieuwkoopse boeren het plan op het ministerie uit de doeken doen aan minister Carola Schouten. Uit experimenten blijkt dat melkveehouders de ammoniakuitstoot door een aantal simpele maatregelen (zoals de koe langer in de wei) al met 20 procent kunnen terugbrengen. Bouw je ook nog eens een nieuwe stal met moderne vloersystemen dan is 60 procent haalbaar. Dat is al jaren bekend overigens. Maar waar haalt de boer het geld voor die nieuwe stal vandaan?
„In dit gebied zijn de meeste stallen maximaal gefinancierd", zegt Paul Rikken van LTO, die het Nieuwkoopse initiatief heeft begeleid. „Je kunt een opslag op de melkprijs doen en een innovatiesubsidie aanvragen, maar daarmee red je het niet."
Enthousiast
Milieu-manager Erik van der Schans van de Rotterdamse haven is enthousiast. „Supergaaf dat ondernemers samen gaan zitten om te innoveren. Ik adviseer hen en de overheid wel om de spelregels zo eenvoudig mogelijk te maken."
Provinciebestuurder Jeannette Baljeu van Zuid-Holland ziet kans van slagen. „Het plan moet nog wel helemaal uitgewerkt worden. Daarna is het de vraag: wordt het een experiment alleen voor dit gebied? Of pakken we het als provincies op of is het iets voor het hele land?"
Wethouder Guus Eikhuizen van Nieuwkoop is trots op 'zijn' boeren. „Zij hebben de handschoen opgepakt. De boeren zorgen er mede voor dat Nieuwkoop de natuurhoofdstad van het Groene Hart is. De natuur is ons tafelzilver."
Het stikstofprobleem is urgent omdat Europa Nederland op de vingers heeft getikt dat hier de Europees beschermde natuurgebieden naar de knoppen gaan doordat er veel te veel stikstof neerslaat De landbouw is de grootste vervuiler. Het stikstofprobleem speelt juist in Nieuwkoop sterk omdat daar de Nieuwkoopse Plassen liggen, dat is een Europees beschermd natuurgebied (Natura 2000). Uit metingen blijkt een grote toename van de stikstofneerslag de laatste jaren. Hierdoor zijn de laatste stukken trilveen verdwenen.
Brian Vesseur
De Meije - Bram van der Vlugt (86) is binnenkort weer als Sinterklaas op het witte doek te zien. In De Grote Sinterklaasfilm, vanaf 7 oktober in de bioscoop, heeft Van der Vlugt de hoofdrol.
De ervaren acteur, die jarenlang Sinterklaas was in onder meer het Sinterklaasjournaal, woont al ruim veertig jaar in De Meije. Lucio Messercola, sinds kort wonend in Hoogmade, is de producent van de nieuwe film. Vorig jaar produceerde Messercola ook al de succesvolle bioscoopfilm De Brief voor Sinterklaas. Ook met Van der Vlugt. De acteur werd sinds 1986 elk jaar als goedheiligman binnengehaald. Hij stopte in 2011 met zijn werk als Sinterklaas, maar maakte een paar keer voor een film een uitzondering. Acteur Stefan de Walle nam het stokje van hem over.
In een eerder gesprek met het AD liet producent Messercola (30) zijn liefde voor Sinterklaas al blijken: „Ik organiseer al jaren de intocht in Leerdam. Daar staan dan duizenden mensen in een haag. Sinterklaas heeft een veel meer verbindende rol dan we denken." In de film wordt Sinterklaas met zijn pieten uit het kasteel gezet. Ze worden verbannen naar een camping en moeten vanaf die plek het sinterklaasfeest proberen te redden.
Marinus Verhoeff 1947 -2020
Marinus Verhoeff was zoon van een Zegveldse rijwielhandelaar en trots op zijn achternaam. Met name op die dubbele f. Omdat hij van grapjes hield, stelde hij zich altijd voor als 'Verhoeff met twee fietsen'.
Leny van den Belt
Mannus was automonteur, maar omdat boezemvriend Dirk bijrijder werd op een kaasauto bij Transneerlandia in Bodegraven, volgde Marinus hem gauw. Ze kenden elkaar al vanaf de lagere school, maar op de ambachtsschool in Woerden werden ze vrienden. „We zijn als bijrijder begonnen, maar daarna haalden we alle papieren om vrachtwagenchauffeur te worden", vertelt Dirk. Van kaas stapten ze over op vlees. Achter elkaar, met de vlam in de pijp, reden ze naar de Brennerpas. „Daar stonden we meestal al om 14.00 uur, maar dan moesten we op de douane wachten en konden we pas om 20.00 uur verder." Dirk vertelt dat ze op zaterdagavond de wagens parkeerden bij een chauffeurscafé in het Italiaanse Brixen. „Vaak waren we met een vaste ploeg collega's en werden er de nodige drankjes genuttigd, dat waren mooie tijden" In hun vrije tijd konden ze er ook wat van. „In Noorden gingen we naar café Het Leeuwtje van Gerard de Leeuw." Dirk kan zich er achteraf nog over verbazen dat je vroeger met een flinke slok op gewoon achter het stuur kroop. „Marinus moest de volgende dag eerst uit het raam kijken om te zien of zijn VW Kever cabrio er wel stond. Hij wist niet meer hoe wij waren thuisgekomen."
Weekendvader
Marinus ging in 1972 bij RTT, Rotterdams Tank Transport, werken. Dirk: „Ik wilde niet met een tankwagen rijden." De vriendschap bleef. Ondertussen waren ze beiden getrouwd. Huwelijken die geen stand hebben gehouden. Marinus kreeg twee dochters: Anita en Ingrid. „Hij was weekendvader en, omdat hij internationale transporten reed, zagen we hem om het weekend", vertelt Ingrid. Koken was, volgens haar, een 'dingetje'. „Dat deed hij namelijk nooit." Later heeft hij dat ruimschoots ingehaald. Anita: „Hij is op kookles gegaan bij 'mannen met pannen'. Hij had het altijd over eten en als hij iets lekkers had gemaakt kregen we altijd wat mee."
In 1986 kreeg Marinus een hartinfarct. „Niemand kon het geloven", zegt Dirk. Ingrid: „Hij was de rust zelve. Ik heb hem ook nooit zien rennen. Hij heeft eens meegedaan aan stratenvoetbal. Hij was de doelman, want dan hoefde hij niet te rennen." Overigens mocht hij na herstel gewoon weer op de vrachtwagen. In 1996 kreeg hij een kunsthartklep. „Vanaf die tijd hoorden wij hem tikken als een horloge", lacht Anita.
In 2004 kreeg Marinus hartritme-stoornissen. „Hij was in Arkel aan het werk en een huisarts daar liet hem per ambulance naar Gorinchem brengen. Hij kreeg een ICD en knapte weer op." Het betekende wel het einde van zijn carrière. Hij ging nog eens langs bij die huisarts in Arkel. „Die geloofde zijn ogen niet. Hij had niet gedacht dat hij het zou overleven." De dochters zeggen wel vaker gedacht te hebben dat het gebeurd was met hun vader. „Maar dan ging hij een half uurtje liggen en dan was hij herboren", zegt Anita. Ingrid vult aan: „Hij was net een kat met negen levens. Zelf zei hij altijd: 'Ik leef in bonustijd'."
Zwemmen
Stilzitten was er niet bij. Op zijn 62ste ging hij leren zwemmen. Dirk ging voor de gezelligheid mee. „Hij hield heel erg van vis. Elke week haalde hij een harinkje in Woerden en later in Zegveld." Met Dirk ging hij elke woensdag naar de markt in Woerden en, vaste prik, op maandag dronken ze samen koffie.
Marinus was gek op zijn kleinkinderen, drie jongens en een meisje. „Hij was een grapjes-opa. Als ze logeerden mochten ze in het zitbad en in het stapelbed waar wij vroeger in sliepen."
Marinus werd op 19 april met hart-falen in het ziekenhuis opgenomen. Na een maand haalden zijn dochters hem naar huis. Daar is hij nog diezelfde nacht overleden.
Arrangementen
"Samen met regionale partners bieden we verschillende arrangementen aan. Zo kun je bij de VW in Woerden een e-chopper huren en vervolgens bij ons een lunch eten", vertelt Rebecca van de Blauwe Meije. "Je hebt dan de keuze uit tosti's, pannenkoeken en uitsmijters van eieren van onze scharrelkippen. En bij het vertrek geven we water en fruit voor onderweg mee."
Reserveren? Bel: 06 - 20825662
In het najaar wil jij natuurlijk allemaal leuke dingen gaan doen. Misschien zoek jij op dit moment een plek om met jouw familie of collega's een borrel, brunch of teambuilding te doen. Dé plek waar je echt eens moet zijn geweest is buitenplaats De Blauwe Meije. Daar geniet je van Holland op zijn mooist. Daarnaast kun je er een bootje huren en varen naar de Nieuwkoopse Plassen en sinds kort kun je er kajaks huren.
Een extra reden om De Blauwe Meije te bezoeken: de buitenplaats bestaat tien jaar! Zolang het mooie weer aanhoudt, kun jij er nog met een groep of gezin heen voor een leuk uitje met een boot, kano of kajak. De Meije ligt in het westen van de gemeente Woerden en is een ideale tussenstop tijdens een wandel- of fietstocht. Tijdens deze stop kun je kijken bij een expositie van een natuurfotograaf en een schilder uit hometown De Meije.
Borrel, brunch of teambuilding
Bij De Blauwe Meije kun je ook genieten van een brunch of een zakelijke borrel met een kleine groep. "Na een lange tijd thuiswerken, is het voor velen weer fijn om elkaar in het echt te zien en spreken. Dat kan op onze locatie corona-proof. Of je nu een teambuilding, workshop of een zakelijke borrel wilt doen, het kan hier allemaal. Ik hoor van andere bedrijven dat ze de privacy van de Blauwe Meije altijd erg waarderen, ze noemen het ook wel een secret escape", zegt Rebecca de Boer van de Blauwe Meije.
Toffe workshops
"We hebben hier een mooie ruimte waar diverse workshops worden gegeven. Laatst hadden we hier een groep docenten die een djembe-workshop deden. Maar kleinschalige groepen kunnen daarnaast kiezen voor bijvoorbeeld een workshop cartoon- of striptekenen. Zo leer je elkaar tekenen en je leert elkaar nóg beter kennen."
Borreluurtje en high tea
Als je van borrelen houdt, bestel dan een kaasplankje met kazen uit de regio. Daar krijg je een biologische wijn of een lokaal biertje bij. Ook de high tea is voortreffelijk, bestaande uit zelfgemaakte lekkernijen. In september zijn het de Appeltaartweken. Op vertoon van jouw ANWB-pas krijg je korting op de huisgemaakte appeltaart.
Een bezoek aan buitenplaats De Blauwe Meije laat zien waar het Groene Hart voor staat: rust, natuur, bloemrijke weilanden, water en heerlijke streekproducten. Kom langs of kijk op deblauwemeije.nl.
Dit artikel wordt aangeboden door Buitenplaats de Blauwe Meije, Meije 300 3474 MD, Zegveld