Alissa Verwoerd
Zegveld - Het consultatiebureau in Zegveld is in de coronatijd verdwenen en vervolgens nooit meer teruggekomen. Kersverse moeders voelen zich gedupeerd. Jarenlang konden kersverse moeders elkaar ontmoeten in het consultatiebureau in de Milandhof. Daar waren drie plekken met aankleedkussens en was altijd dezelfde vertrouwde jeugdverpleegkundige aanwezig.
„Ideaal”, noemde Lianne Spaanderman (33) het. De vrouw uit Zegveld heeft drie dochters: Jedidyah (6), Jinthe (4) en Rivkah (7 maanden). „Bij de oudste twee kon ik makkelijk met de kinderwagen naar het consultatiebureau wandelen. Jedidyah was als baby vrij licht. Het was fijn dat ik toen kon binnenlopen bij de inloopvragenuurtjes.” Bij haar jongste baby, Rivkah, kan dat niet meer. „Nu moet ik naar Woerden toe. Gelukkig heb ik een auto, maar het is toch wat omslachtig. Ik merk dat ik voor de inentingen en alle andere afspraken wel ga. Maar als ik een vraag heb denk ik toch sneller: ‘Laat maar’.”
Vervoer
Gelukkig voor Spaanderman heeft ze de meeste vragen al kunnen stellen toen haar oudste dochters in de luiers zaten. „Maar voor andere moeders, die hun eerste kind hebben gekregen, is dit echt een groot gemis. Daarnaast heeft natuurlijk niet iedereen een auto. De bus van Zegveld naar Woerden gaat maar vier keer op een dag, dus voor die mensen wordt het echt heel omslachtig.”
Het consultatiebureau in Zegveld wordt gemist. En dat terwijl de gemeenschap nooit een duidelijke reden heeft gekregen waarom de voorziening weg is. „Tijdens de eerste coronalockdown is het consultatiebureau hier weggegaan omdat de ruimte te klein was. Er kon niet goed 1,5 meter afstand worden gehouden. Dat was op zich een logische beslissing”, vindt dorpsconsulent Paulien Emidio.
Wat er in het vervolg gebeurde, daar is Emidio minder over te spreken. „Het consultatiebureau is namelijk nooit meer teruggekomen. En daar hebben we nooit tekst en uitleg over gehad. Ik heb contact gehad met de verpleegkundige die altijd in Zegveld werkte en nu in Woerden actief is, maar zelfs zij weet niet waarom het consultatiebureau hier niet terugkomt”, laat Emidio weten. „Zo verdwijnen voorzieningen dus stilzwijgend. Het is natuurlijk een makkelijke bezuiniging. Maar ik vind het problematisch.” De GGD bevestigt na vragen van het AD dat het consultatiebureau in Zegveld niet terugkeert. „De coronatijd heeft ruim twee jaar geduurd. In die tijd hebben we alles ingericht in Woerden. Op dit moment hebben we niet de capaciteit en flexibiliteit om weer iets op te tuigen in Zegveld”, laat de gezondheidsdienst weten. Een slechte zaak, wat Emidio betreft. „Naast de logistieke problemen, verdwijnt er ook een stuk sociale cohesie uit het dorp. Moeders konden elkaar ontmoeten bij het consultatiebureau en dat is nu verdwenen.” Het is iets wat Spaanderman herkent. „Vroeger kon ik lekker netwerken. Ik ontmoette dan moeders die kinderen hadden die even oud waren als de mijne. Dat was superleuk. Nu ik in Woerden kom, ben ik een stuk anoniemer", vindt Spaanderman. „Het grootste verschil is dat ik in Woerden constant door iemand anders wordt geholpen. Je kan voor je gevoel niet meer alles zeggen en vragen, want er wordt minder met je meegeleefd. Dat is op zich niet erg, maar het zorgt ervoor dat er toch minder connectie is met de verpleegkundige. In Zegveld had de verpleegkundige een poortwachtersfunctie die wist hoe het er bij mensen thuis aan toeging. Dat wordt nu gemist.
Vragen aan college
De verdwijning van het consultatiebureau in Zegveld is ook in de Woerdense politiek opgevallen. Lia Noorthoek van Christenunie-SGP stelde daarom vragen aan het college. „Ik ben bang dat gezinnen die extra hulp en aandacht nodig hebben niet meer worden gezien. En daar moeten we voor waken”, vindt het raadslid.
ZEGVELD - Theo Nieuwendijk (71) en Hans van Kesteren (65) hebben dinsdagavond in De Milandhof in Zegveld de gemeentelijke zilveren speld ontvangen. Ze kregen de onderscheiding door wethouder Ma- riëtte Pennarts opgespeld voor hun jarenlange inzet voor zorgcoöperatie Zegveld Zorgt. De uitreiking vond plaats tijdens de ledenvergadering van de coöperatie waar afscheid werd genomen van de twee bestuursleden.
Theo is in 2006/2007 naar Zegveld gekomen om samen met zijn vrouw als zorgondernemers het Thomashuis op te zetten. Hij raakte als snel betrokken bij het dorp en kwam via het Dorpsplatform terecht bij het oprichten van Zegveld Zorgt. Als bestuurslid voerde hij overleggen met instanties, stelde brieven op, maakte presentatie, hielp mee vergaderingen voorbereiden en deed fondsenwerving. Zijn ervaring als zorgondernemer kwam daarbij vaak goed van pas.
Nieuwe ideeën
Hans van Kesteren was eveneens een actief bestuurslid bij Zegveld Zorgt. De Zegvelder hield zich bezig met het overleg met verschillende instanties, het ontwikkelen van nieuwe ideeën, het organiseren van thema-avonden en de voorbereiding en het leiden van de bestuursvergaderingen. Een groot project waar Hans en Theo zich allebei voor hebben ingezet is de totstandkoming van ouderenhuisvesting De Pionier: 23 appartementen en een ontmoetingsruimte waar activiteiten worden gehouden. Mede door hun vasthoudendheid en doorzettingsvermogen is De Pionier uiteindelijk tot stand gekomen.
ZEGVELD - De Milandhof in Zegveld is op vrijdag 2 juni het decor van Marco’s Zomerfeest. Het is Marco den Hollander gelukt een groot aantal bekende artiesten naar het dorp te halen. De line-up bestaat uit: René Schuurmans, John de Bever, Henk Bernard, One Two Trio, Yosee, Justen de Wildt en John Spencer. De presentatie is in handen van Taeke Wouda. Er zijn zowel staan- als zitplaatsen beschikbaar. Kaarten zijn te reserveren via: 06-11000474. Er is ook een busservice. De bus rijdt vanuit Alphen aan den Rijn, Aarlanderveen, Nieuwkoop en Noorden naar Zegveld. Een retourticket voor de bus is 15 euro.
ZEGVELD - Theo Nieuwendijk (71) en Hans van Kesteren (65) zijn gisteravond onderscheiden met de gemeentelijke zilveren speld. Ze kregen de onderscheiding door wethouder Mariëtte Pennarts opgespeld voor hun jarenlange inzet voor de zorgcoöperatie Zegveld Zorgt.
Nieuwendijk is in 2006/2007 naar Zegveld gekomen om samen met zijn vrouw als zorgondernemers het Thomashuis op te zetten. Hij raakte als snel betrokken bij het dorp en kwam via het Dorpsplatform terecht bij het op richten van Zegveld Zorgt. Als bestuurslid voerde hij overleg met instanties en deed hij bijvoorbeeld aan fondsenwerving. Hoewel de Woerdenaar al jaren niet meer in Zegveld woont, is hij nog steeds actief voor de Zegveldse samenleving. Zijn ervaring als zorgondernemer kwam daarbij vaak goed van pas, zo werd tijdens de afscheidsverga dering in de Milandhof gememoreerd.
Zegvelder Van Kesteren, die ook afscheid nam, hield zich bezig met het overleg met instanties, het ontwikkelen van nieuwe ideeen en het organiseren van thema-avonden. Een groot project waar de beide aftredende bestuursleden zich voor hebben ingezet is de totstandkoming van ouderenhuisvesting De Pionier: 23 appartementen en een ontmoetingsruimte. Hiervoor werd samen opgetrokken met het Dorpsplatform Zegveld, Cazas Wonen en de gemeente.
door Ruud F. Witte
ZEGVELD - In Zegveld wordt zaterdag 1 april de vijfde editie van Rondje Zegveld gehouden. Het is een hardloopevenement met afstanden van 5 en 10 kilometer.
Het evenement steunt altijd een aantal goede doelen in het dorp. Dit jaar gaat de opbrengst naar de plaatselijke muziekvereniging Kunst Na Arbeid. De vereniging wil graag de oude instrumenten vervangen voor nieuwe. De start van Rondje Zegveld is om 14.00 uur bij supermarkt Coöp en de Milandhof. Om 13.30 uur begint de kinderloop. En zijn prijzen voor de nummers 1, 2 en 3 bij de mannen en vrouwen op beide afstanden. Voor de kinderen, die 1500 meter lopen, is er geen prijsuitreiking. Er ligt voor alle deelnemers een medaille klaar als herinnering.
Voorinschrijven kan op www.rondjezegveld.nl. Op de dag zelf is inschrijven eveneens mogelijk, maar er dient wel contant betaald te worden.
ZEGVELD - Op initiatief van D66 is er vrijdag 31 maart een bijeenkomst in de Milandhof om in gesprek te gaan over het voorzieningenniveau in Zegveld. Tijdens de avond zijn er een paar sprekers met een kort praatje, waaronder Lauw Uittenbogaard van de Milandhof en oud-dorpswethouder van Zegveld George Becht. De bijeenkomst is bedoeld om op te halen wat er leeft bij de Zegvelders en in het bijzonder hun verenigingen. Zijn er voldoende voorzieningen? Wat mist er? Wat zouden bewoners zelf of de gemeente kunnen doen om een eventueel tekort aan voorzieningen op te vangen? De aandacht gaat speciaal uit naar sport, winkels, onderwijs en kinderopvang, huisarts en tandarts en natuurlijk de verenigingen in Zegveld. De bijeenkomst begint 20.00 uur. Entree is gratis, voor koffie wordt gezorgd.
ZEGVELD - Culturele Stichting Zegveld heeft de datum voor Zegveld Zomert vastgesteld. Het dorpsfeest vindt plaats op zaterdag 1 juli. De locatie van afgelopen editie was een succes, dus ook dit jaar wordt Zeg-veld Zomert gehouden op de parkeerplaats naast De Florijn. Culturele Stichting Zegveld is inmiddels gestart met de eerste voorbereidingen. Bezoekers kunnen deze dag genieten van allerlei attracties, activiteiten (voor alle leeftijden), een hapje en een drankje en natuurlijk muziek.
Deze week is begonnen met het onderhoud aan de Julianabrug in Zegveld. Onder en naast de brug worden het beton en de beschoeiing gerepareerd en de brugleuning krijgt een nieuwe laag verf. Het onderhoud duurt ongeveer drie weken. De Julianabrug blijft open tijdens het onderhoud. Behalve als de straat en het asfalt worden gerepareerd. Verkeer kan dan gebruik maken van de naastgelegen Bernhardstraatbrug.
Melkveehouders in De Meije verkeren in grote onzekerheid. Hun bedrijven moeten weg om plaats te maken voor natuur. Op de keukentafel van hun boerderij ligt een stapel kaarten. Gestuurd door mensen die Maarten en Maaike Vergeer een hart onder de riem willen steken. “Ik ken de afzenders niet, maar het doet wel goed dat mensen aan je denken”, zegt Maaike. Het stel runt een melkveehouderij in De Meije, met 70 koeien. Die grazen in het land tegenover hun boerderij, aan de overkant van het riviertje de Meije. De provincie Zuid-Holland wil de stikstofuitstoot daar naar nul brengen in 2030. “Dat betekent geen koe meer in de wei en het einde van de landbouw in deze polder”, verzucht Maarten.
Leeg
Hij is niet de enige boer die moet vertrekken uit de Meijegraslanden, het weidegebied aan de zuidkant van het Natura2000-gebied Nieuwkoopse Plassen. Het voortbestaan van acht andere boerenbedrijven die land hebben in het gebied en vier bedrijven die er vee hebben lopen hangt aan een zijden draadje. “Die hele polder moet leeg, om er natuur aan te leggen. Het resultaat van handjeklap tussen allerlei overheden.” De boeren voelen zich besodemieterd. “Wij kregen een uitnodiging van de provincies Zuid-Holland en Utrecht dat die op 14 februari plannen zouden presenteren voor de toekomst van dit gebied, mét boeren. Dat vonden wij een positief signaal. Vervolgens valt er op vrijdagmiddag 10 februari nog brief op de mat. Of we die maandag 13 februari op het gemeentehuis in Nieuwveen willen zijn. Daar wordt je dan verteld datje je bedrijf moet beëindigen.”
Droom
Die boodschap is hard aangekomen. Zo ook bij Sandra en Richard van Vliet, die even verderop in het dorp net naast de kerk een melkveebedrijf met 75 koeien runnen. Tien jaar geleden gingen zij met de buurman in maatschap. Dit omdat er geen opvolger klaarstond voor zijn boerenbedrijf. “Voor ons kwam daarmee een droom uit”, vertelt Sandra. “Een dag na de inhuldiging van Willem-Alexander als koning zijn wij begonnen.”
Dat zij en andere agrariërs in de Meijegraslanden nu worden gedwongen om te stoppen voelt onrechtvaardig. Wantjzij stoten nauwelijks stikstof uit, zo blijkt uit de cijfers. Bovendien gaat het de goede kant op met de natuur rond de Nieuwkoopse Plassen. “Het was nota bene de provincie zelf die dat op 1 februari in een rapport naar buiten bracht. Waarom moeten wij dan weg, vraag ik mij af?”
Het krioelt van het leven in de percelen waar haar koeien grazen. “Als ik op een zomeravond ga kijken in het land, zie ik dartelende hazen, weidevogels in de lucht en slootkanten vol bloemen. Af en toe springt er een kikker weg of vliegt er een libelle voorbij. Daar kan ik intens van genieten.” De boeren in De Meije laten zich dan ook niet zonder slag of stoot wegjagen. “Dit is ons leven, het leven waar wij van houden.”
Onzekerheid
De hele situatie zorgt bij alle betrokken boeren voor onrust en stress. “Het beheerst je leven”, erkent Maaike. “De onzekerheid vreet aan je. Er is nog zóveel onduidelijk.” Ze wijst naar buiten, naar haar kinderen die op het erf spelen. “Opgroeien op de boerderij is het mooiste wat er is. Zij vragen nu of we hier weg moeten. Op zulke momenten moet ik echt even mijn verdriet wegslikken.”
Niet alleen de toekomst van de agrariërs, maar ook dat van het buurtschap ziet er somber uit. “Boeren nemen in De Meije een hele belangrijke plaats in”, zegt Sandra. “Als zij vertrekken, heeft dat grote gevolgen. Ze gaan hier naar de kerk, doen vrijwilligerswerk, zijn lid van verenigingen en hun kinderen zitten op de dorpsschool.”
Die schoolkinderen staan in het voorjaar achter het hek als de koeien van Sandra en Richard na maanden in de stal te hebben gestaan voor het eerst weer naar buiten mogen. “Da’s altijd een prachtig gezicht als die dansend en springend de wei in rennen.”
Kringloop
Dat diezelfde koeien zorgen voor een teveel aan stikstof ziet zij anders. “Het mestprobleem is vooral een papieren probleem. De hoeveelheid mest die wij gebruiken op het land is minimaal. Mest heeft bovendien een kringloop: de koe eet gras en geeft melk en poep. Melk gaat naar de consument en de poep belandt op het grasplantje dat ervan groeit. De koe eet vervolgens het gras weer op waarna de kringloop rond is.”
Maarten denkt dat het besluit nog wel eens kan worden teruggedraaid. Met name omdat de provincie Zuid-Holland veel te ver vooruit loopt. “Pas in april wordt duidelijk wie de piekbelasters zijn, de grootste uitstoters van stikstof. Daarna maken ze bekend welke regelingen er komen voor bedrijven die eventueel moeten worden verplaatst of uitgekocht.”
Zelf weet hij ‘totaal niet’ waar hij aan toe is. “Het liefst ga hij door in De Meije. “Ik ben hier geboren en ga hier ook het liefste dood. Veel van onze familieleden wonen in De Meije. Onze boerderij is ook al generaties lang in de familie. Ik hoop dit bedrijf weer een stukje mooier te maken en door te geven aan de volgende generatie.”
Verzet
Al eerder werd de polder bedreigd door de aanleg van natuur. In 2011 lagen er plannen om er een moeras aan te leggen. Onder het motto ‘stop de kolder, geen moeras in onze polder’ kwamen omwonenden in verzet. Met succes. En ook nu weer is er een protest op touw gezet. Door de stichting Behoud ons polderlandschap (Bop).
Maarten hoopt dat dit protest gaat helpen. Want als de aanleg van natuur doorgaat, betekent dat volgens hem vrijwel zeker het einde van het oer-Hollandse landschap rond De Meije. Veel vertrouwen in de natuurorganisaties heeft hij namelijk niet. “Ga kijken bij Nieuwkoop, dan kun je met eigen ogen zien wat er gebeurt met zo’n gebied. Ze laten de boel verwilderen en verruigen. Dat noemen ze dag ‘robuuste natuur’. Misschien dat er nog een paar koeien grazen, maar die mooie polder zoals -ie er nu bij ligt ben je voor altijd kwijt.”
ZEGVELD - Gerwin Verlaan is op schot. De aanvaller van Siveo ‘60 staat op elf treffers waarvan hij er acht na de winterstop maakte. In de drie seizoenen die in de afgelopen vijf jaar werden uitgespeeld scoorde Verlaan respectievelijk 26, 22 en 20 keer. Al jaren is hij dus een gewaardeerde, aanvallende kracht. Maar dit seizoen wilde het maar niet lukken. Hij kwam in de eerste seizoenshelft tot maar drie treffers, maar scoort na de winterstop aan de lopende band. “Het grote verschil zit denk ik in het ritme”, zegt Verlaan. “Ik heb nu weer een aantal wedstrijden achter elkaar kunnen voetballen. Dan kom je gewoon weer in een flow terecht.”
Verlaan weet niet helemaal waar zijn productie nu ineens vandaan komt, maar haalt een alom bekende anekdote over Ruud van Nistelrooij op. “Misschien dat mijn ketchupfles wel is open gegaan. Nu was ik voor de winterstop ook wel geregeld geblesseerd. Ik had last van mijn rib, knie en lies. Ik ben zelfs nog in Nijmegen bij een speciale ‘liesdokter’ geweest. Het gaat nu weer goed en ik kan hele wedstrijden aan.’
Voor Verlaan vormde een uitduel met Stolwijk het dieptepunt. Bij de laagvlieger werd verloren. “We snakten toen echt naar de winterstop. Toch is de sfeer bij ons altijd goed, of we nu winnen of verliezen. We zijn allemaal vrienden, drinken een biertje en gaan na de wedstrijd op stap. Toch keken we elkaar wel eens aan toen we in de gevarenzone waren beland. ‘Wat zijn we nu aan het doen?’ Dat was niet Siveo ’60-waardig. Kampioen zullen we ook niet worden, maar in de subtop horen we wel thuis.”
Voor Siveo ‘60 stonden na de winter niet de gemakkelijkste tegenstanders op het programma. Zo werd er gewonnen van Rohda ‘76, Perkouw en van Zwammerdam. “Ik ben in ieder geval blij dat we die onderste plekken wat achter ons hebben kunnen laten. We moeten nu ook niet te ver vooruit kijken, maar de blik kan wel voorzichtig omhoog gericht worden. Laten we eerst dit niveau maar vasthouden. Het is nu vooral zaak om fit te blijven. Dan kijken we over een paar weken wel weer omhoog.”
Jan Belt en Dennis l’Ami
NIEUWKOOP/MEIJE - Boeren bij de Nieuwkoopse Plassen worden niet verplicht uitgekocht. Toch zijn de agrariërs niet opgelucht. Meerdere partijen in Provinciale Staten vinden dat Zuid-Holland haar hand heeft overspeeld. Alleen excuses voor de recente gang van zaken vinden zij onvoldoende. Daarom kwam JA21 bij de vergadering van Provinciale Staten met het voorstel om verplichte uitkoop van boeren te schrappen.
Ook vindt deze partij dat een eerder door de boeren in de Meije gemaakt beheerplan, het uitgangspunt moet zijn bij de gesprekken die de provincie nog wil gaan voeren. „We begrijpen hun emoties en willen het vertrouwen herstellen”, zei gedeputeerde Jeannette Baljeu (stikstof) hierop. „Voor 1 juli moeten we als provincie een plan inleveren bij het rijk, met daarin de doelen die we willen halen en hoe we die willen halen”, zegt gedeputeerde Meindert Stolk „Daar zijn we nu druk mee bezig.”
Stolk: „Wat eerder niet goed gegaan is, is dat we in feite voorbarig en voortijdig conclusies wilden gaan trekken. En dat daarbij de indruk ontstond dat de boeren niet meer meededen. Dat is wat we niet willen en wat niet had mogen ontstaan. Dus zetten we een stap terug om weer met alle betrokken partijen om tafel te gaan, om te zoeken naar oplossingen.”
„Ik moet nog zien of de de bestuurders die er uiteindelijk over gaan deze opdracht van Provinciale Staten zullen uitvoeren”, reageert Sjaak Voorend. Deze boer uit de Meije komt op voor de veehouders in het gebied. „Wij zijn het vertrouwen kwijt in de provincie Zuid-Holland. Er is gewoon te veel gebeurd.”
Kunstenaar Luuk van dagbestedingscentrum Atelier De Schuur in Zegveld kan zich helemaal uitleven: hij beschildert een deel van een scootmobiel met felle en vrolijke kleuren. De unieke en kunstzinnige scootmobiel komt in de showroom te staan van het pas geopende Woerdense filiaal van de Scootmobielspecialist. Marcus Brekelman van de winkel aan de Bierbrouwersweg zegt de opening van de zaak niet ongemerkt voorbij te willen laten gaan. „Iedereen in Woerden kan iemand aanmelden om kans te maken een week lang gratis deze bijzondere scootmobiel te gebruiken”, zegt Brekelman van de Scoot-mobielspecialist. De zaak is al open, maar de officiële opening is eind maart.
Koeien in de wei, dartelende lammetjes, kakelende kippen, weilanden, weidevogels,wilgen-bosjes, riet en mooie sloten. Dat is toch ook het beeld dat u voor zich ziet als u aan de Meije denkt?
Wat wij graag zouden willen? Dat er écht samen gekeken wordt naar oplossingen (want die zijn er), dat er écht overleg gevoerd wordt, dat het verdrijven van gezinnen écht een laatste oplossing is in plaats van haastwerk.
Deze flyer is een initiatief van en Niet-boeren #BehoudOnsPolderlandschap (BOP) Ben je het met ons eens en wil je helpen? Maak dan een foto van deze flyer en plaats ‘m op je social media naar keuze (Facebook, Instagram, LinkedIN, TikTok, Twitter) gebruik #BehoudOnsPolderlandschap en/of plak de flyer achter je raam van je auto, huis of schuur en volg ons via Facebook en instagram op @BehoudOns Polderlandschap
ZEGVELD - De provinciale fractie van de Christenunie bracht zaterdag een bezoek aan Zegveld. Tijdens dit bezoek stonden het heden en de toekomst van het dorp centraal.
Met bewoners van seniorencomplex De Pionier werd koffie gedronken in de ontmoetingsruimte. De provincie Utrecht leverde een flinke financiële bijdrage aan de gemeenschappelijke tuin. Provinciaal lijsttrekker van de Christenunie Henriette Rikkoert was onder de indruk. “Het is prachtig dat ouderen hier langer zelfstandig kunnen blijven wonen. En dan zorgt het ook nog voor verhuizingen, waardoor ook weer huizen beschikbaar komen voor jonge gezinnen in Zegveld.”
Nieuwe woningen
De groep wandelde daarna door het dorp naar de Jorai-school. Daar werd gesproken over de noodzakelijke nieuwbouw. Ook werd duidelijk dat de gemeente Woerden achter de school nieuwe huizen wil bouwen, maar dit niet is toegestaan. Er is speciale toestemming nodig om te gaan bouwen. Mede door de provinciale Christenunie is dat sinds kort een stuk makkelijker geworden voor kleine dorpen. Iets waar Daphne van der Wind, fractievoorzitter van de ChristenUnie-SGP in Woerden, blij mee is. “Woningbouw is van groot belangvoor een vitaal Zegveld. Door woningbouw groeit het aantal inwoners. Daardoor kunnen weer belangrijke voorzieningen zoals de school, de (sport)verenigingen en winkels open blijven.”
Er werd ook nog een bezoek gebracht aan de Milandhof. Het dorpshuis heeft het moeilijk door de hoge energiekosten. Met Paul Vonk spraken de fractieleden over het belang van het dorpshuis en de rol die de provincie speelt bij de toekomst van de Milandhof.
Voor haar stage aan de Hogeschool voor de Kunsten maakte Marit Snepvangers een documentaire over muziekverenigingen in Woerden.
WOERDEN - Ze gaf de documentaire de naam ‘Tutti’, dat in het Italiaans ‘allen’ betekent. “Het is een muziekterm die aanduidt dat het gehele orkest speelt”, legt Marit uit.
Vier maanden lang volgde ze twee fanfares (Kunst na Arbeid uit Zegveld en Nieuw Leven uit Kamerik) en een harmonie (De Vriendschap uit Woerden). Ze was aanwezig bij repetities, de intocht van Sinterklaas, het ophalen van oud papier en vele optredens. Ook interviewde ze enkele muzikanten over de betekenis van de vereniging in hun leven.
Leegloop
Het idee voor de documentaire kwam van Esther Didden, voorzitter van Stichting Cultuurplatform Woerden. “Ik zocht een stage en mijn stagebegeleider kende Esther”, vertelt Marit. “Zij vroeg of ik misschien interesse had om een documentaire te maken over de leegloop bij muziekverenigingen. Dat leek me wel interessant.”
Heel veel kennis over fanfare- en harmoniemuziek had de 23-jarige studente tot voor kort niet. “Ik woon al m’n hele leven in Utrecht en ben gewoon niet zo bekend met de dorpscultuur. Mijn beeld van de fanfare was dat van een groep muzikanten die door de straten loopt met inwoners van het dorp die langs de weg staan. Dat beeld heb ik toch wel bij moeten stellen.”
Want het fanfareleven gaat om veel meer dan alleen met elkaar muziek maken. Zo viel het Marit tijdens het filmen op hoe hecht de leden van de muziekverenigingen met elkaar zijn. “Er heerst echt een familiegevoel’, zegt ze. “Iedereen is vertrouwd met elkaar en leden hebben ook alles voor elkaar over. Die saamhorigheid is wel heel bijzonder.”
Moeder
Ze volgde vier muzikanten. Zo interviewde ze de 22-jarige Tineke, die al sinds haar jeugd lid is van Nieuw Leven. Bij Kunst na Arbeid had ze een gesprek met Gerdi (56), die fungeert als een soort ‘moeder’ van de fanfare. Bij De Vriendschap portretteerde ze twee leden: Sebastiaan van 15 en zeventiger Ben. “Het leeftijdsverschil tussen deze twee is groot. Om die reden vond ik het mooi om hen te volgen.”
Over de toekomst van de muziekverenigingen is ze somber, vooral omdat het ledental maar blijft dalen. Nieuwe aanwas is er nauwelijks. “Nieuw Leven telt 15 leden en bij Kunst na Arbeid musiceren ze met 27 leden. Ik weet echt niet of die twee verenigingen over tien jaar nog bestaan. Het zou zonde zijn als ze verdwijnen, want deze verenigingen zijn een verbindende factor in het dorp.”
Bioscoop
Dat haar twintig minuten durende documentaire op 20 maart in bioscoop Annex Cinema is te zien vindt ze bijzonder. “Dat had ik nooit verwacht toen ik begon met filmen.” ‘Tutti’ begint om 20.45 uur vertoond. De toegang is gratis. Kaartjes zijn te reserveren via de website van Cultuur Platform Woerden. De capaciteit is beperkt, dus het advies is om een kaartje te reserveren.
DE MEIJE - Het uitkopen van de boeren in de Meije-graslanden rond Nieuwkoop gaat minimaal 25 miljoen kosten. Dat is verspilling van belastinggeld, want het effect op de natuur is nihil, zegt landbouwkundige Wim Kromwijk. Het is voor Kromwijk onbegrijpelijk dat de provincie Zuid-Holland de boeren weg wil hebben, terwijl Schiphol met rust wordt gelaten. „Nieuwkoop ligt letterlijk onder de rook van Schiphol.” Kromwijk heeft op persoonlijke titel een brief naar Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland gestuurd. Hierin neemt hij het op voor de veehouders en wil hij antwoorden op zijn vragen van verantwoordelijk CDA-gedeputeerde Meindert Stolk.
Wijken voor natuur
Die ligt onder vuur nadat hij vorige maand twaalf boeren in de Meije-graslanden te kennen had gegeven dat ze moeten wijken voor natuur. De provincie wil hier de uitstoot van stikstof voor 2030 terugbrengen naar nul. Dit leidde tot veel onrust onder veehouders rond de Nieuwkoopse Plassen. Kromwijk is al ruim 30 jaar voor zowel overheid als bedrijfsleven bij de mest- en ammoniakproblematiek betrokken en geeft politici, boeren en organisaties advies hierover. Het steekt hem dat de boeren rond Nieuwkoop het kind van de rekening dreigen te worden, terwijl hun bijdrage in de uitstoot van stikstof nihil is. „De boeren uitkopen kost minimaal 25 miljoen. Dan zit ik nog aan de krappe kant. De winst voor de natuur is er niet. Het is dus geldverspilling.” Volgens Kromwijk heeft de gedeputeerde een enorme blunder gemaakt.
door René Cazander