Derde editie Zegveld wintert

ZEGVELD -  In Zegveld is zaterdag 10 februari de derde editie van Zegveld Wintert.
Om 13.00 uur start hei evenement en wordt de dag afgetrapt met de spelenkennis voor kinderen van alle leeftijden. Zo is er rodeo snowbord, ballenbak, skihut springkussen, pinguïns gooien, mega sjoelbak, kleurboek, curlingbaan, airhockey, dubbele twistladder en een bouwhoek. Om 13.30 uur kunnen er weer lekkernijen voor bij de koffie (taart, cake, enzovoort) ingeleverd worden voor de bakwedstrijd 'Heel Zegveld bakt’. Tijdens de bingo, die 14.00 uur start, worden de winnaars bekend gemaakt en kan al hel lekkers geproefd worden. Bingo is voor alle leeftijden en er zijn leuke prijzen te winnen.
Ballonartiest
Vanaf 15.00 uur kunnen kinderen zich laten schminken of een mooie ballon laten maken door de ballonartiest. Om 16.00 uur start de kinderdisco. Kinderen mogen verkleed langskomen. Rond 17.00 uur start de feestavond met muziek van DJ Eijsco en Mello. De Milandhof zorgt tussen 17.00 en 19.00 uur voor winterse gerechten. Er zijn 8-persoons tafels te reserveren dooreen mail te sturen naar: info@csz-zegveld.nl.

Bron: Het Kontakt 11 januari 2024

Zegvelder kijkt met voldoening terug op 2023, een jaar vol extremen
Het weer laat Mees nooit los

Rik Sneijder

Woerden - Met z'n allen keken we naar de lucht en schudden dan moedeloos het hoofd. De regen bleef de afgelopen weken maar vallen. De Zegveldse weerman Mees West strate weet er alles van, maar geniet. Weer een record verbroken.
Weerkundig is 2023 een fantastisch mooi jaar geweest, zegt Weststrate. Het ene record volgde het andere op. „Als je het meteorologisch bekijkt was het fascinerend. Heel interessant. Het weer van het afgelopen jaar heeft alle weerkundigen aan het denken gezet.” Weststrate is een man van de statistieken. Als 12-jarig jochie kreeg hij een regenmetertje en een windmeter. Elke dag schreef hij de neerslag en de windkracht op. Eind van het jaar had hij op die manier een mooi overzicht van pieken en dalen in neerslag. Later heeft hij cursussen meteorologie gevolgd aan de Universiteit van Wageningen en is hij voorzitter geweest van de landelijke vereniging van Weer en Klimatologie.
Het mooie van het weer en het klimaat is, zegt de Zegvelder, dat nog niet alles bekend is. „Er valt nog veel te onderzoeken. We weten niet precies hoe de zeestromen lopen en welk effect zij hebben op het klimaat. Ook hoe de luchtstromen hoog in de atmosfeer zich gedragen, is voor wetenschappers een raadsel. Dat maakt dat het moeilijk, zo niet ondoenlijk is, om het weer te voorspellen over een langere tijd.”
De weerman is realist. Hij ziet weliswaar het klimaat veranderen. Daar is Weststrate van overtuigd maar hij is ook hoopvol. „Hoe meer wij inzicht krijgen in het klimaat, het weer en de klimaatverandering hoe beter wij het weer met al z’n extremen kunnen voorspellen. Dan kunnen wij bijvoorbeeld op tijd evacueren en ons voorbereiden op hevige regenval, droogte en hitte of zware stormen. Misschien kunnen we zelfs de klimaatverandering stabiliseren.”
Het heeft volgens hem geen zin om paniek te schoppen en mensen bang te maken. Het zeewater stijgt, maar ‘Amersfoort aan zee’ ziet Weststrate niet gebeuren. Wel is het volgens hem verstandig om over allerlei scenario’s na te denken. En dat gebeurt ook volop, zegt hij.
Het jaar 2023 was er een vol records en volgens Weststrate vol meteorologische hoogstandjes. Mei en juni waren droog en had ons land te maken met een neerslagtekort van 300 tot 400 millimeter. In juli waren vervolgens de gemiddeld temperaturen (dus van dag- en nachttemperaturen) het hoogst sinds 1906, zegt Weststrate. De gemiddelde temperatuur in deze zomerse maand lag op ongeveer 20 graden.
Daarna begon het te regenen. Ook was neerslag betreft heeft het afgelopen jaar records gebroken. Het is lange tijd niet zo nat geweest Tot ongeveer 1200 millimeter regen is er, over een jaar genomen, naar beneden gekomen, normaal is dat pakweg 800 millimeter.
„Opvallend vind ik dat wij de afgelopen maanden constant wind uit het zuidwesten hebben gehad. Dat betekent natuurlijk zachte temperaturen en veel neerslag. Dat zou door klimaatverandering kunnen komen maar zeker is dat niet”, zegt hij: „Voor ons is het een prachtig weerpatroon maar voor de meeste mensen is het echt rotweer.”
Natuurlijk krijgt Weststrate als lokale weerman reacties van mensen op straat. Als hij mooi weer voorspelt, doet hij het goed maar bij slecht weer is hij de boze boodschapper. „Het geeft niet, zolang de verwachtingen maar kloppen. Als ik er een keertje naast zit, krijg ik dat zes keer te horen.” Toch kloppen zijn voorspellingen over het algemeen vrij goed. Uit een analyse door collega-meteorologen blijkt dat de Zegvelder het bovengemiddeld vaak bij het goede eind had. „Dat vind ik wel een compliment”, zegt hij.

Bron: AD Woerden 8 januari 2024
Pin It