CDA-fractie versterkt met Zegvelder Pascal Vonk

WOERDEN/ZEGVELD - Pascal Vonk (31) uit Zegveld is donderdagavond tijdens de raadsvergadering geïnstalleerd als commissielid voor het CDA in Woerden.
“Als bestuurslid van schietsportvereniging SV De Witte Roos verwachten wij het nodige vuurwerk en scherpte van Pascal”, grapte fractievoorzitter Marco Hollemans na de installatie.
Zegvelds bloed
Vonk is al een paar jaar fractievolger en zet nu de stap om als volksvertegenwoordiger aan de slag te gaan. Hollemans: “Het is goed om weer echt Zegvelds bloed in de fractie te hebben. Met het vertrek van Job van Meijeren was dat ook echt een wens.”
Vonk’s expertise ligt op het fysieke domein. Dat is niet vreemd, want in het dagelijks leven werkt hij als projectleider bij de firma Kleywegen. Zelf vindt Vonk het ‘fantastisch’ om deel uit te mogen van de fractie. “Uiteraard zal ik ook het Zegvelds geluid binnen en buiten de raad laten horen. Ons geweldige dorp verdient dat. Ik heb er zin in!”

Bron: Het Kontakt 24 december 2024

Boeren worden nerveus van afgeplagd polderlandschap
Provincie dreigt Bodegraven-Reeuwijk buitenspel te zetten.

Jorrit Streng Bodegraven/Zegveld

Dat polder Bodegraven-Noord een natuurgebied wordt, staat al jarenlang vast. Agrariërs proberen te voorkomen dat hun ‘vruchtbare weides’ worden veranderd in schrale graslanden, maar de provincie houdt voet bij stuk.
Ik denk dat we nog wel twee of drie jaar bezig zijn voordat we met de uitvoering beginnen’, werd er bijna zeven jaar geleden gezegd over de ontwikkeling van nieuwe natuur in de polder Bodegraven-Noord. Nu het besluit over de inrichting wordt genomen, is lang niet iedereen daar blij mee.
„Volgens ons komt het besluit nog veel te vroeg”, zegt Manon Verheul, lid van het Dorpsplatform Zegveld. Polder Bodegraven-Noord loopt door tot aan Zegveld. „Er is te weinig naar de boeren geluisterd", vindt ze.
Bovenlaag
Met de agrariërs vindt ze het een slecht idee om de grond in grote delen van het gebied af te plaggen, dat wil zeggen: de voedingsrijke bovenlaag verwijderen. „Door 40 centimeter weg te halen, wordt de bodem te zuur, dat is juist niet goed voor nieuwe natuur. Het is zonde als er belastinggeld wordt uitgegeven aan een plan waarvan we niet weten of het goed werkt.” Daar zijn de provincie Zuid-Holland en grondeigenaar Natuurmonumenten het niet mee eens. Een woordvoerder van de provincie geeft aan dat zowel eigen experts als experts die door de boeren zijn aangedragen, vinden dat afplaggen de beste optie is.
Dat blijkt volgens Natuurmonumenten ook uit een proef: twee proefveldjes laten zien dat de biodiversiteit na het afplaggen direct omhoog gaat.
Het moet volgens Natuurmonumenten wel op de goede manier gebeuren. Zo moet er genoeg schoon water zijn en moet goed worden bepaald hoe diep er moet worden geplagd. ‘In het ontwerp is dat zorgvuldig onderzocht en verwerkt', schrijft Natuurmonumenten in een reactie. ‘Hierdoor is deze polder heel kansrijk voor het ontstaan van de belangrijke blauwgraslanden.’
Niet overtuigd
De Bodegraafse raadspartijen BBR, CDA, SGP en LLBR zijn nog niet overtuigd. Ze maken zich net als de agrariërs zorgen en dienen daarom vandaag drie moties in tijdens de raadsvergadering. Daarin uiten ze hun onvrede over het afplaggen en zeggen ze dat er te weinig oog en oor voor de zorgen van de agrariërs is geweest.
Raadslid Hennie Castelijn (BBR): „We moeten er voor zorgen dat we geen onomkeerbare beslissingen nemen terwijl we twijfelen of de methodiek verantwoord is. De agrarische structuur moet het uitgangspunt voor natuurontwikkeling zijn. Er moet meer gebeuren in overleg met de boeren.” Tegelijkertijd geeft Castelijn aan absoluut niet tegen natuurontwikkeling in de polder te zijn: „De politiek dwingt je tot voor of tegen, maar zo zwart-wit is het niet.”
Zowel provincie als gemeente geeft aan dat er juist wel degelijk rekening is gehouden met de wensen van de boeren. ‘Het natuurgebied is verkleind met 60 hectare. Er is minder schraalland in het ontwerp opgenomen. Bovendien is er enorme waterberging in het plan voorzien en zijn de wandelpaden uit het ontwerp gehaald’, reageert een woordvoerder van de provincie. „Boeren die nu grond pachten waar schraalland is beoogd, mogen met voorrang twee keer drie jaar grond elders in de polder pachten. De boeren zijn dus niet alleen gehoord, maar er is ook naar hun wensen gehandeld, met respect voor de noodzakelijke natuurdoelstellingen.”
Als de gemeenteraad niet instemt met de voorgestelde wijziging van het bestemmingsplan, dreigt de provincie zelf de besluitvorming op zich te nemen.

Bron: AD Woerden 18 december 2024

‘Kamerik, vergeet de starterswoningen niet’
Platform vreest dat dorp vitaliteit verliest.

Harrie van Opstal

Kamrlk/Zegveld - Bouw niet alleen seniorenwoningen, maar vooral ook startershuizen. Daar is een klein dorp als Kamerik veel meer mee geholpen.

Met die boodschap hoopt het dorpsplatform Kamerik de gemeenteraad van Woerden op andere gedachten te brengen. Later deze maand stelt de raad het woonprogramma tot en met 2029 vast Kamerik (ruim 3900 inwoners) benadrukt, gesteund door collega-dorp Zegveld (zo’n 2300 inwoners), dat de uitgestippelde koers de dorpen nauwelijks verder helpt bij het behouden van vitaliteit.
Het woonprogramma kun je het meerjarige plan van aanpak noemen, bedoeld om alle categorieën woningzoekenden zo goed mogelijk aan onderdak te helpen. Zo’n strategie is hard nodig, want de woningnood in de Woerdense regio is erg groot en de wachttijden schrikbarend.
Rode draad in de aanpak is vooral seniorenwoningen bouwen. Daarmee help je namelijk een ‘treintje’ op de woningmarkt op gang, waardoor ook andere woningzoekenden dan alleen die senioren worden geholpen. Als deze oudere namelijk een compact appartement kan betrekken, laat hij of zij vaak een te groot geworden eengezinswoning achter.
Het gezin dat daar intrekt, laat weer een kleiner eengezinshuis achter, waarmee bijvoorbeeld een stel met een kinderwens is geholpen.
Kortom, met één nieuwe woon-eenheid help je meerdere mensen aan een beter passende woning. Maar het dorpsplatform waarschuwt dat dat treintje in Kamerik zal vastlopen. Er ontbreekt een wagon.
Voorzitter Ko Droogers legt uit hoe dat zit. „Met die gedachte van doorstroming is weinig naar de praktijk gekeken. Als je het woningbestand van Kamerik bekijkt, hebben we al best veel seniorenwoningen. Denk aan het complex De Cope en aan de Berkenhof. Her en der in het dorp zijn eveneens kleinere woningen te vinden die voor senioren geschikt zijn. We hebben dat in de voorbereidende gesprekken van het afgelopen voorjaar aangegeven, maar daar lijkt niets mee te zijn gedaan.”
Het platform dringt erop aan dat de gemeente veel actiever beleid gaat voeren, in plaats van alleen seniorenwoningen bouwen en afwachten of de gehoopte doorstroming daarna op gang komt.
In dat ‘treintje’ hebben Droogers en zijn medebestuursleden weinig fiducie. „Als er al ouderen doorstromen, dan laten zij veelal vreselijk dure eengezinswoningen achter. Er is in dat segment heel weinig goedkopers in het dorp te vinden. Dus dan los je het probleem niet op.”
Het platform heeft in de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar de lokale woonwensen. Kort en goed, volgens de peilingen zijn meer dan genoeg gegadigden te vinden voor compacte starters- en goedkopere gezinswoningen.
Recent is bijvoorbeeld een project voorgesteld met collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) waar maar liefst 140 aanmeldingen op kwamen, vertelt Droogers. Alleen door óók voor dergelijke doelgroepen te bouwen houd je de leefbaarheid op peil, is de overtuiging van het platform.
Het dorpsplatform Kamerik gaat dan ook inspreken bij de raadsbehandeling van het woonprogramma. Of ook het dorpsplatform van Zegveld dan van zich laat horen, heeft het bestuur nog in beraad. Maar de zorgen van Kamerik worden wel gedeeld, onderstreept voorzitter Piet Brak. „Wat Kamerik zegt, geldt ook voor ons.”
Brak: „We denken dat het woonprogramma in de voorgestelde opzet ons niet gaat helpen in de komende vijf tot tien jaar. Om het inwoneraantal en daarmee de leefbaarheid op peil te houden, hebben we de jonge gezinnen hard nodig.” Dan helpt het niet dat de gemeente alleen maar op doorstroming mikt. „Dat is te veel op één paard wedden, vinden wij”, aldus Brak.

Bron: AD Woerden 9 december 2024

 

Pin It