Bram van der Vlugt is zaterdag 19 december overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Als acteur was Bram van der Vlugt bij een breed publiek vooral geliefd in de door hem gekoesterde rol van Sinterklaas. Maar de in 1934 in Den Haag geboren Van der Vlugt was ook een groot pleitbezorger van het Groene Hart.
ZEGVELD/MEUE — Natuurlijk, Van der Vlugt dankte zijn nationale roem aan zijn toneelspel. Hij bezocht de toneelschool samen met de eerder dit jaar overleden Aart Staartjes met wie hij ook enige malen het podium zou delen. Ook bij de intocht van Sinterklaas, Van der Vlugt speelde de rol van 1986 tot zolo, werkten de twee samen, met Staartjes als de verslaggever.
Bram van der Vlugt begon zijn carriere bij Toneelgroep Studio, was een van de oprichters van Toneelgroep Sater en werkte vanaf 1974 vaak in vrije producties. In een tijd dat het 'serieuze toneel' de neus nog ophaalde voor de televisie, was hij juist regelmatig op de buis te zien, zowel in literaire producties als in series. In die laatste categorie was hij onder meer te zien in Oorlogswinter, De Weg en Dokter Deen. Hij speelde regelmatig in films, to beginnen bij 'Alle dagen feest' uit 1974 tot de in dit jaar verschenen 'Grote Sinterklaasfilm,' want ook na zijn afscheid in 2010 kon Van der Vlugt moeilijk afscheid nemen van zijn positie als 'adviseur van Sinterklaas.' In die rol gaf hij op woensdag 18 november nog een interview aan de Woerdense Courant.
Veertig jaar woonde Bram van der Vlugt met zijn gezin in de Meije. En daar aan de rand van het open polderlandschap en de Nieuwkoopse Plassen ontwikkelde de acteur zich tot onbezoldigd ambassadeur van het Groene Hart. Hij liet zich vaak ten stadhuize zien om de belangen van het open polderland te bepleiten. Hij was ook nauw betrokken bij de pogingen om de dier- en milieuvriendelijke werkwijze van de Zegveldse veehouder Theo Spruit onder de aandacht te krijgen. En bijna even natuurlijk deed hij dit najaar nog mee aan de korte films rond de Woerdense koeienmarkt en `Sinterklaas heeft een dagje vrij'. Hij was gespreksleider bij een gemeentelijk onderzoek naar de agrarische toekomst van het buitengebied. Bij de presentatie van het eindverslag werd hij toegesproken door hulpsinterklaas Joop Verheul, toen bedrijfsleider van de Zegveldse proefboerderij. Het was een van de keren dat Van der Vlugt het kon waarderen dat een ander in zijn rol kroop.
Voor de camera begonnen zijn ogen te stralen
Talloze bekende en onbekende Nederlanders reageerden dit weekend bedroefd op het overlijden van Bram van der Vlugt. Hij wordt herinnerd als een groot en getalenteerd acteur en een bijzonder mens die met zijn tijd meeging en zich graag omringde met jonge mensen. En hij was natuurlijk Sinterklaas — de enige echte. Erik van Muiswinkel, die Van der Vlugt jarenlang bijstond als hoofdpiet, koestert de herinneringen aan Bram als mens en als Sinterklaas. Door hun rollen raakten de twee snel bevriend. "Dat is ook noodzaak, want je maakt lange dagen. Samen hadden we direct contact met mensen, waren we bezig met de kinderen en hun opa's en oma's en ouders natuurlijk. Soms was Bram net een therapeut, we hadden een grote impact op mensen. Sinterklaas, ik als hoofdpiet en de wegwijspiet en de huispiet, we waren een hecht ploegje. Een soort gezin, zo voelde het echt. Bram was op een gegeven moment natuurlijk al flink op leeftijd, dan lag hij even te pitten en moesten we hem even opkalefateren. Maar als de camera's begonnen te draaien, dan ging Bram aan. Dan begonnen zijn ogen te stralen."
28 MEI 1934 — 19 DECEMBER 2020
De familie van de 86-jarige Bram van der Vlugt heeft laten weten dat hij op zaterdag 19 december thuis in zijn slaap is overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Hij Iaat zijn vrouw, vijf kinderen en drie kleinkinderen achter.
BODEGRAVEN/MEIJE - Het overlijden van acteur en kunstenaar Bram van der Vlugt treft velen. Zeker voor de mensen uit zijn directe omgeving was Bram een gewaardeerde acteur of spreker. Ook als bewoner van de Meije was hij betrokken. Naast de waardering in Bodegraven was Bram in Woerden ook een graag gezien acteur. Hij was een groot kunstenaar die voor een groot deel van ons niet uit ons leven weg te denken is. Op het toneel of het doek was hij de markante Bram. "We moeten hem missen," aldus de kunstenaars van Hoek29. "Wij als groepje kunstenaars willen met een klein gebaar afscheid nemen van een heel groot mens." Een portret dat Nisett de Wit van hem gemaakt heeft, met daarboven een boeket bloemen van keramiek van Corrie Voordouw, geflankeerd door twee foto's van Ap Quist, staat in de etalage van Hoek29.
Kunstenaars van Hoek 29: "Bram je speelde veel rollen, maar eigenlijk speelde je ze niet. Je was het!"
Jan Belt / Gijs Kool
De Meije - De dood van Bram van der Vlugt (86) is een groot verlies voor de theaterwereld, maar óók voor het Groene Hart. Dat zeggen bekenden uit Woerden en zijn woonplaats De Meije over de geboren Scheveninger, die plotseling stierf door corona.
Jacqueline Engelhard van theater Het Klooster in Woerden schrok enorm toen ze zaterdag een NOS-alert zag met het nieuws dat Van der Vlugt niet meer leefde. „Bram was hier erg geliefd, dit is een ongelooflijk verdrietige dag. Elk seizoen kwam hij hier een paar keer, sinds de start 26 jaren terug. Try-outs deed hij hier. Of hij kwam kijken naar veelbelovende artiesten. Die wilde hij best coachen. Bram had groot charisma, maar was niet afstandelijk. Niet bij ons.` Soms kwam Van der Vlugt bij Het Klooster een bakkie doen, hij deed toch boodschappen bij Albert Heijn. Engelhard zag de BN'er deze maand nog. „Toen dacht ik: hij wordt broos. Maar dat dachten we vaker en dan zag je op het toneel toch weer die vitale man, zo fantastisch. Hij was nog niet klaar. Ik wist niet eens dat hij ziek was.
Apetrots
Engelhard kent Van der Vlugt niet alleen als acteur. `Hij is ook gewoon vader. Toen wij Hans van Ommeren foto´s lieten maken van Brams saxofoonspelende zoon Floris en die op de cover van onze jaarlijkse brochure kwam, was hij apetrots. Het Klooster heeft een wall of fame. Floris heeft al een plekje, Bram niet. Engelhard: „We gaan Bram zeker gepast eren." Enkele vrienden van Bram van der Vlugt halen zaterdagmiddag herinneringen aan hem op. Joop Verheul, jaren het gezicht van de Zegveldse proefboerderij (nu Kennis Transfer Centrum), is een van hen. „Ik ben zaterdag om 10 uur door familie van Bram gebeld. Een groot verlies voor De Meije, het platteland, de hele agrarische sector. Wat Andre Rieu is voor Limburg, was Bram voor het Groene Hart."
Boeren
Als onvermoeibare spreekbuis van de boeren draafde de acteur op, sprak overtuigend politici toe. Verheul: „Ik zei dan: 'We hebben je weer even nodig'. Hoe druk hij het ook had, altijd maakte Bram tijd.
Dan ging hij naar het provinciehuis en pakte iedereen met zijn verhaal. Echt: Bram kwam, zag en overwon. Daar werd hij in de Meije zeer voor gewaardeerd. We zouden in 2021 ook wat dingetjes doen, maar helaas. Ik weet niemand die zijn rol kan overnemen." Hoewel zelf geen boerenzoon, wist Van der Vlugt volgens Verheul veel van het boerenleven. „Daar verdiepte hij zich in. Hij hielp ook mensen, maar Oud-journalist Iman Vroman (Woerdense Courant, Utrechts Nieuwsblad en AD Groene Hart) weet nog dat de BN'er opkwam voor boer Theo Spruit, die zeer innovatief zijn bedrijf runde en
steeds botste met overheden. Met schrijver Koos van Zomeren en de later overleden oud-burgemeester Herman van Zwieten stond Van der Vlugt aan de wieg van Gras en Wolken, hoeder van de belangen van het veenweidegebied. Daarover gaf hij weinig interviews. „Ik herinner me er eentje", zegt Vroman. „Met hulp van Verheul luisden we Van der Vlugt er toen in. Daar deed hij niet moeilijk over, zo was hij ook. Ik weet niet of dat niet willen praten valse bescheidenheid was, want bescheiden was hij niet altijd." Maar wie je ook spreekt, iedereen vond de vertolker van Sinterklaas op televisie benaderbaar en vriendelijk. Huidig Woerdens burgemeester Molkenboer zag mensen bij de Albert Heijn soms roepen naar de bekende acteur. „Hee, Sinterklaas! Dan moest hij toch wel lachen."
Onlangs nog trad de overledene op in filmpjes over de Woerdense koeienmarkt en Sinterklaas. Molkenboer: „Bedoeld om mensen in deze moeilijke coronaperiode een hart onder de riem to steken. Wrang dat hij nu zelf aan corona is overleden.
Standbeeld
De gemeente Woerden gaat kijken of een straat of brug Van der Vlugts naam kan krijgen. Een standbeeld, zoals Joop Doderer heeft in Oudewater, sluit Molkenboer ook niet uit.
„Dat verdient Bram, zeker de laatste jaren was hij ambassadeur van onze stad." Buurtgenoten in de Meije hebben mooie herinneringen aan Van der Vlugt. Een bekende van de toneelclub waar Bram regisseerde: „Je kon de kantjes er niet vanaflopen. Bij een jubileum `ridderde' hij iedereen, tikte met een sabel op onze schouders." Voor de basisschool regelde hij soms acteurs uit Sesamstraat en hij was mede-oprichter van het buurtcomite. De grote liefde voor Woerden en het Groene Hart valt op voor een geboren Scheveninger. Toen Van der Vlugt vorig iaar meewerkte aan de tentoonstelling Lievelingen in het Woerdense stadsmuseum greep hij terug op zijn jeugd. Stephanie Rompa van het museum: „Hij kwam met een schilderij van de Scheveningse pier en vertelde voor de video die elke deelnemer maakte in een take een aangrijpend verhaal, ook over het bombarderen van de pier." De familie Van der Vlugt had al moeten wijken voor de bouw van de Atlantikwall.
Klik
De Woerdense cabaretiere Kiki Schippers zat bij hetzelfde impresariaat als Van der Vlugt. „Ik zong vorig jaar voor Bram in de Haagse Schouwburg toen hij 85 werd. We stonden samen in Kameryck in Kamerik. Ik had echt een klik met hem. Bram noemde zich vaak oude man, maar juist door veel te doen met jonge acteurs hield hij zich fris. Toen de Parade niet doorging, trad hij maar op in een weiland.
Wie doet zoiets rebels op zijn leeftijd? Ik zie nu in veel reacties: ach, Sinterklaas is dood. Maar deze bijzondere man deed zoveel meer. Voor velen was hij een icoon."
Hij stierf met volle agenda
Als journalist bij AD Groene Hart sprak ik `onze' acteur Bram van der Vlugt geregeld over zijn theatervoorstellingen. „Nu weet ik hoe het is om met pensioen to zijn", grapte hij in maart. Maar dat wilde hij niet. Zo gauw het kon, stond hij op het podium. lk mocht Bram altijd bellen over z'n toneelplannen. Hij had er genoeg! De acteur had voor buitenstaanders wellicht een kleine gebruiksaanwijzing, want hij kon brommerig overkomen. Ging een fan enthousiast aan z'n arm hangen, dan werd hij boos. „Ik had kunnen vallen", zei hij achteraf.
Scherp was hij altijd. Versprak ik me, dan wreef Bram dat er nog drie keer in. Toen hij bij het afscheid van twee AD-collega's een voordracht deed, mocht ik na hem nog een liedje zingen. lk grapte 'dat het leuk was om Bram in mijn voorprogramma te hebben'. Daar kon hij om lachen. Deze zomer belde ik hem over de film Jachterwachter van de Rundfunk-jongens, waarin hij een kleine rol speelde. Toen ik zei dat ik de film die avond in een bioscoop ging bekijken, vroeg hij of hij met me mee kon. Directeur Esther van der Lans van AnnexCinema in Woerden zorgde voor bloemen en reserveerde twee rijen bioscoopstoelen, bovenin de zaal. Bram kwam met z'n Volvo en genoot ervan, in het donker. Anoniem zat hij daar veilig tussen lege stoelen te grinniken. Het voelde alsof ik met m'n opa naar de film ging.
Zijn grondeloze verlangen naar optreden deden hem deze zomer naarstig zoeken naar mogelijkheden om in de buitenlucht te kunnen optreden. „Gijs, weet jij nog wat?"
De grootse, scherpe, maar ook fragiele acteur ging niet met pensioen en stierf met een voile agenda. Mijn Sinterklaas, die me zo nu en dan in de zeik nam', altijd met een glimlach en glinsterende ogen.
Dag Bram. Het was me een eer.
Gijs Kool
Bert van den Hoogen
Woerden - Als Peter Bol over de Bolton Woning begint te vertellen, vliegen de moderne bouwtermen over tafel: Met co-makers in prefab snel bouwen, maatwerk met vooraf zekerheid over de prijs en keuze uit menu’s voor energie en klimaat. Het is exemplarisch voor de bouwsector die tot 2008 nog oerconservatief was en bepaalde wat de koper wilde kopen.
„De afgelopen tien jaar is er inderdaad veel veranderd”, zegt mede-eigenaar Arjan Ton. „Maar wij waren met maatwerk al kort voor de crisis begonnen. We hadden het concept Bolton a la Carte ontwikkeld waarbij kopers in workshops hun eigen woning konden ontwerpen. Op het dieptepunt van de crisis hebben we in vier jaar tijd ruim 400 woningen opgeleverd.”
Grillen van de markt
Het was niet alleen dat succes waardoor het bouwbedrijf in die moeilijke tijd overeind bleef. Het zit ook in de uitgebalanceerde bedrijfsvoering die sinds de oprichting door hun beide vaders is opgebouwd en door Peter Bol en Arjan Ton in 2005 is voortgezet. Bol: „We hebben een aantal poten: de kleine verbouwingen, de projectmatige woningbouw, transitie van panden, woningbouw door eigen ontwikkeling en bouw van commercieel vastgoed. Als het in de ene tak wat minder gaat, gaat het ergens anders vaak wat beter. Zo dempen we in ons bedrijf de grillen van de markt.”
Het leidt ook tot kruisbestuiving tussen de activiteiten. Ton: „We bieden onze negentig medewerkers afwisseling tussen de projecten als ze dat willen. Zo krijgen ze de ruimte om te sparren met hun evenknieën, waardoor de nieuwste inzichten zich over de afdelingen verspreiden Daardoor zitten we bij innovaties vaak in de kopgroep." Zo is vanuit de eigen ontwikkeling de Bolton Woning ontstaan, die ook toepasbaar is voor de projectmatige bouw voor externe ontwikkelaars, beleggers en woningbouwcorporaties.
Ton: „In de huidige markt willen de particuliere kopers sneller een woning. De hele grote bedrijven hebben daarvoor productielijnen om met prefab massa’s dezelfde woningen te bouwen. Wij hebben zelf die capaciteit niet, maar kunnen wel weer flexibiliteit bieden. Daarvoor hebben we een configurator ontwikkeld, waarmee de opdrachtgever in een project de indeling en het uiterlijk kan bepalen, waarbij meteen de kostprijs wordt doorgerekend. Onze ervaring is dat de indeling, de kern, niet zo heel spannend is. Vaak kom je dan uit op twee of drie varianten. Voor de schil eromheen kunnen we alle stijlen in architectuur aan. Zo ontstaan er elke keer weer unieke projecten.”
Die worden niet gebouwd in het drie jaar oude pand aan de Zegveldse Uitweg in Woerden. Bol: „De verschillende componenten worden geproduceerd door onze vaste co-makers. We hebben het allang niet meer over onderaannemers, want het zijn volwaardige partners. Zij zijn gespecialiseerd in casco’s, daken, kozijnen, installaties, trappen en dergelijke.”
Menu’s
Het is een van de gevolgen van prefab bouwen. Ton: „Het prefab bouwen heeft het hele bouwtraject wezenlijk veranderd. Je kunt onder gecontroleerde omstandigheden bouwen, waardoor je kunt meten wat bijvoorbeeld de isolatiewaarde is. Daardoor lukt het ook om voor opdrachtgevers menu’s samen te stellen voor verschillende niveaus van energieprestaties en duurzaamheid.”
Bol: „Prefab heeft voor meer verandering in de bouw gezorgd dan alleen maar sneller bouwen.”
Principe Just in time versnelt het bouwproces
Ook Nico Hendriks, als emeritus hoogleraar expert in duurzaam bouwen en prefab, ziet dat prefab sinds 2008 een versnelde ontwikkeling doormaakt, „Maar het is zeker niet nieuw. Al na de oorlog waren er leuke concepten. En er zijn bedrijven die er al tientallen jaren mee bezig zijn. Zo heb ik meegedacht over het IFD-concept, wat staat voor industrieel, flexibel en demontabel. Isoniq op Urk is ook al heel lang bezig om moeilijke problemen in de bouw met prefab op te lossen. BouwDeck (die aan de Bolton Woning de daken levert, red.) heeft ook prefab-systemen voor de betere woningbouw die op allerlei manieren aanpasbaar zijn. Ik ken het concept van Bolton onvoldoende, maar volgens mij is het niet demontabel.”
Amerika
Volgens Hendriks hebben de bedrijven die al langer met prefab-oplossingen bezig zijn voor de omslag in de bouw gezorgd. Maar er is nog een slag te maken. „In Amerika is het bouwen volgens het principe just in time al heel gewoon. Alles is zo op elkaar afgestemd dat de elementen precies op tijd worden aangevoerd. In Nederland kunnen bedrijven ook een dakelement in vijf minuten plaatsen, maar om het bouwproces snel te laten verlopen moet die wel op tijd worden aangeleverd. En in Amerika worden hele wolkenkrabbers gebouwd zonder hoge kranen. Hier zijn die nog wel nodig om die grote elementen te plaatsen.”
De hoogleraar is het met de directeuren van Bolton eens dat prefab voor meer verandering zorgt dan alleen het snelle bouwen. „Er zijn allerlei bouwknopen die met prefab opgelost kunnen worden, zoals de aansluitingen van gevels op daken en aanbouwen. In Nederland hebben we nog wel een probleem dat huizenkopers graag gemetselde gevels wil. Daarvoor heb je wel metselaars nodig en daarvan zijn er de afgelopen jaren alleen maar minder.”
ZEGVELD - Tien jaar na de start, zijn de eigenaren van Buitenplaats De Blauwe Meije trots. "We hebben hier iets prachtigs neergezet. Als gasten iedere keer weer zeggen dat het hier zo mooi is en dat ze tot rust komen, weten we weer waarvoor we het doen."
ZEGVELD - Organisatietalent Rebecca en marketingman Juerd zochten een locatie zoals De Blauwe Meije en gingen tien jaar geleden op verkenning uit in het Groene Hart, vanuit Kockengen. "We woonden hier bij mijn zus kostuumontwerper Marrit," aldus Juerd. "De omgeving sprak me aan," vertelt Rebecca. Ze organiseerde met het kasteel, Gert-Jan Stok, een proeverij in de maand van Het Groene Hart.
De Meije
"Gert-Jan kwam met Bram van der Vlugt als prominent en en dus reed ik naar De Meije, belde bij beeldhouwer Wim Verwoerd aan om de weg te vragen en kwam bij Bram terecht. 'Ja hoor, kind, ik kan openen', zei hij, geweldig." Juerd: "Hij kende mijn zus, had met haar samengewerkt." Niet lang daarna lazen ze in de krant dat Wim Verwoerd met De Blauwe Wereld zou stoppen. "Hij had het in zijn rug door al die zware stenen en beelden tillen voor zijn cursisten," weet Juerd." "We reden er gelijk naartoe, vertelden onze plannen. Hij wilde het graag aan ons verkopen maar had net de makelaar gebeld," verklaart Rebecca. "Kort daarna namen we een optie op dit beschermde ensemble van huisje, hooimijt en schuur. Dat was de vrijdag voor Pinksteren, want in dat weekend had hij een expositie waar veel mensen, ook met geld, op afzouden komen." De rest is geschiedenis, De Blauwe Wereld werd Buitenplaats De Blauwe Meije en Wim komt nog geregeld even langs.
Trots
Ze hebben hier inmiddels een galerie, workshopruimte, winkel, B&B terras en prachtige beeldentuin waar ze al veel gasten ontvingen. Voor workshops, trainingen, overnachtingen, vaartochtjes en vergaderingen. Rebecca: "Ik ben erg trots dat hier handtekeningen werden gezet onder besluiten waarover al dertig jaar werd gesteggeld. Dat komt door de rust en stilte die hier vanuit gaat." Nu alleen de openingstijden nog. "Zoals we hebben aangevraagd in 2011: terrastijden vanaf 9.00 uur tot 22.00 uur voor koffie en huisgemaakte warme appeltaart, net als alle andere horeca hier. Als dat voor elkaar is hangen we een bord op met de tekst: 'Geluk en Gelukt."
VRIENDEN VAN DE BLAUWE MEIJE
Ze kregen dit bedrijf voor elkaar dankzij iedereen die hen hielp. "Dat zijn 30 tot 40 vrienden van De Blauwe Meije geworden, heel waardevol in lastige periodes door hun hulp bij het klussen, een schouder, advies en klankbord," aldus Juerd. Info: deblauwemeije.nl.
Het lastige van Buitenplaats De Blauwe Meije is dat het in twee gemeenten en in twee provincies ligt. Juerd: "In 2015 bleek de gemeente Nieuwkoop direct achter de galerie te beginnen. We hadden een terrasvergunning van Woerden maar Nieuwkoop gedoogde dit niet, waardoor dit terras dicht moest. Na drie jaar, in 2018, kregen we opeens een vergunning voor 12.00 tot 19.00 uur." Het lukte hen wel een beeldentuin te maken, met heel veel moeite, ook omdat ze het rechtssysteem noodgedwongen leerden kennen. "Vanaf het begin heeft een buurtgenoot het ons lastig gemaakt. Vleermuizen, woeimuizen, erfgrens, verkeerde bordjes, openingstijden, terrasvergunning" somt Rebecca op. Vorig jaar dienden ze bij de gemeente Nieuwkoop een WOB-verzoek in, Wet Openbaarheid Bestuur. Juerd: "Per jaar komen er circa 100 handhavingsverzoeken en 400 brieven/emails van deze buur. Datzelfde gebeurt bij Woerden, de provincies Utrecht en Zuid-Holland en de Autoriteit Persoonsgegevens. Tien jaar lang zitten er vier fte's op dit dossier. Ik denk dat het de samenleving al twee tot drie miljoen euro heeft gekost en ons ook heel wat geld. En dan zit je op het niveau van parkeerbordjes. Het is een ziekte, Querulantenwaan."
ZEGVELD - De familie Spruit is de eerste met een vergunning om een windmolen op het erf te plaatsen. De molen is afgelopen week geplaatst en levert voor het boerenfamiliebedrijf ongeveer de helft van de energiebehoefte. In combinatie met zonnepanelen kan een boer daarmee zijn bedrijf verduurzamen. Initiatief kwam van het CDA. Voorwaarden zijn dat de as van de windmolen niet hoger is dan vijftien meter, de windmolen achter het hoofdgebouw wordt geplaatst en een onderdeel wordt van het erf van de boerderij.
MEIJE - Vol verwachting zaten alle leerlingen op vrijdag 4 december klaar in de klas. Zouden zij vandaag een bezoek van Sint krijgen? Al snel gonsde het van de geruchten. De Sint zou samen met twee pieten gezien zijn. In een bootje op het water! Dat wilden we natuurlijk met eigen ogen zien. In een lange stoet liepen peuters, leerlingen en juffen liepen een klein stukje door de Meije. En ja hoor, aangekomen in een weiland zagen ze de Sint en pieten varen. 'Zie ginds komt de stoomboot' werd luidkeels ingezet en er werd gezwaaid en gejuicht. Sint en de pieten vonden een mooi plekje om aan te meren. De zakken met cadeautjes en wat lekkers werden door de pieten meegenomen en met Sint voorop liepen we terug naar school voor een dag vol gezelligheid.
René Cazander
Zegveld - De 50-jarige Zegvelder die wordt verdacht van ontucht met zijn minderjarige stiefdochter blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank besloten. De rechtszaak tegen de man zou gisteren plaatsvinden, maar is uitgesteld omdat in de ogen van de rechter het dossier tegen de verdachte nog niet klaar is. De man zou het slachtoffer in mei en juni vorig jaar seksueel hebben misbruikt. Vanwege corona en drukte bij het Openbaar Ministerie heeft het een jaar geduurd voordat de man kon worden opgepakt, aldus een woordvoerder. De Zegvelder zit sinds begin augustus in voorlopige hechtenis. De verdachte is al eerder beschuldigd van ontucht. Toen zou hij zich vergrepen hebben aan twee van zijn destijds minderjarige stiefkinderen. Het eerste vergrijp zou in 2014 zijn geweest, het tweede in 2017. Van beide beschuldigingen is hij in 2018 vrijgesproken vanwege een gebrek aan bewijs. De verdachte zelf ontkende de kinderen misbruikt te hebben.
Niet compleet
De advocaat van de verdachte vroeg gisteren om aanhouding van de zitting omdat het dossier tegen zijn cliënt nog niet compleet is. Een van de ontbrekende en in de ogen van de advocaat belangrijke dingen in het dossier is de uitwerking van het verhoor van het slachtoffer. De rechter vond dat de raadsman op dit punt gelijk had. Het verzoek om de voorlopige hechtenis van de verdachte te schorsen wees de rechtbank echter af. De man heeft een eigen bedrijf en dat dreigt door zijn aanhouding failliet te gaan, aldus zijn advocaat. De verdenkingen tegen de Zegvelder zijn zo ernstig dat er in de ogen van de rechter geen reden is hem tijdelijk naar huis te sturen. Volgens de rechter blijft het gevaar op recidive aanwezig. De behandeling van de rechtszaak staat nu op 8 februari gepland.