BOER MET EEN ‘BEHOORLIJKE DOSIS EIGENWIJSHEID’
‘Buitenbeentje’ Hugo wil geheel fossielvrij boeren

Charlotte de Heij

Zegveld - Duurzaam boeren, zonder fossiele energie, heeft de toekomst. Daar is melkveehouder Hugo Spruit aljarenvan overtuigd. Voor zijn nieuwe project, een compleet elektrische grasmaaimachine, heeft hij ruim een halve ton subsidie gekregen.

Op zijn erf in Zegveld, waar de zestig koeien door het natte weer nog altijd op stal staan, is van ver een kleine windturbine te zien. Samen met de zonnepanelen levert die genoeg groene stroom voor zijn kringloopmelkveebedrijf, dat Hugo Spruit samen met Ijsbrand Bol nu dertien jaar runt. De shovel die buiten staat, is compleet elektrisch en met de ontwikkeling van de ‘eco-werker’, een elektrische maaier, zet Hugo de volgende stap naar fossielvrij boeren.
Hij is ervan overtuigd dat fossiele energie niet past in een duurzame wereld. „Hoe we ermee kunnen stoppen, weet ik nog niet”, erkent Hugo, „maar ik houd wel van een uitdaging.” Met zijn plan voor de eco-werker stuitte hij bij de fabrikanten van maaiers en shovels eerst op reacties als ‘nee’ en ‘niet mogelijk’. Koudwatervrees, noemt hij dat en bovendien: ‘nee’ staat niet in zijn woordenboek.


Bij het Veenweidefonds diende Hugo een aanvraag in voor subsidie voor de ontwikkeling van zijn elektrische maaier. Al snel kreeg hij 15.000 euro, wat de provincie Zuid-Holland nog eens aanvulde met een subsidie van 50.000 euro.
„Hoewel dat nog steeds niet genoeg is”, stelt Hugo, die verwacht voor een nieuwe maaier met drie armen, twee accu’s en een laadstation, de ton ruim te passeren. „Maar voor mij is het zowel mijn droom als mijn plicht om hiermee door te gaan.” Inmiddels heeft hij de eerste maai-arm aangeschaft en is een proef met het maaien van de eerste grasstrook geslaagd.
„Fascinerend”, noemt Hugo het transitieproces. „Neem het feit dat we het nu als ‘gewoon’ beschouwen dat je 95 kilowattuur energie nodig hebt om 1 hectare gras te maaien. Met de eco-werker is 95 procent minder energie nodig om datzelfde stuk te maaien. En die vijf procent is nog duurzaam ook.”
Koers veranderen
Zijn duurzame ambities komen niet helemaal uit de lucht vallen. Hij werd geboren op een boerderij en was de vierde van zes kinderen.
Met de paplepel werd het hem thuis ingegoten dat je mét de natuur moest werken en op gevoel. „Mijn vader had geen kaas gegeten van fossiele energie. Hij was een boer in hart en nieren en was erg met zijn weilanden en koeien begaan. Dat gevoel van werken heb ik van huis uit meegekregen.”
Collega-boeren bekijken zijn ambities met argusogen. Dat hij een buitenbeentje in de boerenwereld is, beaamt Hugo volmondig. „Boer zijn is op zich al een uitdaging genoeg”, zegt hij daarover. „Ik snap wel dat de dingen waar ik mee bezig ben niet bovenaan het lijstje van iedere boer staan. Zij doen op hun manier hun best. Laat mij maar buiten de gebaande paden treden. Hopelijk kan ik laten zien dat het anders kan en komt er een beweging op gang. Ik vergelijk de transitie wel eens met een groot schip. Van koers veranderen gaat langzaam en je moet niet denken dat je er met één duwtje bent. De eco-werker is voor Hugo niet de laatste stap op weg naar een fossielvrij boerenbestaan. Zijn volgende wens: een elektromotor op de grasschudder. Ook de opraapwagen die het gemaaide gras opraapt en de mesttank moeten nog elektrisch.
„Als dat lukt, ben ik helemaal van de fossiele energie af. Maar, vult Hugo snel aan, „dat is echt toekomstmuziek. Gelukkig heb ik net als de meeste boeren een behoorlijke dosis eigenwijsheid in me. Je moet wel een beetje een stijve kop hebben om tegen de stroom in te bewegen. Laat ik dat nou hebben.”

Bron: AD Woerden 29 april 2024

KPN door stof over glasvezel

ZEGVELD/KAMERIK - Provider KPN heeft door technische aanpassingen het nieuwe glasvezelnetwerk in de Rijnstreek en West-Utrecht nog niet in gebruik kunnen nemen.
Dat laat een woordvoerder van KPN weten. Het bedrijf erkent dat in de afgelopen maanden de communicatie over de ingebruikname van het netwerk niet goed is gegaan. Zodra data bekend zijn, krijgen geïnteresseerden alsnog een update.
KPN reageert daarmee op klachten vanuit dorpen als Langeraar en Ter Aar, Zegveld en Kamerik. Aannemer Glasdraad Groene Hart en aanbieder KPN verwezen naar elkaar voor het antwoord op die vraag.
Volgens een woordvoerder is bij KPN vertraging ontstaan omdat tussentijds een technische aanpassing van het netwerk en de bijbehorende apparatuur is doorgevoerd. Dit om een moderner en sneller netwerk te realiseren. Maar daardoor bleef het sinds eind vorig jaar stil. „De meeste huizen zijn ook nog niet aangesloten. Er is vaak al wel een glasvezelkabel door de straat aangelegd, maar nog niet overal is al een huisaansluiting”, legt de woordvoerder uit.
Achter de schermen wordt daaraan gewerkt, maar op dit moment is nog geen datum te geven. De woordvoerder: „Mensen moeten helaas nog even geduld hebben.”

Bron: AD Woerden 25 april 2024

Nieuwe bieb op school

ZEGVELD - Op basisschool Jorai in Zegveld is donderdagavond op feestelijke wijze de nieuwe schoolbibliotheek geopend.
De afgelopen weken is er hard gewerkt aan de inrichting van de nieuwe ‘bieb’. Basisschool Jorai mag zich nu officieel een Bibliotheek op School-locatie noemen. Niet alleen betekent dit een passende en actuele boekencollectie voor de school, ook wordt de school actief begeleid door leesconsulente Mieke Vlooswijk van Bibliotheek Het Groene Hart.
Vlooswijk is blij met de nieuwe Bibliotheek op School: “Met de nieuwe bibliotheek kunnen we veel beter monitoren welke boeken er geleend worden en welke niet. Zo kunnen we echt een collectie samenstellen die past bij de kinderen van de school.”

Bron: Het Kontak 18 april 2024

Frustratie bij buurtbewoners, politie had geen keus: ‘Gebrek aan bewijs’
Insluiper alweer snel op vrijw voeten

Harrie van Opstal

Woerden/Zegveld - Had de buurt na een klopjacht eindelijk de beruchte insluiper van boerenschuren en loodsen van aannemers te pakken, blijkt niet waterdicht te bewijzen dat de man inderdaad die bewuste dief is. „Als hij weer toeslaat, grijpen we hem opnieuw.”

Dankzij een nachtelijke klopjacht in de polder tussen Woerden en Zegveld wisten omwonenden vorige week een 45-jarige man te overmeesteren. Hij was op de avond van 10 april bij een erf gesignaleerd, maar verdween in het duister. De politie kon hem ondanks intensief speurwerk niet terugvinden. Omwonenden, onder wie gedupeerden, besloten op eigen gelegenheid de zoektocht voort te zetten. Ettelijke uren later kwamen ze de verdachte op het spoor. Zij omsingelden hem en hielden hem vast tot de politie ter plaatse was.
De politie Midden-Nederland vertelt dat de vorige week nabij Woerden aangehouden man, ‘wegens gebrek aan bewijs’ is vrijgelaten.’ „We konden de foto- en videobeelden van bewakingscamera’s niet overtuigend matchen met deze verdachte. En dat overtuigende bewijs heb je toch echt nodig om een verdenking te kunnen staven”, aldus een politiewoordvoerster.
Het zat hem vooral in de opmerkelijke camouflage van de insluiper. Hij ging zonder uitzondering op nachtelijk dievenpad met laarzen, een soort skibril, een muts of pet, een hoofdlamp en een flinke rugzak. En dat maakte het voor de politie heel lastig om de aangehouden verdachte aan de zaak van de herhaalde insluipingen in boerenschuren en aannemersloodsen te koppelen, legt de politiewoordvoerster uit. „Er was te weinig overtuigend bewijs. Daar zat het hem gewoon in.”
Teleurgesteld
Aan Rietveld zijn ze bijzonder teleurgesteld en gefrustreerd. „Het is het rechtssysteem waardoor deze lieden ermee wegkomen”, vindt gedupeerde Willem van der Wind. „De politie heeft zijn best gedaan. Maar ook die kan en mag te weinig. Ik ben bang dat dit soort diefstallen alleen maar vaker voor gaan komen. Als er één wordt opgepakt, komt binnen de kortste keren een ander om spullen te stelen en over de grens te verhandelen. Het is voor hen luilekkerland.”
De verdachte zou tegenover de politie de kaken op elkaar hebben gehouden, weet de Woerdenaar. „En vervolgens liep het spaak op de kleding die hij bij z’n aanhouding aan had, tegenover die op de camerabeelden was te zien. Had hij schoenen aan in plaats van laarzen. En een andere jas. Onvoldoende match, oordeelde justitie. En omdat hij formeel als ‘verwijderbaar uit het land’ te boek stond, hebben ze hem op de trein gezet.”
Onveiligheidsgevoel
Het is vooral het onveiligheidsgevoel, het unheimische waarmee de bewoners blijven zitten, vertelt omwonende Liane Hogendoorn. „Die man is zelfs eens met een busje iemands erf opgereden om foto’s te maken van loodsen en schuren. Hij jaagt iedereen de stuipen op het lijf.” Klopt, beaamt gedupeerde Marco Karsemeijer. „Het erge is dat het je leven gaat beheersen. Een auto die ’s avonds stopt, een hond die blaft. Dan ga je je bed uit en loop je naar beneden om poolshoogte te nemen. En zo zijn er hier honderden die zich onveilig voelen, er slecht van slapen. En stel je voor dat je die insluiper ’s nachts ineens tegen het lijf loopt. Wat doet die vent dan?”
En wat nu? Ze weten het niet. Van der Wind denkt dat heel veel mensen opgelucht zijn dat er in ieder geval een keer een verdachte is gegrepen. „Ik hoop dat we daarmee als buurt een signaal hebben afgegeven. En als-ie weer toeslaat, zullen we hem wéér grijpen.”

Bron: AD Woerden 18 april 2024

Man die erop los stak vrijuit

René Cazander

Zegveld - De 40-jarige Dennis S. is door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken. De Zegvelder werd ervan beschuldigd op 19 mei vorig jaar bij een ruzie een Woerdenaar in zijn gezicht, borst en hals te hebben gestoken. Volgens de rechtbank kan S. een beroep doen op noodweer.

In de ogen van de rechter heeft de Zegvelder bij de ruzie over zijn kat ‘gehandeld ter noodzakelijke verdediging van zijn eigen lijf, eerbaarheid of goed’. S. kreeg het die bewuste dag aan de stok met een Woerdenaar, die samen met zijn broer, een vriend en zijn 13-jarige zoontje het huis van zijn overleden vader in Zegveld aan het leeghalen was.
De vlam sloeg in de pan toen het zoontje de kat van S. zou hebben geschopt. Dit akkefietje mondde uit in een bloedige steekpartij, waarbij de vader verwondingen in gezicht, borst en hals opliep. S. beweert dat de vader van de 13-jarige samen met zijn broer en een vriend de Zegvelder achtervolgden tot aan zijn woning, hem daar vervolgens bedreigden met een bijl en de ramen van zijn huis insloegen. Hierdoor voelde S. zich genoodzaakt een mes te pakken en zich te verweren omdat hij bang was.
De rechtbank acht wel bewezen dat S. zijn belager zwaar lichamelijk letsel heeft aangebracht, maar dat hij ’heeft gehandeld ter noodzakelijke verdediging van zichzelf. De rechtbank ontslaat verdachte daarom van alle rechtsvervolging.’
Tegen S. was twee weken terug een jaar cel geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Bron: AD Woerden 17 april 2024

Mysterie opgelost: zo kwamen de ooievaars naar Zegveld

door Kirsten Bliekendaal

Als ooievaars baby's zouden brengen, dan was Zegveld nu overbevolkt. De vogels houden van het dorp en Zegveld houdt (meestal) van hen. De plaats staat zelfs bekend als ooievaarsdorp. Hoe is dat zo gekomen?
Langs het fietspad gooi je blikjes in een enorme ooievaar en op de welkomstborden begroet het gevleugelde dier voorbijgangers. In Zegveld ontkom je in de warme maanden niet aan de vogels, maar dat is niet altijd zo geweest. "Het ging een tijd niet goed met de ooievaars", zegt Jaap Wansinck van stichting Ooievaars Zegveld. "De vogel was vrijwel verdwenen uit Nederland." De Vogelbescherming kwam in actie en probeerde de ooievaar terug te brengen met een speciaal fokprogramma uit Zwitserland.
Eerste ooievaarsdorp
De Vogelbescherming kocht in 1969 een terrein aan in de Alblasserwaard voor het eerste ooievaarsdorp van Nederland: het Liesveld in Groot-Ammers. Er kwamen hokken om te fokken en een buitenstation (palen om te broeden). Het doel was om de populatie ooievaars naar duizend te brengen. Daar konden ze in Groot-Ammers wel wat hulp bij gebruiken.
"De projectleider van dit programma was een bekende van mij", vertelt Jaap. "Ik was jachtopzichter en achter mijn huis zat een purperreigerkolonie. Hij hielp mee met het ringen van de vogels toen hij liet vallen dat hij het Liesveld wilde uitbreiden met meer buitenstations." Toeval of niet, maar de gemeente Zegveld had net een aanvraag gedaan voor zo'n buitenstation. "Ik ben toen in dat project gestapt, begin jaren tachtig."
Honkvast
Vrijwilligers zetten kooien neer waarin ze de ooievaars konden fokken. "We hadden een paar vliegende paren en tien jonge ooievaars kregen een vleugelriem om zodat ze niet weg konden vliegen." De bedoeling was dat de beestjes gingen paren op de grond van het buitenstation. "Ooievaars keren elk jaar terug naar hetzelfde nest, het was dus belangrijk dat we ze in eerste instantie op die plek hielden." De eerste jaren leverde het buitenstation nog niet zoveel op. "We hadden ze een keer losgelaten en toen vlogen ze alle kanten op." Vrijwilligers brachten
uren door met de verrekijker op hun neus om te turen naar eventueel broedende grondooievaars. "De paartjes selecteerden we. Toen die jonge ooievaars kregen, hebben we ze losgelaten. Uiteindelijk keerden ze terug." 
Geslaagd project
Steeds meer ooievaars vonden hun weg naar Zegveld. "Toen we genoeg jongen hadden, haalden wij de hokken weg en lieten alle vogels los. We wilden graag een gezonde populatie dat zichzelf in stand kon houden." Om de vogels te ondersteunen zetten de vrijwilligers acht palen neer waarop de vogels hun nesten kunnen maken.
"Elk jaar zijn alle nesten bezet en ook in de omgeving zien we steeds meer ooievaars. Het project is geslaagd. Toen we ermee begonnen was het de bedoeling dat we onszelf overbodig zouden maken. Dat is gelukt. Nu doen we het voor de lol." Vrijwilligers monitoren de populatie nog dagelijks. "Als we een ooievaar uit een nest zien vallen, klimmen we zelf in de paal en zetten we het beestje terug. Als er sneeuw ligt voeren we soms nog wat bij, maar we willen zo min mogelijk ingrijpen."
Het ooievaarsdorp in Zegveld kun je zelf ook bezoeken. Het terrein vind je op Dorpsstraat 2 en is dagelijks open vanaf 10.00 uur tot één uur voor zonsondergang. Er staat een verrekijker waarmee je de vogels rustig kunt bestuderen.

Bron: AD Woerden 16 april 2024

Zegveld Zomert

ZEGVELD - Zegveld Zomert vindt ditjaarplaats op zaterdag 6 juli. Dat heeft de Culturele Stichting Zegveld (CSZ) bekendgemaakt. De locatie van afgelopen edities was een succes, dus ook dit jaar vindt het evenement plaats op de parkeerplaats naast De Florijn. Bezoekers kunnen tijdens Zegveld Zomert genieten van allerlei attracties, activiteiten (voor alle leeftijden), een hapje en een drankje en muziek.
www.csz-zegveld.nl

Bron: Het Kontakt 11 april 2024

Warme editie van Rondje Zegveld 

ZEGVELD - Na een natte editie in 2023 was het zaterdag voor deelnemers van Rondje Zegveld juist een uitdaging om onder warme omstandigheden de 5 of 10 kilometer af te leggen.
Om 14.00 uur klonk het startschot voor beide afstanden. Een parcours-record werd niet gelopen; de lopers moesten hun tempo aanpassen aan de omstandigheden. Bij de 10 kilometer kwam Willem Anker uit Waddinxveen na 35.37 minuut als eerste over de streep. Het zilver was voor Zegvelder Jeroen Frasa in 37.24 minuut. De triatleet van AV Clytoneus stond dit seizoen al meermaals op het podium.
Bij de vrouwen werd de 10 kilometer gewonnen door Nathalie Klaassen uit Alphen aan de Rijn in 41.11 minuut. Kirsten Bliekendaal uit Woerdense Verlaat eindigde op de tweede plek in een tijd van 47.30 minuut.
Op de 5 kilometer was Wijnand Fransen uit Nieuwegein de snelste. Hij klokte een tijd van 18.12 minuut. Op de voet gevolgd door de Amsterdammer Ivan Velichkovski in een tijd van 18.28 minuut. De winnaar bij de vrouwen werd Maxime Copsy uit Schoonhoven. Haar tijd was 22.08 minuut. Guusje Hoogerbrugge van AV Clytoneus werd tweede in 22.21 minuut. Haar clubgenoot Anniek van Triest maakte het podium vol.
Een impressie van de wedstrijd in Zegveld is te vinden op www.rondjezegveld.nl. Daar staan ook de uitslagen vermeld.

Bron: Het Kontakt 11 april 2024

Leskist over armoede gelanceerd

ZEGVELD - Op basisschool Jorai in Zegveld is woensdag de leskist Kansrijk gelanceerd. In de kist zit lesmateriaal dat bedoeld is om het gesprek over armoede aan te gaan.
Er zijn veel gezinnen met geldzorgen. Hoewel scholen vaak worden beschouwd als een cruciale plek waar problemen zoals armoede kunnen worden opgemerkt en aangepakt, is de realiteit dat scholen vaak slechts een beperkt zicht hebben op deze kwestie. Eén van de belangrijkste belemmeringen is het stigma rond armoede. Gezinnen die worstelen met financiële problemen kunnen terughoudend zijn om hun situatie met de school te delen vanwege angst voor oordeel of schaamte. Hierdoor blijven veel gevallen van armoede verborgen voor schooldirecteuren en leraren, waardoor de ondersteuning die deze gezinnen nodig hebben, niet wordt geboden. geboden door Bibliotheek Het Groene Hart, in samenwerking met Rabobank en Positive Minds, helpt om samen het gesprek aan te gaan in de klas. Wethouder Jacques Rozendaal deed dat deze ochtend met leerlingen van groep 8. De leskist Kansrijk is vanaf nu te reserveren door basisscholen in de gemeenten Woerden, Montfoort en Oudewater.

Bron: Het Kontakt 4 april 2024

Insluiper nog altijd niet in handen van politie

Harrie van Opstal

WOERDEN/ZEGVELD  - De politie heeft de beruchte insluiper die boerenbedrijven en aannemers in en rondom Woerden teistert, nog niet in de kraag kunnen vatten.
Daarom heeft de politie Midden-Nederland een nieuwe oproep gedaan. Daarbij zijn meerdere foto’s gepubliceerd van beveiligingscamera’s waarop de verdachte is te zien. De insluiper heeft een soort overall aan, draagt een bril of masker, een hoofdlamp en laarzen en heeft een rugzak bij zich voorde buit.
De insluiper heeft in ieder geval toegeslagen in de maanden december, januari en februari in het buitengebied tussen Zegveld, Woerdense Verlaat en Woerden, onder meer langs de weg Rietveld. Gedupeerden vermoeden dat de verdachte ook verantwoordelijk is voor eerdere diefstallen in het najaar van 2023.
De man gaat in de nachtelijke uren op pad en heeft het vizier vooral gericht op schuren, stallen en loodsen. Vaak probeert hij uit of deuren en luiken afgesloten zijn of op slot gedaan. Hij heeft het voorzien op de meest uiteenlopende dingen.
Naast gereedschappen, werktuigen en bedieningspanelen van landbouwmachines zijn ook fietsen en paardrijdzadels meegenomen.

Bron: AD Woerden 4 april 2024

Bewoner grijpt naar mes als zijn kat wordt geschopt
Steekpartij volgt op ruzie

René Cazander

Zegveld - Hij haalde met zijn broer, een vriend en zijn 13-jarige zoontje het huis van zijn overleden vader in Zegveld leeg, toen een Woerdenaar het mei vorig jaar aan de stok kreeg met Dennis S.. Die ging door het lint, omdat het zoontje de kat van de 40-jarige Zegvelder zou hebben geschopt. Het 'nietszeggende’ akkefietje mondde uit in een bloedige steekpartij, waarbij de vader verwondingen in gezicht, borst en hals opliep.
Dat slachtoffer ondervindt ruim een jaar na dato nog steeds de nare gevolgen van ‘de explosie van geweld’ van zijn belager S., vertelde hij de rechter gisteren geëmotioneerd. „Ik heb zeven steekwonden en 32 hechtingen. Ik mag van geluk spreken dat ik er nog ben.” Tegen verdachte S. eiste het Openbaar Ministerie (OM) een jaar celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Over wat er die bewuste 19 mei 2023 nou allemaal precies is gebeurd, lopen de verklaringen radicaal uiteen.
S. beweert dat de vader van de 13-jarige samen met zijn broer en vriend de Zegvelder achtervolgden tot aan zijn woning en hem daar vervolgens bedreigden met een bijl en ramen van zijn huis insloegen. Hierdoor voelde S. zich genoodzaakt een mes te pakken en zich te verweren, omdat hij zo bang was. „Ik dacht dat de man met de bijl mij zou neerslaan.”
In de ogen van de raadsman heeft zijn cliënt gehandeld uit noodweer. De verdachte zou bij de schermutselingen zijn belager een keer met een vleesmes hebben gestoken, beweerde hij later. Dat strookt niet met het feit dat het slachtoffer meerdere steekwonden had in gezicht, borst en hals.
Het OM vindt deze verklaring dan ook niet aannemelijk. Het was nier de bedoeling van de verdachte het mes te gebruiken, benadrukte hij tijdens de zitting. „Ik wilde er alleen maar mee dreigen.”
Opvallend is dat de Zegvelder tijdens de worstelingen zelf geen enkele verwonding opliep. Op de vraag van de rechter hoe dat kwam, moest hij een duidelijk antwoord schuldig blijven.
Volgens het OM was juist de 40-jarige Zegvelder de aanstichter van al het leed. Hij zou na wat gescheld over èn weer op zijn fiets naar zijn huis zijn gereden, daar een mes hebben gepakt, zijn teruggekeerd en het slachtoffer in zijn borst en gezicht hebben gestoken. Kort hierop heeft hij zelf de politie gebeld. Van noodweer is dan ook geen enkele sprake, meent het OM. „De verdachte legt de schuld bij de slachtoffers.”
Het is zeker niet de eerste keer dat S. zich agressief gedraagt in de wijk, aldus het Openbaar Ministerie. Meerdere bewoners klagen hierover. De man heeft bovendien een strafblad van vijf pagina’s lang, bleek tijdens de zitting. Hij moest eerder al voor de rechter verschijnen vanwege poging tot moord en mishandeling.
Hulp gezocht
De verdachte heeft inmiddels hulp gezocht om van zijn agressieve gedrag en softdrugsgebruik af te komen. Hij erkende dat hij niet gewild had dat het die 19 mei vorig jaar zo uit de hand is gelopen.
Naast een celstraf wil het OM dat de rechtbank S. tevens een contact- en locatieverbod oplegt van twee jaar en dat de verdachte zijn slachtoffer een schadevergoeding betaalt. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Bron: AD Woerden 3 april 2024
Pin It