Omstreden bouwproject start in winter

Volgens de planning wordt eind dit jaar begonnen met de bouw van 23 appartementen in Zegveld. Rond het project, dat de naam Pionier draagt (naar de naam van de basisschool die er stond), is veel te doen geweest. Bewoners van de Clausstraat maakten in februari bij de Raad van State bezwaar tegen het bestemmingsplan en de vergunning van woningcorporatie GroenWest voor woningbouw in het hart van het dorp. Ze vonden het plan te massaal. De hoogste bestuursrechter was het met de gemeente eens dat er behoefte is aan de woningen en dat er geen andere plek is.

Bron: AD Woerden 23 september 2021

Nieuwe speelplek in Zegveld

ZEGVELD - Zegveld heeft er een nieuwe speelplek bij gekregen. De speelplek is ter vervanging van het schoolplein met speeltoestellen dat ooit aan de Clausstraat stond.
Die speelplek is een paar jaar geleden verwijderd in afwachting van de komende nieuwbouw op de plek van de school. Direct naast deze locatie is nu een buurtspeelplek ingericht voor kinderen van 0 tot 12 jaar oud. Er is een mandschommel geplaatst, twee kleine schommels, een peuterglijbaan, een klimtoestel, een tweedelige duikel en een grote glijbaan met diverse opklimmogelijkheden en glijstang. Op het grasveld er omheen is ruimte om een balletje te trappen. Verder staan er twee banken en een afvalbak. Op dit moment moet het nieuw ingezaaide gras nog verder groeien, voordat de bouwhekken weggehaald kunnen worden. Als de weersomstandigheden meewerken kan de nieuwe speelplek binnenkort worden geopend. De huidige speelplek aan de Elzenlaan (iets verderop gelegen) wordt op termijn ook vernieuwd.

Het Kontakt 16 september 2021

‘Het is psychologische oorlogsvoering uit Den Haag, tegen de boeren’

Hans-Paul Andriessen
De Meije - Melkveehouder Jaco Kastelein (60) uit De Meije is woedend over het plan om boeren die veel stikstof uitstoten in de buurt van natuurgebieden hun vergunning af te pakken. „Ik zie het land afglijden naar een bananenrepubliek, krijg er slapeloze nachten van.”
Kastelein verwoordt wat veel collega’s in het Groene Hart dagelijks ervaren: zij krijgen de schuld van de stikstofcrisis. De boer als zondebok. Hoewel Kastelein zelf politiek betrokken is, hij zit voor het CDA in de provinciale staten, kan hij zich goed voorstellen dat boeren het helemaal gehad hebben met Den Haag en radicaliseren.
„Logisch dat ze hun hakken in het zand zetten, dat ze naar de actiegroep Farmers Defence Force gaan. Iedere week komt er wel weer wat over ons heen. Eerst worden onteigeningsplannen gelekt door het demissionaire kabinet. Nu het advies van de landsadvocaat: dat onteigenen te lang duurt en je de boer sneller kan stoppen door zijn vergunning af te pakken. Stel je voor dat je een bouwvergunning hebt voor je huis en die wordt ineens ingetrokken. Dat is nog nooit vertoond.”
„Je bent met elkaar in overleg en dan komen dit soort plannen naar buiten. In mei is er een akkoord gesloten tussen boeren (LTO), bedrijfsleven, de bouwsector, stichting Natuur & Milieu en Natuur-monumenten om stikstof versneld te reduceren. Maar de politiek doet er niks mee.”
Kastelein heeft een melkveebedrijf met tachtig melkkoeien. Zijn grond grenst pal aan het Europees beschermd natuurgebied De Nieuwkoopse Plassen. Hij is een van de zeventig leden van de plaatselijke coöperatie die het stik-stofprobleem willen aanpakken door nieuwe stallen te bouwen, die de ammoniakuitstoot fors terugbrengen. Die operatie willen ze voor een deel betalen uit het verhuren, het verleasen’, van de milieuwinst aan bouwbedrijven, de industrie, de Rotterdamse haven en Schiphol.
Stikstofcrisis
Nederland verkeert in een zogenoemde stikstofcrisis. De uitstoot van stikstof door consumenten, industrie, landbouw en verkeer is zo hoog dat de biodiversiteit in kwetsbare, Europees beschermde natuurgebieden afneemt. De hoogste bestuursrechter in ons land, de Raad van State, bepaalde in mei 2019 dat honderden bouwprojecten moesten worden stilgelegd omdat ze veel stikstof opleveren. Ook de landbouw, die zorgt voor 45 procent van de stikstofuitstoot, is aan banden gelegd. Kastelein vindt het tekenend dat het deze week uitgelekte advies, - pak de boer zijn vergunning af - van de landsadvocaat komt. „We worden bestuurd door de juristen en de rechters. De angst regeert bij de politiek, omdat ze steeds weer worden teruggeroepen door de rechter.”
Murw
„Je vraagt je af: wat is het doel van de politiek met deze plannen? Om de boeren te tergen en murw te maken? Is het de bedoeling om de jonge opvolgers weg te jagen uit de sector? Ik hoop dat ik mijn bedrijf over een paar jaar kan overdragen aan mijn zoon. Het gaat om de vraag: willen wij in Nederland over twintig jaar nog boeren hebben, dat we zelf ons voedsel produceren? Ik kan me niet voorstellen dat de bevolking zegt: doe maar weg die boeren.”
„Het gaat het demissionaire kabinet niet om het herstel van de natuur”, zegt Kastelein. „Nee, we moeten wegen aanleggen en huizen bouwen. En dan krijgt de landbouw de zwarte piet. Terwijl wij de uitstoot al met 60 procent hebben teruggebracht in vergelijking met de jaren 90. En wat doen de andere sectoren? Schiphol, Tata Steel? Niets. Terwijl in de landbouwsector veel meer mensen werken. En als je die boeren weg hebt gepest, wat dan? Wat gaat er met de grond gebeuren? Natuurbeheer kost geld, daar is jarenlang op bezuinigd.”

Bron: AD Groene Hart 15 september 2021

Op de e-sub de natuur in!
John van Lieshout denkt met zijn elektrische kruising van een supboard en een sloep een wereldprimeur te hebben.

Uitvinder hoopt dat elektrische supplank doorslaand succes wordt

door Florine Nesselaar

De Meije - Het is geen luxe sloep en ook geen supboard, maar iets ertussenin: de e-sub (electric stand up boating). En dat is uniek: de 54-jarige Van Lieshout heeft als eerste ter wereld een kruising gemaakt van die twee. Hoewel varen op de e-sub in eerste instantie lijkt op de immens populaire watersport suppen, hoefje je op de elektrische variant met stuur weinig tot niet in te spannen.
Behendig stapt Van Lieshout op één van de vier boards die hij tot nu toe heeft geproduceerd. De zon weerkaatst op het water en even verderop staan enkele schapen te kijken naar het waterspektakel. „Wel gas geven, anders kun je niet sturen”, instrueert hij.
Langzaam en geruisloos vaart de Meijenaar al staand langs de weilanden en door de sloten richting de Nieuwkoopse Plassen. Hij wijst naar één van de vele lage bruggetjes. „Hier moet het stuur naar beneden en moet je bukken, anders stoot je je hoofd.” Net zo soepel als het varen verloopt, zakt het stuur met één handbeweging naar beneden.
Geruis
Na tien minuutjes varen lijkt er niet langer meer op aarde te zijn dan rietkragen, slootjes en eindeloze weilanden. Midden in de natuur klinkt enkel het geruis van bomen en riet. „Mooi hé”, verzucht Van Lieshout terwijl hij oog in oog staat met een nieuwsgierige koe. „Je ziet veel sloepjes varen, maar daarin zit je zo laag dat je tegen slootkragen aankijkt en maar weinig van je omgeving ziet, Met suppen heb je wel het uitzicht, maar ook de inspanning. Dit is echt een combinatie van die twee.”
Zo kwam de techneut vier jaar geleden dan ook op het idee, toen hij ‘iets’ wilde maken van een plank met een motortje waardoor hij al staand door de polders kon varen. Wat begon met een supboard met een motor, accu en stuur, werd uiteindelijk de comfortabele e-sub.
Uitgevonden
Van Lieshout: „Ik ging in 2018 aan de slag als zzp’er en kon veel tijd besteden aan het ontwikkelen van de sub. Na veel prototypes kan ik zeggen dat ik deze sub zelf heb uitgevonden, zelf heb ontworpen én zelf heb gemaakt. Natuurlijk, met behulp van mensen die bepaalde technieken beheersen, maar wel in eigen beheer.”
Een concurrent van suppen, dat vindt de Meijenaar het e-subben niet. „Het is echt een andere manier van varen”, zegt hij. „Dit is bewust een stuk stabieler, zodat niet alleen ervaren suppers ermee overweg kunnen. En ik heb het supboard uiteindelijk gelaten voor wat het is, en ben meer richting een luxer uitziend geheel gegaan.”
Hoewel je tegenwoordig bijna geen meer, stroompje of beek op kunt gaan zonder een recreant op een supboard tegen te komen, zijn de e-subs van Van Lieshout nu alleen nog in een sloot achter zijn huis in De Meije te vinden.
Verhuren
Het uiteindelijke model had hij vorig jaar pas na het zomerseizoen af, maar inmiddels heeft hij vier e-subs klaar om te verkopen of te verhuren aan bedrijven die in de waterrecreatie zitten. „Uiteindelijk denk ik dat het erg populair kan worden, maar onbekend maakt onbemind. Ik zoek nu mensen die in de bootjes-, sup- of kanoverhuur zitten, die dit verder uit kunnen bouwen.”
Inmiddels heeft Van Lieshout wel een samenwerking met café de Hollandsche Leeuw in Nieuwkoop, dat zijn e-subs zal gaan verhuren. „Uiteindelijk hoop ik dat dit net zo’n ding wordt als suppen, waarbij je dus op een groot aantal plaatsen een e-sub kunt huren én mensen er zelf eentje kopen ‘voor de leuk’.”

Bron: AD Groene Hart 10 september 2021

Goede Doelen Dag in Zegveld

ZEGVELD - Door heel Zegveld staan deze dag kramen met allerlei artikelen, variërend van streekproducten, tweedehands boeken tot bloemstukken en haakcreaties. Op verschillende locaties kunnen bezoekers genieten van een kopje koffie, pannenkoeken of een boerenlunch. Speciaal voor kinderen is er bij elke kraam een spel te doen. Met een volle spaarkaart krijgen zij aan het eind een presentje én maken zij kans op een mooie hoofdprijs. De Goede Doelen Dag is van 10.00 tot 15.00 uur. Het hele evenement wordt uiteraard met gepaste afstand en volgens de coronaregels georganiseerd.

Bron: Het Kontakt 9 september 2021

EHBO-cursus

ZEGVELD - EHBO-vereniging Meije-Zegveld start dit najaar met een nieuwe EHBO-cursus. Tijdens de cursus leren deelnemers alle facetten van eerste hulp aan slachtoffers. Een essentieel onderdeel van de cursus is reanimatie en gebruik van een AED. De lessen worden verzorgd door een ervaren instructeur in de Milandschool in de Meije (Hazekade 10). Cursusdata zijn: zaterdag 2, 9 en 30 oktober van 09.00 tot 16.00 uur. Op 6 november krijgen de cursisten ‘s morgens les en doen zij ‘s middags het examen. De kosten zijn 175 euro euro per cursist. Dit is inclusief boekje, koffie en thee. Opgeven kan bij Annita van Vliet: 06- 13812129 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron: Het Kontakt 9 september 2021
Pin It