Sterk bij KTC Zegveld

ZEGVELD - Gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur en landbouw) bracht donderdag een bezoek aan KTC Zegveld. Zij was daar om te praten over de regionale samenwerking en het plan van de voormalige proefboerderij om met meerdere partners een campus op te zetten.
KTC Zegveld doet zelf onderzoek naar onder andere grondwaterstanden, de waterkwaliteit, bodemdaling, bemesting en biodiversiteit. Daarnaast worden er bij het centrum verschillende agrarische bedrijfssystemen onderzocht. Hierbij wordt nauw samengewerkt met partners als Wageningen University & Research, het Louis Bolk Instituut, het Veenweiden Innovatiecentrum en PPP Agro Advies. Het plan is om met deze partners een campus op te zetten waar gebiedsgerichte kennis ontwikkeld en gedeeld wordt.

Bron: Het Kontakt 30 mei 2024

Sloop zestien woningen in Zegveld

ZEGVELD - Woningcorporatie Cazas Wonen wil de huizen aan de Molenweg 26 tot 40 en Nieuwstraat 1 tot 8 in Zegveld slopen en op de locatie nieuwe woningen bouwen.
Uit eerder onderzoek is gebleken dat er bij de betreffende woningen scheurvorming is ontstaan als gevolg van funderingsproblemen. Cazas Wonen voerde in de afgelopen periode gesprekken met bewoners, het Dorpsplatform, Zegveld Zorgt en medewerkers van gemeente Woerden over de wensen en mogelijkheden voor de locatie.
Meerwaarde
Ontwikkelaar Mireille van den Pol licht toe: “We zien dat op deze locatie nieuwbouw ten opzicht van groot onderhoud meerwaarde biedt voor Zegveld. We verwachten ongeveer twee keer zoveel woningen van goede kwaliteit te kunnen terugbouwen, die voldoen aan de eisen van de tijd. Daarnaast kunnen we inspelen op de demografische ontwikkeling van Zegveld.” Cazas Wonen zet nu in op de ontwikkeling van nieuwbouw en wil daarbij samenwerken met de bewoners en samenwerkingspartners.
Persoonlijk in gesprek
Vanwege de impact voor de betrokken bewoners gaat de woningbouwcorporatie in mei persoonlijk met hen in gesprek. ‘Goede begeleiding van de bewoners en een zorgvuldige voorbereiding van dit intensieve traject zijn belangrijk’, stelt Cazas Wonen. ‘Daar nemen we de tijd voor.’ De daadwerkelijke start van de sloop laat nog even op zich wachten. De woningen kunnen in deze in deze periode ‘gewoon’ bewoond blijven.

Bron:Het Kontakt 2 mei 2024

'Met Cor pakt door probeer ik mijn steentje bij te dragen'

ZEGVELD - Ruim anderhalf jaar na het vertrek van de kapsalon, is de leegstaande ruimte in De Milandhof in Zegveld weer gevuld. Cor pakt door, een bedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk biedt, heeft zijn intrek genomen in het pand.
Via de locatie gaan medewerkers van Cor pakt door in groepjes op pad om bij particulieren en bedrijven allerlei werkzaamheden te verrichten. “Het kan van alles zijn, van het onderhouden van het groen tot helpen in de keuken van een horecagelegenheid”, vertelt Cor Remmerswaal.
Hij is de bedenker van het concept dat een duidelijk maatschappelijk tintje heeft. “Door een klus aan ons uit te besteden, zorgt een particulier of bedrijf ervoor dat mensen die moeilijk aan het werk komen zinvol bezig zijn.”
Leefbaarheid
Het bedrijf is onderdeel van De Milandhof. En dat is volgens Remmerswaal niet voor niets. “Ik ben penningmeester van de stichting die De Milandhof beheert en wil dat het goed gaat met ons dorpscentrum. Dat is belangrijk voor de leefbaarheid in Zegveld.”
Omdat De Milandhof te weinig subsidie ontvangt, is ze voor haar inkomsten sterk afhankelijk van de commerciële activiteiten die er plaatsvinden. Naast restaurant Spies & Spijs is het dé locatie voor vergaderingen, bedrijfsuitjes, bedrijfsfeestjes, congressen en evenementen.
Het loopt goed. “Er komen hier elke week duizenden mensen over de vloer”, zegt bedrijfsleider Jacco van Elk. Hij is blij met de komst van het bedrijf. “Er is binnen De Milandhof genoeg te doen, dus het is fijn dat wij straks gebruik kunnen maken van de diensten van Cor pakt door.”
Verduurzamen
Door de inzet van de medewerkers van Cor pakt door kan het dorpshuis de kosten beter in de hand houden. Dat is volgens Van Elk belangrijk, “want we willen het pand stapje voor stapje verduurzamen. Het begint met isoleren. Uiteindelijk willen we ook van het gas af en vloerverwarming aanleggen. Het gaat om mooie uitdagingen die tegelijkertijd veel geld kosten.”
Remmerswaal heeft bewondering voor de manier waarop De Milandhof het doet. “Tot een paar jaar geleden zaten er nog een tandartspraktijk, verzekeringskantoor, kapsalon en een vestiging van Kind & Co in het gebouw. Die zijn allemaal vertrokken. De Milandhof ging niet bij de pakken neer zitten en wist alle leegstaande ruimtes weer een invulling te geven. Dat vind ik razend knap. Met Cor pakt door probeer ik mijn steentje bij te dragen. Samen zorgen we voor meer inclusiviteit, reuring én leven in het centrum van Zegveld.”
'WERK IN OVERVLOED'
Volgens Remmerswaal ‘is er werk in overvloed’ voor de mensen van Cor pakt door. De werk-zaamheden variëren van onderhoud, groenvoorziening en horeca tot eenvoudig werk als het opruimen van zwerfvuil na een groot festival. "Niets is ons te gek. Van elke klus is iets voor onze medewerkers te maken." Wie interesse heeft, kan een e-mail sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Floris Bakker

Bron:Het Kontakt 2 mei 2024
Pin It