Lezing over de zwarte stern in Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

Jan van der Winden is dé zwarte stern specialist in Nederland. Op 21 april geeft hij een lezing over deze zeldzame vogel in het Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen. Toegang is gratis, dus kom vooral langs! Vooraf aanmelden is wel verplicht.

Laagveenmoerassen als vluchthavenZwarteStern
De zwarte stern, of blauwjantje, zoals hij in de streek wordt genoemd, is een kenmerkende vogel van de laagveenmoerassen van Nederland. Iedereen die in de zomer op de Nieuwkoopse Plassen vaart of over de kade wandelt kan deze bijzondere vogelsoort zien.

Bescherming in Nieuwkoop
In de jaren zeventig nam de populatie van de zwarte stern in de Nieuwkoopse Plassen af. Sinds 1973 legt Natuurmonumenten jaarlijks zo’n 100 broedvlotjes uit, waardoor de lokale populatie met zekerheid is gered.

Waarom is het aantal zwarte stern afgenomen?
Jan van der Winden is ecoloog en gespecialiseerd in onderzoek aan moerasvogels en onderzoek in wetlands in Nederland en internationaal. Sinds jaren is hij betrokken bij gericht onderzoek naar ecologie, gedrag en de trek van de purperreiger en zwarte stern.

Op en Top een Topmoeras
Jan van der Winden is medeauteur van het onlangs verschenen boek Op en Top een Topmoeras: ‘Moerasvogel met een hang naar zee: de zwarte stern’. Tijdens zijn lezing zal hij ingaan op de leefwijze van de zwarte stern, wat het belang van Nieuwkoop is en waarom hij van een moerasvogel in een zeevogel verandert. De lezing duurt ongeveer 1 uur.

Wanneer:       21 april 2013
Tijdstip:         15.00 – 16.00 uur
Waar:            Werkschuur De Kievit van Natuurmonumenten
                     Hollandsekade 23, 3651 LS in Woerdense Verlaat
Kosten:          Gratis
Aanmelden:    Vooraf aanmelden is verplicht via T (0172) 52 00 10 of via www.natuurmonumenten.nl/bcnieuwkoopseplassen
                     Bij minder dan 10 deelnemers kan de lezing afgezegd worden.

Pin It