HOE IS HET NU MET...? Petra Haring

In de rubriek ‘Hoe is het nu met?’ zoeken we mensen op die een rol speelden in het nieuws van een of meerdere jaren geleden. Hoe gaat het nu met ze?

Petra Haring uit Zegveld ziet het aantal toepassingen voor haar schapenwol een vlucht nemen. Klanten gebruiken de wol die ze in zakjes verkoopt in haar kraampje aan de Meije voor steeds meer doeleinden: van bescherming tegen blaren en behandeling van doorligplekken tot geheim wapen tegen de naaktslakken in de tuin.

Wol als zomerse verkoeling

Petra Haring doet veel met de wol van haar schapen, die ze Meijepolderwol noemt. Ze knipt hoogstpersoonlijk wol uit de vult zakjes die ze online en in haar kraampje aan de weg verkoopt. Maar ze maakt er ook kransen van, windlichtjes en toeven. „Het is steeds populairder geworden door mond-tot- mondreclame”, vertelt Petra enthousiast. „Veel wandelaars die hier langslopen, vertellen aan elkaar hoe goed de wol werkt als middel tegen blaren.’


Maar ook mensen die in de zorg werken, komen geregeld een zakje wol kopen bij Petra. „Het is een natuurproduct en door de lanolinelaag in de wol beschermt het de huid. Mijn broer zit door een dwarslaesie in een rolstoel en traint in een harnas. Omdat het harnas niet goed zat, kreeg hij een plekje net boven zijn stuit. Hij beschermt die plek nu met wol en binnen de kortste keren was het geheeld. De lanoline in de wol helpt goed, ook tegen eeltplekken, likdoorns, pitjes tussen je tenen, wintertenen, klootjes en blaren.”
De klanten aan de kraam van Petra komen met steeds meer toepassingen. „Ik had onlangs iemand die het gebruikt om de huiduitslag bij een baby tegen te gaan. Het werkte perfect. Ik zeg altijd: ‘Als het niet werkt, moet je het ook zeggen hoor’. Maar de mensen die bij me kopen, komen altijd weer terug. Een farmaceut vertelde me dat de stof lanoline veel gebruikt wordt in producten, beter kun je het niet hebben.”
Transportkosten
Wol is niet meer zo populair als vroeger. Waar tot voor kort hele scheepsladingen wol naar China werden verscheept, is dat door de duurdere transportkosten niet meer rendabel. Dat maakt dat de waarde van wol enorm gekelderd is.
Redenen genoeg dus voor Petra om nieuwe afzetmarkten te vinden. Die vindt ze voornamelijk in de zorgwereld. Zo komen er heel wat klanten van pedicures speciaal voor de Meije-wol naar Pietje Potlood in de Meije gereden om bij het kraampje van Petra wat wol in te slaan.
Maar er zijn meer dingen te doen met wol. Zo is Petra ook afgeschoren vachten van schapen gaan vilten, waardoor de losse wol weer aan elkaar kleeft en goed te gebruiken is als dekentje om op te gaan liggen. „Door er vlies achterop te vilten en de vacht te wassen en te drogen heb je een prachtig kleedje waar je heerlijk op kunt gaan liggen in de winter. Maar in de zomer ook. Zo weet ik van mensen die de wollen vachten kochten en in de stoel van de camper legden, wol isoleert goed en werkt daar-oor verkoelend en het helpt tegen zweten.”
De prijs van een gevilte wollen vacht is redelijk hoog. Voor een kleine vacht betalen klanten zo’n zestig euro, een grote kost al snel iets meer dan honderd euro. Een goedkopere optie is een gelooide vacht.
Dat er steeds meer nieuwe markten voor de wol worden gezocht, merkt Petra ook. „Je ziet op steeds meer plekken dat er wandelwol wordt aangeboden.” De ene wol is de ander niet. Zo blijkt dit jaar wel, stelt Petra. Na het natte voorjaar hebben de schapen een andere kwaliteit dan gemiddeld. „De wol is daardoor iets anders van structuur, maar werkt nog net zo goed.”
Oplossingen
Naast de toepassingen om het lichaam te verzorgen, vinden de klanten van Petra meer oplossingen met de wol.
„Een aantal tuinders komt hier wol halen om hun jonge planten tegen slakken te beschermen. De slakken willen niet door de wol kruipen, omdat de wol vettig is. Maar ik hoor ook dat tuinders de grond bedekken met wol om onkruid tegen te houden.”
De kudde met schapen van Petra en haar gezin bestaat uit diverse rassen. Zo heeft haar dochter vijfentwintig Drentse heideschapen die in Zegveld rond het voetbalveld grazen en zo het onkruid een beetje in toom houden. Daarnaast heeft Petra tien Walliser zwartneusschapen. Petra’s man Dirk handelt in schapen en heeft zo’n honderd fokschapen lopen. Vorig jaar sloeg het blauwtong- virus genadeloos toe. Dit jaar zijn de schapen gevaccineerd. „Er is tot nog toe niets aan de hand, maar het virus komt wel dichterbij hoorden we.

Bron: AD Woerden 15 augustus 2024

Pin It