WOERDEN - Job van Meijeren, fractievoorzitter van het CDA in Woerden, stopt als raadslid. Hij legt zijn werkzaamheden per 1 februari neer.
In een brief aan de gemeenteraad geeft Van Meijeren aan dat hij geen goede balans meer kan vinden tussen gezin, werk en politiek. “Onze kinderen worden ouder en verdienen een vader die vaker thuis is en dan ook energie en aandacht voor hen heeft. Afgelopen jaar is dat te vaak niet gelukt.” In de afgelopen kerstperiode heeft hij daarom het besluit genomen te stoppen met het raadswerk.
De 32-jarige Zegvelder was twaalf jaar actief voor het CDA Woerden in de gemeenteraad. In 2011 werd hij fractieassistent, in 2014 raadslid en sinds 2018 is hij fractievoorzitter van de christendemocraten. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 werd het CDA onder zijn leiding opnieuw de grootste partij in Woerden. In zijn afscheidsbrief aan de gemeenteraad schrijft hij: “Ik wil eenieder bedanken voor debat, samenwerking en het zoeken naar het beste voor onze inwoners. Ik hoop dat u vanuit een positieve insteek en met respectvoor elkaar blijft werken aan goed bestuur in onze prachtige gemeente.”
Afdelingsvoorzitter Robin Dorsman spreekt van een moedig besluit. ‘Ik ken Job als een toegewijd, kundig en gedreven christendemocraat. Wij willen hem enorm bedanken voor zijn langdurige inzet voor de publieke zaak. Hij heeft dit altijd met veel energie en een grote betrokkenheid gedaan voor alle inwoners van Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld. Dit verdient onze respect en waardering.”
De CDA-fractie heeft raadslid Marco Hollemans unaniem gekozen tot opvolger van Van Meijeren als fractie-voorzitter. Hollemans (53), sinds 2014 raadslid, ziet een heldere taak voor zich: “Er ligt met het bestuurs-akkoord een heldere opdracht waar het college uitvoering aan moet geven in de komende jaren. De bouw van woningen, transitie van energie en vitale voorzieningen in onze wijken en dorpen zijn daarin belangrijke aandacht spuntenpunten waarop we als CDA Woerden vinger aan de pols houden.”
ZEGVELD • In Zegveld is donderdag De Pionier officieel geopend. Dat gebeurde door de symbolische overhandiging van een reuzensleutel.
De 23 appartementen van het seniorencomplex zijn sinds oktober vorig jaar bewoond en deze maand zal ook de ontmoetingsruimte in gebruik worden genomen. “We zijn er trots op dat dit in Zegveld voor de Zegvelders is gerealiseerd”, aldus Hans van Kesteren, voorzitter van Zegveld Zorgt.
Inspirerend
Wethouder Arjan Noorthoek noemde het inspirerend dat zoveel partijen elkaar gevonden hebben in het project. “Gemeente, Zegveld Zorgt en Cazas Wonen hebben er allemaal een mooie bijdrage aan geleverd. Waarmee we bereikt hebben dat Zegvelders die op hulp zijn aangewezen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.”
Na de officiële handeling was er voor de gasten alle gelegenheid om in De Milandhof nog eens terug te kijken op dit huzarenstukje van gemeenschapszin. Namens Cazas Wonen sprak ontwikkelaar Pieter Ak- kermans over een project waar door inwoners van Zegveld veel energie in is gestoken. “Daardoor kwam de haalbaarheid steeds dichterbij. Met als ultiem resultaat dat er nu een prachtig en duurzaam complex staat.”
De komende maanden richt Zegveld Zorgt de gemeenschappelijk tuin nog in zodat de bewoners in de lente elkaar ook buiten kunnen ontmoeten.
Ruud F. Witte
Woerden - Job van Meijeren (32), fractie-voorzitter van het CDA in Woerden, stopt als raadslid. In een brief aan de gemeenteraad geeft Van Meijeren aan dat hij 'een goede balans tussen gezin, werk en politiek niet meer kan vinden’. In de afgelopen kerstperiode heeft hij daarom het besluit genomen te stoppen met het raadswerk.
Job van Meijeren was twaalf jaar actief in de Woerdense gemeenteraad, eerst als fractie-assistent, sinds 2014 als raadslid en sinds 2018 als fractievoorzitter.
„De afgelopen jaren”, zegt hij, „heb ik het voorrecht gehad om volksvertegenwoordiger te zijn in Woerden. In de afgelopen jaren heb ik getracht dat met energie en toewijding naar beste kunnen te doen, maar in de laatste maanden ben ik mij er steeds meer van bewust geworden dat die inzet ten koste gaat van mijn gezin eri mijzelf. Ik kan niet langer een goede balans vinden tussen gezin, werk en politiek. In de kerstperiode heb ik daarom het moeilijke besluit genomen om mijn politieke verantwoordelijkheid neer te leggen”.
In zijn afscheidsbrief aan de gemeenteraad schrijft hij: „Ik wil eenieder bedanken voor debat, samenwerking en het zoeken naar het beste voor onze inwoners. Ik hoop dat u vanuit een positieve insteek en met respect voor elkaar blijft werken aan goed bestuur in onze prachtige gemeente.”
Afdelingsvoorzitter Robin Dorsman: „Job neemt een moedig besluit, dat niet lichtvaardig is genomen. Ik ken hem als een toegewijd, kundig en gedreven christendemocraat. Hij heeft dit altijd met veel energie en een grote betrokkenheid gedaan voor alle inwoners van Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld. Dit verdient onze respect en waardering.”
Hij legt zijn werkzaamheden per 1 februari neer. De CDA-fractie heeft raadslid Marco Hollemans gekozen tot opvolger.
Eigenlijk was de woning in Zegveld al helemaal wat Sara en Willem Vroon zochten. Met een sporthonk, zonnepanelen, grote veranda en eigen oprit maakten ze het nog meer hun ideale woning.
Bert van den Hoogen
Laat een kind een woning tekenen en deze zal van buiten veel gelijkenis hebben met de woning van Sarah en Willem Vroon aan de Hoofdweg in Zegveld. Recht-toe-recht-aan met een zadeldak en een garage ernaast, in de voorgevel een deur met ernaast een groot raam en erboven twee ramen. Verder geen verfraaiingen of toevoegingen.
Sarah en Willem vinden het juist een heel speelse woning, maar dan hebben ze het over het interieur. „Toen we de eerste keer binnen kwamen, waren we meteen verliefd op het huis”, vertelt Sara. „Het is net of je een luxe villa binnenstapt. De indeling is speels met de schuine wanden en de halfopen luxe keuken. Er zijn allerlei nisjes. De hele woning is in 1993 opnieuw gebouwd en groter gemaakt. Daardoor staat de haard wat naar voren in de woonkamer. Het breekt de ruimte, waardoor er een aparte eethoek en een zithoek is.”
Kleurstelling
De indeling en de afwerking voldedend zo goed aan hun wensen, dat ze alleen wat aan de kleurstelling hoefden te doen. „Aan de buitenkant waren de ramen en kozijnen geel en blauw. Binnen hadden de wanden allerlei kleuren. Maar we zagen meteen dat we er ons stulpje van konden maken. De ramen en kozijnen hebben we grijs geschilderd. Binnen hebben we de wanden wit gemaakt. We zijn een paar maanden bezig geweest om het frisser en moderner te maken. Het is nu eenvoudig en sereen, maar niet steriel. We houden van een opgeruimd huis.”
Ze wilden ook niet veel meer aan de woning veranderen, omdat alles van goede kwaliteit was. „Als het niet nodig is, vinden we het zonde om iets te slopen. Alleen het toilet hebben we gerenoveerd.”
Feestjes
Ze zagen wel mogelijkheden om iets aan de woning toe te voegen. „We hebben achterin de tuin een grote veranda met aanrecht laten bouwen. Dat is het beste dat we voor het huis hebben gedaan. We zitten er vaak en hebben er regelmatig feestjes met dertig gasten gegeven.”
Omdat er genoeg ruimte in de woning aanwezig was, hadden wij de garage niet nodig voor de auto, want we kunnen drie auto’s parkeren op eigen terrein. Die garage hebben we ingericht als ‘sporthonk’. In de aanbouw achter de garage zijn een sauna en douche. We zijn een paar keer in de week aan het sporten. Na het sporten gaan we relaxen in de sauna. Doordat de achtertuin helemaal vrij is, kunnen we vanuit de sauna zo naar buiten. Zo hebben we onze ontspanning thuis. Als we een dag vrij hebben, hoeven we niet de deur uit om te ontspannen.”
Koeien
We kunnen ook genieten van het uitzicht vanuit de keuken. Daar is vrij zicht op de polder. „Als we staan te koken, staan we soms oog in oog met een paar koeien en door het weer is het uitzicht iedere dag anders.” Dat uitzicht komt doordat de woning aan de rand van Zegveld staat. Sara: „Zegveld is een leuk dorp, we hebben goed contact met onze buren en gaan regelmatig bij elkaar op bezoek. Echter zorgt de conditie waarin mijn 87-jarige moeder momenteel verkeert ervoor dat ik graag wat dichterbij haar zou willen wonen. De mantelzorg voor mijn moeder heb ik samen met mijn zussen op mij genomen. Als er iets is, willen we direct voor haar klaar staan. Daarom hebben we de rationale beslissing genomen om ons huis in Zegveld in te ruilen voor een woning dichterbij onze moeder en familie. Hoe moeilijk dit besluit voor ons is, komt naar voren tijdens onze oriëntatie naar een nieuwe woning. We betrappen onszelf erop dat we moeite hebben om andere huizen mooi te vinden, want ons huis blijft ergens toch het mooist.”
Waar en Wat?
Adres: Hoofdweg 157, Zegveld
Bouwjaar: 1993
Type woning: Vrijstaande gezinswoning
Woonoppervlak: 147 vierkant meter
Kamers: 4 (3 slaapkamers)
Bijzonderheden: Speelse indeling, omgebouwde garage en grote veranda
Vraagprijs: 695.000 euro
Informatie: Gevaert Makelaars.
René Cazander
Groene Hart - Woerden krijgt in navolging van Scheveningen haar eigen variant van Vlaggetjesdag. Daarbij gaat het niet om de landelijke start van de verkoop van nieuwe haring, maar van de malse graskaas. De Nationale Graskaasdag vindt voortaan elke tweede zaterdag van mei plaats.
Bedoeling van het landelijke, jaarlijks terugkerende evenement is om de seizoensgebonden graskaas meer te promoten. „We willen de consumenten vertellen wat graskaas is en hoe bijzonder die is”, vertelt Cees Verburg, initiatiefnemer van de landelijke Graskaasdag. „Graskaas is een bijzonder product. Het is de lekkerste jonge kaas die er te koop is.”
Graskaas is gemaakt van melk van koeien die na de winter weer de wei in gaan. De kaas krijgt zijn zachte, smeuïge smaak doordat de koeien het jonge verse voorjaarsgras eten. Gras-kaas is in het hele land vanaf mei en soms al wat eerder te koop. Verburg: „Hier is nu weinig eenheid in.” Om enige structuur in de verkoop te krijgen, vindt in Woerden op de tweede zaterdag van mei de nationale aftrap plaats.
Meest geschikt
Hoe deze dag er precies komt uit te zien, daarover vindt nog overleg plaats tussen de deelnemende kaasfabrikanten en (regionale) grossiers die meedoen.
Zegvelder Verburg heeft een kaas-groothandel in Bodegraven en is voorzitter van de Vereniging Kaashandelaren Woerden, Bodegraven en omstreken. Dit jaar is hij gekroond tot Kaaskoning van Woerden. Twee jaar geleden kwam hij op het idee om een Nationale Graskaasdag in zijn gemeente te organiseren. Woerden is in zijn ogen het meest geschikt voor dit landelijke evenement. Het is de enige stad in Nederland die nog een boerenkaasmarkt heeft in plaats van een toeristische kaasmarkt, zoals in Gouda, Edam, Alkmaar en Hoorn.
Daarnaast houdt Woerden, in tegenstelling tot onder meer de andere kaassteden in onze regio (Bodegraven en Gouda), elk jaar al een lokale Graskaasdag op de eerste zaterdag in juni. Op deze feestelijke dag worden de eerste graskazen van het jaar én een reuzenkaas van zo’n 125 kilo geveild voor goede doelen. Deze Woerdense Graskaasdag maakt nu plaats voor de landelijke Graskaasdag.
Maar er zijn, volgens Verburg, nog meer redenen waarom Woerden en niet Gouda of Bodegraven met de landelijke eer mag gaan strijken. „Bodegraven heeft meer opslag van kaas. Gouda heeft meer de naam. In Woerden wonen meer de eigenaren en kaashandelaren.”
Toeristisch evenement
Toch had Gouda dit jaar de primeur van de eerste graskaaskeuring van ons land. Deze was mede georganiseerd door Gouda 750, de gemeente en de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders (BBZ). Deze laatste sprak toen de wens uit de keuring dit jaar weer te organiseren, maar daarvan is nog niets bekend.
De BBZ wilde gistermiddag nog niet reageren op het feit dat de Woerdense Graaskasdag wordt gebombardeerd tot nationale Graskaasdag. De organisatie van de Goudse Kaasmarkt vindt het jammer dat de eer niet naar Gouda gaat, maar rouwt er niet om. „De insteek van de Graskaasdag is een andere dan die van ons. Wij houden ons niet bezig met promotie. Wij zijn een toeristisch evenement dat draait op vrijwilligers. Wij zijn niet uitgerust om iets tegenover Woerden te stellen.”