Donderdag 16 mei jl. werd het pontje over de Grecht officieel geopend. Met een oversteek over de rivier de Grecht ging een langgekoesterde wens in vervulling. Het zelfbedieningspontje verbindt Kamerik met Zegveld en Nieuwkoop. Het is een welkome aanvulling op het routenetwerk voor fietsers en wandelaars in het Groene Hart en heeft daarmee een recreatieve meerwaarde.

pontje

Bijschrift: Trots op de samenwerking en realisatie van het pontje over de Grecht. V.l.n.r.: Jaap Verkroost (Recreatieschap Stichtse Groenlanden), wethouder Bob Duindam (wethouder gemeente Woerden), Bart Krol (gedeputeerde provincie Utrecht) en Ingrid de Bondt (gedeputeerde provincie Zuid Holland).

Na een zorgvuldige voorbereiding, waarbij veel aandacht is besteed aan de vaarveiligheid en bedrijfszekerheid van het pontje, startte eind vorig jaar de realisatie. De aanleg van het pontje sluit aan bij het project ‘Woerden fietst natuurlijk!’ waarin de ambitie van het college om Woerden een fietsvriendelijke omgeving te laten zijn centraal staat. Omwonenden kregen eerder deze maand de gelegenheid om als eerste de overvaart te maken. Ook kregen zij een uitleg over de veiligheid en werking van het pontje.

Samenwerking
De oversteek is een initiatief van gemeente Woerden, de fysieke oversteek (het pontje) ligt net over de gemeentegrens in gemeente Nieuwkoop. Deze oversteek is tot stand gekomen door een samenwerking tussen: provincies Utrecht en Zuid-Holland, gemeenten Nieuwkoop en Woerden, Programmabureau Utrecht-West, Recreatieschap Stichtse Groenlanden, Waterschap HDSR, Dienst Landelijk Gebied en Natuurmonumenten.Doel
Het doel van de samenwerkende partijen is het streven naar een fijnmaziger recreatief netwerk voor wandelaars en fietsers in het Groene Hart. Aan het einde van de Toegang in Zegveld is een nieuw fietspad aangelegd dat leidt naar de oversteek. Zo wordt het mogelijk om via de Kamerikse Houtkade naar Zegveld en Nieuwkoop te fietsen en vice versa. Het Groene Hart wordt op die manier toegankelijker en het routenetwerk voor fietsers en wandelaars breidt uit.

Bob Duindam, wethouder gemeente Woerden: “Ik ben bijzonder blij dat we dit door goede samenwerking met alle betrokkenen hebben kunnen realiseren. Het pontje biedt veel toegevoegde waarde aan recreëren in het Groene Hart. Hiermee zetten we niet alleen Woerden, Kamerik en Zegveld op de kaart, maar maken we ook het Groene Hart nog aantrekkelijker voor recreatie en toerisme.

Guus Elkhuizen, wethouder gemeente Nieuwkoop: “Fit, fitter fietsen naar Nieuwkoop.”

Bart Krol, gedeputeerde provincie Utrecht: “Een mooi moment voor het buitengebied. De pont over de Grecht is een aanwinst voor fietsers en wandelaars die naar het Groene Hart komen. Door de nieuwe verbinding tussen het Zuid-Hollandse en het Utrechtse deel van het gebied, wordt het Groene Hart nog beter toegankelijk.”

Ingrid de Bondt, gedeputeerde provincie Zuid Holland: "Met het nieuwe fietspad en de fietspont ligt er niet alleen een prachtige verbinding tussen de gemeenten Nieuwkoop en Woerden, maar ook tussen de provincies Utrecht en Zuid-Holland midden in het Groene Hart."

Pin It