Simulaties van voorkomen onnodige ontwikkelingskosten
'Geen prototype, maar toch goed getest

TEKST IDO DIJKSTRA l FOTOGRAFIE REGIOSTOCK/OSCAR VAN DER WIJK
Chris Verheul: "Simulaties zijn onmisbaar om aan te geven wat de meest haalbare concepten zijn."
Inschatten wat de nadelige effecten van speling en geleiding op een wegklapbaar autodak zijn. Een rij simulatie van een rolstoel met een innovatieve wielophanging om te testen of deze lekker rijdt. Of een goed concept van een machine voor het transporteren en stapelen van kartonnen dozen. Het zijn voorbeelden van voorspellingen die SayField doet op basis van simulaties. "En ik kan verzekeren dat ze meer dan terugverdiend worden", aldus directeur Chris Verheul.
Zeker, het klinkt in het begin ingewikkeld en het vergt ook een aanpassing van de denkmethode bij productontwikkeling, geeft Verheul grif toe. "Maar het zijn tests waarmee de ontwikkeling van een product wezenlijk kan verbeteren. Soms kunnen onnodige kosten voor verdere ontwikkeling worden voorkomen. Onze ervaring is dat bij een eerste simulatieproject al een aanzienlijke hoeveelheid tijd en geld wordt bespaard en het rendement ervan neemt in het vervolg alleen maar toe."
Minder prototypes, meer succes
Neem een alledaags gebruiksvoorwerp als een auto. "Met onze simulaties zijn minder fysieke prototypes nodig", aldus Verheul, die na zijn studie aan de TU Delft eerst voor TNO werkte. "In de autoindustrie zijn de tijd en de kosten gemoeid met de ontwikkeling daardoor met meer dan de helft gereduceerd." Een analyse van SayField kan een hoop onnodig werk voorkomen. "Een concept hoeft niet langer direct fysiek uitgewerkt te worden.
En als naderhand alsnog gedaan wordt, is de kans veel groter dat het eerste fysieke concept meteen goed werkt."
Softwarepakket ADAMS
Zo kan SayField - de naam verwijst naar Zegveld, waar het bedrijfis gevestigd -feitelijk alles berekenen. Voor de simulaties werken Chris Verheul en zijn team met het softwarepakket ADAMS. "Dat is wereldwijd het meest gebruikte Multi Body-softwarepakket voor het uitvoeren van bewegingssimulaties." Zowel grote als kleinere productontwikkelaars kunnen er baat bij hebben. "Simulaties zijn onmisbaar om aan te geven wat de meest haalbare concepten zijn. Daarnaast vinden ze ook sneller oorzaken voor problemen zoals te korte levensduur en ongewenste trillingen."
SayField International
Broeksloot 10,3474 HP Zegveld

T 0348-691181 

F 0348-6911 14   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    www.sayfield.nl

BRON: WOERDEN INTOBUSINESS ZOMER 2010
Pin It