Zorgen bij boeren over meer natuur

Harrie van Opstal

Bodegraven/Zegveld - Meerdere boeren nabij de Nieuwkoopse Plassen blijven twijfels houden over de natuurontwikkeling. Maar wat de provincie Zuid-Holland betreft kan het plan nu door.
De onrust onder de boeren zit ’m in het natuurproject Bodegraven-Noord. Dit voorziet in 290 hectare nieuwe natuur, ter grootte van ruim vierhonderd voetbalvelden. De stukken natuur komen langs de Meijekade tussen Bodegraven en Zegveld te liggen. De kade ligt in de Meijepolder, tussen de Oude Rijn en het riviertje de Meije. Ze zijn bedoeld om de natuur van de Nieuwkoopse en Reeuwijkse Plassen met elkaar te verbinden.
Vertegenwoordiger Hugo Spruit van de groep boeren heeft er inmiddels drie inspraakbeurten in alleen al dit jaar op zitten bij de provincie Zuid-Holland. Zijn boodschap: Het is onzinnig om weidevogellandjes, voedselarme schraallanden en hooilanden aan te leggen kriskras tussen de agrarische bedrijven in dit gebied.


Het mag nu dan geen problemen opleveren met de stikstofuitstoot, maar in de toekomst zijn alsnog problemen voor de betreffende boeren te verwachten, vreest Spruit.
Wat de boeren ook dwarszit, is de houding van de provincie. Spruit: „Alle bezwaren worden terzijde geschoven omwille van 2027, het jaar waarin de natuurdoelen behaald moeten zijn.” In de onlangs rondgestuurde nieuws-brief voor het natuurproject wordt naar zijn smaak nog eens olie op het vuur gegooid. „Daarin wordt gesteld dat alles goed geregeld is, maar niets is minder waar.”
Wel is Spruit blij met de inzet van wethouder Jan Leendert van den Heuvel (natuur en milieu, SGP) van Bodegraven-Reeuwijk. „Hij heeft zijn uiterste best gedaan om de natuurterreinen verder weg te krijgen van de boerderijen.”
Vochtig hooiland
In het uiterste oosten van de Meijekade, op het grondgebied van de gemeente Woerden, is bovendien 7 hectare ingevuld met minder gevoelige natuur: vochtig hooiland. Dat is veel minder stikstofgevoelig. Maar het stelt de be-trokken collega’s allerminst gerust, liet Spruit in zijn laatst gehouden inspraakbetoog al weten. „Het is niet realistisch natuur in deze polder aan te leggen. Dit wordt een drama voor natuur én boeren.”
Maar gedeputeerde Berend Potjer (natuur, GL) van Zuid-Holland vindt dat alle voors en tegens goed zijn afgewogen, en waar nodig zijn bijgesteld. De provincie Zuid-Holland heeft 70 hectare vervangende pachtgrond beschikbaar gesteld voor boeren, die nu natuurgronden van Natuurmonumenten pachten.
Nieuwe natuur
Er wordt al zeker dertig jaar over dit plan gesproken. „Nu ontstaat duidelijkheid voor alle betrokkenen en wordt 290 hectare nieuwe natuur gerealiseerd als onderdeel van de afspraken met het Rijk in de vorm van het Natuurpact”, stelt hij in een brief aan Provinciale Staten.
„Iedereen weet nu waar hij of zij aan toe is. Die duidelijkheid is dringend nodig”, stelt de woordvoerder van Potjer desgevraagd. De plannen zijn nu dan ook ter inzage gelegd voor de officiële inspraak.
Volgens de planning kan in juli een aannemer worden gekozen die vervolgens in de volgende twee winters aan het werk gaat. De natuurterreinen kunnen dan in april 2026 gereed zijn.

Bron: AD Woerden 29 december 2023

Beau kookt gezonde maaltijden en brengt ze naar Woerdenaren

Kirsten Bliekendaal

Voor vijf euro kookt en bezorgt Beau Dwars (32) een verse maaltijd. Klinkt als onmogelijk, toch doet de Zegveldse het. Ze vindt dat iedereen recht heeft op een gezonde maaltijd. "Dat mensen op tosti's leven, gaat mij aan het hart."
Een paar weken geleden begon Beau Dwars met haar maaltijdservice Dwars op Tafel. Op het aanrecht staat een schaal vol courgettes. "Je kan wel zien wat er deze week op het menu staat", zegt Beau met een lach. De Zegveldse trok met alleen een aankondiging op social media al tienstallen klanten. "Er is behoefte aan betaalbare en gezonde maaltijden. Je hebt wel Tafeltje dekje en Uitgekookt, maar die prijzen per maaltijd liggen veel hoger." Vaak te hoog voor mensen met een laag inkomen.
"Ik ken mensen die op tosti's leven. Dat gaat mij aan het hart." Dat zijn veelal mensen waarvoor koken of boodschappen doen een uitdaging kan zijn. Zowel financieel als mentaal. "Vanuit mijn vrijwilligerswerk bij een dagbesteding in Woerden, merkte ik dat niet iedereen goed voor zichzelf zorgt als het op eten aankomt. Ze weten niet hoe ze het aan moeten pakken of missen de financiële middelen."
Vijf euro
Het bracht Beau op het idee van haar eigen maaltijdservice. Met Dwars op Tafel verzorgt ze twee keer in de week verse, gezonde maaltijden, 's Avonds maakt ze de maaltijden in haar eigen keuken. De volgende ochtend brengt ze het eten met haar bakfiets rond in de regio Woerden. Een maaltijd kost vijf euro.

"Op de dagbesteding heb ik gevraagd wat mensen kunnen en willen besteden aan een verse maaltijd. Daar heb ik het gemiddelde uit genomen." Afhankelijk van het aantal bestellingen, speelt Beau quitte. "Dan heb ik de energie er nog niet bij gerekend, maar daar gaat het mij niet om. Ik kan het gewoon niet verdragen dat mensen geen normale maaltijd op tafel kunnen zetten. Daarnaast vind ik het erg leuk om te koken."
Praatje
Beau werkte jarenlang als kapster. Een beroep waarbij ze op een andere manier zorgde voor mensen. "Blijkbaar zit het in mij om voor mensen te zorgen. Ik heb daar een bepaalde sensor voor.
Mensen hebben vaak behoefte aan een praatje. Dat merk ik ook met het rondbrengen van de maaltijden. Vaak maak ik een praatje bij de deur. Het is meer dan een maaitijd alleen."
Van zuurkool tot curry
Wat er op het menu staat, bepalen de aanbiedingen in de supermarkt en haar gezin. "Wat ik voor Dwars op Tafel kook, eten wij thuis ook." Denk aan courgettesoep, zuurkoolschotel tot noedels en Thaise curry's. "Het is net waar we zin in hebben en welke groente ik kan bemachtigen."
De menu's deelt ze via het Instagramaccount @dwarsoptafel. Mensen kunnen via een (Whatsapp-)berichtje een bestelling plaatsen. "Om ook de oudere Woerdenaren te bereiken, ga ik in de toekomst met flyers rond. Ik wil zoveel mogelijk mensen bereiken. Wat dat betreft hoop ik een begrip te worden in Woerden. Dat mensen weten bij wie ze moeten zijn voor een goede, goedkope maaltijd!"
Sprong in het diepe
Beau begon in november met Dwars op Tafel. Hoe haar maaltijdservice gaat uitpakken, weet ze niet. "Ik ben wat dat betreft in het diepe gesprongen. Ik zie wel waar dit alles naartoe gaat. Mijn doel is zoveel mogelijk mensen helpen." Naast maaltijden aan huis, verzorgt Beau ook catering op locatie. Kijk hiervoor op https://dwarsoptafel.nl .

Bron: Het Kontakt 12 december 2023
Pin It