Woerdense ouderen pakken hoofdrol in docu ‘Scootmobiel’

Bram Immerzeel

Woerden/Zegveld - Toch nog een Holly woodcarrière op je zeventigste? Woerdense ouderen pakken de hoofdrol in de nieuwe NPO-documentaire Scootmobiel. „Sommigen grapten al: ‘Daar heb je de filmster’.”
Daar was dan ineens afgelopen zondag de documentaire over de scootmobieltocht in Woerden. „Documentairemaker Frans Bromet zag in zijn eigen dorp Ilpendam iemand in een scootmobiel rijden. Hij dacht: hoezo zit die man in zo’n wagentje? Van de buitenkant mankeert hij niks”, vertelt Bart van der Linden, een van de hoofdrolspelers en het brein achter de scootmobieltochten. „Zo kwam hij op het idee om met twee tochten mee te gaan.”
Sinds 2020 maken ouderen in de regio Woerden, meestal in een groep van twintig, vijf keer per jaar een scootmobieltocht. Vrijwilligers van Thuishuis Woerden begeleiden deze activiteit.


Bart van der Linden neemt al vanaf het eerste jaar deel aan de tochten. „Zelf reed ik altijd met een maatje, Willem van den Burg, door de polders van Kamerik en Zegveld. Heerlijk om er even tussenuit te gaan. We maakten soms wel ritten van zes uur.” Het eropuit trekken was niet nieuw voor Van der Linden. „Vroeger had ik altijd een racefiets. Als het even kon, reed ik door de prachtige polders. Soms zei ik dan weleens tegen mijn moeder: ‘Wacht nog maar even met eten’. Als de zon dan scheen, kon ik er toch nog een paar uur tussenuit.”
De enthousiasteling gaat niet alleen in de voor hem bekende Zegveldse polders op pad met zijn scootmobiel. „Een tijdje geleden zat ik in een revalidatiecentrum in Hilversum. Daar waren bossen en ik trommelde er een paar op om mee te gaan, een rondje rijden. Reden we met een stuk of tien achter elkaar dóór de bossen. Wat een prachtig beeld was dat”, blikt hij glunderend terug.
Toch is rijden op onbekend terrein niet zonder gevaar. „Die dag had het geregend en was het gras erg drassig. Er was er eentje bij die dacht dat binnendoor over het gras wel kon. Dat heeft hij geweten”, zegt Van den Burg lachend. „Even later zakte hij tot zijn bodemplaat weg in het gras. Stonden we met tien mannen, die aan het revalideren waren vanwege hun conditie, een scootmobiel uit de blubber te trekken. Wat hebben we toen gelachen.”
Tijdens de Woerdense scootmobieltochten is Van der Linden altijd goed te herkennen. Hij rijdt namelijk helemaal voorop met achter zijn scootmobiel een karretje met vlag. „Verschil moet er wezen”, zegt hij lachend. „Dat zijn gewoon de regels. Ik rij voorop.” Het karretje heeft een speciale betekenis voor de man uit Zegveld. „Mijn maat Willem van den Burg staat erop, hij is helaas overleden.”
Ook Henk Romijn heeft een prominente rol in de documentaire van Frans Bromet. De Woerdenaar, die wegens herseninfarcten sinds 2015 in een scootmobiel zit, hecht veel waarde aan de tochten. „Ik ben er vanaf de allereerste keer bij. Je maakt nog eens wat mee en je komt mensen tegen die je jaren niet hebt gezien.”
Zijn rol in de documentaire is niet onopgemerkt gebleven. „Bij het ophalen van mijn kleinkinderen grapten ouders al dat ik een filmster was. Anderen herkenden mij ineens van televisie”, zegt hij lachend. „De aanbieding voor Hollywood heb ik nog niet gekregen.”
Voor ouderen die twijfelen over deelname, omdat het best een stuk rijden is, heeft de kopman een oplossing. „Ik geef ook rijlessen met de scootmobiel. Achteruit rijden, slalommen, je kan alles leren. Er zit ook een stukje verkeersveiligheid bij.”
De documentaire gemist? Zaterdag 30 maart is er om 14.35 uur een herhaling te zien op NPO 2.

Bron: AD Woerden 29 maart 2024

Zesde Rondje Zegveld

ZEGVELD - Op zaterdag 6 april is het weer zover: Rondje Zegveld. Het is voor de zesde keer dat het hardloopevenement plaatsvindt. Om 14.00 uur zal aan de Middenweg het startschot worden gegeven.
Deelnemers aan de wegwedstrijd kunnen kiezen uit twee afstanden, de 5 en 10 kilometer. Voorafgaand is er een kinderloop van 1.500 meter door de bebouwde kom. De start is om 13.30 uur. Voorinschrijven kan via www.inschrijven.nl. Het startnummer ligt dan klaar bij de inschrijftafels. Op de dag zelf is inschrijven nog mogelijk in de Milandhof tot 15 minuten voor de start. Voor alle deelnemers is er een herinnering. Er wordt gelopen voor een goed doel, dit keer is dat de plaatselijke Oranjevereniging.

Bron: Het Kontakt 28 maart 2024

Tesla te water

ZEGVELD - Een Tesla is vrijdagavond op de Hazekade in Zegveld in het water beland. De bestuurder kon via het dakraam uit de auto klimmen en bleef ongedeerd. De auto liep al snel vol met water en lag deels onder water. Een bergingsbedrijf heeft de auto uit het water gehaald. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is niet bekend.

Bron: Het Kontakt 28 maart 2024

Meije weer afgesloten voor motorrijders

door Ad van den Herik

De Meije - Net als voorgaande jaren geldt er een verbod voor motorrijders door de Meije. In de periode van 1 april tot 1 oktober blijft het buurtschap in het weekend en op feestdagen verboden terrein voor motorrijders van 09.00 tot 18.00 uur.
„De reden voor dit verbod is dat de verkeersveiligheid voor weggebruikers beter kan worden gewaarborgd op de smalle weg”, zegt de gemeente.
Eind vorig jaar zette de rechter nog een streep door het motorenverbod, maar dat betekende niet dat motorrijders vrij spel kregen.
De bestuursrechter in Den Haag vond dat het besluit van de gemeente niet goed in elkaar stak, Dat concludeerde de rechtbank bij het beoordelen van een bezwaar van de Motorrijders Actie-groep (MAG). 
Toen al gaf de gemeente Bodegraven-Reeuwijk aan dat het eigenlijke verbod nog steeds van kracht blijft. De kwestie bij de rechter ging namelijk alleen om de vraag hoe de gemeente met het bezwaar is omgegaan. Bodegraven-Reeuwijk moest het bezwaar van MAG opnieuw beoordelen. De gemeente laat weten hierover contact te hebben met MAG, maar dat zij vasthoudt aan de weekendafsluiting gedurende het motorseizoen.

Bron: AD Woerden 22 maart 2024

Crowdfunding voor pruik

ZEGVELD - Janine Boele uit Zegveld is een online inzamelingsactie gestart om een zieke dorpsgenote te helpen. Ze heeft borstkanker en zal spoedig haar haar verliezen. Met het ingezamelde geld kan ze een pruik of haarstuk aanschaffen.
De nog jonge vrouw heeft volgens Janine veel te verduren gehad. Zo werd ze eerder getroffen door een TIA (herseninfarct) en moet ze als gevolg daarvan een hartoperatie ondergaan. Daarna werd er een deukje ontdekt in één van haar borsten wat borstkanker bleek te zijn.
Deukje in de borst
Janine hoorde het nieuws van haar dochter (9) die bij de zoon van de vrouw in de klas zit. “De meeste vrouwen weten dat een knobbeltje in de borst een symptoom van borstkanker kan zijn. Maar ook een deukje is niet ongevaarlijk. 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker en in 30 procent van de gevallen wordt de ziekte ontdekt door een deukje in de borst.”
De hartoperatie die de vrouw zou ondergaan is uitgesteld omdat ze eerst een behandeling moet ondergaan tegen kanker. Janine: “Ze weet nu al dat haar haar uit gaat vallen. Dus een pruik of haarstuk is gewenst voor als ze kaal is.”
Zorgverzekering
De kosten voor een pruik liggen rond de 3.500 euro. De zorgverzekering vergoed slechts een heel klein deel. “Zelf heb ik het geld niet, maar ik wil haar wel graag helpen. Daarom ben ik een crowdfunding gestart.”
Er is inmiddels 320 euro ingezameld, nog lang niet genoeg. Toch heeft Janine goede hoop dat het gaat lukken om het hele bedrag bij elkaar te krijgen. “Als iedereen een paar euro kan missen, komen we een heel eind.”
Janine verloor haar eigen moeder aan kanker toen ze zelf 9 jaar oud was. “Vandaar dat ik het me ook zo aantrek. Het grote verschil is dat er in de loop der tijd stappen zijn gezet in de behandeling van kanker. De kans dat je herstelt is een stuk groter.”

WWW.GOFUNDME.COM/F/STRIJDEN-VOOR-EEN-ZIEKTE-HELP-JIJ-VOOR-EEN-PRUIK

Bron: Het Kontakt 14 maart 2024

Steekspeld in zilver voor Zegvelder Peter Brak

ZEGVELD - Peter Brak (64) uit Zegveld heeft vrijdag een gemeentelijke onderscheiding gekregen. Dit voor zijn jarenlange inzet voor de brandweer in zijn woonplaats.
Als vrijwilliger bij de brandweerpost Zegveld stond hij 33 jaar lang 24 uur per dag klaar voor de Zegveldse gemeenschap. Hij begon in 1990 als manschap en groeide daarna door tot chauffeur en bevelvoeder. Door zijn verstand van techniek was Brak van grote toegevoegde waarde in het korps. Eind vorig jaar nam hij afscheid van het korps. Afgelopen vrijdag was hij aanwezig in de kazerne in het dorp. Daar kreeg Brak de steekspeld in zilver opgespeld door burgemeester Victor Molkenboer.
Goed ondernemersklimaat
Naast zijn inzet voor de Zegveldse brandweer, deed en doet Brak meer voor zijn dorp. Zo was hij 10 jaar lang voorzitter van de Christelijke Plattelands Jongeren. Verder is hij sinds 2016 actief voor de Ondernemersvereniging Zegveld/De Meije, waar hij zich als voorzitter hard maakt voor een goed ondernemersklimaat in Zegveld. Voor deze functie heeft hij regelmatig overleg met de gemeente Woerden en het Dorpsplatform Zegveld.
Tot slot helpt Brak al sinds 2000 op de rommelmarkt in Zegveld waar spullen worden verkocht voor het goede doel. Hij heeft daar de meubelafdeling onder zijn hoede. Zijn doel is om zoveel mogelijk voor de meubels te ontvangen en dat lukt hem altijd.

Bron: Het Kontakt 7 maart 2024

Onderscheiding Peter Brak voor brandweerwerk

ZEGVELD - Zegvelder Peter Brak (64) is gemeentelijk onderscheiden. Hij heeft uit handen van burgemeester Victor Molkenboer de steekspeld in zilver opgespeld gekregen. Brak kreeg de onderscheiding voor zijn inzet als brandweervrijwilliger. Brak stond als vrijwilliger bij Brandweerpost Zegveld 33 jaar lang 24 uur per dag klaar voor de Zegveldse gemeenschap. Hij begon in 1990 als manschap en groeide daarna door tot chauffeur en bevelvoerder. Door zijn technisch inzicht was hij van grote toegevoegde waarde in het korps, stelt de gemeente.

Bron: AD Woerden 4 maart 2024
Pin It