Woede over huurverhoging

Clubs voelen 'trap na'in zware tijden: Rekenden op compassie gemeente

Alissa Verwoerd

Woerden - Sportverenigingen in Woerden zijn over de rooie. De huur voor de velden stijgt vanaf 2024 met maar liefst 14,5 procent. „En dat in een tijd waarin we juist op wat compassie vanuit de gemeente hadden gehoopt. In plaats daarvan krijgen we een schop na.” De mail die sportclubs maandag 28 november kregen, kwam als donderslag bij heldere hemel. Waar de huren normaal gesproken ieder jaar met 1 of 2 procent stijgen, liet de gemeente nu weten dat de huur vanaf 2023 met 6,2 procent stijgt. Per 2024 is dit zelfs 14,5 procent. „Dit voelt als een dolksteek”, zegt Eric van den Hoeven, voorzitter van de Zegveldse voetbalclub Siveo’60. „Op een moment als dit hopen wij op compensatie voor de gestegen energiekosten, maar het tegenovergestelde gebeurt. En dan wordt het medegedeeld via een mailtje, dat uit het niets bij ons is gedropt.”


Onmogelijk
De stijging van 14,5 procent betekent dat Siveo’6o ruim 4000 euro extra huur per jaar moet gaan betalen voor de velden. „Wij krijgen ieder jaar 38.000 euro binnen aan contributie, maar dat gaat voor 93 procent op aan huur en gemeentelijke belasting. Als dorpsclub vervullen wij een belangrijke sociale rol, maar op deze manier wordt dat ons onmogelijk gemaakt.”
De stijging lijkt kleinere verenigingen het hardst te raken. „Wij bekostigen met 200 leden twee velden”, vertelt Van den Hoeven. „Bij Sportlust’46 hebben we 1200 leden en zes velden. Wij kunnen dat dus iets makkelijker dragen”, vertelt Jan van den Heuvel, voorzitter van Woerdens grootste voetbalclub. Toch schrok ook Sportlust’46 van de exorbitante huurverhoging. „Wij zijn zeer onaangenaam verrast”, vertelt Van den Heuvel. „Normaal gesproken zouden we dit moeten kunnen betalen, maar nu ook de energie vier keer zoveel kost, wordt dat toch lastig. Alles bij elkaar baart het ons zorgen.”
Van den Heuvel vindt dan ook dat de Woerdense clubs samen moeten optreden tegen deze huurstijgingen. „Er wordt gesuggereerd dat zo’n 40 procent van de voetbalverenigingen in Nederland het komend jaar lastig gaat krijgen door de energieprijzen. Als dit er dan nog bovenop komt...”
De kans dat de plannen voor de huurverhogingen door de gemeente worden teruggedraaid, lijkt echter klein. „In een overeenkomst tussen de gemeente en de sportverenigingen staat dat de huurtarieven ieder jaar worden aangepast volgens de Consumenten Prijs Index. Daarmee wordt de jaarlijkse inflatie gemeten. Normaal gesproken is dit 1,5 a 2 procent, maar dit jaar is dat 14,5 procent”, laat de gemeente in de mededeling aan de verenigingen weten.
De gemeente geeft zelfs aan de sportverenigingen eigenlijk te hebben gematst. „We geven een korting van 8,3 procent. Daardoor stijgen de huurtarieven per januari slechts met 6,2 procent.” Dat die korting in 2024 weer wordt gegeven, sluit wethouder Arjan Noort hoek niet uit. Toch is ook die verhoging van 6,2 procent veel te hoog volgens Van den Hoeven. „Op dit moment hebben wij nog wat reserves waarmee we onze kantine uit 1980 wat verduurzamen, maar dat wordt erg lastig op deze manier.” Ook daar komt een oplossing voor, volgens Noorthoek. „Binnenkort komen er gelden van het Rijk vrij om sportclubs te steunen bij betaling van de energierekening. We willen ook kijken of we in de lichtmasten ledverlichting kunnen plaatsen.”
Contributie
Ondanks dat is een stijging van de totale kosten voor verenigingen onvermijdelijk. De kosten doorberekenen aan de leden, vindt zowel Van den Hoeven als Van den Heuvel een zeer slecht idee. „Dat werkt averechts”, aldus de voorzitters. „Als je de contributie dan ook nog eens gaat verhogen, lopen mensen helemaal weg.”

Bron: AD Woerden 22 december 2022

 ‘Après Kerst’ donkerte-wandeling in de Meije

De kerstpondjes er weer af!

 
DE MEIJE - De maandelijkse dinsdagavondwandeling van mijnklimaatpartij is deze keer in de Meije. Daarmee is de wandeling in alle acht kernen van onze gemeente geweest. In het nieuwe jaar start de wandelreeks weer van voren af aan, want deze gezonde wandelgroep gestaag door.
Op dinsdag 27 december gaat de wandeling dóór het mooie buitengebied van de Meije. Iedereen is van harte welkom om mee te wandelen. De route gaat langs de watertoren ‘Pietje Potlood’ en over de plassen naar Nieuwkoop en terug. De wandeling is 6,5 km lang, dus reken zeker op 1 uur en 20 minuten wandelen. De hond mag ook mee! Wel aangelijnd natuurlijk. Tip: neem een lampje mee!
Het startpunt is bij de parkeerplaats Hazekade 10 (bij De Milandschool). Er wordt verzameld om 18.50 uur. De wandeling start om 19.00 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden.
Mijnklimaatpartij organiseert iedere laatste dinsdag van de maand een wandeling, ook in het donker, bij regen of sneeuw: het gaat altijd door! Er wordt telkens van een andere locatie gestart in een van de kernen.
Voor meer informatie belt u naar 06- 48153543 of kijkt u op www.mijnklimaatpartij.nl
Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 21 december 2022
 

Mariska knipt na 24 jaar voor het laatst


René Cazander
Zegveld /Wilnis/Mijdrecht - De Zegveldse kapster Mariska ten Den (52) knipt vandaag haar laatste klanten. Ze sluit na 24 jaar haar onderneming in het dorp.
Corona en de steeds hogere financiële lasten nopen Ten Den om haar zaak in het dorpshuis De Milandhof te sluiten. De laatste en voor haar ook emotionele dag valt haar zeer zwaar, laat ze in een korte toelichting weten. „Ik ben bedolven onder de bloemen, chocolaatjes en kaartjes van klanten.”
Na de bloemist is Ten Den, die met haar kapperszaak verhuist naar Mijdrecht, de tweede middenstander die Zegveld in korte tijd de rug toekeert. En dat is een zorgelijke ontwikkeling, reageert CDA-fractievoorzitter Job van Meijeren. Hij is al jaren een vaste klant van Ten Den en was vanochtend de eerste die voor het laatst zijn kapsel liet knippen door Ten Den.
Verlies
Hij betreurt net als vele anderen het vertrek van de kapster uit Zegveld. „Je kunt je haar nog wel laten knippen door kapsters aan huis, maar door het vertrek van Mariska verdwijnt er weer een voorziening uit het dorp. Vooral voor de ouderen is dat echt een verlies. Zij zien een bezoekje aan de kapper als een uitje en een manier om een praatje te maken.”
Bron: AD Woerden 16 december 2022
 

HOE IS HET NU MET... Lennie Bunnik?

 
In de rubriek ‘Hoe is het nu met?’ zoeken we mensen op die een rol speelden in het nieuws van een of meerdere jaren geleden. Hoe gaat het nu met ze? 
 

Elke twee uur terug naar bed

 
Tim Koning
 
Zegveld - De dag nadat ze de eerste coronapersconferentie had gekeken, herkende Lennie Bunnik uit Zegveld zich ineens in de beschreven klachten. Sindsdien is ze niet meer dezelfde als voorheen. Ze merkt wel ze progressie boekt en dat geeft hoop. „Maar het is nog een compleet andere tak van sport dan rondrennen over voetbalvelden.”
Werken op kantoor, vrijwilligerswerk bij de brandweer, een eigen bedrijfje en ook nog eens voetballen. De agenda van Lennie Bunnik was dagelijks bomvol. Totdat ze aan het begin van de pandemie besmet raakte met het coronavirus. Dat resulteerde in long covid, met klachten die veel lijken op de chronische vermoeidheidsziekte ME/CVS (myalgische encefalomyelitis). Ze is inmiddels al ruim tweeënhalfjaar aan het herstellen en boekt langzaam maar zeker eindelijk progressie.
„Waar ik aan het begin nog geen 5 minuten kon wandelen met een rollator, kan ik inmiddels 20 minuten lopen zonder ondersteuning. Een hele middag winkelen met mijn gezin lukt nog niet, maar ik kan tegenwoordig wel kort naar de supermarkt of even op pad met een elektrische fiets. Het is mooi om die vooruitgang te zien en ik ben er natuurlijk heel dankbaar voor, maar het is nog een compleet andere tak van sport dan het rondrennen over voetbalvelden, wat ik eerst kon.”
Dokters
Lennie heeft pijn in haar heupen en benen en is vaak vermoeid, maar dokters kunnen aan haar lichaam geen mankementen vinden. Daarom besloot ze alternatieve geneeskunde te proberen, wat lijkt te helpen.
„Ik heb daarnaast een boek gelezen dat me helpt bij mijn herstel. Met de methode die daarin beschreven staat, moet ik gedurende de dag een paar dutjes doen. Toen ik begon, sliep ik na elk uur 20 minuten, inmiddels kan ik twee uur achter elkaar wakker blijven. Om op dit punt te komen, heb ik heel lang en langzaam op moeten bouwen. De schrijvers van het boek gaan ervan uit dat je elke week 10 minuten langer wakker kan blijven, maar bij mij gaat het maar met ongeveer 1 minuut per week. Het gaat dus langzaam, maar er zit nog altijd progressie in. Dat geeft hoop.”
Door die progressie begint Lennies leven steeds normaler te worden. „Ik ben pasgeleden weer voor het eerst uit eten gegaan. Dat was een gigantische mijlpaal. Ik houd enorm van gezelligheid, dus het was geweldig om dat weer mee te kunnen maken.” Dat Lennie uit eten kon, betekent niet dat het weer helemaal 'normaal’ kon. „Ik had een soort logeeruitrusting mee, want tussen de gerechten door moest ik even liggen.”
Begrijpend
„Dat doe ik de laatste tijd wel vaker. Zo kan ik toch mee leuke dingen doen en die rust pakken. Eerst vond ik het moeilijk om te vragen of ik ergens mag liggen, maar eigenlijk reageert gelukkig iedereen heel begrijpend. Ze zijn alleen maar blij dat ze kunnen helpen en zijn allang tevreden als je aanwezig bent. Dat is fijn. Verder heb ik standaard een klapstoeltje in de auto liggen, zo kan ik altijd even gaan zitten als ik moe word.”
Iedere ochtend begint tegenwoordig met een wandeling van 20 minuten, gevolgd door een ontbijt. „En dan is het alweer bedtijd. Als ik wakker word, doe ik de was of lees ik wat, om na de lunch weer te gaan slapen. In de middag ga ik tegenwoordig standaard aan de slag met het maken van kaarten. Die verkopen we vanuit de garage voor KiKa. Het is fijn dat ik wat kan bijdragen aan de maatschappij en iets productiefs kan doen. Als het avondeten achter de rug is, zit ik meestal op de bank. Soms om tv te kijken, soms staar ik gewoon voor me uit.”
„Het is fijn om een project te hebben, zoals nu die kaarten. Vorig jaar heb ik gewerkt aan een boek over mijn ervaringen met long covid: In blind gevecht met corona. Afgelopen zomer is dat boek ingesproken en het ligt inmiddels in de bibliotheek. Ik heb veel reacties gekregen, zowel van mensen met long covid als mensen die iemand kennen met long covid.”
„Ik hoor vaak dat mensen die de ziekte zelf hebben, het boek kopen en aan hun omgeving laten lezen, omdat via mijn boek begrijpelijk wordt wat ze meemaken. Dat vind ik het mooiste compliment dat ik kan krijgen. Dat mijn verhaal iemand op zo’n manier kan helpen, is heel tof.”
Communiceren
„Het is voor de omgeving soms moeilijk om mee om te gaan. Je ziet niet aan iemand of het goed of slecht gaat. Dat is soms fijn, maar dat zegt niet dat je gelijk beter bent.”
„Communiceren is belangrijk. Het is belangrijk om medeleven te krijgen, maar het is soms ook fijn om gewoon Lennie te kunnen zijn en niet die mevrouw met long covid.” 
Bron: AD Woerden 15 december 2022

Renovatie brandweerkazerne Zegveld

ZEGVELD - De monumentale brandweerkazerne in Zegveld gaat op de schop voor een grootschalige renovatie. Nieuwbouw is daarmee van de baan.
Uit onderzoek blijkt dat de kazerne zodanig kan worden verbouwd, dat deze weer past bij de eisen van deze tijd. ‘Zowel vanuit de gemeente als vanuit de Veiligheidsregio Utrecht is geconcludeerd dat het verbouwen van de kazerne een realistisch scenario is’, schrijft het college. ‘Wij zullen daarom inzetten op het verbouwen van de kazerne waarbij het gebouw tegelijk (bijna) energieneutraal zal worden gemaakt.’
Er is lange tijd in het dorp gezocht naar een locatie voor nieuwbouw van de brandweerkazerne.
Toen die niet werd gevonden, is onderzocht of een verbouwing een oplossing kon bieden voor het ruimtetekort. Door de instructie- en ontmoetingsruimte naar de zolderverdieping te verplaatsen, is er op de begane grond plek voor extra sanitaire ruimten. Er zijn wel aanpassingen aan het pand noodzakelijk. Zo moeten bijvoorbeeld de houten spanten aangepast worden om voldoende hoogte te verkrijgen op de zolderverdieping.
De brandweerkazerne van Zegveld is een gemeentelijk monument. Bij de renovatie zal daarom zoveel als mogelijk rekening worden gehouden met de cultuurhistorische waarden. Als alles volgens planning verloopt kan de verbouwing in 2024 plaatsvinden. Voor de renovatie is zo’n 2 miljoen euro gereserveerd.

Bron: Het Kontakt 1 december 2022
Pin It