Dit jaar, op zaterdag 24 augustus vanaf 21.00 uur, organiseert de Rotaryclub Nieuwkoop voor de 25e keer Jazz aan de Plazz. Er is een speciaal jubileum programma samengesteld met de top van de Nederlandse Jazz-artiesten. jazzaandeplazz1Het muziekfestijn zal zich afspelen op de locatie waar het 25 jaar geleden ook begon: bij Restaurant Tijsterman in Nieuwkoop. Jan Zwaan en Martin van Capel, beiden lid van de Rotaryclub Nieuwkoop, zijn al vanaf de eerste keer in 1989 verantwoordelijk voor de selectie van de Jazz-musici voor dit festival. Met trots kijken ze terug op wie ze allemaal in al die jaren voor Jazz aan de Plazz hebben weten te contracteren. Het is een scala van vertegenwoordigers van de diverse Jazz-stijlen. Martin van Capel noemt in dit verband het optreden van Rita Reijs, van het Deep River Quartet, de boogie-woogie van Jaap Dekker en de vertolking van Chopin-composities door Peter Beets met zijn trio. Jan Zwaan vult dit aan met  de accordeonist die in de Stee speelde in 1991 te weten  Jitse van Kalsbeek. Voor kenners een zeer bijzonder hoogtepunt. Dit jaar wordt echter wel heel speciaal. Tenslotte is het een jubileum versie van het traditioneel geworden jazz festival in Nieuwkoop.


New Cool Collective . Sinds de oprichting in 1994 heeft New Cool Collective al talloze malen op het North Sea Jazz Festival gestaan. En terecht, want het collectief rond saxofonist en frontman Benjamin Herman staat met een unieke mix van jazz, afrobeat, dance, latin en salsa al jaren aan de internationale top. Dat de achtkoppige formatie zo relevant blijft, komt vooral omdat de vaderlandse high energy souljazzpioniers zich steeds weten te vernieuwen en herontdekken. Uiteraard doet Benjamin Herman aan het einde van Jazz aan de Plazz mee met de jubileum jam session.jazzaandeplazz2

jazzaandeplazz3Ruud Jacobs Quartet. Ruud Jacobs heeft zijn stekkie verlegd van Loosdrecht naar Nieuwkoop en mag dus eenvoudig niet ontbreken op het 25ste Jazz aan de Plazz festival. Hij opent de avond met Rob van Bavel op piano, Gijs Dijkhuizen, drums en Ferdinand Povel, saxofoon en bespeelt natuurlijk zelf op magistrale wijze zijn bas.

Zonzo & Consorte Gypsy Jazz. In de Hooiberg bij Tijsterman treden  Zonzo & Consorte  op. Toen zij de studio in gingen om een single op te nemen, hebben ze met hun platenmaatschappij besproken om iets commercieels te doen. Het was voor de boys niet zo moeilijk hoe dat er dan uit moest zien; zij zijn, naast hun held Django Reinhardt, ook fans van de wereldberoemde Gipsy Kings. Als gipsy zijnde krijg je dat mee van de familie. Zonzo & Consorte is dan ook vaak aanwezig bij de bijeenkomsten in ‘Saintes Maries de la Mer’ in Zuid Frankrijk: het domein van de Gipsy Kings! Zonzo & Consorte besloten om meer commerciële nummers te gaan spelen met een repertoire van bekende hits in een Spaans jasje, waar de nummers van de Gipsy Kings dan ook niet ontbreken. Deze act is een feest voor jong en oud!jazzaandeplazz4

Jubileum jamsession. Niet vaak zul je een jam session meemaken met de mannen vermeld op het affiche van de 25ste Jazz aan de Plazz. Speciaal voor deze jubileum versie  spelen samen: Peter  Beets Piano, Martijn van Iterson Guitaar, Ferdinand Povel  Saxofoon, Sjoerd Dijkhuizen Saxofoon, Frits Landesbergen Vibrafoon, Ruud Jacobs Bas, Gijs Dijkhuizen Drums, Benjamin Hermans Alt Sax en anderen.
History Jazz aan de Plazz.  Het begon als een cadeautje van de Rotaryclub Nieuwkoop aan de bevolking van Nieuwkoop. Het  bleek aan te slaan bij een grote groep vaste bezoekers . Het groeide uit tot een belangrijk fundraising evenement voor de Rotaryclub Nieuwkoop. Gesteund door een aantal sponsoren zijn de laatste 25 jaar tienduizenden euros  naar door de Rotaryclub Nieuwkoop geselecteerde goede doelen gegaan. Het plaatsen van tientallen AED’s op afgelegen plaatsen in onze gemeente Nieuwkoop, ondersteuning van de verbouwing van het Hospice huis in Nieuwkoop en een belangrijke financiële steun voor een Jeugd Sportcentrum voor kansarmen in Zuid-Afrika zijn zo van die doelen. 
Meer informatie is te vinden op www. Jazzaandeplazz.nl. Kaarten  voor €15 zijn te koop op aangegeven verkoopaddressen en op de  bovengenoemde website .

Pin It