In het Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen van Natuurmonumenten wordt op zondag 13 oktober om 15.00 uur de expositie geopend van Monica de Jong. De expositie ‘ik hou van Water en Hout’ duurt van 8 oktober t/m 3 november en is gratis te bezoeken.

Het thema van het werk van kunstenares Monica de Jong, tevens docent beeldende vormgeving in Amersfoort, is landschap. “Landschap betekent voor mij meer dan de aarde waar de seizoenen overheen gaan. Zij toont of verbergt alle vormen van ontkiemen, bloei en vergankelijkheid. Het landschap laat alle veranderingen zien waar wij levende wezens ook mee te maken hebben. Daarom ervaar ik de herhaling van plaats en seizoenen geenszins als saai, eerder als troost en spiegel.” Het gaat haar daarom minder om nabootsing van de natuur, ook al lijkt dat soms wel het geval als je oppervlakkig naar haar werk kijkt. Zie het als een hommage… Monica-de-Jong

Kracht en concentratie
Monica de Jong houdt van ambachtelijke, tijdrovende technieken zoals etsen en houtsnede die arbeidsintensief zijn en veel kracht en concentratie vergen. Aquarel is een veel directere, snellere techniek. Tijdens haar studie op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag werd aquarel gezien als inferieur, olieverf was een serieuze zaak. Sinds een jaar aquarelleert zij er op los, waar ook ter wereld.


Verschillende plekken ontstaan
Het werk dat in Nieuwkoop is te zien, is ontstaan in Nieuwkoop - waar zij twee weken in augustus ter plekke werkte -, in Noord-Frankrijk aan de oever van de Maas en in de polder nabij Hoogland - haar woonplaats - in 2012 en 2013.

Volg haar workshop!
Monica houdt in oktober twee workshops op zaterdag 19 oktober; een voor volwassenen en een voor kinderen. Meld je aan op www.natuurmonumenten.nl/bcnieuwkoopseplassen 

Datum :           8 oktober t/m 3 november 2013
Toegang:        Gratis
Adres:            Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen
Dorpsstraat 116, 2421BC te Nieuwkoop
De expositie is per trap bereikbaar.

Pin It