Maandenlange kaastour voor goed doel bijna klaar

Rob van Hoogdalem eindigt zijn vijf maanden durende kaastour door Nederland volgende week zaterdag in zijn woonplaats Woerden.
Om 11.00 uur begint een feestelijk programma op het Kerkplein als Van Hoogdalem komt aanrijden op zijn antieke tractor met daarachter zijn wagen. Hierin heeft hij de afgelopen vijf maanden gebivakkeerd.
Van Hoogdalem is vijf maanden op pad geweest en heeft onderweg onder meer kazen verkocht voor het Samen Sterk Huis Woerden en andere centra in het land die hem actief steunen.
Voor de feestelijke noten lopen muzikanten van Excelsior Woerden voorop. Er zijn wat korte toespraakjes, het Samen Sterk koor van het Samen Sterk Huis zingt een aantal liedjes waarmee het hoopt op nieuwe zangers en zangeressen.
Ook is er een veiling onder leiding van André van der Heijden van Purple Haze. Onder de hamer komen diverse kunstwerken van kunstenaars uit het hele land, die dit spontaan aan Van Hoogdalem hebben geschonken. Als klapstuk van de veiling komt de kar van Rob onder de hamer.

Bron: AD woerden 22 september 2023

Welkom bij de Buurttent

De gemeente, politie, boa's, Gro Up Buurtwerk (jongerenwerk) en Cazas Wonen (Groenwest) gaan graag met u in gesprek over de veiligheid en het leef- en woonplezier in Zegveld. Op dinsdag 26 september staat de Buurttent van 16.30 tot 17.30 uur op de hoek van de Dorpsstraat en de Prins Bernhardstraat.
De gemeente vindt een veilige leefomgeving en plezierig wonen belangrijk en werkt samen met netwerkpartners, zoals de politie, de boa's, Gro Up Buurtwerk (jongerenwerk) en Cazas Wonen (Groenwest), aan deze onderwerpen. Daarom organiseert de gemeente in samenwerking met deze partijen een Buurttent in Zegveld. We gaan graag met u in gesprek over de veiligheid en leef- en woonplezier in uw dorp en hopen zo nog beter werk te kunnen leveren. U bent van harte welkom!

Bron: Het Kontakt 21 september 2023

Tekenworkshop

ZEGVELD - In Zegveld is zaterdag op 23 september voor de 29e keer de Goede Doelen Dag. Op Molenweg 39 staan van 10.00 tot 15.00 uur tientallen kramen vol artikelen. Het aanbod varieert van boeken tot bakmixen en van soap bars tot speelgoed. Er is ook een kraam met tweedehands spullen. Daarnaast verzorgt illustrator Daan van Oostenbrugge een workshop tekenen. Opgeven hiervoor kan bij Janneke den Draanen via: 06-55517208. ; Deelname kost 7,50 euro voor kinderen van 7 t/m 12 en 12,50 euro voor 12+

Bron: Het Kontakt 21 september 2023

Dames zoeken trainster 

ZEGVELD - Een groep dames van 30 tot 70 jaar is hard op zoek naar een nieuwe train(st)er voor hun wekelijkse uurtje gymnastiek. De les is op woensdagavond van 19.30 tot 20.30 uur in de Milandhof in Zegveld. Muziekinstallatie is aanwezig; vergoeding in overleg. Wie interesse heeft, kan contact opnemen met Annie Biemond: 0348-691608.

Bron: Het Kontakt 21 september 2023

Bubbelend bijdragen aan duurzamere voetbalclub

Ruud F. Witte

Voetbalvereniging Siveo wil verduurzamen en daarvoor is geld nodig. Hiervoor komen acties als een benefietwedstrijd en een veiling. Er kan onder meer worden geboden op het volgen van een wedstrijd in een jacuzzi.

Zegveld - Siveo (Sport is Vreugde en Ontspanning) zegt een grote maatschappelijke functie te vervullen in het dorp. Met 350 leden is het de grootste sportclub in Zegveld. De club noemt zich een pleisterplaats voor jong en oud en is daarmee een van de belangrijkste voorzieningen in het dorp.
Het bestuur voelt zich verantwoordelijk om het energieverbruik terug te dringen en zo bij te dragen aan een schonere wereld. Maar ook de explosief gestegen energielasten, die fors op de begroting drukken, maken het noodzakelijk om snel te verduurzamen. „Het clubgebouw dateert uit de jaren tachtig en dat merk je. Isolatie was toen nog niet zo’n ding. We moeten nu wel.”
Het is allemaal snel gezegd, maar de andere kant van de medaille is de rekening, erkent voorzitter Eric van den Hoeven. „We hebben het over een totale investering van meer dan twee ton. Een groot deel van het geld is al binnen, dankzij een subsidie van Bosa, de subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties.”
Adopteren
Ook het VSB Fonds Woerden en de Rabobank hebben financiële bijdragen toegezegd. „We hopen verder dat de gemeente een subsidie-aanvraag honoreert en we leggen als club zelf ook geld op tafel. De rest, 80.000 euro, moet uit acties van de leden komen. Een van de dingen die al lukt, is de campagne ‘adopteer een zonnepaneel’. ”
Twee van die leden die in actie komen, zijn Luuk Blonk (26) en Erik de Kruijf (27), beiden spelend in het eerste (4de klasse). Ze voetballen bij Siveo sinds ze 6 jaar oud waren. Omdat ze geen huis in het dorp hebben kunnen vinden, wonen ze inmiddels in Woerden. „Daar heb je ook voetbalverenigingen, maar Siveo is mijn kluppie”, zegt Blonk.
Thuiskomen
De Kruijf knikt instemmend. „Ik heb hier altijd gespeeld. Hier zijn mijn vrienden. Ik woon in Woerden, maar mijn hart is hier.” Dat betekent, erkent Blonk, wel drie keer in de week van Woerden naar Zegveld fietsen om te trainen en te spelen. „Het voelt elke keer weer als thuiskomen.” De verbondenheid met Siveo was voor beiden de reden om naar het bestuur te stappen met het plan om een benefietwedstrijd te organiseren. Ze wilden iets terugdoen voor hun vereniging. „Dat hebben we al snel omarmd”, zegt Van den Hoeven. „Dat de jongeren zelf in actie komen voor onze actie, is geweldig. Wij doen de verduurzaming immers niet alleen voor onszelf, maar vooral voor de jeugd. Dat die op een mooi en duurzaam complex kan blijven voetballen.”
Avontuur
Die benefietwedstrijd is morgen op sportpark De Beemd aan Milandweg. Een oud-dameskampioensteam treedt dan aan tegen een All-stars damesteam en het kampioensteam van Siveo-1 uit het jaar 2000 komt uit tegen een team dat in de jaren 2008 en 2009 promoveerde. Er zal die avond een rad van avontuur worden gedraaid en een veiling worden gehouden van ludieke items.
„Een van de leukste items op de veiling is het in een jacuzzi kijken naar een voetbalwedstrijd hier", zegt Blonk met een grote glimlach. „Daar zal best veel belangstelling voor zijn, hopen we.”
Niet alleen om die reden kijkt het drietal uit naar vrijdagavond." We hopen op mooie wedstrijden, een goede sfeer en een leuke derde helft’. Dat hoort ook wel bij zo'n belangrijke avond”, zegt De Kruijf.

Bron: AD woerde 14 september 2023

Goede Doelen Dag

ZEGVELD - Op 23 september is het in Zegveld tijd voor de 29e Goede Doelen Dag! Op Molenweg 39 staan van 10.00 tot 15.00 uur tientallen kramen klaar met voor ieder wat wils. Dat gaat van boeken tot bakmixen en van soap bars tot speelgoed. Er is een springkussen voor de kinderen en er zijn diverse oud-Hollandse spellen te doen met leuke prijzen. Gezelligheid verzekerd, dus. Kom samen langs, de koffie staat klaar. Iedereen is welkom. 

Bron: Het Kontakt 14 september 2023

Deze kerk is van iedereen

Paul van den Dungen

Nieuw informatiebord hervormde kerk Zegveld vertelt de historie en nodigt iedereen uit om een kijkje te komen nemen

Zegveld - Dorpswethouder Arjan Noorthoek verrichtte onlangs de officiële onthulling van het infobord bij de hervormde kerk. Bernard van Dam, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters van de hervormde kerk aan de Hoofdweg in Zegveld zei in zijn openingswoord dat zij als kerkelijke gemeente de ‘kerk op het dorp’ willen zijn. Daarvoor stellen zij graag de kerk open en ook het terrein er omheen, zodat dorpsgenoten of voorbijgangers kennis kunnen maken met de geschiedenis van deze kerk.
Van Dam: “Vandaag kijken wij terug op de restauratie van de kerk en directe omgeving. Daaraan hebben heel veel mensen een bijdrage geleverd, inclusief de uitbreiding van de begraafplaats en de herinrichting van het terrein. In 2017 gestart en nu, zes jaar later mogen we het behaalde resultaat feestelijk afsluiten. De totale kosten bedroegen 8 ton, waarvoor grond- en graafwerk is verricht maar ook het timmerwerk, elektra, loodgieterswerk, betonwerk, het bikken van stenen, tuinierswerk, schuren van kerkbanken, het schoonmaken van het schilderwerk, nieuwe ledverlichting, restauratie van het kerkorgel en uitstekende digitale verbindingen. De uitbreiding van de begraafplaats zorgt dat er straks 110 extra begraafplekken bij komen. Het college is dankbaar voor al die mensen, vrijwilligers, com-missieleden, gemeenteleden, dorpsgenoten, gemeente Woerden, betrokken bedrijven en instanties en zoveel meer betrokken inwoners van dit kleine dorp. Ook de archeoloog Robert Hoegen uit Zeist heeft met zijn diepgravende werkzaamheden een grote bijdrage geleverd aan de geschiedenis van onze kerk.”
Arjan Noorthoek, dorpswethouder van Zegveld, sprak in zijn toespraak over het ontstaan van deze kerk. “De eerste kerk op deze plek en in 1312 gebouwd in opdracht van de bisschop van Utrecht was een houten gebouw. Rond 1500 vervangen door een grotere kerk van baksteen met het koor naar het oosten gericht en met een toren aan de westkant. Na een verbod op de rooms-katholieke godsdienst, kwam er pas in 1595 een calvinistische predikant naar Zegveld.”
Het informatiebord vermeldt veel wetenswaardigheden over de kerk. Als in 2019 onder de kerk en de toren een nieuwe fundering wordt aangebracht, worden oude grafzerken en restanten van de fundering van de vroegere kerkgebouwen blootgelegd. Een aantal graven is inmiddels opgenomen in de nieuwe kerkvloer. Buiten de kerk is in 2023 de voet van een pilaar uit 1741 aangetroffen, die links naast de zijgevel zichtbaar is in de kerktuin.

Begraafplaats
Na de onthulling van het informatiebord bracht de wethouder met de Kerkrentmeester Bernard van Dam nog een bezoek aan de begraafplaats, waar zichtbaar werd welk deel zorgde voor de 110 extra be-graafplaatsen. Hierna was er in de kerk voldoende tijd om bij te praten en te kijken naar de foto's, tekeningen en vondsten, waarbij orgelmuziek voor een passende begeleiding zorgde.

Bron: Het Kontakt 14 september 2023

Siveo ‘60 gaat voor duurzaam complex

ZEGVELD - Een enthousiaste club vrijwilligers van de Zegveldse voetbalvereniging Siveo ‘60 onderzoekt al geruime tijd hoe het sportcomplex kan worden verduurzaamd. Het bestuur voelt zich verantwoordelijk om het energieverbruik terug te dringen om zo bij te dragen aan een schonere wereld.
Een werkgroep ‘verduurzaming’ heeft plannen gemaakt om het energieverbruik terug te dringen en een grote besparing op de energielasten van het ruim veertig jaar oude complex te bereiken. De plannen voorzien in het aanbrengen van spouwisolatie, dubbel glas met kunststof kozijnen, hét isoleren van het dak en vloer van de kantine én het plaatsen van 64 zonnepanelen. Dat kost veel geld, geld dat de ver-eniging gezien de penibele financiële situatie niet heeft. Daarom zijn er diverse acties bedacht om de benodigde middelen binnen te krijgen. Zo wordt een beroep gedaan op de Zegveldse ondernemers en worden ook leden en inwoners benaderd om de vereniging te hulp te schieten. Hiervoor is onder de naam ‘Blauw Geel Zonnepaneel’ een actie op touw gezet waarbij men de vereniging kan steunen door bijvoorbeeld een zonnepaneel te adopteren. Verder wordt op 15 september een benefietwedstrijd georganiseerd. Hierbij zal een oud dames-kampioensteam aantreden tegen een All-star damesteam en zal het kampioensteam van Siveo-1 uit het jaar 2000 uitkomen tegen een team dat in de jaren 2008 en 2009 promoveerde. Er zal die avond een Rad van Avontuur worden gedraaid en een veiling worden gehouden van vooral ludieke items. Daarbij is ook een optreden van de Bodegraafse volkszanger Hugo Beijeman, die in het verleden voor veel gezellige avonden garant stond. Een mooie start van een duurzame toekomst?

Bron: Het Kontakt 14 september 2023

Een muil en een oude schoen

In september 2022 was er een bijzondere vondst in Zegveld. Er werd toen grond afgegraven om de begraafplaats achter de hervormde kerk uitte breiden. Daarbij kwamen twee stukken leer tevoorschijn. Het bleek te gaan om een eeuwenoude schoen en een muil. De gemeente heeft deze laten conserveren, zodat ze goed bewaard blijven. Komend weekend kunt u ze bewonderen tijdens de Open Monumentendag.
Waar zijn ze te zien?
De muil is inmiddels te zien in de vaste tentoonstelling op de zolder van het Stadsmuseum in Woerden. De schoen kunt u vanaf Open Monumentendag bekijken in de hervormde kerk van Zegveld. Het gaat om een linkerschoen van een mannenpaar - maat 40. De schoen is bijna compleet. Alleen een deel van de zool en hak ontbreken. De schoen is gemaakt tussen 1660 en 1725.
Scheefstaande teen
Leuk weetje is dat de drager van de schoen een scheefstaande grote teen moet hebben gehad. Dat is af te leiden uit de slijtagesporen op de schoen. Door de knobbel op de voet van de eigenaar moest het leer op deze plek meerdere keren gerepareerd worden.
Open Monumentendag
De gerestaureerde kerk in Zegveld is één van de vele monumenten die meedoen aan Open Monumentendag op 9 en 10 september. Het thema is 'Levend Erfgoed', anders gezegd: culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden. Kijk voor het programma op www.openmonumentendag.nl/woerden .

Bron: Het Kontakt 7 september 2023

Mysterie opgelost! Hier komt de naam van het dorp Zegveld vandaan

Nick van Rookhuijzen

Het dorp Zegveld hoort sinds 1989 bij de gemeente Woerden en heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de elfde eeuw. Maar wanneer is Zegveld ontstaan en waar komt de naam vandaan? Voor het antwoord op deze vragen gaan we terug in de tijd.
Het ontstaan
In de elfde eeuw zorgen kolonisten dat het land ten noorden van Woerden geschikt wordt voor landbouw. Zegveld (toen nog Segvelt) is één van de dorpen die in deze periode ontstaat. Aan het begin van de veertiende eeuw komt er een kerken rondom de kerk vormt zich de kern van het boerendorp. Uiteindelijk groeit Zegveld uit tot een klein agrarisch dorp.
Tot 1958 ligt Zegveld redelijk geïsoleerd en is het dorp moeilijk te bereiken via wegen. Het transport gaat vooral via het water. Dit verandert door aanpassingen in de jaren zestig. Zo wordt het kruispunt met de Hoofdweg, de Molenweg, de Milandweg en de Middenweg aangelegd.
Het dorp wordt hierdoor beter bereikbaar.
Naamgeving
Nu weten we hoe het dorp is ontstaan. Maar waar komt de naam Zegveld vandaan? Na onderzoek in het archief van het RHC Rijnstreek en Lopikerwaard (het regionaal archief in Woerden) vinden we een mogelijke uitleg over de oorsprong van de dorpsnaam. De naam Zegveld stamt zeer waarschijnlijk af van de zegge. De zegge is een stevig soort rietgras met lange scherpe bladen dat je in veel veengebieden rondom Zegveld en Woerden kunt vinden.
Mysterie gespot?
Is jou iets opgevallen in de stad? Of heb je een brandende vraag over Woerden? Mail jouw mysterie naar woerden© indebuurt.nl.

Bron: AD Woerden 5 september 2023

 

Pin It