Deze zomermaanden worden volwassenen én kinderen mee terug in de tijd van de Nieuwkoopse Plassen genomen. De vaartochten Turf en Zo (voor volwassenen) en Veenlijken en turfmonsters (voor kinderen) laten zien hoe hier honderden jaren geleden turf gestoken werd.
turf-01Vaartocht Turf en Zo voor volwassenen
Tijdens de vaartocht Turf en Zo vaart de excursieboot Blauwjantje naar een legakker waar je het oude ambacht van turfsteken kunt bekijken. Vanaf de zestiende eeuw werd het turfsteken de belangrijkste bron van inkomsten van de inwoners van Nieuwkoop. Doordat veengronden massaal werden afgegraven ontstonden er grote en diepe plassen, beter bekend als de Nieuwkoopse plassen.
Data Turf en Zo
21 juli / 4, 11, 18, 22, 25, 29 augustus / 6, 8, 10, 14, 17, 21 september
Prijzen
Leden 8 euro, niet-leden 15 euro
Kinderen leden 4 euro, kinderen niet-leden 7,50 euro

Vaartocht Veenlijken en Turfmonsters voor kinderen
Het bezoekerscentrum organiseert twee unieke excursies voor kinderen waarbij je zelf turf gaat maken! Vaar mee de plassen op ervaar hoe men vroeger de turf maakte. Ook maak je je eigen turfblok voor thuis zodat je de komende zomer de barbecue kunt aansteken met jouw turf.
Data Veenlijken en Turfmonsters
24 en 31 juli
Prijzen
Leden 6 euro, niet-leden 9 euro

Demonstratie turf makenturf-02
Tijdens de demonstratie turf maken vaart de Blauwjantje naar het turfeilandje. Vrijwilligers oefenen hier het oude ambacht van turf maken uit.
Data Demonstratie turf maken
20, 27 en 31 juli
Prijzen
Leden 5 euro, niet-leden 9 euro
Kinderen leden 2,50 euro, kinderen niet-leden 4,50 euro

Meld je aan!
De vaartochten starten vanaf Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen, Dorpsstraat 116, 2421 BC in Nieuwkoop. Kijk voor meer informatie of om je aan te melden voor een activiteit op www.natuurmonumenten.nl/bcnieuwkoopseplassen

Pin It